Η πιο μυστηριώδης αεροπορική εταιρεία στον Κόσμο. Janet Airlines!

0
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το παρόν άρθρο έρχεται να συμπληρώσει μερικά στοιχειά στο εκτενέστατο άρθρο του κ Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδη, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα τον Γενάρη του 2018.

«Αlien Airlines»: Aναχωρήσεις για την «ανύπαρκτη» Area 51!

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την Περιοχή 51.Πρόκειται για εγκαταστάσεις που αναπτύχθηκαν άλλα και δοκιμάστηκαν πολλά άκρως απόρρητα αεροσκάφη όπως το U-2, και έπειτα πάνε τα A-12, SR-71, D-21, F-117, Have Blue, F-117, το Tacit Blue και πολλά άλλα. Αυτά τα αεροσκάφη είδαν βέβαια είδαν το φως της δημοσιότητας και είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Ήταν όλα τους απολύτως πρωτοποριακά και αποτελούσαν τεχνολογία αιχμής για την εποχή τους αλλά ακόμη και σήμερα.

Βεβαίως η περιοχή 51 δεν φιλοξένησε μονάχα αυτού του είδους τα αεροσκάφη. Ήταν η αρχική αεροπορική βάση που φιλοξενούσε τα MiG 17 και το MiG 21 που έφτασαν στα χέρια της USAF. Ολα αυτα σημαίνουν ότι η περιοχή 51 έχει μεγάλο αριθμό προσωπικού, και οι φήμες μιλάνε για περίπου 1500 άτομα, πολλοι εκ των οποίων ζουν στο Las Vegas. Βεβαίως ως γνωστό η βάση είναι πολύ υψηλά διαβαθμισμένη. Έτσι η πρόσβαση γίνεται μόνο από αέρος. Η υπηρεσία της Κυβέρνησης των ΗΠΑ που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τις καθημερινές μετακινήσεις όλων αυτων των των στελεχών και επιστημόνων στην περιοχή 51 είναι γνωστή ως “Janet Airlines”

 

H “Αεροπορική εταιρεία”

Λίγα είναι γνωστά για την Janet και την δομή της. Η υπηρεσία έχει έδρα της τον διεθνή Αερολιμένα McCarran στο Las Vegas και μάλιστα η επιβίβαση γίνεται από συγκεκριμένη θύρα επιβίβασης που είναι απομακρυσμένη από τις άλλες.


Δεν γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο η υπηρεσία ονομάζεται Janet. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το Janet είναι ακρωνύμιο της φράσης Joint Air Network for Employee Transportation. Άλλοι πάλι αστειεύονται, λέγοντας ότι πρόκειται τα αρχικά της φράσης Just Another Non-Existent Terminal.

Όπως και να έχει το θέμα οι προορισμοί της Janet δεν περιορίζονται μονάχα στην Περιοχή 51. Η υπηρεσία πετάει αρκετά συχνά και αλλού. Στην Καλιφόρνια έχει επτά προορισμούς (Palmdale, China Lake, Edwrds, Oxnard, Camarilo, Santa Barbara, San Nicolas Island), Στην Νεβάδα πέντε (Περιοχή 51, Las Vegas, Paradise, Tanopah, North Las Vegas), στο Νέο Μεξικό ένα (Alamogordo), στο Οχάιο ένα (Dayton), ενώ στην Πολιτεία της Γιούτα έχει δύο (Ogden και Salt Lake City). Πέρα από αυτούς τους προορισμούς, αεροσκάφη της υπηρεσίας έχουν υποβάλει σχεδία πτήσης για πολλά και διάφορα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και έχουν θεαθεί σε αυτά.

Βεβαίως η Janet χρησιμοποιεί κωδικούς για να κρύψει τους προορισμούς της. Έτσι το Palmdale μετονομάζεται σε Station 1, η Groom Lake σε Station 3, το Αεροδρόμιο του πεδίου βολής Τανοπα σε Station 7, ενώ ο διεθνής αερολιμένας McCarran σε Station 9.

Ο στόλος των αεροσκαφών.

Η Janet Airlines χρησιμοποιεί τριψήφιους κωδικούς κλήσης με το πρόθεμα www. Η υπηρεσία άρχισε τις διαδρομές το 1972 και χρησιμοποιούσε αρχικά ένα αεροσκάφος Douglas DC-6. Σύντομα το 1976 προστέθηκε ένα ακόμη στον στόλο. Τα δύο Liftmaster υπηρέτησαν μέχρι το 1981. Τα αεροσκάφη που τα αντικατέστησαν ανήκαν αρχικά στην στρατιωτική έκδοση του Boeing 737-200 τo T-43A, και μετασκευάστηκαν σε αεροσκάφη αερογραμμών. Οι σειριακοί αριθμοί των αεροσκαφών ήταν οι 20785, 20694, 20693, 20691 και 20689.

Τα παραπάνω αεροσκάφη επίσης αντικαταστάθηκαν από το 2008 μέχρι το 2009 με έξι, Boeing 737-600. Τέσσερα από τα αεροσκάφη (με σειριακό αριθμό 28649, 28650, 28652, 29892) αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από την China Airlines, ενώ άλλα δύο (Σειριακοί αριθμοί 29890 και 29891) αγοράστηκαν από την China Southwest Airlines. Τα αεροσκάφη αυτά, μπήκαν σε υπηρεσία μονάχα αφού επιθεωρήθηκαν και συντηρήθηκαν πλήρως στις εγκαταστάσεις της αεροπορικής βάσης Wright-Patterson.

Βεβαίως με την υπηρεσία υπηρετούν άλλοι δύο τύποι αεροσκαφών: Πρόκειται για δυο Beechcraft 1900 (S/N UB-42) και 1900C (S/N UC-163) καθώς και τρία Beechcraft B200 C (S/N BL-54,BL-61,BL-62)

Όλα τα αεροσκάφη ανήκουν στην USAF. Τα Jet είναι βαμμένα με μια απλή κόκκινη γραμμή στο ύψος των παραθύρων και κατά μήκος της Ατράκτου, ενώ τα ελικοφόρα έχουν τρεις λεπτές γαλάζιες γραμμές κατά μήκος της ατράκτου.

 

Και ένα ατύχημα.

Δυστυχώς από όσο φαίνεται η Janet είχε και ένα θανατηφόρο ατύχημα. Στις 16 Μαρτίου του 2004 ο πιλότος ενός Beechcraft 1900C έπαθε ανακοπή καρδίας με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να συντρίβει καθώς ευθυγραμμιζόταν για προσγείωση στην αεροπορική βάση του πεδίου βολής της Τάνοπα. Πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του πιλότου, σκοτώθηκαν.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •