17.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023
MEDIAVIDEOΈρευνα Bellingcat για το θάνατο μετανάστη από ελληνικες σφαίρες: Τουρκική προπαγάνδα, μονόφθαλμοι...

Έρευνα Bellingcat για το θάνατο μετανάστη από ελληνικες σφαίρες: Τουρκική προπαγάνδα, μονόφθαλμοι δικαστές, “ανεξάρτητοι αναλυτές” και οι σάλπιγγες της νέας επίθεσης στον Έβρο

- Advertisement -

“Καὶ οὕτως αἵ τε σάλπιγγες πᾶσαι τῶν ἄλλων
τάξεων καὶ τὰ ὄργανα ἐκ διαδοχῆς ἤχησαν μέγα καὶ φοβερὸν ὁμοῦ πάντα, καὶ τὸ πᾶν ἐσείσθη καὶ διεδονήθη τῇ περιηχήσει τούτων”

Μιχαήλ Κριτόβουλος, “ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΑΛΩΣΙΣ”

Στις 8 Μαΐου δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο Bellingcat μια ιστορία από τις πολλές που ο διεθνής Τύπος έχει δημοσιεύσει για την προσπάθεια παράνομης διάβασης ξένων μεταναστών από τον Έβρο προς την Ελλάδα.
Ο ιστότοπος Bellingcat, γνωστός στην κοινότητα των διαδικτυακών δημοσιογράφων, ασχολείται με την αναμετάδοση και ανάλυση ειδήσεων από όλον τον κόσμο μέσα από φωτογραφίες και βίντεο που ανεβαίνουν από πρωταγωνιστές των επεισοδίων και προσπαθεί να ερμηνεύσει τα γεγονότα λαμβάνοντας την προβολή αυτών των στιγμιοτύπων ως αντικειμενικά και αμερόληπτα βγάζοντας συμπεράσματα για τα γεγονότα.
Η προχθεσινή ανάρτηση (8 Μαΐου) αναφερόταν στο περιστατικό της 4ης Μαρτίου 2020, όταν στην φάση της προσπάθειας να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Τουρκίας προς την Ελλάδα, ομάδα λαθρομεταναστών φέρεται να δέχτηκε πυρά από όπλα με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να τραυματιστούν και ένας, ο Muhammad Gulzar, να υποκύψει λίγο αργότερα στα τραύματά του.
Η ανάλυση που επιχειρείται στο κείμενο ανήκει στον αρθρογράφο του ιστότοπου Nick Waters, τέως αξιωματικού του Βρετανικού Στρατού, όπως δηλώνεται στο προφίλ του και νυν δημοσιογράφου με ενδιαφέρον στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, την ασφάλεια και την κατασκοπεία.
Ο κ. Waters αναφέρεται στο παραπάνω γεγονός διανθίζοντάς το με εικόνες, στιγμιότυπα από βίντεο που τραβήχθηκαν, υποτίθεται, από πρωταγωνιστές και σύντομα βίντεο που κατά τον ίδιο αναδεικνύουν ως αλήθεια πως οι συγκεκριμένοι “πρόσφυγες και μετανάστες” (migrants and refugees) δέχτηκαν επίτηδες πυρά με “πραγματικές σφαίρες” (live rounds) από τις ελληνικές αρχές πέραν των συνόρων ενώ προσπαθούσαν να “διασπάσουν” (break through) τα ήδη κλειστά σύνορα προς την Ελλάδα.
To κείμενο είναι προσεκτικά οργανωμένο και διατυπωμένο ώστε να διατηρήσει μια μορφή ακαδημαϊκής, αποστασιοποιημένης και αντικειμενικής ανάλυσης, χωρίς ωστόσο επιτυχία.
