«Μάττις: Η Κίνα ασκεί εκφοβισμό των γειτόνων της με τις Ένοπλες Δυνάμεις της

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η ανάπτυξη από την Κίνα στρατιωτικών μέσων στα τεχνητά νησιά που έχει κατασκευάσει στην Νότια Σινική Θάλασσα συνιστά «στρατηγική εκφοβισμού» των γειτόνων της, δηλώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάττις. Και αυτό θέτει το ερώτημα για το ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι της Κίνας, λέει χαρακτηριστικά.

O Αμερικανός υπουργός επεσήμανε ότι η Κίνα στρατιωτικοποιεί τα τεχνητά νησιά στην Νότια Σινική Θάλασσα αναπτύσσοντας πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας, αντιαεροπορικούς πυραύλους, ηλεκτρονικούς παρεμβολείς και, προσφάτως, βομβαρδιστικά στο Woody Island –νησί που επίσης διεκδικούν το Βιετνάμ και η Ταϊβάν. Ενέργειες από τις οποίες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το Πεκίνο είχε πει πως θα απείχε.

«Παρά τους ισχυρισμούς της Κίνας για το αντίθετο, η τοποθέτηση αυτών των οπλικών συστημάτων συσχετίζεται άμεσα με στρατιωτική χρήση που έχει σκοπό τον εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό» είπε μιλώντας στην διάσκεψη για την ασφάλεια IISS Shangri-La Dialogue που πραγματοποιείται στην Σιγκαπούρη. «Η στρατιωτικοποίηση δε των νησιών Spratlys έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις δημόσιες διαβεβαιώσεις του προέδρου Σι Τζιπίν το 2015 στον Λευκό Οίκο ότι δεν θα το έκανε αυτό» προσέθεσε.

Η προειδοποίηση ότι μια τέτοια πολιτική (από πλευράς Κίνας) βρίσκεται παντελώς σε αντίθεση με την «ειλικρινή στάση» των ΗΠΑ μπορεί να ήταν αβρώς διατυπωμένη, όμως ήταν σαφέστατη. «Πιστεύω ότι θα υπάρξουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο μέλλον όταν έθνη χάνουν τις καλές σχέσεις με τους γείτονές τους, όταν πιστεύουν ότι η συσσώρευση τεράστιου χρέους σε αυτούς καταργώντας τρόπον τινά την ελευθερία της πολιτικής δράσης είναι ο κατάλληλος τρόπος να τους συμπεριφέρονται» υπογράμμισε.

Το Πεκίνο έχει επικριθεί επανειλημμένως ότι χρησιμοποιεί το εθνικό χρέος υπό ανάπτυξη χωρών για να κερδίσει πολιτικό πλεονέκτημα. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κίνας στην ίδια διάσκεψη, Αντιστράτηγος He Lei, απέρριψε τα σχόλια του Τζέιμς Μάττις χαρακτηρίζοντας όσα είπε «ανεύθυνα». Όμως ο «Mad Dog» Μάττις δεν μάσησε τα λόγια του. «Κανένα έθνος δεν μπορεί και δεν πρέπει να κυριαρχεί στον Ινδο-Ειρηνικό» ξεκαθάρισε.

«Εάν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιδιώκουν μια εποικοδομητική σχέση με την Κίνα με σκοπό την επίτευξη αποτελεσμάτων, η συνεργασία, όποτε είναι δυνατόν, θα είναι το επιδιωκόμενο όπως και ο έντονος ανταγωνισμός όπου πρέπει… Μην γελιέστε: η Αμερική είναι στον Ινδο-Ειρηνικό για να μείνει. Αυτό είναι το θέατρο προτεραιότητάς μας».

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Gunner
Member
Gunner

Η αμερικανική κυριαρχία στην περιοχή τελειώνει. Ότι και να λένε οι ΗΠΑ αυτό δεν αλλάζει. Η Κίνα είναι πολύ μεγάλη και πολύ προηγμένη για να κάνουν ότι θέλουν οι ΗΠΑ.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Με τον βαψομαλλιά είναι το μόνο σίγουρο. Αυτός ανοίγει πόλεμο με τους συμμάχους των ΗΠΑ! Ο άνθρωπος είναι εκτός ιστορίας, ενόψει απειλής ιστορικής εξαφάνισης της Δύσεως (πλήρης αναδιανομή του διεθνούς καταμερισμού εργασίας υπέρ της Ανατολής, ασφυκτική πολιτιστική και πληθυσμιακή πίεση από το Ισλάμ) η απάντηση που έχει είναι οι δασμοί εις βάρος των συμμάχων! Το όραμά του είναι, λέει, να εξαφανιστούν οι Μερτσέντες από την 5η Λεωφόρο! Τέτοιος τιτάνας του πνεύματος!

Ellinokyprios
Member
Ellinokyprios

Και η Τουρκία κε. Μάττις, και η Τουρκία…

kakaouskia
Member
kakaouskia

Καλησπέρα

Φαντάζομαι όταν τους έλεγαν για χρόνια “δεν αφήνετε τον κομμουνισμό και να γίνετε σαν κι’ εμάς;” δεν περίμεναν ποτέ ότι οι Κινέζοι θα τους έπερναν κυριολεκτικά.