Γιατί η Ουκρανία θέλει “απελπισμένα” τους αμερικανικούς Α/Τ πυραύλους Javelin

12
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ουκρανία βρίσκεται ουσιαστικά σε -ανεπίσημη- εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία από το 2014. Το Κίεβο φοβάται πως το Κρεμλίνο είναι σε θέση να επιστρατεύσει τους τεράστιους αριθμούς τεθωρακισμένων που διαθέτει ανά πάσα στιγμή, για να πραγματοποιήσει εισβολή. Η λύση σε αυτή την απειλή, βρέθηκε με την αγορά των αμερικανικών Α/Τ βλημάτων FGM-148 Javelin.

Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και το NATO γνώριζαν πως η Σοβιετική Ένωση διέθετε την απόλυτη υπεροπλία στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, όσον αφορά τον αρματικό δυναμικό. Η ΕΣΣΔ θα μπορούσε να εξαπολύσει δεκάδες χιλιάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κατά της δυτικής Ευρώπης, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις του NATO δεν ήταν σε θέση να αντιπαρατάξουν αντίστοιχους αριθμούς.

Η “λύση” βρέθηκε στο Α/Τ βλήμα M-47 Dragon, που μπήκε σε υπηρεσία το 1975, σχεδιασμένο ειδικά για να μπορεί να καταστρέψει τα σοβιετικά άρματα της εποχής, όπως το T-55, T-62 και T-72.

Ο χρήστης του Dragon θα έπρεπε να εγκλωβίσει οπτικά το στόχο, και να τον κρατήσει στο σταυρόνημα μέχρι το καθοδηγούμενο με σύρμα αντιαρματικό βλήμα βρεί το στόχο του. Η έμβελειά του δεν ξεπερνούσε τα 1.000 μέτρα.

Στη πορεία, τα σοβιετικής σχεδίασης άρματα απέκτησαν εκρηκτική θωράκιση και άλλες αναβαθμίσεις, γεγονός που σήμαινε πως το Dragon ίσως δεν ήταν πλέον αποτελεσματικό.

Για αυτό το λόγο, το αμερικανικό Πεντάγωνο ζήτησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 την ανάπτυξη ενός νέου  Α/Τ βλήματος, με την Texas Instruments και την Martin Marietta (πλέον Lockheed Martin), na κερδίζουν το συμβόλαιο το 1991. Το Javelin θα εισέλθει σε υπηρεσία το 1994.

Το Javelin χρησιμοποιεί ένα σύστημα απεικόνισης υπέρυθρων για να ανιχνεύσει και να κλειδώσει το στόχο σε αποστάσεις μέχρι 4.750 μέτρα. Σε αντίθεση με το Dragon, το Javelin έχει δύο τρόπους επίθεσης. Ο πρώτος τρόπος είναι άμεση επίθεση, όπου ο πύραυλος κατευθύνεται σε ευθεία γραμμή προς τον εχθρικό στόχο. Το βλήμα διαθέτει δύο κεφαλές, με την πρώτη να εξουδετερώνει την εκρηκτική ενεργή θωράκιση, και τη δεύτερη να διεισδύει στην κύρια θωράκιση. Ο δεύτερος τρόπος εμπλοκής στόχων είναι με την εκτόξευση του βλήματος σε παραβολική τροχιά, προκειμένου το εχθρικό άρμα μάχη να πληγεί στην οροφή, όπου η θωράκιση είναι πιο αδύναμη.

Το επόμενο σημαντικό πλεονέκτημα του Javelin είναι πως είναι ένα βλήμα “fire and forget”, που σημαίνει πως ο χειριστής δεν χρειάζεται να κρατά το στόχο στο σταυρόνημα, καθότι ο πύραυλος καθοδηγείται μόνος του προς το στόχο.

