14.6 C
Athens
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ): Ναι στα Rafale αλλά απαιτούμε απόλυτη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και συνεργασία με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική

- Advertisement -

 

«Η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας την προηγούμενη περίοδο σε συνδυασμό με την φοβικότητα της Ε.Ε και τις σκοπιμότητες ορισμένων ισχυρών χωρών της, όπως η Γερμανία, «κατέδειξαν» ότι υφίσταται σημαντικό έλλειμα στρατηγικής της χώρας μας καθώς και οι ενδεδειγμένες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα δεν λαμβάνονται έγκαιρα.

Η επέτειος των 200 χρόνων από την επανάσταση του ΄21 θα πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα μήνυμα.

Σε όσα επέτυχαν οι Έλληνες ενωμένοι με την Ελλάδα να μεγαλουργεί και όσα έχασαν ή υπέστησαν διχασμένοι, με την Ελλάδα ταπεινωμένη.

Το ιστορικό αυτό δίδαγμα δεν είναι εντόνως φωτεινό, στις μέρες μας, και σημειώνω ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως Κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, αρνήθηκαν και αρνούνται την συνεννόηση στα Εθνικά θέματα, την οποία όμως επιζητούσαν και επιζητούν, ως αντιπολιτεύσεις.

Αυτό το επικίνδυνο γαϊτανάκι πρέπει να τελειώσει.  Οι κυβερνητικές αστοχίες δεν μπορεί να είναι μικροκομματικές ωφέλειες για την αντιπολίτευση όταν πρόκειται για εθνικά θέματα.

Και η αναξιόπιστη αντιπολίτευση δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις κυβερνητικές αποτυχίες. Είναι πληγές που μένουν ανοικτές και δύσκολα επουλώνονται. Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής με την πατριωτική αφετηρία και διαδρομή του, υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη της Εθνικής Συνεννόησης με κάθε θεσμικό  τρόπο, για μια ισχυρή Εθνική Στρατηγική που θα απεγκλωβίσει τη Χώρα μας από  τους τακτικισμούς και τα  ενδεχόμενα νέα αδιέξοδα.

Πέρυσι τέτοιες μέρες ζητούσαμε, εκτός από την  αποτελεσματική διπλωματική παρέμβαση στην Ε.Ε., την ταυτόχρονη ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να προωθήσει τα εξοπλιστικά προγράμματα που είχαν «κολλήσει» είτε από ανάγκη στη καρδιά της κρίσης, είτε από επιλογή στη περίοδο της Κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ, εισηγήθηκε στη Βουλή μείωση του προϋπολογισμού  για τις αμυντικές δαπάνες την οποία ψήφισαν από κοινού η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Κίνημα Αλλαγής καταψήφισε την μείωση και το καλοκαίρι κάτω από το βάρος των εξελίξεων η κυβέρνηση ήλθε να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό για εμβαλωματικές λύσεις.

Φέτος το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε την αύξηση του προϋπολογισμού των εξοπλιστικών προγραμμάτων για το 2021 με 2 δισ., και ταυτόχρονα όμως απαίτησε:

 • Επιτάχυνση των κρίσιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων με διαφάνεια
 • Σχέδιο ενίσχυσης της αμυντικής μας βιομηχανίας η οποία ουσιαστικά έχει εγκαταλειφθεί 6 χρόνια τώρα.

Σε αυτό τη σημείο θέλω να αναφερθώ σε κινήσεις ευρύτερης σημασίας που συναρτώνται με την συγκυρία.

Η σημαντική συμφωνία για την ΑΟΖ με Ιταλία που επικύρωσε η Βουλή των Ελλήνων είχε ως συνέχεια μια τμηματική και εξ’ ανάγκης συμφωνία με την Αίγυπτο, λόγω του παράνομου Τουρκολιβυκού συμφώνου αλλά το παράθυρο που αφήνει  για ολοκλήρωση της, χωρίς την προωθητική δύναμη μιας Εθνικής Στρατηγικής έμεινε μέχρι τώρα αναξιοποίητο.

Επίσης,  η σημαντική απόφαση και το ν/σ που συζητείται στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, δυστυχώς σταματά στο ακρωτήριο Ταίναρο, αφήνοντας αναιτιολόγητα, μέχρι τώρα, έξω την συνεχόμενη περιοχή δυτικά και νότια της Κρήτης.

