22.6 C
Athens
Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική MEDIA VIDEO Έρευνα Bellingcat για το θάνατο μετανάστη από ελληνικες σφαίρες: Τουρκική προπαγάνδα, μονόφθαλμοι...

Έρευνα Bellingcat για το θάνατο μετανάστη από ελληνικες σφαίρες: Τουρκική προπαγάνδα, μονόφθαλμοι δικαστές, “ανεξάρτητοι αναλυτές” και οι σάλπιγγες της νέας επίθεσης στον Έβρο

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

“Καὶ οὕτως αἵ τε σάλπιγγες πᾶσαι τῶν ἄλλων
τάξεων καὶ τὰ ὄργανα ἐκ διαδοχῆς ἤχησαν μέγα καὶ φοβερὸν ὁμοῦ πάντα, καὶ τὸ πᾶν ἐσείσθη καὶ διεδονήθη τῇ περιηχήσει τούτων”

Μιχαήλ Κριτόβουλος, “ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΑΛΩΣΙΣ”

 

Στις 8 Μαΐου δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Bellingcat μια ιστορία από τις πολλές που ο διεθνής Τύπος έχει δημοσιεύσει για την προσπάθεια παράνομης διάβασης ξένων μεταναστών από τον Έβρο προς την Ελλάδα.

Ο ιστότοπος Bellingcat, γνωστός στην κοινότητα των διαδικτυακών δημοσιογράφων, ασχολείται με την αναμετάδοση και ανάλυση ειδήσεων από όλον τον κόσμο μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που ανεβαίνουν από πρωταγωνιστές των επεισοδίων και προσπαθεί να ερμηνεύσει τα γεγονότα λαμβάνοντας την προβολή αυτών των στιγμιοτύπων ως αντικειμενικά και αμερόληπτα βγάζοντας συμπεράσματα για τα γεγονότα.

Η προχθεσινή ανάρτηση (8 Μαΐου) αναφερόταν στο περιστατικό της 4ης Μαρτίου 2020, όταν στην φάση της προσπάθειας να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ελλάδα, ομάδα λαθρομεταναστών φέρεται να δέχτηκε πυρά από όπλα με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να τραυματιστούν και ένας, ο Muhammad Gulzar, να υποκύψει λίγο αργότερα στα τραύματά του.

Η ανάλυση που επιχειρείται στο κείμενο ανήκει στον αρθρογράφο του ιστότοπου Nick Waters, τέως αξιωματικού του Βρετανικού Στρατού, όπως δηλώνεται στο προφίλ του και νυν δημοσιογράφου με ενδιαφέρον στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την ασφάλεια και την κατασκοπεία.

Ο κ. Waters αναφέρεται στο παραπάνω γεγονός διανθίζοντάς το με εικόνες, στιγμιότυπα από βίντεο που τραβήχθηκαν, υποτίθεται, από πρωταγωνιστές και σύντομα βίντεο που κατά τον ίδιο αναδεικνύουν ως αλήθεια πως οι συγκεκριμένοι “πρόσφυγες και μετανάστες” (migrants and refugees) δέχτηκαν επίτηδες πυρά με “πραγματικές σφαίρες” (live rounds) από τις ελληνικές αρχές πέραν των συνόρων ενώ προσπαθούσαν να “διασπάσουν” (break through) τα ήδη κλειστά σύνορα προς την Ελλάδα.

To κείμενο είναι προσεκτικά οργανωμένο και διατυπωμένο ώστε να διατηρήσει μια μορφή ακαδημαϊκής, αποστασιοποιημένης και αντικειμενικής ανάλυσης, χωρίς ωστόσο επιτυχία.

Λέξεις, φράσεις και η χρήση συγκεκριμένων στοιχείων ως εκ προϊμίου αντικειμενικής αλήθειας δείχνουν να κατευθύνουν τον αναγνώστη σε ένα συμπέρασμα από την αρχή: ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονταν στο σημείο με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους και στις 4 Μαρτίου το έκαναν με σαφή πρόθεση να σκοτώσουν. Η χρήση πηγών μόνο από την τουρκική πλευρά και από βίντεο που κατά τον ίδιο ανήκουν σε μετανάστες, που δήθεν δεν έχουν λόγους να διαστρέφουν τα γεγονότα, δεν πείθουν και κάνουν την “ανάλυση” ένα ακόμα λιβελογράφημα προπαγάνδας.

