Πόσο δύσκολο είναι να είσαι η διαδικτυακή ΠΤΗΣΗ εν έτει 2018; (πολιτική σχολίων)

75
3800

 

Σε λίγο καιρό, συμπληρώνουμε δυο χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας του περιοδικού ΠΤΗΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ (ο ιστότοπός μας βέβαια λειτουργεί από το 2011), η ηλεκτρονική παρουσία ενός από τα παλαιότερα ελληνικά περιοδικά (το τρίτο παλαιότερο με την δική μας καταμέτρηση),  το παλαιότερο στον χώρο της Αεροπορίας, του Διαστήματος, της Άμυνας και της συναφούς Τεχνολογίας. Ένα περιοδικό που δημιουργήθηκε από έναν εμπνευσμένο δημοσιογράφο, τον Κώστα Καββαθά, που θέλησε να φτιάξει κάτι που θα έφερνε στην Ελλάδα την γνώση σε εξειδικευμένα θέματα. Πριν από την ΠΤΗΣΗ (όπως την έμαθαν οι αναγνώστες της), δημιουργήθηκαν και άλλα περιοδικά που άφησαν και αφήνουν εποχή, όπως οι 4ΤΡΟΧΟΙ και ο ΗΧΟΣ (& HiFi).

Η κρίση χτύπησε τις Τεχνικές Εκδόσεις, ο ιδρυτής μας αποσύρθηκε, αλλά η ΠΤΗΣΗ παρέμεινε. Μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ο ίδιος πυρήνας που έβγαζε το περιοδικό (τα 30 από τα 39 χρόνια του) συνέχισε να το βγάζει και θα συνεχίσει, όπως έχουμε πει όσο οι άνθρωποι αντέχουν αλλά κυρίως όσο διατηρούμε την δική σας εμπιστοσύνη και υποστήριξη. Ο ίδιος πυρήνας διατηρούσε το blog του περιοδικού και  δημιούργησε το 2016 την ιστοσελίδα του (με την προσθήκη λίγων, εκλεκτών, και προσεκτικά επιλεγμένων αρθρογράφων που ενστερνίζονται τα ιδανικά της Π&Δ), για πολλούς και διαφόρους λόγους όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω. Αλλά το 2016 δεν ήταν το 1979, και εξηγούμαστε.

ΘΕΜΑ: Περί «κούρσας εξοπλισμών», πρασίνων αλόγων και τριχών κατσαρών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν

 

Το σωτήριο έτος 2016 η Ελλάδα είχε γνωρίσει το Διαδίκτυο. Λογικό, όλος ο πλανήτης είχε Διαδίκτυο, γιατί όχι κι εμείς; Απλά ίσως στην Ελλάδα, το Διαδίκτυο δεν είναι όπως στο υπόλοιπο πλανήτη. Προήλθε από συγχώνευση του γνωστού μας WWW με το ελληνικό πατροπαράδοτο καφενείο. Έτσι, καθώς έκλειναν τα τελευταία καφενεία, όπου μπορούσε κάποιος να πάει, να πει ότι του κατέβει και οι υπόλοιποι να τον δουν με συμπάθεια, και να του κεράσουν τον καφέ, τώρα βρήκε νέο «βήμα» προκειμένου να αναπτύξει τις “θεωρίες” του. Στο Ελληνικό Διαδίκτυο συναντήθηκαν πολλά «καφενεία», άρχισαν τις μπαρουφολογίες, δημιούργησαν «ρεύμα»,και αργά αλλά σταθερά … κυριάρχησαν!

Ένας από τους πολλούς λόγους που αποφασίσαμε να φτιάξουμε την ιστοσελίδα ήταν τα καφενεία που πουλούσαν ειδήσεις και «γνώσεις» στο χώρο της Άμυνας. Παραληρήματα και μανιφέστα που έμοιαζαν με άρθρα, βασισμένα σε ελληνικούς μύθους και δοξασίες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως τους τελευταίους 22 μήνες πολεμήσαμε να αλλάξει αυτό, μαζί με λίγα άλλα επίσης σεβαστά website. Φυσικά οι επισκέψεις των Ελληναράδων «γνώστεων» ήταν καθημερινές. Ξεκινήσαμε με το γνωστό της εποχής τσιτάτο, είστε “προδότες” (ή “πρωδώταις”). Ο λόγος είναι ότι φροντίζαμε από την πρώτη στιγμή να χτυπήσουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Αυτό που λέγαμε ήταν απλό, οι Τούρκοι έχουν κάνει τρομερή δουλειά, δεν μασάνε, έχουν αναπτύξει εξαιρετική βιομηχανία, εξοπλίζονται να πολεμήσουν το Α του Κενταύρου αν χρειαστεί, και δεν θα μας σώσουν ούτε τα Su-35GR, ούτε οι S-400Hellenic ούτε το Ξανθό Γένος, συνεπώς… ξυπνήστε!

 

Πλήγμα στην εθνική ασφάλεια η νέα ολιγωρία στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16

 

Η αλήθεια είναι πως μαθημένοι πολλά χρόνια στο … χαρτί, πάθαμε ένα μικρό πολιτισμικό σοκ! Έχοντας όλοι μας υπηρετήσει την Πατρίδα από όπου κι αν βρεθήκαμε, το να σε λένε κάποιοι “προδότη” γιατί προσπαθείς να αφυπνίσεις συνειδήσεις που έχουν κοιμίσει κάποιοι με καλοπληρωμένα συμβόλαια, ήταν… κάπως! Το αντιμετωπίσαμε με λογική, στωικότητα, και με μια πρώτη πολιτική σχολίων, είτε στο Facebook είτε στο site.

Τα «καφενεία» συνέχισαν. Άνθρωποι που δεν ήξεραν καν το Ιδρυτή μας Κώστα Καββαθά (τον οποίο σεβόμαστε,  παραμένει για εμάς το Πρότυπο και έχουμε εξαιρετικές σχέσεις μαζί του), άνθρωποι που δεν είχαν διαβάσει ποτέ το περιοδικό εκτός ίσως από μερικά τεύχη κλεφτά σε κάποιο φίλο άρχισαν να λένε πως το site δεν έχει σχέση με την ΠΤΗΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ.

Η αλήθεια είναι πως το site δεν είναι η Έντυπη ΠΤΗΣΗ. Είναι προφανές, καθώς η Έντυπη ΠΤΗΣΗ είναι πολύ πιο εξειδικευμένη. Από τους μερικούς χιλιάδες αναγνώστες στο χαρτί, βρεθήκαμε με 200.000 μοναδικούς χρήστες μηνιαίως, κάποιους μήνες ακόμη περισσότερους! Αν μας αγόραζαν στα περίπτερα οι μισοί, θα είχαμε σπάσει κάθε ρεκόρ ελληνικού περιοδικού.  Συνεπώς το site μας είναι πολύ πιο “προσιτό” σε σχέση με το περιοδικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν διέπεται από τις ίδιες αρχές. Αλλά όταν κάποιοι διάβαζαν ΚΛΙΚ και Μπακούνιν, εμείς γράφαμε στην ΠΤΗΣΗ.

Υπευθυνότητα και εθνική ασφάλεια!

 

Από την άλλη κανείς δεν ισχυρίζεται πως δεν κάνουμε λάθη, από τα απλά ορθογραφικά και συντακτικά όσο και τα άλλα, κυρίως από βιασύνη και απροσεξίες, κυρίως γιατί η… ομοχειρία είναι μικρή.  Αυτό βέβαια σημαίνει εσωτερική κατσάδα αλλά κυρίως πρόσθετη προσπάθεια να τα διορθώνουμε και να μην τα επαναλαμβάνουμε. Αλλά ας βρεθεί άλλο site του χώρου, που ανεβάζει καθημερινά 15-25 άρθρα ειδικού τύπου (καμιά φορά και περισσότερα), χωρίς να κατακλέβει τους πάντες, χωρίς να είναι αναμάσημα της απλής καθημερινότητας, χωρίς να είναι ελαφρά ενδεδυμένες νεανίδες, και το ξανασυζητάμε.

Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να τονίσουμε πως είμαστε από τους πολύ λίγους ιστότοπους που έχουν ανοιχτά τα σχόλια στα άρθρα. Το κάνουμε γιατί ένας από τους επίσης βασικούς μας λόγους που φτιάξαμε την ιστοσελίδα είναι η άμεση σχέση και επαφή που θέλαμε να έχουμε με τους αναγνώστες μας. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σχόλια είναι ανοιχτά και στο facebook και στο twitter και στο site. Θέλουμε την άποψή σας. Απλά υπάρχουν κανόνες στα σχόλια (θα τα πούμε και παρακάτω).

Εντός θέρους το ΠΝ έπρεπε να είχε 2 FREMM και 2 [email protected] να ψήνονται. Τώρα; Χαλαρά, παίρνουμε και αεροπλανοφόρο!

