15.4 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Η Ιταλία θέλει νέο ερπυστριοφόρο ΤΟΜΑ, εξετάζει το πρόγραμμα της PESCO (που συμμετέχει η Ελλάδα)

- Advertisement -

Είναι επίσημο. Ο Ιταλικός Στρατός μελετά να αποκτήσει ένα νέο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ), με το οποίο θα αντικαταστήσει το Dardo.
Σύμφωνα με το «Rivista Italiana Difesa», υπηρεσιακή έκθεση τοποθετεί το πρόγραμμα του νέου ΤΟΜΑ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων. Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Νέο Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης» (Nuovo Veicolo Corazzato da Combattimento – VCC) και στοχεύει στην ανάπτυξη και την παραγωγή ενός νέου ερπυστριοφόρου οχήματος μάχης, που θα οδηγήσει στην απόσυρση του Dardo.
Ο Ιταλικός Στρατός έχει 200 Dardo και είναι ο μοναδικός χρήστης του τύπου παγκοσμίως. Το όχημα αναπτύχθηκε εγχώρια για τη σταδιακή αντικατάσταση των τεθωρακισμένων οχημάτων M113 και είναι εξοπλισμένο με κύριο πυροβόλο Oerlikon KBA των 25mm. Το Dardo έχει μεταφορική ικανότητα 6 στρατιωτών.
Το μελλοντικό ιταλικό ΤΟΜΑ πρέπει να είναι υπέρτερο του Dardo σε όλους τους τομείς. Ο Ιταλικός Στρατός μελετά διάφορες επιλογές, μία από τις οποίες είναι η ανάπτυξη του νέου ΤΟΜΑ σε συνεργασία με άλλες χώρες. Άλλωστε η Ιταλία εκτελεί χρέη συντονιστή σε σχετικό πρόγραμμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO), στο οποίο παίρνουν ακόμα μέρος η Ελλάδα και η Σλοβακία.
Το πρόγραμμα έχει τίτλο «Armoured Infantry Fighting Vehicle / Amphibious Assault Vehicle / Light Armoured Vehicle» και έχει σκοπό την ανάπτυξη και κατασκευή πρωτότυπου ευρωπαϊκού τεθωρακισμένου οχήματος μάχης / αμφίβιου τεθωρακισμένου / ελαφρού τεθωρακισμένου οχήματος. Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, το ευρωπαϊκό όχημα θα αποτελέσει πλατφόρμα μιας ολόκληρης οικογένειας τεθωρακισμένων, που θα καλύψουν επιχειρησιακές απαιτήσεις και θα ισχυροποιήσουν το στοχείο διαλειτουργικότητας ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς στρατούς. Δυστυχώς όμως στο πρόγραμμα της PESCO δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποια σημαντική εξέλιξη.

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΜΑΡΤΙΟΣ 2020

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ας βάλουμε ένα πυροβόλο των 57mm στα Λεωνίδας 2 και εάν θέλουμε νέο ΤΟΜΑ επανασχεδιάζουμε το Λεωνίδας 2 με μεγαλύτερο μήκος, ισχυρότερο κινητήρα και περισσότερη θωράκιση, πυροβόλο των 57mm και μεταφορική ικανότητα 4-6 ατόμων και θα έχουμε το καλύτερο μελλοντικό όχημα μάχης που θα αντικαταστήσει και τα άρματα.

Και των 120χιλ μπορούμε να βάλουμε, αλλά πάντα με το ίδιο πρόβλημα για το κακόμοιρο το Λεωνίδας. Οτι με κάθε βολή θα φεύγει προς τα πίσω 4 μέτρα αν δεν ανατρέπεται. Δεν ξέρω αν το έχεις δει, αλλά και το 0.50 μεγάλο του πέφτει.

Το Λεωνίδας δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο.
Τέλος περιγράφεις μια παραλλαγή του Κένταυρος.
Το πρόγραμμα ΤΟΜΑ είναι πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες. Ένας εκσυγχρονισμός αριθμού m113 ή Λεωνίδας με μη επανδρωμένο σταθμό και θωράκιση ελληνικής εταιρείας είναι λογικό μέχρι άφιξης του νέου.

