24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΝΕΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Η ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ

- Advertisement -

H ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟΝ B’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ
Το γεγονός που σημάδεψε, περισσότερο ίσως από οποιοδήποτε άλλο, την ιστορία του B’ Π.Π. στον Ειρηνικό είναι η ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Μια επίθεση ύπουλη, παράτολμη αλλά και καλοσχεδιασμένη που είχε αποτέλεσμα την είσοδο των ΗΠΑ στη δίνη του πολέμου και κατ’ επέκταση την αλλαγή της ροής της ιστορίας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τώρα, ο πόλεμος γίνεται πραγματικά παγκόσμιος και παίρνει έκταση σε όλη την υδρόγειο. Την επίθεση της 7ης Δεκεμβρίου 1941 παρουσιάζει η Π, 53 χρόνια μετά.

Του Θεόδωρου Ψυρρή Το άρθρο δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 1994, Τεύχος 119 της Π&Δ

H Ιαπωνία ήταν μια εντελώς απομονωμένη χώρα ουσιαστικά μέχρι και το 1853, όταν αμερικάνικα πολεμικά επισκέφτηκαν το Τόκιο. Αναγνωρίστηκε σαν ‘υπερδύναμη’ το 1905, όταν τα θωρηκτά της νίκησαν το στόλο της Τσαρικής Ρωσίας και συνέτριψαν τα ρωσικά στρατεύματα στη Μαντζουρία. Έκτοτε γνώρισε μια φοβερή ακμή σε όλους τους τομείς. Στον A’ Π.Π. εισχώρησε στο στρατόπεδο των Συμμάχων και με τη βοήθειά της εξαλείφθηκαν οι Γερμανοί από την Άπω Ανατολή.

Το 1921 εγκαταλείπει το στρατόπεδο των Συμμάχων και επιδίδεται σ’ έναν εξοπλιστικό αγώνα που θα της εξασφάλιζε τη συγκυριαρχία στον Ειρηνικό. Σύντομα όμως, τα οικονομικά της συμφέροντα συγκρούονται σε όλα τα επίπεδα με τα αμερικανικά. Το 1936 συνάπτουν Γερμανία και Ιαπωνία το Σύμφωνο Αντικομιντέρν που ουσιαστικά σηματοδοτεί τη συμμαχία των δύο χωρών. Τον Αύγουστο του 1936 άρχισαν σποραδικές εχθροπραξίες με την Κίνα και το 1937 ξέσπασε ο Σινο-ιαπωνικός πόλεμος. Σύντομα η Ιαπωνία με την ποιοτική υπεροχή των δυνάμεων της νίκησε σε όλα τα επίπεδα, και ανάγκασε τον Τσανγκ-Κάι-Σεκ και τις δυνάμεις του να καταφύγουν σε τακτικές ανταρτοπολέμου.
H έναρξη του B’ Π.Π. και η κατάληψη από τη Γερμανία της Γαλλίας και των Κάτω Χωρών, έφερε ένα κύμα αναταραχής στην Ιαπωνία. Όλες αυτές οι χώρες είχαν σημαντικές αποικίες στον Ειρηνικό, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αγγλικές αποικίες, προμήθευαν τις πρώτες ύλες για τη βιομηχανία της Ιαπωνίας. Γεννήθηκε λοιπόν η ιδέα της κατάληψης αυτών των αποικιών του νότιου Ειρηνικού. H προώθηση της ιδέας αυτής αποτέλεσε και το αίτιο της παραίτησης της κυβέρνησης Γιονάι τον Ιούλιο του 1940, ενώ υπογράφεται με τη Γερμανία και την Ιταλία το Τριμερές Σύμφωνο, δημιουργώντας τη συμμαχία του Άξονα.

Σύμφωνα με το Τριμερές, αν οι ΗΠΑ πραγματοποιούσαν επίθεση εναντίον της Γερμανίας στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας τότε η Ιαπωνία θα κήρυττε τον πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, πιστός σύμμαχος της Κίνας (αποτελούσε άλλωστε τη μεγαλύτερη αγορά της), παρείχε σημαντική βοήθεια στα στρατεύματα του Τσανγκ-Κάι-Σεκ, αρχικά σε στρατιωτικό επίπεδο (π.χ. εθελοντές πιλότους και αεροσκάφη που συγκρότησαν το σμήνος των ‘Ιπτάμενων Τίγρεων’) και αργότερα σε διπλωματικό, πιέζοντας την Ιαπωνία να δεχτεί μια κάποια συμβιβαστική λύση και να αποχωρήσει από την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνία είχε στη διάθεσή της αεροπορικές βάσεις στην Ινδοκίνα, μετά από πιέσεις που άσκησε στη Γαλλία του Βισύ, από τον Ιανουάριο. Είχε αποφύγει όμως να συμφωνήσει με τον Χίτλερ σε μια κοινή επίθεση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε όμως συνέβη κάτι το αναπάντεχο που ουσιαστικά έλυσε τα χέρια της πολεμόχαρης μερίδας της ιαπωνικής ηγεσίας. Το αμερικάνικο Κογκρέσο, με την καθοδήγηση του Ρούσβελτ, επέβαλλε οικονομικές κυρώσεις στην Ιαπωνία. Στρατηγικές πρώτες ύλες σταμάτησαν να ρέουν στην ιαπωνική βιομηχανία και μεταξύ αυτών το πετρέλαιο. Οι κυρώσεις αυτές θα αίρονταν αν και μόνο αν τα ιαπωνικά στρατεύματα αποχωρούσαν από την Κίνα.

H Ιαπωνία τότε άρχισε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ. Στις 31 Ιουλίου του 1941 η ιαπωνική κυβέρνηση συζήτησε το ενδεχόμενο πολέμου με τις ΗΠΑ. Το Ιαπωνικό Ναυτικό ήδη εξαντλούσε τα αποθέματα πετρελαίου που είχε για περίπτωση πολέμου. Μέχρι τον Δεκέμβριο τα αποθέματα του Ναυτικού είχαν μειωθεί σε 14 μήνες. Εντούτοις αποφασίστηκε αναμονή. Στις 2 Νοεμβρίου το Τόκιο έκανε μια τελευταία προσπάθεια συμβιβασμού, που θα αποσκοπούσε στη διαμόρφωση μίας κατάστασης υπέρ των ιαπωνικών συμφερόντων, αφού οι Ιάπωνες λίγο-πολύ θα εγκαθιδρούσαν ένα δικό τους status quo στη Σινική Θάλασσα.

Οι Σύμμαχοι σκέφτηκαν αρκετά πριν να απαντήσουν. Στις 26 Νοεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόρντελ Χολ επέδωσε την περίφημη ‘Πρόταση των Δέκα Σημείων’ στους ιάπωνες απεσταλμένους. Ήταν μια πρόταση ταπεινωτική για την Ιαπωνία που ουσιαστικά θα έθετε τη χώρα υπό εμπορικό έλεγχο. Τότε οι Ιάπωνες αντί να αποχωρήσουν, έμειναν με διαταγή του υπουργού Εξωτερικών Τόγιο. Αν έφευγαν οι ΗΠΑ θα καταλάβαιναν ότι είχε αποφασιστεί επιθετική ενέργεια εναντίον τους. Όχι σε κάποια μικρή περιφερειακή βάση όπως η Γκουάμ, η Ουέικ ή το Μιντουγέι. H επίθεση θα έπληττε την καρδιά της αμερικανικής ισχύος στον Ειρηνικό, την τεράστια ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ.

H TAKTIKH ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, TO ΣΧΕΔΙΟ KAI OI ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ

Όσο συνεχίζονταν οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον, οι Ιάπωνες κινητοποιούν τον στόλο τους. O ναύαρχος Γιαμαμότο συντάσσει την παράτολμη πρόταση επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ και παρουσιάζει το προσχέδιο στην κυβέρνηση και τον Αυτοκράτορα. Αν οι συνομιλίες ναυαγούσαν θα τίθονταν σε εφαρμογή τα σχέδια για την επίθεση στις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία και τις Ολλανδικές Δυτικές Ινδίες. O κύριος επιθετικός άξονας όμως θα στρεφόταν εναντίον του Αμερικανικού Στόλου, του πλέον επίφοβου και ισχυρού αντιπάλου στον Ειρηνικό.

Ίσως ο Γιαμαμότο πήρε την ιδέα από τη βρετανική επιτυχία στον Κόλπο του Τάραντα, όταν ιταλικός στόλος και τα θωρηκτά του εκμηδενίστηκαν σε ελάχιστα λεπτά από 21 γερασμένα Swordfish. Ήξερε ότι αν κατάφερνε να καταστρέψει τον αμερικανικό στόλο του Ειρηνικού τότε η επικράτηση της Ιαπωνίας θα ήταν ζήτημα χρόνου. Ώσπου να προλάβουν οι Αμερικανοί να ξαναδημιουργήσουν νέο στόλο, οι Ιάπωνες θα είχαν καταλάβει το σύμπλεγμα της Χαβάης και την Αυστραλία. Αρκεί να καταστρέφονταν τα θωρηκτά και τα αεροπλανοφόρα του στόλου του Ειρηνικού.

Φυσικά θα έστελνε εναντίον του Περλ Χάρμπορ μια αρμάδα ισχυρότερη από αυτή που χρησιμοποίησαν οι Άγγλοι στον Τάραντα. Συγκεντρώνει στις Κουρίλες νήσους έξι αεροπλανοφόρα. Τα δύο είναι τα νεότευκτα αδελφά πλοία ‘Σοκάκου’ και ‘Ζοϊκάκου’, καθαρόαιμα αεροπλανοφόρα μάχης. Τα ‘Ακάγκι’ και ‘Κάγκα’ επίσης μεγάλα αεροπλανοφόρα, προέρχονται από μετατροπή θωρηκτών. Στη δύναμη προστίθενται και δύο ελαφρά αεροπλανοφόρα, τα επίσης αδελφά ‘Χιρίου’ και ‘Σορίου’. H συνολική αεροπορική δύναμη που μεταφέρουν είναι 423 αεροσκάφη με έμπειρα πληρώματα, με διακρίσεις και πείρα στο κινέζικο μέτωπο.

