24.8 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ Νέο εγχώριο σκοπευτικό επί κάσκας για κινέζικα μαχητικά

Νέο εγχώριο σκοπευτικό επί κάσκας για κινέζικα μαχητικά

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Φωτογραφίες από μαχητικό αεροσκάφος J-10 που διέρρευσαν στο κινέζικο διαδίκτυο απεικονίζουν τον χειριστή του αεροσκάφους να φέρει σύστημα στοχοποίησης επί κάσκας για συμβατούς πύραυλους αέρος αέρος.

Το συγκεκριμένο σύστημα κατά πάσα βεβαιότητα είχε παρουσιαστεί από την κινέζικη εταιρεία AVIC το 2016, συνεπώς η ανάπτυξή του πρέπει να είχε αρχίσει κάποια χρόνια πριν, ενώ τώρα είναι η πρώτη ένδειξη ότι το σύστημα έχει αγοραστεί και για τα προηγμένα κινέζικα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, καθώς το J-20 είναι γνωστό ότι ήταν το πρώτο που εξοπλίστηκε μ’ αυτό.

Πρόκειται για σκοπευτικό σύστημα HMD – Helmet Mounted Display, ήτοι οθόνη επί κάσκας, που είναι πιο ολοκληρωμένο και πλήρες σύστημα σε σχέση με τα πιο απλά συστήματα HMS (Helmet Mounted Sights).

Με το σύστημα αυτό, οι αισθητήρες έρευνας των πυραύλων είναι ανά πάσα στιγμή στραμμένοι στην κατεύθυνση που είναι στραμμένο και το κεφάλι (άρα και το κράνος) του χειριστή κι έτσι μπορούν να «κλειδώσουν» πάνω στον στόχο με μικρό αλλά ουσιαστικό χρονικό κέρδος που μπορεί και να κρίνει την αερομαχία.

Η ουσία είναι ότι με τον τρόπο αυτό, το αεροσκάφος δεν έχει ανάγκη να διαθέτει ανώτερη ισχύ και ευελιξία κι ο χειριστής του να είναι αρκετά ψύχραιμος κι έμπειρος ώστε να βρεθεί στην «ώρα έξι» του αντιπάλου ώστε να έχει μία σίγουρη βολή.

Το σύστημα προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με πύραυλους όπως ο PL-10 που είναι ένας πύραυλος αέρος-αέρος μικρής εμβέλειας πέμπτης γενιάς με καθοδήγηση υπερύθρων και ικανότητα εκτόξευσης σε υψηλό βαθμό πέρα του άξονα του αεροσκάφους (μέχρι 90 μοίρες, δηλαδή κάθετα προς αυτό).

Επιπλέον, έχει και ικανότητα να κλειδώσει πάνω στον στόχο πριν την εκτόξευσή του ή και μετά από αυτήν, οπότε και θα μπορούσε να εκτοξευτεί στα «τυφλά» προς μία γενική κατεύθυνση και να εντόπιζε και κλείδωνε πάνω στον στόχο αυτόματα.

Οι παραπάνω ικανότητες είναι περίπου δεδομένες στην Δύση εδώ και χρόνια με πύραυλους όπως ο ΑΙΜ-9Χ, ο Iris-T και o ASRAAM, που μάλιστα έχουν εξελιχθεί πια με αυξημένες ικανότητες, όπως βολή ακόμα και στο πίσω ημισφαίριο του αεροσκάφους, δηλαδή 180 μοίρες εκτός του άξονα του αεροσκάφους!

Αν λοιπόν η Κίνα καταφέρει να εξοπλίσει με τέτοια σκοπευτικά συστήματα όλα της τα μαχητικά αεροσκάφη, τότε θα γείρει αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ της, διότι ακόμα κι αν τα εχθρικά μαχητικά διαθέτουν κι αυτά αντίστοιχα συστήματα, τότε η Κίνα θα έχει το πλεονέκτημα λόγω της αριθμητικής της υπεροχής.

Αυτό όπως φαίνεται δεν είναι καθόλου απίθανο δεδομένου του μικρού διαστήματος που μεσολάβησε από την παρουσίαση του συστήματος μέχρι την παράδοσή του σε πτέρυγες μαχητικών πρώτης γραμμής. Εξάλλου η αφρόκρεμα των κινέζικων μαχητικών ήτοι τα πέμπτης γενιάς J-20 διέθεταν τέτοια συστήματα σχεδόν από την πρώτη στιγμή.

Για την ιστορία, η πρώτη υλοποίηση σκοπευτικού συστήματος επί κάσκας εντοπίζεται χρονικά πίσω στη δεκαετία του ’80 και γεωγραφικά όχι εκεί που θα περίμενε κανείς, δηλαδή σε κάποια από τις υπερδυνάμεις της εποχής αλλά… στη Νότια Αφρική.