Ας ξεκινήσουμε με τις πηγές που ο ίδιος ο Nick Waters χρησιμοποιεί:
– The Lighthouse Reports : Μια πλατφόρμα δημοσιογραφικής κάλυψης για επίδοξους ανταποκριτές, η συγκεκριμένη σελίδα με επίσημη έδρα το Άμστερνταμ “εκπαιδεύει” κατά κάποιον τρόπο ανθρώπους με ενδιαφέρον σε αντικείμενα συγκεκριμένης θεματολογίας (διεθνής μετανάστευση, εμπόλεμες ζώνες, εμπόριο όπλων) να μεταδίδουν ειδήσεις και κάνουν “αναλύσεις” παρουσιάζοντάς τα ως αντικειμενική δημοσιογραφία
– Forensic Architecture : ερευνητική ομάδα που λειτουργεί εντός του κολλεγίου Goldsmiths του πανεπιστημίου του Λονδίνου με ενδιαφέροντα στον χώρο της τέχνης, της δημοσιογραφίας και της ψηφιακής γραφιστικής. Η ομάδα εξομοιώνει τόπους και περιστατικά βίας από γεγονότα σε όλον τον κόσμο με τη χρήση ψηφιακής αναπαράστασης. Όπως παραδέχεται και η ίδια “αναλαμβάνουν εργασίες παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παραγγελία ομάδων ενδιαφέροντος (θυμάτων πολιτικής βίας, οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων, διεθνών δικαστικών λειτουργών, ομάδων περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και δημοσιογραφικών οργανώσεων)”
Οι δύο αυτές πλατφόρμες έχουν συνεργαστεί σε αρκετές περιπτώσεις για την παραγωγή αρθρογραφίας επί των προσφιλών θεμάτων της πρώτης.
– Der Speigel : Γνωστό εβδομαδιαίο περιοδικό με έδρα το Αμβούργο, που βρισκόταν με συνεργείο μετάδοσης στην τουρκική περιοχή των συνόρων την περίοδο της προσφυγικής κρίσης (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2020) και μετέδιδε εικόνες και ιστορίες μεταξύ των επίδοξων μεταναστών

Αναφέρονται επίσης έρευνες από τους ιστότοπους Pointer και Sky News που κατά τον ίδιο μετέδωσαν πληροφορίες για το εν λόγω περιστατικό και υπήρξαν, μαζί με τα προηγούμενα, οι κύριοι λόγοι που έκανε το άρθρο ο κ. Waters. Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης σε πλειάδα αποσπασμάτων βίντεο (…as many videos as possible) από πολλαπλές πηγές (Facebook, Twitter, Youtube, TikTok, Instagram, and Whatsapp) και σε γλώσσες (Searches were conducted in Arabic, Turkish, Greek, English, Farsi and Urdu) ενώ ισχυρίζεται πως η ομάδα του μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού από ανθρώπους που ταξίδευαν με τον Gulzar. Έτσι, όλο το άρθρο είναι δομημένο με βάση εξαιρετικά σύντομα, σχεδόν αποσματικά, βίντεο τραβηγμένα από τηλέφωνα λαθρομεταναστών που προσπαθούν με κάθε μέσον να περάσουν τον φράχτη των Καστανέων, μέσα σε ένα χάος από φωνές, δακρυγόνα, καπνογόνα και κακές λήψεις, αν κρίνει κανείς από όσα βλέπει.

Στιγμιότυπα από το βίντεο που παρουσιάζει τα θύματα των πυροβολισμών, μεταξύ τους και του Muhammad Gulzar (πηγή: δίκτυο Bellingcat)

H εικόνες που βλέπουμε να μεταφέρονται είναι μιας ομάδας βίαιης, που διεκδικεί το πέρασμα από μία χώρα, όπου ήδη μένουν παράνομα, σε μία άλλη επίσης μέσω οδεύσεων που δεν είναι εγκεκριμένες και χωρίς να έχουν ή προτίθενται να δείξουν κάποια ταξιδιωτικά έγγραφα. Και μάλιστα εξεγείρονται κι όλας για το κλείσιμο των συνόρων έναντι των νομίμων αρχών (αστυνομίας και στρατού) που τολμούν να τους εμποδίζουν. Ε, νομίζουμε πως το θράσος των πρωταγωνιστών των γεγονότων και η υποκρισία των υπερασπιστών τους μόλις πέρασε σε νέο επίπεδο!

Μάλιστα, ο αντικειμενικός παρατηρητής δεν βλέπει ούτε ένα βίντεο, συνέντευξη ή δήλωση από την ελληνική πλευρά, πλην της απόρριψης των ισχυρισμών για χρήση πραγματικών πυρών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Αντιθέτως, το άρθρο είναι γεμάτο από αναφορές του Τούρκου εκπροσώπου της επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χακάν Τσαβούσογλου (γεννημένου στην Κομοτηνή) με αναφορές, σχόλια και φωτογραφίες από το συγκεκριμένο περιστατικό κατηγορώντας ευθέως τις ελληνικές αρχές για δολοφονία. Not quite impartial, my dear Waters (αν μας επιτρέπεται η έκφραση).

Στ. Πέτσας: Διακινητής ψευδών ειδήσεων η Τουρκία

Ως προς τη γλώσσα και φρασεολογία που χρησιμοποιεί:
Η χρήση της γλώσσας είναι πολύ προσεκτική για να δώσει την επίφαση πως οι κ. Waters και συνεργάτες είναι επαρκώς αποστασιοποιημένοι και αντικειμενικοί. Τονίζουν μάλιστα και στην αρχή όσο και στο τέλος του μακροσκελούς άρθρου πως δεν επιθυμούν να λάβουν θέση.

Ωστόσο, μια προσεκτική παρατήρηση δείχνει το αντίθετο.
” Greek security forces likely used live rounds” “Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πιθανώς πραγματικά πυρομαχικά”. Πιθανώς, σημαίνει δεν γνωρίζουμε.
” On 27 February 2020, the Turkish government opened its borders with Greece in an attempt to exert political pressure on the EU over Syria.” Ο λόγος που δημιούργησε όλη την εκρηκτική κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα ξετυλίγεται ευθέως ως επίσημη και συνειδητή πράξη της Τουρκικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο αρθρογράφος δεν βρίσκει λόγο να κατηγορήσει πουθενά στην Τουρκία.
” Thousands of migrants and refugees were funnelled to a single point on the land border between the two countries” “Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες διοχετεύθηκαν…”. Η λέξη “funnelled” δηλώνει πρόθεση, πράξη που γίνεται με συγκεκριμένο σκοπό. Δεν λέει “αφέθηκαν” ελεύθεροι να φύγουν από την Τουρκία, δεν λέει “κατευθύνθηκαν” μόνοι τους αλλά οδηγήθηκαν σκόπιμα σε συγκεκριμένο σημείο στα χερσαία σύνορα.
” The Greek government responded by deploying its police and military to the region. Migrants were warned not to attempt to cross the border, and the country suspended its asylum system.” Σωστά επισημαίνεται πως η Ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε σε αυτήν την δραστηριότητα κλείνοντας τα σύνορα, αναπτύσσοντας δυνάμεις αστυνομίας και στρατού και προειδοποιώντας απευθείας μάλιστα τους επίδοξους μετανάστες να μην επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα ενώ οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου αναβλήθηκαν.
” A group of vulnerable people were caught in the middle of a conflict between two states, neither of whom appear to have their best interests at heart” Αν και αναγνωρίζει την εργαλειοποίηση των ανθρώπων σε έναν ανταγωνισμό μεταξύ δύο κρατών, ο συντάκτης επιμένει πως όλοι οι επίδοξοι μετανάστες, που εμφανίζονται να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον να κόψουν τον φράχτη και να περάσουν τα σύνορα πετροβολώντας ακόμα και πυροσβεστικό όχημα που ήρθε να σβήσει φωτιές που έχουν ανάψει, είναι “ευάλωτοι άνθρωποι” και κατά συνέπεια αθώοι και θύματα αυτής της κατάστασης.

Ο κ. Waters και συνεργάτες προφανώς επιλέγουν να κωφεύσουν στο ότι στα ίδια βίντεο από τα εκατοντάδες που αναφέρουν πως είδαν, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές παραδέχονται ότι μεταξύ τους βρίσκονταν μετανάστες από το Ιράν, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν (Πακιστανός ήταν και το θύμα, Muhammad Gulzar και μάλιστα επιστρέφοντας στην Ελλάδα για δεύτερη φορά) άρα άτομα άσχετα με τον πόλεμο στη Συρία και την ανθρωπιστική κρίση που η Τουρκία υποτίθεται πως άφησε να υπερχειλίσει από αδυναμία (ας πούμε καλύτερα απροθυμία) προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όχημα του Ελληνικού Στρατού με τα διαπιστευτήρια της “δίκαιης οργής” κάποιων ευάλωτων ψυχών. Ο λογαριασμός καλύπτεται από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου (φωτογραφία via EUROKINISSI)

Η χρήση τέτοιων επιθέτων και γλώσσας κάθε άλλο παρά αντικειμενική και αμφοτεροβαρής είναι και θέτει το άρθρο και τους δημιουργούς του ξεκάθαρα στο πλαίσιο του γενικότερου πολέμου προπαγάνδας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος με στόχο τη δεύτερη.

Το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου αποτελεί ανάλυση με τη βοήθεια της χωροθέτησης :
Φωτογραφίες συνδυάζονται με σημεία του Google Earth και η αναγνώριση τοπογραφικών σημείων χωροθετεί τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία ακόμα και σε διαδοχικά στιγμιότυπα. Δεν θα αμφισβητήσουμε τη δουλειά που έκαναν οι δημιουργοί στην αναπαράσταση των γεγονότων, άλλωστε δεν νομίζουμε πως είναι λάθος.

Σύμφωνα με όσα εξιστορούνται, ότι στις 4 Μαρτίου 2020 ομάδα ανθρώπων, κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά νέων ανδρών, εμφανίζεται να κινείται με επιθετικότητα σε συγκεκριμένο σημείο του φράχτη στο ελληνικό έδαφος στην περιοχή των Καστανιών. Η μέρα ήταν καλή, ο καιρός ηλιόλουστος και καθαρός κι ένα ελαφρύ αεράκι προς τα ανατολικά διασκόρπιζε τον καπνό από καπνογόνα ή δακρυγόνα.

Στις 10:27 ακούστηκαν κρότοι που ομοιάζαν με πυροβολισμούς και λίγο μετά εμφανίστηκαν άτομα αναστατωμένα να μεταφέρουν τραυματίες. Μεταξύ τους είναι κι ο Muhammad Gulzar που είναι σχεδόν αναίσθητος και οι σύντροφοί του του σηκώνουν τη μπλούζα αποκαλύπτοντας μια τρύπα στο σώμα του και αίματα. Κάποιος από τους παρευρισκομένους ακούγεται να λέει “πυροβολισμοί από τον στρατό της Ελλάδας, προσπαθούν… βλέπω κάποιος πυροβολήθηκε. Είδα κάποιον, ναι, βλέπετε κάποιον που πυροβολήθηκε, πυροβόλησαν έναν”.

Με βάση την ανάλυση οι πυροβολισμοί ακούστηκαν για πολύ ώρα ξεκινώντας λίγο πριν τις 10:30 και μάλιστα κατάφεραν να καταγράψουν 6 θύματα που μεταφέρθηκαν τραυματισμένα μεταξύ 10:30 και 11:00. Η δουλειά που έκαναν είναι πράγματι εντυπωσιακή, παρακολουθώντας τις κινήσεις 39 ατόμων που αναγνωρίστηκαν από φωτογραφίες και βίντεο από διάφορες πηγές και επικεντρώθηκαν σε 24 από αυτά.

 

“Ποιός σκότωσε τον Muhammad Gulzar; ”
Στη συνέχεια έρχονται τα συμπεράσματα και είναι πραγματικά απογοητευτικά για όποιον φιλοδοξεί να δημοσιογραφεί. Καταλήγουν ότι οι Έλληνες στρατιώτες πυροβόλησαν τους επίδοξους “μαντραπήδες”, πως το έκαναν με πρόθεση, αφού έτσι τους είπαν οι μετανάστες που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα και πως ήταν οι μόνοι ένοπλοι (!) με όπλα των 5.56mm στην ευρύτερη περιοχή βασισμένοι στο πιστοποιητικό θανάτου του Gulzar από τις τουρκικές αρχές.

Φωτογραφία της Sabah από τη μεθόριο την περίοδο των γεγονότων. Σε πρώτο πλάνο Τούρκος στρατιώτης με τυφέκιο ΗΚ-33 των 5.56mm. Ήταν τόσο καλά καμουφλαρισμένος που οι δημοσιογράφοι των αναλύσεων του Twitter δεν τον πρόσεξαν καν

 

Ας αναρωτηθούμε για μια στιγμή: ποιό είναι το καθήκον του δημοσιογράφου και ποιό είναι γενικά το καθήκον κάθε ερευνητή (αφού Bellingcat και Lighthouse λογίζονται ως ερασιτέχνες δημοσιογράφοι και στο Forensic Architecture κάνουν έρευνες);

Καθήκον τους μοναδικό είναι η ανακάλυψη και δημοσιοποίηση της αλήθειας, ελεύθερα, αμερόληπτα και ουσιαστικά. Αν υπάρχουν σημεία που δεν είναι τόσο προφανή, παρά την έρευνα που θα έχουν κάνει και χρήζουν περαιτέρω εκτίμησης και εξέτασης, ο ερευνητής ή δημοσιογράφος οφείλει στο κοινό του να το επισημάνει και να το παραδεχθεί: “δεν το ξέρω, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, οι πιθανότητες είναι αυτές”.

Οι Waters και ΣΙΑ παρουσιάζουν μια πολύ σοβαρή κατάσταση και αποφασίζουν τελεσίδικα, όποια προσπάθεια κι αν κάνουν για επιστημοφανή αναφορά. Σε αυτό βασίζονται και στις έρευνες του υποτίθεται επαγγελματικού Der Spiegel, οι συνεργάτες του οποίου ήταν στην περιοχή μεταδίδοντας επίσης μονόπλευρα την κατάσταση τις προηγούμενες μέρες, λόγος για τον οποίο στοχοποιήθηκαν.

Η ουσία είναι πως στα πλάνα βλέπουμε μια παρανομία εν εξελίξει. Μια παρανομία με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Οι άνθρωποι που βλέπουμε στα πλάνα δεν είναι απλά “ευάλωτοι άνθρωποι”. Πολλές αναφορές και παραδοχή και από τους ίδιους on camera έχουν αποδείξει ότι το πλήθος που μαζεύτηκε μπροστά στο φράχτη των Καστανιών ήταν ένα επικίνδυνο συνονθύλευμα. Συνονθύλευμα από γνήσιους Σύρους πρόσφυγες, επίδοξους μετανάστες από κάθε γωνιά των παραδοσιακών χωρών-αποστολής λαθρομεταναστών, κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές και πρακτόρων των τουρκικών δυνάμεων. Οι άνθρωποι αυτοί επιχείρησαν -απαίτησαν με θράσος μάλιστα- να περάσουν παράνομα σε άλλη χώρα κι όταν η χώρα τους το αρνήθηκε, άρχισαν να βρίζουν, να πετούν πέτρες στην αρχή και στη συνέχεια καπνογόνα και δακρυγόνα.

 

τουρκικής κατασκευής δακρυγόνα που ρίφθηκαν στην ελληνική πλευρά από τους συγκεντρωμένους επίδοξους μετανάστες ή τους ουσιαστικούς διακινητές τους, το τουρκικό κράτος. Ατυχώς, οι δημοσιογράφοι του διαδικτύου δεν τα είδαν και οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι του Spiegel δεν πέρασαν στην ελληνική πλευρά για να μεταδώσουν την “άλλη πλευρά”. Ανταποκρίσεις σαν και αυτή δεν αξίζουν το χαρτί που είναι γραμμένες ή έστω τα pixel του υπολογιστή

Αλήθεια, το τελευταίο δεν προξένησε καμία εντύπωση στους μεγαλόσχημους “ανεξάρτητους” ερευνητές;

Άνθρωποι που ζητούν να περάσουν σε άλλη χώρα για να σωθούν από τη δυστυχία τους περνούν ανενόχλητοι από τις αρχές της άλλης χώρας, που τους βοηθούν, τους καθοδηγούν σε συγκεκριμένα σημεία, τους μεταφέρουν με πούλμαν, τους οπλίζουν με (μη φονικά έστω) όπλα και απειλούν και να τους δείρουν αν δεν συμμορφωθούν; Δείτε τον Τούρκο αστυνομικό στο βίντεο. Προφανώς αυτά τα βίντεο ξέφυγαν της προσοχής των ανεξαρτήτων “ερευνητών” (δεν ξέρουμε πού να βάλουμε εισαγωγικά πλέον)!

 

 

Το περιστατικό συμβαίνει σε ελληνικό έδαφος, αφού οι πρωταγωνιστές έχουν φτάσει στον φράχτη που βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους και κόβουν κομμάτια για να τον περάσουν, ανάβουν φωτιές που πυροσβεστικό όχημα φτάνει για τη σβήσει και ξαφνικά πυροβολισμοί ακούγονται.

Ερωτάται κανείς, από πού έρχονται οι πυροβολισμοί; Από Έλληνες ή από Τούρκους; Κανένα πλάνο δεν υπάρχει που να δείχνει ποιός ανοίγει πυρ. Υπάρχουν οι κρότοι, υπάρχουν μαρτυρίες “(κάποιοι) πυροβολούν” και υπάρχουν και θύματα πυροβολισμών αλλά κανείς δεν βλέπει ποιός πυροβολεί και από πού; Οι μαρτυρίες “οι Έλληνες στρατιώτες μας πυροβολούν” από άτομα που παρανομούν, που έχουν πει επανειλημμένα ψέματα και έχουν κάθε κίνητρο να πουν κι άλλα, λυπούμαστε, δεν πείθουν έναν αντικειμενικό παρατηρητή.

Για να μας δείξουν πόσο καλοί είναι, οι δήθεν ερευνητές του δικτύου Bellingcat μας λένε πως δεν θα αναφέρουν πρόσωπα ή ονόματα, εφόσον η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει και δεν έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες ακόμα (τί καλοί που είναι!) Και αναφέρουν και προηγούμενες έρευνες που έκαναν στην Ουκρανία με την υπόθεση της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών αλλά και βίντεο από άλλα περιστατικά (σε ένα από τα οποία φαίνονται “μετανάστες” ή πράκτορες των Τούρκων οπλισμένοι με πιστόλια να χασκογελάνε και να κρύβονται πίσω από λευκά, καινούρια αυτοκίνητα στο άκουσμα πυρών κοντά στον Έβρο).

 

Προφανώς, η περίπτωση προβοκάτσιας που παίχτηκε με νεκρό επίδοξο μετανάστη που βρέθηκε δύο μόλις μέρες πριν το περιστατικό στο ποτάμι και χρεώθηκε και τότε σε “πυρά Ελλήνων στρατιωτών” μόνο και μόνο για να αποκαλυφθεί ότι ήταν νεκρός μέρες πριν από άλλη αιτία ενώ τα Μέσα Κοινωικής Δικτύωσης οργίαζαν, δεν πέρασε από το μυαλό τους.

Προφανώς, οι τουρκικές πηγές που επικαλούνται (ακόμα και ο ίδιος ο Μεβλούτ Νταβούσογλου) δεν έχουν καμία συμμετοχή και κανένα συμφέρον κι ας είναι δεδηλωμένη πολιτική τους όλο το χάος.

Προφανώς, η περίπτωση Ελλήνων και Γερμανών αστυνομικών που δέχτηκαν πυρά από τουρκικές ομάδες στρατοχωροφυλακής διέλαθε της προσοχής των “ανεξαρτήτων ερευνητών” από τις βορειοευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ότι το διαμέτρημα των 5.56mm είναι το κλασσικό διαμέτρημα των Τούρκων στρατιωτών, αστυνομικών και Στρατοχωροφυλάκων που έχουν έντονη παρουσία στην περιοχή και συχνά πρωταγωνιστούν στα γεγονότα δεν φάνηκε σε κανένα στιγμιότυπο.

Η πιθανότητα να πυροβολήθηκαν οι “τροφή για τα κανόνια” μετανάστες από πίσω και μετά να κατηγορήθηκαν οι ελληνικές αρχές δεν πέρασε από το μυαλό των δημοσιογράφων από το Twitter. Όπως λένε και οι ίδιοι, “εξετάσαμε χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες πρωταγωνιστών (…) αυτοί δεν μπορεί να λένε ψέμματα”.

Στ. Πέτσας για δημοσίευμα Spiegel: Fake News τα περί νεκρού μετανάστη από ελληνικά πυρά στον Έβρο

Ένα είναι σίγουρο: αυτό που ξεκίνησε στον Έβρο στα τέλη Φεβρουαρίου, έχει συνέχεια, βάθος και θα εξελιχθεί στο άμεσο μέλλον σε πολλά και νέα επίπεδα. Οι φύλακες καλά θα κάνουν να γρηγορούν!

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

27 ΣΧΟΛΙΑ

27 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick

Δεν μας “απασχολεί”.

Εμείς έχουμε στρατηγική ψυχραιμία, δεν ακολουθούμε στον κατήφορο τους Τούρκους και δεν ενισχύουμε την άμυνα της χώρας. Θα το τζογάρουμε βρε αδελφέ, σιγά τώρα 15+ χρόνια αυτό κάνουμε. Το ATM βγάζει λεφτά οπότε γιατί να σκάμε 👿

Σαφείς απαντήσεις και χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης της άμυνας τώρα. Μαζί με μια αγωγούλα στους καραγκιόζηδες που το παίζουν δημοσιογράφοι βέβαια.

Skeptomenos_politis

Δεν μας ενδιαφερει τι γραφουν περιθωριακα ΜΜΕ οπως το Bellingcat που αναπαραγουν προπαγανδα επι πληρωμη.

Στη φωτογραφια που εβαλαν στο ιντερνετ φαινεται ξεκαθαρα πως το βλημα τον πετυχε στην πλατη (πισω και αριστερα) οπου διακρινεται το σημειο εισοδου. Επομενως το βλημα προηλθε απο πισω του, δηλαδη απο την πλευρα της Τουρκιας.

Προκειται για ξεκαθαρη προβοκατσια.

comment image

comment image

Τελος, η συμπεριφορα της Τουρκιας ειναι γνωστη, απειλουν γυναικοπεδα με οπλα με σκοπο να τους φερουν στην Ελλαδα

https://www.youtube.com/watch?v=D7CAkyAPbcY

Mitsos_Mantzos

Ναι ρε σκατοφλώρε άγγλε τον πυροβολήσαμε, ελα και εσύ να σου ρίξουμε καμιά άμα γουστάρεις παπάρα.

x-m

Δε είναι ακριβώς έτσι. Όσο και αν εμείς ξέρουμε τι γίνεται στο σπίτι μας χρειάζεται διαρκές σφυροκόπημα της διεθνούς κοινής γνώμης με τις θέσεις μας . Αν χρειαστεί, να αποδεικνύουμε καθημερινά ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Είναι τραγικό να κυριαρχεί η γνώμη του ψεύτη και όχι η δική μας. Σ’αυτά δεν υπάρχει υπεράνω ειδικά απο τη στιγμή που δεν είμαστε αυτεξούσιοι: έκοψε πολύ σωστά η κυβερνήση της αιτήσεις παροχής ασύλου για έναν μήνα. Η λογική λέει ότι έπρεπε να παραταθεί επ’αόριστον. Αμ δε !!! Ήρθε η κυρία Γιόχανσον , μας κούνησε το δάχτυλο και μας είπε ότι στην ΧΩΡΑ ΜΑΣ δεν… Read more »

vtheofilis

Τώρα άμα πούμε σας τα λέγαμε, όταν είχαμε τις αμφιβολίες μας για το bellingcat και τα όσα έλεγε παλαιότερα για χτυπήματα με χημικά όπλα σε αμάχους στην Συρία, θα γίνουμε κακοί;

Skeptomenos_politis

Oνομαζεται “journalism for hire”. Τους δινεις μερικα φραγκα και σου φτιαχνουν οτι αρθρο θελεις, ακομη και για ιπταμενες αγελαδες…

x-m

Η κυβέρνηση που ακριβώς βρίσκεται σε όλα αυτά ; Οι γενικόλογες ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ή του υπουργού εξωτερικών δεν φτάνουν.
Το ότι ένα άρθρο δικό σας είναι 100 φορές καλύτερο απο τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση πρέπει να μας προβληματίζει.
Η μόνη επαρκής αντιμετώπιση στον πόλεμο προπαγάνδας που δέχεται η χώρα ,ήταν το περιστατικό με την “επιστημονική μελέτη” στην Φινλανδία, απο τον εκεί πρέσβη μας.

My_name_is_Nobody

Αν έχει κάποιος γνώσεις φυσικης υπάρχουν δύο τρόποι να υπολογίσεις την απόσταση με την βοήθεια του ήχου. Ο πρώτος είναι να καταγράψεις την ηχητική πηγή και να μετρήσεις τον χρόνο που κάνει ο ήχος από αυτή να φτάσει στον παρατηρητή (κάμερα). Στην περίπτωση μας αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί η ηχητική πηγή (όπλο) δεν έχει καταγραφεί να παράγει ήχο (πυροβολεί). Πάμε στην δεύτερη περίπτωση η οποία είναι να ξέρεις τα db που βγάζει η πηγή του ήχου (όπλο) και να μετρήσεις τα db που φθάνουν στον παρατηρητή (κάμερα) ,αυτό ακούγεται λογικό μιας και οι σύγχρονες κάμερες καταγράφουν υψηλής ποιότητας… Read more »

kiriakos

Τι σημασία έχει το τι έγινε;. Σημασία έχει το τι θα γίνει. Θα πρέπει να δεχθούμε ότι θα υπάρχουν νεκροί και από Ελληνικά πυρά και έτσι θα πορευτούμε. Τι προτιμάμε:
α) Διεθνή νομιμοφροσύνη με κατάλυση της δημοκρατίας αφού ανά πάσα στιγμή τρίτες δυνάμεις θα μπορούν να ρίχνουν κυβερνήσεις με την εισβολή κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών;
ή
b) Διεθνή κατακραυγή για καταπάτηση δικαιωμάτων αλλά διατήρηση της αυτοδιάθεσης των Ελλήνων πολιτών.

