22.9 C
Athens
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Ιταλική θα είναι η φρεγάτα FFG(X) του Αμερικανικού Ναυτικού

Ιταλική θα είναι η φρεγάτα FFG(X) του Αμερικανικού Ναυτικού

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ιταλική καταγωγή θα έχει η επόμενη φρεγάτα του US Navy αφού το Πεντάγωνο ανακοίνωσε αργά χθες ότι στην διαγωνιστική διαδικασία του προγράμματος FFG(X) επικράτησε η πρόταση του ιταλικού ομίλου Fincantieri για μια έκδοση της γνωστής μας FREMM προσαρμοσμένης στις αμερικανικές ανάγκες.

Η επιλογή θα υλοποιηθεί για 10 πλοία στα ναυπηγεία Marinette Marine με πιθανότητα να επεκταθεί στα 20.

Να θυμίσουμε ότι το πρόγραμμα της φρεγάτας κατευθυνόμενων βλημάτων πολλαπλών ρόλων FFG(X) για το Αμερικανικό Ναυτικό, ως συμπληρωματική συνέχεια στο τροποποιημένο πρόγραμμα των LCS, ανακοινώθηκε με την έκδοση RfI στις 10 Ιουλίου 2017.

Σύμφωνα με τις τότε προδιαγραφές το πλοίο στο οποίο προσανατολιζόταν το US Navy (που θα χρειαστεί να ενταχθεί στο δικτυοκεντρικό περιβάλλον που αναπτύσσει και να συνεργαστεί με Ομάδες Κρούσης Αεροπλανοφόρων) θα έπρεπε σύμφωνα με το RfI να μπορεί να δρα ανεξάρτητα, κατέχοντας ισχυρή ικανότητα αυτοάμυνας και AAW και υπαγόρευαν ένα πλοίο που διατηρεί την απαίτηση εκτέλεσης των αποστολών των φρεγατών τού αρχικού προγράμματος FF (O.H. Perry) και προσθέτει άλλες αναφορικά με αναδυόμενες και εξελισσόμενες απειλές όπως:

* Προσβολή εχθρικών μονάδων επιφανείας σε αποστάσεις πέραν του ορίζοντα.

* Αποκάλυψη και προσβολή εχθρικών υποβρυχίων.

* Παροχή συνοδείας σε νηοπομπές σε συνεργασία με άλλες φίλιες μονάδες επιφανείας κατέχοντας αυξημένη ικανότητα ΑAW (Area Air Warfare) πέραν αυτής για αυτοάμυνα/αυτοπροστασία.

* Αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως σχηματισμών μικρών ταχέων σκαφών που επιδιώκουν επιθέσεις κορεσμού της άμυνάς του.

* Υλοποίηση ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance).

* Εφαρμογή ενεργητικών και παθητικών μέτρων ηλεκτρονικού πολέμου κατέχοντας αυξημένη ικανότητα EMW (Electromagnetic Maneuver Warfare).

* Επίδειξη αυξημένης ικανότητας επιβίωσης στο πεδίο της μάχης.

Στην πρόσκληση RfI ανταποκρίθηκαν οι ακόλουθες έξι εταιρείες με τις αντίστοιχες προτάσεις τους:

* Η TKMS μέσω της αμερικανικής θυγατρικής της Atlas North America σε συνεργασία με τα αμερικανικά ναυπηγεία VT Halter Marine τη μια έκδοση της MEKO A-200 εκτοπίσματος 3.700 τόνων.

* Η Austal USA με την Austal Frigate, μια έκδοση της LCS κλάσης Independence με κύριες διαφορές τη σμίκρυνση του ελικοδρομίου, την τοποθέτηση VLS Mk41 στο τμήμα μπροστά από τη γέφυρα, την εγκατάσταση εκτοξευτών πυραύλων κατά πλοίων στην πρύμνη και την ενσωμάτωση VDS CAPTAS-4.

* H General Dynamics Bath Iron Works σε συνεργασία με την ισπανική Navantia με έκδοση της σχεδίασης F100/κλάσης Alvaro de Bazan, που υπηρετεί με πέντε πλοία στην Armada Espaniola.

* O ιταλικός όμιλος Fincantieri Marine Group μέσω της Marinette Marine σε συνεργασία με τις αμερικανικές Gibbs & Cox και Trident Marine Systems, με μια έκδοση της ιταλικής FREMM «γενικών καθηκόντων».

* Η Lockheed Martin με τη Freedom Frigate, μια έκδοση της LCS κλάσης Freedom.

* H Huntington Ingalls Industries/Ingalls Shipbuilding με την Patrol Frigate σε έκδοση εκτοπίσματος 4.760 τόνων, βασισμένη στο μεγάλο περιπολικό πλοίο NSC (National Security Cutter) κλάσης Legend, το οποίο έχει παραδώσει και συνεχίζει να ναυπηγεί έναντι 10 παραγγελιών για λογαριασμό της Αμερικανικής Ακτοφυλακής (USCG).

Τον Φεβρουάριο του 2018 το Αμερικανικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι από τις έξι εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στο RfI επέλεξε τις πέντε (αφήνοντας εκτός την TKMS/Atlas North America) και τους ανέθεσε συμβόλαια ($15 εκατ. το καθένα) για τη σύνταξη σχεδιαστικών μελετών, για να χρησιμοποιηθούν στην επόμενη φάση RfP.

Φοβού την Ιταλική FREMM στον διαγωνισμό για την Αμερικάνικη Φρεγάτα του μέλλοντος!

Η διαδικασία φαινόταν να εξελίσσεται ομαλά και μάλλον αναμενόμενα, όταν στις 29 Μαΐου 2019 η Lockheed Martin με μια κίνηση-έκπληξη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην υποβάλει την πρόταση με τη Freedom Frigate στην τελική φάση του διαγωνισμού FFG(X). Αρχικά υπήρξε η άποψη ότι o αμερικανικός κολοσσός ήταν δυσαρεστημένος με τη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος και ειδικότερα με την επιμονή τού US Navy να οριστικοποιήσει την εξέλιξη των FFG(X) μετά τη ναυπήγηση του «Parent Ship». Αργότερα όμως έγινε φανερό ότι η Lockheed Martin πήρε την απόφαση αποχώρησης ζυγίζοντας τις επιλογές της σε ευρύτερο πλαίσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών ΜΜΕ (περιλαμβανομένου και του έγκυρου USNI News), η εταιρεία βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις στη μετεξέλιξη της LCS σε φρεγάτα πλήρους μεγέθους, όπως η Freedom Frigate. Μια από αυτές και ίσως η κυριότερη ήταν, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές, ότι ένα μεγαλύτερο πλοίο της κατηγορίας FFG(X), ειδικά υπό την απαίτηση αυξημένης επιβιωσιμότητας, θα απαιτούσε σχεδιαστικές προβλέψεις διαμερισματοποίησης, τις οποίες η μικρότερη LCS δεν διέθετε. Η μετεξέλιξη έκανε απαραίτητη την ανασχεδίαση προς την κατεύθυνση ενός μακρύτερου και αρκετά μεγαλύτερου σε εκτόπισμα πλοίου, γεγονός που ίσως δημιουργούσε προβλήματα στη συμπεριφορά πλεύσης, την ευστάθεια και τις επιδόσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα απαιτούσαν επιπλέον τροποποιήσεις. Ο φαύλος αυτός κύκλος έχει «σκοτώσει» πολλές επιτυχημένες σχεδιάσεις που προσπάθησαν να μετεξελιχθούν, κάτι που μάλλον αποθάρρυνε τη Lockheed Martin.

Από την άλλη, η εταιρεία με τη μορφοποίηση των προδιαγραφών τής FFG(X) έχει ήδη άμεση και σημαντική εμπλοκή μέσω των περισσότερων υποσυστημάτων, όπως του CMS COMBATSS-21, του VLS Mk41 και των τομέων ηλεκτρονικού πολέμου ASW και ASuW. Υπό αυτό το πρίσμα, η συμμετοχή της ως κυρίου αναδόχου μέσω της υποβολής τής πρότασης Freedom Frigate (και με τις δυνητικές προκλήσεις που προαναφέρθηκαν) δεν θα είχε ιδιαίτερο νόημα. Έτσι η Lockheed Martin, παίζοντας έξυπνα τα χαρτιά της, προτίμησε να αφήσει τις άλλες τέσσερις υποψηφιότητες να κονταροχτυπηθούν, απολαμβάνοντας κέρδη ανεξάρτητα από το ποια θα αναδειχθεί νικήτρια.

Η επιλογή της πρότασης Fincantieri συνοδεύεται από συμβόλαιο ύψους $795,1 εκατ. το οποίο καλύπτει την ολοκλήρωση της σχεδίασης σύμφωνα με τις προδιαγραφές FFG(X), εργασίες για το πρώτο πλοίο και προβλέψεις εργασιών για τα υπόλοιπα εννέα, τα οποία αποτελούν την πρώτη φάση του προγράμματος. Εάν ασκηθούν όλες οι σχετικές προαιρέσεις τότε το ναυπηγικό πρόγραμμα των 10 πλοίων αναμένεται να φτάσει τα $5,58 δις. Ας σημειωθεί ότι οι συνολικές ανάγκες του Αμερικανικού Ναυτικού είναι μεγαλύτερες των 10 φρεγατών αλλά σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση θα υπάρξει νέα διαγωνιστική διαδικασία μετά το συμβόλαιο των πρώτων δέκα πλοίων.

Πηγή Naval News

Η ακριβής σύνθεση της FREMM ως FFG(X) δεν είναι γνωστή αλλά εκτός του εξοπλισμού της Lockheed Martin που προαναφέρθηκε η φρεγάτα αναμένεται να φέρει μια τροποποιημένη έκδοση του ραντάρ SPY-6 που προορίζεται για τα αντιτορπιλικά κλάσης  Arleigh Burke Flight III. Υπό αυτό το πρίσμα και το κόστος της κάθε μονάδας είναι δύσκολο να υπολογιστεί αφού η παραπάνω αναφορά των $5,58 δις δεν περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού τους, που θα προέλθει ως GFE (Government Furnished Equipment).Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το πρώτο πλοίο που χρηματοδοτήθηκε νωρίτερα φέτος έχει προϋπολογισμό in 2020 $1.28 δις.  Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ναυτικό η επόμενη παραγγελία αναμένεται να έλθει με τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2021 με δυο μονάδες ετησίως έως και την ολοκλήρωση της προμήθειας 20 φρεγατών.

Σε κάθε περίπτωση η επικράτηση της ιταλικής σχεδίασης αποτελεί μεγάλης σημασίας νίκη για τα ναυπηγεία Marinette Marine στο Γουισκόνσιν, τα οποία από το 2009 ανήκουν στον όμιλο Fincantieri και τα αναβιβάζουν σε σημαντικό παίκτη για τις ανάγκες του US Navy. Να υπογραμμίσουμε ότι τα ναυπηγεία κατασκευάσουν τις υπόλοιπες φρεγάτες LCS κλάσης Freedom σε συνεργασία με την Lockheed Martin, ενώ έχουν υπογράψει και το συμβόλαιο ναυπήγησης των τεσσάρων MMCS της Σαουδικής Αραβίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

148 ΣΧΟΛΙΑ

148 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
LEON

Ο Ερντο πως κ δε χωθηκε στο διαγωνισμο;;;;;;;;;;

Alexandros

Πιθανότερο είναι να την πάρει και η Τουρκία παρα εμείς!

ShadowMan

alexandros με ισοτιμια 7 προς 1 στο δολλάριο μονο ψαρόβαρκες βλέπω να αγοράζει πλέον! Πόσα να πληρώσει και αυτό το Καταρ πια….

sotbak

no money no honey

milman

κάποιες τεχνολογίες δεν της έχει για εξαγωγές!

Tasos

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έκαναν διαγωνισμό καλώντας έξι εταιρείες για την επιλογή της νέας τους φρεγάτας. Αποφάσισαν να επιλέξουν μια υλοποιημένη σχεδίαση και να την προσαρμόσουν στις δικές τους ανάγκες. Η Ελληνική Πολιτεία τόσα χρόνια διαβουλεύεται με μία και μόνο εταιρεία για μια μη υλοποιημένη σχεδίαση, με αμφίβολη χρηματοδότηση και ίσως δυσκολία προσαρμοστικότητας της σχεδίασης της εταιρείας στις ανάγκες του ΠΝ….Μάλλον θα ξέρουμε καλύτερα

Alexandros

Η γαλλική [email protected] κατασκευάζεται όποτε δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Τώρα όμως που η Fremm θα αποκτηθεί από το Αμερικανικό ναυτικό είναι ευκαιρία αργότερα να πάρουμε και εμείς 2-4 περίπου με την αμερικανική διαμόρφωση που δεν θα είναι μόνο στον εξοπλισμό αλλά και στην κατασκευή

Vassilis13

Εμείς δεν είμαστε για διαγωνισμό.
Εδώ δεν είμαστε ικανοι να τελειώσουμε σχεδον έτοιμες δουλειές…μεχρι να παίρναμε αποφαση θα είχε παει 2030

Alexandros

Μεγάλη ευκαιρία για εμας να πάρουμε ένα ικανό πλοίο για τις ανάγκες μας, στα μέτρα μας και χωρίς να πληρώσουμε όλο το κόστος της ανάπτυξης. Βέβαια όλο αυτό έχει καταντήσει ένα άπιαστο όνειρο με τις τακτικές των ελληνικών κυβερνήσεων στις αμυντικές προμήθειες

Nick

Γράφω εγώ τώρα με το “απλό” μυαλό μου. Θα μπορούσαμε να μπούμε και εμείς μέσα στο batch κατασκευής και να πάρουμε 2-4 από αυτές σε βάθος χρόνου ? Πχ πλοία από το 6ο και μετά.

Βέβαια αυτό απαιτεί σχεδιασμό και όπως ξέρουμε, σε αυτόν είμαστε γατόνια 😐

Alexandros

Μυαλά είχαμε μόνο όταν πήραμε τα 209 την δεκαετία το 70 και τις S αρχές του 80. Μετά το χάος ούτε αναβάθμιση έκαναν ούτε όπλα και τορπίλες ξαναπήραμε, και με τις Meko έκαναν λάθη, έπρεπε να ήταν 6

gdmast

Δεν χρειάζεται να πάρεις μετά το 6ο. Επειδή αυτά θα φτιαχτούν στις ΗΠΑ. Εαν αποφασίσεις εσύ, θα φτιαχτούν στην Ευρώπη, οπότε θεωρητικά μπορείς να ξεκινήσεις και εσύ παράλληλα με την 1η ή 2η δική τους.

Halo117Spartan

Ας πάμε εμείς με [email protected] ως επιλογή και ας σπαταλήσουμε 2δις και βάλε.
Εδώ αν αγοράσουμε 10 FREMM με 5,5 δις αλλά δεν γνωρίζουμε με το εξοπλισμό περιλαμβάνουν.Και όμως δεν συμφέρει αγορά από Γάλλους…

gdmast

Η τιμή είναι με τον εξοπλισμό αλλά χωρίς τα όπλα.

GiorgosR

Μιλάς για τις FFG(x); Γιατί οι FFG στοιχίζουν 580εκ χωρίς κυβερνητικό εξοπλισμό και όπλα. Που σημαίνει πιθανότατα χωρίς ραντάρ κλπ εξοπλισμό πέρα από τα όπλα.

Thras

Εγώ κατάλαβα ότι είναι μόνο η ναυπήγηση χωρίς καθόλου εξοπλισμό…

npo

εξοπλισμένος χωρίς τα όπλα είναι σχήμα οξύμωρο

Gunner

Υπάρχει περίπτωση να μπουν σφήνα στο πρόγραμμα αγοράς φρεγατών του ΠΝ οι Αμερικανοί με τους Ιταλούς;

Miscojones

Η απόσυρση των Ιταλών από το Μελλοντικό Ευρωπαικό Μαχητικό και τα καθημερινά βρισίδια προς την ΕΕ με τις απειλές για τη συνοχή της, έδωσαν καρπούς.

Alexandros

Γιατί υπήρχε άλλη πιο ικανή σχεδίαση από τις Fremm?

Miscojones

Δεν είμαι ειδικός επί του θέματος, ούτε έχω όλα τα στοιχεία από τον διαγωνισμό, αλλά πχ η Álvaro de Bazán-class F100 frigate που βασίζεται σε Αμερικάνικα πρότυπα (AEGIS) και δεν θα χρειαζόντουσαν να ξανασχεδιάσουν όλες τις τοποθετήσεις οπλικών συστημάτων, δεν μοιάζει άσχημη επιλογή.

Alexandros

Το μέγεθος πιστεύω καθόρισε την επιλογή από το USN, η Ισπανική είναι ελάχιστα πιο γρήγορη, είναι ικανή σε συστήματά και ελάχιστα πιο μικρή. Τώρα βέβαια οι Αμερικανοί μπορεί να κάνουν και άλλες αλλαγές στην σχεδίαση

Ilias_Skaltsiotis

Οι Ισπανοί έχασαν το διαγωνισμό, όταν βυθίστηκε η νορβηγική φρεγάτα, που ήταν ίδια με αυτή του διαγωνισμού
https://en.m.wikipedia.org/wiki/HNoMS_Helge_Ingstad_(F313)

Ilias_Skaltsiotis

To κόστος ναυπήγησης της FREMMx θα είναι 795 εκ $ και το συνολικό κόστος για τις 10 θα είναι 5,1 δις €, δλδ τα υπόλοιπα πλοία θα κοστίσουν 480 εκ €. Με την τοποθέτηση του λοιπού εξοπλισμού το κόστος πάει σε 712 εκ € (781 εκ $). Το κόστος για τις γαλλικές bell, είναι 750 εκ €, με ίσως καλύτερο ραντάρ, χωρίς ram ή άλλο ciws, 16 αντί για 32 κελιά, μικρότερη : ταχύτητα, τονάζ και διαθέσιμη ενέργεια για όπλα όπως laser. Η ελληνική έκδοση δλδ μια τραβεστί fremm, σύμφωνα με δημοσιεύματα ξεπερνούσε το 1 δις €. https://news.usni.org/2020/04/30/fincantieri-wins-795m-contract-for-navy-frigate-program Η FREMMx… Read more »

Animades

ακόμα και τα 32 κελία των vls mk41 στις FFG(X) -FREMMx ( αν οχι περισσότερα που μάλλον μπορούν να τοποθετηθούν ) δεν μας πέφτοuν καθόλου άσχημα , γιατί αυτομάτως και χωρις νέες πιστοποιήσεις ή αλλα κόστη και χαμένους χρόνους , μπορούν να φέρουν μικτή διαμόρφωση , SM2 και ESSM blk2 σε τετράδες , (π.χ. 24 SM2 και 32 ESSM blk2)

Ilias_Skaltsiotis

Αν βάλεις το ραντάρ των Α/Β, το κόστος των έξτρα κελιών και πυραύλων είναι τίποτα μπροστά στις δυνατότητες που θα αποκτήσεις. Αν μείνει στο λαϊτ ραντάρ ναι τότε μπορείς να μείνεις και στα 32.

panos

Πιστεύω ότι είστε λίγο αισιόδοξος για το πραγματικό μέσο κόστος ανά φρεγάτα που θα πληρώσει το USN. Το συμβόλαιο ουσιαστικά αφορά μόνο το κομμάτι της Fincantieri $795 million για το πρώτο σκαρί χωρίς τα συστήματα του (1,28bil με τα συστήματα), (τα opptions 5,58bil για τα υπόλοιπα 9 πλοία μάλλον είναι ευχολόγιο, ως συνήθως για το USN θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω). Το πραγματικό κόστος δεν μπορεί να προσεγγιστεί με πραγματική ακρίβεια αν δεν ολοκληρωθεί η φάση λεπτομερής σχεδίασης και η κατασκευή του πρώτου πλοίου δλδ το συμβόλαιο της της Fincantieri $795 mil συν το υπόλοιπο μέχρι τα 1280 Το 1… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Αν διαβάσετε το link στο σχόλιο μου (https://news.usni.org/2020/04/30/fincantieri-wins-795m-contract-for-navy-frigate-program)
Δεν είναι καθόλου ευχολόγιο το 5,58, αλλά μέρος του συμβολαίου. Επίσης η τιμή με τον εξοπλισμό του πρώτου θα είναι 1,28, αλλά στα υπόλοιπα πέφτει στα 781 εκ $.
Νομίζω ότι είναι καλύτερο να διαβάσετε κατευθείαν το λινκ από το επίσημο ινστιτούτο του αμερικανικού Ναυτικού, παρά τις ερμηνείες του από ελληνικές ιστοσελίδες.

panos

Το έχω διαβάσει το link στο οποίο γίνεται επίσης και αναφορά για την “αρχική” επιθυμία εκτίμηση του USN για μέση τιμή 20 πλοίων από 800 εως 950 εκ σε σταθερές τιμές δολαρίου 2018 (το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μετα το 2030). Ακόμη περισσότερες και επίσημες λεπτομέρειες για το κόστος θα βρείτε στην πολύ πρόσφατη αναφορα της CRS προς το Κονγκρεσο. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiWv77hrJPpAhUKJBoKHURjBTYQFjAAegQIBBAB&url=https%3A%2F%2Ffas.org%2Fsgp%2Fcrs%2Fweapons%2FR44972.pdf&usg=AOvVaw3tNvcPxOAlBBDttWbuNAmK Είναι πολύ σπάνιο σε πρόγραμμα κυρίου οπλικού συστήματος του USN (εγώ δεν γνωρίζω κανένα) το τελικό κόστος να είναι μικρότερο του αρχικά εκτιμώμενου. Το γεγονός ότι το μέσο κόστος κατά το αρχικό συμβόλαιο 781 βγαίνει λίγο μικρότερό ακόμα και από… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Σίγουρα ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να κρύβεται από πίσω, ειδικά όταν μιλάμε για τεράστια συμφέροντα. Πάντως εδώ φαίνεται, η διαφορά να οφείλεται στο ότι συμμετείχαν πλοία με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και δεν μπορούσε να γίνει σωστός υπολογισμός μέχρι την επιλογή του πλοίου. Ίσως έριξαν και τις τιμές οι Ιταλοί γιατί χρειάζονται το συμβόλαιο λόγω κορονοιού, ίσως βοηθησε και η πώληση στους Αιγυπτίους (η οποία είναι στα ίδια αναλογικά με τον εξοπλισμό ποσά)
Πάντως νομίζω ότι αυτό θα είναι το μέγεθός πάνω κάτω και ότι αυτό είναι πλοίο για πόλεμο, όχι για επίδειξη σημαίας στις πρώην αποικίες.