Για συνοδεία προστίθενται δύο παλιά θωρηκτά, το ‘Χιέι’ και το ‘Κρισίμο’, καθώς και δύο βαριά καταδρομικά, τα ‘Τονέ’ και ‘Τσικούμα’. Την αρμάδα συμπληρώνουν επτά ταχύτατα αντιτορπιλικά νέου τύπου και οκτώ πετρελαιοφόρα που σαν σκοπό έχουν να ανεφοδιάσουν τα πλοία. Τα τελευταία αν και αργά θα είναι απαραίτητα αν η δύναμη αναγκαζόταν να κάνει ελιγμούς μάχης, και τα αποθέματα πετρελαίου μειώνονταν. O Γιαμαμότο προειδοποιεί ότι οι απώλειες θα είναι υψηλές. H ηγεσία όμως αποδέχεται την απώλεια δύο αεροπλανοφόρων και του 50% των αεροσκαφών. Κάποιοι άλλοι προτείνουν την απευθείας απόβαση στο σύμπλεγμα της Χαβάης. Όμως η Ιαπωνία του 1941 δε θα μπορούσε να αναλάβει μία τέτοια επιχείρηση. Τη διεξαγωγή της επιχείρησης αναλαμβάνει ο ναύαρχος Νογκούμο.

O στόχος, το Περλ Χάρμπορ, δεν είναι ένας εύκολος στόχος. Βρίσκεται στη νήσο Ουάχου, 15 χιλιόμετρα από τη Χονολουλού. Είναι ένα φυσικό λιμάνι, μ’ ένα στενό στόμιο ενώ στη μέση του όρμου υπάρχει ένα νησί, το Φορντ Άιλαντ. Τα θωρηκτά είναι μαζεμένα στη νότια,  πιο βαθιά πλευρά, το Battleship Row. Γύρω από τον όρμο είναι μαζεμένες όλες οι σημαντικές εγκαταστάσεις και οι αποθήκες καυσίμων (Tank Farm). Υπάρχουν στο νησί δύο μεγάλα αεροδρόμια, το Willer Field και το Hikam Field, καθώς και άλλα τέσσερα μικρότερα αεροδρόμια.

Το Περλ Χάρμπορ είναι η βάση του στόλου του Ειρηνικού. Ενός πραγματικά τεράστιου στόλου, 3 (σύντομα 4) αεροπλανοφόρα, 9 θωρηκτά, 21 βαριά και ελαφρά καταδρομικά, 67 αντιτορπιλικά, 27 υποβρύχια ωκεανικής δράσης, 2 μεραρχίες πεζοναυτών με 50.000 άνδρες, πάνω από 1.000 αντιαεροπορικά όπλα, 152 καταδιωκτικά και άλλα 75 αεροσκάφη. Οι Ιάπωνες ελπίζουν να βρουν το σημαντικότερο μέρος αυτής της δύναμης μαζεμένη μέσα στον  όρμο. Οι ελπίδες τους θα ευοδωθούν κατά το ήμισυ.

Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της. Στις 26 Νοεμβρίου, η αρμάδα του Νογκούμο αποπλέει από τις Κουρίλες. Έχει να αντιμετωπίσει τον άγριο Βόρειο Ειρηνικό που όμως δεν έχει γραμμές ναυσιπλοΪας. Αν αποκαλυφθεί από τους Αμερικανούς μέχρι και δύο μέρες πριν την επίθεση έχει συμφωνηθεί να υποχωρήσει. Στην 1η Δεκεμβρίου έρχεται η ιστορική συνθηματική επιβεβαίωση ‘Νιϊτάχα Γιάμα Ναμπόρα’ που σημαίνει ανεβείτε στο όρος Νιϊτάχα. Είναι η επίσημη επιβεβαίωση ότι ο πόλεμος έχει αποφασιστεί.
Στις 2 ανακοινώνεται ο σκοπός της αποστολής στα πληρώματα. Εν τω μεταξύ έχει λυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Οι ιαπωνικές τορπίλες αφού ριφθούν από τα αεροπλάνα βυθίζονται στα 20 μέτρα και μετά ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Το Battleship Row (γραμμή των θωρηκτών) έχει βάθος 12 μόλις μέτρα. O ναύαρχος Γκέντα βρήκε τη λύση, με την τοποθέτηση ειδικών σταθεροποιητικών πτερυγίων στις τορπίλες. Ταυτόχρονα με τα αεροσκάφη, στην επίθεση θα λάβουν μέρος 27 υποβρύχια ωκεανικής δράσεως, και κάποια από αυτά θα εξαπολύσουν μικρά υποβρύχια που θα εισχωρήσουν μέσα στον όρμο.