Η επέκταση από 6 σε 12 ναυτικά μίλια και σε αυτή την περιοχή κατά την άποψη του Κινήματος Αλλαγής έπρεπε να έχει προηγηθεί της επανάληψης των διερευνητικών συνομιλιών, που ούτως ή άλλως, για την Ελλάδα και το διεθνές δίκαιο, αφορούν μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Σήμερα συζητούμε την έγκριση τριών συμβάσεων που αφορούν:

 • Την προμήθεια 18 μαχητικών Α/Φ Rafale,
 • Την εν συνεχεία υποστήριξη των μαχητικών και
 • Τον οπλισμό τους και την εν συνεχεία υποστήριξή τους και συναφείς υπηρεσίες.

Σημαντική και καταλυτικής σημασίας προμήθεια αυτού του οπλικού συστήματος. Κανείς δεν αμφισβητεί τη δυναμική του Rafale:

 • Να αλλάξει τα δεδομένα στον ευρύτερο επιχειρησιακό χώρο ενδιαφέροντος της Πολεμικής Αεροπορίας, των ΕΔ και της χώρας εν γένει,
 • Να αλλάξει τις ισορροπίες, ως ένας εξαιρετικός πολλαπλασιαστής ισχύος και ένας παίχτης εναέριας υπεροχής στην Άμυνα της χώρας μας, ενισχύοντας την αποτρεπτική και κατασταλτική ισχύ των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Αλλά, ταυτόχρονα δυστυχώς καταδεικνύεται ένας εξαιρετικής κρισιμότητας αρνητικός παράγοντας, αυτός της έλλειψης μακρόπνοου σχεδιασμού, που υπαγόρευσε η επίσης ελλείπουσα Εθνική Στρατηγική.

Είναι σωστή η αντίδραση της κυβέρνηση, έστω και στο παρά πέντε να ενισχύσει και να εξοπλίσει την άμυνα της χώρας, αλλά αυτό  κατά την άποψή μας έπρεπε να είναι δράση.

Δεν έπρεπε να προκύπτει από την έκτακτη ανάγκη, αλλά από την πρόνοια για αυτήν που ταυτόχρονα θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει απόλυτα αποτρεπτικά.

Έναν σχεδιασμό εξοπλισμού των ΕΔ, που δεν έγινε τα τελευταία χρόνια, δεν τον έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το έκανε και η ΝΔ ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας.

Την διαπίστωσή μας άλλωστε αυτή, ομολόγησε ή συνομολόγησε και ο Υπουργός Άμυνας στις 17 Δεκεμβρίου 2020 στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής όταν είπε επί λέξει:

«Η απαίτηση για την προμήθεια των αεροσκαφών ανέκυψε όπως γνωρίζετε, εξαιρετικά μετά την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία και ασφαλώς από την ανάγκη διασφάλισης της Εθνικής Άμυνας, της χώρας ιδίως με όρους αεροπορικής υπεροχής».

Αυτή η έλλειψη μακρόπνοου αμυντικού σχεδιασμού για την οποία ευθύνονται και οι δύο είναι η αιτία παράκαμψης των θεσμοθετημένων διαδικασιών του ισχύοντος νόμου 3978/2011 για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η πολύχρονη αδράνεια για την συντήρηση των Μιράζ 2000 οδήγησε πέρυσι στην πρώτη παράκαμψη του νόμου.

Στο σχέδιο νόμου και στις σχετικές συμβάσεις, διαπιστώνουμε ότι, για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση έρχεται την τελευταία στιγμή κοινοβουλευτικά, χωρίς να παρέχει τον απαιτούμενο διαθέσιμο χρόνο προς μελέτη – αφού έχουμε λιγότερο από δεκαοχτώ (18) ώρες, μετρώντας και τις νυχτερινές – για να μελετηθεί και να εγκριθεί μία τόσο κρίσιμη για την άμυνα της χώρας προμήθεια.

Επί της αρχής, αξίζει να σημειωθεί ξανά ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, μέσω των τριών συμβάσεων πρόκειται να προβούμε στην προμήθεια ενός πλήρους πακέτου Οπλικού συστήματος. Αεροσκαφών και όπλων και εν συνεχεία υποστήριξης, ενιαίο πακέτο από την πρώτη στιγμή.

Στις συμβάσεις όμως αυτές, δεν γίνεται λόγος για συνεργασία και συνέργεια με την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία, ιδιωτική και κρατική δεν υπάρχει πρόβλεψη για βιομηχανικές επιστροφές ούτε στην παραγωγή, ούτε στην συντήρηση.

Μια διαδικασία που θα έδινε δυνατότητα στήριξης και εξυγίανσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Δεν είναι δυνατόν μία σύμβαση 2,5 δισ. ευρώ να μην αποφέρει ένα σημαντικό εθνικό-βιομηχανικό όφελος, τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ.

Για σκοπούς σύγκρισης, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία και πληροφορίες, στην αντίστοιχη προμήθεια της Ινδίας (ανεξάρτητα αν πρόκειται για μεγαλύτερο αριθμό Α/Φ), προβλέπονται βιομηχανικές επιστροφές (70% της αξίας της προμήθειας συμπαραγωγή στη χώρα της).

Ενώ στις συμβάσεις που συζητούμε ούτε λόγος, όταν μάλιστα η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική, έχει τεράστιες δυνατότητες.

Η ενδεχόμενη συνεργασία θα μπορούσε να αφορά και την συντήρηση σε τρίτο βαθμό αλλά πρέπει να προβλεφθεί στις συμβάσεις.

Αυτά είναι κορυφαία λάθη,  αφού η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά:

 1. Πρώτον, στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας, σε μια περίοδο που η Τουρκική επιθετικότητα παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και
 2. Δεύτερον, στην Οικονομική Ανάπτυξη της χώρας που αποτελεί και καθοριστικό παράγοντα αύξησης της ισχύος της.

Γιατί να μην προσφέρει έργο η ΕΑΒ σε θέματα συντήρησης και υποδομών εργοστασιακής συντήρησης;

Γιατί να μη δοθεί δυνατότητα στην χώρα μας να αποκτήσει υψίστης τεχνολογίας συστήματα, με στρατηγική σημασία για την άμυνά της;

Η χώρα μας δεν επιτρέπεται να χάνει τέτοιες ευκαιρίες που θα την φέρουν πολλά βήματα μπροστά και στην υψηλής τεχνολογίας παραγωγή στον αμυντικό τομέα.

Γνωρίζετε ότι πριν 10 χρόνια η ΕΑΒ συμμετείχε σε πρόγραμμα  παραγωγής μη επανδρωμένου μαχητικού με την γαλλική εταιρεία.

Το Κίνημα Αλλαγής λέει ναι στην προμήθεια των Rafale αλλά απαιτούμε απόλυτη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και συνεργασία με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, κρατική και ιδιωτική.

Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει μία εξαιρετική δυναμική και δύναται με κατάλληλους χειρισμούς να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Με την κατάλληλη κυβερνητική στήριξη, μέσω συγκεκριμένου σχεδιασμού, μπορεί να αποτελέσει μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και να συνεισφέρει στην εγχώρια παραγωγή, αλλά και, όπου κρίνεται απαραίτητο, για την κάλυψη των αναγκών ενδεχόμενων πελατών μας, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας.

Η Εθνική Αμυντική βιομηχανία έχει την δυνατότητα και την δυναμική:

 • Να συμβάλλει στην εθνική ισχύ και στην αυτοδυναμία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με τον κατάλληλο προσανατολισμό που θα τις ενδυναμώσει αμυντικά και τεχνολογικά και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
 • Να παρέχει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες εργαζόμενους και κυρίως εξειδικευμένους στην υψηλή τεχνολογία. Να είναι πολλαπλασιαστής ισχύος της χώρας, αλλά ταυτόχρονα να έχει υψηλό εξαγωγικό προσανατολισμό.

Θα μπορούσε παραδείγματος χάριν:

 • Να συνεργαστεί από κοινού με μεγάλους κατασκευαστές για την συνολική παραγωγή – από τη σχεδίαση μέχρι την ολοκλήρωση – ενός αμυντικού υλικού, όπως το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος κατόπιν συνεργασίας της ΕΑΒ με την Dassault.
 • Να συμβάλλει στην επιστροφή των ελληνικών μυαλών που μετανάστευσαν για επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό (braindrain).

Ολοκληρώνω όμως την επί της αρχής τοποθέτησή μας και δηλώνουμε ξανά τη θετική ψήφο μας με όλες τις προτάσεις που καταθέσαμε για την ανάπτυξη της Εθνικής μας Αμυντικής Βιομηχανίας».

