16.8 C
Athens
Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΚ. Σακελλαροπούλου: Το Κυπριακό κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Κ. Σακελλαροπούλου: Το Κυπριακό κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

- Advertisement -

«Το Κυπριακό είναι διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα μετά την ανάληψη των νέων του καθηκόντων στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Η κ. Σακελλαροπούλου συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο απαιτητικό του έργο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα σκιάζεται από τις τραγικές απώλειες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, που κόστισαν τη ζωή σε τόσους νέους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και δυο Κύπριων φοιτητών, εξέφρασε δε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια.

Απευθυνόμενη στον κ. Χριστοδουλίδη, τόνισε ότι η πολυετής εμπειρίας του ως υπουργού Εξωτερικών, καθώς και ως επιφανούς Κύπριου διπλωμάτη θα είναι πολύτιμα εφόδια στη συνέχιση της προσπάθειας για την επίλυση του διεθνούς ζητήματος εισβολής και κατοχής, που είναι το Κυπριακό.

«Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά, ότι το Κυπριακό είναι διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εγγύηση αποτελεσματικότητας για το θέμα αυτό και την επίλυσή του είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο σε διμερές, όσο και σε πολυμερές περιφερειακό επίπεδο, κάτι που έχει ήδη καταστήσει τις χώρες μας εγγύηση και πηγή ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «κοινός στόχος των χωρών μας, παραμένει πάντα, η επίτευξη συμφωνημένης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μιας λύσης, που θα διασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης στις κυπριακές υποθέσεις, καθώς και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και βέβαια την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλη την Κύπρο».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού ευχαρίστησε την κ. Σακελλαροπούλου για την εγκάρδια υποδοχή και τις ευχές, μετέφερε εκ μέρους του κυπριακού λαού τα θερμά συλλυπητήρια για το τραγικό συμβάν στα Τέμπη.

Όπως τόνισε «Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα πενθούν και ευθύνη όλων εμάς, που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας, και το καλύτερο μνημόσυνο για όλους αυτούς, που αδίκως έχασαν τη ζωή τους, είναι μέσα από τις ενέργειές μας, να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην τύχουν ξανά τέτοιου είδους περιστατικά».

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα, την πρώτη με την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκανε λόγο για «μια επίσκεψη συμβολικής σημασίας, που καταδεικνύει τους αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στις δυο χώρες, αλλά και ουσιαστικής σημασίας λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, την ανάγκη να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις, αλλά και το γεγονός ότι Ελλάδα και Κύπρος ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, οφείλουμε μέσα από τις ενέργειές μας, μέσα από την εξωτερική μας πολιτική, μέσα από τις δράσεις μας στο εσωτερικό των χωρών μας, να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας».

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «χαίρομαι ιδιαίτερα και θα ήθελα, με την ευκαιρία, να σας ευχαριστήσω, για το γεγονός ότι προσεγγίζετε το Κυπριακό, ως κορυφαίο εθνικό θέμα, ως κορυφαίο -θα έλεγα εγώ- ευρωπαϊκό θέμα. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της Κύπρου. Δεν μπορεί η Λευκωσία να συνεχίσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Όπως είπε «γνωρίζουμε παρά πολύ καλά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα» και πρόσθεσε: «Θα πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να σπάσουμε το αδιέξοδο, να πετύχουμε τον στόχο της απελευθέρωσης, επανένωσης της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου πάντα. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που θεωρούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει έναν καθοριστικό ρόλο».

Σημείωσε, επίσης, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όλα εκείνα τα κίνητρα, έτσι ώστε να οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων».

Ακολούθως, επισήμανε ότι «όπως αποδεικνύουν και οι πρόσφατοι σεισμοί στην Τουρκία και την Συρία, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία και οφείλουμε όλα τα κράτη της περιοχής, μέσα από μια θετική προσέγγιση, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να βρούμε τρόπους, έτσι ώστε να επιλύσουμε τα προβλήματα, να επιλύσουμε τις διαφορές μας και να συμπορευτούμε μαζί, για να επιτύχουμε, όλα όσα μπορούμε να επιτύχουμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες, που υπάρχουν στην περιοχή μας».

Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Είμαι εδώ ακριβώς για να συντονιστούμε με την ελληνική κυβέρνηση, πώς μπορούμε καλύτερα είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε περιφερειακό ή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους».

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου απένειμε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών, ενώ στις 13:30 είναι προγραμματισμένο επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αγορά S-64 Erikson από την Ελλάδα, τι άλλο θα δούμε σε αυτή τη χώρα;

Από το 2020 υπάρχει η σκέψη σε κύκλους της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, για αγορά (τονίζουμε το «αγορά» κι όχι το ενοικίαση) πυροσβεστικών...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η «ΠΤΗΣΗ» στη γραμμή παραγωγής του F-35. Οι εξελίξεις για τα...

Για  να εκτιμήσει κάποιος την πραγματική δυναμική του προγράμματος του F-35 θα πρέπει να βρεθεί στο εργοστάσιο της Αμερικανικής Αεροπορίας No4 στο Fort Worth...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 Απριλίου 1955: Έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της...

2
Αρχίζει, με προκήρυξη του στρατηγού Γεωργίου Γρίβα, ο αγώνας της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου από τη Βρετανική αποικιοκρατία.https://www.youtube.com/watch?v=DpPabPraX-wΗ Κύπρος ήταν υπό βρετανική...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Greece to support Cyprus’ candidacy for re-election in Category C of IMO Council

Greece will support the candidacy of the Republic of Cyprus for re-election in Category C of the Council of the International Maritime Organization (IMO),...

PM Mitsotakis: I’m sure that Mr Tsipras won’t implement the fence project

"I consider that the issue of the fence on Evros is a given not only for the people living there, but it is a...

Evros border fence essential, but new Dublin Regulation urgent, says Androulakis

PASOK-Movement For Change leader Nikos Androulakis on Friday charged the Greek prime minister of obscuring certain facts relating to the Evros border fence, speaking...