 

Κάποιοι λοιπόν “απαιτούν” να απαντάμε στα σχόλια. Το κάνουμε όταν όμως μπορούμε. Τα σχόλια είναι πάρα πολλά, και συνήθως γίνεται συζήτηση μεταξύ των αναγνωστών, που κι αυτό θέλουμε. Αλλά κάποιοι απαιτούν επιτακτικά απάντηση από τον “αρχισυντάκτη”. Για να το ξεκαθαρίσουμε, απαντάμε όσα σχόλια προλαβαίνουμε ή ειδικές περιπτώσεις. Αλλιώς δεν θα γράφαμε όλα τα άρθρα που διαβάζετε αλλά  θα απαντούσαμε σχόλια στα 1 ή 2 άρθρα που θα προλαβαίναμε να ανεβάζουμε κάθε μέρα.

Μέχρι κάποιο σημείο… ανεχόμασταν όλα τα σχόλια στα πλαίσια της αποδοχής όλων των… τάσεων. Αποφασίσαμε όμως να βάλουμε “φίλτρο για όσους” δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν από το να κατακρίνουν τους πάντες και τα πάντες, να ειρωνεύονται ή απλά να βρίζουν.  Η κριτική είναι απολύτως καλοδεχούμενη και την αποδεχόμαστε διότι είναι αυτή που θα μας κάνει καλύτερους. Όχι όμως όταν είναι καταφανώς κακοπροαίρετη, στείρα και μόνο για να γίνεται, για να μην πούμε και για το φαινόμενο των «πληρωμένων» σχολιαστών. Δεν δίνουμε επίσης βήμα σε όσους, με την ανωνυμία του Διαδικτύου (όπως ίσως νομίζουν βέβαια) εκτοξεύουν κατηγορίες για μας ή για τρίτους που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της συκοφαντίας και είναι ποινικά κολάσιμες.

Ο Υπερκατάσκοπος των Δυο Ηπείρων και το Ξανθό Γένος

 

Επιστρέφοντας στα σχόλια των αναγνωστών, δυστυχώς για πολλούς που παρασύρονται από γνωστά-άγνωστα τρολς έχουμε γίνει αρκετά αυστηροί. Συνεπώς, πολλά σχόλια δεν δημοσιεύονται, ή σβήνονται. Όπως καθυβρίζει, ειρωνεύεται, κάνει κομματική προπαγάνδα, προσβάλει (ειδικά στρατιωτικούς) δεν έχει θέση  ανάμεσά μας. Ας πάει στα διάφορα «καφενεία» στα οποία μεγάλωσαν, όπου δεν θα τον κεράσουν καφέ, αλλά μπορεί να ακούσει κι ένα μπράβο. Κι αν μας ξεφεύγει κάτι, παρακαλώ ενημερώστε μας και θα το διορθώσουμε άμεσα.

Δεν είμαστε ούτε φιλοαμερικανοί, ούτε φιλορώσοι, ούτε αντιρώσοι. Πιστεύουμε ακράδαντα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας, πιστεύουμε πως ανήκουμε στην Δύση, και θεωρούμε πως οτιδήποτε άλλο θα υποβάθμιζε την ασφάλεια και την προοπτική της Ελλάδας  και θα έθετε σε δοκιμασία τους δημοκρατικούς θεσμούς μας. Δεν θα μας σώσουν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε το Ξανθό Γένος, ούτε οι EΛ, αλλά τα στελέχη των ΕΔ αν και όταν χρειαστεί. Οτιδήποτε άλλο είναι φρεσκοκομμένος σανός.

 

ΘΕΜΑ: Περί «κούρσας εξοπλισμών», πρασίνων αλόγων και τριχών κατσαρών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν

Δεν έχουμε καμία σχέση και δεν υπηρετούμε «υψηλά ιστάμενα πρόσωπα», γι’αυτό και δεν θα δείτε στις σελίδες μας “ελληνικές αποκλειστικότητες”. Δεν θα σας εμφανίσουμε ποτέ στο site απόρρητα ή διαβαθμισμένα έγγραφα, ακόμη κι αν κάποιος μας το ρίξει στο γραμματοκιβώτιό μας (που έχει γίνει ουκ ολίγες φορές).  Δεν θα γράψουμε ποτέ κάτι που δεν πρέπει για τα κλικς. Δεν θα εκθέσουμε (απόρρητα) ισχυρά ή αδύναμα σημεία της Άμυνας της Πατρίδας σε κανέναν, προκειμένου να πετύχουμε πολλές «θεάσεις» για να πάρουμε διαφήμιση. Θα κάνουμε την δουλειά μας, όπως μάθαμε να την κάνουμε μέσα από την ΠΤΗΣΗ και τον Κώστα Καββαθά, τον οποίο οι περισσότεροι από μας είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, να του μιλήσουν, να εμπευστούν, να μάθουν.

Θέλουμε να κρατηθούμε μακριά από  πολιτικά κόμματα. Πολιτική άποψη έχουμε, και δεν φοβόμαστε να πούμε τα υπέρ και τα κατά, να κρίνουμε και μετά να κριθούμε. Μας έχουν πει Νεοδημοκράτες, Συριζαίους, ΠΑΣΟΚους, Αριστερούς, Ακροδεξιούς, μας έχουν πει ότι στηρίζουμε τον ΥΠΕΘΑ, πως κυνηγάμε τον ΥΠΕΘΑ, πως υπονομεύουμε την κυβέρνηση, πως στηρίζουμε την κυβέρνηση. Τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Είμαστε η ΠΤΗΣΗ και λέμε την άποψή μας χωρίς φόβο και με πολύ πάθος. Για την ιστορία να πούμε, πως όταν κάποιο άρθρο μας είναι επώνυμο, όσα αναγράφονται δεν είναι και η άποψη του περιοδικού.

Είμαστε μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων που συνεισφέρουμε σε πολύ δύσκολες εποχές στην ορθή –όπως πιστεύουμε- ενημέρωση στον χώρο της Άμυνας. Δεν έχουμε ουδεμία σχέση με πολιτικά κόμματα ή πολιτικές παρατάξεις  και φυσικά δεν υπερασπιζόμαστε συμφέροντα ενάντια στην πατρίδα μας. Οι περισσότεροι προσφέρουμε αφιλοκερδώς στην προσπάθεια, γιατί κάποιοι μεγάλωσαν με την ΠΤΗΣΗ, και δεν θέλουν να την αφήσουν να χαθεί. Δεν τα «παίρνουμε από κανέναν», οι λίγες διαφημίσεις απλά πληρώνουν τον server μας και δεν φτάνουν ούτε για τα υπόλοιπα έξοδα. Το μόνο κέρδος είναι πως έτσι μπορούμε να προβάλουμε το Περιοδικό μας, την ΠΤΗΣΗ, έτσι ώστε να συνεχίσει την προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια. Αν θέλετε λοιπόν να συνεισφέρει κάποιος κάτι, αν θέλετε να μας στηρίξετε, απλά περπατήστε μέχρι το κοντινότερο περίπτερο και αγοράστε το περιοδικό μας. Γιατί ο μόνος πόρος για την επιβίωσή μας, είναι οι αναγνώστες μας και εμείς το εννοούμε!

75 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αγαπητή Πτήση έχετε σκεφτεί να δημιουργήσετε μια ψηφιακή έκδοση του περιοδικού που θα είναι προσβάσιμη επί συνδρομής?

  Έτσι θα μπορούσαν να σας στηρίξουν και φίλοι του περιοδικού από την ομογένεια.

  • Αυτό σκεφτόμουν και εγώ:
   Εάν και εφόσον το περιοδικό δεν είναι οικονομικά βιώσιμο η κερδοφόρο αρκετά ίσως θα έπρεπε να περάσουμε πλήρως σε ψηφιακή έκδοση υπό πληρωμή.
   Πέρα από την ευκολία για τους αερομεταφερομένους εξωτερικού: μια ψηφιακή έκδοση θα απάλειφε τους καυγάδες με μαμάδες/ γκόμενες /συντρόφους/ συζύγους/ κόρες του τύπου “τι τα κρατάς αυτά τα περιοδικά και πιάνουν τόσο χώρο στις ντουλάπες”

   • Να ανακληθούν πάραυτα στην τάξη οι μαμάδες/γκόμενες/σύντροφοι/σύζυγοι! Τσουρέκια μας τα έχουν κάνει. Οι στοίβες της Vogue (ελληνικής, αγγλικής, γερμανικής …) δεν μας πειράζουν, η ΠΤΗΣΗ (που έχει και το μισό πάχος …) τις πείραξε!

  • Προς τους φίλους που ζουν στο εξωτερικό.
   Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Στέλνετε ένα e-mail με το όνομά σας την διεύθυνσή σας και την χώρα Πού ζείτε,η πτήση σας απαντάει με ένα email για το λογαριασμό paypal και πόσο θα στοιχίσει η συνδρομή, και αυτό ήταν κάθε μήνα θα έχετε το τεύχος στο σπίτι σας.
   Ηλεκτρονική έκδοση και βλακείες. Άμα δεν κρατήσεις το περιοδικό στα χέρια σου να μυρίσεις Ελλάδα…

   • Συμφωνώ απόλυτα!
    Μόνο ερωτηματικό η κατάσταση στην οποία οι ανά τον κόσμο ταχυδρομικές υπηρεσίες παραδίδουν τα βιβλία και περιοδικά (ακόμη και σε χαρτόνι συσκευασμένα δεν γλυτώνουν τον κακοποίηση) …

    • Το περιοδικό έρχεται όπως μόλις βγήκε από το τυπογραφείο, σε καλύτερη κατάσταση από τι θα το βρεις στα περίπτερα. Η πτήση το πακετάρει λες και είναι απόρρητο έγγραφο.

  • Το έντυπο είναι πάντα έντυπο, ακόμα και αν το ρεύμα κοπεί κάτω από το κερί διαβάζεις, ακόμα και αν η σύνδεση του ρούτερ χαθεί πάντα το διαβάζεις.

   Υπάρχουν και μειονεκτήματα, όπως να πέσει η μερέντα την ώρα που διαβάζεις, να πέσουν ψίχουλα από μπισκότα την ώρα που διαβάζεις κτλ κτλ.

   Συμπέρασμα: Το έντυπο είναι καλύτερο!

  • Πολαιότερα μπορούσες να το βρεις στο readpoint.com Όχι οτι ήταν βολική η ανάγνωση αλλά έλυνε το πρόβλημα εύρεσης αρχειοθέτησης οικολοσυνείδησης.
   Τώρα όμως δεν το βρίσκω στο site τους.

 2. Πολλές φορές στή ζωή , συναντάμε μετά από χρόνια κάποιον καλό φίλο καί μέ λύπη βλέπουμε τήν ανάμνηση του νά έχει συντριβεί από τόν χρόνο .
  Ο φίλος πού γνώρισα τό καλοκαίρι τού ’79 ήταν η εξαίρεση .
  Keep walking .

 3. Συνεχίστε, είστε στο σωστό δρόμο. Μία υπενθύμιση-παράκληση να επανέλθουν στην αρθρογραφία της έντυπης ή διαδικτυακής ΠΤΗΣΗΣ τα μοντελιστικά άρθρα αεροπορικής θεματολογίας (θυμάμαι F-4E με χρωματισμό AEGEAN BLUE).

  • @ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ,

   Εσύ πρέπει να είσαι από τους παλιούς. Το άρθρο που θυμάσαι πρέπει να είναι περίπου 30 χρόνια πριν και το κατασκευαστικό είχε επιμεληθεί ο Μέγας Τσώνος…

   …τώρα, όσο αφορά την φιλοξενία μοντελιστικών άρθρων αεροπορικής θεματολογίας στην έντυπη έκδοση της “Π”, ΝΩΜΙΖΩ πως στις μέρες μας δεν θα ήταν εφικτή (ή αν θέλεις και “οικονομικά αποδοτική” ως προς τα ωφέλη που πρέπει να έχει το εκδοτικό εγχείρημα). Οι επιλογές που έχει ο σημερινός μοντελιστής στην ενημέρωση μέσω ιστοσελίδων, φόρουμ κλπ, δεν έχει καμία σχέση με την δεκαετία του ’80 και ’90 – όπου οι επιλογές ήταν μετρημένες στα δάκτυλα.

 4. Αγαπάμε την ΠΤΗΣΗ, μεγαλώσαμε με αυτήν! Εδώ κάναμε τα πρώτα μας βήματα στο χώρο αυτό, και εδώ θα παραμείνουμε!

 5. Α) Πολιτικη σχολίων:
  Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ξαναεφευρεθεί ο τροχός, τα περισσότερα sites με πολλά σχόλια έχουν ορισμένα μινιμουμ.
  -Να μην είναι υβριστικά και να μην είναι επιθετικά εναντίον άλλων ή το μέσου
  -Να μην υπάρχει δυνατότητα κατάχρησης σχολίων (π.χ. φανταστείτε κάποιος να γράφει 100 σχόλια την ημέρα).
  -Να μην υπάρχει γενικά η δυνατότητα κατάχρησης του site σαν άλλο μέσο, π.χ. σαν ένα chat-box μεταξύ των αναγνωστών του.
  -Τα σχόλια να είναι σχετικά με το θέμα ή τουλάχιστον σχετικά με το site κάτι που αν δεν τηρηθεί μπορεί να οδηγήσει στο chatbox ή τα 100 σχόλια την ημέρα.
  -Να μην έχουν υπερβολικό μέγεθος (αυτή η πολιτική θα το έκοβε αυτό, αλλά έτσι και αλλιως το θέμα είναι να φτάσει αυτό σε εσάς και όχι στην σελίδα.
  Και ενδεχομένως πολλά άλλα που θα πουν ή είπαν ήδη άλλοι αναγνώστες ή τα ξέρετε ήδη από την εμπειρία σας.
  Β) Το βασικό σχόλιο μου όμως θα ήταν γιατί πολιτική? Η πολιτική είναι και λίγο παγίδα, γιατί αν κάποιος κάνει ότι προβλέπει η πολιτική στον τύπο, αλλά διαλύει το πνεύμα του γιατί βγαίνει μια πολιτική, δεν θα μπορεί να κοπεί. Εγώ θα σκεφτόμουν κάτι άλλο, σε στυλ βασικές αρχές, βασικές οδηγίες κτλ και θα επέμενα στο βασικές, γιατί μπορεί να υπάρχει περίπτωση που πραγματικά να πρέπει να κοπεί ένα σχόλιο, αρα τα βασικά δεν είναι και δεσμευτικά, υπο την έννοια ότι δεν είναι όλα.
  Γ) Πρέπει όμως και εσείς να σκεφτείτε τι site θέλετε να γίνετέ, από τα λίγα κλικς και ίσως ένα σχόλιο σε ένα εξαιρετικό και αυθεντικό δικό σας άρθρο από το ένα άκρο στα δεκάδες χιλιάδες κλικς και εκατοντάδες σχολίων σε αριθμό άρθρων σε μια ημέρα στο άλλο άκρο.
  Λίγους, ποιοτικούς και brand loyal «αναγνώστες» πιάνοντας ένα niche της αγοράς σαν ένα delicatessen ή ένα supermarket?
  Προ κάποιων ετών, ένα οικονομικό site θέριεψε γιατί ακολούθησε τον πρ΄το δρόμο, και έφτασε στο σημείο τα κλικς που έπαιρνε να είναι περισσότερα από του supermarket, γιατί οι σχολιαστές του ήταν τόσο ποιοτικοί, που πλέον αναγνώστες ελλείψει ειδήσεων/άρθρων προς ανάγνωση, διάβαζαν τα σχόλια.
  Ξαφνικά το site έγινε talk of the town σε λίγο διάστημα και μέσα στο high του είτε χαλάρωσε η «πολιτική» για τα σχόλια είτε απλά ήταν τόσα πολλά που δεν προλάβαιναν να τα σκρινάρουν με συνέπεια τα σχόλια πλέον να είναι παντελώς πολιτικού καφενείου της πλάκας αντί ανταλλαγή απόψεων που η μία να ήταν καλύτερη από την άλλη. Αυτό σε συνδυασμό με συζήτηση μεταξύ μερικών εεκ των καλύτερων χρηστών ότι για μερικούς είχαν δοθεί οι IP τους προκαλώντας τους πρόβλημα, τους εξαφάνισε δια παντός από εκεί.
  Αφού δεν διάβαζαν οι αναγνωστες πλέον τα σχόλια, ήταν αναγκασμένοι να βάζουν με ταχύτερο ρυθμό περισσότερα άρθρα, με συνέπεια πλέον να βάζουν άρθρα ότι ναναι και εμμέσως να γίνουν κάτι σαν site ποικίλης ύλης, ένας χώρος που όμως είχε καλύτερους από αυτούς. Και έτσι ήρθε η πτώση…
  Οπότε η αλήθεια και το βέλτιστο θα έλεγα είναι στην μέση, να έχετε 90 % άρθρα διαμάντια πληροφοριακά όπου τα σχόλια θα είναι λίγα και πότε πότε κανα άρθρο ημιτρολια (που πλέον νομίζω οι περισσότεροι καταλαβαίνουν και ΟΚ πέφτει ένα σχετικό τζέρτζελο) ή άρθρο ερώτηση προς τους αναγνώστες του στυλ το Χ ή το Ψ οπλικό σύστημα σε κάποιο σημείο που πονάει (όπως πρόσφατα με τις φρεγάτες). Οι σωστοί αναγνώστες και σχολιαστές φέρνουν και άλλους και ναι η έντυπη μορφή είναι αυτή που συνεισφέρει τώρα οικονομικά και άμεσα, αλλά στο μέλλον η internetική θα συνεισφέρει περισσότερα.