Τον Μάιο του 2018 η Ουκρανία αγόρασε 210 πυραύλους Javelin και 37 εκτοξευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναντι $47 εκατομμυρίων. Αν και σίγουρα αυτός ο αριθμός δεν είναι αρκετός για να αναχαιτίσει την πλημμυρίδα των ρωσικών τεθωρακισμένων, το Javelin μπορεί να υπερνικήσει τη θωράκιση όλων των αρμάτων μάχης που υπάρχουν σήμερα στο ρωσικό οπλοστάσιο, και τυχόν απευθείας αντιπαράθεση, θα έκρυβε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για το Κρεμλίνο.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
p270
Member
Noble Member
p270

ειναι ένα όπλο πού θα έπρεπε να υπάρχει στο οπλοστάσιο του ΕΣ και που όμως λείπει οπως και πολλά άλλα

Sokratis
Guest
Sokratis

Η Αμερικη εβαλε το δακτυλο της να ξεκινησουνε οι ταραχες στην Ουκρανια, για να εχει αλλον εναν πελατη σε πολεμικο υλικο! Αποτελεσμα ειναι ο εμφυλιος μεταξυ Δυτικης και Ανατολικης Ουκρανιας! Εαν η Ρωσια ηθελε μπορουσε να παρει την Ουκρανια σε μια ημερα! Ημουν στην Ανατολικη Ουκρανια και τα εζησα!

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Οι αμερικάνοι έβαλαν το δάχτυλο τους και οι Ρώσοι τα άρματα τους…

epampapas
Member
epampapas

Aν κάποιος Ρώσος στρατιωτικός διάβαζε ότι μερικοί Javelin θα σταματούσαν τον ρωσικό στρατό ασφαλώς και θα χαμογελούσε σκωπτικά. Αλλά η ουσία είναι πως ποτέ δεν τέθηκε θέμα εισβολής της Ουκρανίας. Μόνο στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διακινείται αυτή η ιδέα για ευνόητους λόγους φυσικά.

Ως προς την ουσία, η λογική λέει πως η Ουκρανία θέλει τους πυραύλους για να υποτάξει τις περιοχές στα ανατολικά που έχουν εξεγερθεί για να προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα τους. Και οι αμερικάνοι θα χαρούν να βοηθήσουν, το κάνουν ήδη.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Ο Πούτιν δήλωσε ότι θα μπορούσαν να μπουν στο Κίεβο μέσα σε μια βδομάδα. Από την άλλη η αποτροπή γιατί είναι αθέμιτη;

Ως προς την ουσία δεν ξέρεις Τί λες. Οι αντάρτες στην Ανατολή δεν έχουν άρματα μάχης (εκτός από αυτά που έστελνε που και που η Ρωσία στην «αυθόρμητη» εξέγερση). Πώς ένας Javelin θα τους υποτάξει…. μένει να εξηγηθεί….

Sokratis
Guest
Sokratis

ποιοι ανταρτες? τα σπιτια μας προστατευαμε!

hypnosz
Member
hypnosz

Τί έγινε ρε παιδιά; Μετά το Μουσταφά έχουμε και τρολ απ’ το ξανθό γένος;
Παγκοσμοιοποίηση!

Stavrogin
Member
Noble Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

παντως μια εισβολή στην ουκρανια και μια δυσκολη κατοχή θα εξαντλουσε την Ρωσία αποροφώντας όλες τις διαθεσιμες δυνάμεις της.

jim40
Member
Noble Member
jim40

“Τον Μάιο του 2018 η Ουκρανία αγόρασε 210 πυραύλους Javelin και 37 εκτοξευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναντι $47 εκατομμυρίων.” Σε διάφορες ομάδες κάποιοι ισχυρίζονταν για το javelin πως μόνο ο πύραυλος κοστίζει ένα εκατομμύριο δολάρια. Τελικά μάλλον (ή “κατά λάθος”) έκαναν λάθος

Stavrogin
Member
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης

από όσο ξέρω 80.000$ έκανε ο πύραυλος. Τα υπόλοιπα είναι εκτοξευτές, εκπαίδευση, σέρβις, ανταλλακτικά

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Αν έμπαινε εκτοξευτήρας Javelin στο Bradley , στην θέση του TOW, θα ήταν ένα αγαπησιάρικο οπλάκι. Θα έλυνε πολλά προβλήματα στον Έβρο αλλά και στα νησιά που δεν θα χρειαζόμασταν πλέον να διατηρούμε πολλά άρματα διεσπαρμένα σε δεκάδες νησιά.

Sokratis
Guest
Sokratis

που το ειδες αυτο? μην πιστευεις τις προπαγανδες!