Η Ιαπωνία επιβεβαιώνει ότι εξετάζει την μετατροπή των «αντιτορπιλικών» Izumo σε αεροπλανοφόρα

12
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ιαπωνία σκέφτεται να αναβαθμίσει σε αεροπλανοφόρα τα «αντιτορπιλικά» ελικοπτέρων κλάσης Izumo προκειμένου να μπορούν να επιχειρούν από αυτά και μαχητικά αεροσκάφη. Πρόκειται για επίσημη απομάκρυνση από την μέχρι πρότινος αυστηρά αμυντική πολιτική της χώρας.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να αναβαθμίσει το Izumo καθώς θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη αεροπλανοφόρου ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κινεζικής ναυτικής παρουσίας. Το Τόκιο θέλει επίσης να ενισχύσει τις ικανότητες του στον τομέα της αεροπορικής ισχύος και στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου η Ιαπωνία δεν έχει βάσεις.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αποφασίσει τον Δεκέμβριο σχετικά με την αναθεωρημένη εκδοχή των κατευθυντήριων γραμμών του προγράμματος για την εθνική άμυνα.

Ο υπουργός Άμυνας Τακέσι Ιβάγια εμφανίστηκε θετικός την Τρίτη για την αναβάθμιση του Izumo για να λειτουργήσει ως αεροπλανοφόρο, επιβεβαιώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «…είναι επιθυμητό να χρησιμοποιηθεί για όσο το δυνατόν περισσότερους σκοπούς», ενώ δήλωσε βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την δυνατότητα χρήσης μαχητικών αεροσκαφών F-35B από αυτό.

Το Izumo έχει εκτόπισμα 19.500 τόνους, μήκος 248 μέτρα και μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 14 ελικόπτερα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μεταπολεμικό πολεμικό πλοίο της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με το πασιφιστικό σύνταγμα της μεταπολεμικής Ιαπωνίας, δεν μπορεί να διαθέτει “επιθετικά αεροπλανοφόρα”, καθώς είναι μεταξύ όσων συστημάτων μπορούν να θεωρηθούν επιθετικά όπλα πέρα από αυτό που είναι απαραίτητο για την αυτοάμυνα.

Ωστόσο η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε διέταξε την αναθεώρηση της εθνικής αμυντικής πολιτικής ενόψει των ταχέως αναπτυσσόμενων προγραμμάτων ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Η Ιαπωνία γενικά καταρτίζει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αμυντικές ικανότητές της σε ένα χρονικό εύρος περίπου 10 ετών τη φορά. Οι υφιστάμενες κατευθυντήριες γραμμές ενημερώθηκαν τελευταία φορά το 2013.

Πάντως η πραγματική επιχειρησιακή αξία δυο μικρών αεροπλανοφόρων που θα μπορούσαν να μεταφέρουν έναν πολύ μικρό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών περιορισμένης ακτίνας δράσης (το F-35B διαθέτει 30% λιγότερο εσωτερικά μεταφερόμενο καύσιμο) είναι αμφισβητήσιμη.

Το κάθε Izumo θα μπορούσε να μεταφέρει περί τα δέκα μαχητικά αεροσκάφη του τύπου. Θα μπορούσε να μεταφέρει και περισσότερα αν τα πάρκαρε στο κατάστρωμα, αλλά θα είχε σημαντικούς περιορισμούς στις διεξαγωγές αεροπορικών επιχειρήσεων.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η Ιαπωνία πρέπει κάπως να ξεκινήσει να κάνει τα πρώτα της βήματα, δεδομένου ότι π.χ. η Κίνα έχει ήδη ξεκινήσει τη ναυπήγηση και τρίτου αεροπλανοφόρου πλήρους κλίμακας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
dimitrisx
Member
dimitrisx

Δηλαδή ποιες αλλαγές/τροποποιήσεις θα χρειαζόντουσαν; Το κατάστρωμα για να μπορεί να αντέχει στην θερμοκρασία που αναπτύσει ο κινητήρας F-135; Από άποψη ηλεκτρονικών βοηθημάτων δεν είναι εξοπλισμένα τα σκάφη για να επιχειρούν τα λοιπά εναέρια μέσα του;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Μπορεί, είναι αστικός μύθος ότι λιώνουν τα καταστρώματα…

bc59
Guest
bc59

Deck damage issues related to jet engine downwash from the Osprey and F-35 have long plagued the Navy’s efforts to get those aircraft aboard the amphib fleet.