 6. Αν και ανήκω στην νέα γενιά φανατικών αναγνωστών του περιοδικού πρέπει να παραδεχθούμε πως η αμεσότητα του ιντερνετ και ο όγκος πληροφοριών που μπορεί να βρει κάποιος σε αυτό κάνει άνιση την μάχη με τον έντυπο τύπο. Πάντως σαν αναγνώστης ετών 32 μπορώ να πω πως το περιοδικό είναι μία σκάλα ανώτερο από το αντίστοιχο site αφού βρίσκουμε εξειδικευμένα άρθρα που είναι αδύνατον και λόγω όγκου να ανεβούν στο αντίστοιχο site. Σίγουρα θα πρέπει να κάνετε μία μεγαλύτερη διασύνδεση θεματολογίας του περιοδικού με τον ιστότοπο ώστε να υπάρχει το αντίστοιχο ενδιαφέρον να αγοράσει κάποιος το περιοδικό..

 7. 48 χρονών πια μεγαλωσα με την ΠΤΗΣΗ από τα 12. Κάθε φορά που αγόραζα την ΠΤΗΣΗ με αγωνία περίμενα να διαβάσω το ΕΝ ΛΕΥΚΩ κ τον ΑΝΤΙΛΟΓΟ του Καββαθα. Ο Καββαθάς (είχα την ευτυχία να τον γνωρίσω στο SAFETRACK) με ενέπνευσε-διαμόρφωσε όπως πιστεύω κ παρα πολλούς αλλους. Συνεχίστε την εξαιρετική δουλειά …

 8. Όπως και κάθε κοινωνία έτσι και η Ελληνική έχει από όλους και από όλα. Κάτι σαν το μπαξέ της γνωστής φράσης. Αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί. Το λυπηρό με μας τους Έλληνες είναι ότι συνειδητά και λίγο πολύ μαζικά απεμπολήσαμε τον ορθολογισμό, την χωρίς πάθη και προκαταλήψεις επιχειρηματολογία και τόσα άλλα όμορφα πράγματα που ως ιδέες, φιλοσοφία και πρακτική πρωτοεμφανίστηκαν εδώ πολλούς αιώνες πριν. Και επειδή κενό δεν υπάρχει στη φύση, ούτε και στο μυαλό των ανθρώπων (???), παραδοθήκαμε σιγά σιγά στο Νεοελληνικό σπορ της άκρατης συνομωσιολογίας που τροφοδοτείται από αυτό που εσείς αρκετά συχνά αναφέρετε ως σανό !!! Τιμώ και ευχαριστώ με την ευκαιρία της αναφοράς σας τον κ. Καββαθά για την κουλτούρα, το ήθος και ότι άλλο διδάχθηκα από αυτόν και την παρέα του από τότε που ως έφηβος ξεκίνησα να αγοράζω με το χαρτζιλίκι μου την ΠΤΗΣΗ. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

 9. Όταν δεν κάνετε πολιτική είστε πολύ καλοί αλλά οι πολιτικές συμπάθειες δυστυχώς δεν κρύβονται

 10. Ξεκίνησα να διαβάζω ΠΤΗΣΗ από το ’80 και θυμάμαι παιδί ακόμα την αγωνιά μου κάθε δίμηνο να τρέξω στο περίπτερο να πάρω την ΠΤΗΣΗ ΜΟΥ.
  Δίστιχος τα τελευταία 10 χρόνια ανήκω και εγώ στους 500.000 Έλληνες που έφυγαν από την Πατρίδα που αγαπούν. Όταν ανακάλυψα τη σελίδα σας στο Internet πέταξα από χαρά.
  Τα πάτε μια χαρά τα σχόλια για εμένα μου είναι σχεδόν αδιάφορα, μια ζωή σας διάβαζα για να ενημερωθώ και να μορφωθώ!!!
  Είμαι και εγώ οπαδός της ψηφιακής έκδοσης μετά συνδρομής. Παρακαλώ σκεφτείτε αυτή την επιλογή.

 11. Καλησπέρα,

  Δύο μόνο παρατηρησούλες:

  Η πρώτη: ήνε περισσότερω κε από πρωτοεμφανές ώτυ ύσται πρωδώταις, δαίν θα μας αλλάξαιτε τείν γνόμυν.

  Η δεύτερη: το να διαβάζει κάποιος ταυτόχρονα ΚΛΙΚ και Μπακούνιν όσο να’ναι θέλει μια σχετική ευφυΐα – διεστραμμένη μεν αλλά ευφυΐα δε – πιστεύω.

  Και μία ερώτηση: Γιατί ασχολείστε με χιλιοειπωμένα πράγματα που δεν πρόκειται να αλλάξουν; Κάντε εσείς την δουλειά σας, και εκείνοι που είναι εδώ γιατί πραγματικά θέλουν να είναι εδώ, όπως και στο περίπτερο κάθε πρώτη του μήνα, δεν θα παν πουθενά.

  Για τους υπόλοιπους περισσεύει το χορταράκι – φρέσκο και αποξηραμένο, άλλως γνωστό και ως σανός – εκεί έξω.

  • Πολύ σωστά τα λες! Προσωπικά έχω βαρεθεί όλους τους ελληναράδες με τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας! Οι άνθρωποι του περιοδικού κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους!

 12. Αν κατάλαβα καλά, οι αρθρογράφοι του ιστότοπου παραπονιούνται για αρνητικά σχόλια, αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω δει τέτοια. Διορθώσετε με αν κάνω λάθος.

  Όσο για την τελική παράκληση για οικονομική ενίσχυση μέσω αγοράς του περιοδικού, συμφωνώ απόλυτα. Αν θέλεις ποιοτικό προϊόν πρέπει να το πληρώσεις.

 13. Νομιζω δε χρειαζεται η δικη μου επιβεβαιωση για το ποσο καλη δουλεια κανετε. Απλα ξερω οτι ειστε ενα απ τα πρωτα σαιτ που θα μπω καθε μερα για να εχω μια εγκυρη ενημερωση οσο κ αν εχω διαφωνησει εντονως καποιες φορες σε καποια πραγματα
  Θελω μονο να κανω μια παρατηρηση. Σε μια μελλοντικη αναβαθμιση της σελιδας ρε παιδια βαλτε καπου τα αρθρα που εχουν προσφατα ή πολλα σχολια… Οχι τπτ αλλο αλλα ατονει κ το ενδιαφερον σε πολυ ωραιες κατα τ αλλα συζητησεις επειδη τα αρθρα ειναι πολυ πισω μετα απο δυο τρεις μερες

 14. Δεν ξερω τι πολιτικη ακολουθητε στα σχολια, παντως εδω και καιρο τα σχολια μου δεν ανεβαινουν, ή εχετε προβλημα με τον firefox, αν και δεν νομιζω γιατι δοκιμασα και απο αλλο browser.

  το θεμα ειναι οτι ακομα και οταν δεν μου αρεσαν τα αρθρα σας, σιγουρα δεν ημουν χειροτερος απο αλλους και φοβαμαι οτι απλα περνατε φιλτρο αυτοματο με IPs ή email …

  οπως και να εχει, δικαιωμα σας ειναι να κανετε ότι θελετε με οποιο τροπο το θελετε……

 15. Το σχόλιό μου στο άρθρο για τη σύλληψη των ναυτών του Queen Mary στις ΗΠΑ, σε ποια κατηγορία απαράδεκτου εντάσσεται; Κακοπροαίρετη και στείρα κριτική δεν περιείχε, πληρωμένος σχολιαστής δεν είμαι (θα το ήξερα, πιστεύω :)), συκοφαντίες δεν εκτόξευε. Δεν καθύβρισα, δεν ειρωνεύτηκα, δεν έκανα κομματική προπαγάνδα,δεν προσέβαλλα κανέναν. Απλά επεσήμανα ότι όπως είναι γραμμένος ο τίτλος, σημαίνει κάτι άλλο από αυτό που εννοεί ο συντάκτης και πρότεινα επεναδιατύπωσή του. Γιατί το σβήσατε; Τόσο πολύ προσβλήθηκε ο κος Nikodimos Pavlidis;

  • Στην κατηγορία που λέμε ψάχνουμε αυτόν που το έγραψε να το διορθώσει. Αλλά αν δεν ήταν κακοπροαίρετο, δεν θα θέλατε σώνει και καλά δημοσίευση ενός σχολίου, που το θεωρήσαμε καλοπροαίρετο.

   • Κατ’ αρχήν, ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν θα έγραφα το ανωτέρω σχόλιο αν δεν συνέπιπτε η δημοσίευση του άρθρου με τη διαγραφή του σχολίου μου στο άλλο άρθρο. Απλά είδα το σχόλιο να διαγράφεται ενώ το άρθρο παρέμεινε αμετάβλητο. Φαίνεται ότι μάλλον βιάστηκα να πηδήξω μέσα σε συμπεράσματα (sic) . Σε κάθε περίπτωση, παραμένω πιστός θαμώνας του site σας και πιστεύω κι εγώ ότι τυχόν εφαρμογή του συνδρομητικού μοντέλου θα είχε απήχηση στους αναγνώστες σας, εμού συμπεριλαμβανομένου. Καλή συνέχεια!

 16. Bitte weitermachen. Ich lese die Internet-Ausgabe Ihrer Zeitung mehrmals am Tag.
  Sie ist sehr informativ und betrachtet das Thema, über das berichtet wird, nicht nur einseitig.

