- Advertisement -

ΟΠΛΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ F-16V! Σύμβαση πιστοποίησης του JSOW AGM-154C Block II στα ελληνικά F-16V

- Advertisement -

Η Naval Air Systems Command (NAVAIR) έχει αναθέσει στην εταιρεία Raytheon Missile Systems έργο πιστοποίησης και δοκιμών του stand-off όπλου JSOW AGM-154C Block II στα ελληνικά μαχητικά F-16C/D που αναβαθμίζονται σε F-16V.
Το έργο μέγιστης αξίας $3.129.669 ανατέθηκε στις 26 Αυγούστου 2020, αλλά έγινε γνωστό στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. Είχε προηγηθεί αίτημα Notice of Intent τον Σεπτέμβριο του 2019, στο οποίο αναφερόταν ότι η διαδικασία θα διαρκέσει 18 μήνες και ότι το συμβόλαιο θα έπρεπε να δοθεί το τρίτο τρίμηνο του 2020. Κάτι που τελικά πραγματοποιήθηκε. Η Raytheon Missile Systems θα προχωρήσει τώρα στην πιστοποίηση του AGM-154C Block II και τις αναγκαίες δοκιμές, διαδικασία που θα συμπεριλαμβάνει την εγκατάσταση του απαιτούμενου λογισμικού στο αεροσκάφος.

Το Αμερικανικό Ναυτικό τροποποιεί 242 AGM-154C-1 JSOW σε AGM-154C


Το stand-off όπλο AGM-154C είναι ήδη σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία και αξιοποιείται από τα μαχητικά F-16C/D Block 52+ Advanced. Το όπλο μπορεί να αφεθεί ακόμα και από αποστάσεις που ξεπερνούν τα 130km, όταν το μαχητικό πετά σε ύψος 35.000-40.000ft. Άφεση μπορεί όμως να γίνει και από χαμηλά ύψη. Ενδεικτικά, για εξαπόλυση από ύψος 500ft, το AGM-154C μπορεί να προσβάλλει στόχους σε αποστάσεις έως και 22km. Πρόσθετο πλεονέκτημα του JSOW είναι ότι δεν διαθέτει κινητήρα, οπότε το θερμικό ίχνος είναι ανύπαρκτο. Τέλος έχει πολύ μικρό RCS.

Χρηματοδότηση για τη συνέχιση των δοκιμών του JSOW-ER


Σκοπός της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να πιστοποιηθεί το σύνολο των προηγμένων όπλων (με την εξαίρεση των όπλων των γαλλικών αεροσκαφών) που διαθέτει στα μαχητικά F-16V και να αποκτηθούν νέα ατρακτίδια και όπλα ώστε να υπάρξει η δυνατότητα πλήρους αξιοποίησης των αναβαθμισμένων F-16V. Τονίζουμε πως στην περίπτωση που αποκτηθεί συμπληρωματικά και το JSOW-C1, τότε τα F-16V θα έχουν ένα χαμηλού κόστους όπλου για αποστολές εναντίον πλοίων. Αξίζει να διαβάσετε το παρακάτω μας άρθρο, που είχε γραφτεί δυο χρόνια πριν!

ΘΕΜΑ: Μήπως είναι καιρός η ναυτική κρούση στο Αιγαίο να περάσει στα F-16 με JSOW-C1;


Πρέπει να πούμε πως η ΠΑ θα είναι ο πρώτος χρήστης JSOW σε F-16V. Λογικά, το όπλο θα έπρεπε να το πιστοποιήσει η Ταϊβάν, που είναι επίσης χρήστης του JSOW AGM-154C. Συνεπώς, το όπλο θα πρέπει να έχει πιστοποιηθεί από την Ταϊβάν (όχι από τις ΗΠΑ, τα αμερικανικά F-16V αποκτούν το ραντάρ αλλά όχι τον προηγμένο υπολογιστή). Η πιστοποίησή του από την Ελλάδα και την ΠΑ, σημαίνει πως η ΠΑ ενδιαφέρεται για το Block II, και ίσως όχι μόνο. Εννοούμε πως πιθανότατα η ΠΑ έχει στο “μάτι” και κάποια άλλη έκδοση του όπλου, πιθανότατα την C1 (Block III). Παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα σας κρατήσουμε ενήμερους!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

25 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
25 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ANDREW

Από pods τα f16 μπορούν να πάρουν το γαλλικό talios για να γίνει μία μαζική παραγγελία για καλύτερη τιμή ή όχι?