Mitsos_Mantzos

Με την A επιλογή θα συνεχίσουν να σε κράζουν γιατί περνάνε από τα σύνορα σου στα δικά τους λαθρομετανάστες, ενώ με την Β θα σε σέβονται, θα σε ακούν, και θα σε φοβούνται.

chriss8

Ακριβώς! Μην το πάμε στα άκρα. Ούτε από την μια μεριά ούτε όμως και από την άλλη. Τα κράτη είναι «κυρίαρχα» βάση της διεθνής νομιμότητας. Άλλο να έχεις 1-2 νεκρούς λόγω ατυχούς περιστατικού και άλλο να σκοτώνεις δειγματοληπτικά! Δυστυχώς υπάρχουν σκοπιμότητες ακόμα και μέσα στην χώρα που προσπαθούν να επιβάλουν τις ιδεοληψίες τους ως διεθνές δίκαιο…

kostask22

Οι Τουρκοι ετοίμαζαν καιρό τον πόλεμο αυτό και είχαν έτοιμες ιστορίες και πληρωμένα MME. Τους έκοψε η μανέστρα και τους εμειναν τα λεμόνια. Είναι σαν να τρως 10-0 γκόλ και να ζητάς πεναλντι στο 90′. Ο καθένας την δουλεία του και ο ΟΗΕ μας είπε να δώσουμε τα ίδια δικαιώματα στους παράνομους μετανάστες με τους Ελληνες πολίτες. Ναχαμε να λέγαμε.

LuckyLuke

Το να βρίζουμε το Bellingcat και το Spiegel δεν βγάζει κάπου. Γενικότερα το Bellingcat θεωρείται αξιόπιστο μέσο. Μπορεί να παρασύρθηκαν από λάθος στοιχεία ή να έκαναν λάθος εκτιμήσεις αλλά ας μην ισοπεδώνουμε τα πάντα.

Xristoforos

comment image

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ..!!!

epampapas

To Bellingcat το χρησιμοποιείτε εσείς οι ίδιοι εκεί στην Πτήση σαν απολύτως αξιόπιστο.

Ιδού η απόδειξη
https://www.ptisidiastima.com/?s=Bellingcat

Γιατί μας τα αλλάζετε τώρα; Μας λέτε ότι όσα μας γράφατε τόσα χρόνια ίσως και να μην ισχύουν; Γιατί τώρα που δεν εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη πολιτική σας ατζέντα δεν αποδέχεστε την αξιοπιστία του;

Flight

Αλλά να υποθέσουμε πως τώρα εξυπηρετεί τη δική σας πολιτική ατζέντα; Μην ανησυχείτε, δεν έχουμε πολιτική ατζέντα, μόνο εθνική ατζέντα. Εσείς;

ACHERON

Δέν θα καταπιαστώ με ατζέντες,αλλά με την δεοντολογία.
To Bellingcat το πιστώσατε με αξιοπιστία τότε,οπότε επ΄αυτού θα πρέπει να τοποθετηθείτε.
Δική μου θέση είναι,οτι όπου εμφανίζονται τα «Λευκά κράνη»,τσούπ και το Bellingcat,και τα κράνη είναι ήδη στην Μόρια…*
Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούμε ἂν μας βάζουν στην θέση του συνήθους υπόπτου,τώρα,και πόσο δέει αυτό με σεδιασμούς και κυοφορούμενες εξελίξεις που μας αφορούν ὡς Ἑλλάδα;

*
https://twitter.com/IgnatiosSimos/status/1259221793765822466/photo/1

My_name_is_Nobody

epampapas epampapas LuckyLuke LuckyLuke
Οι New York times είναι αξιόπιστο ή αναξιόπιστο μέσο;

Gerasimos

Το Der Spiegel έχει παράδοση ενάντια σε κάθε τι ελληνικό! Ούτε το σάλιο για να τους φτύσουμε δεν αξίζουν.

cep0

-ας δοκιμάσει κάποιος να κάνει το ίδιο σε άλλη χώρα, για παράδειγμα στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία
-5.56mm = ας ενημερώσει κάποιος αυτές τις μαριονέτες, για το βασικό διαμέτρημα του Ελλ.Στρατού…. και από πότε έχει υιοθετηθεί αυτό το διαμέτρημα -5.56mm- από τις Ελληνικές Δυνάμεις και δεν το μάθαμε .
-αν γίνονταν χρήση πραγματικών πυρών -7,62- ποιά θα ήταν τα αποτελέσματα;

Lebowski

Οι περισσότεροι αναγνώστες επιβεβαιώνουν το Bellingcat σχετικά με την είδηση

Georgios

Τι επιβεβαιώνουν, πως τα πράγματα έγιναν έτσι όπως τα εξιστορεί ή πως παραποιεί την πραγματικότητα;

Panagiotis

Προσπαθώ να καταλάβω γιατί ένας πράκτορας είναι προτιμότερο να μπει από εκεί πάνω και όχι με κάποιον άλλο τρόπο (φαινομενικά) πιο νόμιμο και σίγουρο. Γιατί να μην έρθει πχ μέσω Γερμανίας και να έχει ένα καλό cover story που θα ήταν πιο πιθανό αν του επιτρέψει την πρόσβαση σε συγκεκριμένους στόχους χωρίς το άγχος των αλλεπάλληλων ελέγχων και/η του περιορισμού σε δομή φιλοξενίας?

chriss8

Πόσους σκότωσε το Ισραήλ στην «πορεία ειρήνης» των Παλαιστίνιων;
Γκρίνιαξε ο κόσμος; Ναι, γκρίνιαξε!
Έπεσαν οι «καταδίκες» βροχή; Ναι, Έπεσαν. Ποια ήταν η πραγματική επίπτωση για το Ισραήλ; ΚΑΜΙΑ!

