ΑΠΟΨΗ: Ποια Οπλικά Συστήματα θα θέλαμε από το Ισραήλ (ΜΕΡΟΣ Α’, Πολεμική Αεροπορία)

65
15617
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 286
  •  
  •  

Εδώ και μια σχεδόν δεκαετία, οι ελληνικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως κόμματος, ακολούθησαν μια πολιτική έντονης πολιτικο-στρατιωτικής προσέγγισης με το Κράτος του Ισραήλ. Στην αρχή δειλά, και μετά πολύ πιο δυναμικά, οι δυο χώρες ήρθαν τόσο κοντά όσο ποτέ άλλο στην Σύγχρονη Ιστορία τους. Το ίδιο φυσικά έχει συμβεί και με την Κύπρο, όπου οι Ισραηλινοί αναπτύσσουν επίσης ταχύτατα ισχυρές σχέσεις με το μαρτυρικό και βίαια διχοτομημένο κράτος.

Πολλοί θα πουν πως όλα τα έχουν κάνει οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό δεν ισχύει. Αν ξεπεράσουμε τα ανόητα αντισημητικά συμπλέγματα που κατά καιρούς γνωστοί και μη εξαιρετέοι κύκλοι των δυο άκρων του πολιτικού φάσματος φρόντιζαν να “ποτίζουν”, θα δούμε πως οι χώρες μας, και οι τρεις, έχουν περισσότερα που τους ενώνουν παρά να τους χωρίζουν. Μάλλον τίποτα δεν μας χωρίζει, παρά ανόητες ρητορικές εκπορευόμενες από την άκρα δεξιά ή άκρα αριστερά, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά. Καταρχάς και οι τρεις χώρες είναι “νέες”, με την Ελλάδα να αποκτά την ανεξαρτησία της πριν από λιγότερο από 200 χρόνια, να ακολουθεί το Ισραήλ και μετά η Κύπρος. Και οι τρεις χώρες έχουν στενούς επιχειρηματικούς δεσμους, ενώ πλέον δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για μια Συμμαχία που σε κάποια κρίσιμη στιγμή θα γίνει ένοπλη.

Η χώρα μας και η αδελφή Κύπρος ήταν ανέκαθεν ο βασικός στόχος της Τουρκικής Επεκτατικότητας. Αιγαίο, Θράκη και Κύπρος, ήταν και είναι οι στόχοι της τεράστιας πολεμικής μηχανής των “Συμμάχων” Τούρκων, που απλά περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να κάνουν τον Ελληνισμό μικρότερο. Αργά αλλά ξεκάθαρα, κι άλλοι λαοί συνειδητοποίησαν πως η Τουρκία δεν έχει λιγότερο από τον αναθεωρητισμό της Ναζιστικής Γερμανίας, και ουσιαστικά προβάλει το δόγμα του Lebensraum. Δεν σταματά εκεί. Θέλει να παίξει και τον ρόλο του προστάτη-εγγυητή της Μουσουλμανικής Πίστης στη Μέση Ανατολή. Κι εδώ έρχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ, μετά από έναν ευκαιριακό συνεταιρισμό με την Τουρκία την δεκαετία του ’90, δείχνει να έχει καταλάβει πως οι Τούρκοι δεν είναι φίλοι και σύμμαχοι. Η ρητορική του Ερντογάν δεν διαφέρει από αυτή του Σαλαντίν πριν από εκατοντάδες χρόνια. Η μόνη λύση, δεν είναι άλλη από το περαιτέρω δέσιμο με τους μόνους αξιόπιστους συμμάχους στην περιοχή, Ελλάδα και Κύπρος. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση, με το Ισραήλ να είναι σχεδόν η βασικότερη δύναμη της περιοχής που συνεκπαιδεύεται μαζί μας.

Αυτό που πραγματεύεται το σημερινό μας άρθρο, είναι η πιθανότητα αγοράς προηγμένων οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ. Το τελευταίο, έχοντας αντιμετωπίσει πολλές φορές εμπάργκο πώλησης όπλων, ανέπτυξε την δική του προηγμένη πολεμική βιομηχανία. Τα συστήματα που έχει βάλει σε υπηρεσία, θεωρούνται κορυφαία του είδους τους, και οι ισραηλινές λύσεις πολλές φορές υιοθετούνται από τους πλέον προηγμένους στρατούς της Δύσης και της Ανατολής. Καθώς οι λύσεις για το σύνολο των ΕΔ είναι πολλές, σήμερα θα ξεκινήσουμε την συζήτησή μας με λύσεις για την Πολεμικής μας Αεροπορία.

Spice 1000

To μεγαλύτερο πρόγραμμα της ΠΑ είναι αυτή την στιγμή ο εκσυγχρονισμός των F-16V. Από το 2020 και μετά, η ΠΑ θα αρχίσει να παραλαμβάνει προηγμένα μαχητικά F-16V, που φυσικά θα κάνουν χρήση των όπλων που έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους τα F-16C/D. Είναι γνωστό πως αυτό το οπλοστάσιο χρήζει συμπλήρωσης. Φυσικά η ΠΑ θα προσπαθήσει να βρει χρήματα για την αγορά των προηγμένων AIM-120D AMRAAM, που στο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν και από τα F-35 (αν και όποτε…). Αλλά μια εξαιρετική εναλλακτική είναι η λύση του πυραύλου Stunner, η air to air έκδοση του πυραύλου του συστήματος David’s Sling.

Πρώτη εμφάνιση του Stunner

Αν και η κατασκευάστρια εταιρεία, Rafael, έχει να προσφέρει μια εκτεταμμένη γκάμα πυραύλων Air To Air, όπως ο Python 5, Derby, Derby-ER, εντούτοις ο Stunner έχει χαρακτηριστικά που δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει σε ανταγωνιστή. Ο πύραυλος έχει διπλή (αν όχι τριπλή) καθοδήγηση, είτε με AESA Millimeter 3D Radar και διπλό ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα (Dual Electro-Optical / (FPA) / Imaging Infrared (CCD/IIR) Seeker) καθώς και τριπλή ζεύξη δεδομένων (3 Way Data Link). Έτσι τα F-16 μπορούν να πλήττουν στόχους χωρίς ουδεμία ηλεκτρομαγνητική εκπομπή, με χρήση ατρακτιδίων όπως το Legion Pod (ή δεδομένα από Link 16 που θα ερχονται από ΑΣΕΠΕ, πλοία του Στόλου ή αλλά μέσα του Δικτύου Αεράμυνας) και τους Stunner να καθοδηγούνται εναντίον στόχων όπως τα F-35A και να τους πλήττουν χωρίς να ενδιαφέρονται για το RCS του στόχου. Φυσικά ο Stunner στην έκδοση A2A είναι ακόμη υπό ανάπτυξη.

To ίδιο όπλο θα μπορούσε να μας απασχολήσει και στην αντιαεροπορική του έκδοση, καθώς ο κίνδυνος των τουρκικών βαλλιστικών όπλων είναι υπαρκτός. Φυσικά η αγορά συστημάτων David’s Sling θα έφερνε την αεράμυνα σε αλλά επίπεδα, αλλά έχει και αντίστοιχα κόστη, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη επενδύσει σε Συστήματα Patriot που σύντομα θα χρειαστούν αναβάθμιση. Χωρίς να επεκταθούμε περισσότερο λοιπόν, και το David’s Sling αλλά και το Iron Dome θα έπρεπε να ενδιαφέρει αλλά δυστυχώς πρέπει να θυμόμαστε συνεχώς την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Πύραυλοι Derby σε ισραηλινό F-16

Τα F-16V χρειάζονται και περισσότερα όπλα αέρος-εδάφους, καθώς το μικρό απόθεμα των JSOW δεν θα μπορούσε να κάνει και πολλά πράγματα. Η Rafael πάλι προσφέρει την σειρά κατευθυνόμενων όπλων χαμηλού κόστους SPICE, με λύσεις μετατροπής iron bombs σε κατευθυνόμενες, όπως και μετατροπής τους σε όπλα μεγάλης ακτίνας δράσης. Η συμπλήρωση του οπλοστασίου είναι επιτακτική ανάγκη, και οι SPICE θα ήταν μια εξαιρετική λύση.

Θυμιζουμε πως το 2011 η Ελλάδα τότε είχε συμφωνήσει για την αγορά αριθμού όπλων Spice, σε ένα συμβόλαιο ύψους 100 εκ. ευρώ, επι υπουργείας Β. Βενιζέλου και Μ.Μπεγλίτη. Η συμφωνία τότε προέβλεπε το 70% να είναι Spice 1000 και το υπόλοιπο 30% Spice 2000. Δυστυχώς από όσο γνωρίζουμε η συμφωνία δεν προχώρησε, και μάλλον χάθηκε στην λαίλαπα των αξιολογήσεων και των Μνημονίων. Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσει καθώς οι ανάγκες έχουν αυξηθεί γεωμετρικά.

Αεροεκτοξευόμενο από F-16 βαλλιστικό όπλο της IAI/ΙΜΙ, μια εξαιρετική λύση για τα ελληνικά F-16V

Ένα όπλο που θα ενδιέφερε σφόδρα την Πολεμική Αεροπορία για τον εξοπλισμό των ελληνικών F-16C/D/V είναι το Rampage. To τελευταίο είναι μια υπερηχητική ρουκέτα μεγάλης ακτίνας δράσης, που μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων, με χειρουργική ακρίβεια. Το ενδιαφέρον του όπλου, εκτός της υψηλής υπερηχητικής ταχύτητας που το κάνει δύσκολα αντιμετωπίσιμο από την εχθρική αεράμυνα, είναι ότι έχει αρκετά χαμηλό κόστος, καθώς βασίζεται σε ρουκέτα πυροβολικού. Επίσης παρέχει εξαιρετική ακρίβεια, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες παράπλευρων απωλειών. Κάθε F-16 μπορεί να μεταφέρει μέχρι τέσσερα όπλα του είδους.

Οι Ισραηλινοί έχουν κάνει πραγματικά άλματα σε θέματα ηλεκτρονικού πολέμου, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και κυβερνοπολέμου. Θα ήταν ίσως δύσκολο να αναφερθούμε στα πραγματικά πολυάριθμα συστήματα που έχουν να προσφέρουν οι Ισραηλινοί στους πελάτες τους. Συνεπώς, εκεί δεν απαιτείται απλά μια ή περισσότερες αγορές συστημάτων, αλλά μια συνολική λύση «πακέτο» που θα εμπλέκει και ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Στο σημερινό μας άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με τα UAV/UCAV του Ισραήλ, καθώς όπως  φαίνεται η επιλογή HERON για επιτήρηση στο Ανατολικό Αιγαίο φέρνει την χώρα μας κοντύτερα στις ισραηλινές λύσεις. Πάντως μια ευρύτερη συνεργασία με το Ισραήλ στο θέμα UAV/UCAV θα ήταν επωφελές και για τις δυο χώρες, ακόμη κι αν προχωρήσει τελικά η παραχώρηση συστημάτων UCAV Predator από τις ΗΠΑ.

Το σημερινό μας θέμα είναι ουσιαστικά μια αφορμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση επι του θέματος. Οι αναγνώστες μας μπορούν να καταθέσουν και τις δικές τους απόψεις, και φυσικά να συμπληρώσουν ότι θεωρούν απαραίτητο. Σημειώνουμε πως θα ακολουθήσει άρθρο για το ΠΝ και τον ΣΞ, όπου θα παρουσιάζουμε λύσεις για τις εξοπλιστικές του ανάγκες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 286
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
SpaceMan
Guest
Φίλιππος

Φωτιές μας ανάβετε βραδιάτικα και στο τέλος θα ξημερώσει και θα ξυπνήσουμε στην ζοφερή μας πραγματικότητα. Έχουμε διαβάσει τόσα πολλά τον τελευταίο μήνα που πλέον δεν μπορώ παρά να κρατάω (πολύ) μικρό καλάθι για το τι θα γίνει πραγματικά στο τέλος…Το χειρότερο από όλα είναι ότι πλέον έχουμε αργήσει δραματικά πολύ.

Thras
Guest
Thras

Νομίζω ότι σχεδόν όλα τα συστήματσ που παρα΄γει το Ισραήλ έχουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις…

Stefanos.K
Guest
Stefanos.K

+1 !

akis
Guest
akis

Πολύ ενδιαφέρον.
Θα ήταν χρήσιμη μια πιο εκτεταμένη ανάλυση των οπλικών συστημάτων Rampage, Spice, Stunner κ.τ.λ.

akis
Guest
akis

Επίσης η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από αντιπλοϊκούς πυραύλους, ειδικά τώρα που πλησιάζει η απόσυρση των Μιράζ που φέρουν Έξοσετ. Νομίζω ο Spice είναι ένας ιδανικός αντικαταστάτης.

MisCo
Guest
MisCo

Συμφωνουμε στην υπαρξη της αναγκης, ενόψει αποσυρσης των Mirage. Η Spice ομως δεν ειναι αντιπλοικος πυραυλος. Αμα θες ισως να αποτελειωσεις καποιον στοχο να ναι καλη, αλλα ως εκει.

Nikoss
Guest
Nikos

Πραγματι απο το Ισραηλ θα μπορουσαμε να παρουμε πολλα πραγματα,βασικα εχουν τα παντα,πυρομαχικα αερος εδαφους,αντιαεροπορικα,εδω θα υπαρχει προβλημα με τη Ρωσια,ηλεκτρονικα συστηματα,παρεμβολεις,οπωσδηποτε trophy για τα LEO2,ενα βαλιστικο πυραυλο και στο βαθος Saar 6..Ομως αρκετα Ισραηλινα οπλικα συστηματα εχουν ανταγωνισμο απο παραδοσιακους Δυτικους και μη προμηθευτες μας..

SozonLEV
Guest
Sozon Leventopoulos

Καλά όλα αυτά…αλλά για μια φορά ίσως θα έπρεπε να δημιουργήσουμε και εμείς αντίστοιχη πολεμική βιομηχανία…σε συνεργασία ενδεχομένως με τους Ισραηλινούς…δε χρειάζεται κάθε φορά να ανακαλύπτουμε τον τροχό. Φυσικά δε θα πρέπει να πέσουμε σε λανθασμένες επιλογές όπως Α/Φ ή άρματα όπως για παράδειγμα οι γείτονες…ας ξεκινήσουμε από τα απλά και από συστήματα που θα μας δώσουν την πρωτοπορία σε κρίσιμους τομείς…όπως συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, βλήματα cruise, αντιπλοϊκούς πυραύλους και τόσα άλλα, κρίσιμα για την άμυνα της χώρας. Τα μυαλά υπάρχουν…η θέληση?

Εεεε
Guest
Εεεε

Αμήν και πότε…

XVI M/K
Guest

Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην δημοσιογραφική ομάδα της ΠΤΗΣΗΣ. Η θεματολογία των άρθρων σας είναι πάντα επίκαιρη και η ανάλυση πάντα έγκυρη. Τα όπλα αερος-εδαφους πιστεύω θα μπορούσαν άμεσα να αποτελέσουν παραγγελία για την ΠΑ και να αναβαθμίσουν τις ικανότητες κρούσης από τώρα πριν περάσει στην εποχή των F-16V. Βέβαια υπάρχει πάντα ο ανασταλτικός οικονομικός παράγοντας…

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Νομίζω πως η εμπειρία της ισραηλινής αεροπορίας απο την Συρία τους έχει δώσει το σήμα για σχεδιασμό υπερηχητικών συστημάτων! Εμείς ας κάνουμε την αρχή με Spice 1000/2000 ίσως και Delilah και βλέπουμε! Αν και δεν έχουμε εκμεταλλευτεί ούτε καν την πρόσβαση που έχουμε στην γαλλική αμυντική βιομηχανία! Νομίζω πως στα άλλα σώματα υπάρχουν καλές ευκαιρίες για συμπαραγωγή συστημάτων! Για συστήματα τύπου David’s Sling, Iron Dome, Lora πρέπει να έχεις ηγέτες με @@@ για να δεις τέτοιες κινήσεις. Και ας αφήσουμε επιτέλους την δικαιολογία περι κακής οικονομικής κατάστασης. Υπάρχουν τρόποι να βρεθούν χρήματα. Θέληση και όραμα χρειάζεται. ! Περιμένω τα επόμενα… Read more »

GeorgeK
Guest
GeorgeK

Μια λέξη, corruption

popeye
Guest
popeye

Σχετικα με την πολεμικη μας βιομηχανια.Μια μεταφορά τεχνογνωσίας για remote weapon stations τόσο για το ΠΝ όσο και για τον ΣΞ δεν θα ηταν τοσο δυσκολη.Για προμήθεια όπλων. Spice για ΠΑ,Delilah και spike nlos και στις τρεις εκδόσεις (αέρος,ξηράς,επιφάνειας).

gdmast
Guest
gdmast

Ειδικά το αντιαρματικό SANDCAT STORMER SPIKE NLOS MLS με 4πλό εκτοξευτή, εμβέλειας 25 χλμ., θα ήταν λουκουμάκι για το Δ’ Σώμα στρατού. Αλλά και 2 ραντάρ Super Green Pine εμβέλειας περίπου 900 χλμ., όπου τα δύο κοστίζουν περί τα 260 εκ (τιμή πρόσφατη προς Ν. Κορέα, για 2 προς 260 εκ), θα ήταν ότι πρέπει. Με ένα κοντά π.χ. στην Ξάνθη να “βλέπει” χώρο μέχρι και 200 χλμ. μετά την Άγκυρα και με ένα δεύτερο στην Ανατολική Κρήτη να βλέπει μέχρι και την αεροπορική τη βάση του Ινσιρλίκ, ενώ είναι συμβατά και με το σύστημα Patriot, θα ήταν θείο δώρο,… Read more »

CKfurious
Guest
CK

Ακόμα ένα εξαιρετικό άρθρο το κύριο πρόβλημα με την αγορά οποιουδήποτε όπλου από Israel είναι η επιτυχής integration στον υπολογιστή των δικό μας F16 . (MMC 7000 for -V) Οι ισραηλινοί έχουν τους δικούς τους υπολογιστές στα αεροπλάνα τους οποτε έχουν 100% access στο source code Εμείς εκεί έχουμε πρόβλημα αφού δεν υπάρχει περίπτωση οι αμερικανοι να δώσουν access 100% στο source code Εκτος εάν η ίδια η L-M αναμειχθεί sht προμήθεια Μπορούν βεβαια να βρετhουν άλλες λύσεις αλλα σίγουρα δεν θα επιτρεψουν τη χρησιμοποιοίηση των οπλων και των F16 στο 100% των δυνατοτήτων τους Aλλο όπλο a-g που μπορεί… Read more »

antonis.
Guest
antonis.

Πραγματι η πιστοποιηση των ισραηλινων οπλων στον υπολογιστη των -V ενδεχεται να ειναι ενα θεμα και να χρειαστει η εμπλοκη της LM, αν και αν θυμαμαι καλα δεν χρειαστηκε κατι αντιστοιχο για τους popeye/F-4 2020. Αλλα δεν θα ηταν καλυτερο να στηριχθουμε σε καποιον αλλο συμμαχο για stand-off οπλα. Μη παρεξηγηθω αλλα τετοια κρισιμα οπλα καλο θα ηταν να τα παιρναμε απο καμια Γαλλια ή Σουηδια (SCALP-EG,KEPD 350). Χωρις να θελω να φερω την καταστροφη το Ισραηλ μονο προς στιγμη συμπλεει με την Ελλαδα. Τι θα γινει ομως αν αυριο ξημερωσει μια μερα χωρις τον σουλτανο και την ισλαμιστικη- αντισημιτικη… Read more »

evaggelos
Guest
βαγγελης

σιγουρα ως προς αυτο αδικο δεν εχεις αλλα το ιδιο ισχυει και για την γαλλια-γερμανια αλλα περισσοτερο και για της ηπα.

CKfurious
Guest
CK

Τα τουρκικα F-4 έχουν εκσυχρονιστεί με ισραηλινό πακέτο που περιλάμβανε και τους υπολογιστές αποστολής. Και η απόκτηση των POPEYE ήταν μέρος της συμφωνίας.
Αυτό που γραφεις το τράbαν οι γείτονες τώρα αφού μετά το χάλασμα των σχέσεων τους με το Israel δεν υπάρχει υποστήριξη οποτε οι διαθεσιμότητες των F-4 και POPEYE είναι από χαμηλές ως ανύπαρκτες

antonis.
Guest
antonis.

Φιλε αυτα ακριβως πρεπει να αποφευχθουν! Ας ειμαστε επιφυλακτικοι και αν τελικα επιλεγουν ισραηλινα συστηματα ας ειναι με ενα καλο πακετο παραγωγης-υποστηριξης στην Ελλαδα, να κοιμομαστε ησυχοι. Επιπλεον, για τους φιλους που μπηκαν στο κοπο να απαντησουν στο σχολιο μου: α)Οι ΗΠΑ πραγματι μας εχουν αρνηθει στο παρελθον κρισιμα συστηματα (sm-2,jassm), δεν θυμαμαι αντιστοιχες περιπτωσεις με Γαλλια/Σουηδια. β)Το Ισραηλ εχει τα δικα του συμφεροντα, αν υπαρχει καλυτερο deal (σε σχεση με αυτο της Ελλαδας,) με την πολιτικη ηγεσια της Τουρκιας δεν θα τους σταματησουν τα φιλελληνικα τους αισθηματα. ΥΓ. Ο κος. Αποστολακης ξερει πολυ καλα τι λεει σχετικα με το… Read more »

ccg
Guest
ccg

Οι αιτίες της ρηξης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας είναι πολύ βαθυτερες, δεν προκειται απλα για ένα καπρίτσιο του σουλτάνου.

Spirit
Guest
Spirit

Δεν υπάρχει περίπτωση να δώσουν ούτε οι Αμερικάνοι, ούτε Γάλλοι τίποτα για να διευκολύνουν τους Ισραηλινούς… χάνοντας συμβόλαια.

Digenis
Guest
Digenis

1. Namer στην ΕΛΒΟ και μετκα
2. πολυστροματική αεράμυνα σε όλη την επικράτεια
3. Spice συλλογές καθοδήγησης .Αγορα ολου του σχεδιου και παραγωγη στην Ελλαδα.
Και το κερασακι
Πυρινικάααα

Spirti
Guest
Spirti

David’s Sling έχουν κλείσει μια συμφωνία η Πολωνοί με τους Partiot, αν και έχουν ακουστεί αποτυχίες κατά την αναχαίτιση, εντούτοις αν το κόστος του πυραύλου είναι μικρό, είναι η καλύτερη λύση απέναντι στους βαλλιστικούς πυραύλους της Τουρκίας

dimitrisx
Guest
dimitrisx

Νόμιζα πώς για οτιδήποτε Ισραηλινό υπάρχουν επιφυλάξεις από την ΠΑ, λόγο του μη πρότερου έντιμου βίου των Ισραηλινών (Εξομοιωτής πτήσης)!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Guest
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

O Stunner είναι συμπαραγωγή Rafael και Raytheon άρα χρειάζεται άδεια εξαγωγής από τις ΗΠΑ. Δεδομένου ότι ούτε οι ΗΠΑ δεν τον έχουν προμηθευτεί ακόμα, καληνύχτα…

nikos
Guest
nikos

1) spice 2) Delilah για την αεροπορια, οπωσδήποτε να μην πάει βόμβα χαμένη…ωραίο άρθρο μπράβο.

GK_
Guest
GK

Εκεινο που θεωρω οτι στο μελλον θα εχει εξαιρετικη σημασια για την ΠΑ ειναι οι δυνατοτητες Α2Α του “Stunner” και οι αισθητηρες IRST συνδιαστικα, αλλα και επισης μια νεα γενια συστηματων Η/Π. Ιδιως τα χαρακτηριστικα “dual EM/IR” του αισθητηρα (-ες) του πυραυλου αποκτουν ιδιαιτερη σημασια για οποιαδηποτε μορφη αποκτησουν οι Α2Α εμπλοκες: BVR/WVR εαν ή οχι υπαρχουν απεναντι αεροσκαφη stealth. Εαν λαβουμε υποψη οτι απο το προγραμμα συμπαραγωγης του αισθητηρα IR του πυραυλου MICA αποκτηθηκε πολυτιμη τεχνονγωσια σε εναν εξαιρετικα κρισιμο τεχνολογικο τομεα, μια διμερης βιομηχανικη συνεργασια επανω σε αυτο το οπλικο συστημα θα ηταν σημαντικη για πολλους λογους. Επανω… Read more »

Νείλος
Guest
Νείλος

Μηπως να δούμε τι οπλικά θέλουμε και από το ΑΛΦΑ του Κενταύρου;;; Έχουν λέει κάτι φωτόσπαθα που σκίζουν… Η διαστημική υπηρεσία του Κου Παππά τι λέει άραγε γι’ αυτό; Κύριοι της Πτήσης κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε σε τι κατάσταση έχει περιέλθει το μαγαζί “Η ωραία Ελλάς”. Η χώρα δεν έχει δεύτερο βρακί να αλλάξει και θα εξοπλιστεί από το Ισραήλ που ειναι προηγμένος μεν αλλά μπουτίκ παραγωγός και άρα ακριβός.. Η φάπα που φάγαμε από τους Γερμανούς αφεντικούς μόλις πήγαμε να ξεθαρέψουμε με τις γαλλικές φρεγάτες δεν μας έχει γίνει ακόμα μάθημα; Η Ελλάδα είναι ένας παρίας της ΕΕ, μια… Read more »

stelios1974
Guest
stelios1974

Κατά τη γνώμη μου, ( αν βγάλουμε από την εξίσωση τον παράγοντα κόστος ) δεν θα πρέπει να βλέπουμε τα συστήματα David’s Sling και Iron Dome ως ανταγωνίστηκα με το συστήματα Patriot. Αλλά ως συμπληρωματικά, ( των Patriot ).
Και φυσικά θα ήταν επιθυμητό να υπάρχει διασύνδεση, και συνεργασία των συστημάτων Patriot με David’s Sling, Iron Dome στο επίπεδο ανταλλαγής δεδομένων, και ανάθεσης στόχων.

Babis_UK
Guest
Babis_UK

Η Νοβγηγια των 5 εκατομυριων ανθρωπων φτιαχνει NSM, NASAMS, Sonar, Radar, Rocket Motors κλπ
Η Σουηδια των 10 εκατομυριων πλυθησμου φτιαχνει απο Gripen και Erieye μεχρι Gotland-class submarines
Το Ισραηλ των 8 εκατομυριων πλυθησμου και εκτασης οσο η Πελοπόννησος εχει αμυντικη τεχνολογια εφάμιλλη της Αμερικανικης και δυτικοΕυρωπαϊκης και φτιαχνει ολα τα καλουδια που ελπιζουμε αν βρουμε τα λεφτα να αγορασουμε

Πρεπει να καταλαβουμε οτι αν δεν μαθουμε να ψαρευουμε και συνεχισουμε να προσπαθουμε να αγοραζουμε ψαρια το πιατο μας θα ειναι ολοενα και πιο αδειο

Chris Ain.
Guest
Chris Ain.

Babis και οι Τσέχοι παράγουν οπλικά συστήματα και οι Σέρβοι και ολόκληρος ο πλανήτης. Μόνο το κλεπτοκρατικό ελλαδιστάν δεν παράγει γιατί θα έχαναν τα λαμόγια την μίζα που προσφέρουν τα εισαγώμενα

Γιώργος9876
Guest
Γιώργος9876

Αεράμυνα, συστήματα αυτοπροστασίας, ηλεκτρονικός πόλεμος, UAVs, αντιπλοϊκούς πυραύλους. Πιο σημαντικό θα ήταν να συμπαράγουμε με το Ισραήλ κάποια συστήματα και να ζωντανέψει η ΕΑΒ.

gdmast
Guest
gdmast

Φυσικά ΟΤΙ (σχεδόν) παράγει το Ισραήλ, εν δυνάμει μας ενδιαφέρει. Πολλοί φίλοι εδώ, θα εκφράσουν απόψεις. Θα προσπαθήσω να θέσω τρία θέματα που ίσως δεν γραφτούν. Το πρώτο είναι ο πύραυλος Stuner. Όχι όμως με τη λογική του άρθρου. Ο πύραυλος αυτός, είναι γνωστό ότι είναι συμβατός με το σύστημα Patriot. Μάλιστα τον αγόρασαν ήδη οι Πολωνοί για το σκοπό αυτό. Με δεδομένο τον κορεσμό από αέρος που θα υποστούμε (βάσει και των μεγάλων προμηθειών των γειτόνων σε βλήματα), είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούμε επιπλέον πυραύλους για το σύστημα αυτό. Έχοντας μόλις 200 πυραύλους/βλήματα MSE κατά πυραύλων και 125 εναντίον… Read more »

Babis_UK
Guest
Babis_UK

Οπως ειχα γραψει και στο παρελθον οτι η κατοχη 1000 πυραυλων Ε/Ε, και Α/Ε (αναμικτοι cruise και ballistic) με κατανομη βεληνεκους απο 150 εως 2000 χλμ ειναι ικανη για την αποτροπη ενος 1ου πληγματος απο Τουρκικης πλευρας για τα επομενα 10 τουλαχιστον χρονια. Αν δεν κανω λαθος εχουμε ηδη 230 τεμαχια Scalp και MGM-140 Block I ATACMS. Αν 440 εκ. μπορουμε να αγορασουμε χρονο προμηθευομενοι αλλα 450 τεμαχια πυραυλων πρεπει να το κανουμε χθες Ταυτοχρονα θα ηταν σημαντικοτερο για την μακροημερευση της Ελλαδας αν δεν χρησιμοποιουσαμε το Εβραϊκο εθνος απλα και μονο σαν προμηθευτη οπλικων συστηματων αλλα πρωτιστως σαν μοντελο… Read more »

gdmast
Guest
gdmast

Αφού διορθώσω ότι μου ξέφυγε ορθογραφικά ένα “n” στον stunner παραπάνω, δεν έχω παρά να συμφωνήσω πλήρως κατ’ αρχήν με το δεύτερο σκέλος της επισήμανσής σας. Δηλαδή, ότι η γενικότερη ανάπτυξη μιας φιλίας και συνεργασίας με τους Ισραηλινούς, δεν μπορεί παρά να είναι επωφελής και για τους δύο λαούς και όποιος έχει γνωρίσει Ισραηλινούς, ξέρει ότι πολύ εύκολα θα κάναμε “χωριό”. Από εκεί και πέρα βέβαια, εξαρτάται και από τι θέλουν να μεταφέρουν οι Ισραηλινοί εκτός της χώρας τους σε γνώσεις (και δεν είμαι σίγουρος ότι θα συνεργάζονταν στα πάντα), αν και η στρατιωτική ισχύς της Ελλάδας, αναπόφευκτα τους συμφέρει… Read more »

Babis_UK
Guest
Babis_UK

https://defencereview.gr/exelixeis-sto-programma-apoktisis-40-metacheirismenon-m270a1-mlrs-apo-ton-es/

Κατα την πηγη του link και διαφορες αλλες ανα το διαδικτυο εχουμε 153 βληματα MGM-140A Block.Ι οπως ανεφερα προηγουμενως με βεληνεκες 129 χλμ

Babis_UK
Guest
Babis_UK

Κατα αλλη πηγη το βεληνεκες των MGM-140 Block I ATACMS ειναι 165 χλμ https://missilethreat.csis.org/missile/atacms/

gdmast
Guest
gdmast

Ευχαριστώ Babis για την έρευνα. Μάλλον έχεις δίκιο για τα τον τύπο.
Διευκρινίζω απλά ότι οι MGM-140 Block I έχουν εμβέλεια 129km, ενώ οι MGM-140B – Block IA έχουν εμβέλεια 165 km.
Στην πραγματικότητα οι MGM-168 ATacMS – Block IVA έχουν εμβέλεια τα 300 km, ενώ νέος Precision Strike Missile (PRSM), ο οποίος θα είναι έτοιμος το 2021 θα αυξήσει το βεληνεκές (προφανώς με κάποιες αναβαθμίσεις του συστήματος) περίπου 70%, δηλαδή από 300 χιλιόμετρα σε 499 (από 186 μίλια σε 310). Όμως αυτό τον τελευταίο θεωρώ ότι δεν θα μας τον πωλήσουν οι Αμερικανοί.

