21.6 C
Athens
Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Καστελόριζο, Στρογγυλή και Νησί της Ρω. Τα νησιά που κάθονται στο "λαιμό"...

Καστελόριζο, Στρογγυλή και Νησί της Ρω. Τα νησιά που κάθονται στο “λαιμό” του Ερντογάν και πως θα τα προστατεύσουμε

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες, στις 2 Απριλίου, αλλά το αναδημοσιεύσουμε καθώς το χτεσινοβραδινό περιστατικό στο Φυλάκιο του Νησιού της Ρω μάλλον ξύπνησε κάποια αντανακλαστικά…

Πριν λίγες μέρες γιορτάσαμε τη μέρα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας, τη μέρα που οι πρόγονοί μας εξεγέρθηκαν απέναντι στον οθωμανικό ζυγό. Για 100 χρόνια το νεοσύστατο ελληνικό κράτος απελευθέρωνε αργά αλλά σταθερά τα πατρογονικά μας εδάφη, εδάφη που ζούσαν Έλληνες. Δυστυχώς αυτή η προσπάθεια αναστράφηκε 101 χρόνια μετά την Επανάσταση, και τότε για πρώτη φορά από τότε η Ελλάδα έγινε μικρότερη.

Με τη λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου η Ελλάδα έγινε και πάλι μεγαλύτερη, με την παράδοση των Δωδεκανήσων από τους Ιταλούς. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα σταμάτησε να πολεμά, και προσπάθησε να επουλώσει τις πληγές του Μεγάλου Πολέμου, που μείωσε τον πληθυσμό της χώρας κατά 10%. Η Ελλάδα αναπτύχθηκε οικονομικά, και έφτασε να βρίσκεται στα 28 πλουσιότερα κράτη του πλανήτη. Την ιστορία μας διέκοψε η βίαιη και βάρβαρη εισβολή στη Κύπρο, όπου ο Ελληνισμός μετά από πολλά χρόνια έχασε εδάφη από έναν εχθρό που νομίζαμε ότι μας είχε ξεχάσει. Δεν μας είχε, όπως δεν είχε ξεχάσει την βαρβαρότητά του.

Σήμερα, η Τουρκία έχει επανέλθει σαν Νο1 κίνδυνος για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Όταν η Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας κατέρρεε από μια τρομερή οικονομική κρίση, μετά από πολύνεκρους σεισμούς, η Ελλάδα ήταν εκεί να δείξει στάση ευθύνης, προσφέροντας μια σταθερή κατάσταση ειρήνης και ηρεμίας, προκειμένου ο γείτονας να ανακάμψει. Θυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε κι αυτή δεχτεί την επίσκεψη του ΔΝΤ. Η Ελλάδα ήταν εκεί, αγκάλιασε την Τουρκία, ενώ έκανε και πολλές άμεσες και έμμεσες επενδύσεις στη χώρα. Η Τουρκία αυτό το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο, εκσυγχρονίζοντας ριζικά τις ένοπλες δυνάμεις της.

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο τέλος μιας επίσης δύσκολης πορείας. Θεωρητικά πάντα μιλώντας, η χώρα οσονούπω βγαίνει από τα Μνημόνια, αν και θα παραμείνει υπό επιτροπεία για πολλά χρόνια στο μέλλον. Δυστυχώς η διακοπή ροής κονδυλίων προς τις ένοπλες δυνάμεις έχουν φέρει ανθρώπους και υλικό στα όριά τους, ενώ ο όρος  “εξοπλιστικά προγράμματα” είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Υπουργείου Αμύνης. Λεφτά το Υπουργείο ξοδεύει, αλλά για εξοπλισμούς τα χρήματα είναι ελάχιστα, άλλο ένα ελληνικό παράδοξο.