chikichiki

Οι Αμερικάνοι ελπίζουν (έμφαση γιατί η ελπίδα στις προμήθειες είναι ανέκδοτο) πως από την 3η FFGX και μετά το κόστος θα πέσει γύρω στα ~$780-800κάτι εκ. Ξέρω πως δεν βγαίνουν τα νούμερα αλλά αυτά είναι τα επίσημα νούμερα του USN και δεν έχουν αλλάξει. Συγγνώμη αλλά τι μανία είναι αυτή που θέλει την Ελλάδα να βρίσκεται σε υποδεέστερη θέση αν δεν αποκτά κάθε νέο μαντζαφλάρι ταυτόχρονα με τις υπερδυνάμεις; Το ελληνικό ΠΝ πότε γνώρισε για πρώτη φορά αντιαεροπορικό πύραυλο και τώρα “χρειαζόμαστε” τάχα μου λέιζερ; Οι σύνδεσμοι αυτοί δεν αναφέρουν κάπου δυνατότητα 48 κελιών. Αντίθετα, το USN υποστηρίζει πως δεν… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Οι τιμές αυτές ήταν πριν την ανάθεση του συμβολαίου. Στο πρώτο λινκ του σχολίου μου υπάρχουν οι επικαιροποιημένες τιμές μετά την επιλογή πλοίου. Στο Κογκρέσο υπάρχει πάντα η συζήτηση για το αν θα είναι 32 ή 48 και για αυτό στις προδιαγραφές γράφει κατά ελάχιστο 32 : https://news.usni.org/2020/04/22/report-to-congress-on-u-s-navy-frigate-ffgx-program-7 Οι fremm δεν χρειάζονται επέκταση χώρου για τα έξτρα κελιά ή το μεγαλύτερο ραντάρ ούτε κάποιον εκτεταμένο ανασχεδιασμό και πειράματα γιατί ουσιαστικά είναι διαφορετική έκδοση του ίδιου ραντάρ. Σαφώς και θα χρειαστεί ηλ. ισχύς και η τιμή θα είναι μεγαλύτερη, αλλά ουσιαστικά μιλάμε για ένα mini A. Burke “For example, FREMM has… Read more »

npo

Σε 40 χρόνια? ..Σε 40 χρόνια απο σήμερα φοβάμαι πως το ΠΝ θα έχει δύο FTI όλες κι όλες, μη εκσυγχρονισμένες φυσικά και θα ψάχνουμε για ανταλλακτικά. Βεβαίως δεν θα πειράζει και πολύ, ως την Αίγινα θα είναι ο χώρος επιτήρησης.

Ilias_Skaltsiotis

😆 Την Αίγινα μην δώσουν και από εκεί πέρα ας κάνουν ότι θέλουν!!!!

chikichiki

Επισήμανα από την αρχή την απόκλιση των αριθμών, το άρθρο όμως είναι σαφές στο ότι το κόστος ανά πλοίο προσδιορίζεται στα $781 εκ., και παραμένει στόχος και όχι τελικό νούμερο (όπως λέει το άρθρο τώρα ξεκινά ο λεπτομερής σχεδιασμός). Οι προδιαγραφές μόνο προσδιορίζουν τον ελάχιστο αριθμό VLS, δεν ζητούν και πρόνοια για αύξησή του χωρίς επανασχεδίαση. Στην πρόσφατη (ενημέρωση 28/4/20) αναφορά της CRS αναφέρεται ρητά πως για επιπλέον VLS θα απαιτηθεί επανασχεδιασμός (σελ. 20 στο pdf, 16 στην αναφορά https://fas.org/sgp/crs/weapons/R44972.pdf ). Δεν χρειάζονται άμεσα. Η πηγή δηλώνει πως για την εγκατάσταση νέου ραντάρ θα απαιτηθεί επιπλέον ηλ/κή ισχύς, δηλαδή αυτή… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Δεν είναι εκτιμήσεις, αλλά κοστολόγηση : https://pbs.twimg.com/media/EW7mRpsWAAAVb3A?format=jpg&name=medium Το κόστος για τα 48 vls από το κογκρέσο : “The cost is estimated to increase between $16M [million] and $24M [million] per ship. This includes ship impacts and additional VLS cells.29 Compared to an FFG(X) follow-on ship unit procurement cost of about $900 million, the above estimated increase of $16 million to $24 million would equate to an increase in unit procurement cost of about 1.8% to about 2.7%” https://news.usni.org/2020/04/22/report-to-congress-on-u-s-navy-frigate-ffgx-program-7 Είναι δεδομένο ότι χρειάζεται περισσότερη ισχύ, αλλά αυτό ακριβώς λέει ο εκπρόσωπος των Ιταλών ότι έχουμε τον χώρο και δεν χρειάζεται επανασχεδιασμος.… Read more »

Mavi70

chikichiki chikichiki
Στις LCS η πρόβλεψη ήταν στα 350$ και μετά τα πλοία πήγαν ο κούκος αηδόνι!! Μάλλον θα έχουμε αναπροσαρμογή της τελικής τιμής. Θα μου κάνει εντύπωση αν παραμείνει στα ίδια επίπεδα!!

Ilias_Skaltsiotis

Όταν διαλέγεις 2 διαφορετικούς τύπους πλοίου υπάρχει περίπτωση να είναι διαφορετικό το αποτέλεσμα????

ShadowMan

μπράβο τσικιτσικι αυτό δεν το εχουμε καταλάβει οτι πρέπει να εξοπλιστούμε ανάλογα με την απειλή που θα αντιμετωπίσουμε. Μακαρι να ειχαμε λεφτά για να παρουμε απλά οτι καλύτερο υπαρχει αλλά στην περίπτωση μας αρκει να πάρουμε οτι ειναι καλύτερο απο τα τουρκικά.

dv1.gr

ναι φιλε τα κοστη αυτα ειναι αρχικα ..και αφορουν τουλαχιστον 10 πλοια ..δεν νομιζω να ρωτησε κανεις τιμες για 10 μπελαρα ..μετα δεν υπαρχει σε τετοιο προτζεκτ καμια συμμετοχη ελληνικης εταιριας..και καμια ελπιδα για την ελληνικη βιομηχανια συνολικα ..στις μπελατα πας για φτιαξεις βιομηχανια …για να μπεις στο ομιλο γαλλων -ιταλων για να μπορεσεις να μπεις και στην υποθεση ευρωκορβετα …..δεν πας απλα να ψωνισεις 2 πλοια …γιατι οι αναγκες σου δεν ειναι μονο αυτες ….αυτο που περιγραφεις που κανουν οι αμερικανοι αυτο θελουμε να κανουμε και εμεις αλλα οχι με τις φρεμμ γιατι δεν γινεται …

Ilias_Skaltsiotis

Φυσικά και είναι για 10 πλοία και γι’αυτό θα πέσουν και άλλο γιατί θα αγοράσουν 20. Αυτό που συζητάνε είναι να μην περιμένουν την ναυπήγηση των πρώτων 10 αλλά να αναθέσουν την άλλη 10αδα σε 2ο ναυπηγείο. Οι Γάλλοι δεν μπορούν να πιάσουν αυτά τα νούμερα και γι’αυτό δεν μπορούν να ρίξουν το κόστος. Αυτό ακριβώς είναι το νόημα. https://www.thedrive.com/the-war-zone/33202/navy-eyes-hiring-two-shipyards-to-build-its-new-frigates-as-it-tries-to-speed-up-procurement. Πως θα φτιάξεις βιομηχανία με τις bel, αφού και οι 2 θα ναυπηγηθούν στην Γαλλία, το ίδιο και τα ραντάρ και οι μηχανές στη Αγγλία. Τι ακριβώς θα φτιάχνουμε τα σωσίβια? Τα αμερικανικά ναυπηγεία είναι φουλ με την αμερικανική παραγγελία,… Read more »

ShadowMan

εχουν δωσει οι γαλλοι δουλειά σε κάποιες ελληνικές εταιρίες επι την ευκαιρία. η ΠΤΗΣΗ ειχε κανει άρθρο πρόσφατα.

Ilias_Skaltsiotis

Φαίνεται πως η τιμή του an spy 6 v3 με τα 3×9 modyles θα κοστίζει 65 εκ $, το v1 με τα 4×37= 300 εκ$ και υπάρχει και η v4 με 4×24 για τα παλαιότερα Α. Burke.
https://www.raytheonmissilesanddefense.com/capabilities/products/spy6-radars

https://twitter.com/defencegreece_m/status/1256194547731894272?s=19

Animades

Μήπως οι βασικές αποστολές της ιταλικής καταγωγής , Αμερικάνικης φρεγάτας σας θυμίζουν ανάγκες που και το Π.Ν. θέλει εδώ και χρόνια να καλύψει ?? .. : * Προσβολή εχθρικών μονάδων επιφανείας σε αποστάσεις πέραν του ορίζοντα. * Αποκάλυψη και προσβολή εχθρικών υποβρυχίων. * Παροχή συνοδείας σε νηοπομπές σε συνεργασία με άλλες φίλιες μονάδες επιφανείας κατέχοντας αυξημένη ικανότητα ΑAW (Area Air Warfare) πέραν αυτής για αυτοάμυνα/αυτοπροστασία. * Αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, όπως σχηματισμών μικρών ταχέων σκαφών που επιδιώκουν επιθέσεις κορεσμού της άμυνάς του. * Υλοποίηση ISTAR (Intelligence, Surveillance, Target Acquisition & Reconnaissance). * Εφαρμογή ενεργητικών και παθητικών μέτρων ηλεκτρονικού πολέμου κατέχοντας αυξημένη… Read more »

jimdenin

Θεωρητικά: Συζητιούνται πράγματα ξανά και ξανά άνευ νοήματος.Το τι κάνουν οι Αμερικανοί δεν έχει καμιά σημασία για την ελληνική πλευρά. Ένα τέτοιο σκάφος δεν θα μπορούσε να συντηρήσει το Π.Ν. Από τις παραπάνω προτάσεις για το πορτοφόλι του όποτε αυτό φροντίσει να το γεμίσει με χρήματα η ελληνική πολιτεία μόνο περίπτωση σαν των γερμανικών Α-200 στέκει που είναι αρκετά καλά εξοπλισμένα σκάφη και πιθανότατα στο οικονομικό μέσα στις δυνατότητες της χώρας να τα αποκτήσει. Πρακτικά: Πλέον σοβαρή ενίσχυση των Ε.Δ ξεχάστε την, πέρα από περιπτώσεις/ενέσεις τύπου kiowa, M113 κλπ. Το θέμα των Ε.Δ και με αυτή την κυβέρνηση είναι πολύ… Read more »

George

Αυτή η λογική είχε επικρατήσει δυο φορές αλλά ανατράπηκε από τις εξελίξεις (1) Θα τα βρίσκαμε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου κάτι που οδήγησε σε μονομερές μαρατόριουμ εξοπλισμών με τον Αρσένη στη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου. Κύριος εκφραστής αυτής της “πραγματιστικής” λογικής ήταν ο Σημίτης που πήγαινε για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις Αμυντικών δαπανών και από ειρωνεία της τύχης κόντεψε να εμπλακεί σε πόλεμο με το καλημέρα της θητείας του σε πρωθυπουργό με αφορμή τα Ιμια (2) Το νέο εξοπλιστικό της κυβέρνησής του θεωρήθηκε το τελευταίο ώστε στις πλάτες του να γίνει η τελική διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη του 2010. Ακολούθησαν… Read more »

sotbak

μπορείτε να γίνετε πιο ακριβής γιατί δεν μπορούμε να συντηρήσουμε ένα τέτοιο πλοίο;;; Γιατί εγώ δεν βλέπω να έχει και κάτι το συγκλονιστικό πάνω του (στη φωτό βλέπω 1 ram πάνω από το υπόστεγο, 1 πυροβόλο μπροστά που δεν είναι 76mm, 1 vls 32ρι σαν αυτό που μερικοί προτείνουν να βάλουμε ακόμη και πάνω στις Σ…και στις ΜΕΚΟ ΗΝ και τους NSM που επίσης πολλοί προτείνουν σωστά να τους υιοθετήσουμε).

Μην διατηρούμε αυταπάτες ότι οι Σ μας στοιχίζουν λίγα λεφτά ….ενώ δεν δίνουν τίποτε απολύτως σε Α/Α προστασία στο σημερινό περιβάλλον…

Alexandros

Εγώ πιστεύω πως το ΠΝ θέλει ένα σκάφος όπως είναι η Fremm στο μέγεθος για την Ανατολική Μεσόγειο και Κρήτη και ένα στο μέγεθος της [email protected] και MEKO για το Αιγαίο. Της θέλει όμως καλά εξοπλισμένες και με ικανή ταχύτητα αλλιώς του είναι άχρηστες

darede

Το Π.Ν δεν ξέρει τι θέλει, παλιά ήθελε τις κορβετοφρεγάτες ενώ τώρα επιζητεί τα αντιτορπιλικά τσέπης. Αυτά δεν συνδιάζονται κύριοι, η ιστορία το έχει αποδείξει

Pillars

Υπάρχουμε και κάποιοι λίγοι που ονειρευόμαστε ισχυρή Ελλάδα με σοβαρή βιομηχανία με προτεραιότητα στην άμυνα με μεγάλες καινοτόμες εταιρίες, για παράδειγμα αντίστοιχες των SAAB η Volvo της Σουηδίας μιας χωρας που είναι πληθυσμιακά στο μέγεθος της χώρας μας! Με την Τουρκία έχει αποδειχθεί ότι δεν θέλει να διευθετηθεί τίποτα παρά μόνο σε βάρος μας, οπότε ο στόχος μας πρέπει να είναι να τους διαλύσουμε, και μακροπρόθεσμα να μας αδειάσουν την γωνιά δηλαδή να φύγουν από ανατολική θράκη & μικρά ασία! Η Ελλάδα πρέπει να βάλει σε εφαρμογή όραμα και σχέδιο!

JCC

Αυτό το «…. πιθανότατα σε κάποια συμφωνία με την Τουρκία που θα διευθετεί όλα τα διμερή ζητήματα μια και καλή.» είναι το μεγαλύτερο handicap της ελληνικής στρατηγικής σκέψης. Η Τουρκία δεν θα σταματήσει να διεκδικεί ποτέ, ότι και να της δώσουμε: τα πετρέλαια, τα χωρικά ύδατα, τον έλεγχο της Κύπρου, τα 18 νησιά που ζητούν, τη δυτική Θράκη, κι όλα να τα πάρει, θα ρθει μετά να ζητά την Κρήτη. Μέχρι να γίνουμε επαρχία. Θα μου πεις, αφού κάθε πενήντα χρόνια κάνουν κίνηση, τα παιδιά μας θα χουν το επόμενο πρόβλημα, αλλά η αλήθεια αυτή είναι. Μόνο αν αρχίσουν να… Read more »

sotbak

+1 από μένα!!!

npo

Να διευθετήσει όλα τα διμερή ζητήματα με την Τουρκία “μια και καλή”? Αν ήταν “μία και καλή” θα το σκεφτόμουν κι εγώ να κάνω κάποιες παραχωρήσεις. Το “μία και καλή” όμως είναι μια ωραία φενάκη. Εκτός αν συμφωνήσουμε για σύνορα αυτά του 1870.

x-m

Η τουρκία δεν θα σταματήσει ΠΟΤΕ να ζητάει. Την Κρήτη να της δώσεις, την άλλη μέρα θα διεκδικήσει τα Κύθηρα.
😡

Scalp_eg

Fincantieri+Naval Group= Naviris

sotbak

άλλη όμως η εταιρεία που θα τις κατασκευάσει στη Μινεσότα. Είναι θυγατρική της FIINCANTIERI σκέτο.

Mavi70

Απόλυτα σωστός!!!

Ilias_Skaltsiotis

Δεν είναι έτσι απλά υπάρχει τεράστιος εμπορικός πόλεμος μεταξύ τους. Οι Ιταλοί αγόρασαν και άλλο γαλλικό ναυπηγείο και οι Γάλλοι το εθνικοποίησαν και τους πήραν τις μισές μετοχές. Θα υπάρξει ενοποίηση αλλά το θέμα είναι ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Για αυτό και οι Γάλλοι πιέζουν για την bel, που είναι αποκλειστικά δικό τους σχέδιο και όχι το κοινό των fremm, πόσο μάλλον την ιταλική έκδοση με usaικο εξοπλισμό.
https://warontherocks.com/2020/04/this-franco-italian-naval-deal-is-a-litmus-test-for-european-strategic-autonomy/

Daidalos

Ακριβώς. Επίσης πιέζουν τους υποψήφιους πελάτες για εξοπλισμό αμιγώς γαλλικό. Εδώ εμπίπτει ακόμη και ο CAMM που θα ήταν καλή περίπτωση. Για το ΠΝ η τελευταία ευκαιρία για νέας ναυπήγησης πλοία μάλλον θα είναι το πρόγραμμα ευρωπαικής κορβέτας που χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Nestoras

Με εξαίρεση το κύριο όπλο που είναι το γνωστό 57άρι για πυραυλάκατους, είναι ένα εξαιρετικό πλοίο, σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε για τις Fremm αλλά και με τις αλλαγές που επέφεραν οι Αμερικάνικες απαιτήσεις.

Animades

Συμφωνώ , το 57άρι για τις ανάγκες του Π.Ν. (και όχι μόνο ) και σε ένα πολεμικό με αυτό το εκτόπισμα είναι ανεπαρκές .. στα όρια του απαράδεκτου … .

sotbak

Καλή εργατική Πρωτομαγιά (και αργία και απεργία). Στο θέμα μας: Από την πρώτη στιγμή έλεγα να δούμε τις FFG(x) γιατί θεωρούσα και θεωρώ ότι είναι μια καλή εναλλακτική σε σχέση με τις Μπελ και προσωπικά πιστεύω το σκαρί θα είναι πιο “δεμένο” με βάση τις προδιαγραφές που έθεσε το USN. Αν και δεν είμαι ειδικός στα θέματα ναυτικών εξοπλισμών, εγώ δεν βλέπω κάποια συγκλονιστικά στοιχεία στο πλοίο της σχεδίασης ώστε να πω ότι τα συστήματα που διαθέτει είναι υπέρτερα της Μπελ. Εξακολουθεί να μένει το ζήτημα των ενισχύσεων που ζήτησαν οι Αμερικάνοι γιατί προφανώς θα είναι πιο ”δεμένο” το πλοίο.… Read more »

massey-ferguson-65

Πρέπει να γίνει κατανοητό κάτι…Το πορτοφόλι τις Ελλάδος δεν μπορεί να σηκώσει την αγορά 20ολοκενουριων φρεγατών με δυνατότητες αεράμυνας περιοχές…γιατί belharra αλλά γαλλικά με 32 κελιά και fremm αλλά αμερικανικά με 32 κελιά ….κοστίζουν 8-10 δις…που αυτά τα λεϋτα δεν τα είχαμε ουτε προ κρίσης εποχή…..η βέλτιστη επιλογή είναι 6-5 φρεγάτες belharra με 32 κελιά για αστέρα 30(και μην ακούω την χαζομάρα ότι θα φέρουν όλες οι brlharra κάθε μέρα scalp….γιατί δεν στέκει.Οι φρεγάτες θα είναι φορτισμένες με aster 30 για καλή η της αεραμοινας και άντε μια ή δυο να φέρουν επί καθημερινής βάσης scalp …..οι scalp δεν είναι… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

6 bel θα κοστίσουν όσο 20 fremm usa

andreasmp412c

Σιγα μη κοστισουν οσο 40… Η τιμη της ffgx πληρως εξοπλισμενη, αν υποθεσουμε οτι την παραγγελναμε, μαζι με τα απαιραιτητα εξοδα για fms υποστηριξη κλπ, πανω κατω στα ιδια με την μπελαρα θα βγει.

massey-ferguson-65

Αυτό που ακουω ότι 6 bel θα κωστησουν οσω 20 fremm usaδεν το αντιλαμβανωμε… Οι belharres δεν είναι ούτε ισπανικά,ούτε αμερικανικά αντιτορπιλικά για να κρατήσουν 1,3-1,5 δις…φρεγάτες ανθυποβριχιακου πολέμου με 32 κελιά είναι…μην ακου υπερβολές….ΒΓΕΙΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΗΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΔΥΟ ΠΛΟΙΑ ΜΕ 3 ΔΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ….ΟΧΙ…..πριν δύο μήνες η ίδια η naval group ομηλησε ότι το κωστος μιας πλήρους belharra για ελληνικές προδιαγες θα είναι 1 δις όλο το πλοίο….Οι Γάλλοι το προγραμμα τους περιλαμβάνει την αγορά 5 belharra με κωστος 3.8 δις …με όπλα ,με συντηρήσεις,με ανάπτυξη του καινούριου σχεδίου…με ανάπτυξη καινούριου ραντάρ…εκπαίδευση και όπλα….έχω την… Read more »

massey-ferguson-65

*κόστησουν *όχι κρατήσουν που γραφω

Ilias_Skaltsiotis

3,8 εκ € οι 5 δλδ 7 εκ € οι 10, ξεβράκωτες γαλλικές χωρίς cwis και με 16 μόνο κελιά, όταν οι fremmx σε διαμόρφωση τούμπανο έχουν 5,1 οι 10, δλδ 40% φθηνότερες. Αν πλησιάσουν στην διαμόρφωση των fremm όπως θέλαμε να κάνουμε εμείς οι 2 πάνε, σύμφωνα με δημοσιεύματα 2-3 εκ €, άρα οι 6 6-9 εκ €, όσο 15-20 fremmx. Αυτό ακριβώς είναι που λέω με τα λεφτά των 2 bel παίρνεις ένα A. Burke και σου δίνουν και ρέστα. Απλά οι Γάλλοι θέλουν να πληρώσουμε εμείς το κόστος ανάπτυξης των πλοιων, ενώ το κόστος των fremm έχει… Read more »

Consigliere_

δεν υπαρχει περιπτωση να παρουμε Ιταλικα πλοια. Η Ιταλια ηταν ειναι και θα γεωπολιτικος αντιπαλος .

sotbak

ορθόν, μόνο που εμείς θα πάρουμε το αμερικανικό σχέδιο είτε με κατασκευή στις ΗΠΑ είτε…… εδώ και πάντα με USA συστήματα-όπλα….

