29.1 C
Athens
Τετάρτη, 8 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΠΟΨΗ: Λογικότερη επιλογή το JF-17 για την Τουρκική Αεροπορία από το Su-34/35

ΑΠΟΨΗ: Λογικότερη επιλογή το JF-17 για την Τουρκική Αεροπορία από το Su-34/35

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η πρόσφατη είδηση της “προσφοράς” μαχητικών Su-35 στην Τουρκία από ρωσικής πλευράς, δεν ήταν και τόσο “πέφτουμε από τα σύννεφα” εξέλιξη. Η πώληση του κορυφαίου αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς S-400 από τη Ρωσία στην Τουρκία απέδειξε περίτρανα πως οι δυο χώρες εκτός από “συγγενικά” καθεστώτα μιας -κατ’επίφαση πολλές φορές- δημοκρατίας, έχουν κοινά αμυντικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Κάπου εδώ να πούμε, πως η ΠΤΗΣΗ ήταν αυτή που πρώτη είχε αναφέρει το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών μαχητικών τύπου Su-35/34 από την Τουρκία. Ήταν δυστυχώς οι εποχές που πολλοί, όχι απλά δεν πίστευαν όσα είχαμε πει για τα τουρκικά F-35 και τους S-400, αλλά μας λοιδορούσαν.

ΘΕΜΑ: Μήπως το επόμενο μαχητικό της Τουρκίας δεν είναι F-35A/B αλλά Su-35/34;

Οι δυο χώρες έχουν συγκλίνοντα συμφέροντα. Η καθυστέρηση στην εξόρυξη των κοιτασμάτων αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου, Ελλάδας, αλλά και Ισραήλ και Αιγύπτου, θα ήταν ότι καλύτερο να μπορούσε να κρατήσει 10 με 15 χρόνια. Μέχρι τότε η Gazprom θα μπορούσε να “στοκάρει” ακόμη αρκετά χρήματα, ενώ θα είχε ολοκληρωθεί και ο αγωγός αερίου που θα φτάσει στην Κίνα.

JF-17 για την Τουρκία;

 

Τώρα, πολλοί έχουν “εκπλαγεί” με την πώληση των πυραύλων από τους Ρώσους στους Τούρκους, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως η Ρωσία είναι ο πιστότερος σύμμαχος της Ελλάδας. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει μόνο πρόσκαιρους φίλους, και πάντα πρέπει να δρα με βάση τα Εθνικά της Συμφέροντα, κι όχι ανόητες δοξασίες που ανάγονται στην προεπαναστατική Ελλάδα. Αυτό δηλαδή που κάνει η Τουρκία.

Η Τουρκία αισθάνεται αρκετά ισχυρή, ώστε να αδιαφορεί για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Η αγορά των S-400 είναι αρκετά μελετημένη, και δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι μια υψηλού ρίσκου μεν, απόλυτα υπολογισμένη δε κίνηση του Τούρκου προέδρου. Η αποχώρηση από το πρόγραμμα των F-35 δεν αφήνει την Τουρκία αποδυναμωμένη, το αντίθετο, είναι απόλυτα ισχυρή για να συνεχίσει να παίζει το ρόλο του “νταή” της περιοχής.

Πόσο κοστίζει το JF-17;

 

Τώρα, καλώς ή κακώς, η Τουρκική Αεροπορία είχε υπολογίσει να βάλει σε υπηρεσία τα F-35A αντικαθιστώντας τα παλαιότερα, κουρασμένα από τις χιλιάδες ώρες πτήσης και ατελείωτες αποστολές F-4E Terminator. Τα F-4E, έχουν γράψει χιλιάδες ώρες παραβιάσεων στο Αιγαίο, ατελείωτες αποστολές βομβαρδισμού στο Κουρδιστάν, κάποια στιγμή θα έπρεπε να αποσυρθούν.

Τα F-35A φυσικά θα ήταν η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της Τουρκικής Αεροπορίας να νικήσει με οποιονδήποτε τρόπο της Ελληνική, αλλά τώρα αυτά δεν υπάρχουν. Και δεν θα υπάρξουν ακόμη και για πολλά χρόνια, καθώς η εμπιστοσύνη των ΗΠΑ στην Τουρκία έχει κλονιστεί.

Τώρα, η Τουρκική Αεροπορία πρέπει να καλύψει τα κενά που θα αφήσουν τα F-4E όταν αυτά αποσυρθούν. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η αεροπορική ισχύς των γειτόνων βασίζεται σε έναν ουσιαστικά τύπο αεροσκάφους, το F-16C/D. Με τα F-4E εκτός υπηρεσίας, οι αριθμοί πέφτουν αισθητά. Ταυτόχρονα, τα F-16 δεν έχουν αρκετούς πιλότους, με αποτέλεσμα τα αεροσκάφη να υποχρησιμοποιούνται, αλλά και να υποσυντηρούνται.