Δικό μας, “ελληνικό” ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε κατασκευάσουμε και παράγουμε για πλήθος λόγων αυτή τη στιγμή, μπορούμε όμως να “σπρώξουμε” όσο το δυνατόν περισσότερο την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού ΤΟΜΑ συμμετέχοντας ενεργά στους τομείς που ήδη διαπρέπουν ελληνικές εταιρείες (ηλεκτρονικά, θωράκιση) και να επιδιώξουμε τα μέγιστα οφέλη από το 1ο ευρό που θα πέσει στο πρόγραμμα. Οι Ιταλοί έχουν τεράστια εμπειρία και εκτός από ρόλο συντονιστή λογικά επιδιώκουν να βρεθούν στη κορυφή του προγράμματος κατασκευαστικά. Αν το νέο ΤΟΜΑ που θα παραχθεί από αυτή τη κοινοπραξία των Ευρωπαικών κρατών, θα είναι το καλύτερο της αγοράς δεν το γνωρίζω. Αν όμως μπορούμε να κάνουμε μέσω του προγράμματος αυτού , το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του πραγματικά πρώτου ελληνικού τεθωρακισμένου, πιστεύω οτι αξίζει.
Η Ελλάδα ανήκει στον μακρύ κατάλογο χωρών που χρησιμοποιούν ένα γιγαντιαίο στόλο Μ113 για πλήθος αποστολών. Η αντικατάσταση αυτού του στόλου ΔΕΝ μπορεί να γίνει με αντίστοιχα σύγχρονα ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ λόγο κόστους. ΑΛΛΑ μπορεί να γίνει μερική αντικατάσταση των Μ113 που χρησιμοποιούνται στην ΑΣΔΕΝ με ελαφρά τεθωρακισμένα (Μ1117 μπορεί να είναι μια καλή λύση) και τα -συνεπικουρούμενα των 2Α6/7- Μ113 με state of the art-υπερσύγχρονα ΤΟΜΑ. Για ρόλους υποστήριξης πεζικού, και ΤΟΜΠ μπορούμε να επενδύσουμε σε μια πιο φθηνή έκδοση του ΤΟΜΑ που θα χρησιμοποιούμε στη 1η γραμμή,με ίδιο πήγμα και αισθητήρες ώστε να έχουμε και ομοιοτυπία σε ανταλλακτικά μεταξύ των 2 τύπων αλλά και μια αποδεκτή προστασία στο μηχανοκίνητο πεζικό.

Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα είναι μια πολύ καλή ιδέα.
Μπορούμε να συνεισφέρουμε όπως επισημαίνεις στους τομείς των ηλεκτρονικών και της θωράκισης, αποκομίζοντας οφέλη για την οικονομία από το σύνολο των παραγγελιών. Επίσης σχεδιαστικά μπορούμε να προσφέρουμε από την εμπειρία του ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και να καταλήξουμε σε ένα όχημα που θα αντικαταστήσει επάξια τα BMP που έτσι κι αλλιώς αποσύρρονται. Μέχρι την έλευσή του μπορούμε να βασιστούμε σε Μ2 από αμερικανικά αποθέματα.
Ιδανικά πρέπει να σχεδιαστεί οικογένεια οχημάτων, ώστε να υπάρξει συνέχεια με προμήθεια ΤΟΜΠ.
Τα προγράμματα PESCO είναι ιδανικά γαι την ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Η συνεργασία με ευρωπαϊκές εταιρείες προσφέρει την απαιτούμενη τεχνογνωσία που μας λείπει σε καίριους τομείς (βλέπε κινητήρες) και οι προμήθεια από τουλάχιστον 3 χώρες, εγγυάται ότι το κάθε μέσο θα παραχθεί σε αριθμούς που θα ρίξουν αισθητά το κόστος ανά μονάδα.

18 ετων οχηματα? φρεσκαδουρα ειναι να τα παρουμε.

Για ξανασκεψου το. 200 όλα και όλα στον κόσμο με 25αρι oerlikon, δεν νομίζω ότι το έχουμε, και μηχανή της Fiat. Όλα άγνωστα για 200 κομμάτια με πολλαπλάσιες ανάγκες.
Αν χρειαζόμασταν 100- 120 συνολικά ίσως γινοταν

Δεν καταλαβαίνω γιατί αρνούμαστε την πραγματικότητα των εξοπλισμών στον 21ο αιώνα και αρχίζουμε τα σχόλιά μας με τα γνωστά μεμψίμοιρα για το ότι “δεν υπάρχει σάλιο” “δεν μπορούμε να κάνουμε δική μας παραγωγή” “ας πάρουμε τα παλιά”. Εδώ και πολλά χρόνια κανένας δεν προμηθεύεται εξοπλισμούς με μετρητά. Δεν μιλάμε για μαρούλια!
Εδώ μιλάμε για την PESCO που επιλύει τα περισσότερα ζητήματα για εμάς. Αρχίζοντας από την συμπαραγωγή νέων συστημάτων με νέες απαιτήσεις, την αντικατάσταση των υφισταμένων σε βάθος δεκαετίας και την ωφέλεια σε έσοδα από την εγχώρια παραγωγή σε διάφορα υποσυστήματα (μισθούς, τεχνογνωσία, έρευνα & ανάπτυξη κ.α.). Μην ξεχνάμε και την χρηματοδότηση ΕΕ τόσο για την Έρευνα & Ανάπτυξη όσο και την υποστήριξη των συστημάτων σε βάθος δεκαετιών (για να μην πούμε για την παραγωγή και απόκτηση των συστημάτων…)
Ως χώρα έχουμε σημαντική τεχνογνωσία στο σκέλος της διατήρησης των συστημάτων σε καθεστώς έλλειψης πόρων άρα μπορούμε να προσφέρουμε τις κρίσιμες απαιτήσεις συστήματος για ένα βιώσιμο σύστημα που θα προμηθευτούν όλοι με χαμηλές απαιτήσεις υποστήριξης και χρήσης.
Μετά κιόλας τα νέα δεδομένα μαχών σε Συρία και Λιβύη, τις πιθανές απαιτήσεις για μάχη σε κατοικημένες περιοχές, τις νέες απαιτήσεις για α/α υποστήριξη έναντι ΜΕΑ σε επίπεδο μονάδας και άμυνας έναντι αντιαρματικών όπλων, μπορούμε να ωφεληθούμε ποικιλοτρόπως.

Η Ιταλία θα αγοράσει, εμείς πολύ χλωμό……..

Που να ειχαν και συνορα με την τουρκια

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την μεγάλη προσπάθεια της χώρας μας να προμηθευτεί νέα οπλικά συστήματα και να επαναφέρει την διαθεσιμότητα άλλων εκ των υπαρχόντων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι US Marines αποσύρουν 16 πυροβολαρχίες Ρ/Κ πυροβόλων M777Α2. Ευκαιρία για...

81
 Οι Αμερικανοί πεζοναύτες σκοπεύουν να μειώσουν τις ενεργές πυροβολαρχίες ρυμουλκούμενων πυροβόλων M777 από 21 σε μόλις 5 μέχρι το 2030. Οι πυροβολαρχίες που θα...
- Advertisement -

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 4.49

Related News

Τρεις δορυφόρους εντοπισμού βαλλιστικών πυραύλων παρήγγειλε η Space Command

Το εφεύρημα του Τραμπ, δηλαδή η ανεξάρτητη από τα άλλα σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, Αμερικανική Διαστημική Δύναμη (US Space Force) αρχίζει να παίρνει σάρκα...

110 πλωτά πορθμεία Μ3 για τον Στρατό της Νοτίου Κορέας

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κορέας ανέθεσαν στην εγχώρια βιομηχανία Hanwha Defense συμβόλαιο εκατοντάδων εκαοτμμυρίων δολαρίων για να προμηθεύσει πλωτά προθμεία γεφύρωσης υδατίνων κωλυμάτων M3....

Αποκάλυψη: Τα θανάσιμα λάθη που οδήγησαν στην βύθιση του HMS Sheffield στα Φώκλαντς

«Έβλεπαν σαν υπνωτισμένοι τον πύραυλο να έρχεται»… «Το πλοίο δεν ήταν σε θέση μάχης»…» Δεν σήμανε συναγερμός…» «Το πλοίο ήταν εντελώς απροετοίμαστο για την...