Stavrogin1

Mου κάνει εντύπωση που οι Αμερικάνοι επιμένουν στο 57άρι. Tι έχει αυτό το όπλο, μέλι;

ShadowMan

ε αυτοι παντού με πυραύλους παίζουν… μπορει να μην δινουν σημασία γιατι δεν το χρησιμοποιούν με τον τρόπο που “δουλεύουν”/

chikichiki

Τα σκαφάκια των ιρανών φταίνε. Πλέον τα βλέπουν και στον ύπνο τους.

komninos79

Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης είδησης είναι τα περίπου 720 εκατ. ευρώ που κοστίζει το σκάφος ανά μονάδα. Είναι κάτω από τη μισή τιμή σε σχέση με την πρόταση των Γάλλων στην Ελλάδα για τις [email protected] Σίγουρα το κόστος της πρότασης των Γάλλων αφορά εξοπλισμό και συντήρηση, αλλά το 1,5 δις που ζητούν για κάθε πλοίο είναι απλά υπερβολικό. Ίσως θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια παράλληλη διαπραγμάτευση και με τους Ιταλούς…

NikolakiEfentis

Εύχομαι να γίνει ένα θαύμα και να γίνει και η δική μας επιλογή. Το πλοίο με λίγες προσαρμογές πληρεί όλες τις απαιτήσεις του ΠΝ, βασικά είναι η FREMM-HN που ήθελε επί Καρααμνλή και δεν του το επέτρεπαν… Για να μην ξεχνιόμαστε (…), για να ανταποκριθεί η FREMM-FFG(Χ) στις απαιτήσεις/specs επιβιωσιμότητας του USN, στο σχέδιο «προστέθηκαν» περίπου 300 t χάλυβα… Το αναφέρω γιατί πολλοί συνφορουμίτες, αλλά και άρθρα στον ειδικό τύπο, λένε πως το ΠΝ χρειάζεται μικρότερα πλοία και του κάνει η μια ή η άλλη σχεδίαση ενώ σε καμιά περίπτωση δεν ισχύουν αυτά. Το high-low mix της σύνθεσης του Στόλου… Read more »

sotbak

+1 από μένα!!!

evaggelos

ωραιο πλοιο μετα τα περυ η αμερικα αποκτα ξανα φρεγατα,οσο για εμας? ξεχαστετο ουτε πλοιο ουτε τιποτα με αυτους που εχουμε ουτε μαζουτ δεν αγοραζουν,τυχεροι που οι απεναντι εχουν τον ερντι κ οχι καποιον αλλον γιατι με τους δικους μας αυτοι θα επιναν τσαι στην ακροπολη κ ο πρωθυπουργος θα πανυγυριζε της επιτυχιες του.(καλα η αντιπολιτευση παρτυ)

Evanos

Νόμιζω το ζήτημα των συγκρίσεων μεταξύ των belhara και άλλων επιλογών δεν ειναι τόσο πολυ τα επιμέρους πλοϊκά και εξοπλιστικά χαρακτηριστικά.. καθως τα περισσότερα πλοια αυτης της κατηγορίας ειναι ιδιαίτερα ικανά και το κόστος παρόμοιο.. Το ζήτημα ειναι τι διαπραγματευόμαστε με ΛΑΘΟΣ τροπο για μόνο 2 πλοια εκτοξεύοντας την καμπύλη κόστους στο ανώτατο επίπεδο φθάνοντας το σε μια υπερκοστολογημενη ζώνη σχεδον απαγορευτική.. καθώς θελουμε και τα ελαχιστα δυνατά πλοια (2 αντι για τουλάχιστον 4) και με αρκετά εξατομικευμένα χαρακτηριστικά..ενώ ξέρουμε ότι ΣΙΓΟΥΡΑ οι ανάγκες μας ειναι για μεγαλύτερο αριθμό σύγχρονων τον οποίο πολυ σύντομα θα αναζητήσουμε Ενώ και η διαπραγματευτική… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Νομιζω οτι η αποφαση αυτη “σκοτωνει” τις Belhara. Οχι μονο για την Ελλαδα αλλα γενικα ως σχεδιο. Αν το σχημα Naviris προχωρησει δεν υπαρχει λογος να διαθετει δυο “ανταγωνιστικα” μεταξυ τους σχεδια.Και ειδικα οταν το ενα εχει επικρατησει στον διαγωνισμο FFG(X) ενω το αλλο θα παραληφθει μονο απο το Γαλλικο ναυτικο με μειωμενη μαχητικη αξια και μικρες δυνατοτητες “διαμορφωσης” οντας ουσιατικα ενα πλοιο επιδειξης του ρανταρ του… Αυτο που πιθανοτατα θα δουμε ειναι η “αποκαλυψη” μιας FREMM αλα FFG(X) με το SeaFire και Ευρωπαικα οπλα η συνδιασμο Ευρωπαικου και Αμερικανικου οπλισμου. Σε καθε περιπτωση οι Belhara απομακρυνονται ακομα πιο πολυ… Read more »

Vassilis13

Λυπάμαι που το λέω, αλλά το ιδανικο για εμάς θα ήταν να αποκτήσουμε γερμανικές φρεγάτες μεκοΑ200.

Επίσης καλό θα ήταν αντι [email protected] να πάμε για 4 φρεμμ είτε 6 gowind3100, αν κ θεωρώ 4 φρεμμ σε ιταλική διαμόρφωση ικανότερες να ανταπεξέλθουν. Γτ όπως δείχνουν τα πράγματα μας αποχαιρετάνε οι [email protected]

Chris

Προς όλους τους αδημονούντες να την εντάξουμε στο στόλο. Εναι βέβαιο ότι θα διατεθεί η FFG προς εξαγωγή σε άλλα κράτη;

sotbak

αν τους κάνουμε πρόταση να μπούμε στο πρόγραμμα της βασικής τους σχεδίασης (πληροί τις προδιαγραφές του ΠΝ σημειωτέον) για όλες τις Σ που τμηματικά/σταδιακά πρέπει να αντικαταστήσουμε, δεν βρίσκω το λόγο να μας πουν όχι. Το έχω ξαναγράψει πολλές φορές, αλλά ΑΚΟΥΕΙ κανείς;;;;

chikichiki

Βλέπω γενικά μια τίμια σχεδίαση, πιθανότατα καλύτερη από τις γιουροFREMM. Εκείνο που “καίγομαι” να μάθω, είναι το τελικό εκτόπισμα (αναφέρεται ως…7500 τόνους, οι άνθρωποι δεν πάνε καλά), η τελική ταχύτητα (η ιταλική FREMM πιάνει 30+ κόμβους, αυτή με το επιπρόσθετο βάρος όμως;;; Οι προδιαγραφές μιλούν μόνο για “άνω των 26 κόμβων”…), και το τελικό κόστος, γιατί ιστορικά ακόμη και οι “λιτές” Oliver Hazard Perry τελικά κόστισαν άνω των προβλέψεων. Ενδιαφέρουσα επίσης η απεικόνιση με 16x Κ/Β Ε-Ε, η τάση φαίνεται πως είναι διεθνής τελικά (θυμηθείτε την τουρκική πρόταση για αναβαθμισμένη MEKO), αν και η RFP έλεγε 8-16 ( https://news.usni.org/2019/06/20/navy-issues-final-rfp-for-ffgx-next-generation-frigate ).… Read more »

darede

Αντί για το EASR που απαιτεί τροποποίηση της υπερκατασκευής, μπορείς να τοποθετήσεις το SPY-7 της L.M που θα είναι και η υποκατασκευάστρια εταιρεία ενσωμάτωσης εξοπλισμού

dv1.gr

πολυ σημαντικα νεα με κρισημα συμπερασματα …εδω να πουμε για αρχη οτι οι αμερικανοι εψαχναν ενα πλοιο σε μερες ακρες ..ιδιο με αυτο που ψαχνουμε εμεις …και δεν πηγαν στις φριντομ που πονηρα θελουν να μας πασαρουν καπιοι …που θα τους ηταν και πολυ φθηνοτερη επιλογη …το αλλο συμπερασμα ειναι η εμπορικη επιτυχια που συνεχιζει για το ιταλο-γαλλικο προτζεκτ …φρεμμ …κατα αναγκη και για επιβιωση ενωσαν δυναμεις αυτοι οι 2 …και πηραν βαθια ανασα …και οπως μαθαινουμε πλεον θα γινουν ενα σωμα μια ψυχη γιατι δεν βγαινει αλλιως ….αυτο για τα τρελα ονειρα περι εθνικου πλοιου που λενε ορισμενοι …οι… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Αυτο που λες δεν ισχυει και ειναι πιο λαθος…και απο το λαθΩς(σε περιπτωση που καποιοι “εξυπνοι” πανε να το πασαρουν ετσι). Τι μας λες δηλαδη; Οτι θα αγορασουμε δυο πανακριβα πλοια χωρις καμμια ουσιαστικη μαχητικη αξια…για να αγορασουμε μηχανηματα για τα ναυπηγεια που ΘΑ ενωθουν-εξαγοραστουν απο τους Γαλλο-Ιταλους; Σοβαρα τωρα; Αν θελουν οι Γαλλο-Ιταλοι τα Ελληνικα ναυπηγεια…ας φερουν προταση για τα FREMM FFG(X)…να παρουν ενα συμβολαιο για 4-5 πλοια…και να παρουν και τα ναυπηγια να τα φτιαξουν ΑΥΤΟΙ οπως θελουν…. Οχι ομως να τους επιπλωσουμε εμεις το σπιτι για να ερθουν να το παρουν ετοιμο… Καποιοι εδω μεσα βουτατε την… Read more »

dv1.gr

κοψε λιγο τις μπυρες γιατι αυτα που γραφεις ειναι εκτος τοπου και χρονου …

x-m

Παλαιότερα ο Στέφανος Μάνος είχε πει μια σωστή κουβέντα ( σπάνιο γι’αυτόν….) σε σχέση με τη σύμβαση των υποβρυχίων και τα ναυπηγεία : ” Ήταν σαν να πουλάς σε κάποιον ένα αυτοκίνητο και ταυτόχρονα να ξεχνάς μέσα σ’αυτό μια τσάντα με ένα εκατομμύριο”. 😉

Ilias_Skaltsiotis

Ενώ ξεκινάς πολύ σωστά, μετά τα γυρνάς ανάποδα. Η μπελαρες δεν είναι Γαλλο-ιταλικό πρόγραμμα, αλλά αμιγώς γαλλικό. Όπως τα ολλανδικά και γερμανικά, που σωστά λες δεν έχουν ελπίδες επιβίωσης. Δλδ να μην μπούμε, στο όχι πια ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο πρότζεκτ των φρεμμ και να μπούμε στο θνησιγενές των Γάλλων????

dv1.gr

το προτζεκτ μπελαρα ειναι η αρχη ..ναι μονο γαλλικο ..αλλα η ευρωκορβετα που ερχεται ειναι γαλλοιταλικο..και σε μεγαλο ποσοστο θα εχει ομοιοτητες με τις μπελαρα ..κομματι δουλειας που καναν οι γαλλοι θα περασει εκει …το προτζεκτ φρεμμ ειναι τελειωμενο δεν εχει μελλον ..δεν μπορει να στηθει ελληνικη βιομηχανια με βαση αυτο ..και επισης ειναι ποιο μεγαλο και ακριβο πλοιο …το ιδιο πραγμα προσπαθουμε να κανουμε με προτζεκτ των αμερικανικων φρεμμ…αλλα με μπελαρα εν αρχη και ευρωκορβετα στη συνεχεια …η ευρωκορβετα θα εχει επιδοτηση απο ΕΕ η φρεμμ δεκαρα τσακιστη θ απρεπει ολο το κοστος να το βαλουμε απο την τσεπη… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Καμία σχέση δεν θα έχει η ευροκορβετα με τις γαλλικές μπελαρα, αν έχει θα έχει με τις γαλλο-ιταλικης φρεμμ, που δεν θα εχει. Είναι ανεξάρτητα πρότζεκτ από άλλες εταιρείες, οι Ιταλοί θέλουν να πουλήσουν φρεμμ γιατί έχουν μερίδιο και οι δύο και οι Γάλλοι θέλουν να πουλήσουν Μπέλ για να κρατήσουν όλα τα λεφτά για πάρτη τους. Εμείς είμαστε τα θύματα που ταΐζουμε τους πάντες

darede

Δεν υπάρχει ευρωκορβέτα με ομοιότητες απο Belhara γιατί το σχέδιο είναι ιταλικό. Εάν μοιάζει θα μοιάζει με τις κορβέτες Doha του κατάρ, αφού οι ιταλοί κάνουν κουμάντο στο πρόγραμμα. Ποιο project Fremm είναι τελειωμένο; Οι αμερικανοί θα ναυπηγήσουν 10 ενώ και οι ιταλοί θα πάνε για συμπληρωματική παραγγελία, εάν πουλήσει τις 2 γενικών καθηκόντων στην Αίγυπτο. Το project Belharra είναι επισήμως νεκρό προς εξαγωγή,όπου μόνο 2 επιλογές υπάρχουν για λόγους περιορισμού του κόστους. Αυτά αφορούν τις Freemx και τις type 26

andreasmp412c

Ποιο ειναι το παγκοσμιο προτζεκτ των φρεμ; Ενας χαμος γινεται. Αλλα οπλα ο καθενας, αλλα ρανταρ, αλλα ηλεκτρονικα, της κακομοιρας γινεται. Το σκαρι ειναι το θεμα μας; Που και εκει τα αμερικανικα θα διαφερουν απ τ αδερφακια τους

Ilias_Skaltsiotis

Μιλάω για το σκαρί που είναι το μόνο κοινό, στα ηλεκτρονικά ακόμα και οι ιταλικές και οι γαλλικές είναι η ημέρα με την νύχτα

KaizerAmstelVonLagerS

Γιαυτο και το “παγκοσμιο”.

Δηλαδη η FREMM που υπηρετει ΗΔΗ σε Γαλλικο,Ιταλικο,Αιγυπτιακο και τωρα θα μπει και στο Αμερικανικο ναυτικο…με την προσαρμοστικοτητα του σχεδιου στα θελω του καθε πελατη ειναι της κακομοιρας και τελειωμενο προτζεκτ….και η Belhara με μοναδικο πελατη τους Γαλλους,με την μηδαμινη ανοχη στην ικανοποιηση αιτηματων του πελατη(εκτος ισως με υπερβολικη ανοδο του κοστους) και οποιο αλλο θυμα βρουν να την σπρωξουν πριν την ακυρωσουν…θα ειναι το πλοιο του μελλοντος…

Ειπαμε να λεμε οτι θεμε…αλλα καποια πραγματα ξεπερνανε τα ορια…

Καποιοι καλητερα να μεινουν στα….airburger*

*θελω συνταγη για αυτο παντως,

andreasmp412c

Το σκαρι ειναι ισως το λιγοτερο περιπλοκο πραγμα σε ενα πλοιο που κ εκει το αμερικανικο θα διαφερει. Το f16 υπηρετει με τον μισο πλανητη αλλα δεν ειναι παγκοσμιο προτζεκτ. Ειναι αμερικανικο με αγορες απο αλλες χωρες κ η καθε μια εβαζε κ μια απαιτηση. Να καταλαβαινουμε τη διαφορα. Λεμε για προσαρμοστικοτητα. Αν προσαρμοσουμε την παγκοσμια φρεμ δλδ στα δικα μας θελω (ρανταρ αριθμο vls κλπ) δε θα πληρωσουμε το κοστος ενσωματωσης κ δοκιμων. Αν ας πουμε παρουμε την αμερικανικη ffgx κ πουμε εμεις θελουμε να ριχνει κ scalp το κοστος ενσωματωσης τους θα μας το κανουν δωρο. Οκ παω… Read more »

KaizerAmstelVonLagerS

Φιλος…

Η συντριπτικη πλειοψηφια των συστηματων που μπαινει στο πλοιο…ειναι συστηματα που θελει το ναυτικο.Οποτε δεν πληρωνουμε τιποτα.

Τωρα αν εμεις θελουμε η ffgx να ριχνει scalp ειναι δικο μας θεμα….οπως δικο μας θεμα ειναι αν θελουμε το f16 να ριχνει scalp.Ομως αυτο δεν αναιρει το γεγονος οτι….και χωρις scalp τοσο το f16 οσο και η ffgx ειναι ικανοτατα οπλικα συστηματα που ερχονται χωρις…κερατιατικα….Αντιθετα η Bel…εχει κοστος ενσωματωσης σχεδον σε ολα.

evaggelos

παντως ο σαρικας γραφει για 3 δις οι μπελ με τα ολα του το ναυτικο μαλλον διαφωνει κ ολα πανε στους μητσοτακη-μακρον για το ποσο θα μας γδαρουν κ τον τροπο αυτης.

Roger

Αν κρίνουμε από το «success» story με τις μάσκες που παράγονται στην Λάρισα και όλο το σόου που έχει στηθεί γύρω από αυτές, θα μας γδάρουν κυριολεκτικά!

Steve

Δηλαδή δεν χαίρεστε που η Ελλάδα πλέον έχει 2 εργοστάσια που παρασκευάζουν ιατρικές μάσκες για την μάχη εναντίων του ιού που υπάρχει πιθανότητα να τραβήξει αρκετά ή να επανέλθει?

ShadowMan

ανάλογα με το πόσο πουλάνε τις μάσκες πάντα….

Ilias_Skaltsiotis

Αυτό το ότι μπορεί να επανέλθει είναι το χειρότερο. Η ισπανική γρίπη έδρασε σε 3 κύματα το πρώτο παρόμοια εποχή με τον covid ήταν ψιλοχαλαρο. Το δεύτερο το φθινόπωρο εν μέσω ΑΠΠ με τα πλοία γεμάτα στρατιώτες από Αμερική σε Ευρώπη τους πήρε και τους σήκωσε. Το 2ο κύμα ήταν που σάρωσε τον κόσμο. Μακάρι να μην γίνει έτσι γιατί την κάτσαμε

Athan

Για πες, για πες.

sotbak

3 δις € για 2 πλοία;;;; 😯 😯 😯 😯 😯 😯 😯

evaggelos

γραφει για οπλα συντηρηση κ φαλανξ μεσα

sotbak

πάλι πολλά δεν είναι;

SEAMAN

5,58 δισ. δολάρια για 10 σκάφη και εμείς θα δώσουμε (εάν δώσουμε…) 2,2€ δισ. για δύο [email protected];;;; Μάλλον κάτι κάνουμε λάθος στις διαπραγματεύσεις….

andreasmp412c

Χωρις τα οπλα. Κ δε ξερω αν στη τιμη ειναι κ το ρανταρ που δε νομιζω. Το τελικο κοστος των ffgx θα ναι αρκετα υψηλοτερο.

Ilias_Skaltsiotis

712 εκ € το κόστος με τον εξοπλισμό χωρίς τα όπλα δες το λινκ στο αρχικό σχόλιο μου από το naval institute. To radar έχει 65 εκ $, έχω και λινκ από twiter με την αναλυτική κοστολόγηση

Athan

Διάβασε καλύτερα το άρθρο φίλε μου.

komninos79

Αν ήταν 2,2 δις, καλά θα ήταν. Η τελευταία πρόταση των Γάλλων για δύο [email protected], με πλήρη εξοπλισμό και υποστήριξη είναι… 3 δις ευρώ. Μάλλον κάτι όντως κάνουμε λάθος στις διαπραγματεύσεις…

Ulysses

Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα. Για μένα το κόστος φαίνεται δυσθεώρητο…αν συνυπολογίσουμε ένα πρωραίο σόναρ ένα πυροβόλο Leonardo 127/64LW ένα uav τα πυρομαχικά και μία fos φτάνουμε και ξεπερνάμε άνετα το 1.5 δισ.

Fingolfin

26 knots και παραλαβή μετά το 2030. Τώρα τα 26 knots είναι καλά, δε θα πέσουν στα 20 knots σε 10 χρόνια. Επίσης αν τα πάρουμε πρέπει να προσθέσουμε FOS, εκπαίδευση, δημιουργία υποδομών λόγω μεγέθους. Πάει στα 2 δις το πλοίο ή οι Αμερικάνοι δεν τα χρεώνουν αυτά.
Σήμερα γράφτηκε για belharra στα 3 δις οι 2 με επιπλέον εκτοξευτές αλλά χωρίς λεπτομέρειες. Μου φαίνεται Γάλλοι και Αμερικανοί παλεύουν και δε θα πάρουν τίποτα.

Steve

Που γράφτηκε αυτό αν επιτρέπεται ?

