Ο “θάνατος” της INF θα δημιουργήσει νέα αμερικανικά επιθετικά όπλα

0
2010
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο τερματισμός της INF θα φέρει νέα πυραυλικά συστήματα με βεληνεκή χιλιάδων χιλιομέτρων, υποστηρίζει το “Popular Mechanics”.

 

Η Συνθήκη INF, την οποία θέλει να εγκαταλείψει ο Πρόεδρος Τραμπ, έχει σκοπό τον περιορισμό των πυραύλων εδάφους-εδάφους ενδιάμεσου βεληνεκούς με πυρηνικές κεφαλές και πέτυχε να τερματίσει την ανάπτυξη τέτοιων όπλων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Την INF υπέγραψαν το 1988 οι ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ.

 

Τριάντα χρόνια μετά, οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι καταπατά τη Συνθήκη με την πιθανολογούμενη δοκιμή των πυραύλων 9M729 και RS-26 και απομακρύνονται από την INF. Εφόσον αυτή η απομάκρυνση γίνει πραγματικότητα, θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η παραγωγή και η εγκατάσταση νέων πυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη και την Ανατ. Ασία. Εκεί, η Κίνα, που δεν υπέγραψε ποτέ την INF, έχει δημιουργήσει μία εντυπωσιακή δύναμη βαλλιστικών πυραύλων, με σκοπό να πλήξει γειτονικές χώρες, αν απαιτηθεί.

 

Ένα πιθανό όπλο που θα επανέλθει σε χρήση στο αμερικανικό οπλοστάσιο θα μπορούσε να είναι η χερσαία έκδοση του Tomahawk, BGM-109G Gryphon. Να θυμίσουμε, η Ρωσία έχει διαμαρτυρηθεί έντονα μετά τη λειτουργία του Aegis Ashore στη Ρουμανία, εκτιμώντας ότι το VLS που βάλλει τον SM-3 θα μπορούσε κάλλιστα να αξιοποιήσει τον Tomahawk – κάτι που θα παραβίαζε σήμερα την INF. Ο εκτοξευτής του Gryphon θα μπορούσε εύκολα να κατασκευαστεί, αφού ο πύραυλος είναι ήδη διαθέσιμος, αν και γεννάται φόβος ότι ο Tomahawk δεν είναι τόσο αποτελεσματικός απέναντι στα σύγχρονα Α/Α συστήματα όσο στο παρελθόν. Ένα άλλο όπλο θα μπορούσε να είναι ο JASSM-XR ή κάποιος νέος βαλλιστικός πύραυλος.

 

Βέβαια, η εγκατάσταση τέτοιων επιθετικών συστημάτων στις δύο παραπάνω περιοχές θα απαιτούσε τη συγκατάθεση ξένων χωρών και – πιθανόν – θα προκαλούσε διαμαρτυρίες πολιτών.

 

Ποια είναι η Συνθήκη INF και γιατί απειλεί να αποσύρει τις ΗΠΑ από αυτήν ο Πρόεδρος Τραμπ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •