Zero Bark Thirty: Οι σκύλοι-κομμάντο του αμερικανικού Στρατού    

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 234
  •  
  •  

Συνήθως εργάζονται, μάχονται και σκοτώνονται εν δράσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις: ένα tweet του Προέδρου Τραμπ έκανε από την μια στιγμή στην άλλη τον ‘Conan’, τον σκύλο που φέρεται να στρίμωξε τον καταζητούμενο ηγέτη του Ισλαμικού κράτους αλ-Μπαγντάντι στην πρόσφατη επιχείρηση των ανδρών της Delta Force οδηγώντας τον στην αυτοκτονία, διασημότητα πρώτου μεγέθους.

Παραμένει ασαφές αν ο Πρόεδρος είχε την σύμφωνη γνώμη των Επιτελών του για την δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του σκύλου –η δράση στρατιωτικών σκύλων σε επιχειρήσεις καλύπτεται από το στρατιωτικό απόρρητο και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Η δε διαρροή του πιθανού ονόματος του σκύλου από «πηγή» του υπουργείου Άμυνας, διότι από τον Στρατό δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, προκάλεσε σε πολλούς θυμηδία. Όμως η μη ανακοίνωση του ονόματος για λόγους ασφαλείας έχει λογική, εξηγούν ειδικοί.

Αν γνωρίζει κάποιος το όνομα ενός σκύλου, μπορεί να μάθει και ποιος είναι ο χειριστής του. Αν το γνωρίζει αυτό, μπορεί να μάθει σε ποια μονάδα υπηρετεί. Και αν μάθει κι αυτό, μπορεί να προσδιορίσει ποια μονάδα ή μονάδες της απόρρητης Delta Force εκτέλεσαν την επιχείρηση. Θα ήταν σαν να έδινε το Πεντάγωνο στην δημοσιότητα τα ονόματα των ανδρών που έλαβαν μέρος στην επιδρομή, λένε χαρακτηριστικά.

Ασχέτως αν έχει γίνει πλέον viral, μέχρι και πρωτοσέλιδο, το συγκεκριμένο βελγικό Malinois δεν περνά τον χρόνο του φωτογραφιζόμενο για τα social media. Ο ‘Conan’ είναι ένα «όπλο» το οποίο ενεπλάκη σε μάχη και τραυματίστηκε όταν ο αλ-Μπαγντάντι πυροδότησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε στο τούνελ όπου κατέφυγε κυνηγημένος.

Τα τραύματά του ήταν ελαφρά και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη επιστρέψει στα καθήκοντά του. Σίγουρα η διεθνής κοινή γνώμη ανησύχησε περισσότερο για το τί έπαθε ο σκύλος παρά για τον αλ-Μπαγντάντι! Ο ‘Conan’ που φέρεται να πήρε το όνομά του από τον κωμικό Conan O’Brien και όχι από τον… διάσημο Βάρβαρο, είναι ένας από τους πολλούς στρατιωτικούς σκύλους που υπηρετούν σήμερα σε όλους τους Κλάδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, τόσο σε καθήκοντα φρούρησης ή εντοπισμού εκρηκτικών όσο και μάχης.

Αν και κατά πληροφορίες συμμετείχαν και άλλοι σκύλοι στην επίθεση της Delta Force στο καταφύγιο του αλ-Μπαγντάντι, ο Πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να συναντήσει τον ηρωικό σκύλο στον Λευκό Οίκο, γράφει η New York Times. Σίγουρα ουδείς θα εκπλαγεί αν o «υπέροχος, ταλαντούχος σκύλος», όπως έγραψε ο Πρόεδρος στο Twitter, παρασημοφορηθεί.

