Πώς ο «Υπέρτατος Ηγέτης» τρολάρει τον Πρόεδρο Τραμπ

2
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Μόλις δύο ημέρες μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ομολόγου του Κιμ Γιόνγκ Ουν στο Ανόϊ, ο «Υπέρτατος Ηγέτης» έδειξε την δυσφορία του που δεν ήρθησαν οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Πιόνγκγιάνγκ όπως ήθελε στέλνοντας ένα μήνυμα που ξέρει καλά πως θα ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν έργα ανακατασκευής του κέντρου πυραυλικών δοκιμών Sonhae το οποίο φέρεται να είχε απενεργοποιηθεί μετά την πρώτη σύνοδο ΗΠΑ-Β. Κορέας στην Σιγκαπούρη πέρυσι ως μια «κίνηση καλής θέλησης» από τον Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Όσοι δεν είχαν πεισθεί τότε προειδοποιώντας ότι ο «Υπέρτατος Ηγέτης» τους «παίζει» όλους κανονικά –με πρώτο και καλύτερο τον Πρόεδρο Τραμπ– τώρα χαμογελούν με νόημα. Οι φωτογραφίες που επικαλούνται αμερικανικά think tanks αλλά και οι μυστικές υπηρεσίες της Νοτίου Κορέας δείχνουν ταχεία πρόοδο αποκατάστασης των υποδομών στο Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρων στο Tongchang-ri όπου το καθεστώς της Πιόνγκγιάνγκ δοκιμάζει από το 2012 κινητήρες πυραύλων ικανών, όπως ισχυρίζεται, να πλήξουν τις ΗΠΑ. Ωστόσο το κέντρο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ για την δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Beyond Parallel, ενός προγράμματος του Center for Strategic and International Studies, η κάθετη κλίνη δοκιμής πυραυλοκινητήρων έχει μερικώς ανακατασκευασθεί, όπως φαίνεται σε εμπορικές δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν στις 2 Μαρτίου. Είναι η πρώτη φορά από το περασμένο καλοκαίρι που η Β. Κορέα εντοπίζεται να δραστηριοποιείται στο Tongchang-ri, επιβεβαιώνει σε αναφορά της η νοτιοκορεατική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Νοτιοκορεάτες επισημαίνουν πως η ανακατασκευή των εγκαταστάσεων στο Sohae είχε ξεκινήσει πριν την διήμερη σύνοδο των δύο ηγετών στο Ανόϊ στις 27 και 28 Φεβρουαρίου.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να επαναλειτουργεί ο κύριος πυρηνικός αντιδραστήρας των 5 MW στο συγκρότημα Yongbyon που είχε τεθεί εκτός στα τέλη του 2018. Στις εγκαταστάσεις του πάντως γίνεται ακόμα εμπλουτισμός ουρανίου, εκτιμούν ειδικοί της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενεργείας (ΙΑΕΑ) προσθέτοντας όμως ότι χωρίς δυνατότητα πρόσβασης η ακριβής φύση των δραστηριοτήτων εκεί δεν δύναται να επιβεβαιωθεί. Έλλειψη δραστηριότητας παρατηρείται και στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών του Punggye-ri το οποίο είχε διαλυθεί τον περασμένο Μάιο.

Τί σημαίνουν όμως όλα αυτά; Οι πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες είναι η απόδειξη ενός εκβιασμού από την πλευρά της Πιόνγκγιάνγκ ή ο Κιμ Γιόνγκ Ουν απλώς δοκιμάζει την υπομονή του Αμερικανού Προέδρου υπενθυμίζοντας ότι εξακολουθεί να έχει την τεχνολογία για την κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής και δεν πρόκειται να τα απεμπολήσει έτσι απλά; Αν το κάνει ποτέ δηλαδή καθώς αυτό είναι το βαρύ χαρτί που διασφαλίζει στον «Υπέρτατο Ηγέτη» την παραμονή του στην εξουσία –με τις ευλογίες πάντα της Κίνας, για τους δικούς της βεβαίως λόγους.

Οι περισσότεροι διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, ο Κιμ Γιόνγκ Ουν δείχνει περισσότερο να τεστάρει τα όρια του Προέδρου Τραμπ παρά να ετοιμάζεται για νέες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Άλλωστε, σε περίπτωση που το «τραβήξει» κι άλλο αθετώντας την υπόσχεσή του να απόσχει από πυραυλικές δοκιμές, ρισκάρει την αντίδραση του απρόβλεπτου Ντόναλντ Τραμπ. Ήδη οι οικονομικές κυρώσεις που αντιμετωπίζει η Β. Κορέα έχουν γονατίσει ακόμη περισσότερο την χώρα ενώ τυχόν επανάληψη των δοκιμών θα έβλαπτε την διεθνή εικόνα του ηγέτη που έχτισε στην σύνοδο της Σιγκαπούρης.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Αγαπάμε Υπέρτατο Ηγέτη και χαιρετίζουμε αγωνιστικά τον ηρωϊκό Λαό Του!

Δημήτρης Τριανταφύλλου
Guest
Δημήτρης Τριανταφύλλου

Χάλασε και αυτός.
Τσαλακωμένο χαλί.
Ψηλώτερος υπασπιστής … και δεν έχει το ίδιο βήμα με τον Κίμ.
Ψηλώτεροι στρατιώτες στο άγημα …
Ο ανθρωπος που οδήγησε 2 ετών, που έσκυψαν τα βουνά για να τα περάσει, ο Υπέρτατος Ηγέτης, να μην περπατά σε χαλί σαν τεντομένο γυαλί, είμαι πολύ απογοητευμένος.
Ένα πρότυπο είχα και αυτό καταρρέει !!!