Άρα και εμείς πρέπει να «οχυρωθούμε» πολιτικά όπως το Ισραήλ. Μετά να πούμε στο πρακτοράκι που δεν ξέρουμε (;) από ποιον τα αρπάζει, να φάει φασολάδα και να γράψει και ακόμα ένα άρθρο!!!

Stavrogin1

Ανθρωποι σε αναγκη ή επικινδυνοι προβοκάτορες ( οτι απ τα δυο) προσπαθουν να περασουν βιαια κλειστα συνορα που καλως φυλασονται απο ενοπλα σωματα. Γινεται τις κακομοιρας. ξυλο καπνογόνα, προβοκατσιες πυροβολισμων, σκοταδι κοπωση. ποιος ηλιθιος ανα τον κοσμο εχει την αξιωση να μην σκοτωθει κανεις; Τι υποκρισια ειναι αυτή, όταν η Συρία το Σουδαν η Λιβυη Τσαντ Κονγκο Αφγανισταν ειναι σφαγεία κι οταν τα στρατοπεδα εκατομμυριων εκτοπισμένων παραγουν πτωματα μονο και μονο απ τα προβλήματα του συνωστισμού. Αν η Ελλαδα αντιμετωπισε την κριση με ενα δυο νεκρους ειναι επιτυχία. Αν ο αναμαρτητος πρώτος τον λιθο βαλέτω, δεν υπάρχει κανεις να ριξει… Read more »

ACHERON

Είμαι ὁ μόνος που απορεί γιατί δέν βούηξε ὁ τόπος τότε που υποτίθεται ότι έλαβε χώρα το συμβάν,όταν τα φέηκ-νηούζ εις βάρος της Ἑλλάδας εκτοξευόταν αλλά και καταρρίπτονταν με ρυθμούς πολυβόλου;
Μάλλον δέν βόλευε το ψέμμα τότε,έτσι δέν είναι;
Ενώ τώρα,στο τρέχα -γύρευε,όλα και κάποιος κάτι θα χάψει,ιδίως ἂν πρόκειται για ανθρωπιστικό φορέα που έχει τρόπο να διαλύει χώρες με την υπογραφή τους.
Όλως τυχαίως βέβαια,οἱ προβολείς της (αρνητικής) δημοσιότητος,στρέφονται στην Ἑλλάδα,το θύμα,και όχι την Τουρκία,τον αυτουργό.
«Όμορφος κόσμος,ηθικός,αγγελικά πλασμένος».

Debunker

Ας μου επιτρέψει η ιστοσελίδα αυτό το μακροσκελές σχόλιο όμως νομίζω ότι το συγκεκριμένο περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια πολλές αντιφάσεις που υπάρχουν στη χώρα μας. Η ιστοσελίδα belling cat χρηματοδοτείται από την ΜΚΟ Open Society Foundations που χρηματοδοτείται με τη σειρά της από τον George Soros (https://www.bellingcat.com/wp-content/uploads/2020/02/Bellingcat-Policy-Plan-2019-2021-website.pdf). Για το συγκεκριμένο άτομο, δε μπορεί παρά να υπάρχει μια -τουλάχιστον- ανοχή από ένα τμήμα των κρατικών μηχανισμών των ΗΠΑ ώστε οι δραστηριότητές του να είναι απρόσκοπτες. Την ίδια στιγμή, δημοσιότητα στα γεγονότα γύρω από το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών δίνουν μια σειρά από δημοσιογράφοι -αλλοδαποί και έλληνες- τους οποίους ενώνει ένα κοινό… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της...

93
 Τον τελευταίο καιρό, οι θετικές ειδήσεις στο χώρο των αμυντικών προμηθειών, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται. Μια ακόμη επιβεβαίωση της ορμητικότητας με την οποία έχει...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99

Related News

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πριν το τέλος του χρόνου τα πρώτα M1117 Guardian ASV στην Ελλάδα, με αστραπιαίους ρυθμούς κινείται το ΥΠΕΘΑ

 Μετά την προσφορά των 1200 αμερικανικών ASV M1117 Guardian από την Ελλάδα, που πρόσφατα έγινε από τις ΗΠΑ, το ΥΠΕΘΑ δουλεύει ασταμάτητα προς την...

Μία φυσική εξέλιξη: Δεν θα γίνει η μεγάλη ΤΑΜΣ Παρμενίων 2020, όλη η χρονιά ήταν ένας Παρμενίωνας

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, «η μεγάλη διακλαδική άσκηση Παρμενίων Ανακοινώνεται ότι κατόπιν εισήγησης του ΓΕΕΘΑ και έγκρισης από την πολιτική ηγεσία θα...

Την έναρξη των διερευνετικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας χαιρετίζει η Φον Ντερ Λάιεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Χρήσιμη» χαρακτήρισε η πρόεδρος της Κομισιόν την επικοινωνία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στην ανάρτησή της στο τουίτερ σημειώνει ότι «χαιρετίζει την προγραμματισμένη...

Τι είπε ο Μακρόν στην τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία υπήρξαν βασικά θέματα της χθεσινής τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και...

To ΝΑΤΟ χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΤην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Συγκεκριμένα, υποδεχόμενος τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ,...
- Advertisement -