Στο Περλ Χάρμπορ όλα είναι ήσυχα και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι σε λίγο το παραδεισένιο νησί θα μεταβαλλόταν σε κόλαση. Οι Αμερικανοί φυσικά περιμένουν επίθεση αλλά όχι στο Περλ Χάρμπορ. Τα επιτελεία στέλνουν οδηγίες από τις 27 Νοεμβρίου, όπως την προειδοποίηση του ναυάρχου Σπαρκ στον διοικητή του Περλ Χάρμπορ νάυαρχο X. Κίμελ. O στρατηγός Μάρσαλ τηλεγραφεί στον αντιστράτηγο O. Σορτ, διοικητή των δυνάμεων ξηράς: ‘Hostile action possible at any moment…’. Οι δύο διοικητές στα πλαίσια του αμυντικού σχεδιασμού ‘Rainbow’ εφαρμόζουν τη διάταξη πολέμου W.P.C. 4C που σηματοδοτεί τη λήψη όλων των κατάλληλων μέτρων ώστε να μην αιφνιδιαστούν.
O Κίμελ κινητοποιεί τις φρουρές στο Ουέικ και το Μιντγουέι.

H επαγρύπνηση στο Περλ Χάρμπορ είναι όμως μηδαμινή. Όλα τα θωρηκτά είναι στα αγκυροβόλια τους. Ευτυχώς όμως για τους Αμερικανούς τα αεροπλανοφόρα δεν είναι εκεί. Το ‘Εντερπράιζ’ παραδίδει Wildcats στη νήσο Wake (Ουέικ), ενώ το ‘Λέξιγκτον’ κάνει το ίδιο στο Midway (Μιντγουέι). Το ‘Σαρατόγκα’ με σημαντικές αβαρίες είναι στο Σαν Ντιέγκο. Τα δύο πρώτα αεροπλανοφόρα διαθέτουν και ισχυρότατη συνοδεία καταδρομικών και αντιτορπιλικών. Μέσα στο λιμάνι δεν υπάρχουν μεταλλικά δίχτυα για την προστασία των θωρηκτών, ούτε αερόστατα για να μην ανησυχήσει ο άμαχος πληθυσμός. Υπάρχει και εγκατάσταση ραντάρ στο Περλ Χάρμπορ, αλλά λειτουργεί μονάχα 4:00 με 7:00 το πρωί! Το βράδυ της 6ης προς 7ης Δεκεμβρίου στη Χονολουλού τίποτα δεν προϊδεάζει το τι μέλλει γενέσθαι σε λίγες ώρες.

Όλοι μας θα έχουμε δει κάποια ταινία που αναφέρεται στην επίθεση και λίγο πριν, μια χαρακτηριστική ειρηνική νύχτα διασκέδασης για στρατιωτικούς και μη. Σε λίγο όμως η μέρα που θα ξημερώσει δε θα φωτίζεται μόνο από τον λαμπρό ήλιο της Χαβάης, αλλά και από τις φλόγες της καταστροφής.

TOPA, TOPA, TOPA

Στα ιαπωνικά πλοία οι επιτελείς έχουν πληροφορηθεί για τη μη ύπαρξη των τριών αεροπλανοφόρων στο Περλ Χάρμπορ χάρη στους ιάπωνες κατασκόπους (πάνω από 100.000 Ιάπωνες δουλεύουν στο σύμπλεγμα της Χαβάης). Αν και ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων Μιτσούο Φουσίντα λέει ότι δεν πρέπει να επιτεθούν πια, ο Ναγκούμο αρνείται. Είναι ένας ναυτικός της παλιάς σχολής και πιστεύει ότι αρκεί η καταστροφή των θωρηκτών για να εκμηδενίσουν την αμερικανική ναυτική ισχύ. H δύναμη, χωρίς να εντοπιστεί από  κανέναν είχε φτάσει στην κατάλληλη θέση. Βόρειο πλάτος 26ο, δυτικό μήκος 138ο, 275 μίλια βόρεια του Περλ Χάρμπορ.

Στις 3:00 τα πληρώματα επιβιβάζονται, κάνουν έλεγχο ενώ το προσωπικό τελειώνει το φόρτωμα των τορπιλών και των βομβών. Στα ιαπωνικά πλοία η ατμόσφαιρα είναι  συγκινητική, το ηθικό έχει φτάσει στα ύψη. Στις 4:00, πριν αρχίσει να χαράζει, απονηώνονται τα αεροσκάφη που θα συγκροτήσουν το πρώτο κύμα επίθεσης. Περιλαμβάνει αναλυτικά: 43 καταδιωκτικά A6M2 Zero-Sens, με σκοπό την παροχή εναέριας κάλυψης, 51 βομβαρδιστικά κάθετης εφόρμησης D3A1 Vals με στόχους τα αεροδρόμια και τις εγκαταστάσεις στην ξηρά, 40 ολοκαίνουρια τορπιλοπλάνα B5N2 Kates με τις ειδικού τύπου τορπίλες με στόχους τα θωρηκτά. Επίσης 49 B5N2 εξοπλισμένα με βόμβες (δύο των 250 kg), με στόχο επίσης τον αμερικανικό στόλο. Συνολικά 192 αεροπλάνα, εναντίον της ισχυρότερης ίσως βάσης του κόσμου.