Θυμίζουμε πως οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εκπαίδευση Τούρκων στο Πακιστάν, και πρότειναν την εκπαίδευσή τους στις ΗΠΑ. Πιλότους F-16 θα αποκτήσει η Τουρκία ξανά, το θέμα είναι ποια θα είναι η κατάρτισή τους, καθώς οι καλύτεροι, με σχολεία στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ βρίσκονται σε ανήλιαγα κελιά φυλακών…

 

Νέοι τουρκικοί πύραυλοι αέρος-αέρος Bozdogan (μέσου βεληνεκούς) και Gokdogan (μικρού)

 

Απαιτείται μια λύση, στο θέμα του εξοπλισμού. Η Ρωσία, πρότεινε, χωρίς να χάσει καιρό, την πώληση του εξαιρετικού μαχητικού εναέριας υπεροχής Su-35. Το τελευταίο είναι το σύγχρονο παράγωγο του Su-27, το οποίο έχει ενσωματώσει ένα πλήθος βελτιώσεων και ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η ρωσική τεχνολογία. Βέβαια, το αεροσκάφος συνεχίζει να μην έχει ραντάρ AESA αλλά το παλαιότερης γενιάς PESA. Το θέμα είναι πως όντας το καλύτερο επιχειρησιακό ρωσικό μαχητικό, αμφιβάλουμε το κατά πόσο οι Ρώσοι θα ήθελαν να μοιραστούν τεχνολογία και συμπαραγωγή με τους  Τούρκους.

Επίσης, το αεροσκάφος, θα λέγαμε πως δεν είναι το ιδανικό για αποστολές πάνω από το Αιγαίο, ενώ δεν θα μπορούσε με τίποτα να πιστοποιηθεί να φέρει τον αμερικανικής κατασκευής οπλισμό της ΤΗΚ. Το κόστος του, παρά τις εγχώριες διαδόσεις, είναι αρκετά υψηλό, ενώ οι Τούρκοι θα έπρεπε να επενδύσουν πολύ “βαριά” προκειμένου να μπορέσουν να το βάλουν σε υπηρεσία, και να επιτύχουν και υψηλά ποσοστά διαθεσιμότητας.

Το αεροσκάφος δεν έχει ουδεμία σχέση με ότι υπήρχε μέχρι και σήμερα σε τουρκική υπηρεσία, και, παρά την όποια ρωσοτουρκική συμμαχία, θα απαιτούνταν τιτάνια προσπάθεια και άφθονη χρηματοδότηση για την εισαγωγή ενός αριθμού 30 ως 60 αεροσκαφών σε τουρκική υπηρεσία.

Γιατί δεν βάζουν και οι Τούρκοι ραντάρ AESA στα δικά τους F-16 (οέο);

Κάπου εδώ θα πρέπει να πούμε πως ιδανικά, η έκδοση της σειρά Su-3X που ταιριάζει στις ανάγκες της τουρκικής ΠΑ είναι περισσότερο το Su-34, η εξειδικευμένη έκδοση για υποστρατηγική κρούση. Το τελευταίο, θα κάλυπτε περισσότερο τις ανάγκες των Τούρκων, που θα αποκτούσαν για πρώτη φορά ένα υποστρατηγικό αεροσκάφος, ένα εργαλείο επίδειξης και προβολής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτή.

Όμως, όλα είναι μια συνάρτηση του κόστους. Το F-35 μπορεί να κοστίζει πανάκριβα, αλλά μπορεί να κάνει την “δουλειά” πολύ περισσοτέρων αεροσκαφών 4ης γενιάς. Οι απώλειες μια αεροπορίας που κάνει χρήση F-35 θα είναι αισθητά μικρότερες από μια αεροπορία που χρησιμοποιεί “κλασικά” αεροσκάφη 4ης γενιάς, οι αποστολές που θα βγάλουν τα F-35 και ο βαθμός επιτυχίας των αποστολών τους θα είναι πολλαπλάσιες από ένα F-16, F-15 ή και για ένα Su-35. Συνεπώς, ιδανικά πάντα, αν ήθελε κάποιος να αντικαταστήσει το F-35 θα έπρεπε να αγοράσει πολλαπλάσια αεροσκάφη παλαιότερης γενιάς (θεωρητικά μιλώντας).