Fingolfin

Για τις belharra το έγραψε στο newpost ο δημοσιογράφος κος Σαρίκας. Αλλά λείπουν λεπτομέρειες που να επεξηγούν γιατί αυξάνεται τόσο πολύ το κόστος. FOS και κόστη υποδομών θα έχουμε με κάθε νέα κλάση φρεγάτας, ειδικά αν λόγω μεγέθους χρειάζονται εκτεταμένες εργασίες στους ναυστάθμους. Η όλη υπόθεση είναι ένα μυστήριο. Αναμένουμε.

https://newpost.gr/amyna/5eab9c8de633f54d408da0f9/apokleistiko-sta-3-dis-eyro-ektinassoyn-oi-galloi-to-kostos-gia-tis-fregates-belhara-se-anotato-politiko-epipedo-perna-i-diapragmateysi

Steve

Thanks!!! αλλά κάποιες παρατηρήσεις….
1)Εάν μετά από κοντά ένα χρόνο που ζητάμε G to G δε μας δίνουν και συνεχίζουμε να το ζητάμε μάλλον για σκηνικό ενοικίασης fremm πάμε… ήμαρτον πια…
2)από τα 3 δις λέει μπορούμε να κόψουμε 300 εκατομμύρια…
3)Αν σε φρεγάτες 2,5 δις βάλουμε phalanx τι να πω…. πόσο έχει το καινούριο milenium πια????
Δεν το θεωρώ και πολύ αξιόπιστο ρεπορτάζ….

Fingolfin

Στο θέμα κόστους των FFG(X) να πούμε πως με aegis το κόστος θα ανέβει αρκετά. Οι Saudis στις MMSC δεν έβαλαν aegis λόγω κόστους!

Ilias_Skaltsiotis

Δεν θέλει πολύ λεμόνι!! Η fremm με αμερικανικές προδιαγραφές, δλδ +300 τόνους χάλυβα, κοστίζει 480 εκ €. Με αμερικανικό εξοπλισμό (ram, mk41 32αρης, captas 4, σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και αντίμετρα, an spy 6, combatss 21, sm2 essm) το κόστος πάει στα 712 εκ €. Oι Γάλλοι πόσο κοστολογούν το ίδιο πλοίο και τον εξοπλισμό με αντικατάσταση του combatss 21 με setis, του an spy 6 με seafire, aster 30 αντί για sm2 και δικό τους σύστημα ηλ. πολέμου??????

dv1.gr

τι ψαχνεται να βρειτε δεν μπορω να καταλαβω ?…σας ειναι τοσο δυσκολο να καταλαβεται οτι οι φρεμμ ειναι ποιο ακριβο πλοιο ?..ποσο μαλλον οι αμερικανικες?..και στο φιναλε οι αμερικανοι θα βαλουν δικα τους συστηματα ..που θα εχουν και αλλες τιμες?…τα δικα μας συστηματα να βαλουμε εμεις που ειναι ? .το αδιανοητο προσπαθητε να αποδειξετε?

Ilias_Skaltsiotis

Από που προκύπτει ότι είναι πιο ακριβό πλοίο ????? Ποια δικά μας συστήματα, ποτέ ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε ραντάρ και πυραύλους και δεν το πήρα είδηση??????

dv1.gr

αυτο λεω και εγω …οι αμερικανοι φτιαχνουν και θα βαλουν …και ναι δεν ειναι μεσα στο κοστος …εμεις εχουμε την ελπιδα οτι θα αγορασουμε στην ιδια τιμη με τους αμερικανους? η θα βαλουμε δικα μας που φτιαχνουμε ?…αυτο δεν καταλαβαινω απο ορισμενους …βεβαια fan boys της αστεροισας ειναι τι να περιμενεις?

Ilias_Skaltsiotis

Από την στιγμή που δεν φτιάχνουμε από κάπου θα πρέπει να αγοράσουμε. Το πρώτο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι να πάρουμε το καλύτερο σύστημα στην καλύτερη τιμή, γιατί πάντα απέναντι στις ορδές των βαρβάρων είχαμε την ποιότητα απέναντι στην ποσότητα. Αν μπορούμε να βοηθήσουμε ταυτόχρονα να φτιάξουμε και θεσεις εργασιας ή να αποκτήσουμε πρόσβαση σε ευαίσθητη τεχνολογία, ακόμη καλύτερα. Δεν πιστεύω ότι οι μπελάδες μας βοηθάνε σε αυτά.

Antonis_Loukas

Καταρχάς, δεν ξέρουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί τι πυραύλους θα φορέσουν(οι SM-2 δεν είναι καθόλου σίγουροι πχ, δεν γνωρίζουν τι αντιπλοικούς θα βάλουν κλπ) και το ξέρεις εσύ; Το ότι θα φέρουν SPY-6(V)3, δεν τα κάνει ικανά να αξιοποιήσουν πλήρως SM-2/3/6, ούτε τα κάνει AB ‘τσέπης’, επειδή φαίνεται να έχουν το ίδιο ραντάρ(που ΔΕΝ είναι το ίδιο, αλλά ανήκει στην ίδια οικογένεια, βλέπε εκδόσεις (V)1)… Τέλος, στα 712 εκ ευρώ/μονάδα που αναφέρεις(και αφορούν 10 σκάφη ε;), συμπεριλαμβάνεις υποδομές(που προφανώς δεν χρειάζονται στις ΗΠΑ, τις περισσότερες τις έχουν ήδη…) ; Συμπεριλαμβάνεις FOS συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας; Συμπεριλαμβάνεις εκπαίδευση(που δεν αναφέρεται κάπου); Ακόμη… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Μα τι είναι αυτά.που λες ότι δεν ξέρουν τι θα βαλουν? Διάβασε την έκθεση του κογκρέσου. Θα έχει sm2, essm και nsm https://news.usni.org/2020/04/22/report-to-congress-on-u-s-navy-frigate-ffgx-program-7 Ποιες υποδομές έχουν?? Είναι μια καινουργια κλαση πλοίου, βασισμένη σε ιταλικό και η τελευταία φρεγάτα που είχαν οι usaιοι ηταν η O. H. Perry. Όχι η τιμή των πυραύλων δεν περιλαμβάνεται στα 712 εκ €, το λέει και αυτό, δεν χρειάζεται να μαντεύουμε. Για τις μπελχαρα πως δεν ξερουμε? 750 εκ € η γαλλική έκδοση με 16 κελιά και χωρίς ram. Αυτό είναι το συμβόλαιο και ούτε αυτό.περιλαμβανει την τιμή των πυραύλων, υποδομές, fos και εκπαίδευση. Το.ΠΝ… Read more »

Antonis_Loukas

Δες κάτω στη σελίδα 26 το πινακάκι με τον εξοπλισμό GFE. ΔΕΝ περιλαμβάνει ούτε essm, ούτε sm-2. Άλλο πράγμα η δυνατότητα να φέρει αυτά τα όπλα και άλλο αν τελικά θα τα φέρει στο σύνολο τους. Προφανώς και κάτι θα μπει στα 32; mk-41 κελιά(για την ακρίβεια, στο πινακάκι, αναφέρονται ως self defence launchers, που καθόλου δεν υπονοεί SM-2… )! Αναφέρονται επίσης γενικά σε 8 όπλα OTH SSM’s(ενδεχομένως nsm). Από άλλα όπλα, περιλαμβάνει ΜΟΝΟ RAM(άνευ πυραύλων πιθανότατα…), hellfires και 57άρι. Υποδομές φυσικά και έχουν, κυρίως για τα ηλεκτρονικά και τα όπλα, αλλά και τους κινητήρες. Δηλαδή, τι τρομερές υποδομές θα… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Αντώνη μου δες τον πίνακα στην σελίδα 5, οι πίνακες στο παράρτημα που λες είναι από παλαιότερη ενημέρωση. Σίγουρα οι αμερικάνοι έχουν κοινά κάποια συστήματα με άλλα πλοία τους, αλλά αφενός, εν ισχύει και για εμας και γιαυτό θεωρώ λάθος να έχουμε και Aster και essm, οι μηχανές είναι ίδιες με των ΜΕΚΟ, ενώ οι bel έχουν διαφορετικές και γιαυτό προτείνω ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ να γίνει με τα ίδια συστήματα και όπλα. Μας νοιάζει τ θα πληρώσει ο Γάλλος για να δούμε τι θα του πληρώσουμε εμείς και τι μας ζητάνε οι αμερικάνοι και οι Ιταλοί για το ίδιο… Read more »

Antonis_Loukas

+ x-m ‘The ship’s area-defense AAW system is to be capable of local area AAW, meaning a form of area-defense AAW that extends to a lesser range than the areadefense AAW that can be provided by the Navy’s cruisers and destroyers.’ Από τη σελίδα 5(που δεν είχα δει το πινακάκι που έγραφε για SM-2 και ευχαριστώ για την επισήμανση). Επίσης, στη σελ. 6, όσον αφορά την AAW, αναφέρεται σε growth potential(με το αχνό πράσινο χρώμα). Αν λάβουμε υπόψιν τα παραπάνω + τις αναφορές για συνεργατική εμπλοκή, έχω την εντύπωση, ότι τα πλοία, απλά θα έχουν ικανότητα μεταφοράς SM-2(όπως οι Spruance),… Read more »

x-m

“The ship’s area-defense AAW system is to be capable of local area AAW,meaning a form of area-defense AAW that extends to a lesser range than the area defense AAW that can be provided by the Navy’s cruisers and destroyers”. “The ship is to be capable of operating either independently (when that is appropriate for its assigned mission) or as part of larger Navy formations”. Υποτίθεται ότι θα μπορεί να δρα και αυτόνομα και όχι πάντα με τη συνεργασία DDG. Αν το “when that is appropriate for its assigned mission” σημαίνει ότι π.χ. Περσικό κόλπο δεν πάει μόνη , αλλά στη… Read more »

Antonis_Loukas

Ναι, σαφώς. Γενικά, είναι αρκετά θολά τα πράγματα, σχετικά με τις ικανότητες AAW. Προφανώς και οι ESSM Block2, στα περισσότερα σενάρια για το USN, καθιστούν το πλοίο αυτόνομο(ειδικά σε περιοχές χαμηλής/μέτριας έντασης). Άλλωστε, πόσοι είναι διατεθειμένοι, να χτυπήσουν αμερικανικό πλοίο; Θα τους πάρει και θα τους σηκώσει μετά… Αμφιβάλω όμως ότι θα έσκαγε Περσικό, μόνο του. Όπως έγραψα, εκτίμηση μου είναι ότι, SM-2 κλπ(μάλιστα μόνο τους ΙΙΙC και όχι παλαιότερους), δεν μπορεί να τους αξιοποιήσει από μόνο του στο πλήρες βεληνεκές τους. Δεν φτιάχνεται άλλωστε για τέτοιο ρόλο. Για συνεργατικές εμπλοκές είναι ταμάμ. Στο συγκεκριμένο τομέα, ο συνδυασμός Aster 30… Read more »

x-m

Στην σελίδα 6 στο πάνω αριστερό πλαίσιο αναφέρει SM-2 Blk IIIC και ESSM Blk 2. Και στη σελίδα που αναφέρει τον εξοπλισμό (για να είμαστε ακριβείς λέει notional βέβαια, αλλά υπ’αυτήν την έννοια τίποτα δεν είναι σίγουρο! ) γράφει Self Defense Launcher Capability (Ability to support ESSM Blk 2 and/or Standard Missile 2)

darede

δεν υπάρχει Self Defense MK41 VLS παρά μόνο Tactical και Strike, τα οποία παίρνουν τον SM-2 Blk IIIC

Antonis_Loukas

https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/naval-launchers-and-munitions/MK41_VLS_factsheet.pdf Φυσικά και υπάρχει και αν δεν κάνω λάθος, αφορά εκτόξευση μέχρι και ESSM και ύψος 5.2 m. Στο πιο πρόσφατο αρχείο της LM δεν το βλέπω, αλλά έχει γραφτεί σε πολλές σελίδες. Εν πάσι περιπτώσει, δεν αρνήθηκα ότι οι FFG(X) έχουν δυνατότητα να πάρουν SM-2. Αρνήθηκα ότι ντε και καλά θα φέρουν τέτοιους πυραύλους και μάλιστα, θα τους αξιοποιούν στο έπακρο μόνες τους…

x-m

Το Self Defense Launcher Capability δεν το έβγαλα από το μυαλό μου. Το αναφέρει στην σελίδα 26 του εγγράφου από το linkπου παρέθεσε Ilias.