Στο λιμάνι γίνονται περιπολίες για τον κίνδυνο υποβρυχίων. Φυσικά δεν πρέπει να υπάρχουν και πολλοί που πιστεύουν ότι θα βρουν κάτι. Οι περισσότεροι σκέφτονται ότι θα μπορούσαν  να διασκεδάζουν αντί να βολοδέρνουν μέσα στο λιμάνι. Τότε όμως συμβαίνει το αναπάντεχο. Ένα ναρκοθετικό στις 3:42 αναφέρει ότι εντόπισε ένα περισκόπιο. Αμέσως το αντιτορπιλικό ‘Οουόρντ’ που εκτελούσε περιπολία σπεύδει να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Τα υδρόφωνα όμως του αντιτορπιλικού δεν μπορούν να εντοπίσουν τον ασθενή θόρυβο των μικροσκοπικών υποβρυχίων (midget) που έχουν περάσει το φράγμα στο στόμιο και έχουν λάβει θέσεις αναμένοντας για να εξαπολύσουν τις δύο τορπίλες τους ταυτόχρονα με τα αεροπλάνα. Έτσι το αντιτορπιλικό συνεχίζει την περιπολία. Αρκετά αργότερα ένα ρυμουλκό εντοπίζει ένα υποβρύχιο. Στέλνει σήμα και στις 6:30 ένα PBY Catalina ρίχνει βόμβες βυθού. Τότε εμπλέκεται και το ‘Ουόρντ’ που βυθίζει τελικά το υποβρύχιο.

Σ’ έναν απομακρυσμένο σταθμό ραντάρ, πρόσφατα τοποθετημένο, δύο υπαξιωματικοί, λόγω του ότι άργησαν να έρθουν να τους πάρουν κρατούν τον πομπό ανοικτό και μετά τις 7:00. Στις 7:02 όμως υφίστανται σοκ, αφού η οθόνη γεμίζει από ένα τεράστιο αριθμό ιχνών. Τα χάνουν και αφού σιγουρεύονται στις 7:20 ειδοποιούν τον τομέα αεράμυνας της αεροπορικής διοίκησης Θα λάβουν τη βλακοδέστερη απάντηση από έναν αγουροξυπνημένο αξιωματικό: ‘Forget it’. Την ίδια στιγμή, τα ιαπωνικά πληρώματα βλέπουν τα νησιά της Χαβάης. Μέσα στο λιμάνι υπάρχουν 8 θωρηκτά, η ραχοκοκαλιά των ΗΠΑ και η ισχύς της στον Ειρηνικό.

Στο Batleship Row υπάρχουν δίπλα-δίπλα τα ‘Μέριλαντ’ και ‘Οκλαχόμα’. Πιο πίσω τα ‘Τένεσι’ και ‘Ουέστ Βιρτζίνια’. Ακολουθούν τα ‘Αριζόνα’ και ‘Νεβάδα’. Δίπλα στο νησί  Φορντ βρίσκεται το ‘Καλιφόρνια’, ενώ στη δεξαμενή για συντήρηση βρίσκεται το ‘Πενσυλβάνια’. Το τελευταίο είναι και ναυαρχίδα του στόλου του Ειρηνικού, πλοίο “σημαία” του ναυάρχου Κίμελ. Τα ιαπωνικά αεροσκάφη, με διοικητή τον Φουσίντα φτάνουν πάνω από τα νησιά και κινούνται κυκλικά έτσι ώστε να βρεθούν στις κατάλληλες θέσεις βολής. O Φουσίντα εκπέμπει το πρώτο μήνυμα από τον ασύρματο, από τότε που απέπλευσε η αρμάδα, ένα μήνυμα που θα μείνει στην ιστορία: Τόρα, Τόρα, Τόρα (Τόρα: Τίγρης).

Τα 94 πολεμικά που βρίσκονται μέσα στο λιμάνι αιφνιδιάζονται, όπως και όλη η αντιαεροπορική άμυνα. Από 1.017 πυροβόλα δε βρέθηκε ένα να προϋπαντήσει τους Ιάπωνες. Στις 7:55 πέφτει η πρώτη βόμβα. Πανικός. Το πρώτο κύμα έχει σαν στόχο το αεροδρόμιο Ουίλερ (στόχος των Zero), το βοηθητικό αεροδρόμιο Έουα (επίσης Zero) το αεροδρόμιο Κανεόχε (Val με μία βόμβα των 250 και δύο των 60 κιλών) μα φυσικά ο κύριος στόχος ήταν τα θωρηκτά, τ’ άλλα βαριά πολεμικά και φυσικά οι εγκαταστάσεις υποστήριξης.

Τα B5N2 ακολουθούμενα από τα B5N2 με το φορτίο βομβών αρχίζουν την επίθεση εναντίον των θωρηκτών. Πάνω στα πλοία, τα πληρώματα ξεσκεπάζουν τα Bofors και τα Oerlikon και κάποια πολυβόλα χωρίς να περιμένουν διαταγές. Ρίχνουν τα πρώτα βλήματα, προσπαθώντας να αμυνθούν απεγνωσμένα. H καταστροφή όμως δεν αργεί να έρθει. Μια τορπίλη έρχεται να χτυπήσει το ‘Οκλαχόμα’, πρώτο στη σειρά. Το ‘Μέριλαντ’ δίπλα του δεν παθαίνει τίποτα. Άλλωστε τα περισσότερα πλήγματα θα τα απορροφούσε το ‘Οκλαχόμα’ αφού τα αεροπλάνα έρχονται από τη μία μόνο πλευρά του.

Οι διοικούντες δίνουν διαταγές, έτσι ώστε τα πλοία να αποπλεύσουν, να σκορπιστούν και να πάψουν να αποτελούν εύκολους στόχους για τα ιαπωνικά τορπιλοπλάνα. Είναι όμως αδύνατο να κινήσουν αυτούς τους γίγαντες μετά από μεγάλη παραμονή στο λιμάνι και τα ιαπωνικά αεροπλάνα δεν περιμένουν. Οι τορπίλες που δε χτυπούν τα θωρηκτά πέφτουν στις αποβάθρες δημιουργώντας χάος. Τα B5N2 πετώντας πολύ αργά και χαμηλά πλήττουν με δολοφονική ακρίβεια τα ‘Τενεσί’ και ‘Καλιφόρνια’, αλλά τα περισσότερα πλήγματα δέχονται το ‘Ουέστ Βιρτζίνια’ και το ‘Αριζόνα’, προτελευταίο στη σειρά των θωρηκτών.
Παραδόξως το ‘Νεβάδα’, το τελευταίο που θα ήταν και ο πιο εύκολος στόχος, δεν πλήττεται από καμία, ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για να αποπλεύσει το πλοίο.

Ταυτόχρονα όμως γινόταν επίθεση και εναντίον των άλλων ελαφρότερων πλοίων. Τορπίλες χτυπάνε το καταδρομικό ‘Ρέιλινγκ’, ενώ οι βόμβες πέφτουν βροχή σε άλλα πλοία και επάκτιες εγκαταστάσεις του ναυτικού. H αντιαεροπορική άμυνα ξυπνά και σιγά-σιγά αρχίζει να καλύπτει τα πλοία. Όμως, η θυελλώδης επίθεση του πρώτου κύματος έχει τελειώσει, και τα αεροπλάνα αποχωρούν χωρίς να παραλείψουν την καταστροφή των αεροδρομίων (και των περισσότερων καταδιωκτικών), ενώ τα τελευταία B5N2 πλήττουν με μία τορπίλη το καταδρομικό ‘Έλενα’. Το ‘Έλενα’ ήταν από τα πρώτα πλοία που άνοιξαν πυρ και στην επιδρομή του Περλ Χάρμπορ κατέρριψε 9 ιαπωνικά βομβαρδιστικά.

Τα αεροπλάνα του πρώτου κύματος εξαφανίζονται και στις 8:40 εμφανίζεται το δεύτερο κύμα που σαν αποστολή έχει να αποτελειώσει τους στόχους που έπληξε το πρώτο. Κανένα από τα 171 αεροπλάνα του δεύτερου κύματος δε φέρει τορπίλες, ενώ τα πληρώματά τους γνωρίζουν ότι το έργο τους θα είναι πολύ δυσκολότερο. Πράγματι τώρα οι Αμερικανοί έχουν οργανώσει την αντιαεροπορική άμυνα, ενώ ένα-ένα τα πλοία αποπλέουν. O αρχηγός των ιαπωνικών σχηματισμών Σιμαζάκι βλέπει δίπλα του πολλά αεροπλάνα του να πέφτουν  φλεγόμενα. Διατάζει αμέσως επίθεση και τα Vals εφορμούν.

Εν τω μεταξύ το θωρηκτό ‘Νεβάδα’ έχει σηκώσει άγκυρα και προσπαθεί να βγει στην  ανοικτή θάλασσα. Ήδη έχει δεχτεί κάποια πλήγματα, αλλά το ηρωικό πλήρωμά του κάνει ό,τι  μπορεί. Οι Ιάπωνες όμως δε θα το αφήσουν. Τα Val το πλήττουν αμέτρητες φορές τη στιγμή που πάει να βγει από την έξοδο του λιμανιού. Αν κατάφερναν να το βυθίσουν θα έκλειναν το λιμάνι για πολλούς μήνες. O πλοίαρχος όμως του ‘Νεβάδα’ το στρέφει και το θωρηκτό προσαράζει στα ρηχά. Πίσω του αποπλέει ανέπαφο το καταδρομικό ‘Φοίνιξ’, αφού  τα Vals που το σκόπευαν, απέτυχαν παταγωδώς.

Κάποια άλλα επιτίθενται εναντίον του τελευταίου ανέπαφου αμερικανικού θωρηκτού, του  ‘Πενσυλβάνια’ που βρίσκεται στη δεξαμενή. Οι βόμβες όμως που προορίζονται γι’ αυτό χτυπούν το αντιτορπιλικό Κάσιν (Cassin), ενώ πλήττεται και το κοντινό ‘Σο’ (Shaw). Σε λίγο τα ιαπωνικά βομβαρδιστικά αφού άδειασαν το φορτίο τους αποχωρούν και στις 10:00 ο ουρανός πάνω από το Πέρλ Χάρμπορ έχει αδειάσει. Είναι όμως κατάμαυρος από τους καπνούς των φλεγόμενων πλοίων. Και δεν είναι λίγα.