H Aselsan αναπτύσσει GaN AESA radar για το TF-X

Κάπου εκεί, θα πρέπει να πούμε η Τουρκία αναζητά την μεγιστοποίηση της τουρκικής προστιθέμενης αξίας σε κάθε αμυντικό πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τα Su-34/35, όπως και με τα περισσότερα αεροσκάφη στην αγορά σήμερα. Υπάρχει όμως, ένα αεροσκάφος, που είναι πολύ κοντά σε αυτό που θα ήθελε η Τουρκία, και αυτό δεν είναι άλλο από το σινοπακιστανικό JF-17.

Αν και η Τουρκία του Ερντογάν έχει κατά καιρούς “επιτεθεί” εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης, εντούτοις η Τουρκία “εξέτασε” το ενδεχόμενο αγοράς κάποιου κινεζικού stealth μαχητικού σε αντικατάσταση των F-35. Μπορεί κανείς να πει και θράσος, την μια μέρα να υβρίζεις τους Κινέζους για την “καταπίεση” των Ουιγούρων και την επόμενη να ζητάς το FC-31 γιατί “έφαγες πόρτα” από τις ΗΠΑ για το F-35.

Πρώτες δοκιμές πυροδότησης για τους τουρκικούς πυραύλους αέρος-αέρος GÖKDOĞAN (ΑΙΜ-9X) και BOZDOGAN (ΑΙΜ-120D), μάλλον δεν είναι “μακέτα”…

Το θέμα είναι πως το JF-17 δεν είναι ούτε για αστείο 5ης γενιάς, ενώ υστερεί κάπως σε σχέση με άλλα μονοκινητήρια αεροσκάφη 4ης γενιάς, όπως το F-16V ή το Gripen E. Αλλά είναι ένα απολύτως “τίμιο” αεροσκάφος, με τεχνολογία που μπορεί να εξαχθεί ακόμη και στην Τουρκία. Πιστεύουμε πως η Κίνα δεν θα είχε κάποιο πρόβλημα να εξαχθεί το JF-17, στα πλαίσια της εξαιρετικής σχέσης που έχει η ασιατική υπερδύναμη με το Πακιστάν. Μια αγορά 100+ μαχητικών JF-17 από την Τουρκία θα σύσφιγγε τις σχέσεις Τουρκίας-Πακιστάν ακόμη περισσότερο.

Το JF-17 σύντομα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τον κινεζικό κινητήρα WS-13, στη θέση του ρωσικού RD-93. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει το ωφέλιμο φορτίο του αεροσκάφους, ενώ θα λύσει και μια σειρά προβλημάτων. Το “πρόβλημα” όμως το JF-17, είναι τα κάπως περιορισμένης ικανότητας avionics του, που προφανώς καλύπτουν τις ανάγκες ενός “μέσου” χρήστη, αλλά όχι ενός απαιτητικού. Εκεί είναι πως η τουρκική βιομηχανία θα μπορούσε να κάνει θαύματα για το αεροσκάφος.

ΑΠΟΨΗ: CAC/PAC JF-17 Thunder, Sukhoi Su-35 και Eurofighter Typhoon οι πιθανότεροι αντικαταστάτες των τουρκικών F-35A

Είναι αρκετά πιθανό, μια πιθανή πώληση του JF-17 στην Τουρκία να γίνει με παράλληλη αποδέσμευση των πηγαίων κωδικών του αεροσκάφους. Αυτό θα επέτρεπε τη ενσωμάτωση ραντάρ AESA, συστημάτων αυτοπροστασίας, IRST, ακόμη και σκοπευτικό επί κράνους τουρκικής κατασκευής. Τονίζουμε πως οι Τούρκοι έχουν κάνει “άλματα” στον τομέα των Avionics την τελευταία δεκαετία, και πιθανή εμπλοκή τους σε ένα πρόγραμμα όπως αυτό του JF-17 θα ήταν μια win-win κατάσταση.

Αντιλαμβανόμαστε πως ουδεμία σχέση έχει ένα JF-17 με ένα Su-35, ή έστω κι ένα MiG-35. Αλλά αν σκεφτούμε την σημασία που δίνουν οι Τούρκοι στην υψηλή τουρκική προστιθέμενη αξία, στην ενσωμάτωση τουρκικών ηλεκτρονικών και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά και όπλων, τότε το JF-17 είναι μια εξαιρετική λύση.

