28.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΘΕΜΑ: Πολεμώντας με τα Kiowa στον Έβρο

ΘΕΜΑ: Πολεμώντας με τα Kiowa στον Έβρο

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Συνεχίζουμε τα άρθρα μας για την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των OH-58D, σε συνδυασμό με τα AH-64+/D Apache. Παρουσιάζουμε το πρώτο σενάριο, με χρήση της αεροπορίας στρατού σαν εφεδρεία στο Βόρειο Μέτωπο, και ανάσχεση με χρήση Hellfire επιθετικής αιχμής του τουρκικού στρατού… Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο τεύχος 379 Δεκεμβρίου 2017.

Τα OH-58 D θα είναι μια εξαιρετική βελτίωση των διαθέσιμων εναέριων μέσων του ΕΣ  (U.S. Army photo Spc. George Welcome)

Πολεμώντας με τα Apache και τα Kiowa

Όταν η κατάσταση γίνει κρίσιμη και το μέτωπο κινδυνεύει να καταρρεύσει, οι υπερασπιστές του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου γνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Περιμένουν με αγωνία να ακούσουν τον γνώριμο ήχο των επιθετικών ελικοπτέρων, που με την τρομακτική ισχύ πυρός που διαθέτουν μπορούν να ανακόψουν την εχθρική επίθεση και να αποδεκατίσουν τις τουρκικές δυνάμεις, μέχρι να φθάσουν οι στρατηγικές εφεδρείες…

Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά τα πραγματικά επιχειρησιακά σενάρια μιας πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

 

Μετά την ανάδυση το 2010 της ύπαρξης του τουρκικού σχεδίου «Balyoz» αποκαλύφθηκε στους πάντες, με τον πλέον προφανή τρόπο, αυτό για το οποίο τα ελληνικά επιτελεία προειδοποιούσαν επί χρόνια: Οι Τούρκοι έχουν εδαφικές επιδιώξεις/διεκδικήσεις στην ελληνική Θράκη και υπάρχουν λεπτομερείς τουρκικοί στρατιωτικοί σχεδιασμοί για την κατάληψή της. Τον Αύγουστο του 2016, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα ανατροπής του προέδρου Ερντογάν, επιβεβαιώθηκε για δεύτερη φορά ότι οι τουρκικές εθνικές επιδιώξεις προς δυσμάς εντάσσονται και στο εσωτερικό μέτωπο σύγκρουσης των δύο «κόσμων» εντός της τουρκικής επικράτειας, των νέοοθωμανών και των κεμαλιστών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και ανέφεραν ότι σε περίπτωση επιτυχίας του πραξικοπήματος και για να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις και λουτρό αίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι πραξικοπηματίες σχεδίαζαν «προβοκατόρικη» αιφνιδιαστική επιθετική ενεργεία κατά της ελληνικής Θράκης με σκοπό την επόμενη μέρα οι πάντες να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό, τους Έλληνες.

Οι επιδιώξεις και οι σχεδιασμοί του Σχεδίου «Βαριοπούλα» δεν έχουν αλλάξει. Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης η Ελλάδα έχει κάνει πολύ λίγα από το 2010 για να τους εξουδετερώσει-ανατρέψει. Η άλλη πλευρά όμως έχει ενισχύσει τη θέση της, έχει αναβαθμιστεί εξοπλιστικά και κυρίως αισθάνεται ότι έχει «το πάνω χέρι». Αν και απευκταίο, είναι πολύ πιθανό στο μέλλον οι ένοπλες δυνάμεις να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν τα παρακάτω σενάρια σύγκρουσης, τόσο στον Έβρο όσο και στο ανατολικό Αιγαίο.

ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Έβρος 2020…

Η Ανατολική Θράκη είναι η περιοχή ευθύνης της 1ης Τουρκικής Στρατιάς με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Σε αυτήν υπάγονται τρία Σώματα Στρατού (ΣΣ):

-Το 2ο με έδρα την Καλλίπολη στην ομώνυμη Χερσόνησο, το 5ο με έδρα την Τυρολόη (Τσορλού) και το 3ο με έδρα το Σισλί της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί και την εφεδρεία της Στρατιάς. Το 2ο ΣΣ αποτελείται από 4 ταξιαρχίες, την 4η, την 8η και τη 18η Μηχανοκίνητη και την 95η Τεθωρακισμένη και είναι προσανατολισμένο στη νότια περιοχή του Έβρου, απέναντι από την ελληνική ΧΧΙΙ Μηχανοκίνητη Μεραρχία.

-Το 5ο ΣΣ αποτελούμενο και αυτό από 4 ταξιαρχίες, την 54η (στην Αδριανούπολη), την 55η (στις Σαράντα Εκκλησίες) και την 65η (στην Αρκαδιούπολη-Λουλέ Μπουργκάζ) Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και την 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (στο Μπαμπάεσκι) και είναι προσανατολισμένο στον Βόρειο Έβρο, απέναντι από τη ΧVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία και την 50η Ταξιαρχία Πεζικού.

-Το 3ο ΣΣ διαθέτει την 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία (στη Ραιδεστό και στην Τυρολόη) και τις 2η (πρόσφατα μετακινήθηκε στη ΝΑ Τουρκία) και 3η (στο Τσερκέζγκιοϊ) Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες. Διαθέτει επίσης το 6ο, το 23ο και το 47ο Μηχανοκίνητο Σύνταγμα πεζικού.

Το Σχέδιο Επίθεσης

Η κύρια επιθετική ενέργεια, σύμφωνα με το σχέδιο «Βαριοπούλα», αναλαμβάνεται από το 5ο ΣΣ ενισχυόμενο από μία έως δύο ταξιαρχίες του 3ου ΣΣ και υλοποιείται κατά του κεντρικού τμήματος του νομού Έβρου. Η περιοχή της κύριας επιθετικής ενέργειας προσδιορίζεται στην περιοχή βόρεια της κωμόπολης του Σουφλίου και μέχρι το Διδυμότειχο. Ουσιαστικά πρόκειται για την περιοχή που οριοθετείται μεταξύ των δύο παραποτάμων του Έβρου, του Ποτιστικού Ρέματος και του Ερυθροποτάμου. Εκεί, το εύρος μεταξύ των ελληνοτουρκικών και των ελληνοβουλγαρικών συνόρων προσεγγίζει μόλις τα 20 χιλιόμετρα και συνεπώς γεωγραφικά είναι εύκολο να αποκοπεί και να απομονωθεί επιχειρησιακά το βόρειο τμήμα του Νομού. Το πυκνό και μεγάλης χωρητικότητας οδικό δίκτυο της Ανατολικής Θράκης, που βελτιώθηκε εξαιρετικά την περίοδο Ερντογάν, επιτρέπει στις τουρκικές εφεδρικές ταξιαρχίες, αφενός να παραμένουν σε ικανή απόσταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, απρόσβλητες από τα πυρά του ελληνικού πυροβολικού, αφετέρου να είναι διεσπαρμένες σε περιοχές που γεωγραφικά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό το πού προορίζονται τελικά να ενεργήσουν. Τέλος, όλες οι τουρκικές δυνάμεις και σε όλο το μήκος της μεθορίου θα ενεργούν επιθετικά για να απασχολούν τις απέναντι ελληνικές δυνάμεις και ταυτόχρονα να μην επιτρέπουν την όποια «μετάγγισή» τους στην περιοχή που τελικά θα εκδηλώσουν την κύρια προσπάθειά τους.

Η κύρια επιθετική ενέργεια θα είναι καταλυτική. Σε μέτωπο που αμύνονται 1 έως 2 ελληνικά τάγματα πεζικού θα επιτεθούν δύο τουρκικές Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες και τα αποτελέσματα της διάσπασης της αμυντικής γραμμής θα τα εκμεταλλευτούν δύο ακόμη Ταξιαρχίες (η μία τουλάχιστον θα είναι Τεθωρακισμένη), για να διευρύνουν το ρήγμα και σε σύντομο χρόνο να φτάσουν στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα κόβοντας τον νομό Έβρου στη μέση. Μέχρι και λίγες ώρες πριν από την εμπλοκή των εφεδρικών τουρκικών ταξιαρχιών η ελληνική πλευρά, λόγω της αδυναμίας εκτίμησης της περιοχής που θα ενεργήσουν, θα συνεχίζει να αμφιβάλλει για το πού τελικά θα επέμβουν και συνεπώς για το πού εκδηλώνεται η κύρια προσπάθεια του αντιπάλου (αφού, όπως ήδη αναφέραμε, επιθετικές ενέργειες αντιπερισπασμού θα εκδηλώνονται σε πολλά σημεία της ελληνοτουρκικής μεθορίου).

Η κρισιμότερη φάση της κύριας τουρκικής επιθετικής ενέργειας είναι αυτό το μικρό χρονικό παράθυρο 1-2 ωρών, κατά τη διάρκεια του οποίου οι εφεδρικές ταξιαρχίες εισέρχονται στο προγεφύρωμα που πέτυχαν να δημιουργήσουν οι Ταξιαρχίες του «πρώτου κύματος», προκειμένου να συνεχίσουν την επιθετική ενέργεια ακάθεκτες, με νέα ορμή και «φρέσκιες δυνάμεις». Πρόκειται για την κρισιμότερη φάση όπου θα «παίζονται όλα»: Εκεί και τότε η ελληνική και η τουρκική αεροπορία θα μάχονται άνωθεν της ευρύτερης περιοχής, για να επιβάλλει η καθεμία αεροπορικό αποκλεισμό (Interdiction). Εκεί και τότε οι ελληνικές και οι τουρκικές εφεδρείες θα κινούνται, για να ακυρώσουν οι μεν τις επιδιώξεις των δε, και οι δε για να εκμεταλλευτούν τις μέχρι τότε εδαφικές επιτυχίες τους.

OH-58D Kiowa Warrior σε Antonov AN-124 cargo (U.S. Army photo Sgt. Duncan Brennan, 101st CAB public affairs)

Τα ελληνικά επιθετικά ελικόπτερα ως αμυντικός πολλαπλασιαστής

Τότε ακριβώς είναι ο ιδανικός χρόνος επέμβασης στον αγώνα των ελληνικών επιθετικών ελικοπτέρων. Η επιθετική κρούση εφαρμόζεται πάντα στα πλευρά του προγεφυρώματος και δεν περιορίζεται στη δυτική πλευρά του Έβρου, αλλά σε βάθος προκειμένου να πλήξει τις τουρκικές εφεδρικές μηχανοκίνητες μονάδες που βρίσκονται σε κίνηση προς δυσμάς. Την αποστολή θα αναλάβει ένας ΛΕΕΠ αποτελούμενος από 6 Apache A+ και 4 Kiowa Warrior, που θα ενεργήσει κατά του νοτίου πλευρού του προγεφυρώματος. Τα επιθετικά ελικόπτερα, εκμεταλλευόμενα το λοφώδες και ημιορεινό του εδάφους στα δυτικά του ποταμού, θα προσβάλλουν στόχους σε βάθος 4-6 χιλιομέτρων στο εσωτερικό τού προγεφυρώματος.

Τα Apache A+ και τα Kiowa Warrior παραμένουν καλυμμένα και μόνο οι 4 «μπάλες» MMS των τελευταίων εκτίθενται στον ορίζοντα. Το ένα MMS ανήκει στο Kiowa και επιβαίνει ο διοικητής του ΛΕΕΠ που μάχεται και διοικεί τα πυρά του Λόχου. Με την εντολή του κάθε Apache εκτοξεύει 2 Hellfire, πάντα από καλυμμένη θέση, με χρονικό διαχωρισμό μόλις 5 ή και λιγότερων δευτερολέπτων. Στα επόμενα 15-20 δευτερόλεπτα τα πρώτα βλήματα θα κατευθύνονται κατά των στόχων που καταυγάζουν τα λέιζερ των MMS, βαθιά μέσα στο τουρκικό προγεφύρωμα. Μετά τη στιγμιαία λάμψη της έκρηξης και την αναφώνηση «ΣΤΟΧΟΣ» από τον συγκυβερνήτη που παρατηρεί συνεχώς την οθόνη του FLIR, το MMS θα στραφεί ελάχιστα δεξιά ή αριστερά για να καταυγάσει για τα επόμενα 2-3 δευτερόλεπτα τον επόμενο στόχο, ώστε ο επόμενος Hellfire που έχει ήδη εκτοξευτεί να τον εξουδετερώσει.

Θα ακολουθήσει μια ακόμη διπλή προσβολή στόχων και αμέσως μετά τα επιθετικά ελικόπτερα θα μετακινηθούν κάποιες εκατοντάδες μέτρα σε νέες θέσεις, για να επαναλάβουν την 8πλή προσβολή. Αυτό θα επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι τα 6 Apache A+ να καταναλώσουν τους 16 Hellfire, που απαιτείται από την κρισιμότητα των καταστάσεων να φέρει τo καθένα τους, και θα αναχωρήσουν για ανεφοδιασμό. Στο μεταξύ, τα Kiowa Warrior θα συνεχίσουν τις προσβολές βάλλοντας και αυτά τους 4 Hellfire που το καθένα διαθέτει, καταυγάζοντας στόχους και εκτοξεύοντας εναλλάξ πυραύλους, πάντα από καλυμμένη θέση. Μετακινούμενα συνεχώς θα παραμένουν στην περιοχή αναμένοντας την επιστροφή των εκ νέου «φορτωμένων» Apache A+, για να συμπληρώσουν -εφόσον χρειαστεί- το καταστροφικό τους έργο. Η στοχευμένη εκτόξευση 112 Hellfire (16×6 των Apache A+ και 4×4 των Kiowa Warrior) θα έχει «πιάσει σίγουρα τόπο»!