Μέσα σε όλα αυτά, η Ανατολική Μεσόγειος φαίνεται ότι κρύβει ένα μεγάλο φυσικό πλούτο με τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, και ήδη Ισραήλ, Αίγυπτος και Κύπρος προχωρούν στην εκμετάλλευσή τους. Αργά ή γρήγορα και στην ελληνική ΑΟΖ θα ανακαλυφθούν αντίστοιχα κοιτάσματα, κάτι που επιτέλους θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψή μας. Αυτό φυσικά αν τα διαθέσουμε για την πραγματική Ανάπτυξη, κι όχι για 10πλασιασμό του Δημοσίου Τομέα και για να δίνουμε και πάλι συντάξειας σε ανθρώπους 45 ή 50 ετών. Κι αυτό όμως είναι μια άλλη κουβέντα, ας μην την κάνουμε εδώ.

πηγή: https://europegrece.files.wordpress.com/

Αν δει κάποιος το πως διαμορφώνεται η ΑΟΖ της Ελλάδας προς την Κύπρο, θα διαπιστώσει πως η ύπαρξη του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελόριζου “συνθλίβει” την Τουρκική ΑΟΖ, και την περιορίζει σε στενά κομμάτια θάλασσας βορείως της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Ουσιαστικά σε κομμάτια που ουδεμία ένδειξη υπάρχει πως εκεί κρύβονται υδρογονάνθρακες. Το κακό όμως είναι πως οι Τούρκοι ξεκαθαρίζουν πως δεν θα κάτσουν να βλέπουν τους εχθρούς τους να πλουτίζουν από τους υδρογονάνθρακες και αυτοί να τρώνε… υδατάνθρακες.

Δημιουργούν έτσι μια πανίσχυρη αεροπορία με F-35 και TF-X, που θα πλαισιώνονται από τα παλαιότερα F-16. Εκσυγχρονίζουν το πολεμικό τους ναυτικό με νέες κορβέτες και ισχυρές φρεγάτες, ενώ κατασκευάζουν μέχρι και αεροπλανοφόρο. Δεν θεωρούν πως μπορούν να αφήσουν τους εξεγερμένους Έλληνες, τους Κύπριους και τους Ισραηλινούς να διαχειρίζονται μόνοι τους το φυσικό πλούτο που κάποτε έκρυβε η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτός είναι ένας κίνδυνος και για τα τρία κράτη που πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι.

H τουρκική σχολή ναυτικών δοκίμων, σε διαφήμισή της έχει το F-35B να απονηώνεται από το TCG Anadolu…

Όλα αυτά δεν τα κάνουν για να αντιμετωπίσουν την “κουρδική” απειλή. Δεν χρειάζεσαι F-35 για να αντιμετωπίσεις τους Κούρδους, ούτε τους Σύριους. Δεν θες αεροπλανοφόρο για να πολεμήσεις “τρομοκράτες”. Και σίγουρα, 1500 ολοκαίνουργια άρματα μάχης Altay δεν σκοπεύει να αγοράσουν ούτε καν οι ΗΠΑ ή η Ρωσία! Η τελευταία αγοράζει καμιά 100αριά Armata, and that’s all! Συνεπώς η Τουρκία εξοπλίζεται για έναν και μόνο λόγο. Επιθυμεί να κάνει πόλεμο.

Πόλεμο εναντίον ποιου. Καλά να είναι οι Τούρκοι, τα έχουν χαλάσει με όλους. Βούλγαρους, Σύριους, Κούρδους, Ιρακινούς, πριν λίγες ώρες με τους Κοσοβάρους, ενώ η λεκτική διαμάχη με τους Ισραηλινούς έχει ξεφύγει. Φυσικά όλοι αυτοί είναι στο επιδόρπιο. Πολύ φοβόμαστε, πως το κυρίως πιάτο είναι η Ελλάδα και η Κύπρος.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει την απαραίτητη στρατιωτική ισχύ για να εφαρμόσει στρατιωτική πίεση σε όλο το μήκος και το πλάτος των συνόρων με την Ελλάδα. Μπορεί να επιτεθεί παράλληλα σε αρκετά νησιά, στον Έβρο και σε κάποιες βραχονησίδες. Ταυτόχρονα μπορεί να εισβάλει εκ νέου στα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου, καταλύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάποια από όλα αυτά θα τα κάνει σίγουρα. Το πλέον σίγουρο όμως είναι πως θα χτυπήσει το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

πηγή: www.defence-point.gr

Το τελευταίο όπως είπαμε επεκτείνει την ΑΟΖ της χώρας μας τόσο που πλέον εφάπτεται με την Κυπριακή. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η ΑΟΖ τους καταλαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, και παραθέτουν διάφορα σαθρά ως γελοία επιχειρήματα για το γεγονός αυτό. Όλα τους μπορούν να καταρριφθούν νομικά και από πρωτοετή φοιτητή νομικής, αλλά δεν χρειάζεται καθώς η ΑΟΖ τους περιλαμβάνει και το ελληνικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, σα να ανήκει στην Τουρκία!

Αυτά τα μικρά νησάκια, τα τόσο απομακρυσμένα από την Ελλάδα, πραγματικά κάθονται στον λαιμό των τουρκικών επιτελείων, και φυσικά στον λαιμό του Νεοσουλτάνου. Καθώς ακόμη και η απομονωμένη Κύπρος, ή τα μικρά, μεσαία ή μεγάλα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να πέσουν έτσι εύκολα, είναι ηλίου φαεινότερο πως η Τουρκία θα επικεντρωθεί στο Καστελλόριζο και τα νησιά τριγύρω του. Το “παραμύθι” γνωστό, θα “απελευθερώσει” τα νησιά από τους νόμιμους κατόχους τους, όπως έκανε και με το Αφρίν.

Η ύπαρξη ενός ισχυρού ποντοπόρου Πολεμικού Ναυτικού, δεν έχει σκοπό να το βάλεις να κάνει ελιγμούς μέσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Το Πολεμικό Ναυτικό πρέπει να μπορεί να προστατεύσει τις εσχατιές του Ελληνικού Κράτους και της Ευρώπης, να μπορέσει να επιβιώσει της Τουρκικής Αεροπορίας στην Ανατολική Μεσόγειο, να καταναυμαχήσει τις τουρκικές μονάδες που θα αποκλείσουν την Κύπρο και το Καστελόρριζο, και να μπορεί να κατευθύνει επιτυχώς τις αντεπιθέσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που θα σκορπούν το χάος στους επιτιθέμενους.

Μέσα στο Αιγαίο, οι μικρές μονάδες και οι επάκτιες συστοιχίες πυραύλων θα κάνουν πάρτυ με όσες μονάδες του τουρκικού στόλου ξεμυτίσουν από τους ναυστάθμους. Στη Μεσόγειο όμως χρειαζόμαστε μεγάλες μονάδες, που θα αντέξουν αεροπορικές επιθέσεις κορεσμού, θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς τα τουρκικά υποβρύχια και θα κάνουν την προσπάθεια κατάληψης των νησιών κάτι τόσο δαπανηρό με υλικό και άντρες, που η Τουρκία δεν θα το προσπαθήσει καν.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

34 ΣΧΟΛΙΑ

34 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
ThanosD

Σήμερα που γράφεται το άρθρο σας,δεν είναι σίγουρο ότι η Τουρκική αεροπορία θα πετύχει τοπική αεροπορική στη περιοχή του Καστελόριζου.Επιπλέον για να επιτύχει τοπική ναυτική υπεροχή,είτε πρέπει να έχει μεταφέρει προ ενάρξεως του επεισοδίου το σύνολο του στόλου του Αιγαίου ,ανατολικά του Καστελόριζου γιατί είνα εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μείνει στη επιφάνεια του κεντρικού ,Νοτίου Αιγαιου ,ακόμη και τουρκική ψαρόβαρκα(το γράφεται) και ακολουθώντας την λογική σας ότι για να κερδίσει την αεροπορική υπεροχή στα νοτιοανατολικα ,θα πρέπει να αφήσει το μέτωπο του Εβρου χωρίς αεροπορικη κάλυψη.(μην ξεχνάμε ότι τα 220 πιθανα χρησιμοποιήσιμα τουρκικά αεροσκάφη,μπορούν να δώσουν 45-50 στον αέρα για… Read more »

Maverick

Πάρα πολύ σωστος

Christos Parousis

Συγχαρητήρια Πολύ εξαιρετικό άρθρο!

ivychris

“Δημιουργούν έτσι μια πανίσχυρη αεροπορία με F-35 και TF-X, που θα πλαισιώνονται από τα παλαιότερα F-16. Εκσυγχρονίζουν το πολεμικό τους ναυτικό με νέες κορβέτες και ισχυρές φρεγάτες, ενώ κατασκευάζουν μέχρι και αεροπλανοφόρο.” Δεν προσθέσατε και τα 6 Υ/Π U-214 Όσον αφορά την τουρκική αεροπορία με F-35 (πόσα?) & 200 F-16, αφήνοντας τα TF-X στην άκρη, πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται από την υπάρχουσα Ελληνική Αεροπορία, ακόμη και με 85 εκσυγχρονισμένα F-16, ενώ επικρέμεται η απόσυρση των F-4, EGM/BGM & Block-30. Η είσοδος δε, του Anadolou μαζί με τις φρεγάτες Istanbul & τα U-214 προφανώς έχει σκοπό τον αποκλεισμό του συμπλέγματος του Καστελόριζου.… Read more »

Neilos

Το αρθρο ξεκινάει με μια σωστή διαπίστωση για τις τουρκικές επιδιώξεις στο σημείο επαφής της Κυπριακής ΑΟΖ και της “φανταστικής” (ακόμα) Ελληνικής ΑΟΖ γύρω από το Καστελόριζο και καταλήγει με ένα “πρέπει” που όμως είναι ευχολόγιο. Το “πρέπει” το αντιλαμβανόμαστε αλλά το “πως” και κυρίως το “πότε” θα γίνουν όλα όσα δεν κάναμε είκοσι χρόνια τώρα δεν απαντιέται, ίσως γιατί δεν υπάρχει απάντηση. Στην Ελλάδα έχουμε χάσει σε σχέση με την τουρκική απειλή την έννοια του χρόνου και του χώρου. Οι τούρκοι τρέχουν καβάλα πάνω στο χρόνο με αποτέλεσμα αργά αλλά σταθερά να αρχίζουν να ελέγχουν και το χώρο. Το… Read more »

KN

Τώρα πια ειναι αργά. Όταν έπρεπε να κάνουμε κινήσεις (και μπορούσαμε ακόμα λεφτά υπήρχαν) για να πάρουμε το πάνω χέρι απέναντι στη Τουρκια και να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα μας, για να μην πώ τη κυριαρχία μας στην Αν. Μεσόγειο εμείς να μην πω τι κάναμε. Όλοι γνώριζαν εδώ και χρόνια για τους ενεργειακούς θησαυρούς της Αν. Μεσογείου αλλα την ώρα που τα άλλα κράτη έπαιρναν τα μέτρα τους και εξοπλίζονταν για να μπορούν να διαφυλάξουν τα συμφέροντα τους εμείς κάναμε τους τυφλούς. Απο την Ιταλία μέχρι την Αίγυπτο, το Ισραήλ και φυσικά την Τουρκια όλοι προετοιμάζονταν εδώ και χρόνια και… Read more »

Αληθεια

Δυστυχως οι πολιτικοι εχουν εγκαταλειψει την Ελλαδα. Τους ενδιαφερει μονο η θεσουλα τους.
Τα F16V πρεπει να πεταγαν τωρα.
Τα υποβρυχια πρεπει να ειχαν τορπιλες καινουριες.
Οι Μεκο πρεπει να ειχαν αναβαθμιστει.

Δυστυχως οι πολιτικοι μας ενδιαφερονται μονο για τις επομενες εκλογες.

darede

Συμφωνώ σε μεγάλο μέρος με τα παραπάνω σχόλια, αλλά ακόμη υπάρχει χρόνος για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Βέβαια η κλεψύδρα αδειάζει γρήγορα και η όποια αντίδραση μας θα πρέπει να είναι αμεσότατη. Για την προστασία του παραπάνω συμπλέγματος πρωταρχικός σκοπός θα είναι η μη δυνατότητα ναυτικού αποκλεισμού και η αποβίβαση στρατού στο νησί. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε και ας αφήσουμε την πολεμική αεροπορία να κάνει ανενόχλητη την δουλειά της. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει άμεση ενίσχυση του Π.Ν με πλοία είτε αυτά θα λέγονται fremm είτε των 3 Adelaide των αυστραλών. Σειρά θα πρέπει να πάρει… Read more »

Stamatis

Θα πώ 2 πράγματα, λίγο αιρετικά: Δεν είμαι καθόλου σίγουρος για το πόσο εμπορικά εκμεταλλεύσιμα είναι τα περίφημα κοιτάσματα και για το ποιά είναι η πραγματική τους αξία. Αυτήν την στιγμή σχεδιάζονται ερευνητικές γεωτρήσεις και γίνονται εκτιμήσεις. Δεν μπορούν να γίνουν λοιπόν ασφαλείς προβλέψεις ούτε για το μέγεθος τους ούτε και για την αξία τους. Ο μέσος έλληνας δεν θα πάει να σκοτωθεί μεταξύ Ρόδου και Κύπρου επειδή το ελληνικό κατεστημένο δεν μπορεί να τα βρεί με το αντίστοιχο τουρκικό που θέλει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα. Ένας πόλεμος που έχει την αιτία του στην ΑΟΖ, δηλαδή στα πετρέλαια/ πλουτοπαραγωγικούς… Read more »

Giorgos tsagaris

To συμπλεγμα της Μεγιστης πρακτικα ΔΕΝ γινεται να το κρατησει καποιος λογω γεωγραφιας και μονο.Oυτε και ειναι δυνατον να ανταποδωσεις αναλογως σε στρατηγικο επιπεδο εκτος και εαν καποιοι ονειρευονται παλι ”Καλλιπολη”.. Η θεση μας ειναι απειρως δεινοτερη απο αυτη της Μ. Βρετανιας στην κριση στα Φωκλαντ το 82. Απεναντι μας δεν εχουμε την Αργεντινη… Αστειες ασκησεις ανακαταληψης βραχονησιδων δεν εχουν καμια πρακτικη αξια. Το δογμα με το ”ισοδυναμο τετελεσμενο” ειναι επισης αστειο. Αν καποιος βαλει χερι στη γυναικα σου δεν του λες θα βαλω και εγω στη δικη σου. Του το κοβεις απο τη μασχαλη.Απλα τα πραγματα. Αλλαγη δογματος λοιπον… Read more »

Thras

Πολύ σωστός!

Abe lale

Συμφωνώ απολυτά, αλλά δεν έχουμε τα κατάλληλα όπλα για ένα τέτοιο κτύπημα και ούτε πρόκειται να τ αποκτησουμε στους αριθμούς που πρέπει

agnostosependytis

Το άρθρο στο 80% που αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση είναι πολύ καλό, γιατί μαζεύει σε μια σύνοψη αυτά που περίπου ξέρουμε όλοι μας αλλά δεν θα μπορούσαμε να αποτυπώσουμε έτσι γλαφυρά σε μια σελίδα. Όμως υστερεί στο Β σκέλος του τίτλου, όπου λέει και πως θα τα προστατέψουμε. Εκεί δεν βρίσκω προτάσεις εκτός από την αναφορά ανάγκης ύπαρξης ποντοπόρου ΠΝ κτλ το οποίο όμως είναι πολύ γενικό. Οι λύσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν υπάρχουν δυστυχώς, αν σκεφτούμε μόνο αυτά τα νησιά. Είναι πολύ κοντά στην ακτογραμμή της Τουρκίας, με συνέπεια ότι πάει εκεί να είναι ειτε σε μειονεκτικη θέση (αεροπορία/ναυτικό)… Read more »

Theo

Σκληρό το άρθρο αλλά όπως λένε πιο πάνω οι σχολιαστές, το πολιτικό σύστημα νοιάζεται μόνο για τη μοιρασιά της όποιας πίτας απέμεινε.

Γιωργος@USA

Διαβάζω τα σχόλια. Εάν δεν φτιάξει η οικονομία—και για να φτιάξει η οικονομία θέλεις κράτος που να λειτουργεί, δηλαδή πρέπει να φτιάξεις το δημόσιο με αξιολογήσεις, αποκλίσεις και προσλήψεις—δεν πρόκειται να ξανά δούμε στα μάτια την Τουρκία

Nidikos

Αν δεν είναι 100% σίγουροι για την άμυνά τους στον Έβρο και την ασφάλεια της αν. Θράκης οι Τούρκοι δεν θα μπούνε σε διαδικασία σύρραξης για κανένα λόγο. (Μόνο αν τζογάρουν σε μιά πιθανή μας αμυντική προσήλωση.Πράγμα χλωμό) Και εμείς κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να αφήσουμε το ποσοστό αυτό να εκφραστεί επ ουδενί. Το ανατολικό Αιγαίο και τα νησιά μπορεί να είναι ο διακαής πόθος τους (και το τυράκι) αλλά η ανατολική Θράκη είναι το μαλακό τους υπογάστριο. Κυρίως εκεί πρέπει να ήμαστε επικεντρωμένοι (ah64 4ever). Και ένας λόγος παραπάνω να έχουμε όσο καλύτερες σχέσεις μπορούμε σε όλους… Read more »

Προβοκάτωρ

Άντε και “μετακινηθήκαν” τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο μερικά χιλιόμετρα ανατολικά..
Τί ακριβώς θα κερδίσουμε εάν “χάσουμε” Χ αριθμό ελληνικών νησιών?

Nidikos

Αν χάσουν την αποκλειστική χρήση των στενών, χάνουν τη μισή στρατηγική τους θέση σαν χώρα. Και μόνο κάποιο μικρό ποσοστό να συμβεί αυτό…(που δεν είναι μικρό).
Αν η ισχύς μας εκεί πάνω τους έχει βάλει σε διαδικασία τέτοιας σκέψης φαντάζομαι πως δύσκολα θα ρισκάρουν οτιδήποτε. Ας μην ξεχνάμε το άγχος που έβγαλαν για λίγα Απάτσι ή τις τάφρους που έχουν σκάψει. Οι Τούρκοι έχουν ανασφάλεια για την ανατολική Θράκη. Σαν να έχουν ένα νησί προσκολλημένο στην ελληνική ενδοχώρα.

Προβοκάτωρ

Μάλιστα…δηλαδή φτάνουμε Κωνσταντινούπολη?

Fingolfin

Ενώ το να μας πάρουν νησιά το θεωρείς πιο εύκολο;
Πιο πιθανό είναι να φτάσουμε έξω απο την Πόλη παρά να καταλάβουν κάποιο νησί, εκτός και αν μιλάτε για βραχονησίδες.
Γενικά χωρίς απόλυτη αεροπορική υπεροχή οι τούρκοι δε θα κάνουν τίποτα.

Προβοκάτωρ

Σοκ(Scalp-eg) & δέος είναι η απάντηση.

Προβοκάτωρ

Στρατιωτικές & ενεργειακές υποδομές.Ασφαλώς το Άκουγιου πριν τοποθετηθούν τα καύσιμα του.

Aslan

nice article

Fingolfin

Σχετικά με τα πετρέλαια που πιθανόν να ανακαλυφθούν θα πρέπει να έχουμε σαν παράδειγμα τη Νορβηγία (κρατικό επενδυτικό ταμείο) και να αποφύγουμε το γνωστό dutch disease.

Και σε αυτόν τον τομέα δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, ας ακολουθήσουμε το επιτυχημένο παράδειγμα της Νορβηγίας.

Stamatis Rapanakis

“To συμπλεγμα της Μεγιστης πρακτικα ΔΕΝ γινεται να το κρατησει καποιος λογω γεωγραφιας και μονο.” Θα μπορούσα να συμφωνήσω έχοντας υπόψιν μου την σημερινή Τουρκία. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά: Αν η Τουρκία κατακτήσει εύκολα αυτό το σύμπλεγμα, θα της ανοίξει η όρεξη για τις άλλες 150 βραχονησίδες/ νησίδες που διεκδικεί σε όλο το Αιγαίο. Αν αντίθετα ματώσει για να το θέσει υπό τον έλεγχο της, θα διαπιστώσει ότι η θεωρία διαφέρει από την πράξη. Οπότε είναι σημαντικό να έχει τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες. Κάποιος σε προηγούμενο thread έγραψε για το drone των 5.000 € και την… Read more »

ACHERON

«Θυμίζουμε ότι η Τουρκία είχε κι αυτή δεχτεί την επίσκεψη του ΔΝΤ. Η Ελλάδα ήταν εκεί, αγκάλιασε την Τουρκία, ενώ έκανε και πολλές άμεσες και έμμεσες επενδύσεις στη χώρα. Η Τουρκία αυτό το εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο, εκσυγχρονίζοντας ριζικά τις ένοπλες δυνάμεις της.»
Ερωτήσεις-απορίες;

dimitrov

http://www.defence-point.gr/news/to-polemiko-naftiko-den-tha-pari-tis-gallikes-fregates-fremm-ke-idou-to-giati?pop=2

Αν πάντως ισχύει αυτό, είναι έγκλημα όλο το καραγκιοζιλλικι – διαχρονικά με τις FREMM/FREDA. Αντίστοιχα θα ήταν ενδιαφέρουσα περίπτωση να είχαμε μπει στις φρεγάδες Ορίζοντας. Να κοιτάζαμε τις 2 που δεν πήραν οι Γάλλοι. Το λέω και από βιομηχανικής άποψης. Οπότε να είχαμε 6 “S”, 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ και 2 Ορίζοντες. Σε συνεργασία τριμερή με Γάλλους και Ιταλούς. Και 48 τρούπες για 16 aster15 και 32 aster30.

agnostosependytis

Όσον αφορά πάντως το άρθρο για την πιθανότητα για πλοία, αυτό αφορά μια επένδυση τουλάχιστον 2 δις που θα αποδώσει σε 2-3 χρόνια. Καλό είναι μεσοπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις που τα λεφτά αυτά θα έπιαναν τόπο καλύτερα και με πιο σύντομη επαύξηση της αμυντικής ισχύος. Επίσης, εκτός της Bellara που θα είναι έτοιμη πολύ αργά, τα άλλα πλοία σαν value for money δεν δίνουν τίποτα, καθώς είναι να απορεί κανείς πως είναι τόσο υποεξοπλισμένες. Ακόμη και οι Saar 6 που κατ’ουσία είναι μικρές κορβέτες, έχουν πυραυλικό φορτίο και όπλα τα ίδια ή και περισσότερα με αυτές που… Read more »

Λαμπρος Ιντζες

Υπάρχουν και τα όπλα των φτωχών…Ας θυμηθούμε το UFASC 2 της ΕΒΟ…Φυσικά σε πακέτα των 6-12…

