Σαν σήμερα η βύθιση του ηρωικού υποβρυχίου Κατσώνης

2
1490
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 90
  •  
  •  

Σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου 1943, το υποβρύχιο «Κατσώνης» βυθίζεται από γερμανική κορβέτα δίπλα στη Σκιάθο μετά από αναμέτρηση με τον διώκτη του. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο κυβερνήτης του υποβρυχίου Αντιπλοίαρχος Βασίλειος Λάσκος.

Ο ύπαρχος Υποπλοίαρχος Ηλίας Τσουκαλάς καθώς και οι υπαξιωματικοί Τσίγκρος και Αντωνίου κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας και να φθάσουν στη Μέση Ανατολή.

Στην φωτογραφία επί του «Κατσώνης» εικονίζεται ο Κυβερνήτης Βασίλειος Λάσκος μαζί με μέλη του πληρώματος. Διακρίνονται οι Λ. Στάμου, Α. Τσίγκρος και ο Ν. Παναγιωτόπουλος

Η μνήμη του εν λόγω υποβρυχίου διατηρείται με την συνέχεια του ονόματός του στο νέο υποβρύχιο Κατσώνης S-123 κλάσης Παπανικολής (Type 214).

(φωτ. αρχείο Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού).

Υπενθυμίζεται ότι το κύτος του υποβρυχίου εντοπίστηκε φέτος στον βυθό βορειοδυτικά της Σκιάθου.

Εντοπίσθηκε, 75 χρόνια μετά το ναυάγιο του ηρωικού Υ/Β “Κατσώνης”


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 90
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
JOHN THE GREEK
Guest
JOHN THE GREEK

FORGIVE THE ENG. QUICKER FOR ME. SUBSCRIBER AND FAN SINCE THE DAYS PELLY(?) WAS DOING THE OVERSEAS SUBSCRIPTIONS BACK IN THE EARLY 90S. WOULD LIKE A COMMENT ABOUT THE “SHELL MIRACLE” “ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΟΒΙΔΑΣ” AT MOURESI PELION SQUARE WHERE A PLAQUE INDICATES THAT A SHELL FROM KATSONIS’ 100mm GUN MADE IT TO THE CHANCEL AND NEXT TO THE ALTAR ΙΝ ΤΗΕ BACK OF THE BUILDING WITHOUT DOING ANY SIGNIFICANT DAMAGE TO THE STRUCTURE OR ANY INJURIES TO THE PEOPLE IN CHURCH AT THE TIME. THE SHELL IS APPARENTLY KEPT INSIDE THE CHURCH. I MYSELF HAVING FAMILY THERE, DON’T REMEMBER… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Είναι συγκλονιστικές οι περιγραφές από την μάχη με το γερμανικό πλοίο. Κάτι που δεν το ήξερα και το διάβασα πριν 2 χρόνια ήταν ότι όταν το Κατσώνης βυθιζόταν οι τρεις τελευταίοι από το πλήρωμα που προσπάθησαν να το εγκαταλείψουν, σφήνωσαν στην κάθοδο. (μπουκαπόρτα) μην μπορώντας να απεγκλωβιστούν και τελικά πνίγηκαν. Σε ότι αφορά την βιντεοσκόπηση του η προσπάθεια ξεκίνησε το 2012 με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Η Σκιάθος και προσφέρθηκε να την κάνει αφιλοκερδώς μέλος του συλλόγου (έχει εξοχικό στην Σκιάθο) που έχει εταιρία που κάνει υποβρύχιες εργασίες. Eίναι η Mariner Underwater Electronics (mariner.gr) στον Πειραιά, του κυρίου Μαρίνου Πίττα.… Read more »