Gunner

To Rafale θα πιστοποιηθεί στο αμερικανικό Sniper
https://www.airforce-technology.com/news/qatar-emiri-air-force-selects-lockheed-sniper-atp-rafale/
Να μια ευκαιρία για να εξοπλιστούν και τα 2 αεροσκάφη με το ίδιο ατρακτίδιο.

ANDREW

Gunner Gunner και aris32 aris32 η γαλλική αεροπορία δοκίμασε επιτυχώς το talios pod στα f3r. Θα είναι επιχειρησιακό σε λίγους μήνες και θα το πάρει και η Ινδία. Ποιος ο λόγος να διαλέξουμε sniper pod για τα rafale f3r και τα f16 μας, όταν το talios, όπως λέει η thales στο site της, είναι plug & fight σε όλα τα υφιστάμενα μαχητικά, αλλά και σε αυτά που θα φτιαχτούν;
https://www.thalesgroup.com/en/activities/defence/air-forces/airborne-optronics
“With its open architecture, the TALIOS pod is designed as a “plug & fight” system for all existing and future fighters. Additional functions can be incorporated as and when they are needed to meet the evolving requirements of the armed forces”.
έχει κάτι καλύτερο να προσφέρει το sniper pod σε σχέση με το ολοκαίνουργιο talios;

aris32

οχι αλλα επειδη το rafale μεσω Καταρ εχει πιστοποιηθει στο sniper το πιο λογικο ειναι η αγορα sniper και αναβαθμιση των litening( ιδιαιτερα για τα πιο παλια φ16 θα απαιτηθει και αναβαθμιση του ατρακτιδιου ναυτιλιας)

Gunner

Για πυραύλους εναντίον πλοίων έχετε κάτι; για πυραύλους αντιραντάρ;

aris32

εκει ειναι το θεμα ολοι γραφουν για jassm ενω ηδη εχουμε τον scalp και σε λιγο καιρο καλυτερο φορεα του οπλου, θα επρεπε να γραφουμε να αγορασουμε περισσοτερους πυραυλους harm καιαναβαθμιση των παλιων. τα f16 πρεπει να ειναι εξοπλισμενα με τουλαχιστον 250harm + το ατρακτιδιο hts(εστω 12 ατρακτιδια

Gunner

Το θέμα είναι τι μπορούμε να αγοράσουμε από πλευράς χρημάτων. Ελπίζω τα F-16V να αποκτήσουν όπλα κι εναντίον πλοίων (AGM-84), όπως επίσης ανώτερες εκδόσεις των AGM-88 που έχουν χρήση και σε αποστολές SEAD και σε αποστολές ASuW και φυσικά ατρακτίδια HTS, σκόπευσης όπως το Sniper αλλά και Η/Π, DB-110 κτλ.

ANDREW

Για πιο λόγο να αγοράσεις Harpoon, όταν την ίδια στιγμή υπάρχει ο NSM και ο lrasm, ο οποίος όμως δεν έχει πιστοποιηθεί ακόμα εάν δεν κάνω λάθος στα f16; Πιστευω πως πρέπει να αγοραστεί μεγάλος αριθμός NSM και μικρότερος από lrasm, μιας και κοστίζει 3,8 εκ η μονάδα. Επίσης, είχα δει σε βίντεο πως το USN πέραν του ότι θα φτιάξει κανιστρα για τον lrasm, όπως αυτά των NSM, σκοπεύει να βγάλει και υπερηχητικη έκδοση με ramjet για τον lrasm. Έτσι θα έχεις ένα βλήμα σε δύο εκδόσεις, υπό ηχητική και υπερηχητικη. Εκεί πιστεύω πως πρέπει να στραφούμε για τα f16 και τα f35 block 4 και να πάρουμε καιβεπακτιες συστοιχίες NSM. Ανάγκαστηκα θα κρατήσουμε τους exocet και θα τους αναβαθμίσουν σε block 3 για τα πλοία και τα mirage -rafale.

Gunner

Η ΠΑ γι’ αυτό το όπλο ζήτησε ενημέρωση.
https://www.ptisidiastima.com/usn-provided-information-to-haf-for-agm84-purchase/
Το όπλο είναι ήδη πιστοποιημένο στα F-16Bl50, μπορεί και στα Bl52+. Δεν έχω ακούσει κάτι για NSM, πέρα από κάποιες προσπάθειες από την προηγούμενη κυβέρνηση για απόκτηση επάκτιων συστοιχιών.