adpanos
Guest
adpanos

Αν είναι να επενδυθούν χρήματα για πιστοποίησή Ισραηλινών όπλων σε F16 , δεν θα ήταν καλύτερα να πιστοποιηθούν σε Mirage EGM/BGM με ταυτόχρονη αλλαγή του συνολου των ηλεκτρονικών – υπολογιστών του σκάφους με Ισραηλινά ηλεκτρονικά; Είναι κάτι δύσκολο?
Για τα Αμερικάνικά μαχητικά υπάρχει πακέτο αναβάθμισης. Εκεί που χωλαίνουμε είναι στα Γαλλικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Yπάρχουν 38 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να δούμε τον Θεό να κατεβαίνει στην πλατεία Μοναστηρακίου για να πάει να φάει σουβλάκια σε κοντινό ψητοπωλείο από το να δούμε να εκσυγχρονίζονται τα 18 M-2000EGM/BGM με ισραηλινά ηλεκτρονικά και όπλα.

nikos
Guest
nikos

Και μια σύγκριση τιμών θα θέλαμε στα αντίστοιχα

gdmast
Guest
gdmast

Γενικώς τα Ισραηλινά συστήματα που πωλούνται στην αγορά, έχουν εξαιρετικές τιμές σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.

nikos
Guest
nikos

Είναι τρομεροί έχουν δικό τους οπλισμό, ολη την σειρά για την αεροπορία με εξαίρεση Gbu που τις παίρνουν από ΗΠΑ κ τους ΑΙΜ.Σίγουρα μπορούμε να το εκμεταλλεύτουμε και να λύσουμε τα προβλήματα

adpanos
Guest
adpanos

Αν σου έσκαγαν 3 δις $$ οι ΗΠΑ κάθε χρόνο σαν ενίσχυση και εσύ θα είχες της Παναγιάς τα μάτια.

BSK
Guest
BSK

Άστο φίλε μου, αν μου έσκαγαν οι ΗΠΑ 3 δισ $$ το χρόνο θα είχα μια ΕΑΒ και μια ΕΒΟ με το δεκαπενταπλάσιο αριθμό έργαζομένων (από τον απαραίτητο) και 45άρηδων συνταξιούχων με 300 χιλ. ευρώ εφ’ ‘απαξ. Θα είχα ναυπηγεία με μισθούς στελεχών πολυεθνικής για τους κλητήρες και θα χρειαζόμουν 15 χρόνια να ναυπηγήσω μια super vita. Και φυσικά θα είχα τις ίδιες απεργίες για περισσότερα χρήματα και τις ίδιες πορείες διαμαρτυρίας για τις “ιμπεριαλιστικές τακτικές” που ακολουθεί η χώρα στα πλάισια των οποίων θα εντάσσετο και η εν λόγω χρηματοδότηση. Δεν θα είχα Πανεπιστήμια να συνεργάζονται με εταιρείες για… Read more »

Babis_UK
Guest
Babis_UK

+1

MisCo
Guest
MisCo

Εφόσον το θεμα περιοριζεται στην ΠΑ: DELILAH. Και σε μεγάλους αριθμούς (πλέον των 300 σαφώς). Δεν ειναι ανταγωνιστικό του Scalp EG λογω πολυ μικρής κεφαλής, αλλά μπορει να προκαλέσει χάος στα ραντάρ τους και ζημιά στους οποιους στοχους. Επιπροσθετα, ειναι ενα backup για εκεινη την μέρα που θα σταματησουν να υπάρχουν τα Mirage και θα μας μεινουν οι Scalp EG στο ράφι. Harpy NG & Hermes 900 (νομιζω τετοια οπλα υπαγονται στην αεροπορια). Στην περιπτωση των drone… τα προτιμουμε αγορασμένα και οχι νοικιασμένα. Απο εκει και πέρα, θα εξέταζα προτάσεις στην ασφάλεια των αεροδρομίων. Iron Dome για αρχή. Οι γειτονικοι… Read more »

adpanos
Guest
adpanos
Falcon7
Guest
Falcon7

Το Ισραηλινό λόμπι από Αμέρικα μεριά, νομίζω έφτανε και περίσσευε. Όλα τ’ άλλα θα έρχονταν μόνα τους…

Yiorgos
Guest
Yiorgos

I will take it a step further than at the tactical and operational level of war (what equipment to buy = means) to the strategic and even to grand strategy (alliances). As the tri-party relations between Greece, Cyprus and Israel are getting better and there are common national interests (natural gas, pipelines etc) as stated in an earlier post by ΠΤΗΣΗ, the next step would be to create an alliance of mutual support utilizing all means of national Powers (DIME-C) and even extend it with Egypt. Obviously, taking this step will require for all parties to get rid off some… Read more »

evaggelos
Guest
βαγγελης

μιας κ λεμε για ισραηλινη πα μηπως να εξεταζαμε τα μπαρακ? δεν ξερω αν ειναι καλυτερα απο τα 30αρια μας παντως καλοι οι πυραυλοι οσων αφορα την π.α. αλλα χρειαζομαστε κ φορεις αυτων 30αρια φαντωμ κ μιραζ bg/eg ειναι απλα για ανακυκλωση θα πρεπει να επενδυσουμε σε αεροσκαφος τωρα θα ειναι μια μοιρα μιραζ κ 2 φ16 δεν ξερω παντως χρειαζομεθα αεροσκαφη. Κατα το θεμα τωρα το ισραηλ εχει ολα τα καλουδια που χρειαζετεται ολο το στρατευμα λεφτα οργανωση κ fos θελλουμε που πασχουμε κ στα 3.

Spirit
Guest
Spirit

Νομίζω το ερώτημα ειναι, υπάρχει κάτι που δεν θα θέλαμε υπάρχει στο Ισραήλ;

nikos
Guest
nikos

Όχι ειδικά στο ναυτικό η saar 6 …Μπορεί να αρεσουν

ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ
Guest
ΑΡΙΣΤΟΜΑΧΟΣ

Δεν μπορω να κρατηθω πραγματικα. Ξερω πως μιλαμε για ΠΑ αλλα εαν μπητε στο site της IAI θα βγαλεται γουστα. Οποτε προταση. Κουφαρι απο ΜΕΚΟ το υπαρχον με μερικες επανασχεδιασεις για μειωση ιχνους και αρχιζω 76αρι προστα strales κατα προτιμιση πισω Barak 1 για αμυνα σημειου μεχρι 10 χλμ, ρανταρ ELM-2248 MF-STAR 400 χλμ εμβελεια και τα λοιπα ηλεκτρονικα, 8χ harpoon απο τις S και 8χ Advanced Naval Attack Missile της ΙΑΙ, Barak 8 στα 90 χλμ, 2 phanlax εκατεροθεν του υποστεγου, MU90 για να ξοδευτουμε και λιγο και οτι μπορουμε εμεις σπο λοιπο εξοπλισμο απο δικες μας εταιριες. Ποσο… Read more »

Βασίλης
Guest
Βασίλης

Εγώ παιδιά θέλω ΛΕΦΤΆ!!!!
Λεφτά να έχουμε για να αγοράζουμε και να παράγουμε ότι θέλουμε..!
Ωραία όλα αυτά αλλά χωρίς λεφτά, “no Martini no party”..!
Iron Dom, Arrow, Lora, Delilah, Namer, Merkava, όλα τους εργαλεία είναι αλλά θέλουν λεφτά..! Ακόμα και η Saar είναι κορβετάρα αλλά κοστίζει…

chikichiki
Guest
chikichiki

Προσωπική μου άποψη είναι ότι το ερώτημα δεν είναι “ποια όπλα θα θέλαμε από το Ισραήλ”, αλλά “ΓΙΑΤΙ να θέλουμε όπλα από το Ισραήλ”. Πριν παρεξηγηθώ ως πνεύμα αντιλογίας ή έχων αντιπάθειες προς το Ισραήλ, πηγή της ερώτησής μου δεν είναι κάποια αποστροφή προς τα ισραηλινά όπλα, αλλά το απλό γεγονός ότι το τι όπλα θα αγοραστούν σε μια δεδομένη στιγμή είναι -υποτίθεται- θέμα κριτηρίων καθαρά επιχειρησιακών, οικονομικών, και πολιτικών (όχι βέβαια με την έννοια του “τώρα που γίναμε φιλαράκια έλα να σου πουλήσω και μια ρουκέτα”, αλλά με την έννοια του “μπορώ να πάρω όπλα από αυτόν ή όχι;”).… Read more »

nikos
Guest
nikos

Chikichiki πιστεύω οτι τα Α/Α επενδυσαμε στα patriot πια και το τελευταίο όπλο που θα περνάμε από το Ισραήλ θα ηταν Α/Α Άσχετα αν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους bora από Τουρκία…Και μην ξεχνάμε πέρα από τα οποία πλεονεκτήματα έχουν οτι ειναι δοκιμασμένα στο πεδίο της μάχης οχι στο πεδίο δοκιμων οπως κάποια leopard που ανοίξανε σαν κονσέρβες στην Συρία…

gdmast
Guest
gdmast

Ήδη στους Patriot έχει πιστοποιηθεί ο stunner, ο οποίος έχει και μεγαλύτερη εμβέλεια και είναι περίπου 85% φθηνότερος. Κανείς δεν λέει όλα ή αδιακρίτως, αλλά έχουν κάποια συστήματα και όπλα κορυφαία και σε πολύ καλύτερες τιμές. Άλλωστε για παράδειγμα, το θέμα με τους Αμερικανούς είναι ότι έχουν δυσκολία σε κάποιες εξαγωγές, ενώ άλλες θέλουν άδεια από Κογκρέσο κ.λπ. χρονοβόρες διαδικασίες, όπου κάτι μπορεί να προκύψει. Άλλο παράδειγμα είναι το ραντάρ των S-400 εμβέλειας 400 χλμ., όπου θα μας δυσκολέψει πολύ. Οι αμερικανοί δεν θα σου πουλήσουν τέτοια εμβέλεια (εκτός των άλλων λόγω αντίδρασης της τουρκίας), ενώ στην Ευρώπη μόνο η… Read more »

MPAMPIS
Guest
Μπαμπης

Πολυ καλός ο Delilah ειδικά ως επίγειος GL αλλα χρειαζονται μεγάλη αριθμοί ευκαιρία για συμπαραγωγή…..
Μπορει να καταστρέψει τεθωρακισμένα πολυ πίσω απο το μέτωπο οπως και να προσβάλει πλοία…….

Stave
Guest
Stave

Pedia. orea auta pou lete kai skefteste. Meriki to ipan, 8a mpo pio ba8ia sto 8ema… To Israil, kai bebea exei dika tou opla, kai bebaia einai kala kai bebaia poliounte se olon ton Kosmo, giati? Kala opla = dioti einai apodigmeni i apodosi tous kai stekonte ka8imerina enantion ton islamiston pou 8eloun na tous sbisoun ap ton xarti! Einai ola se ka8imerini yperesia kai apodixtike pos einai aksia! Bebaios 8a apoktisis dikia sou ejxoria paragogi kai texnologia Aixmis, gia na ise panta 2 bhmata pio mprosta apo ton (tous) Ex8rous sou! Pame sto epomeno: Opos kai i Tourkia, kai… Read more »

SKYHOOK47
Guest
SKYHOOK47

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ανάλογη με αυτή που είχε το Ισραήλ από το 1948 και έπειτα…Αν είχαμε ηγεσία αυτού του βελινεκούς δεν θα χρειαζόταν τώρα να κάνουμε wish lists προμήθειας οπλικών συστημάτων…