 

Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου ως εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση του ν/σ στην διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

 

Video→

https://youtu.be/FO8h5-KZHzA

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

21 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
p270

Βαρέθηκα να ακούω -διαβαζω την ίδια κασσετα , αντιπολίτευση και κυβέρνηση οποίες και αν είναι μόνιμα στο ίδιο μοτίβο

IP1970

Ποια ΕΑΒ ρε πασοκε ? αυτη που δεν ειναι σε θεση να κανει συντηρηση ουτε σε ενα C 130?βαρεθηκαμε τοσες δεκαετιες να βλεπουμε αχρηστες κρατικες εταιρειες με κρατικοδιαιτους τεμπελχαναδες εργαζομενους και με διοικησεις απο αποτυχημενους πολιτικαντηδες. Ελεος πια ! διαβαζω οτι θελουμε να ναυπηγηθουν οι νεες φρεγατες στην Ελλαδα και βγαζω σπυρια . Γιατι ? για να τις παραλαβουμε με 15 χρονια καθυστερηση ?

Spyros_Kapa

Το αν μια επιχείρηση ιδιωτική ή δημόσια θα λειτουργήσει ή όχι είναι θέμα διοίκησης και κανενός άλλου άρα οι μόνοι υπεύθυνοι για τη σωστή λειτουργία είναι οι διοικούντες και όπως λέει και ο σοφός λαός το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Μήν καταμερίζεις λοιπόν τις ίδιες ευθύνες παντού. Ο εργαζόμενος είναι εργαζόμενος και λογοδοτεί παντού και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα αυτός πού δεν λογοδοτεί είναι το πολιτικός ο οποίος παίρνει την πολιτική ευθύνη και έχει τον νόμο περί ανευθυνότητας υπουργών και το διοικητικό συμβούλιο πού προστατεύεται από τόν εκάστοτε υπουργό.

Genesis

Κατά μέσο όρο υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα στον εργαζόμενο στο δημόσιο με τον εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα. Αρκεί να αναφέρω την μονιμότητα δια βίου που χαίρει ο μέσος ΔΥ.

Spyros_Kapa

Σχετικό αυτό.

kv11

Κοιταμε τους εργαζομενους και δεν κοιταμε την σχεδον συστηματικη και διαχρονικη απαξιωση των δημοσιων επιχειρησεων απο το ιδιο το κρατος, που τους δινει μετα την προφαση να πουλησουν σε απιστευτα μικρες τιμες αυτες τις επιχειρησεις (πολλες φορες με κομματικα κριτηρια) επικαλουμενοι την απαξιωση που οι ιδιοι προκαλεσαν. Συνηθως αυτο ακολουθειτε απο αποδοση εργο στην επιχειρηση με την ολοκληρωση του οποιο ο επενδυτης απαξιωνει ξανα την επιχειρηση και την πασαρει πισω στο κρατος να πληρωσει τα χρεη και ξανα απο την αρχη.

Εχουν ευθυνη οι εργαζομενοι? Ισως αλλα η μεγαλυτερη ευθυνη ειναι πολιτικη/διοικητικη. Με την καταλληλη διοικηση και κουλτουρα δεν υπαρχει λογος να μην δουλεψει μια επιχειρηση

ultorius

Ο εργαζομενος δε φταιει δηλαδη αν τον παει 1 μεσα 4 εξω? Η αν κανει απεργια οταν ολος ο στολος ηταν εξω το καλοκαιρι και περιμεναμε να γινει το μπαμ? Δε ξερω καμια ιδιωτικη επιχειρηση που να εχει τα διπλασια εξοδα απο εσοδα για δεκαετιες και να παιρνει επιδοτησεις για να συνεχισει να φυτοζωει. Να μη μπερδευουμε τους εργαζομενους με τους επαγγελματιες ψηφοφορους.

ultorius

Και επισης το να ισχυει η κινητικοτητα σε αυτους που ανηκουν σε αμυντικες δημοσιες εταιριες ειναι απαραδεκτο. Μπορει να εχουν ξοδευτει εκατομυρια για την εκπαιδευση καπου και οποτε του καπνισει παει να γινει θυρορος σε νομαρχια.

George_K

Μάλλον δημόσιος υπάλληλος είσαι για να τα λες αυτά…

Spyros_Kapa

Μετά από 10 χρόνια δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε μεγάλες εταιρείες να σου πω ότι έμαθα και να δουλεύω και να εκτιμώ την εργασία μου η οποία μου δείνει τη δυνατότητα να ζω αξιοπρεπώς και να μεγαλώνω τα παιδιά μού λέω δοξάσει ο θεός πού υπήρχε ΑΣΕΠ κατόρθωσα να μπω με τα προσόντα και την αξία μου και αυτό το τιμώ εδώ και 16 χρόνια. Για τον λόγο αυτό μιλάω έτσι έχω γνωρίσει και τους δύο και τον ιδιώτη πού ξεζουμίζει τον εργαζόμενο και προσπαθεί να κλέψει το κράτος εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων και το δημόσιο με τους παλαιάς κοπής κηφήνες διορισμένους από κυβερνώντες οι οποίοι δεν εξυπηρετούν ούτε τους συναδέλφους όμως υπάρχουν και παραπολλοι αξιόλογοι άνθρωποι επιστήμονες τεχνίτες πού κάνουν σοβαρά και υπεύθυνα τη δουλειά τους την οποία καρπώνονται οι διορισμένες διοικήσεις.

stuart

Αν γινει στροφη παλι και συνδεθει η αποκτηση των φρεγατων με το Σκαραμαγκα θα ειναι τραγικο λαθος. Ας γινει επιτελους η επιλογη μεταξυ belharra και Type31 με ναυπηγηση σε Γαλλια ή Εσθονια αντιστοιχα, γιατι στο τελος θα χασουμε το παραθυρο ευκαιριας και μετα θα ψαχνουμε ξανα Αδελαΐδες κοψοχρονια..

peet14

Θα έλεγα κάτι για όσα είπε ο Κεγκέρογλου όλη η αντιπολίτευση ,αλλά δεν θα περάσει το σχόλιο [δικαιολογημένα] .
Καρεκλοκένταυροι και αργόσχολοι πάσης ιδεολογικής και πολιτικής αποχρώσεως ,θέλουν να κρατούν στο βάλτο τη χώρα για να δικαιολογούν την παρουσία τους .

Nikolaos

Η εθνική αμυντική βιομηχανία έχει λόγο ύπαρξης όταν προάγει την εθνική αμυντική προσπάθεια. Όταν αποτελεί τροχοπέδη για την εθνική αμυντική προσπάθεια, ο παραμερισμός της είναι όχι μόνο ανεκτός, αλλά και επιβεβλημένος. Η εξοπλιστική προσπάθεια γίνεται για να αποφευχθεί η συρρίκνωση της χώρας και ο εξανδραποδισμός Ελλήνων. Όχι για να επιδοτηθούν ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες.

Spyros_Kapa

Όχι κύριε την αμυντική βιομηχανία δεν την καταργείς την ανατάσεις και την κάνεις παραγωγική ξανά με κάθε τρόπο βάζοντας στο παιχνίδι καί υγιείς ιδιώτες που θέλουν να παράξουν και όχι να κάνουν μεσητιες

Genesis

… δημιουργώντας ένα δίκαιο, σαφές και σταθερό φορολογικό περιβάλλον που ευνοεί τις δραστήριες, καινοτόμες αλλά και συνεπείς επιχειρήσεις που επενδύουν σε προσωπικό, τεχνογνωσία και παραγωγική υποδομή, ενώ παράλληλα θα διώκει τους “επιχειρηματίες” της καφετέριας και του σκυλάδικου που ενώ χρωστάνε παντού έχουν δίλλημα σε ποιο σαλέ να κλείσουν για Σαββατοκύριακο….

ultorius

αν δεν απολυθουν ολοι οι κυφηνες και να ειναι πληρως ιδιοτικες(με κρατικο ελεγχο) ενοειτε δεν προκειτε να εξυγιανθουν. Εδω μεχρι ο ΟΠΑΠ ηταν ζημιογωνος και πουληθηκε… δουλευομαστε? Ξερετε κανεναν να χανει απο τζογο?Και δεν ενοω τους παιχτες.

a3_mike

Εδώ έπεσε έξω κρατικό μαγαζί με καθολικό μονοπώλιο, πελάτες το σύνολο του πλυθυσμού και δωρεάν πρώτη ύλη. Το γνωρίζεις; ΔΕΗ το λένε…

Andreas

Πρέπει να έχουν στο συρτάρι έτοιμες ατάκες κριτικής. Αλλά δεν ξέρουν να τις ταιριάζουν με την περίπτωση.
Υπάρχει εταιρεία εδώ που να μπορεί να φτιάξει έστω την μπογιά του αφους;
Αν κάναμε μια επένδυση πόσο καιρό θα έπαιρνε να ετοιμαστεί η εταιρεία για την παραγωγή, να εκπαιδευθούν οι άνθρωποι;
και μιλάμε για έξι αφη μόνο. Τα άλλα θα είναι έτοιμα.