Τα ελικόπτερα μπορούν να φέρουν πυραύλους Hellfire

Η σύγκρουση στον Βόρειο Τομέα

Αντίστοιχα στον βόρειο τομέα του προγεφυρώματος ένας ακόμη ΛΕΕΠ των 4 Apache DHA αυτή τη φορά και 4 Kiowa Warrior θα ενεργήσει με αντίστοιχο αλλά πιο αποτελεσματικό τρόπο. Το Apache-φορέας Longbow με τον διοικητή του ΛΕΕΠ στη θέση του συγκυβερνήτη/πυροβολητή κατοπτεύει το πεδίο εμπρός του, αρχικά σε εύρος 90 μοιρών. Η οθόνη γεμίζει σύμβολα απεικόνισης πληθώρας διαφορετικών οπλικών συστημάτων. Αυτός, όμως, επισημαίνει και αναθέτει πρώτα την καταστροφή των 4 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών Atilgan που με τον 4πλό εκτοξευτή αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger αποτελούν και τον κύριο αντίπαλο του Apache στο πεδίο. Οι εκτοξεύσεις των τεσσάρων πρώτων Hellfire εκμηδενίζουν αυτά ακριβώς τα στίγματα. Ο διοικητής του ΛΕΕΠ επιβεβαιώνει την καταστροφή τους με συνεχείς μεγεθύνσεις, μέχρι και 126x, στο FLIR του.

Οι επόμενες αναθέσεις-καταστροφές ακολουθούν τη μέθοδο που περιγράφηκε παραπάνω, ενώ το Longbow θα περάσει σε διαμόρφωση έρευνας 360 μοιρών και θα συνεχίσει να ψάχνει χαμηλά για τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα ή/και για αεροσκάφη σε μικρό ύψος. Κάποιες χιλιάδες πόδια παραπάνω άλλωστε στην ευρύτερη περιοχή διεξάγεται η αεροπορική μάχη, αλλά αυτόν τον ενδιαφέρουν τα τουρκικά F-16 πoυ πιθανόν θα λάβουν τη δύσκολη ειδική αποστολή να κινηθούν εναντίον τους. Τα 30 έως 50 πόδια ύψος από το έδαφος, όπου αιωρούνται οι σχηματισμοί των ΛΕΕΠ, αποτελούν την αποκλειστική δική τους εναέρια περιοχή στην οποία διατηρούν το τακτικό πλεονέκτημα.

Η καταστροφή και αποδιοργάνωση των δύο τουρκικών εφεδρικών Ταξιαρχιών, που επιχείρησαν να εισέλθουν και να διευρύνουν το προγεφύρωμα, είναι καταλυτική για τα αμυνόμενα ελληνικά τμήματα. Μία και μόνο ώρα αρκεί στα επιθετικά ελικόπτερα για να αλλάξουν τους εκεί συσχετισμούς ισχύος. Τα υπόλοιπα θα τα αναλάβουν οι χερσαίες ελληνικές εφεδρικές δυνάμεις που ήδη προσεγγίζουν στην περιοχή με αποστολή την υπέρβαση, αντεπίθεση και διεκπεραίωση εκείθεν του ποταμού για επιθετική επιστροφή. Οι δύο ΛΕΕΠ επιστρέφουν για ανεφοδιασμό και σύντομη ανάπαυση στους Προκεχωρημένους Χώρους Διασποράς, ενώ ένας τρίτος βρίσκεται «καθ’ οδόν» για ανάληψη αποστολής επιθετικής αναγνώρισης και κάλυψης των πλευρών των αντεπιτιθέμενων δυνάμεων…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο ptisidiastima.com στις 13/1/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

101 ΣΧΟΛΙΑ

101 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Desert_Falcon

Δεν περναει μυγα! Apache, Kiowa, MLRS, PzH, Leo και αν περασει κατι τους κερναμε και ενα “κορνετο”

sotbak

όνειρα….ευχάριστα, όμως οι γείτονες έκλεισαν τους Σ-400 + ΑΣΤΕΡ-30, δύσκολα τα πράγματα αδέλφια….

Καλή Χρονιά με υψηλό φρόνημα!!!

Gunner

Το πολύ 6 AGM-114 θα έχει το κάθε ΑΗ-64 και το πολύ 2 κάθε ΟΗ-58

Giorgos Tsagkaris

6 ?
Ποθεν προκυπτει παρακαλω?

Gunner

Άλλο φορτίο έχουν τα ελικόπτερα στις επιδείξεις και άλλο σε πολεμικές αποστολές. Βλέπεις σε πολεμικές αποστολές παίζει ρόλο πόσα καύσιμα θα έχεις μαζί σου.

Giorgos Tsagkaris

ή 4 ή 8, το 6 δεν εχει εφαρμογη…
Α,και επειδη δεν προβλεπουν οτι θα εχουν την πολυτελεια να δρασουν για πολλες μερες,ναι,οσα θα εχουν α/τ δραση θα επιχειρησουν με 16 βληματα.