To ASELPOD της τουρκικής ASELSAN σε δοκιμές με το πακιστανικό μαχητικό JF-17

Θα μπορούσε δε να δώσει λύση και στο πρόβλημα των χαμηλών διαθεσιμοτήτων των τουρκικών F-16C/D, με μείωση του αριθμού τους, κανιβαλισμό ορισμένων για διατήρηση των υπολοίπων. Επίσης, το κόστος των JF-17 θα ήταν τόσο χαμηλό, που θα μπορούσε να γίνει εισαγωγή τους σε υπηρεσία άμεσα, χωρίς να επιβαρυνθεί υπέρμετρα η τουρκική οικονομία.

Φυσικά η αντιπαράθεσή τους με τα ελληνικά F-16V δεν θα ήταν τόσο δόκιμη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην περίπτωση των JF-17, θα είχαμε αριθμητική υπεροχή των τουρκικών JF-17. Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, η Τουρκία έχει ήδη βάλει εκατοντάδες σπουδαστές στην Αεροπορική Ακαδημία της χώρας, και λίαν συντόμως οι σπουδαστές αυτοί θα στελεχώσουν τα αεροσκάφη της THK.

Όταν η φαρσοκωμωδία δεν έχει τέλος: Η Τουρκία εξετάζει προμήθεια μαχητικών Su-57 από τη Ρωσία και J-31 από την Κίνα στην θέση F-35

Το θέμα είναι πως πλέον η εκπαίδευσή τους θα κοστίζει πολύ φθηνότερα, ενώ θα μπορέσει πλέον να “βοηθήσει” και το Πακιστάν, αναλαμβάνοντας να κάνει τους Τούρκους χειριστές ετοιμοπόλεμους πολύ γρηγορότερα.

Τώρα, αν η Τουρκία στραφεί στα Su-34/35, σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση, δεν το γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι, πως αν ζητήσει τα εν λόγω μαχητικά, θα τα πάρει, καθώς μια τέτοια ευκαιρία δεν θα την άφηναν να πάει “έτσι” οι Ρώσοι. Κάτι τέτοιο όμως, εκτός από τεράστιο κόστος, θα είχε και άλλα, εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα την απόλυτη ασυμβατότητα οπλισμού, διαδικασιών συντήρησης, βιβλιογραφίας και τόσων άλλων. Αντίθετα, ένα “δυτικοποιημένο” ή μάλλον καλύτερα, “τουρκοποιημένο” JF-17TR, με τουρκικά ηλεκτρονικά, και τουρκικά όπλα, θα ήταν μια εξαιρετική λύση για τους γείτονες.

Μήπως το νέο τουρκικό μαχητικό TF-X θα είναι τελικά το … Su-57 “Erdoganski”;

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

32 ΣΧΟΛΙΑ

32 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
MPAMPIS

Αν ήμουν τούρκος Su-34 χωρίς δεύτερη σκέψη….
JF-17 ναι, αλλα πλήρως τουρκοποιημενο μεχρι και στον κινητήρα….φυσικα aesa απο την aselsan….
…..αυτο θα σήμανε εγκατάλειψη του f-16….

sotbak

εγώ πάλι πιστεύω ότι είναι στα πλαίσια της άσκησης πίεσης στις ΗΠΑ. Θα δούμε πολλά επεισόδια. Θα τους τρελάνουν στην κυριολεξία τους Αμερικάνους και δεν είναι και μαθημένοι σε τέτοια παιχνίδια…..

MPAMPIS

Κανεις δεν μπορει να γινει χαλίφης στην θέση του χαλίφη…..
Υπαρχει τοπικός ηγεμόνας και αυτός ειναι το Ισραήλ (υπό την νουθεσία των ΗΠΑ)…
Δεν υπαρχει χώρος για οθωμανική αυτοκρατορία….εάν η Τουρκία το επιδιώξει θα το πληρώσει…..εάν το επιδιώξει σίγουρα δεν θα το κανει με αμερικανικά όπλα…..

sotbak

με την ίδια λογική γιατί να στραφεί στο συγκεκριμένο αεροσκάφος και να μην εξελίξει το ΤΦ-Χ με τη βοήθεια πακιστανών-κινέζων.

Ως προς το χαλίφη, το νταβατζή της περιοχής δεν έκανε η Τουρκία για λογαριασμό των ΗΠΑ όλα τα χρόνια με αποκορύφωμα την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο; Τότε το Ισραήλ δεν ήταν τοπικός ηγεμόνας;