Από τα 96 πολεμικά που βρίσκονταν το πρωί της 7ης Δεκεμβρίου στο λιμάνι έχουν πληγεί τα 19. Τα 8 από αυτά είναι θωρηκτά. Το ‘Καλιφόρνια’ που έχει δεχτεί πάρα πολλές τορπίλες  ανατρέπεται και βυθίζεται. Το ‘Αριζόνα’ έχει ανατιναχτεί και ότι έχει απομείνει καίγεται και βυθίζεται. Το ‘Οκλαχόμα’ έχει αναποδογυρίσει και βουλιάζει με την καρίνα του προς τα πάνω, ενώ το ‘Ουέστ Βιρτζίνια’ το ακολουθεί και βυθίζεται στα ρηχά νερά του λιμανιού. Όπως είπαμε και το βαριά χτυπημένο ‘Νεβάδα’ είχε καθίσει σε αβαθή ύδατα. Όλα τα άλλα πλοία είχαν σοβαρά πλήγματα.

Σε λιγότερο από δύο ώρες όλα τα καμάρια του αμερικανικού στόλου του Ειρηνικού ήταν καμμένα κουφάρια στην άμμο του Περλ Χάρμπορ. O Μιτσούο Φουσίντα επιστρέφοντας στο ‘Ακάγκι’ είπε: ‘Όταν τα βομβαρδιστικά μας τελείωσαν τη δουλειά τους, η επιβλητική συγκέντρωση πολεμικών είχε λιώσει, όπως το χιόνι με τον ήλιο’.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

O Φουσίντα δεν είπε μόνο αυτά. Ζήτησε να ετοιμαστούν τα βομβαρδιστικά για μια νέα επίθεση. Είχε μέχρι τότε 48 μόλις απώλειες στα σμήνη του. Ήθελε να γυρίσει, να ισοπεδώσει  και τις παράκτιες εγκαταστάσεις στο Περλ Χάρμπορ, να κυνηγήσει τα αμερικάνικα αεροπλανοφόρα. O Ναγκούμο όμως, θερμός οπαδός της θεωρίας της Γιουτλάνδης, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο. H νίκη αυτή ισοδυναμούσε με θρίαμβο. Οι Αμερικάνοι δεν είχαν πια θωρηκτά, άρα δεν είχαν ναυτικό σύμφωνα με την άποψή του.

Ήταν όμως έτσι; Μάλλον όχι, αφού τα αεροπλανοφόρα διέφυγαν και αυτά ήταν τα πλοία που θα κρατούσαν ψηλά την αστερόεσα στις αεροναυμαχίες της θάλασσας των Κοραλλίων, του Μιντγουέι, του Γκουανταλκανάλ. Αφού δε βρισκόταν στο λιμάνι ο Ναγκούμο έπρεπε να αφήσει τον Φουσίντα να επιστρέψει. Το Tank Farm ήταν ανέπαφο, ενώ αν καταστρεφόταν, ο στόλος του Ειρηνικού θα έμενε ακίνητος για περισσότερους από έξι μήνες. Στην επίθεση χτυπήθηκαν 3 καταδρομικά και 3 αντιτορπιλικά, ήταν όμως δίπλα σε συνεργεία που θα μπορούσαν να τα επισκευάσουν αμέσως. Ούτε τα συνεργεία δεν έπληξαν οι Ιάπωνες.

Χτύπησαν βέβαια και κατέστρεψαν τα αμερικανικά αεροδρόμια, συντρίβοντας στο έδαφος 147 από αεροσκάφη. Τόσα όμως αεροσκάφη παρήγαγε η αμερικανική αεροπορική βιομηχανία σε λιγότερο από μια βδομάδα, ακόμη και το 1941. Φτάνουμε τώρα, στις έμψυχες απώλειες που πραγματικά είναι βαρύτατες. Συνολικά 2.117 νεκροί και 960 αγνοούμενοι καθώς και πάνω από 2.000 τραυματίες.

Γερουσία και Βουλή ψηφίζουν αμέσως την κήρυξη του πολέμου. Οι Αμερικανοί έχυσαν το αίμα τους στον Ειρηνικό ορυόμενοι ‘Remember Pearl Harbour’. O Ρούζβελτ βγάζει αμέσως έναν πύρινο λόγο σημειώνοντας ‘a day which will live in infamy’. Πράγματι, για τους Αμερικανούς, οι Ιάπωνες φέρθηκαν άτιμα. Δεν ήταν για την κοινή γνώμη παρά ‘υποκίτρινα κατώτερα όντα’ που θα το πλήρωναν πολύ ακριβά. Δε θα το πλήρωναν αμέσως. Πως άλλωστε αφού οι Ιάπωνες σε λίγες μέρες καταλαμβάνουν την Γκουάμ και την Ουέικ, προκεχωρημένες βάσεις των Αμερικανών και χτυπούν το Μιντγουέι. Εκεί ο ναύαρχος Κίμελ έπεσε διάνα αν και τραυματίστηκε στο Περλ Χάρμπορ και απαλλάχτηκε των καθηκόντων του.

