Η ιταλική βουλή αποφάσισε για την κατάληξη των SAMP-T επί τουρκικού εδάφους

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές η ιταλική βουλή υπερψήφισε νομοσχέδιο που περιλαμβάνει το καθεστώς της δέσμης αποστολών  των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό, στο οποίο περιλαμβάνεται και το σύστημα των αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών πυραύλων SAMP-T που μετασταθμεύει από το 2016 σε τουρκικό έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σύστημα SAMP-T, που βρίσκεται αναπτυγμένο στην περιοχή Καχραμάνμαρας θα παραμείνει εκεί για άλλους έξι μήνες. Πριν από μερικές εβδομάδες και η ισπανική βουλή παρέτεινε τη θητεία παραμονής των δικών της Patriot στα Άδανα, όπου βρίσκονται από το 2015, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η αρχική ανάπτυξη των αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων είχε γίνει σε άλλες εποχές, περιλαμβανομένης και της πρώιμης περιόδου της ρωσικής παρουσίας στη σπαρασσόμενη Συρία, με τη δικαιολογία της Άγκυρας ότι δεν διέθετε συστήματα για την άμυνά της και έτσι ζήτησε τη συνδρομή της Συμμαχίας.

Έκτοτε και ενώ φυσικά οι συνθήκες έχουν αλλάξει άρδην η Τουρκία συνεχίζει να «αρμέγει» το NATO με την παραμονή των συστημάτων, αν και χώρες όπως η Γερμανία, που επίσης μετείχε στην παροχή συνδρομής αποφάσισε να αποχωρήσει. Η Ιταλία έχει ίσως «ταπεινότερα» ελατήρια λόγω της δυνητικής υποψηφιότητας του SAMP-T στον τουρκικό διαγωνισμό LORAMIDS-Τ, το πλαίσιο του οποίου (θεωρητικά τουλάχιστον) συνεχίζει να ισχύει.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •