Η Ιαπωνία πρέπει σύντομα να αποφασίσει ποιο μαχητικό θα αντικαταστήσει το F-2

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Οι Ιάπωνες πολιτικοί πρέπει σύντομα να αποφασίσουν ποιο πολεμικό αεροσκάφος θα αντικαταστήσει το εγχώριο μαχητικό F-2.

 

Αλλά το νέο μαχητικό οφείλει να είναι ικανό να αντιμετωπίσει την ολοένα και πιο ισχυρή Κινεζική Αεροπορία, επισημαίνει το «Foreign Policy». Αυτή τη στιγμή η Κίνα επιχειρεί 1.700 μαχητικά αεροσκάφη, 400 βομβαρδιστικά, 475 μεταγωγικά και 115 αεροσκάφη ειδικών εκδόσεων. Συγκριτικά, οι ΗΠΑ έχουν 1.900 μαχητικά, 157 βομβαρδιστικά, 570 μεταγωγικά και 140 αεροσκάφη ειδικών εκδόσεων, διασκορπισμένα διεθνώς.

 

Η Κίνα αναπτύσσει επίσης δύο μαχητικά 5ης γενιάς, τα J-20 και J-31, που θα θέσουν περαιτέρω προκλήσεις στην Ιαπωνία και τις υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Οι δύο χώρες διαφωνούν για την ιδιοκτησία των νησιών Σενκάκου, με κύριο μοχλό πίεσης του Πεκίνου να αποτελεί η αναβάθμιση του ναυτικού και της αεροπορίας.

 

Με βάση εκτιμήσεις αναλυτών, η Κίνα θα μπορεί να επιχειρεί 200 με 500 μαχητικά J-20 και J-31 το 2030. Αντίθετα, η Ιαπωνία, που επιχειρεί σήμερα μαχητικά F-15, F-2 και F-35, έχει περιοριστεί στην πρόθεση απόκτησης 147 F-35. Τα F-2 οφείλουν να αποσυρθούν στα μέσα της δεκαετίας του 2030 και η Ιαπωνία θα πρέπει να καταλήξει στην προμήθεια του Tempest ή του FCAS, να προχωρήσει την ανάπτυξη ενός εγχώριου μαχητικού ή να προμηθευτεί κάποιο αμερικανικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, όπως το εξελικτικό υβρίδιο των F-22 και F-35.

 

«Υβρίδιο» F-22/F-35 θα προσφέρει η Lockheed Martin στην Ιαπωνία


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Βαγγέλης
Guest
Βαγγέλης

Πλάκα θα έχει να καταλήξουν σε F16V και αυτοί

Spitit
Guest
Spitit

Παίζει το F-2 να είναι ανώτερο και από το Viper σε πολλά σημεία, παρά τα χρόνια του.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Είναι! Αισθητά μεγαλύτερη πτερυγική επιφάνεια και ίδιο βάρος λόγω συνθετικών υλικών = χαμηλότερη πτερυγική φόρτιση = υψηλότερη ευελιξία, με διατήρηση ιδίου λόγου ώσης/βάρους. Η κατά τι μικρότερης οπισθόκλισης πτέρυγα του F-2 έχει λογικά υψηλότερη οπισθέλκουσα, οπότε τα κλασικά F-16 σίγουρα υπερέχουν σε διηχητική επιτάχυνση. Πέραν αυτών, ο συνδυασμός φορτίου/εμβελείας του Ιάπωνα είναι πολύ ανώτερος, και όχι μόνο στα νούμερα, αλλά και στην πράξη, με 6 (αντί 4) μείζονες υποπτερύγιους φορείς (4 ASM + 2 drop tanks!). Το δε AESA δεύτερης γενιάς που εισάγεται τώρα δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι υστερεί των RACR/SABR. Εξάλλου, το ευρυγώνιο και ολογραφικό HUD της… Read more »

cassius
Guest
cassius

πλακα πλάκα εαν τους ζητούσαμε τίποτα απ αυτά ίσος μας έδιναν και κανα NISSAN R 34 με αριστερόστροφο τιμόνι..
θα πείτε τώρα τι το θέλουμε το R34;; γιατί οχι;!

Gilan
Member
Gilan

“θα πείτε τώρα τι το θέλουμε το R34;;”

Εδώ έχουν πάρει ότι μ@λ@κία τους κατέβηκε στο κεφάλι, στο R34 θα κολλήσουν;;; beg beg beg