Από εκεί τα πρώτα πρώιμα συστήματα βρήκαν το δρόμο τους μέχρι τα εργαστήρια της Σοβιετικής Ένωσης αρχικά, κι έπειτα με την πτώση του Απαρτχάιντ και της Δύσης, όπου είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν από κοντά κι επιχειρησιακά σοβιετικά συστήματα επί αεροσκαφών MiG-29 ευρωπαϊκών χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Τότε φάνηκε ξεκάθαρα ότι με ένα τέτοιο σύστημα ακόμα και «πρωτάρηδες» νέοι πιλότοι με ανεπαρκή εκπαίδευση κι εμπειρία θα μπορούσαν να επικρατήσουν εναντίον πολύ πιο έμπειρων πιλότων σε ανώτερης ευελιξίας αεροσκάφη, γεγονός που κατέδειξε ότι σε μία ενδεχόμενη πολεμική αναμέτρηση το αποτέλεσμα δεν θα ήταν αυτό που πολλοί θα περίμεναν…

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

7 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
observer

Νομίζω ότι με καμμιά πενηνταριά j-10b συν το κβαντικό ραντάρ τους θα κάνουμε πλάκα στους γείτονες.Νομίζω ότι ήρθε ο καιρός να αγοράσουμε κινεζικά. Μην πω και φρεγάτες, μια το μήνα ρίχνουν στη θάλασσα, σε 5-6 μήνες θα έχουμε καινούριο στόλο. Βάλε και κανένα πυρηνικό υποβρύχιο να το σταθμέυουμε στη Μαύρη θάλασσα, να μην ξέρουν που να πρωτοφυλαχθούν.

Spyros

Καλά τα προηγούμενα (που λέει ο λόγος)… το πυρηνικό υποβρύχιο, για να το πάμε στη Μαύρη θάλασσα, θα ζητήσουμε την άδεια των Τούρκων για να το περάσουμε από το Βόσπορο, και θα μας την δώσουν, λέτε;

observer

…μάλλον δεν έχεις δει Jammie Bond που το υποβρύχιο μπαινόβγαινε στο Βόσπορο για πλάκα…

Spyros

:hmm:

manan

Εγώ απορώ με τόσα μεγάλα πλεονεκτήματα πως και εμείς δεν βάλαμε στα δικά μας F16 τουλάχιστον τέτοιο σύστημα.
Και επίσης μιας και λέει καθαρά το άρθρο ότι νέοι κι όχι τόσο καλοί πιλότοι έχουν το πλεονέκτημα σε ένα dogfight τα δικά μας mirage 2000 δλδ θα υστερούν των τουρκικών παρόλο που έχουμε πεποίθηση για το αντίθετο τόσα χρόνια?
Όπως είχαν και οι δυτικοί πριν αναλύσουν τα Mig29 δηλαδή??
Όποιος έχει κάποιες παραπάνω γνώσεις ας μας πει

ShadowMan

τα μιραζ υπερισχύουν και λόγω συστήματος αυτοπροστασίας και Mica. μεγάλη δουλεια να μπορεις να ριξεις δυο πυραύλους εναντίον ενος αεροσκάφους και ο ενας να μην εκπέμπει τιποτα…

manan

Σωστό κι αυτό αλλά σε καθαρά dogfight τι γίνετε όταν ο ένας έχει κάσκα κι ο άλλος όχι??

Το Σχόλιο της Ημέρας

Εδώ κυρώσεις, εκεί κυρώσεις, που είναι οι κυρώσεις; 

Η επιβολή ή όχι κυρώσεων στην Τουρκία είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν την ΕΕ στο υψηλότερο επίπεδο. Δεν θα ήταν υπερβολή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μα γιατί να πάμε σε διάλογο κύριε; Πάμε απευθείας σε πόλεμο,...

121
 Αμέσως μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, και την επιστροφή του στην Αττάλεια, είναι προφανές πως κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας....
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 March 2014 #334

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Ιούλιος #398

Αγορά 3.99

Related News

Προχωρά στη δεύτερη φάση ο διαγωνισμός για τα αντίμετρα τορπιλών του ΠΝ

Παρά τις καθυστερήσεις, το πρόγραμμα προμήθειας αντιμέτρων τορπιλών περνά στην επόμενη φάση. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών & Επενδύσεων ανακοινώνουν...

Το πρώτο μαχητικό Gripen E έφθασε στη Βραζιλία

Το πρώτο από τα 36 μαχητικά Gripen E/F που κατασκευάζονται για τη Βραζιλιάνικη Αεροπορία, έφτασε στη Βραζιλία στις 20 Σεπτεμβρίου.Το αεροσκάφος, ένα μονοθέσιο Gripen...

Ο αντιπρόεδρος της ΟΝΕΧ αποκάλυψε (;) πως στη Σύρο ναυπηγείται η πρώτη ελληνική κορβέτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ!

Ο αντιπρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου ONEX και εν ενεργεία δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κεράτσας βρέθηκε χθες 19/9/2020 στο Καστελόριζο,...

Defender, μία ακόμα άλλη λύση για υπεράσπιση πολύτιμων στόχων

Η General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI) παρουσίασε μια νέα έννοια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροχημάτων με την ονομασία Defender, η οποία είναι ικανή να...

Νέα επιθετικά ελικόπτερα για τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ

Τα πρώτα από τα νέα επιθετικά τους ελικόπτερα παρέλαβε η 773 Μοίρα ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων νωρίτερα φέτος, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Σώματος Πεζοναυτών των...
- Advertisement -