30.4 C
Athens
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Τα F-22 Raptor της επόμενης γενιάς θα είναι… made in Japan;

Τα F-22 Raptor της επόμενης γενιάς θα είναι… made in Japan;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ιαπωνική αμυντική βιομηχανία θα μπορούσε να αναλάβει άνω του 50% της ανάπτυξης και παραγωγής του μαχητικού επόμενης γενεάς που θα εξοπλίσει τις Ιαπωνικές Αεροπορικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας (JASDF) το 2030 καθώς η Lockheed-Martin κάνει άνοιγμα στις ιαπωνικές εταιρίες για την παραγωγή μιας αναβαθμισμένης έκδοσης του F-22. Σύμφωνα με ανάρτηση του Nikkei Asian Review, η πρόταση της κατασκευάστριας του Raptor ελήφθη επειδή πιστεύει ότι υπάρχει ελάχιστο ρίσκο διαρροής της προηγμένης τεχνολογίας που ενσωματώνει το συγκεκριμένο μαχητικό.

Προς το παρόν το αμερικανικό Κογκρέσο απαγορεύει τις εξαγωγές μαχητικών του τύπου. Όμως αυτό ίσως θα μπορούσε να αλλάξει. Σε περίπτωση που η πρόταση της Lockheed-Martin τύχει της έγκρισης της αμερικανικής κυβέρνησης, εκτός από ένα ανέλπιστο «δώρο» προς την αμυντική βιομηχανία της Ιαπωνίας θα ήταν παράλληλα ένα σημαντικό βήμα στο να περιορισθούν οι γεωστρατηγικές φιλοδοξίες του Πεκίνου στην περιοχή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αμερικανο-ιαπωνική συμμαχία.

Η πρόταση έρχεται ως απάντηση στον προβληματισμό που επικρατεί στην Ιαπωνία ότι οι αμερικανικές εταιρίες ίσως μονοπωλήσουν την ανάπτυξη και παραγωγή του αναβαθμισμένου Raptor, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια συμμετοχής ιαπωνικών εταιριών. Αρχική επιδίωξη του Τόκυο ήταν να αναλάβει η εγχώρια αεροπορική βιομηχανία εξ ολοκλήρου την ανάπτυξη του μαχητικού που θα αντικαταστήσει τα F-2 όταν αυτά αποσυρθούν το 2030, ωστόσο η ιδέα κρίθηκε μη πραγματοποιήσιμη λόγω τεχνολογικών προκλήσεων αλλά και κόστους.

Το πρόγραμμα του ιαπωνικού μαχητικού νέας γενιάς εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 6 τρισεκατομμύρια γιέν (46,73 δις. ευρώ) συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης, αγοράς και υποστήριξης/συντήρησης των νέων αεροσκαφών. Η πρόταση της  Lockheed θεωρείται από την ιαπωνική κυβέρνηση ως πιο ρεαλιστική καθώς υπόσχεται τεχνογνωσία –συν περιορισμό του κόστους ανάπτυξης. Από την άλλη, η αναβάθμιση του F-22 θα κάνει το μαχητικό ακόμη καλύτερο ενώ θα μειώσει το κόστος που έχουν επωμιστεί οι ΗΠΑ.

Big in Japan: Δυνητικά οφέλη και… κρυφές παγίδες 

Αν και η Ιαπωνία παράγει το 60% του μαχητικού F-2, η ανάπτυξη του κινητήρα αφέθηκε στους Αμερικανούς επειδή την συγκεκριμένη περίοδο οι ιαπωνικές εταιρίες δεν διέθεταν την απαιτούμενη τεχνολογία. Όμως η Lockheed έχει εκφράσει την πρόθεσή της να μεταφέρει μελλοντικά το έργο της ανάπτυξης και παραγωγής των νέων κινητήρων στην ιαπωνική Ishikawajima-Harima Heavy Industries, κάτι το οποίο σημαίνει ότι σε περίπτωση που επιλεγεί ο κινητήρας XF9-1 της ΙΗΙ, οι εγχώριες εταιρίες θα είναι υπεύθυνες για το 60% και πλέον του συνολικού έργου.