 17. ΠΤΗΣΗ δίδα ετών 39!
  Ίσως η καλύτερη και πιο όμορφη απ´όλες μιας και περιμένω στωικά το ραντεβού μας κάθε μήνα στο περίπτερο… δεν με έχει στήσει ποτέ, πέραν του μικρού χρονικού διαστήματος για την μετάβαση σ´αυτή την νέα μορφή.
  Λόγω του ότι η μητέρα μου διατηρούσε περίπτερο είχα την τύχη να σας γνωρίσω από τα 6 μου και να σας διαβάζω ανελλιπώς. Το αρχείο μου ξεκινά από το 87. Μέσα στα χρόνια που μεγάλωνα έπεσαν και άλλα έντυπα του λεγόμενου Ειδικού Τύπου. Κανένα από αυτά δεν έφτασε ούτε και πρόκειται να φτάσει το δικό σας ανάστημα και ουδετερότητα.
  Σας ευχαριστώ και συνεχίστε έτσι!!!

 18. Σαν παλιός αναγνώστης ( πρώτο καινουργιο τεύχος το πράσινο Α-16 στο εξώφυλλο ) κ μόνο που έχετε αντέξει τόσα χρόνια σε αυτό το χώρο κ πολύ περισσότερο σε αυτή την χώρα κ με αυτούς τους πολιτικούς 《ηγετες》είστε άξιοι συγχαρητηρίων.
  Τώρα όσο αφορά τα σχόλια κ τα καφενεία κτλπ μη νομίζετε κ στο εξωτερικό τα ίδια ισχύουν λόγω επαγγέλματος ταξιδεύω σε πολλές χώρες κάθε χρόνο (ναυτικός γαρ) το τι βλέπω κ ακούω κάθε φορά δε θα τα πιστέψετε.
  Εν κατακλείδι συνεχίστε αυτό που κάνετε,όπως λέει κ ενα ρητό σωστό η λάθος κάντο με πάθος.

 19. Κατα καιρούς ο ιστότοπος έχει “διαφημίσει ” την Γαλλική “ψηφιακή φρεγάτα” και τα α/φη F-16V. Xωρίς να αμφισβητεί κανείς την αποτελεσματικότητα αυτών των όπλων και την συνδρομή τους (ή τη δυνητική συνδρομή τους) στην εθνική ασφάλεια, τίθεται ένα μικρό θέμα σε ότι αφορά την αμερόληπτη κρίση σας σε θέματα προμήθειας οπλικών συστημάτων. Αν και οι θέσεις που διατυπώνεται είναι κατα κανόνα τεκμηριωμένες και οι καιροί οικονομικά χαλεποί, εντούτοις προκύπτει θέμα! Θα αναφέρατε/αναγράφατε ποτέ μειονεκτήματα οπλικών συστημάτων τα οποία διαφημίζετε (και άρα έχετε νόμιμότατη οικονομική συναλλαγή με τις εταιρείες-προμηθευτές τους) ; Επίσης, η ιστορική αναδρομή άρθρων που κατα καιρούς έχετε δημοσιεύσει στηρίζονται μονομερώς (πχ πηγές Department of State) αρθρώνοντας απόψεις και επιχειρήματα περίπου “αιρετικά”. Ελπίζω η προσπάθειά σας να εξαλείψετε την “Κομματική προπαγάνδα” να μην εξελιχθεί σε απόπειρα φήμωσης της αντίθετης άποψης που πάντα υπήρχε και θα υπάρχει στους αιώνες των αιώνων, όσα “αντικαφενειακά” φίλτρα κι αν χρησιμοποιήσει κανείς. Επίσης, αν και κατα κανόνα τυγχάνετε ιστότοπος με “τεχνικό αντικείμενο” δεν αποφύγατε με αρθρογραφία σας να στηρίξετε τον Έλληνα ΥΠΕΞ κατα την πρόσφατη “αντιρωσική Σταυροφορία του”, εμπλεκόμενοι σε ένα θέμα αμιγώς πολιτικό-διπλωματικό. Η δράση Ρώσων πρακτόρων στη χώρα μας ουδέποτε τεκμηριώθηκε, η “πολυδιάστατη” εξωτερική πολιτική πήγε περίπατο ενώ οι αμερικανοί σύμμαχοί μας αξιώνουν ανευ Διεθνούς διαγωνισμού την απόκτηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, της ΔΕΠΑ και των Ναυπηγείων εξοβελίζοντας δυνητικούς ανταγωνιστές τους αλλα και υποψήφιους επενδυτές! Θα ήταν ορθό λοιπόν να μην παρασύρεστε απο το “κλίμα των ημερών”, ειδικά όταν αυτό θερμαίνεται τεχνητά, γιατί scripta manent. Παρακαλώ λάβετε το παραπάνω ωε καλοπροαίρετη κριτική απο έναν άνθρωπο που -αν και συχνά διαφωνεί με την πολιτική σας προσέγγιση- εκτιμά απείρως την κρίση σας στα τεχνικά θέματα που πραγματεύεσθε αλλα και την προσπάθειά σας να κρατήσετε ζωντανό το διάλογο με σεβασμό στην αντίθετη άποψη.

  • Μας διαβάζετε τακτικά; σίγουρα; δεν έχετε δει ότι κάνουμε κριτική στους πάντες. Αλήθεια, πότε είδατε διαφήμιση στα F-16V;
   Επίσης, δεν στηρίζουμε κανέναν, λέμε την άποψή μας. Συμφωνήσαμε με τον ΥΠΕΞ στο θέμα της Ρωσίας (δεν είμαστε αντιρώσοι, Έλληνες είμαστε, απλά έχουμε γράψει ότι τα συμφέροντα των δυο χωρών είναι αντικρουόμενα), τον πιστέψαμε σε όσα είπε, αλλά διαφωνήσαμε στο θέμα της Μακεδονίας. Χαρήκαμε με τον ΥΠΕΘΑ στο θέμα των εξοπλισμών επιτέλους, το είπαμε, αλλά στηλιτεύσαμε τις αναίτιες καθυστερήσεις που οφείλονταν στον ίδιο.
   Θα μπορούσαμε να γράφουμε ώρες, αλλά δεν είμαστε δογματικοί, δεν “κολλάμε” κάπου.

   • Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς είδα στο ηλεκτρονικό σας μέσο διαφήμιση της Lockheed, αλλα διαφήμιση του group naval υπάρχει αυτή τη στιγμή. Και δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, αλλα σαν γεγονός δίνει δικαιώματα συνειρμών και αμφιβολιών. Το οτι συμφωνήσατε με τον ΥΠΕΞ στο θέμα της Ρωσίας επίσης δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό. Είναι όμως εξαιρετικά επικίνδυνο να τυγχάνει αποδοχής μια βαρύτατα εχθρική διπλωματική ενέργεια σαν και αυτή της απέλασης διπλωματών, χωρίς να έχουν προσκομισθεί, ενοχοποιητικά στοιχεία με την “δικαιολογία” οτι τα συμφέροντα των χωρών μας “δεν ταυτίζονται”. Δεν χρειάζεται να μνημονεύσω οτι απελάσεις Τούρκων διπλωματών ουδέποτε είδαμε ακόμη κι όταν παρανόμως κρατούταν Έλληνες στρατιωτικοί σε τουρκικές φυλακές ή όταν τα Αιγαίο γινόταν σουρωτήρι απο τις τουρκικές παραβιάσεις ή όταν αλλοδαποί συλλαμβάνοταν σε νησιά του Αιγαίου να φωτογραφίζουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις για λογαριασμό -κατ’ ομολογία τους- τουρκικών μυστικών υπηρεσιών! Καλό θα ήταν λοιπόν κάποια στιγμή να δούμε ποιά είναι αυτά τα “συμφέροντά μας” που δεν ταυτίζονται και κατα πόσο αυτά είναι δικά ΜΑΣ. Στο θέμα τον εξοπλισμών θα συμφωνούσα με την προσέγγισή σας 100%, εαν δεν υπήρχαν πολιτικές προεκτάσεις. Αν πχ τα Viper περιπολούσαν στο Αιγαίο οδηγώντας στην έξοδο τους εισβολείς αντί να περιπολούν στους ουρανούς του Μαυροβουνίου ή αν το κόστος της αναβάθμισής τους αναλάμβανε ο προϋπολογισμός της χώρας κι όχι κονδύλιο της αμερικανικής γερουσίας με τον όρο αποτροπής “ρωσικής δυείσδυσης” (βλέπε παράδοση εξωτερικής πολιτικής, απελάσεις κλπ, κλπ), τότε θα συμφωνούσα μαζί σας. Επειδή λοιπόν αγγίζετε θέματα που καίνε, καλό θα ήταν να τηρείτε μια πιο μετριοπαθή στάση, μιας και η γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής είναι εξαιρετικά ευμετάβολη.