Flight and Space
Admin
Famed Member

Θέλετε να πείτε ότι το Osprey «καίει» τα καταστρώματα;

bc59
Guest
bc59

Προφανώς. Και ένα σεσουάρ μαλλιών καιει το σίδηρο γιατί επιταχύνει την οξείδωση. Αν μιλάμε μάλιστα για μαλακό σίδηρο, όπως σίγουρα έχουν στα καταστρώματα τα Αμερικανικά πλοία, τότε είναι θέμα χρόνου στα σημεία που γίνονται οι απο-προσνηώσεις, να υπάρχει αυξημένη οξείδωση. Μην νομίζετε οτι οι Αμερικανοί έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν χαλύβδινα καταστρώματα σε όλα τους τα αεροπλανοφόρα και αμφίβια. Το κόστος θα ήταν αστρονομικό, ούτε πλέον υπάρχει στην Αμερική ενεργή χαλυβουργική βιομηχανία τέτοιας έκτασης και δυνατοτήτων.

Μπαμπης v.02
Guest
Μπαμπης v.02

Πιο πιθανο να χρειαστει να κανει τροποποιησεις για το οριο βαρος που σηκωνουν οι ανελκυστηρες, ισως επισης σε ενδιαιτησεις πληρωματος κ γενικα λογιστικη υποστηριξη πτερυγας f-35,

Manolis
Member
Manolis

Κaga εχουν, τα επομενα παρακαλω να ονομαστουν Αkagi, Soryu και Ηiryu για να επαναληφθει η ιστορια ως φαρσα αυτη τη φορα…

Iomar
Member
Iomar

Καλησπέρα,

Αυτό ακριβώς σκεφτόμουν και εγώ καθώς διάβαζα το άρθρο, παρότι έχουν ήδη υποβρύχιο με το όνομα Soryu!

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Όταν η Κίνα έχει μεγάλα αεροπλανοφόρα δεν γίνεται να μην έχει και η Ιαπωνία -έστω μικρά- αεροπλανοφόρα. Πέρα της Ιαπωνίας πιστεύω στην πορεία πως η Αυστραλία (παλαιά είχε αεροπλανοφόρο) και η Νότια Κορέα θα αποκτήσουν και αυτές κάποια F-35B για τα δικά τους πλοία.

chikichiki
Member
chikichiki

Δε ξέρω τι να πω, για τοπική αεράμυνα ίσως να ήταν καλό να υπάρχουν μερικά F-35B, αλλά δεδομένης της υφιστάμενης απειλής και του κόστους πιθανώς δεν αξίζει. Υπό το πρίσμα διεθνών επιχειρήσεων με τις ΗΠΑ, την ισχύ πυρός τη φέρνουν ήδη οι Αμερικάνοι οπότε πάλι άσκοπο φαίνεται. Δε βλέπω πολύ νόημα σε τέτοια κίνηση.

MPAMPIS
Member
MPAMPIS

Το f-35B ειναι ενα φοβερό όπλο για οποιαδήποτε χώρα……μακάρι τελικα να μην πάρει η Τουρκία……..και κριμα που πιθανότατα εμπάργκο για Τουρκία θα σημαίνει και εμπάργκο για Ελλάδα…..ο καλύτερος S400 killer……

Nikolaos
Member
Nikolaos

Πάντως, το θέμα των θερμοκρασιών του κώνου εκτόνωσης των καυσαερίων και της επίδρασής του στα καταστρώματα από παλαιά απασχολεί, και δεν μπορεί να είναι μύθευμα. Όταν τα Phantom FG Mk. 1 / F-4K του Βασιλικού Ναυτικού επιχειρούσαν (cross-deck ops ή και κανονική ανάπτυξη) από αμερικανικά αεροπλανοφόρα κλάσεως Forrestal στον Ατλαντικό κατά το 1970-74, παρατηρήθηκαν σοβαρές βλάβες στα καταστρώματα από τις υψηλότερες θερμοκρασίες καυσαερίων των RR Spey με μετάκαυση (σε σχέση με εκείνες των J79 που χρησιμοποιούσαν τα Φάντομ των αμερικάνικων μοιρών) και από τη διαφορετική γωνιά πρόσπτωσης του κώνου εκτόνωσης στο κατάστρωμα λόγω του ριναίου σκέλους των βρετανικών που προσέδιδε… Read more »