Λέξεις, φράσεις και η χρήση συγκεκριμένων στοιχείων ως εκ προϊμίου αντικειμενικής αλήθειας δείχνουν να κατευθύνουν τον αναγνώστη σε ένα συμπέρασμα από την αρχή: ότι οι ελληνικές αρχές βρίσκονταν στο σημείο με σκοπό να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους και στις 4 Μαρτίου το έκαναν με σαφή πρόθεση να σκοτώσουν. Η χρήση πηγών μόνο από την τουρκική πλευρά και από βίντεο που κατά τον ίδιο ανήκουν σε μετανάστες, που δήθεν δεν έχουν λόγους να διαστρέφουν τα γεγονότα, δεν πείθουν και κάνουν την “ανάλυση” ένα ακόμα λιβελογράφημα προπαγάνδας.
Ας ξεκινήσουμε με τις πηγές που ο ίδιος ο Nick Waters χρησιμοποιεί:
– The Lighthouse Reports : Μια πλατφόρμα δημοσιογραφικής κάλυψης για επίδοξους ανταποκριτές, η συγκεκριμένη σελίδα με επίσημη έδρα το Άμστερνταμ “εκπαιδεύει” κατά κάποιον τρόπο ανθρώπους με ενδιαφέρον σε αντικείμενα συγκεκριμένης θεματολογίας (διεθνής μετανάστευση, εμπόλεμες ζώνες, εμπόριο όπλων) να μεταδίδουν ειδήσεις και κάνουν “αναλύσεις” παρουσιάζοντάς τα ως αντικειμενική δημοσιογραφία
– Forensic Architecture : ερευνητική ομάδα που λειτουργεί εντός του κολλεγίου Goldsmiths του πανεπιστημίου του Λονδίνου με ενδιαφέροντα στον χώρο της τέχνης, της δημοσιογραφίας και της ψηφιακής γραφιστικής. Η ομάδα εξομοιώνει τόπους και περιστατικά βίας από γεγονότα σε όλον τον κόσμο με τη χρήση ψηφιακής αναπαράστασης. Όπως παραδέχεται και η ίδια “αναλαμβάνουν εργασίες παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παραγγελία ομάδων ενδιαφέροντος (θυμάτων πολιτικής βίας, οργανώσεων πολιτικών δικαιωμάτων, διεθνών δικαστικών λειτουργών, ομάδων περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και δημοσιογραφικών οργανώσεων)”
Οι δύο αυτές πλατφόρμες έχουν συνεργαστεί σε αρκετές περιπτώσεις για την παραγωγή αρθρογραφίας επί των προσφιλών θεμάτων της πρώτης.
– Der Speigel : Γνωστό εβδομαδιαίο περιοδικό με έδρα το Αμβούργο, που βρισκόταν με συνεργείο μετάδοσης στην τουρκική περιοχή των συνόρων την περίοδο της προσφυγικής κρίσης (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2020) και μετέδιδε εικόνες και ιστορίες μεταξύ των επίδοξων μεταναστών
Αναφέρονται επίσης έρευνες από τους ιστότοπους Pointer και Sky News που κατά τον ίδιο μετέδωσαν πληροφορίες για το εν λόγω περιστατικό και υπήρξαν, μαζί με τα προηγούμενα, οι κύριοι λόγοι που έκανε το άρθρο ο κ. Waters. Ο αρθρογράφος αναφέρεται επίσης σε πλειάδα αποσπασμάτων βίντεο (…as many videos as possible) από πολλαπλές πηγές (Facebook, Twitter, Youtube, TikTok, Instagram, and Whatsapp) και σε γλώσσες (Searches were conducted in Arabic, Turkish, Greek, English, Farsi and Urdu) ενώ ισχυρίζεται πως η ομάδα του μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες του περιστατικού από ανθρώπους που ταξίδευαν με τον Gulzar. Έτσι, όλο το άρθρο είναι δομημένο με βάση εξαιρετικά σύντομα, σχεδόν αποσματικά, βίντεο τραβηγμένα από τηλέφωνα λαθρομεταναστών που προσπαθούν με κάθε μέσον να περάσουν τον φράχτη των Καστανέων, μέσα σε ένα χάος από φωνές, δακρυγόνα, καπνογόνα και κακές λήψεις, αν κρίνει κανείς από όσα βλέπει.