SeaborneFaith

καιρός ήταν , εύγε !

christos_choris_a

Εκτιμώ οτι τα F-16V θα αναλώνονται σε αποστολές αναχαίτησης και αεροπορικής υπεροχής μαζί με τα 18 ( όλα κι όλα ) Rafale.Όπλα τους θα είναι οι AIM-120C-8 οι AIM-9X και οι Iris-T. Οι AGM-154C block II ( καλώς να ορίσουν ) θα εξοπλίσουν τα 70 περίπου F-16 που θα αναβαθμιστούν με απάρτια απ’ τα F-16 block 52. ΟΛΑ τα F-16 χρειάζονται ( και δεν πωλούνται ).

Gunner

Μπορεί 1 ή 2 μοίρες, σίγουρα όχι και οι 4. Έχει ακουστεί κάτι για AIM-9X; γιατί από ότι ξέρω οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν πώληση σε κράτη που έχουν συμμετάσχει στην παραγωγή του IRIS-T.

Xristoforos

Ε.Ε….. καρότο
Εμείς …comment image

Last edited 2 months ago by jaclynwatt9740
Tango.Alpha

Θα σερβιριστεί γλάρος. Τα όπλα τα αγοράζουμε για να τα δείχνουμε κι όχι για να απειλούμε σοβαρά ή και να τα χρησιμοποιούμε.

Koulis

Bon appetit.

ultorius

Στο ΓΕΕΘΑ επιτέλους θα νιώθουν σαν τη Βουγιουκλάκη στην Μοντέρνα Σταχτοπούτα που παράγγελνε από τον κυρ Στέφανο. Αμην… καιρός ήταν να πάρουμε μπροστά

Dimitris

Βασικά χρειαζόμαστε μερικά AGM-84. Όπλο που δεν μπορεί να κάνει pop up ελιγμό τι ελπίδες μπορεί να έχει απέναντι στα Goalkeeper των Τούρκων;
Πάντως ως κίνηση η πιστοποίηση αυτή είναι ορθότατη. Μήπως χρειαζόμαστε και την έκδοση Α-1 με BLU-111; Θα έκανε τα F-16 ικανά για πολλαπλά πλήγματα σε μηχανοκίνητους σχηματισμούς από απόσταση.

Last edited 2 months ago by abkbgrf
aris32

δεν εχουν goalkeeper οι τουρκοι.θα ηθελαν να εχουν. εχουν στις o.h.perry 1 phalanx. στις κορβετες ada 1 ram ομοιο με το ram των supervita και στις υπολοιπες φρεγατες μεκο εχουν ειτε 2 phalanx ειτε 3 seazenith τα οποια ειναι μακραν το χειροτερο ciws που υπαρχει αυτην την στιγμη.

Dimitris

Σωστό για τα sea zenith. Πάντως επιμένω ότι τα Harpoon χρειάζονται.

SAAB

Μόνο $3.129.669 η πιστοποίηση του jsow. Δεν θέλω να ανοίξω θέμα, αλλά όσοι σε συζητήσεις κατά καιρούς έχουν θεωρήσει τεράστιο μειονέκτημα τα χρήματα που πρέπει να δοθούν για πιστοποίηση πυρομαχικών ή όπλων σε μία πλατφόρμα, διότι ανεβάζουν σε δυσθεώρητα ύψη την τιμή, διαψεύδονται από το παρόν άρθρο.

swan1908

Αμην παναγια μου μακαρι να μην ειναι ονειρο ολα αυτα που διαβαζουμε τους τελευταιους μηνες,δες που θα με κανουν να ψηφίσω κουλη

Apostolis

Καλές φυσικά οι πιστοποιήσεις όπλων ακόμα καλύτερες οι αγορές τους, γιατί και τώρα τα f-16 είναι πιστοποιημενα για διαφορα όπλα αλλά τα όπλα δεν τα έχουμε. Ας πανηγυρισουμε λοιπόν όταν δοθούν συμβόλαια για αγορά νέων όπλων, το ίδιο ισχύει και για τα rafale.

digitallito

Απορρίπτουμε δλδ για ναυτική κρούση το NSM το οποίο μάλιστα είναι και παθητικής καθοδήγησης?