H δίψα των Αμερικανών για εκδίκηση θα ικανοποιηθεί στις 18 Απριλίου 1942, όταν ο Doolittle με 16 B 25/C Mitchell θα βομβαρδίσει ημέρα το Τόκιο αν και τον Μάρτιο του 1942 οι Ιάπωνες επιχείρησαν να ξαναβομβαρδίσουν το Περλ Χάρμπορ με τετρακινητήρια βομβαρδιστικά υδροπλάνα μακράς ακτίνας δράσης H8K1 Kawanishi ‘Emily’. Λόγω όμως της χαμηλής νέφωσης που επικρατούσε απέτυχαν. Πιο σοβαρή είναι η αντίσταση που βρίσκουν οι Ιάπωνες στη νήσο Ουέικ, προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών. Εκεί βρίσκονται 450 πεζοναύτες υπό τον συνταγματάρχη Ντεβρέι. Στις 11 Δεκεμβρίου, οι λιγοστοί αυτοί άντρες με λίγα παράκτια πυροβόλα και πέντε ή έξι Wildcats πολέμησαν σκληρά εναντίον της  ιαπωνικής δύναμης βυθίζοντας 2 αντιτορπιλικά και προξενώντας συντριπτικά πλήγματα σ’ ένα θωρηκτό και δύο βαριά καταδρομικά, ενώ συνθλίβουν τις μονάδες απόβασης. Μέσα στην
ντροπή του Περλ Χάρμπορ, η Αμερική επευφημεί.

O Τσόρτσιλ δε διστάζει να κυρήξει τον πόλεμο στην Ιαπωνία, ομολογουμένως σε μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής του. Έχει στείλει στην πω Ανατολή ισχυρές μονάδες του στόλου, όπως τα ‘Ρίπολς’, ‘Πρινς οφ Γουέιλς’, ‘Ρίναουν’ και το ‘Ερμής’. Τα δύο τελευταία δε φτάνουν, τα δύο πρώτα όμως τα προορίζει να διασχίσουν τον Ειρηνικό, να φτάσουν στον Σαν Φρανσίσκο όπου θα αντικαταστήσουν τα χαμένα θωρηκτά. Με αυτή την κίνηση πίστευε ότι θα ένωνε τις δύο αγγλοσαξονικές χώρες. Δύο ώρες μετά την απόφασή  του αυτή, τα ‘Prince of Wales’ και ‘Repulse’ βυθίζονται στα νερά της Μαλαισίας, χωρίς να ρίξουν ούτε κανονιά εναντίον ιαπωνικού πλοίου.

O Χίτλερ κάνει μια μεγάλη ανοησία κηρύσσοντας στις 11 Δεκεμβρίου τον πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ, χωρίς καν να ζητήσει από την Ιαπωνία να επιτεθεί εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. H Ιαπωνία όμως δεν περιμένει. Στις 9 επιτίθεται στα νησιά Γκίλμπερτ, στις 10 στη Λουζόν, στις 12 στην Γκουάμ, και την Μπανγκόγκ, στη Βόρνεο στις 16, ενώ το Χονγκ Κονγκ συνθηκολογεί στις 25. H Ιαπωνία φλέγεται από τη μέθη του λαού για νίκες.
O Γιαμαμότο καλεί τον Φουσίντα και τον συγχαίρει, όπως και τον σχεδιαστή ναύαρχο Ονίσι. O Γιαμαμότο χαίρεται, αφού ήταν αυτός που πίεσε να γίνει η επίθεση. Δεν είναι όμως απόλυτα ευχαριστημένος αφού ήθελε τα αεροπλανοφόρα και όχι τα θωρηκτά που τα θεωρούσε παρωχημένα. Θα τιμούσε όμως την υπόσχεσή του στον ιαπωνικό λαό. ‘Σας υπόσχομαι 6 μήνες νίκες.’ Έτσι κι έγινε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

7 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αντέχουμε να πουλήσουμε τα Mirage 2000-5 και τα F-16...

Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη & Ηλια Παπανικολάου. Επιπλέον στοιχεία Brian Schofield, Aerospace Analyst. Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ", τεύχος 46, Μάρτιος 2024.Το παρακάτω κείμενο γράφηκε πριν...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17/29 Μαρτίου 1821: Η σπίθα της Επανάστασης ανάβει...

0
Οι πρόκριτοι της Μάνης υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης στην Τσίμοβα (Αρεόπολη) Λακωνίας στις 17 Μαρτίου 1821 (με το παλαίο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17/29 Μαρτίου 1821: Η σπίθα της Επανάστασης ανάβει στην Αρεόπολη

Οι πρόκριτοι της Μάνης υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης στην Τσίμοβα (Αρεόπολη) Λακωνίας στις 17 Μαρτίου 1821 (με το παλαίο...

Νέα μαζική επίθεση της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού ενεργειακού τομέα

Η Ρωσία επιτέθηκε σήμερα εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας, της DTEK, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές, ανακοίνωσε η ίδια.«Ο...

Χαλέπι της Συρίας: Τουλάχιστον 36 στρατιωτικοί νεκροί σε βομβαρδισμό του Ισραήλ

Τουλάχιστον 36 Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Συριακό...