Στον αμερικανικό Στρατό οι Στρατιωτικοί Σκύλοι Εργασίας, γνωστοί και ως Κ-9 ή MWD (Military Working Dog) όχι μόνο περνούν από αυστηρή στρατιωτική εκπαίδευση αλλά τυπικά φέρουν και βαθμό, συνήθως Υπαξιωματικού. Μάλιστα είναι πάντα κατά ένα βαθμό ανώτεροι του χειριστή τους –μια διαρκής υπενθύμιση προς το προσωπικό να σέβεται το «οπλικό σύστημα» που έχει χρεωθεί και να μην ξεσπά πάνω του επειδή απλώς και μόνον είναι ζώο. Η υπενθύμιση αυτή σπανίως χρειάζεται.

Ο ισχυρός δεσμός που αναπτύσσουν οι χειριστές Κ-9 με τον σκύλο τους είναι θρυλικός. Γι’ αυτούς δεν είναι απλώς ένα εκπαιδευμένο ζώο αλλά σύντροφος και συνάδελφός τους και για τους χειριστές σκύλων μάχης ο συμπολεμιστής τους. Οι ιστορίες dog handlers που έχασαν σε επιχειρήσεις τον σκύλο τους ή χρειάστηκε να του κάνουν ευθανασία είναι σπαρακτικές. Το ίδιο και οι ιστορίες σκύλων που έχασαν τον «στρατιώτη τους».

Όμως δεν εκπαιδεύονται μόνο οι σκύλοι. Η απαιτητική εκπαίδευση επεκτείνεται και στους ανθρώπους με τους οποίους θα δουλέψουν και θα αναπτυχθούν μαζί σε κάποιο θέατρο επιχειρήσεων. Ένας χειριστής Κ-9 πρέπει να είναι σε θέση να «διαβάζει» τις πιο λεπτές διακυμάνσεις στην συμπεριφορά του ζώου του, γνωρίζοντας ακόμη και πως αισθάνεται αυτό.

Αν ένας σκύλος δεν έχει όρεξη να εργαστεί ή δεν ανταποκρίνεται όπως προβλέπεται σε ορισμένες αποστολές, ο χειριστής του οφείλει να εντοπίσει την αλλαγή και να δώσει στο ζώο τα μέσα, την εκπαίδευση και κυρίως, το κίνητρο, να ολοκληρώσει την αποστολή. Η επικοινωνία ανθρώπου-ζώου είναι θεμελιώδης: οι handlers πρέπει να καταλαβαίνουν τί τους «λένε» οι τετράποδοι σύντροφοί τους ανά πάσα στιγμή.

«Δεν αμφιβάλω για τον σκύλο μου. Πρώτον, θα με προστατεύσει. Δεύτερον, θα βρει την βόμβα» λέει με ακράδαντη βεβαιότητα η Λοχίας Ρετζάϊνα Τζόνσον. Τα βελγικά Malinois (μια από τις τέσσερεις φυλές βελγικών ποιμενικών) που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός Στρατός για προστασία, εντοπισμό του εχθρού και έρευνα για εκρηκτικά θεωρούνται από τα εξυπνότερα σκυλιά για τέτοιες αποστολές. Η δε ικανότητά τους για επίθεση κατόπιν εντολής είναι πολύτιμη στο πεδίο της μάχης, επισημαίνει ο Ρον Αϊέλλο, πρόεδρος της United States War Dogs Association.

«Είναι το είδος του σκύλου που θέλεις για περιπολία» λέει ο Αϊέλλο, πρώην χειριστής Κ-9 στους Πεζοναύτες. «Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Πηγαίνουν μπροστά». Η μόνη φορά που Στρατιωτικοί Σκύλοι Εργασίας αφέθηκαν πίσω ήταν στον πόλεμο του Βιετνάμ, όταν οι Αμερικανοί εκκένωναν βιαστικά την Σαϊγκόν με τον Βορειοβιετναμικό Στρατό στις παρυφές της πρωτεύουσας του Νότου.