Η Mitsubishi Electric θα μπορούσε να αναλάβει τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους και η Mitsubishi Heavy Industries την ανάπτυξη και κατασκευή των πτερύγων. Άτρακτος, κινητήρες και οπλικά συστήματα θα κατασκευάζονται στις ΗΠΑ αλλά η Lockheed δηλώνει διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει περισσότερα απάρτια ιαπωνικής κατασκευής, ενσωματώνοντάς τα σταδιακά στην παραγωγή έως ότου οι ιαπωνικές εταιρίες αποκτήσουν πιο κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του μαχητικού.

Η αναβάθμιση του F-22 προβλέπει βελτίωση των πτερύγων για μεγαλύτερη μεταφερόμενη ποσότητα καυσίμου, με αποτέλεσμα την αύξηση της εμβέλειας στα 2.200 χλμ για την άμυνα απομονωμένων νησιών και «άλλες αποστολές». Σημειωτέον ότι το τεχνολογικά προηγμένο F-22 οφείλει μέρος των χαρακτηριστικών stealth στο ειδικό υλικό που το καλύπτει το οποίο είναι εξαιρετικά απαιτητικό στην συντήρησή του. Ωστόσο η συντήρηση μπορεί να απλοποιηθεί με χρήση του ίδιου υλικού που χρησιμοποιεί το F-35.

Το θέμα του κόστους είναι και παραμένει το πλέον ακανθώδες. Η Lockheed εκτιμά ότι η τιμή του επόμενου μαχητικού των Ιαπωνικών Αεροπορικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας θα είναι κατά πολύ υψηλότερη των 15 δις. γιέν του F-35 –περίπου 24 δις. γιέν ανά αεροσκάφος εάν παραγγελθούν 70 μονάδες. Η παραγωγή 140 αεροσκαφών εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ρίξει την τιμή ανά μονάδα στα 21 δις. γιέν.

Πόσο πρόθυμες είναι οι ΗΠΑ να μοιραστούν ό,τι πιο απόρρητο έχουν;  

Οι σκεπτικιστές επισημαίνουν ότι η συμμετοχή ιαπωνικών εταιριών που δεν έχουν αναπτύξει ανεξάρτητα κάποιο μαχητικό τα τελευταία χρόνια, ίσως περιπλέξει την παραγωγή και το κόστος να εκτιναχθεί εκτός προϋπολογισμού. Το εκτιμώμενο κόστος των F-35A που θα αποκτήσει η Ιαπωνία ήταν περίπου 10 δις. γιέν ανά αεροσκάφος αλλά ήδη έχει φθάσει τα 17 δις. γιέν.

Επίσης, παρά τα σχέδια της Lockheed να εξοπλίσει το νέο μαχητικό με ιαπωνικά όπλα, υπεύθυνες για τον οπλισμό θα είναι αρχικά οι ΗΠΑ, με προοπτική οι ιαπωνικές εταιρίες να συμμετάσχουν σταδιακά αργότερα. Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η ανάπτυξη φθάσει στο στάδιο αυτό. Το ερώτημα των… πολλών δισεκατομμυρίων γιεν όμως είναι ένα: θα αποδεσμεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες core technology του πιο ικανού μαχητικού στον κόσμο;

Λίγοι στην Ιαπωνία πιστεύουν στ’ αλήθεια ότι η Ουάσιγκτον θα θελήσει να μοιραστεί τεχνολογία που σχετίζεται με τα οπλικά συστήματα και το λογισμικό του αεροσκάφους με ιαπωνικές εταιρίες. Αλλά ακόμη κι αν συμβεί, θα είναι πολύ περιορισμένης έκτασης, παρεμποδίζοντας ενδεχομένως τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να αναπτύξει αντίστοιχη τεχνολογία. Ως παράδειγμα φέρνουν το γεγονός ότι αν και η Mitsubishi έχει αρχίσει την κατασκευή απαρτίων του F-35, η τεχνογνωσία της εταιρίας ελάχιστα βελτιώθηκε.

Αντιμέτωπη με προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή τις οποίες δεν μπορεί να αγνοήσει, η Ιαπωνία θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τα τέλη του έτους αν θα αναπτύξει το δικό της μαχητικό, αν θα το αναπτύξει από κοινού με μια άλλη χώρα ή θα αν θα αναβαθμίσει υπάρχοντες τύπους (Boeing και ΒAE Systems έχουν επίσης υποβάλλει προτάσεις για αναβάθμιση αεροσκαφών σε υπηρεσία). Προφανώς, η στρατηγικής σημασίας απόφαση για το Τόκυο δεν είναι απλή αλλά πρέπει να ληφθεί.

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

5 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
randomname

Όλη η ιστορία με την απαγόρευση των εξαγωγων του f22 είναι πλέον ένα μεγάλο παράδοξο. Ο νόμος είχε βγει τότε για να προστατευτούν οι stealth τεχνολογίες. 10-15 χρόνια μετα όμως αρχίζουν το f35, με βασικό σκοπό του να είναι 5ης γενιάς stealth μαχητικό και να είναι 100% εξαγώγιμο σε όλες τις εκδόσεις. Πραγματικά αμφιβάλω αν το f22 πλέον κρύβει τόσα πολλα απόρητα τεχνολογικά μυστικά σε σχέση με το κατα πολύ νεότερο f35, ειδικά πλέον με όλες τις βελτιώσεις και διορθώσεις που δέχεται το f35 συννεχώς. Εννοείτε πως το f22 υπερέχει του f35 σε air dominance. Αυτό το dominance ομως προέρχεται… Read more »

skylos

Ως παράδειγμα φέρνουν το γεγονός ότι αν και η Mitsubishi έχει αρχίσει την κατασκευή απαρτίων του F-35, η τεχνογνωσία της εταιρίας ελάχιστα βελτιώθηκε.

για να στο λέει αυτο η Mitsubishi ,φαντάσου πόσο πιο μπροστα, είναι η aseslan ,roketsan…..

Lesalaut

Στην παρουσίαση του Tempest παραβρέθηκαν και Ιάπωνες επίσημοι. Match made in heaven.

Ripmaker

μιλας για το τεμπεστ του mass effect andromeda???

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αν υπάρξει έκπληξη;

Ο πρόεδρος Τραμπ χάνει στην κούρσα προς την επόμενη προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αστικοί πληθυσμοί κατευθύνονται προς τον Τζο Μπάιντεν και οι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

149
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 July 2016 #362

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 3.99

Related News

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αν υπάρξει έκπληξη;

Ο πρόεδρος Τραμπ χάνει στην κούρσα προς την επόμενη προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αστικοί πληθυσμοί κατευθύνονται προς τον Τζο Μπάιντεν και οι...

Super Hornet Block III, F-35 και Gripen τα υποψήφια μαχητικά για τον Καναδά

Δύο αμερικανικές εταιρείες και μία σουηδική θα πάρουν μέρος τελικά στον καναδικό διαγωνισμό Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Οι αμερικανικές εταιρείες Boeing και Lockheed Martin, καθώς επίσης...

Ρωσία και Κίνα εκμεταλλεύτηκαν την αδράνεια των ΗΠΑ στα πολυηχητικά όπλα, λέει ειδικός του Πενταγώνου

Την προηγούμενη Κυριακή ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν περηφανεύτηκε για τον επικείμενο εξοπλισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων με πολυηχητικούς πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνικά, κίνηση...

Άρμα μάχης Τ-72 έπιασε φωτιά εν μέσω άσκησης στην Ρωσία

Ένα άρμα μάχης T-72 έπιασε φωτιά κατά τη διάρκεια μεγάλης τακτικής άσκησης μετά στρατευμάτων που βρισκόταν σε εξέλιξη στη νότια Ρωσία. Έτσι αναφέρεται σε...

Η Ουκρανία δοκιμάζει προτάσεις αναβάθμισης των ΒΜΡ-1 με σύγχρονους πύργους οπλισμού

Το ουκρανικό Κρατικό Ινστιτούτο Ερευνών για Δοκιμές και Αξιολόγηση Όπλων και Στρατιωτικού Εξοπλισμού εκτελεί δοκιμές αναβάθμιση του στόλου των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1...
- Advertisement -