Αεροπλανοφόρα για την Ιαπωνία – Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται;

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ιαπωνία κατά τις αρχές του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, διέθετε τον ισχυρότερο και πιο αξιόμαχο στόλο αεροπλανοφόρων στον πλανήτη. Μετά την ήττα του 1945, η χώρα αποφάσισε να ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή εξοπλιστική πορεία, καταργώντας τα αεροπλανοφόρα καθώς και άλλα επιθετικά όπλα, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα των Αμερικανών. Σύμφωνα όμως με ιαπωνικά δημοσιεύματα, η «Αυτοκρατορία» ετοιμάζεται να «αντεπιτεθεί», μετατρέποντας υπάρχοντα ελικοπτεροφόρα σε αεροπλανοφόρα, εξοπλισμένα με F-35B.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός του 2017 παρουσιάζει αξιοσημείωτη αύξηση σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των δύο προηγουμένων ετών, με το υπουργείο Άμυνας να προσανατολίζεται στην προμήθεια αμφιβίων οχημάτων, ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου, μεταγωγικά V-22 Osprey, αναγνωριστικά drones Global Hawk, ιπτάμενα τάνκερ και… πολλά άλλα. Τα μέσα αμφιβίων επιχειρήσεων κατέχουν περίοπτη θέση στον σχετικό κατάλογο καθώς η Ιαπωνία σχεδιάζει την δημιουργία μιας Αμφίβιας Ταξιαρχίας Ταχείας Ανάπτυξης εντός του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τους Japan Times, η επιθετικότητα της Κίνας και η ανάγκη υπεράσπισης μακρινών νήσων, ίσως οδηγήσει τα επιτελεία στην απόφαση να μετατρέψουν τα δυο υπάρχοντα ελικοπτεροφόρα μήκους 248 μέτρων, κλάσης Izumo, σε αεροπλανοφόρα μεταφοράς F-35B, καθέτου αποπροσγείωσης.

Με τις αναγκαίες μετατροπές, όπως αλλαγή της επιφάνειας τους καταστρώματος ώστε να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες των κινητήρων των F-35B, τα πλοία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε αξιόμαχα μίνι-αεροπλανοφόρα.

Η Ιαπωνία έχει παραγγείλει 42 νέα F-35A και σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αποκλείεται να γίνει συμπληρωματική παραγγελία F-35B για τα νέα αεροπλανοφόρα, εάν και εφόσον αποφασιστεί η μετατροπή τους,

Το μόνο σίγουρο είναι πως μια τέτοια κίνηση από πλευράς Ιαπωνίας, θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τις γειτονικές της χώρες και ειδικά τη Κίνα.

Διαβάστε επίσης

Ιαπωνικός νεο-μιλιταρισμός: Η Αυτοκρατορία προετοιμάζεται;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Em.Ti
Member
Em.Ti

Το παρόν άρθρο διαβάζεται μόνο με το ακόλουθο μουσικό υπόστρωμα:

https://www.youtube.com/watch?v=-bzWSJG93P8

Iomar
Member
Iomar

“Το μόνο σίγουρο είναι πως μια τέτοια κίνηση από πλευράς Ιαπωνίας, θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τις γειτονικές της χώρες και ειδικά τη Κίνα.”

Την Κίνα που διαθέτει πυρηνική τριάδα, το μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο πρόγραμμα ναυπήγησης αεροπλανοφόρων και ξεκάθαρα διατυπωμένες απαιτήσεις επί αμφισβητούμενων περιοχών;

Ειρωνεία.