NikolakiEfentis

Δυστυχώς το συγκεκριμένο που αναφέρεις πήγε «άπατο» όχι τόσο λόγω συμφερόντων όσο λόγω αδιαφορίας και έλλειψης βασικών δεξιοτήτων στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. Αν ρωτούσες δε, στις αρχές του ’90 στην Ελλάδα, όχι μόνο «στελέχη» ΔΕΚΟ, τι θα πει contract management, θα σε ρωτούσαν «πού τραγουδάει το παλληκάρι;». Κατά τα άλλα, θέλαμε γραμμές παραγωγής στην Ελλάδα για να ταΐζουμε τις «κοινωνικοποιημένες» εταιρείας… Τα ίδια και πρόσφατα με το αλουμινένιο ταχύπλοο. Το έχουμε εντάξει υποτίθεται στο ΠΝ. Φυσικά το RWS της SOUKOS αποδείχτηκε, λέει, «ανεπαρκές» οπότε μας τέλειωσε – πράγμα απολύτως αναμενόμενο αφού οι ΕΔ έκαναν απλά κάποιες δοκιμές του «πωπού» και… Read more »

evaggelos

στα αληθεια πιστευεται οτι αν μπουκαρουν οι τουρκοι σε αυτα τα νησια κ μονο γι αυτα οτι θα τους αποτρεψουμε? γελοιον!! 1,οι τουρκοι εχουν βασεις γυρω κι εξοπλισμο τη στιγμη που εμεις δεν εχουμε τιποτε 2,μολις σφαχτουν οι πρωτοι γεροντες και φτασουν τα πλανα εδω εχετε την εντυπωση οτι θα αρματωθουμε? θα αρχισουν να τρεχουν ολοι πανικοβλητοι στα super,και στις τραπεζες.3,το ποιο σημαντικο καμια μεγαλη δυναμη δεν θα παει υπερ μας γερμανια ηπα ρωσια αγγλια ειναι παντωτε υπερ τουρκιας και μη μου πειτε οχι γιατι το 96 ειναι κοντα.οπως και το 74 κ.α. 4, κανενα ισραηλ αιγυπτος και γαλλια δε… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των...

52
 Μετά από τα fake news σχετικά με τα ελληνικά MLRS, ας γυρίσουμε στην πραγματικότητα, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MLRS του Ελληνικού Στρατού που...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 December #331

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 September 2016 #364

Αγορά 1.99

Related News

Κι άλλη «αποστολή μηνύματος» στην Αν. Μεσόγειο: Το Ισραήλ βύθισε πλοίο σε άσκηση με νέο πύραυλο

Σύμφωνα με βίντεο που ανέβηκε στην επίσημη σελίδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας στο Facebook, το ισραηλινό Ναυτικό βύθισε ένα πλοίο στόχο κατά την διάρκεια...

Έξι δωρεάν NSW RIB για τις Ειδικές Δυνάμεις μέχρι τον Μάρτιο του 2022 – Διαγωνισμοί για ατομικά υλικά, αισθητήρες, drones και έγκριση πληρωμής για...

Οι Ειδικές Δυνάμεις θα αποκτήσουν από τις ΗΠΑ μέχρι τον Μάρτιο του 2022 έξι σκάφη άκαμπτης γάστρας (RIB) για ειδικές επιχειρήσεις, μετά από σχετική...

Petsas categorically rules out demilitarisation of the Greek islands

Government spokesperson Stelios Petsas categorically ruled out the possibility of the demilitarisation of the islands in an interview on Saturday to SKAI TV. Petsas said...

Στ.Πέτσας: Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συζητήσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην κατηγορηματική απόρριψη του ενδεχομένου αποστρατιωτικοποίησης των νησιών τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε σημερινή συνέντευξή του στο...

Επιχειρησιακές Βολές Πυροβόλων και Βαρέων Όπλων Πεζικού από την Εθνική Φρουρά

Το Γραφείο Τύπου της Εθνικής Φρουράς, δημοσίευσε φωτογραφίες από βολές πυροβόλων και βαρέων όπλων πεζικού στην Κύπρο. Τα αδέλφια μας στην Κύπρο εκπαιδεύονται και...
- Advertisement -