    • Δεν υπήρξε ποτέ διαφήμιση της LM στο site μας, το μπερδέψατε ίσως με άλλα. Τα δικαιώματα τα παίρνετε μόνο σας, εμείς δεν δίνουμε ποτέ κανένα. Τώρα, να κρίνουμε τον Έλληνα ΥΠΕΞ και να στηρίξουμε άλλο κράτος, εμείς δεν θα το κάνουμε. Αυτό, της στήριξης ξένου κράτους, να το προσέξετε. Σε ότι αφορά την αναβάθμιση των F-16V, η ΠΑ και η χώρα και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της θα τα χρησιμοποιήσει όπου κρίνει αυτή ότι πρέπει. Δεν θα ρωτήσουμε την Ρωσία ή κάποιον άλλον.

     • Aρκεί η “δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας” να ενημερώνει κατα την προεκλογική περίοδο την κοινή γνώμη για τις συγκεκριμένες προθέσεις της. Αλλιώς, δημοκρατική νομιμοποίηση δεν νοείται. Καταλαβαινόμαστε πιστεύω. Γιατί ψάχνοντας στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ βλέπω δεσμεύσεις για πολυδιάσταστη εξωτερική πολιτική ενώ δε βλέπω πουθενά διατύπωση πρόθεσης για αποτροπή “ρωσικής διείσδυσης”.
      Όταν διαφημίζετε εταιρείες-προμηθευτές οπλικών συστημάτων(group naval) δίνετε δικαίωμα αυτομάτως. Δε σας ζήτησε κανείς να στηρίξετε άλλο κράτος. Ούτε και εγώ το κάνω. Όμως όταν η κρίση γέρνει μονόπατα, η λογική επαναστατεί.
      Τα F16V θα τα χρησιμοποιεί η εκάστοτε κυβέρνηση σεβόμενη το σύνταγμα, του νόμους και τα ψηφίσματα του κράτους. Όπως ακριβώς κάνουμε όλοι μας τιμώντας τον όρκο μας.

     • Όχι δεν καταλαβαινόμαστε, καθόλου. Κάθε κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει το Σύνταγμα και την Χώρα, κι αυτό περιλαμβάνει και την προσπάθεια αγοράς συνειδήσεων από την Ρωσία. Κατά την άποψή σας, αφού είναι η Ρωσία, τόσο το χειρότερο για την χώρα.
      Τώρα, τα περί διαφήμισης δεν βλέπουμε να τα λέτε πουθενά αλλού, ίσως γιατί εκεί τελικά υποστηρίζουν την προσπάθεια αγοράς συνειδήσεων από την Ρωσία. Δεν θα απολογούμαστε γιατί πήραμε διαφήμιση, έλεος δηλαδή κάπου. Το σταματάμε εδώ, δεν θα δημοσιευτεί τίποτε άλλο.

 20. Αγαπητή Πτήση, συνεχίστε όπως πηγαίνετε, οπλισμένοι με υπομονή.

  Προσωπικά έχω ξεκόψει τελείως απο το ΦουΜπου, γιατί βαρέθηκα τον ατακοσχολιασμό απο τον κάθε περίεργο που βαριέται και θέλει να σκοτώσει την ώρα του χαζεύοντας, και που ρίχνει «έξυπνες» ατάκες (κατά τη γνώμη του, προφανώς, οι γνώμες είναι σαν τους πισινούς, όλοι έχουμε απο μία) που εισπράττουν «αρέσκω» απο τους εξίσου βαριεστημένους φίλους τους.

  Με λύπη βλέπω την «χολή» του ΦουΜπου να χύνεται ενίοτε και εδώ. Και προφανώς δε βλέπω τα χειρότερα, αλλά μόνον όσα σχόλια εγκρίνονται… μάλλον ως αναγνώστες πολλές φορές ξεχνάμε αυτή τη μικρή λεπτομέρεια.

  Μπορεί να κάνω λάθος αλλά θεωρώ πως τα στοιχεία μας (ή έστω το e-mail μας, για όσους δεν έτυχε να επικοινωνήσουν περαιτέρω με το περιοδικό) είναι στη διάθεση του περιοδικού. Οπότε προσωπικά θεωρώ πως όταν κάνω κάποιο σχόλιο που περιέχει κριτική προς το περιοδικό (διαδικτυακό ή/και έντυπο), τα στοιχεία μου αυτομάτως είναι στη διάθεση του περιοδικού. Οπότε θεωρώ πως το σχόλιό μου δεν μπορεί να θεωρηθεί ‘τρολάρισμα’, αν και εφόσον δεν ξεφεύγει απο τα όρια του καλοπροαίρετου. Αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με.

  (το ότι κάποιοι θεωρούν πως εν έτει 2018 το ίντερνετ είναι ανώνυμο, προσωπικά μου φαίνεται αστείο)

  Κατά τ’ άλλα, καταλαβαίνουμε πως εισπράττετε πολλή χολή και ενίοτε δεν έχετε άλλη επιλογή απο το να απαντήσετε σε έντονο ύφος. Κι αν καμιά φορά πιάσουν και κανέναν άλλο τα ‘σκάγια’, δε πειράζει. Κατά τη γνώμη μου η πολιτική σχολίων που έχετε μέχρις ώρας είναι υπερβολικά επιεικής. Με το να αφήνετε ό,τι σχόλιο δεν είναι ανοιχτά υβριστικό, κάποιες φορές… ταΐζετε τα τρολς. Αλλά το ποιός το κρίνει αυτό και πώς το κρίνει κάθε φορά, είναι μεγάλος πονοκέφαλος… το έχω κάνει σαν moderator σε forum (χωρίς να έχω παράλληλα να δουλέψω και περιοδικό!), και δεν σας ζηλεύω καθόλου.

  Βλέπω 1-2 εκ των παλαιών σχολιαστών να απέχουν τελευταία. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο αυτό ή αν τους απωθεί η «φεισμπουκική» μάζα, πάντως λίγη… χλωρίνη παραπάνω, σίγουρα δε κάνει κακό.

  • To Facebook έχει δεχτεί πολλές “αλλαγές” τελευταία. Κάνουμε ότι μπορούμε, αλλά παιρνούν μέρες μέχρι να γίνει κάτι. Νομίζουμε όμως πως έχει γίνει αυτό που πρέπει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε! Θα ήταν χαρά μας να επιστρέψετε, και θα κάνουμε ότι μπορούμε για την ορθή διαχείριση!

     • Ααα… όχι στο φατσοβιβλίο δεν επιστρέφω. Έχει σόγια, κόσμο παλιό… αφήστε το, είχα μπλέξει και αφού έφυγα ησύχασα. Και κέρδισα και 2-3 ώρες ελεύθερο χρόνο ημερησίως!

      ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ!!!

     • Ίσως δεν ήμουν σαφής: δεν έχω ξεκόψει απο τη σελίδα της Πτήσης στο facebook, έχω ξεκόψει απο το fb γενικά, και έκλεισα το account μου! Αμετακλήτως! Χρόνια τώρα, απο το 2015!

 21. Εγώ θυμάμε ακόμα τα “ιστορικά άρθρα” του ΣΩΤΗΡΗ ΠΟΥΛΗ! Παρουσίζε αεροσκάφοι του Β.Π.Π. (P51, ME109, JU287, F6F, F190, A6M, MOSQUITO, LYSANDER, HE219, ME262…) Ήταν το πρώτο θέμα που διάβαζα μόλις αγόραζα το περιοδικό! Ωραία σχολικά χρόνια…

 22. Διαβάζω την ΠΤΗΣΗ από το 1985! Συνεχίστε τη δουλειά σας παιδιά! Είστε οι μοναδικοί πλέον επαγγελματίες στο χώρο του ειδικού τύπου για την άμυνα!

 23. Κανονικός αναγνώστης του ΠΔ είμαι εδώ και λίγα χρόνια, πολύ περιστασιακός εδώ και κανα 15 χρόνια αλλά ήμουν φανατικός των 4τροχών από το τέλος των 80’s. Για να σας διαβάζουμε, για να σας γκρινιάζουμε κτλ, σημαίνει ότι κάνετε καλή δουλειά και την εμπιστευόμαστε. Ακόμη και μερικές φορές που γκρινιάζουμε για κάτι, δεν θα το έκανε κάποιος αν ήξερε ότι έχει απέναντί του έναν άσχετο ή κάποιον διαπλεκόμενο, (καθώς τότε απλά δεν θα του γκρίνιαζε αι θα το άφηνε να περάσει).

  Επίσης ξέρω ότι είναι δύσκολο να βγαίνουν συνέχεια άρθρα, από την άλη θα μπορούσατε με ένα σκανάρισμα άλλων sites να βάλετε κάτι παραπάνω με παραπομπή στο original άρθρο (πχ εσείς τον τίτλο και κάποιον σχολιασμό του ζουμιού του άρθρου που σας άρεσε, και παραπομπή να δούμε το υπόλοιπο). Το κάνετε λίγες φορές, θα σκεφτόμουν ότι θα μου άρεσε να το βλέπω περισσότερο.

  Επίσης θα ήθελα κάπου να μπορώ να φιλτράρω τα δημοφιλέστερα της εβδομάδας, του μήνα, του χρόνου κτλ.