PROMAXOS1

Μάλλον με 12. Τα άρματα δεν επιχειρούν μόνα τους και υπάρχουν πολλοί σημαντικοί στόχοι που θέλουν ρουκέτα (ομοχειρίες όλμων, ΑΤ και α/α όπλων και συστημάτων, συστήματα γεφύρωσης, φορτηγά ανεφοδιασμού κλπ). Το σενάριο της άμυνας στο ποτάμι έχει καλές πιθανότητες, ιδίως αν συνδυαστεί με Απάτσι και Καιόβα. Όμως, οι αποστάσεις χερσαίων εμπλοκών θα είναι εξ αντικειμένου μικρές, αφού θα προσπαθούμε να εμποδίζουμε διάβαση/διεύρυνση κωλυμμάτων και η πλευρά μας εχει σχετικά ποικίλο ανάγλυφο και βάστηση. Από τη μία τα ε/π και τα Λεο2 (που τα μισά τα έβαλαν στην προκάλυψη τρομάρα τους) θα εκμεταλλεύονται αυτό το ανάγλυφο, από την άλλη θα είναι… Read more »

Em.Ti

Συμφωνούμε σε όλα, αλλά τα μπικικίνια δεν υπάρχουν, πρέπει να κοιτάμε υπό το πρίσμα του παρόντος πολιτικού σκηνικού πάντα, όπου δυστυχώς δεν είναι προτεραιότητα η θωράκιση της χώρας.

Η ιστορία μας έχει δείξει ότι αν δεν γίνει κάποια βαρβάτη κρίση πρώτα (π.χ. Ίμια), δεν λαμβάνεται κάποια σοβαρή πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

PROMAXOS1

Αγαπητέ μου φίλε, γνωρίζεις ότι ο περσινός προϋπολογισμός προέβλεπε πιστώσεις 2 δις για εξοπλισμούς, εγκρίθηκαν 1,7 δις και τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνο 500κάτι εκατομ; Κάποιοι άλλοι κωδικοί του προϋπολογισμού, “μυστηριωδώς”, χωρίς κάποιο αίτημα περί μεταφοράς πόρων ή κονδυλίων, χωρίς καμιά επίσημη απόφαση, δέχθηκαν ως χρησιμοποιούμενο ποσό το δεκαπλάσιο των εγκεκριμμένων κονδυλίων. Δηλαδή οι ΕνΔυν εκτός του ρόλου της Φιλιπινέζας για τους πρόσφυγες και της υπηρέτριας για την συμπλήρωση των κενών του κρατικού μηχανισμού, ανέλαβε και το ρόλο του ανώνυμου κι άγνωστου εν Χριστώ αδελφού χρηματοδότη και συγκεκριμμένα αυτού που δίνει και τους δύο χιτώνες του και μετά κυκλοφορεί ημίγυμνος. Μπικικίνια για… Read more »

Em.Ti

Μια χαρά τα γνωρίζω. Δεν υπάρχει διαφωνία καμία σε αυτά που γράφετε. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα να παραθέσουμε άλλωστε για την “αξιοποίηση” των διαθέσιμων κονδυλίων για την Άμυνα.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα το πληρώσουμε διαφορετικά αυτό. Τίποτε άλλο.

PROMAXOS1

Γι’ αυτό γράφουμε και φωνάζουμε όλοι μας αγαπητέ φίλε, για να μην το πληρώσουμε αλλιώς. Το μέλλον θα δειξει.

AIRMAN

Ο πολεμος θα ξεκινησει στις 4.00 χαραματα Φλεβαρη 2025 με 100φ35 και 200 φ16 για αεροπορικη υπεροχη ,σ400 για αεραμυνα και 1000 αλταυ για εφοδο. Μονο με τετοια υπεροχη θα τολμησουν οι μογγολοι.
Το μεγιστο πρόβλημα μας είναι ότι ο αεροπορικος πολεμος αλαξε επιπεδο και μπηκε στην εποχη του αιφον δλδ στηλθ/αεσα/φουζιον .Η παραγωγη φ22 σταματησε διοτι συνειδητοποιησαν ότι ένα σμηνος αργοχοντρα φ35 καταριπτουν μια αεροπορια από σουκχοι27/35 μιγκ, φ16 ,μ2000 κλπ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΘΟΥΜΕ.

DEAD KENNEDYS

Καλησπερα και Χρονια Πολλα. Διαφωνω με οσα γραφεις… 1ον) Σιγα μη “σηκωσουν” για 1η επιθεση ολο το στολο τους…αυτα…μονο σε ταινιες επ.φαντασιας με αλλιεν… 2ον) Οι s400 ( κατσε πρωτα να τους εγκαταστησουν) δεν γνωριζουν ακομη και εμπεροι αναλυτες κατα ποσο θα ειναι ευχρηστοι λογω του γεγονοτος οτι η τουρκια ειναι στο νατο… 3ον) Ουτε για πλακα δεν μπορει να τα βαλει το f35 με ενα Su35s που μπορει να εκτοξευσει βλημα απο αποσταση 40.000 ποδιων με ταχυτητα 1,5 mach…ενω το πρωτο πεταει στα 30.000 ποδια και το βλημα στα 0,9 mach…! Ακομη και σε επιπεδο ελλιγμων το sukhoi το’χει… Read more »

AESA

Θα σε στεναχωρήσω.
Ο φάκελος του Su35s το λέει αυτό με ένα αστερίσκο.
Θα πρέπει να δει το F35 για να το εγκλωβίσει και να ρίξει. Το αργό F35 θα δει το Su35 και αν βαριέται θα το δώσει στην αεράμυνα είτε σε κανένα διπλανό F16. Αν είναι μοναχοφαγάς θα το ρίξει μόνο του . Είναι τόσο απλό. Και ειδικά σε head to head είναι άχρηστα και τα ir ….

chikichiki

Κοιτάξτε, το πως το βαρυφορτωμένο Su-35 με εξωτερικά αναρτημένα όπλα και πνιγμένο στο καύσιμο θα φτάσει 1,5 μαχ για την εκτόξευση σε ανώτερα υψόμετρα ενώ το “καθαρό” F-35 με τα εσωτερικά όπλα θα αγκομαχάει είναι ολίγον τι ατεκμηρίωτο. Βέβαια, ρεαλιστικά μιλώντας, αυτό δύσκολα θα συμβεί εξαρχής αφού το F-35 με πολύ μεγάλη βεβαιότητα θα αποκτήσει πρώτο τη θέση του αντιπάλου, πιθανότατα χωρίς αυτός να το αντιληφθεί. Για το τι θα γίνει στην αρένα της αερομαχίας, the name of the game is pre-merge, all-aspect, off-boresight. Πολύ απλά, δεν ενδιαφέρει και τόσο τι ελιγμούς μπορείς να κάνεις, αφού οι υπέρυθροι θα φύγουν… Read more »

Προβοκάτωρ

Το σενάριο αποκτά τρομακτικές πιθανότητες απόλυτης επιτυχίας με Brimstone…

tsimuha2

Να υποθεσω οτι το Brimstone θα το βλεπουμε στα γραπτα σου ολο το 2018;

Προβοκάτωρ

Προτιμάς 9K121 Vikhr ή μια βόλτα στο Krukovd?

Gunner

Και ποιος θα τα πιστοποιήσει στα ΑΗ-64Α/D και τα ΟΗ-58 του ΕΣ;

Προβοκάτωρ

Είναι πιστοποιημένος στα ΑΗ-64

ivychris

αφορά τα Εγγλέζικα Echoes & όχι τα Deltas. όφειλε η Α.Σ. να επιμείνει σε αναβάθμιση των σε Ε. πέρα από τους νέους ισχυρότερους κινητήρες & τα σύγχρονα avionics – υπολογιστές, είναι το Link-16 που κάνει τη διαφορά. Επεκτείνει σημαντικά το αποτύπωμα διαλειτουργικότητας του Apache ώστε να συμπεριλάβει επιπλέον πλατφόρμες της Π.Α. & Π.Ν. Πρδ, τα Apache πετώντας σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο ενώ τα Α/φη ELINT της ΠΑ/ΠΝ Erieye/P-3 πετούν συνήθως πιο γρήγορα και πιο ψηλά και μπορούν να ανιχνεύσουν κινούμενους στόχους στο έδαφος να περάσουν τη θέση τους στα Apache μέσω Link 16. Τα Apache μπορούν στη συνέχεια να ελιχθούν… Read more »

ACHERON

« τα Α/φη ELINT της ΠΑ/ΠΝ Erieye/P-3»;

Προβοκάτωρ

Το γνωρίζω αγαπητέ.Ο κώδικας είναι έτοιμος οπότε απαιτείται μικρότερος χρόνος εργασίας και κόστος για εμάς.Εκτός και αν θεωρείτε πως δεν μπορεί η εταιρεία να τον πιστοποιήσει στα δικά μας ΑΗ-64.

Gunner

Χρήματα για την πιστοποίηση έχουμε πέρα από τα χρήματα για την αγορά των πυραύλων; Και όταν λέμε πιστοποίηση, μιλάμε εκτός από κώδικες, δοκιμαστικές βολές, πτήσεις με το όπλο φορτωμένο κτλ κτλ. Αυτά κοστίζουν, δεν είναι τσάμπα.