Στιγμιότυπα από το βίντεο που παρουσιάζει τα θύματα των πυροβολισμών, μεταξύ τους και του Muhammad Gulzar (πηγή: δίκτυο Bellingcat)

H εικόνες που βλέπουμε να μεταφέρονται είναι μιας ομάδας βίαιης, που διεκδικεί το πέρασμα από μία χώρα, όπου ήδη μένουν παράνομα, σε μία άλλη επίσης μέσω οδεύσεων που δεν είναι εγκεκριμένες και χωρίς να έχουν ή προτίθενται να δείξουν κάποια ταξιδιωτικά έγγραφα. Και μάλιστα εξεγείρονται κι όλας για το κλείσιμο των συνόρων έναντι των νομίμων αρχών (αστυνομίας και στρατού) που τολμούν να τους εμποδίζουν. Ε, νομίζουμε πως το θράσος των πρωταγωνιστών των γεγονότων και η υποκρισία των υπερασπιστών τους μόλις πέρασε σε νέο επίπεδο!
Μάλιστα, ο αντικειμενικός παρατηρητής δεν βλέπει ούτε ένα βίντεο, συνέντευξη ή δήλωση από την ελληνική πλευρά, πλην της απόρριψης των ισχυρισμών για χρήση πραγματικών πυρών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Αντιθέτως, το άρθρο είναι γεμάτο από αναφορές του Τούρκου εκπροσώπου της επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χακάν Τσαβούσογλου (γεννημένου στην Κομοτηνή) με αναφορές, σχόλια και φωτογραφίες από το συγκεκριμένο περιστατικό κατηγορώντας ευθέως τις ελληνικές αρχές για δολοφονία. Not quite impartial, my dear Waters (αν μας επιτρέπεται η έκφραση).

Στ. Πέτσας: Διακινητής ψευδών ειδήσεων η Τουρκία


Ως προς τη γλώσσα και φρασεολογία που χρησιμοποιεί:
Η χρήση της γλώσσας είναι πολύ προσεκτική για να δώσει την επίφαση πως οι κ. Waters και συνεργάτες είναι επαρκώς αποστασιοποιημένοι και αντικειμενικοί. Τονίζουν μάλιστα και στην αρχή όσο και στο τέλος του μακροσκελούς άρθρου πως δεν επιθυμούν να λάβουν θέση.
Ωστόσο, μια προσεκτική παρατήρηση δείχνει το αντίθετο.
” Greek security forces likely used live rounds” “Ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πιθανώς πραγματικά πυρομαχικά”. Πιθανώς, σημαίνει δεν γνωρίζουμε.
” On 27 February 2020, the Turkish government opened its borders with Greece in an attempt to exert political pressure on the EU over Syria.” Ο λόγος που δημιούργησε όλη την εκρηκτική κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά σύνορα ξετυλίγεται ευθέως ως επίσημη και συνειδητή πράξη της Τουρκικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο αρθρογράφος δεν βρίσκει λόγο να κατηγορήσει πουθενά στην Τουρκία.
” Thousands of migrants and refugees were funnelled to a single point on the land border between the two countries” “Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες διοχετεύθηκαν…”. Η λέξη “funnelled” δηλώνει πρόθεση, πράξη που γίνεται με συγκεκριμένο σκοπό. Δεν λέει “αφέθηκαν” ελεύθεροι να φύγουν από την Τουρκία, δεν λέει “κατευθύνθηκαν” μόνοι τους αλλά οδηγήθηκαν σκόπιμα σε συγκεκριμένο σημείο στα χερσαία σύνορα.
” The Greek government responded by deploying its police and military to the region. Migrants were warned not to attempt to cross the border, and the country suspended its asylum system.” Σωστά επισημαίνεται πως η Ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε σε αυτήν την δραστηριότητα κλείνοντας τα σύνορα, αναπτύσσοντας δυνάμεις αστυνομίας και στρατού και προειδοποιώντας απευθείας μάλιστα τους επίδοξους μετανάστες να μην επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα ενώ οι διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου αναβλήθηκαν.
” A group of vulnerable people were caught in the middle of a conflict between two states, neither of whom appear to have their best interests at heart” Αν και αναγνωρίζει την εργαλειοποίηση των ανθρώπων σε έναν ανταγωνισμό μεταξύ δύο κρατών, ο συντάκτης επιμένει πως όλοι οι επίδοξοι μετανάστες, που εμφανίζονται να είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσον να κόψουν τον φράχτη και να περάσουν τα σύνορα πετροβολώντας ακόμα και πυροσβεστικό όχημα που ήρθε να σβήσει φωτιές που έχουν ανάψει, είναι “ευάλωτοι άνθρωποι” και κατά συνέπεια αθώοι και θύματα αυτής της κατάστασης.
Ο κ. Waters και συνεργάτες προφανώς επιλέγουν να κωφεύσουν στο ότι στα ίδια βίντεο από τα εκατοντάδες που αναφέρουν πως είδαν, οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές παραδέχονται ότι μεταξύ τους βρίσκονταν μετανάστες από το Ιράν, τη Νιγηρία, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν (Πακιστανός ήταν και το θύμα, Muhammad Gulzar και μάλιστα επιστρέφοντας στην Ελλάδα για δεύτερη φορά) άρα άτομα άσχετα με τον πόλεμο στη Συρία και την ανθρωπιστική κρίση που η Τουρκία υποτίθεται πως άφησε να υπερχειλίσει από αδυναμία (ας πούμε καλύτερα απροθυμία) προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όχημα του Ελληνικού Στρατού με τα διαπιστευτήρια της “δίκαιης οργής” κάποιων ευάλωτων ψυχών. Ο λογαριασμός καλύπτεται από τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου (φωτογραφία via EUROKINISSI)

Η χρήση τέτοιων επιθέτων και γλώσσας κάθε άλλο παρά αντικειμενική και αμφοτεροβαρής είναι και θέτει το άρθρο και τους δημιουργούς του ξεκάθαρα στο πλαίσιο του γενικότερου πολέμου προπαγάνδας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος με στόχο τη δεύτερη.
Το μεγαλύτερο μέρος του άρθρου αποτελεί ανάλυση με τη βοήθεια της χωροθέτησης :
Φωτογραφίες συνδυάζονται με σημεία του Google Earth και η αναγνώριση τοπογραφικών σημείων χωροθετεί τα πρόσωπα που εμφανίζονται σε συγκεκριμένα σημεία ακόμα και σε διαδοχικά στιγμιότυπα. Δεν θα αμφισβητήσουμε τη δουλειά που έκαναν οι δημιουργοί στην αναπαράσταση των γεγονότων, άλλωστε δεν νομίζουμε πως είναι λάθος.
Σύμφωνα με όσα εξιστορούνται, ότι στις 4 Μαρτίου 2020 ομάδα ανθρώπων, κυρίως ή σχεδόν αποκλειστικά νέων ανδρών, εμφανίζεται να κινείται με επιθετικότητα σε συγκεκριμένο σημείο του φράχτη στο ελληνικό έδαφος στην περιοχή των Καστανιών. Η μέρα ήταν καλή, ο καιρός ηλιόλουστος και καθαρός κι ένα ελαφρύ αεράκι προς τα ανατολικά διασκόρπιζε τον καπνό από καπνογόνα ή δακρυγόνα.
Στις 10:27 ακούστηκαν κρότοι που ομοιάζαν με πυροβολισμούς και λίγο μετά εμφανίστηκαν άτομα αναστατωμένα να μεταφέρουν τραυματίες. Μεταξύ τους είναι κι ο Muhammad Gulzar που είναι σχεδόν αναίσθητος και οι σύντροφοί του του σηκώνουν τη μπλούζα αποκαλύπτοντας μια τρύπα στο σώμα του και αίματα. Κάποιος από τους παρευρισκομένους ακούγεται να λέει “πυροβολισμοί από τον στρατό της Ελλάδας, προσπαθούν… βλέπω κάποιος πυροβολήθηκε. Είδα κάποιον, ναι, βλέπετε κάποιον που πυροβολήθηκε, πυροβόλησαν έναν”.