Σήμερα, η φροντίδα που απολαμβάνουν οι στρατιωτικοί σκύλοι είναι εφάμιλλη, αν όχι καλύτερη, από αυτήν των στρατιωτών. Ειδικοί κλωβοί που μπορούν να αναπτυχθούν για επιχειρήσεις οπουδήποτε στον κόσμο, τυποποιημένες διαδικασίες με γνώμονα την βέλτιστη απόδοση των σκύλων και, φυσικά, άριστη τροφή και προληπτική ιατρική φροντίδα, είναι ο κανόνας.

Άλλωστε είναι στρατιώτες. Βγαίνουν περίπολο σε περιοχή όπου καραδοκεί ο εχθρός, κάποια πέφτουν με αλεξίπτωτο (tandem με τον χειριστή τους) ενώ ορισμένοι βετεράνοι πάσχουν ακόμη και από μετατραυματικό στρες μάχης, όπως οι άνθρωποι. Ο πρώην Διευθυντής της CIA, Στρατηγός ε.α Ντέιβιντ Πετρέας, είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι σε επίπεδο απόδοσης οι Στρατιωτικοί Σκύλοι Εργασίας «ξεπερνούν οποιοδήποτε άλλο asset που έχουμε… Η δυνατότητες που εισάγουν στην μάχη δεν μπορούν να αντιγραφούν από άνθρωπο ή μηχάνημα» τόνισε.

Κι όμως, ο καλύτερος φίλος του στρατιώτη δεν είχε πάντα την συμπεριφορά που του άξιζε. Πριν το 2000, οι Στρατιωτικοί Σκύλοι Εργασίας που αποστρατεύονταν οδηγούντο στην ευθανασία. Τώρα, τερματίζοντας ευδοκίμως την υπηρεσία τους μπορούν να υιοθετηθούν από πολίτες και να χαρούν την ξέγνοιαστη πολιτική ζωή όπως κάθε βετεράνος. Την ίδια ώρα, κάποιο Κ-9 με τον handler του θα βρίσκεται σε υπηρεσία, ακόμη και στο «μονοπάτι του πολέμου», πάντα μαζί, σαν ομάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ, όταν οι άνδρες της Delta Force εξαπέλυσαν τους σκύλους, ο αλ-Μπαγντάντι, βλέποντας να πλησιάζουν «άρχισε να κλαίει και να ουρλιάζει» μέχρι που αυτοανατινάχθηκε. Αν σκεφτεί κανείς ότι στην αραβική παράδοση το σκυλί θεωρείτο ακάθαρτο ζώο, η αμερικανική εκδοχή του τί έγινε εκείνη την νύχτα στην Συρία έχει αναμφίβολα μια διάσταση ψυχολογικού πολέμου: κυνηγημένος από έναν σκύλο, ο φανατικός τζιχαντιστής έφθασε στο τέρμα του τούνελ κι εκεί πέθανε σαν σκυλί…

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 234
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Jolly_Roger
Member
Famed Member
Jolly_Roger

Το «Κ9» δεν είναι κάποια τεχνική ορολογία. Ούτε υποδηλώνει κάποια ειδικότητα ή μονάδα. Δεν υπήρξαν νωρίτερα Κ8 ή Κ7 κλπ. Πολύ απλά, το «Κ9» (προφέρεται ως Ka-nine) είναι η συντομογραφία της λέξης «Canine» – δηλαδή «κύων» / «κύνος» που στα Ελληνικά σημαίνει σκύλος. Άλλωστε οι λέξεις «κυνόδοντας» (δηλ το δόντι του σκύλου) ή «κυνοδρομίες» (δηλ οι αγώνες δρόμου μεταξύ σκύλων) ή «κυνήγι / κυνηγεσία» (δηλ το να ηγείσαι σκύλων με σκοπό την θήρευση). Η λέξη «σκύλος» που χρησιμοποιούμε στην νεοΕλληνική, προέρχεται από το νεογέννητο μικρό του κυνός, που λέγεται «σκύλαξ» από όπου προήλθε το σκύλι / σκυλάκι κλπ. Με λίγα… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Εξαιρετικός, ευχαριστούμε!!!

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

comment image