Thras

Εμένα μου έκανε μεγάλη εντύπωση που δεν επιλέχθηκε αμερικανικο σχέδιο.

Όντως φαίνεται μια πολύ καλή πρόταση για το ΠΝ!

Strike-Eagle-13

Θα ήθελα να σταθώ σε 3 θέματα: Το πρώτο είναι ότι όπως έχει επισημανθεί και σε άλλα σχόλια, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας με την επερχόμενη Ύφεση (γράφτηκε και εκτίμηση για 10% για το 2020), την αύξηση Χρέους/ΑΕΠ (γράφτηκε και εκτίμηση για 200% για το 2020) και με την επερχόμενη απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις (γράφτηκε για ποσό 3.5 Δις Ευρώ), προφανώς αφήνει ελάχιστα περιθώρια για Εξοπλισμούς. Το δεύτερο είναι ότι όπως αναφέρθηκε στο άρθρο για την απόφαση της LM να αποσυρθεί από το bidding για το πρόγραμμα, το να κάνεις ανασχεδιασμό σε ένα πλοίο δεν είναι κάτι απλό… Read more »

kakaouskia

Καλησπέρα.

Βλέπω στη μακέτα τις 16 θέσεις για αντιπλοϊκούς και απορώ γιατί ακόμη δεν υπάρχουν βλήματα κατά πλοίων συμβατά με κελιά VLS. Άνετα χωρούσαν σε εκείνο το χώρο άλλα 32 κελιά.

Πάντως και έτσι όπως είναι, μόνο το πυροβόλο ξινίζει λίγο. Και σαν σκαρί βολεύει για να κάνεις και πιο ελαφριά διαμόρφωση αν χρειάζεται.

Όσο αφορά την ταχύτητα, θα δείξει. Άν και πιστεύω ότι θα έχει μια ικανοποιητική ταχύτητα αν θα μπορεί να ακολουθεί CBGs

andreasmp412c

Τα vls εχουν κ καποιο υψος. Ο χωρος στο πλοιο κατω απ τους nsm δεν ειναι κενος για να χωσεις εκει μεσα εκτοξευτες

Ilias_Skaltsiotis

Υπάρχουν, και οι harpoon και οι lrasm μπαίνουν σε vls αλλά γιατί να χαραμίσεις κελιά όταν μπορείς να τους βάλεις στην υπερκατασκευη??

chikichiki

Υπάρχουν κάποιοι (LRASM) και κάποιοι για τους οποίους αναπτύσσεται/εξετάζεται (NSM/JSM) αλλά μέχρι στιγμής οι εξωτερικοί εκτοξευτές θεωρούνται ικανοποιητικοί, και το κυριότερο δεν απαιτούν τη θυσία άλλων όπλων για να μπουν ASCMs στη θέση τους στα κελιά. Το αν θα μπορούσε να μπει VLS στη θέση των εκτοξευτών είναι άγνωστο, καθώς είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν άλλες υποδομές από κάτω που δεν το επιτρέπουν.

kakaouskia

Καλησπέρα Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τις διευκρινήσεις. Το σκεπτικό μου ήταν ότι αφού οι εξωτερικοί εκτοξευτές έχουν ήδη ένα κάποιο ύψος, να γίνει το κουτί του Mk41 από το δάπεδο και πάνω. Αλλά ναυπηγός δεν είμαι οπότε μάλλον κάτι θα μου διαφεύγει. Στα επίσημα…διαφημιστικά της LM αναφέρεται το εξής: The missiles currently integrated with MK 41 VLS include Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM), Tomahawk Cruise Missile, Standard Missile 2, Standard Missile 3, Standard Missile 6 and Vertical Launch ASROC (VLA). Lockheed Martin has consistently demonstrated the ability to integrate new weapons. Future missile integration could include Long Range Anti-ship… Read more »

npo

Εμείς το χειρότερο που πάμε να κάνουμε είναι να πάρουμε 2 και μετά άλλες δύο και πιο μετά άλλες δύο. Θα μας κοστίσει σαν 10. Ό,τι κι αν ειναι.

massey-ferguson-65

Κάτι τελευταίο…όποιος υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές fremm είναι ποιο φθηνές από τις belharra….ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΥΠΕΝΘΗΜΗΣΩ ΣΕ ΟΛΟΥ ΣΑΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΆΝΟΙ ΠΕΡΙΣΗ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΊΡΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΩΤΑΣΗ ΓΙΑ 2 ΜΜCS ΜΕ ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΡΑΝΤΑΡ 250 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ..8 SM2 ,32 ssm ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΟΝΑΡ ΤΡΟΠΙΔΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ….ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΑΣ 2 ΟΛΑΚΕΡΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ!!!!!!!!!ΒΛΕΠΕΤΕ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ ΠΩΛΗΣΟΥΝ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΔΙΣ….ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΙΜΑ ΤΑ Bradley …επιδει ΠΆΛΗ ΜΑΣ ΑΓΑΠΑΝΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΓΑΝ 350 ΚΟΜΑΤΙΑ…ΕΕΕΕ ΜΟΡΕ ΚΑΤΙ ΨΥΧΟΎΛΑ…ΤΙ ΕΙΝΑΙ 1 ΔΙΣ ΤΩΡΑ ΜΟΡΕ……ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΔΑΝΙΟ ΚΑΙ ΟΛΑΣΣ….ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ… Read more »

Athan

Δηλαδή σε κάθε αναφορά Ναυτικού Προγράμματος ή/καί αγοράς Σκαφών ανά τον Πλανήτη, νέων, παλαιών, εκσυγχρονισμένων κ.τ.λ.π. κάποιοι θα συζητούμε επί ημέρες λες και το όποιο Πρόγραμμα έχει κιόλας υιοθετηθεί (ή όχι) από το Π.Ν. κατηγορώντας μάλιστα αλλήλους, διάφορους Πολιτικούς ή τον Κοινοτάρχη του Χωριού;
Μήπως αντί να “Ελληνοποιούμε” βάναυσα και ίσως επί σκοπόν τα πάντα, θα ήταν καλύτερα να συζητούμε κατά πρώτον για τις δυνατότητες, τις προδιαγραφές και την οικονομική παράμετρο όπως παλιά;
Λέω τώρα.

GK_

Με αυτη την ευχαριστη ειδηση αλλαζει ριζικα το σκηνικο σε οτι αφορα το ευρος των επιλογων του ΠΝ. Πρεπει να παρατηρησω οτι εκτος απο τα ζητηματα που ηδη εθιξαν οι αξιοτιμοι συν-σχολιαστες τιθεται και το σημαντικο θεμα με την δυνατοτητα εκμεταλευσης τοσο των κονδυλιων FMS οσο και την δυνατοτητα ναυπηγισης στην Ελλαδα απο το 1ο κιολας πλοιο. Συμπληρωματικα δεν δημιουργουνται σημαντικα θεματα σχετικα με τις επιλογες σε πολλες κατηγοριες υποσυστηματων και οπλων που μεχρι σημερα διαβαζουμε για αρνητικες ή και πανακριβες πιστοποιησεις στις [email protected] (το βαρος σε «χρυσαφι»). Για το ΠΝ ειναι μια ευκαιρια να αποκτησει ενα πλοιο που να… Read more »

Jomasprot

Συγγνώμη, αλλά από τα ναυπηγεία στο Wisconsin πως βγαίνουν στον ωκεανό;
Η μόνη διαδρομή που βλέπω στο Google Earth είναι μέσω των καταρρακτών Νιαγάρα 😕

darede

Ναι μέσω των welland canal για να βγεί στον san laurence και μετά στα ανοικτά

Skywalker

Η μόνη κάποια ομοιότητα με τις FREMM είναι στο σκάφος μόνο.

GeorgeKofteros

…ο Βασιλεύς απέθανε (Belhara…) ζήτω ο Βασιλεύς (FFG-X)….!!! εύγε στους αλαζόνες Γάλλους…που ζητούν 3 δις για δύο αργοκίνητα πλοία, δίχως παρεμβολείς ΗΠ και δίχως συστήματα CIWS…και με ρήτρες κατασχέσεως..!!!! και που δεν έμαθαν τίποτα από το ρεζιλίκι του Μαρόκου…. όταν τα Rafale έμειναν στις μπροσούρες και (πολύ σωστά) αγοράστηκαν τελικά F-16V….ζήτω ο Βασιλεύς λοιπόν…!!! με χρηματοδότηση FMS (…και όχι μόνο…οι ΗΠΑ αν θέλουν έχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία…)…και άλλα πολλά….!

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ελληνικό P-3B Orion που σκεπάζει καθημερινά το Αιγαίο (με...

13
Τον τελευταίο καιρό το Papa3 κωδική ονομασία του P-3 Orion εκτελεί καθημερινές πολύωρες πτήσεις στο Νότιο και όχι μόνο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 June 2016 #361

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 3.99

Related News

Διήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν

ΑΠΕ-ΜΠΕΔιήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιον Όρος  θα πραγματοποιήσει, από την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν. Ο Ρώσος αξιωματούχος  έρχεται ανεπισήμως  και σύμφωνα...

Αύριο τηλεδιάσκεψη Μισέλ – Ερντογάν – Μέρκελ

Αύριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη στις 15.00 -ώρα Βρυξελλών- με τον Τούρκο Πρόεδρο  Ταγίπ Ερντογάν και τη...

Συνάντηση Αναστασιάδη-Σακελλαροπούλου στη Λευκωσία

ΑΠΕ-ΜΠΕΣε εξέλιξη βρίσκεται η κατ'ιδίαν συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.Η κ. Σακελλαροπούλου αφίχθη...

Στις Βρυξέλλες, σήμερα, ο Ν. Δένδιας για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

ΑΠΕ-ΜΠΕΣτις Βρυξέλλες, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.Οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν τρέχοντα θέματα επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης...

Η Ελβετική Πολεμική Αεροπορία στην 112ΠΜ

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2020 αεροσκάφος της Ελβετικής Πολεμικής Αεροπορίας (Swiss Air Force) τύπου Dassault Falcon 900EX EASy (T-785, 4B7F4C) έκανε στάση ανεφοδιασμού στην 112ΠΜ...
- Advertisement -