Με βάση την ανάλυση οι πυροβολισμοί ακούστηκαν για πολύ ώρα ξεκινώντας λίγο πριν τις 10:30 και μάλιστα κατάφεραν να καταγράψουν 6 θύματα που μεταφέρθηκαν τραυματισμένα μεταξύ 10:30 και 11:00. Η δουλειά που έκαναν είναι πράγματι εντυπωσιακή, παρακολουθώντας τις κινήσεις 39 ατόμων που αναγνωρίστηκαν από φωτογραφίες και βίντεο από διάφορες πηγές και επικεντρώθηκαν σε 24 από αυτά.

“Ποιός σκότωσε τον Muhammad Gulzar; ”
Στη συνέχεια έρχονται τα συμπεράσματα και είναι πραγματικά απογοητευτικά για όποιον φιλοδοξεί να δημοσιογραφεί. Καταλήγουν ότι οι Έλληνες στρατιώτες πυροβόλησαν τους επίδοξους “μαντραπήδες”, πως το έκαναν με πρόθεση, αφού έτσι τους είπαν οι μετανάστες που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα και πως ήταν οι μόνοι ένοπλοι (!) με όπλα των 5.56mm στην ευρύτερη περιοχή βασισμένοι στο πιστοποιητικό θανάτου του Gulzar από τις τουρκικές αρχές.

Φωτογραφία της Sabah από τη μεθόριο την περίοδο των γεγονότων. Σε πρώτο πλάνο Τούρκος στρατιώτης με τυφέκιο ΗΚ-33 των 5.56mm. Ήταν τόσο καλά καμουφλαρισμένος που οι δημοσιογράφοι των αναλύσεων του Twitter δεν τον πρόσεξαν καν

Ας αναρωτηθούμε για μια στιγμή: ποιό είναι το καθήκον του δημοσιογράφου και ποιό είναι γενικά το καθήκον κάθε ερευνητή (αφού Bellingcat και Lighthouse λογίζονται ως ερασιτέχνες δημοσιογράφοι και στο Forensic Architecture κάνουν έρευνες);
Καθήκον τους μοναδικό είναι η ανακάλυψη και δημοσιοποίηση της αλήθειας, ελεύθερα, αμερόληπτα και ουσιαστικά. Αν υπάρχουν σημεία που δεν είναι τόσο προφανή, παρά την έρευνα που θα έχουν κάνει και χρήζουν περαιτέρω εκτίμησης και εξέτασης, ο ερευνητής ή δημοσιογράφος οφείλει στο κοινό του να το επισημάνει και να το παραδεχθεί: “δεν το ξέρω, δεν μπορώ να είμαι σίγουρος, οι πιθανότητες είναι αυτές”.
Οι Waters και ΣΙΑ παρουσιάζουν μια πολύ σοβαρή κατάσταση και αποφασίζουν τελεσίδικα, όποια προσπάθεια κι αν κάνουν για επιστημοφανή αναφορά. Σε αυτό βασίζονται και στις έρευνες του υποτίθεται επαγγελματικού Der Spiegel, οι συνεργάτες του οποίου ήταν στην περιοχή μεταδίδοντας επίσης μονόπλευρα την κατάσταση τις προηγούμενες μέρες, λόγος για τον οποίο στοχοποιήθηκαν.
Η ουσία είναι πως στα πλάνα βλέπουμε μια παρανομία εν εξελίξει. Μια παρανομία με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Οι άνθρωποι που βλέπουμε στα πλάνα δεν είναι απλά “ευάλωτοι άνθρωποι”. Πολλές αναφορές και παραδοχή και από τους ίδιους on camera έχουν αποδείξει ότι το πλήθος που μαζεύτηκε μπροστά στο φράχτη των Καστανιών ήταν ένα επικίνδυνο συνονθύλευμα. Συνονθύλευμα από γνήσιους Σύρους πρόσφυγες, επίδοξους μετανάστες από κάθε γωνιά των παραδοσιακών χωρών-αποστολής λαθρομεταναστών, κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές και πρακτόρων των τουρκικών δυνάμεων. Οι άνθρωποι αυτοί επιχείρησαν -απαίτησαν με θράσος μάλιστα- να περάσουν παράνομα σε άλλη χώρα κι όταν η χώρα τους το αρνήθηκε, άρχισαν να βρίζουν, να πετούν πέτρες στην αρχή και στη συνέχεια καπνογόνα και δακρυγόνα.

τουρκικής κατασκευής δακρυγόνα που ρίφθηκαν στην ελληνική πλευρά από τους συγκεντρωμένους επίδοξους μετανάστες ή τους ουσιαστικούς διακινητές τους, το τουρκικό κράτος. Ατυχώς, οι δημοσιογράφοι του διαδικτύου δεν τα είδαν και οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι του Spiegel δεν πέρασαν στην ελληνική πλευρά για να μεταδώσουν την “άλλη πλευρά”. Ανταποκρίσεις σαν και αυτή δεν αξίζουν το χαρτί που είναι γραμμένες ή έστω τα pixel του υπολογιστή

Αλήθεια, το τελευταίο δεν προξένησε καμία εντύπωση στους μεγαλόσχημους “ανεξάρτητους” ερευνητές;
Άνθρωποι που ζητούν να περάσουν σε άλλη χώρα για να σωθούν από τη δυστυχία τους περνούν ανενόχλητοι από τις αρχές της άλλης χώρας, που τους βοηθούν, τους καθοδηγούν σε συγκεκριμένα σημεία, τους μεταφέρουν με πούλμαν, τους οπλίζουν με (μη φονικά έστω) όπλα και απειλούν και να τους δείρουν αν δεν συμμορφωθούν; Δείτε τον Τούρκο αστυνομικό στο βίντεο. Προφανώς αυτά τα βίντεο ξέφυγαν της προσοχής των ανεξαρτήτων “ερευνητών” (δεν ξέρουμε πού να βάλουμε εισαγωγικά πλέον)!

Το περιστατικό συμβαίνει σε ελληνικό έδαφος, αφού οι πρωταγωνιστές έχουν φτάσει στον φράχτη που βρίσκεται επί ελληνικού εδάφους και κόβουν κομμάτια για να τον περάσουν, ανάβουν φωτιές που πυροσβεστικό όχημα φτάνει για τη σβήσει και ξαφνικά πυροβολισμοί ακούγονται.

Ερωτάται κανείς, από πού έρχονται οι πυροβολισμοί; Από Έλληνες ή από Τούρκους; Κανένα πλάνο δεν υπάρχει που να δείχνει ποιός ανοίγει πυρ. Υπάρχουν οι κρότοι, υπάρχουν μαρτυρίες “(κάποιοι) πυροβολούν” και υπάρχουν και θύματα πυροβολισμών αλλά κανείς δεν βλέπει ποιός πυροβολεί και από πού; Οι μαρτυρίες “οι Έλληνες στρατιώτες μας πυροβολούν” από άτομα που παρανομούν, που έχουν πει επανειλημμένα ψέματα και έχουν κάθε κίνητρο να πουν κι άλλα, λυπούμαστε, δεν πείθουν έναν αντικειμενικό παρατηρητή.

Για να μας δείξουν πόσο καλοί είναι, οι δήθεν ερευνητές του δικτύου Bellingcat μας λένε πως δεν θα αναφέρουν πρόσωπα ή ονόματα, εφόσον η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει και δεν έχουν κινηθεί νομικές διαδικασίες ακόμα (τί καλοί που είναι!) Και αναφέρουν και προηγούμενες έρευνες που έκαναν στην Ουκρανία με την υπόθεση της κατάρριψης του αεροσκάφους των Μαλαισιανών αερογραμμών αλλά και βίντεο από άλλα περιστατικά (σε ένα από τα οποία φαίνονται “μετανάστες” ή πράκτορες των Τούρκων οπλισμένοι με πιστόλια να χασκογελάνε και να κρύβονται πίσω από λευκά, καινούρια αυτοκίνητα στο άκουσμα πυρών κοντά στον Έβρο).

Προφανώς, η περίπτωση προβοκάτσιας που παίχτηκε με νεκρό επίδοξο μετανάστη που βρέθηκε δύο μόλις μέρες πριν το περιστατικό στο ποτάμι και χρεώθηκε και τότε σε “πυρά Ελλήνων στρατιωτών” μόνο και μόνο για να αποκαλυφθεί ότι ήταν νεκρός μέρες πριν από άλλη αιτία ενώ τα Μέσα Κοινωικής Δικτύωσης οργίαζαν, δεν πέρασε από το μυαλό τους.
Προφανώς, οι τουρκικές πηγές που επικαλούνται (ακόμα και ο ίδιος ο Μεβλούτ Νταβούσογλου) δεν έχουν καμία συμμετοχή και κανένα συμφέρον κι ας είναι δεδηλωμένη πολιτική τους όλο το χάος.

Προφανώς, η περίπτωση Ελλήνων και Γερμανών αστυνομικών που δέχτηκαν πυρά από τουρκικές ομάδες στρατοχωροφυλακής διέλαθε της προσοχής των “ανεξαρτήτων ερευνητών” από τις βορειοευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ότι το διαμέτρημα των 5.56mm είναι το κλασσικό διαμέτρημα των Τούρκων στρατιωτών, αστυνομικών και Στρατοχωροφυλάκων που έχουν έντονη παρουσία στην περιοχή και συχνά πρωταγωνιστούν στα γεγονότα δεν φάνηκε σε κανένα στιγμιότυπο.

Η πιθανότητα να πυροβολήθηκαν οι “τροφή για τα κανόνια” μετανάστες από πίσω και μετά να κατηγορήθηκαν οι ελληνικές αρχές δεν πέρασε από το μυαλό των δημοσιογράφων από το Twitter. Όπως λένε και οι ίδιοι, “εξετάσαμε χιλιάδες βίντεο και φωτογραφίες πρωταγωνιστών (…) αυτοί δεν μπορεί να λένε ψέμματα”.

Στ. Πέτσας για δημοσίευμα Spiegel: Fake News τα περί νεκρού μετανάστη από ελληνικά πυρά στον Έβρο

Ένα είναι σίγουρο: αυτό που ξεκίνησε στον Έβρο στα τέλη Φεβρουαρίου, έχει συνέχεια, βάθος και θα εξελιχθεί στο άμεσο μέλλον σε πολλά και νέα επίπεδα. Οι φύλακες καλά θα κάνουν να γρηγορούν!
Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσα άρματα και τεθωρακισμένα πηγαίνουν Ουκρανία; Μπορούν να κάνουν την ανατροπή;

Ορυμαγδός γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες με δηλώσεις και δεσμεύσεις δυτικών χωρών για την παραχώρηση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων και πυροβόλων στην Ουκρανία, με μερικές...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

B.Νέδος από την “Κ”: Οι ΗΠΑ μας δίνουν δάνεια 8 δις...

102
Του Βασίλη Νέδου από την "Καθημερινή" Τη δυνατότητα ευρύτατης χρήσης ενός παλιού εργαλείου χρηματοδότησης για την αγορά αμερικανικών οπλικών συστημάτων, το οποίο ωστόσο δεν είχε...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Μαρτίου 1942: Δεύτερη Ναυμαχία της Σύρτης

0
Στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη Μάλτα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου, μια νηοπομπή των Βρετανών συναντάται με ένα ισχυρότερο ιταλικό στολίσκο και...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Μέχρι και T-54/Τ-55 ρίχνει στη μάχη η Ρωσία! Τι άλλο θα ακολουθήσει;

Όταν γράφαμε για την απόφαση των ρώσων επιτελών να επαναφέρουν σε επιχειρησιακή κατάσταση 800 άρματα μάχης T-62, από τα χιλιάδες σε αποθήκευση, για να...

Βίντεο: Θέα από το κόκπιτ ενός B-52 σε άσκηση του NATO

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την αποστολή μαχητικών του ΝΑΤΟ σε συνεργασία με το αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 προσφέρει το βίντεο που ανήρτησε στο Twitter...

Τουρκικά ραντάρ, τώρα με χρήση εγχώριας κατασκευής ημιαγωγών GaN

Τα πρώτα εγχώριας παραγωγής τσιπ νιτριδίου του γαλλίου (GaN) ξεκίνησε να χρησιμοποιεί η τουρκική εταιρία Aselsan στην κατασκευή των ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης EIRS που...