MPAMPIS

Αυτο λεω υπάρχουν δυο προοπτικές για τους Τούρκους: 1) δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ οπως τόσα χρονια…(ας πουμε η κεμαλική αντίληψη) 2) ανεξαρτητοποίηση και προσπάθεια για ανάληψη ηγεμονικού ρόλου στην περιοχή… Η δεύτερη προϋποθέτει την διαφοροποίηση στην πηγή οπλισμού.ντοπιος,ρωσικός,κινεζικός αλλα οχι αμερικανικός. Απο όσο ξερω τα χρονια της εισβολής στην Κύπρο αλλα και μεχρι σχετικά πρόσφατα οι Τούρκοι ήταν πολυ καλύτεροι φίλοι των Ισραηλινών απο οτι οι Έλληνες (Άραφατ, κανταφι, plo κτλπ) Ποτε η Τουρκία άρχισε να αναμειγνύεται στα εσωτερικά των Αράβων να το παίζει προστάτιδα των μουσουλμάνων; Απο τότε που βγήκε ο ερντογκαν……η σύγκρουση με το Ισραήλ ήταν αναπόφευκτη… Read more »

MisCo

“Ήταν δυστυχώς οι εποχές που πολλοί, όχι απλά δεν πίστευαν όσα είχαμε πει για τα τουρκικά F-35 και τους S-400, αλλά μας λοιδορούσαν.”

Ακομα δεν ειναι οριστικη η ακυρωση πωλησης… φυσικα δικαιωμα σας να ποντάρετε.
Προσωπικα με τον παραγοντα Τραμπ, δεν θα πονταρα πουθενα… αν επρεπε θα πονταρα στα λεφτά.

Ganesha_Mahesvari

Μου αρέσει ότι αφού λύσαμε τα δικά μας, τώρα δίνουμε και συμβουλές για το ποιο αεροσκάφος να διαλέξει η Τουρκική αεροπορία… τελικά δεν παιζόμαστε με τίποτα.

chikichiki

Δε δίνουμε συμβουλές, κάνουμε εικασίες για να δούμε τι κατεύθυνση μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε προς λύση των δικών μας.

ikaros

Το είχα αναφέρει και στο περσινό άρθρο σχετικά με την επιλογή Sukhoi. Αν οι Τούρκοι πάνε για άμεση αγορά ΝΜΑ πάνε κατευθείαν σε JF-17Τ (Turkey) με πολλά τούρκικα υποσυστήματα. Και χαίρομαι που τελικά ασπάζεστε αυτή την άποψη. Φθηνό μονοκινητήριο μαχητικό των φίλων-αδελφών Πακιστανών. Με μια συμφωνία εγκαθιστούμε ότι σύστημα εγχώριο θέλουμε και αμέσως-αμέσως πραγματικότητα το τούρκικο μαχητικό. Από εκεί και πέρα μια γρήγορη σκέψη για την δομή F-35A/B τέλος Από τα 260-270 F-16 τους υπάρχουν αναφορές ότι διαθέσιμα είναι τα μισά. Αν τελικά προχωρήσει αυτό που λέτε για κανιβαλισμό πάμε σε απομείωση του στόλου των Fighting Falcon (στα παλαιότερα κυρίως… Read more »

George

Εχει ομογενοποιηθεί ο στόλος των F-16 στο επίπεδο -50 Adv εκτός από τα 37 -30αρια

ikaros

Και πάλι υπάρχει όμως διαχωρισμός καθώς τα 30 τελευταία -50 Adv έχουν δυνατότητα να φέρουν CFT που τα παλαιότερα δεν μπορούν. Από εκεί και πέρα μια αναβάθμιση δεν μηδενίζει τα χρόνια. Άρα τα αναβαθμισμένα -50 που είχαν απομείνει (γύρω στα 70 από τα αρχικά 80) είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον στόλο των Block-40 ειδικά των πρώτων παρτίδων πριν το 1996. Στο θέμα διαθεσιμότητας (όσο υπάρχει) θεωρώ πως η ΤΗΚ θα παραμείνει με τα 30 Block-50 Adv, + 70? Block-50, +τα 46 Block-40 της τελευταίας παρτίδας.

bill971

& γιατί να μην κάνει την έκπληξη & να πάρει rafale; Δεν παίζει αυτό το σενάριο; Εξαιρετικό αεροσκάφος με όπλα κορυφαία.
Σίγουρα δεν θα μπορέσουν να βάλουν Τούρκικα ηλεκτρονικά κλπ αλλά θα είναι & πολιτική κίνηση.
Θα είναι & ανώτερα από τα εκσυγχρονισμένα, όταν…, δικά μας f-16.

ikaros

Τι πιθανότητες και σε ποιο κόστος οι Γάλλοι θα παραχωρούσαν μεταφορά τεχνολογίας-source codes για μια τουρκοποιημένη έκδοση του Rafale και με δυνατότητες (εδώ γελάμε) εξαγωγής ? Επίσης τα Rafale-Eurofighter κτλ είναι ακριβές λύσεις και εμπόδια στην εξέλιξη του TFX που θα είναι και 2κινητήριο. Ένας αριθμός (40-80) JF-17 καλύπτει κενά με μικρός κόστος και τεράστιο ποσοστό εγχώριας συμμετοχής. Πρέπει να καταλάβουμε πλέον πως η τεράστια πολεμική βιομηχανία χρειάζεται συνεχώς τάισμα με συμβόλαια για να παραμείνει ζωντανή. Επιλογές του τύπου 20-30% ΑΩ δεν παίζουν ποια για την γείτονα.

Em.Ti

Η Γαλλία δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις με την Τουρκία. Ίσα-ίσα που έχουν ακριβώς τα αντίθετα συμφέροντα στην περιοχή μας. Επομένως, Rafale yok.

stepa

Γιατι αποκλειεται το ενδεχομενο μιας ενδιαμεσης αγορας απο την μαμα Γερμανια ενος αριθμου Typhoon προκειμενου να καλυφθει το κενο μεχρι την ελευση του TFX οποτε και αν ερθει?……οσο για τα F 35 κατι μου λεει οτι το παιχνιδι δεν εχει τελειωσει οριστικα, θα τραβηξει μερικους μηνες ακομα η υποθεση πιστευω

dimitrisx

Από όλη αυτή την κατάσταση, η Ελλάδα αγοράζει χρόνο από το πουθενά, που δεν πρέπει να τον σπαταλήσει.

MPAMPIS

Αυτή ειναι η ερώτηση εκτός απο χρόνο τι άλλο να αγοράσει;
mdcn?
Fdi?
F-35?
Fos?
Jassm?μηπως er?

DimitrisXr

Η Ελλαδα βρισκεται σε μια εξαιρετικα ατυχη περιοδο οσον αφορα τους εξοπλισμους. Εχουμε τον μισο στολο αεροσκαφων να χρειαζεται αναβαθμιση, τον αλλο μισο να ειναι προς αποσυρση, 4 φρεγατες σε αναγκη αναβαθμισης και 10 φρεγατες προς αποσυρση και ολα αυτα σε οριζοντα 5-10 ετιας. Ευτυχως για μας, οι Τουρκοι μεσα σε αυτα τα χρονια αντι να ενισχυθουν με φ35 και να απειλησουν αμεσα (οπως ηταν ο αρχικος φοβος), θα βρισκονται οπως ολα δειχνουν και αυτοι σε μεταβατικη περιοδο. Με μια ”περιοδο χαριτος” αν μπορουμε να το πουμε ετσι 5-10 χρονων, ναι, πιστευω μπορουμε να καλυψουμε πολλα απο τα προβληματα μας

Ganesha_Mahesvari

Πολύ σωστός, ας ελπίσουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις ανέλπιστα θετικές συγκυρίες για εμάς.

FTS

To νοτιοκορεάτικο που έχει πιο ανεπτυγμένα χαρακτηριστικά stealth από τα ευρωπαικά/ρωσικά 4 γενιάς και δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα πολιτικά προβλήματα υπάρχουν λόγοι που δεν το λαμβάνετε υπόψη?
Προσωπικά το θεωρώ την πιο λογική επιλογή και έτσι η ΤΠΑ θα διατηρήσει την ποιότητα της, δεν θα ανησυχεί για κυρώσεις όπως με ένα ευρωπαικό ΝΜΑ, μπορεί να μπει συμπαραγωγός, και δεν θα έχει δεθεί τόσο πολύ στο ρωσικό άρμα.

evaggelos

η διαφορα ειναι στο τι τιμωρια θα βαλουν οι ηπα στην τουρκια καλα τα νοτιοκορεατικα αεροσκαφη αλλα ειναι και μια χωρα που ειναι στρατιωτικα και διπλωματικα με τις ηπα οποτε αν τα αμερικανα πουν οχι τοτε και οι νοτιοκορεατες οχι θα πουν,τους αδερφους γερμανους να φοβασαι και φυσκα το ην.βασιλειο ειδικα του μπωρις.

NickKoliopoulos

Η απάντηση στο τι ταιριάζει καλύτερα στους Τούρκους ίσως είναι απλά αυτή η επιλογή στην οποία θα μεταφερθεί περισσότερη τεχνογνωσία για την ολοκλήρωση του προγράμματος TFX. Αυτός εξάλλου είναι ο καταληκτικός στόχος των Τούρκων και αυτό πιθανότατα θα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη για αυτούς από την αγορά των F-35 (reverse engineering από ένα προηγμένο αεροσκάφος 5ης γενεάς, ώστε να φτιάξουν ένα .. άλλο εγχώριο αεροσκάφος 5ης γενεάς..). Αντίστοιχα η σχεδίαση και κατασκευή εκπαιδευτικών αεροσκαφών όλο και υψηλότερης τεχνολογίας (ΤΑΙ Hurkus, Hurjet) επιτρέπει την συσσώρευση κρίσιμης αεροπορικής τεχνογνωσίας για το επόμενο βήμα το οποίο είναι η σχεδίαση και κατασκευή… Read more »

Lesalaut

Θέτετε δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά το ποιό είναι το πλέον κατάλληλο μαχητικό για την Τουρκία, εφόσον τελεσιδικησει η απαγόρευση για το F-35. Εδώ, το πιο λογικό θα ήταν να δούμε μια λύση τύπου J-31 ή ΚFX, με την επιλογή του κινεζικού να είναι ενδιαφέρουσα και για τους αμερικανούς, καθώς θα έβρισκαν την ευκαιρία να μάθουν κάποια πράγματα για την υψηλή τεχνολογία των βασικών αντιπάλων τους. Η πιθανότητα επιλογής του νοτιοκορεατικου μαχητικού είναι επίσης σοβαρή, δεδομένου ότι ήδη οι δύο χώρες συνεργάζονται σε οπλικά projects, ενώ συμμέτοχος (προβληματικός) είναι και η μουσουλμανική Ινδονησία. Φυσικά δεν αποκλείεται και η επιλογή του… Read more »

Em.Ti

Συμφωνούμε σε όλα, με εξαίρεση την πιθανότητα επιλογής του Rafale από την Τουρκία. Πιο πιθανό είναι το Typhoon, το οποίο ούτως ή άλλως (για διάφορους λόγους) είναι δύσκολο να εξαχθεί στην Τουρκία.

Thanos74

Τα γέλια του αιώνα Mirage 2000-5 εναντίον JF17……. Δεν λέω καν για F16 V Γιατί παραείναι άδικο…..

Haris Peios

Με τα S400 έγινε η μισή δουλειά. Πρέπει οπωσδήποτε (για εμάς) να επιλέξουν αύριο κιόλας SU57 με … δικά τους συστήματα (είναι της μόδας), για να δέσει πλήρως το θέμα. Όσο είναι ακόμα στα πράγματα ο Ερντογάν.

Παρτακιας

Προσωπική μου εκτίμηση πως πιο εύκολα θα δούμε την Lockheed Martin να συμμετέχει στον εκσυγχρονισμό των F16 της ΤΗΚ (μια κάποια στιγμή στο μεσοπρόθεσμο μέλλον) παρά Su34/Su35 με ερυθρόλευκους ομόκεντρους κύκλους.
Για την Κίνα δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά, μπορεί και να ρισκάρουν να τους πουλήσουν JF-17, αφού αυτό που τώρα τους καίει είναι τα stealth προγράμματα που τρέχουν. Με την ίδια περίπου λογική που οι ΗΠΑ θα τους αφήσουν εκτός F35 αλλά σε ενδεχόμενο διαγωνισμό εκσυγχρονισμού F16 θα δώσουν το παρόν.

Em.Ti

Το έχω γράψει ξανά σε αντίστοιχα θέματα, το γράφω και τώρα: το JF-17 είναι ιδανικό για την Τουρκία προκειμένου να αρχίσει να αντικαθιστά τα F-16C/D, τα οποία σε λίγα χρόνια θα έχουν προβλήματα υποστήριξης. Και όχι μόνο θα μπορέσουν να βρουν έναν φτηνό αντικαταστάτη, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι το α/φος θα είναι σχεδόν πλήρως τουρκοποιημένο (και κατασκευασμένο εγχωρίως εννοείται) ώστε η Τουρκία θα απολαμβάνει τα ακόλουθα οφέλη: – Θα έχουν ένα “σχεδόν” TF-X, ό,τι πρέπει για την εγχώρια κατανάλωση – Θα καλυφθεί το κενό από την παύση παραγωγής των F-16 & F-35 – Θα υπάρχει το κατάλληλο όχημα για εγχώρια… Read more »

George

Όμορφο αεροσκάφος, αξίζουν συγχαρητήρια στο Πακιστάν και τη Κίνα .
Πριν ελάχιστες δεκαετίες οι πρώτοι έφτιαχναν χαρταετούς και οι δεύτεροι σοβιετικές κόπιες και κάτι Q-5 kai JΗ-7
Μια τουρκοποιημένη έκδοση θα είναι ανάλογη της σχεδιαζόμενης Mk III έκδοσης του α/ε με AESA, HMD, IRST και νέα ηλεκτρονική σουίτα
(Το targeting pod ήδη υπάρχει στο JF-17 στη μορφή του ASELPOD της Aselsan)
Θα είναι σε μια τέτοια περίπτωση με δύο σουίτες advance elextronics!
Μια Κινέζικη και μια Τουρκική
Και με δύο επιλογές για κινητήρα! Έναν Ρώσικο και έναν Κινέζικο!

chikichiki

Η απόκτηση ΝΜΑ από την Τουρκία έχει κι επιχειρησιακό σκέλος, πέραν του γεωπολιτικού και του τεχνολογικού. Στο επιχειρησιακό σκέλος λοιπόν, το JF-17 παίρνει κάτω από τη βάση. Είναι πολύ απλά ακατάλληλο, ένα 70% (και αν) F-16 ποσοτικά και ποιοτικά που δεν θα προσφέρει στην THK τίποτα που δεν έχει ήδη. Η ζυγαριά θα έγερνε σχεδόν αποφασιστικά υπέρ μας σε πόλεμο. Καθώς ο στόλος των F-16 τους θα υποφέρει μεν, αλλά δεν θα αφανιστεί (κι άλλοι πετάνε αμερικάνικα μαχητικά χωρίς επίσημη υποστήριξη), τυχόν αγορά JF-17 θα μπορούσε μόνο συμπληρωματικά να λειτουργήσει, σε μικρομεσαίους αριθμούς και χωρίς μετάθεση του βάρους της ΤΗΚ… Read more »

Nick

Το JF-17 το είδα στο Paris Air Show. Όσον αφορά τις επιδόσεις, είναι σαφώς υποδεέστερο του F-16. Το F-16 κάνει μια στροφή 360 μοιρών σε 19 δευτερόλεπτα, όταν το JF-17 θέλει 23 ολόκληρα δευτερόλεπτα (το Rafale την κάνει σε 17 δευτερόλεπτα). Κακώς η “Πτήση” έγραψε πρόσφατα ότι το αεροπλάνο εντυπωσίασε. Το JF-17 είναι εντελώς ανεπαρκές για τις ανάγκες της ΤΗΚ. Πάνω από το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, ενάντια σε ελληνικά F-16, δεν έχει καμία ελπίδα. H πιο πρακτική λύση για την Τουρκία είναι να κρατήσει σε υπηρεσία όσο περισσότερα αεροσκάφη μπορεί. Να βάλει σε υπηρεσία, αν το μπορεί εγκαίρως,… Read more »

ppppp

Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπέσουν στο jf17 ούτε εξυπηρετεί τους στόχους τους.
Αυτά είναι δικά μας όνειρα θερινής νυκτός… Θα μας βόλευε πολύ να τα πάρουν.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Με το Ισραήλ ή με τον Καναδά η αεροπορική εκπαίδευση στην...

Μετά τα όσα –πολλά- γράφηκαν για το θέμα του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τους μνηστήρες που υπάρχουν, τώρα… που καταλάγιασε η σκόνη...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 January

Αγορά 3.99 $

Related News

Αμερικανική Διεθνής Στρατιωτική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για την Κύπρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Λευκωσία, ανοίγει ο δρόμος πλέον και για διεθνή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε...

Τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα Stryker για την Αργεντινή, «έλεγχος τιμών»

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εγκρίνει την πιθανή πώληση 27 τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων M1126 Stryker ICV στην Αργεντινή, με εκτιμώμενο κόστος $100 εκατομμύρια.Σύμφωνα...

Με το Ισραήλ ή με τον Καναδά η αεροπορική εκπαίδευση στην Καλαμάτα; Ας μην κοιτάμε τα αεροσκάφη αλλά το αποτέλεσμα!

Μετά τα όσα –πολλά- γράφηκαν για το θέμα του Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και τους μνηστήρες που υπάρχουν, τώρα… που καταλάγιασε η σκόνη...

Οι Τούρκοι θα εκπαιδεύουν τώρα και Λίβυους αξιωματικούς

Η παροχή εκπαίδευσης από την Τουρκία σε 190 Λίβυους σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής της Τρίπολης δείχνει την ολοένα και βαθύτερη –έμπρακτη– ανάμιξη της Άγκυρας...

Αποχρώσεις Stealth: η παλιά και η νέα επίστρωση των F-35

Αεροσκάφη της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας (Aeronautica Militare) έχουν αναπτυχθεί για δεύτερη φορά στην Ισλανδία, εκτελώντας εναέριες περιπολίες επιτήρησης (Air Policing) για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.https://www.ptisidiastima.com/plaaf-low-visibility-coating/Πριν...
- Advertisement -