Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε άστρο νετρονίων με τη μεγαλύτερη μάζα που έχει ποτέ βρεθεί

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 67
  •  
  •  

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε ένα άστρο νετρονίων (πάλσαρ) με τη μεγαλύτερη μάζα που έχει ποτέ βρεθεί. Είναι σχεδόν 2,2 φορές μεγαλύτερη της μάζας του Ήλιου μας ή 333.000 μεγαλύτερη της Γης, συμπιεσμένη μέσα σε μια σφαίρα διαμέτρου μόνο 25 χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου όσο μια πόλη. Πρόκειται για το άστρο J0740+6620, σε απόσταση 4.600 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο αποτελεί ζευγάρι με ένα γειτονικό άστρο λευκό νάνο. Η ανακάλυψη του διπλού συστήματος επιτεύχθηκε με το τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Green Bank της Δ.Βιρτζίνια από επιστήμονες έξι χωρών (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Κίνα, Ουγγαρία), με επικεφαλής τη Θένκφουλ Κρομάρτι του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, και η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό αστρονομίας «Nature Astronomy». Οι 2,17 ηλιακές μάζες που ζυγίζει το συγκεκριμένο άστρο, είναι πολύ κοντά στο θεωρητικό όριο συμπιεσμένης μάζας, την οποία μπορεί να έχει ένα σώμα προτού μετατραπεί σε μαύρη τρύπα.

Οι εξωτικοί αστέρες νετρονίων είναι συμπιεσμένα απομεινάρια τεράστιων άστρων, που αρχικά μετατράπηκαν με εκρηκτικό τρόπο σε υπερκαινοφανείς αστέρες (σούπερ-νόβα). Στη συνέχεια, ο πυρήνας του άστρου κατέρρευσε εκ των έσω και τα πρωτόνια και ηλεκτρόνια του συγχωνεύθηκαν μεταξύ τους, δημιουργώντας νετρόνια. Τα πάλσαρ θεωρούνται τα πυκνότερα φυσικά αντικείμενα στο γνωστό σύμπαν (με εξαίρεση τις μαύρες τρύπες), καθώς μόνο ένα κουταλάκι ζάχαρης από το υλικό τους θα μπορούσε να ζυγίζει 100 τόνους στη Γη ή σχεδόν όσο όλος ο ανθρώπινος πληθυσμός του πλανήτη μας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 67
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Rottenkore
Member
Rottenkore

“100 τόνους στη Γη ή σχεδόν όσο όλος ο ανθρώπινος πληθυσμός του πλανήτη μας”

Δεν ξέρω από που πήρατε αυτό το στοιχείο, ο πληθυσμός του πλανήτη ζυγίζει πολύ παραπάνω από 100 τόνους.

https://www.livescience.com/36470-human-population-weight.html

Επίσης ένας κύβος ζάχαρης ενός άστρου νετρονίου ζυγίζει μερικές κλίμακες ποιο πάνω (ποιο κοντά στα 100 εκατομμύρια τόνους).

https://www.nationalgeographic.com/science/space/solar-system/neutron-stars/

Βγαίνει πάρα πολλές [email protected]!

George_K
Member
Famed Member
George_K

Κάτι τέτοια διαβάζεις και μετά μιμείσαι τον παρλαπίπα τον δικηγόρο*…

Βασικά το παράδειγμα που δίνεται στο τέλος δεν συμβαδίζει, καθώς με μέσο όρο τα 60 κιλά, το σύνολο του πληθυσμού του πλανήτη ζυγίζει 451 εκκ. τόννους…

*Στο “Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα” για όσους δεν κατάλαβαν…

Yannis
Member
Yannis

“υπερκαινοφανείς αστέρες” : Θυμαμαι οτι στο σχολειο (πριν απο 35 χρονια) τους ονομαζαμε “υπερνέους αστερες”. Ετσι τους εγραφε το σχολικο βιβλιο της αστρονομια του γυμνασιου (ή πρωτης λυκειου, δε θυμαμαι ακριβως).