77 χρόνια από τις σφαγές της Κανδάνου και του Κοντομαρίου που ενορχήστρωσε ο Πτέραρχος Kurt Student

13
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο Kurt Student γεννήθηκε το 1890 και κατατάχθηκε στο Γερμανικό Αυτοκρατορικό Στρατό το 1910. Ως πιλότος μαχητικού πέτυχε 8 καταρρίψεις τη περίοδο 1916-18. Κατά το μεσοπόλεμο ασχολήθηκε κρυφά με την ανάπτυξη τεχνολογίας και αεροπορικών τακτικών, κάτι που απαγορευόταν από τη Συνθήκη των Βερσαλιών. Το 1933, με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, έγινε επιθεωρητής αεροπορικής εκπαίδευσης και κατόπιν διοικητής των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων.

Με την έναρξη του μεγάλου πολέμου, βρέθηκε στη πρώτη γραμμή. Πολέμησε στην Ολλανδία και στο Βέλγιο και παρασημοφορήθηκε για τις πράξεις του. Στις αρχές Απριλίου του 1941 άρχισε εξυφαίνεται το σχέδιο εισβολής και κατάληψης της Κρήτης. Η νήσος έπρεπε να καταληφθεί διότι τυχόν παραμονή της σε Βρετανικά χέρια θα συνιστούσε αγκάθι στο μαλακό υπογάστριο των Γερμανών.

Έτσι αποφασίστηκε από τη διοίκηση της Luftwaffe να καταληφθεί η Κρήτη χρησιμοποιώντας αερομεταφερόμενα στρατεύματα αλεξιπτωτιστών υπό τη διοίκηση του Πτέραρχου Kurt Student. Η επιχείρηση ονομάστηκε Ερμής (Merkur) και οι μάχες κράτησαν από της 20 Μαΐου έως τη 1η Ιουνίου. Λόγω των μεγάλων απωλειών από τα Ελληνικά και τα Κοινοπολιτειακά στρατεύματα, οι Γερμανοί δεν ξανά επιχείρησαν παρόμοια αποστολή.

Ένεκα της συμμετοχής των απλών Κρητικών στον αγώνα κατά του κατακτητή και του πληγωμένου από τις μεγάλες απώλειες γοήτρου των Γερμανών αλεξιπτωτιστών, ο Student, όντας ο στρατιωτικός διοικητής του νησιού, διέταξε την εκτέλεση αντιποίνων εναντίον του άμαχου πληθυσμού.

Η διαταγή του Student είχε ως εξής:

Είναι βέβαιο ότι ο άμαχος πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και των αγοριών, έλαβε μέρος στις μάχες, διέπραξε δολιοφθορές και δολοφονίες τραυματιών στρατιωτών. Επομένως, είναι καιρός να καταπολεμήσουμε όλες τις πράξεις αυτού του είδους, να κάνουμε αντίποινα και εκδικητικές αποστολές που πρέπει να διεξαχθούν με υποδειγματική τρομοκρατία. Τα πιο σκληρά μέτρα πρέπει πράγματι να ληφθούν και διατάζω τα εξής: εκτελέσεις για όλες τις περιπτώσεις αποδεδειγμένης βιαιότητας, και ελπίζω αυτό να γίνει από τις ίδιες μονάδες που έχουν υποστεί τέτοιες αγριότητες. Τα αντίποινα θα είναι:
1. Εκτέλεση δια τυφεκισμού
2. Πρόστιμα
3. Συνολική καταστροφή των χωριών με καύση
4. Εξολόθρευση του αρσενικού πληθυσμού της εν λόγω περιοχής
Η άδειά μου θα είναι απαραίτητη για τα μέτρα που αναφέρονται στα σημεία 3 και 4. Ωστόσο, όλα αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν γρήγορα και να παραλειφθούν όλα τα διαδικαστικά. Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες, τα στρατεύματα έχουν δικαίωμα σε αυτό και δεν υπάρχει ανάγκη για στρατοδικεία να κρίνουν θηρία και δολοφόνους.

Στις 2 Ιουνίου 1941, μία ημέρα μετά το τέλος των εχθροπραξιών, Γερμανικό απόσπασμα έσπευσε στο χωριό Κοντομάρι όπου εκτέλεσε 60 αμάχους. Της επομένη. 3 Ιουνίου, ένα άλλο απόσπασμα κατευθύνθηκε στη Κάνδανο. Το χωριό πυρπολήθηκε και 180 κάτοικοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ. Ο Student θα αντικατασταθεί από τον Alexander Andrae μετά από λίγες μέρες.

Ο Student συνελήφθη από το Βρετανικό στρατό το Μάιο του 1945 στη Γερμανία. Μετά από 2 χρόνια δικάστηκε από στρατοδικείο για εγκλήματα πολέμου. Εν τω μεταξύ η Ελληνική πλευρά ζήτησε την έκδοσή του στην Ελλάδα για να δικαστεί για τα εγκλήματα που διέπραξε στη Κρήτη. Το Ελληνικό αίτημα απερρίφθη. Η ποινή που του επιβληθεί ήταν μόλις 5 χρόνια φυλάκιση και το 1948 αποφυλακίστηκε πρόωρα επικαλούμενος προβλήματα υγείας. Τα εγκλήματα της Κανδάνου και του Κοντομαρίου δεν πληρώθηκαν ποτέ. Ο Kurt Student πέθανε στη πατρίδα του, πλήρης ημερών, το 1978.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

Θα προτιμούσα να αποφύγω τα περί 3ου Ράιχ – και Ε.Ε. Στην τελευταία αν παίζεις με τους κανόνες περνάς πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο. Ρωτήστε τους Ιρλανδούς ή τους κεντρο-ευρωπαίους πότε ήταν καλύτερα – ιδιαίτερα για τους δεύτερους βάλτε τους να συγκρίνουν τα τελευταία 20 χρόνια με το διάστημα μετά τον Β’ Π.Π. Απλά ο Μίλγκραμ ζει ή με άλλα λόγια το θεωρητικό ερώτημα ανάμεσα στην υποταγή στην εξουσία και υπακοή στους κανόνες του ανθρωπισμού αν και εδώ η εξουσία έχασε την εμπιστοσύνη της στο Student που αντικαταστάθηκε… Και κάπου εδώ θυμάμαι και τον Άϊχμαν και την… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Ευτυχώς βάλατε μόνος σας στο πλαίσιο τους Εβραίους (αλήθεια γιατί να τους έβαζε άλλος;) και μας έφυγε και η τελευταία αμφιβολία.

DNFTT.

Μαρίνος
Guest
Μαρίνος

Μέχρι το σημείο που αναφέρει να διαπιστωθεί η βιαιότητα και τη συμμετοχή των αμαχων στις επχσεις ειναι σημαντικό να προσέξουμε το εξής : οποιοσδήποτε συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα σε εχθροπραξία θεωρείται νόμιμος στόχος. Επομένως θα μπορούσε καποιος να πει οτι οι κρητικοί νομιμοποιησαν εν μέρει τα εις βάρος τους τεκταινόμενα, οταν μιλαμε για τους ατακτους ενόπλους. Βέβαια ισχύουν και αλλες αρχές στο δίκαιο του πόλεμου που ενοχοποιούν τον Γερμανό πτέραρχο, όπως η αρχή της αναλογικότητας, οι υποχρεώσεις προς τον τοπικο πληθυσμό σε περίπτωση κατοχής κλπ, και σαφώς η εκδικητικοτητα εις βάρος αμάχου πληθυσμού για την δράση των ομοεθνων τους δεν… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Ερώτηση, αν συμμετέχει ένας άμαχος σε εχθροπραξίες, νομιμοποιούνται ως στόχοι ΟΛΟΙ οι άλλοι πέριξ άμαχοι; Σοβαρά μιλάτε; Το αν είχε νόημα σε κάποιες περιπτώσεις η Α ή Β δολιοφθορά, με δεδομένο πχ πως το 1945* οι Γερμανοί είχαν πρακτικά αποκλειστεί στο νησί και ήταν αδύνατη η αναχώρηση ή ο ανεφοδιασμός τους, και εφόσον ήταν πλέον γνωστό το τι θα έκαναν σε κάθε περίπτωση σε αντίποινα, ίσως έχει ενδιαφέρον σαν συζήτηση. Άλλο όμως είναι αυτό και άλλο να λέμε πως ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΪΤΑΙ κάποιος που σκοτώνει άμαχους, επείδη ξέρει πως κάποιους ανάμεσά τους ΙΣΩΣ συμμετείχε σε κάποιο επεισόδιο. *Ναι, το 1945. Οι Γερμανοί… Read more »

PROMAXOS1
Member
PROMAXOS1

Οι άτακτοι ένοπλοι έχουν νομικό καθεστώς μεταχείρισης τακτικού στρατιώτη. Κι εδώ ήταν παρανομοι οι Γερμανοί και βέβαια εντέχνως συνέχεαν την έννοια του άτακτου με αυτήν του αντάρτη.

Nickolas
Guest

Δηλαδή η άποψη του εταίρου σχολιαστή εδώ με το Όνομά:Infaltion War που , σύμφωνα με τα λεγόμενα του, θα κάνει & τον Δικηγόρο του Διαβόλου. Είναι ότι οι Κρήτες & ταυτόχρονα & όλοι οι Έλληνες έπρεπε να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια & να κοιτούν έναν ξένο εισβολέα να εισβάλει δια της βίας εις τον τόπο τούς!! Κι επειδή έπραξαν το καθήκον τους , δηλαδή την νόμιμη Άμυνα, έπρεπε να εκτελεστούν…!!!! ( Φυσικά δεν νομίζω να χωράει κουβέντα γύρω από το : ” Θεωρούσαν ίσως ότι οι Βρετανοί είναι προτιμότεροι αποικιοκράτες από τους Γερμανούς; ” ) Με την ίδια λογική… Read more »

Inflation War
Guest
Inflation War

Οι Κρήτες δεν ήταν ομοιογενής πληθυσμός, υπήρχαν αριστεροί, εθνικόφρονες κ.α

Οι αριστεροί δεν είχαν σημαντική περιουσία οπότε χτυπούσαν έναν Γερμανικό στόχο και μετά κατέφευγαν με τις οικογένειες τους στα βουνά ως αντίδραση οι Γερμανοί χτύπαγαν όσους είχαν περιουσία στα πεδινά.

Δεν έκαναν αντίσταση… μπιλιάρδο έπαιζαν.

Από κάτι τέτοια φούντωσε ο εμφύλιος μόλις έφυγαν οι Γερμανοί.

Dakota
Member
Dakota

Είσαι εμετικός. Γιατί επιτρέπονται τέτοια σχόλια;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Πέρασε εκ παραδρομής. ΤΟ είδαμε και το διαγράψαμε

Μαρίνος
Guest
Μαρίνος

Όχι, αυτό ακριβώς σχολίασα, ότι η συμμετοχή άτακτων σε εχθροπραξίες νομιμοποιεί την στοχοποιηση τους (δεν είναι πλεον αμαχοι), δε δικαιολογεί όμως τις σφαγές των πέριξ αμάχων. Απλώς επεσήμανα ότι αυτό ήταν το ‘άλλοθι’ των Γερμανών για όσα εν συνεχεία έπραξαν, λανθασμένα βεβαίως γιατί το δίκαιο του πολέμου είτε ως κείμενο είτε ως άγραφοι νόμοι δεν δικαιολογουν τέτοια βαρβαρότητα.

Spyros
Member
Spyros

Αρχικά γράψατε: “οποιοσδήποτε συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα σε εχθροπραξία θεωρείται νόμιμος στόχος. Επομένως θα μπορούσε καποιος να πει οτι οι κρητικοί νομιμοποιησαν εν μέρει τα εις βάρος τους τεκταινόμενα, οταν μιλαμε για τους ατακτους ενόπλους.” Αν τα γεγονότα έλεγαν πως οι Γερμανοί κυνηγούσαν όποιον τους την έπεφτε και τον συλλάμβαναν/εκτελούσαν, μπορεί να συμφωνούσαμε. Αλλά δεν έγιναν έτσι τα πράγματα, δεν “δούλευαν” έτσι οι Γερμανοί στη Κρήτη (και αλλού). Εκτός απο συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο ‘ένοχος’ ήταν γνωστός και παρών, γενικά όποτε κάποιος έκανε το οτιδήποτε, πήγαιναν στο κοντινότερο χωριό και έκαναν αντίποινα, διαλέγοντας τυχαία κόσμο (τυπικά άντρες, και αν δεν… Read more »

Μαρίνος
Guest
Μαρίνος

Εχω την εντύπωση ότι λέμε το ίδιο. Δεν προσπάθησα να δικαιολογήσω τη γερμανική κτηνωδία ή να υποβιβάσω τη φρικαλεότητα. Ίσως η αρχική διατύπωση μου να ήταν λάθος και απολογούμαι για αυτό. Προσπάθεια μου ήταν να διακρινω πως σκεφτοταν ένας τοτε στρατιωτικος διοικητής και πως θεώρησε σωστό να εκδικηθεί τη ένοπλη συμμετοχη πολιτών με ολοκαύτωμα χωριών

Διογενης
Guest
Διογενης

Η εξισωση , θυτη με θυμα ειναι απαραδεκτη , με οποια σαλτα φιοριτουρα(δικαιολογια) και να πασαλειφτη , εγκληματιας πολεμου και παλιανθρωπος ηταν . Η μεν υπερασπιζονταν την πατριδας τους με καθε μεσο ο δε ηρθε για κατακτηση . Η ταση να ξαναγραφει η ιστορια ξεπλενοντας εγκληματιες με σοφιστιες και λογικα αλματα ειναι κατακριτεα