Jason

O JSOW-C1 ΔΕΝ ειναι καθαροαιμο βλημα κατα πλοιων, αλλα ενα φτηνο υποκαταστατο. Απαιτειται ενα κορυφαιο βλημα μεγαλης εμβελειας κατα πλοιων που θα εξοπλισει τα F-16 οπως το NSM, αλλα και ενα βλημα stand-off για προσβολες στοχων στην ξηρα, οπως ο JSM, JASSM, κτλ.
Κατα την αποψη μου το JSOW-C1 επειδη ειναι οπλο ανεμοποριας χωρις τη δυνατοτητα ελιγμων τερματικης φασης, θα μπορει να εντοπιστει και να αναχαιτιστει απο τον εχθρο.
Στην τελικη φαση προσεγγισης το βλημα JSOW C-1 εχει τοση κινητικη ενεργεια που δεν θα μπορει να εκτελεσει ελιγμους τερματικης φασης με μεγαλες φορτισεις g οπως ενα κανονικο βλημα κατα πλοιων. Δεν εχει την απαιτουμενη ενεργεια. Επομενως θα συμπεριφερεται (σχεδον) σαν καθοδηγουμενη βομβα ελευθερης πτωσης, με λιγο μικροτερη γωνια προσβολης. Η πορεια του θα ειναι ευκολα προβλεψιμη.
Ενα CIWS θα μπορει ευκολα να το εντοπισει και να το αναχαιτησει. Επισης, ο IR ερευνητης του RAM μπορει να εντοπισει και να καταστρεψει ενα τετοιο βλημα, ακριβως επειδη ειναι οπλο ανεμοποριας. Ουσιαστικα το μονο που χρειαζεται να κανει ο ερευνητης IR ειναι «απορριψη υποβραθρου», καθως το βλημα θα εχει διαφορετικη θερμοκρασια σε σχεση με τον ουρανο. Δεν χρειαζεται κινητηρας για να κανει το βλημα ανεμοποριας ορατο σε ερευνητες υπερυθρων, αρκει και μονο η τριβη του αερα και η αντιθεση (contrast) με το υποβαθρο του ουρανου.
Εαν καποιος διαφωνει, ευχαριστως να ακουσω διαφορετικες αποψεις.

Larisaios

 Σωστά όσα λες, αλλά αφήνεις απ έξω έναν σημαντικό παράγοντα: Το κόστος. Οι JSOW κοστίζουν κλάσμα του τιμήματος ενός Exocet ή Harpoon, με το ίδιο ποσό που αγοράζεις έναν απο τους προαναφερθέντες αγοράζεις 4 ή 5 JSOW, οπότε μπορούν να βληθούν πολύ περισσότερα σε ένα και μόνο στόχο. Επίσης ο JSOW έχει μειωμένο RCS, oπότε τα ραντάρ έρευνας του πλοίου-στόχου θα το εντοπίσουν σε μικρότερη απόσταση απο τους καθαρά αντιπλοϊκούς πυραύλους και η εκτόξευση RAM ή βολή Phalanx θα γίνει μερικά κρίσιμα δευτερόλεπτα αργότερα. Κάπου χάνεις, κάπου κερδίζεις.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Φυσικά και να μην πάρουμε Μ2A3 Bradley! Καλύτερα KF-41 στην ίδια...

40
 Χτες το απόγευμα δημοσιεύσαμε μια είδηση, που μάλλον πέρασε σχετικά χωρίς να τύχει ιδιαίτερης προσοχής. Το θέμα είναι πως αρκετοί φίλοι αναγνώστες το "έπιασαν",...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99 $

Related News

Δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Τουρκία ενώ βιντεοσκοπούσαν ένα εργοστάσιο μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Δύο δημοσιογράφοι του ρωσικού τηλεοπτικού καναλιού NTV συνελήφθησαν την Πέμπτη από αστυνομικούς στην Τουρκία, όπως ανέφερε σήμερα ο εργοδότης τους.Το πρωί της Πέμπτης «ο...

Ποιό το μέλλον του Βρετανικού στόλου; Σκέψεις για την φρεγάτα Type 32

Το άρθρο βασίζεται σε σκέψεις και εικασίες ειδικών για το μέλλον του βρετανικού ναυτικού και την σχεδιαζόμενη φρεγάτα Type 32Για πρώτη φορά, η σύλληψη...

Το Ιράν ενημερώνει την ΙΑΕΑ ότι θα επιταχύνει τον εμπλουτισμό ουρανίου στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Το Ιράν ενημέρωσε την ΙΑΕΑ ότι σκοπεύει να εγκαταστήσει τρεις επιπλέον σειρές προηγμένων μηχανών φυγοκέντρησης IR-2m στο υπόγειο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στη Νατάνζ,...