Προβοκάτωρ

Ανακυκλώνετε ένα μοτίβο το οποίο εμφανίζεται σε κάθε πρόταση για αγορά.
Το κόστος είναι περίπου ίδιο με τον Hellfire-L που ζητάνε διακαώς..

Spirit

Δεν υπάρχει λόγος αφού υπάρχους οι AGM-114L Longbow Hellfire.

GK_

Χρονια πολλα! Πολυ καλη η τοποθετηση. Αλλά, ολα ή περιπου, εξαρτονται απο το εαν η ΠΑ θα ειναι σε θεση να κυριαρχησει σε μια μεγαλη γεογραφικη εκταση. Εαν για τον οποιονδηποτε λογο αυτο δεν συμβει μαλλον θα ειναι εξαιρετικα δυσκολο να πραγματοποιηθει ενα τετοιο σεναριο. Δεν μπορουμε επισης να αγνοησουμε και τις δυνατοτητες των Α/Κ ΑΑ συστηματων οπως επισης γεογραφικους και κλιματολογικους περιορισμους που μπορουν να επηρεασουν αρνητικα τους Η/Ο αισθητηρες των ελικοπτερων περιοριζοντας ακομη περισσοτερο την ακτινα δραση των AT πυραυλων. Εκεινο ομως που εχει σημασια, ειναι: Εαν αποφασηστει το ιδιο η «θυσια» του συνολου του στολου των ΑΤ… Read more »

Αλέξανδρος

καλό το σενάριο αλλά να το ξαναγράψουμε βάζοντας στο κάδρο τα Kasigra τα HISAR τα UMTAS τα δεκάδες UAV τα BORA τα KORKUT τα Τ-129 κτλ εκτός και αν επιμείνουμε ότι έχουμε απέναντι μπουνταλάδες και εμείς με 4 απάτσι θα καταστρέψουμε ένα ΣΣ και μετά βούρ για την Πόλη όπως φαντασιώνονται κάποιοι “μεγαλοναπολέωντες” σε άλλα ιστολόγια που ουσιαστικά αναγόρευσαν τα KW ως κάποιου είδους υπερόπλο που εκμηδενίζει τον τουρκικό στρατό (η αξία τους δεδομένη αλλά όχι στον βαθμό θεοποίησης που κάποιοι έχουν αναγάγει την απόκτησή τους) η Τουρκία έχει ξεφύγει και αν δεν ενεργήσουμε έξω από το κουτάκι που μόνοι… Read more »

ivychris

Απόλυτα σωστός, αλλά απαιτείται αλλαγή, προσαρμογή θα την έλεγα, του αμυντικού δόγματος.
Είναι αυτό που λένε οι φίλοι μας… “Strike first, strike fast, strike frequently…”, τα 3F
αλλά θέλει και $5 Δισ…

Καλή Χρονιά

Guardian

Όχι απαραίτητα 5 δις. Απόσυρση ή και πώληση πάραυτα του συνόλου των leo1, molf, m-60, uh-1, f-4, κατάργηση όλων των μονάδων από Βόλο και κάτω πλην ΠΖΝ και συγκέντρωση όλου του σύγχρονου εξοπλισμού και μέσων σε τέσσερις βαριές ΜΧ μεραρχίες κρούσης αλά ΔΣΣ με παράλληλη κατάργηση όλων των ανάλογων θέσεων ανωτάτων (περίπου τα 2/3). Ενοποίηση ΤΧ, ΣΥΠ, ΣΕΜ σε σώμα ΔΜ και ψηφιοποίηση-απλοποίηση των διαδικασιών συντήρησης χωρίς χαρτούρα κι εγκρίσεις ,με ΣΧΗ διοιηκητή του νέου σώματος. Έτσι εξοικονομείς ετησίως κάνα διακοσάρι μύρια και τα ρίχνεις σε αγορές μτχ υλικού από το θείο Σαμ είτε αφορά MQ-1 (btw 350 μύρια τσάμπα… Read more »

George

Καλή προσθήκη τα kiowa!
Aλλά ας σκουπίσουμε κι ότι υπάρχει σε Μ-1, Bradley και UH-60….ακόμα και μη εκσυγχρονισμένα είναι καλύτερα από Leo-1/M-113/UH-1.

Thras

Πρέπει να δοθεί λίγη σημασία και στον ΕΣ επιτέλους…

Giorgos Tsagkaris

Φιλε ΑΧΕΡΩΝΤΑ ο συντακτης μαλλον μας τρολλαρει με την 1η φωτο.
Ουτε γηπεδο ουτε, προετοιμασμενος διαδρομος…

(Πλακα κανω)
Ελπιζω να μην χρειαστει να βγει κανεις μας αληθινος…

Καλη χρονια!