Dakota

Από εταιρεία δημοσίου συμφέροντος ούτε τους πυροσβεστήρες για τα σέλτερς.

Stavrogin1

πάντως μπορεί να μην έχουμε συμμετοχή της βιομηχανίας μας, αλλά μπορουμε να έχουμε συμμετοχή της αγροτιάς μας. Δίνοντας τις 900.000 τονους ετησια παραγωγη πορτοκαλιών προς 7 λεπτά το κιλο, επι 35 χρόνια μπορουμε να αποπληρώσουμε τα ραφαλε πληρως

a3_mike

Δυστυχώς δεν μου αρέσει αλλά θα συμφωνήσω με την πλειοψηφία εδώ μέσα. Δεν πρέπει επ’ουδενί να εμπλακεί η εθνική μας AMARC (η ΕΑΒ έχει ήδη αρκετά μεγάλη συλλογή παρκαρισμένων πτητικών μέσων στο προαύλιο για να εξοπλίσει μια αεροπορία μεσαίας χώρας) ή αντιστοίχως η μάυρη τρύπα που λέγεται Σκαραμαγκάς (η τελευταία Ρουσσέν θα πρέπει να μείνει μέσα για ΕΜΖ αντί να την παραλάβει το ΠΝ). Γνωρίζω ότι αμφότερα τα μαγαζιά ήταν κάποτε ακμαία και διαθέτουν ακόμη και σήμερα πολύ καλής ποιότητας τεχνικό προσωπικό. Το γεγονός όμως παραμένει ότι οι εν λόγω κρατικοί σχηματισμοί αποτελούν μαύρες τρύπες και εγγύηση για την μη ομαλή εξέλιξη οποιουδήποτε προγράμματος. Οι διαχρονικές ευθύνες είναι γνωστές και δεν είναι -όλων- των εργαζομένων αλλά το αποτέλεσμα παραμένει.
Αντιθέτως έχουμε κάποιες ιδιωτικές εταιρείες που τόσα χρόνια εργάζονται και αναπτύσσονται αθόρυβα και ίσως θα μπορούσαν να πάρουν κάποιο υποκατασκευαστικό έργο.
Αυτό που επείγει αυτή την στιγμή είναι να παραληφθούν τα όποια οπλοσυστήματα αποφασιστούν και αυτό να γίνει με το μικρότερο δυνατό κόστος και καθυστερήσεις. Άλλωστε, και για να συνεχίσουν να απασχολούνται οι εργαζόμενοι των κρατικών δεινοσαύρων, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει η χώρα.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην “Κ”: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ΑΓΟΡΑ αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τις ΗΠΑ αντί των MMSC!

του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή.Η υπογραφή της σύμβασης ύψους 2,32 δισ. ευρώ για την προμήθεια των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» είναι ο βασικός...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Τη Δευτέρα έρχεται η Παρλί, αλλά η νέα τελική γαλλική...

90
 Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, γράψαμε πως η υπουργός άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, που αναμένεται τη Δευτέρα, θα κομίσει και νέα πρόταση για το...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 4.49

Related News

Ισραηλινά ραντάρ MMR για τη Σλοβακία

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Αμύνης για την προμήθεια 17 συνολικά επίγειων ραντάρ από την Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία (IAI). Η...

Ινδία: Αγοράζει ουκρανικούς κινητήρες για τις ρωσικές φρεγάτες της!

Η Ινδία προμηθεύτηκε αεριοστρόβιλους τύπου M90FR από την Ουκρανία για την πρόωση των φρεγατών Stealth κλάσης "Admiral Grigorovich" που ναυπηγούνται για λογαριασμό της στα...

Αναβαθμισμένο τουρκικό άρμα Leopard με πύργο από το Altay

Αν και το πρόγραμμα του νέου τουρκικού άρματος Altay έχει «σκοντάψει» λόγω προβλημάτων στην εύρεση ενός κατάλληλου κινητήρα, η τουρκική βιομηχανία συνεχίζει την προσπάθεια...