31 C
Athens
Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Πώς ο θάνατος του Κιμ Γιονγκ-ουν μπορεί να φέρει χάος, αποσταθεροποίηση και επέμβαση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας

- Advertisement -

Τις τελευταίες ώρες φήμες κυκλοφορούν σε αρκετά μέσα για την κατάσταση της υγείας του ηγεμόνα της Βορείου Κορέας. Η χώρα έχει ένα ιδιότυπο πολιτικό καθεστώς, αφού ξεκίνησε ως σοσιαλιστική δικτατορία με πρότυπο την Σοβιετική Ρωσία του Ι. Στάλιν και εξελίχθηκε αυτόνομα σε ένα κλειστού τύπου καθεστώς που κάποιοι αναλυτές χαρακτηρίζουν “κληρονομική δικτατορία”.
Ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, πρωθυπουργός και ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Β. Κορέας, Kim Il-sung, ήταν και ο… τελευταίος καθώς, αφού διοίκησε με απόλυτη εξουσία τη χώρα ως τον θάνατό του το 1994, ανακηρύχθηκε “Αιώνιος Πρόεδρος” . Τον διαδέχτηκε ο γιός του, Kim Yong-ill που πεθαίνοντας πέρασε την εξουσία στον δικό του γιο, λαμβάνοντας τους τίτλους “Αιώνιος Γενικός Γραμματέας” και “Αιώνιος Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων”.

ο υπέρτατος ηγέτης Κιμ Γιονγκ-ουν με τη σύζυγό του

Η ασθένεια του τρίτου της δυναστείας των Κιμ, Kim Jong-un, δεν επιβεβαιώνεται από καμία δεύτερη πηγή, γεγονός που από μόνο του θέτει την αναμετάδοση της είδησης εκτός δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ωστόσο, σε ένα προσωποπαγές καθεστώς απόλυτου συγκεντρωτισμού που ελέγχει ένα πυρηνικό οπλοστάσιο και δείχνει έτοιμο να το χρησιμοποιήσει, η φημολογία και μόνον ότι ο πρόεδρος δεν είναι καλά, θέτει σε κίνηση κάποιους μηχανισμούς και ερωτήματα για το τί μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση αιφνιδίου θανάτου του.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε δύο πυραύλους στην Ανατολική Θάλασσα


O Kim Jong-un είναι νέος αλλά παχύσαρκος, αγύμναστος και το 2008 ήδη εμφάνισε σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, γεγονός που τον οδήγησε εσπευσμένα να παντρευτεί και να κάνει παιδιά. Ο παππούς του, Kim Il-sung, κατέδειξε ως διάδοχό του τον γιό του το 1973 κι ο Kim Yong-ill έκανε το ίδιο με τον δικό του γιο το 2009 ή 2010. Αν ο Kim Jong-un πέθαινε σήμερα, δεν θα είχε σαφείς διαδόχους, καθώς τα παιδιά του είναι πολύ μικρά και αυτό θα πυροδοτούσε μια κούρσα διαδοχής με απρόβλεπτα και ενδεχομένως επικίνδυνα αποτελέσματα σε μια χώρα που δεν έχει συνηθίσει στις αλλαγές.

Η αδερφή του υπερτάτου ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν, Κιμ Γιο-γιονγκ κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018. Για πολλούς είναι η λογική διάδοχος του αδερφού της, αφού μοιράζεται το ίδιο αίμα και έχει επιδείξει κάποια πολιτική δραστηριότητα και πρωτοβουλίες (φωτογραφία: Associated Press)

Κάποιοι πιστεύουν πως η πιθανότερη διάδοχος του σημερινού ηγέτη της Β.Κορέας θα ήταν η αδερφή του, Kim Yo-jong, 31 ετών σήμερα, πολιτικός, μέλος του πολιτικού γραφείου και υποδιευθύντρια του τμήματος προπαγάνδας και κινήτρων. Θεωρείται ως η κύρια υπεύθυνη για τη δημόσια εικόνα του Kim Jong-un ενώ πρόσφατα προήχθη σε θέσεις εξουσίας και άρχισε να κάνει δηλώσεις εξ ονόματός της. Είναι άνγωστο, όμως, ακόμα αν ο Kim Jong-un έχει καθορίσει την αδερφή του ή κάποιο άλλο πρόσωπο ως διάδοχό του και αν το συντηρητικό βορειοκορεατικό κατεστημένο θα δεχόταν μια γυναίκα στην ανώτατη ηγεσία της χώρας.
Η έλλειψη σαφούς πληροφόρησης και άγνοια των διαδικασιών θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε χάος ή ακόμα και σε μια αναταραχή, πολύ επικίνδυνη για την σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Κίνα θα είναι οι χώρες που θα νιώσουν πρώτες τα αποτελέσματα αυτής της αναταραχής που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ευρύ κύμα προσφύγων προς τις χώρες αυτές, επιζητώντας είτε να διαφύγουν από την αυταρχικότητα του καθεστώτος είτε να ωθηθούν από το αίσθημα επιβίωσης λόγω κατάρρευσης της τροφοδοσίας σε τρόφιμα και μέσα διαβίωσης.

Η στρατιωτική αντιπαράθεση είναι ένα σενάριο που δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα καθεστώς που “χτίστηκε” γύρω από τον μύθο της επαναστατικής αντίστασης στον ιαπωνικό επεκτατισμό και κατοχή. Τροφοδοτήθηκε δε στη συνέχεια ως παράγοντας σταθερότητας και δύναμης, λόγος για τον οποίο ο στρατός έχει τόσο έντονη παρουσία, δύναμη και επιρροή στα εσωτερικά της χώρας. Μια δυναστική κρίση θα μπορούσε να συσπειρώσει μια φιλόδοξη κλίκα γύρω από έναν στρατιωτικό ηγήτορα ή έναν πυρήνα στρατιωτικών και να βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Η πρόσβαση σε όπλα μαζικής καταστροφής είναι και πάλι πολύ επικίνδυνος παράγοντας για να μην μας ανησυχεί.
Η ασφάλιση των όπλων μαζικής καταστροφής της Βορείου Κορέας, πυρηνικών, χημικών και βιολογικών, είναι προτεραιότητα σε αυτήν την περίπτωση για τα επιτελεία στις ΗΠΑ. Αμερικανοί αναλυτές προτείνουν μια μεγάλη επιχείρηση για να εντοπιστούν τα βορειοκορεατικα όπλα και να καταστραφούν ή να ασφαλιστούν. Τα προηγούμενα χρόνια τα αμερικανικά και νοτιοκορεατικά επιτελεία είχαν επεξεργαστεί σχέδια για την εξουδετέρωση της ικανότητας της Βορείου Κορέας να χρησιμοποιήσει το οπλοστάσιο αυτό με ευρείες ενέργειες αεροπορικών, ναυτικών επιχειρήσεων και δράση ειδικών δυνάμεων αλλά το έργο είναι κολοσσιαίων διαστάσεων, σε βαθμό που θα κάνει ανάλογες επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν να μοιάζουν με παιδαριώδη παίγνια.

Ο δορυφόρος «έπιασε» την Β. Κορέα να παρατάσσει ξαφνικά τα αεροπλάνα της


Η στενή συνεργασία Αμερικανών και Νοτιοκορεατών είναι δεδομένη, καθώς καθεμία χώρα από μόνη της δεν έχει τα μέσα να φέρει σε πέρας μια τέτοιου μεγέθους αποστολή και η αναστολή ασκήσεων πρόσφατα μεταξύ των δύο χωρών δεν βοήθησε στον καλύτερο συντονισμό. Ωστόσο, εκεί που οι Αμερικανοί φαίνονται πιο πρόθυμοι να εμπλακούν, οι Νοτιοκορεάτες διαφωνούν. Πρώην ανώτατοι στρατιωτικοί της Νοτίου Κορέας βλέπουν ασφαλώς με ανησυχία την κατάσταση αλλά είναι κάθετα αντίθετοι σε μια επέμβαση, φοβούμενοι πως θα επιτάχυνε μια κλιμάκωση του πολέμου. Αντίθετα, θα προτιμούσαν να δουν την εκτόνωση της κατάστασης -αν φτάσει σε αυτό το σημείο- προς τη μεριά της Κίνας, που διατηρεί τις στενότερες σχέσεις με το καθεστώς της Πιονγιάνκ και αποτελεί προφανή τόπο διαφυγής των Βορειοκορεατών σε περίπτωση κρίσης.

Ο Τραμπ απαντά στον Κιμ: Θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία το «χριστουγεννιάτικο δώρο» από τη Β. Κορέα


Πηγή

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΨΗ: Αξίζουν τα μεταχειρισμένα LCS Freedom για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού;

Κυριακή βράδυ, και αποφασίζουμε να αγγίξουμε ένα πολύ "ευαίσθητο" θέμα. Το ενδεχόμενο απόσυρσης κάποιων εκ των LCS Freedom του USN, και το θέμα της...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η ΠΑ εκσυγχρονίζει 7 Canadair CL-415 και η Πυροσβεστική 2...

35
 Με νεότερη ανάρτησή της στη σελίδα στο FaceBook, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ελλάδα , αποκαλύπτει σήμερα πως πρόκειται να χρηματοδοτήσει τον εκσυγχρονισμό 7 πυροσβεστικών...
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 July #374

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 4.49

Related News

ΕΔΑΔ: Η Μόσχα πίσω από την δολοφονία Λιτβινένκο με πολώνιο 210

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για την δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάσθηκε με πολώνιο...

Επικείμενη επικοινωνία Μακρόν-Μπαίντεν για “συνδιάλεξη και διευκρινίσεις” αλλά όχι για “συμφιλίωση” για το θέμα των υποβρυχίων

Η τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει γύρω...

Σουδάν: Απόπειρα για πραξικόπημα, η κυβέρνηση δηλώνει σταθερή

Απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε στο Σουδάν και η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, ανέφεραν σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας σε δήλωση που αναγνώσθηκε από την...