 24. δεν θα πω τα γνωστά για το πόσο σωστή και έγκυρη ειναι η ΠΤΗΣΗ απλά θα πω πως σας διαβάζω απο το 1985 εχω την τύχη να εχω διαβάσει όλα τα τεύχη του περιοδικού ,με θυμαμαι να έρχομαι στα πρώτα γραφεία σας στην αναπαύσεως και να αγοράζω παλιά τεύχη με θυμαμαι στρατιώτη να βγαίνω με έξοδο και να ψάχνω το περιοδικό στην Κω

  και για τέλος θα πω ευχαριστώ που υπαρχεται και εχουμε πλήρη και σωστή ενημέρωση

 25. Άντε να πω και εγώ από πότε διαβάζω την ΠΤΗΣΗ.
  1η φορά την είδα όταν είχε βγει το τεύχος 25. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήταν στα τέλη του 1984. Στο εξώφυλλο είχε 3 φωτογραφίες με ένα διθέσιο μαχητικό F-5B της Π.Α και κάποιον που φορούσε κόκκινη φόρμα πτήσης. Ήταν ο εκδότης της ΠΤΗΣΗΣ, Κώστας Καββαθάς που είχε κάνει την 1η πτήση του με μαχητικό της Π.Α.
  Σκέφτηκα τότε πόσο τυχερός ήταν.
  Που να το φανταζόμουν εκείνη την ημέρα ότι μετά από 3 χρόνια θα πετούσαμε μαζί, στην 3η πτήση μου με ανεμόπτερο. (ήταν εκπαιδευτής στην Ανεμολέσχη Αθηνών)
  Έτυχε να πάω μαζί του και μία διαδρομή από το Τατόι μέχρι το τότε αεροδρόμιο Μαραθώνα. Είχε ένα μαύρο τογιότα, αν θυμάμαι καλά ήταν το Σέλικα. Ήταν εκπληκτικός οδηγός.
  Σε ότι αφορά την ΠΤΗΣΗ τότε έβγαινε κάθε δύο μήνες και θυμάμαι που το είχαμε συζητήσει το θέμα και μου είχε πει ότι θα γίνει μηνιαία. Επίσης τον ρώτησα για το ποιο θεωρεί το καλύτερο άρθρο του και μου είχε πει αυτό με την πτήση του με ΤΑ-7Η στην Σούδα. Κάτι λέγαμε για πτήσεις του με μαχητικά, του είπα εκεί κάποιους τύπους αν ήθελε ή μπορούσε να πετάξει με αυτούς και θυμάμαι μεταξύ άλλων μου είχε πει πως ήταν να πετάξει με Tornado αλλά ,,χάλασε η δουλειά,,.

  Σε ότι αφορά το τεύχος 25 είχε μεταξύ άλλων άρθρο με την ισορροπία χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας-Τουρκίας ενώ θα ακολουθούσε η αεροπορική στο τεύχος 26. Στις προτάσεις που έκανε το περιοδικό ανέφερε μεταξύ άλλων την αγορά πρόσθετων επιθετικών ελικοπτέρων Cobra, αν θυμάμαι καλά 6, ενώ στα αυτοκινούμενα αντιαεροπορικά πρότεινε την βελτίωση των MIM-72 Chaparral για να έχουν ελικοειδή σάρωση. (ή κάτι τέτοιο)
  Πάντως ούτε Κόμπρα είχαμε ούτε Σάπαραλ….

 26. Κάνετε μια εξαιρετική δουλειά για δεκαετίες, τελείως ελεύθερα απο τις σκοπιμότητες, και αθλιότητες, που κυριολεκτικά κατακλύζουν τον χώρο σας!
  Σας εύχομαι κουράγιο και αντοχή…όσο μπορώ στο πλευρό σας…

 27. Η δουλειά που κάνετε για δεκαετίες είναι εξαιρετική, με πείσμα και αποφασιστικότητα ανάντια στις αντιξοότητες, και αθλιότητες, που κατακλύζουν τον χώρο σας…
  Πάντα στο πλευρό σας!

 28. Καλώς τα αναφέρετε και συμμερίζομαι τις δυσκολίες του εγχειρήματος.

  Όσο για τους μύθους, δυστυχώς υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για την κατάρριψη τους. Και μιας και λέμε για μύθους, μήπως ο μύθος “το παλιό κακό ΠΑΣΟΚ τα φταίει όλα” να το στηλιτεύσετε κάποια στιγμή γιατί καμιά φορά γράφονται καρφωτά μηνύματα από κάποιους σχολιαστές και κομματικοποιείται εντελώς το θέμα.

 29. Από το 110 με το υπέροχο άρθρο με την συμμετοχή σε άσκηση ελικοπτέρων και αεροθούμενων στο ΚΕΑΤ. “Συστημικός” διαχρονικός πολλαπλασιαστής δύναμης, όπως είναι και η ΠΤΗΣΗ!

  Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα, αλλά για να συνεχίσει να υπάρχει τουλάχιστον η ΠΤΗΣΗ, αγοράστε το περιοδικό (ένας καπνός το μήνα είναι -για όσους από μας έχουν ακόμα την πολυτέλεια της κακής συνήθειας του καπνίσματος). Τσάμπα είναι μόνο το τυράκι στη φάκα.

  Ας μην ξεχνάμε πως κατά την διάρκεια αυτής της νέας προσπάθειας – μετά το τέλος Τεχνικών Εκδόσεων – οι άνθρωποι του περιοδικού βρέθηκαν προ του διλλήματος αύξησης της τιμής (που οι ίδιοι θεωρούσαν πως ήταν ήδη ακριβό) και τερματισμού της έκδοσης. Το ότι μπορεί και να έχει ΜΙΑ(!) διαφήμιση της Naval Group, της Lockheed Martin ή οποιοσδήποτε άλλης εταιρίας δε σημαίνει πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους.
  Προ κρίσης τα περισσότερα περιοδικά στηρίζονταν κυρίως στις διαφημίσεις (και όχι μια και δυο) παρά στις πωλήσεις. Το ακριβώς αντίθετο σύνεβαινε – και συμβαίνει – με την ΠΤΗΣΗ.

  Για τα μειονεκτήματα των οπλικών συστημάτων, όποτε υπάρχει πληροφορία ή εκτίμηση αναφέρεται. Το θέμα είναι πως οι κατασκευαστές, κυβερνήσεις, αντιπρόσωποι, χρήστες μπορεί να σωπαίνουν (για ευνόητους πιστεύω λόγους). Χαρακτηριστικό παράδειγμα που μου ήρθε στο μυαλό, ήταν μετά το πρώτο πόλεμο του Κόλπου που οι Αμερικανοί διαφήμιζαν το Άμπραμς ως άτρωτο (ακόμα και απέναντι σε άλλο Άμπραμς!) με την ΠΤΗΣΗ να συμπεριλαμβάνει στην ίδια αναφορά και τους ισχυρισμούς των Ιρακινών περί του αντιθέτου.

  Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ομάδα της ΠΤΗΣΗΣ για την ανάρτηση αυτή, διότι μου έδωσε το κουράγιο να επανέλθω στον σχολιασμό και ταυτόχονα μου έδωσε την ευκαιρία να ζητήσω μια συγγνώμη στον φίλο Τ-72 γιατί τον άφησα χωρίς απάντηση που δικαιούταν, σε μια καλή “αρματική” κουβέντα. Ελπίζω η παραπάνω αναφορά στο Άμπραμς να έλυσε τη μεταξύ μας “παρεξηγήση”.

 30. Για να απαντησει κανεις στο ερωτημα “πόσο δύσκολο είναι να είσαι η διαδικτυακή ΠΤΗΣΗ εν έτει 2018” , πρεπει πρωτα να απαντησει στο τι σημαινει γενικα η ΠΤΗΣΗ εν έτει 2018.
  Για εμενα λοιπον, μπορει να μην ειναι πια αποκλειστικη πηγη πληροφορησης. Με εκπαιδευσε ομως καποτε, στο πως να αναζητω αυτο που θελω και πως να ξεχωριζω τις ανακριβειες και τις ψευτικες ειδησεις, καθημερινο φαινομενο πια. Υποθετω οτι και αλλοι εκπαιδευθηκαν και εξακολουθουν να εκπαιδευονται σε αυτο. Επισης, ξερω οτι αν δω κατι δημοσιευμενο στην ΠΤΗΣΗ, αυτο το κατι ισχυει 99,9 % (το 0,01% ειναι οι …ΦΡΕΜ του Καλοκαιριου, αλλα εκει την πατησαμε ολοι ανεξαιρετως, χεχε) .
  ΑΥΤΟ πρεπει να ειναι η ΠΤΗΣΗ σημερα. Οτι δημοσιευει , να ισχυει. Αλλιως ας μην δημοσιευεται! Δοξα τω Θεο, υπαρχει πληθωρα “ειδησεων”. Δεν ειναι οτι δεν εχω διαφωνιες για δημοσιευσεις, στο διαδικτυακο κυριως, ή παραπονα , π.χ. δεν μου ειναι αρκετα τα ελληνικα θεματα. Στο βαθος ομως μου αρκει να ξερω οτι οσα διαβαζω ειναι ακριβη και απαλλαγμενα παθών. Τα υπολοιπα ειναι αναμενομενες διαφωνιες μεταξυ γνωστών, τριαντα τοσα χρονια πια.
  Τελος , μπορει το διαδικτυο στην Ελλαδα και παντου να εχει προβληματα πολλα και διαφορα, ομως θα θυμισω τα πετρινα χρονια που σταματησε η εκδοση του περιοδικου. Ουσιαστικα το μονο που μας κρατησε κοντα στην ΠΤΗΣΗ, ηταν εκεινο το λιτο μπλογκ, με τις σχετικα λιγες αναρτησεις και σχολια εβδομαδιαιως. Μεσα στη μαυριλα της “οικονομικης” κρισης στον τοπο , ηταν ενας αληθινος ιντερνετικος φαρος. Θελω να πιστευω οτι η αγαπη των αναγνωστων που εκφραστηκε τοτε, μετρησε στην επανεκδοση του περιοδικου, αυτου του σταθερου μηνιαιου συνδεσμου μεταξυ μας. Θα ηταν πραγματικα αδικο , το εχω ξαναγραψει, να σταματουσε οριστικα η ΠΤΗΣΗ και να εμεναν στα περιπτερα διαφορες αλλες παλιοφυλλαδες.
  Οσον αφορα την πολιτικη σχολιων, θα πω μονο οτι μονο οτι το κοψιμο ειναι απαραιτητο οταν η γκρινια και η κακοπροαιρεση μπαινει σε σχολιο για τη γκρινια και μονο. Ολοι οι σοβαροι ιστοτοποι (αλλα και αξιολογες ομαδες ΦΒ) που γνωριζω, εχουν πολιτικη μη αναρτησης ή/και διαγραφης κακοπροαιρετων σχολιων.

 31. Ιουνιος ΄89 κοκκινα αστερια στο Μπουρζε, Su-27. Απο τοτε καθε μηνα στο περιπτερο για το νεο τευχος, αλλα και στο Μοναστηρακι για αναζητηση παλαιοτερων. Φανταρος στη Χιο το `90 εχασα ενα τευχος κι`εβαλα στο πρακτορειο τυπου να ψαξουν στην αποθηκη εαν υπαρχει. Σημερα οταν προκυπτουν συνταρακτικες ειδησεις- εξελιξεις περιμενω το ψυχραιμο και τεκμηριωμενο σχολιο της Πτησης για εχω μια σοβαρη εικονα. Συνεχιστε και ολοι εμεις μαζι σας.

 32. Από την 10ετία του 80 που διαβάζω Π&Δ είναι για εμένα μία όαση λεπτομερούς ενημέρωσης και ψύχραιμης ματιάς επί των θεμάτων που καταπιάνεται.
  Όσο όμως και να προσπαθείτε να φαίνεστε ψύχραιμοι να ξέρετε ότι η “καψούρα” και η αγάπη σας (με 1ο τον ίδιο τον Κ.Κ. όσο έγραφε) για αυτό που κάνετε δεν κρύβεται.
  Για εμένα είστε ένας από τους ελάχιστους λόγους που έχω για να διατηρώ ελπίδες ότι κάποτε αυτή η χώρα θα μπει σε ανοδική τροχιά σε όλα τα επίπεδα.
  Μην μασάτε. Δεν είστε μόνοι….. Αν και κάποτε πρέπει να βρεθούμε μεταξύ μας…

 33. Θα επανέλθω λέγοντας ότι σας διαβάζω από την εφηβεία μου στα μέσα της δεκαετίας του 80 και πέρα από την εκτίμηση που έχω στην ΓΝΩΣΗ που προσφέρετε , με έχετε βοηθήσει και επαγγελματικά μέσα από αυτή και είναι μεγάλο κρίμα όταν μπερδεύετε με την πολιτική

 34. Οι πραγματικές αξίες δε χρειάζονται διαφήμιση. Εμείς οι αναγνώστες σας είμαστε οι καλύτεροι διαφημιστές σας. Συνεχίστε ορθολογικά και όσο το δυνατόν αμερόληπτα. Αναγνώστης σας ανελλιπώς από το 1986.

 35. Το πρώτο μου τεύχος ήταν αυτό με το mig-21.Αργότερα βρήκα και παλαιότερα τεύχη.Η φράση περί κλικ και μπακούνιν περικλείει όλη την αλήθεια για τη γενιά που μας κυβερνά.Και για να απαντήσω στο φίλο που λέει ότι θέλει και μυαλό η ταυτόχρονη ανάγνωση,να πω απλώς πως ο Μπακούνιν και οι λοιποί ήταν μόνο για μόστρα στο κομοδίνο για τις γκόμενες του ΦΠΨ.Αρκεί να ήξερες πέντε έξι τσιτάτα από καμιά συγκέντρωση και τα συνδύαζες όλα μια χαρά.Κατά τα άλλα keep walking.

 36. Συνεχίστε έτσι, από παλιά το διαδίκτυο ήταν άναρχο, λογικό είναι να υπάρχουν και οι κακές φωνές σχολιαστών. Συμβαίνουν αυτά και είναι δύσκολο να μπει ένα στοπ σε όσους θέλουν να κάνουν αρένα τις συζητήσεις. Αν μπορούσατε λίγα περισσότερα άρθρα και για το διάστημα, τις αποστολές που οργανώνονται, τι και πως ετοιμάζονται, μια ίσως έρευνα για το ρόλο των Στρατιωτικών δορυφόρων και άλλα πολλά που μπορείτε να δημοσιεύσετε στην ηλεκτρονική έκδοση του Π&Δ.

 37. Σπάνια σχολιάζω και κάποιες φορές ασκώ κριτική μόνο γιατί δεν θέλω η Πτήση που αγαπώ και με την οποία μεγάλωσα να χάσει την ποιότητά της. Ελπίζω τα αυθεντικά μέλη του περιοδικού να πέρνουν από καλοπροαίρετη κριτική και να μη με τσουβαλιάζετε με πελάτες καφενείων.
  Πολύ σημαντική πάντως η διευκρίνηση σας πως τα ενυπόγραφα άρθρα δεν απηχούν τις απόψεις του περιοδικού. Τώρα εξηγούνται πολλά. Μήπως το περιοδικό πρέπει να σκεφθεί αν μερικοί από αυτούς τους ενυπόγραφους που δεν ταιριάζουν με το ύφος της Πτήσης που ξέρουμε καλύτερα να λείψουν από τον ιστότοπο?

 38. Κατανοητή η δυσκολία.και ο προβληματισμός.Σαν ιδρυτικός αναγνώστη( νομιζω ξεκίνησα στο 3ο -4ο τευχος.ανελλιπώς από τότε.Γενικά ο έντυπος τύπος και πιο πολύ ο ειδικός είναι σε δύσκολη θέση σε κάθε γωνιά του κόσμου.Ποιότητα και ήθος, είναι η συνταγή .Τα έχετε και τα δύο.

 39. Αχ συγκινήθηκα, τι μου θυμίσατε τώρα. Εγώ το πρώτο τεύχος της Πτήσης το αγόρασα … πριν 2 ώρες περίπου 🙂 Σκέφτηκα εντάξει, τα παιδιά αξίζουν τα 6 €, έχω διαβάσει άπειρα άρθρα τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο έχω κούτες στην αποθήκη από άλλα αμυντικά περιοδικά που αγόραζα για 10 – 12 χρόνια.

 40. Πάντα θα στηρίζουμε το αγαπημένο μας περιοδικό το οποίο για πολααά χρόνια εκτός από ανάγνωσμα για να “περάσει η ώρα” με κάτι ποιοτικό, μας μόρφωσε, καλλιέργησε και προσωπικά με βοήθησε και στην επαγγελματική μου ζωή.
  Συνεχίστε, μην τα παρατήσετε και αν χρειαστεί, θα κόψουμε από κάτι άλλο προκειμένου να αγοράζουμε το περιοδικό ακόμα και αν το τεύχος θα κοστίζει €10+. Ακόμα και για την τιμή των €6 σας αξίζουν συγχαρητήρια που την διατηρείτε σταθερή τόσα χρόνια, ακόμα και μετά το κλέψιμο/απάτη/λαμογιά εις βάρος του ΚΚ και των Τεχνικών Εκδόσεων.
  Καλημέρα

 41. Όντας γέρος άσχετα αν είμαι 56 ετών! Μεγάλωσα με τους 4Τροχούς και την Πτήση σπαταλώντας το ελάχιστο χαρτζιλίκι μου για να τα αγοράσω μαζί με τα υπόλοιπα περιοδικά του αμυντικού χώρου που ήρθαν μετά.

  Το ήθος και οι αξίες της Πτήσεις είναι δεδομένες και παγιωμένες οι απαιτήσεις του κοινού λόγο της μεγάλης αξίας του περιοδικού και του σαιτ.

  Ευχαριστώ για τα όνειρα που μου δώσατε και για ότι πήρα από εσάς!

Comments are closed.