ACHERON

Και ὁ άλλος τέρμα αριστερά ακουμπάει αμέριμνος σε μία παλέττα 12 Hellfire,μάλλον τυχαία βρέθηκαν εκεί…
🙂
新年快乐
Ανωτέρω,οἱ ευχές μου για το νέο έτος.
Επειδή στην σημερινή Ἑλλάδα,κάθε ευχή σάν κινέζικα ακούγεται.

Μπαμπης

ΟΚ δε λεω, καλα κ αγια τα Kiowa, αλλα στο σεναριο που αναλυεται παραπανω, πολλα θα ηταν διαφορετικα και πολυ, μα παρα πολυ λιγοτερο αγχωτικα για τα πληρωματα, τον φανταρο στο ορυγμα κ κυριως το επιτελειο εαν ειχαμε εκεινα τα ερημα τα Minotaur να στρωσουν σε χρονο d/t τις οδους προελασης με Α/Τ ναρκες.Ασε που δεν ειναι κ πολλα τα πιθανα σημεια διαβασης κ μπορεις να κατευθυνεις τις οδους που θα πρεπει να παρουν …Δλδ τους φερνεις εκει που θες με λιγα λογια κ αντι να τρεχεις εσυ, τρεχουν αυτοι. Σας χαλασα ομως το wet dream με τα Kiowa κ… Read more »

ΤΑΣΟΣ ΤΣΙΠΛΑΚΟΣ

Πολύ καλό άρθρο. Να ξέραμε και τον αρθρογράφο να του δώσουμε συγχαρητήρια…

Tango.Alpha

Θα θελα να γράψω “όνειρα θερινής νυκτός” αλλά είναι Ιανουάριος – κάποιος politically incorrect έγραψε για wet dreams και με κάλυψε. Με τι πληρώματα, νοοτροπία και υποδομή θα κάνουμε αυτό το είδος επιχειρήσεις. Μήπως με πληρώματα που ρίχνουν τα ελικόπτερα – όπως ο χειριστής στο video αυτό https://www.youtube.com/watch?v=VIQl7ozvidc ; Και ναι, ξέρω ότι πρέπει να γίνονται έρευνες πριν πούμε λάθος χειριστή αλλά έχοντας περάσει 16 μήνες σε αεροδρόμιο του Αιγαίου έχω ακούσει πως γίνονται οι έρευνες. Καλό το σενάριο αλλά όχι για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που είναι για παρέλαση και εκδηλώσεις αλλά όχι για σοβαρές επιχειρήσεις. Και πριν με… Read more »

PROMAXOS1

Έχεις δίκιο. Να καταργήσουμε το στράτευμα και να το αντικαταστήσουμε με μια υπηρεσία αγημάτων, 3 μήνες εθελοντική θητεία. Να έρθουμε σήμερα κιόλας σε συμφωνία με την Τουρκία, να δώσουμε ολόκληρη την Κύπρο και τη Θράκη, το μισό Αιγαίο και ίσως και να κηρύξουμε αποστρατικοποίηση σε ότι απομείνει, δεν είναι ανάγκη να περιμένουμε έναν πόλεμο για να τα χάσουμε με επιπλέον κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καταστροφές περιουσίας και βιαιότητες. Ούτε να πληρώνουμε του άχρηστους στρατιωτικούς που πάνε σαν καραγκιόζηδες και ρίχνουν τα ελικόπτερα. Να κρατήσουμε ελικόπτερα μόνο για αστυνομικές επιχειρήσεις και έρευνα/διάσωση όπου θα μας επιτρέψει η Τουρκία, μόνο για αυτό… Read more »

Tango.Alpha

Καλή χρονιά Πρόμαχε και να είμαστε καλά. Ευχαριστώ για την απάντηση. Μπορώ να βλέπω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και να βλέπω ένα σμηνίτη που ήταν πιο αφοσιωμένος στην Πολεμική Αεροπορία και πιο επαγγελματίας από πολλούς μόνιμους. Ήμουν αυτός που γκρίνιαζε γιατί η εκπαίδευση δεν ήταν ουσιαστική, αλλά και γιατί η διάλεξη για την ασφάλεια των πληροφοριών αντικαταστάθηκε από περισσότερες δοκιμές για την ορκωμοσία. Πριν από χρόνια ίσως και 2,5 δεκαετίες το αγαπημένο μας περιοδικό είπε ότι αυτές είναι οι ένοπλες δυνάμεις που αξίζουν στη χώρα. Ειλικρινά δε θέλω να φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράφετε, ίσως και για να με… Read more »

ThanosD

Ειχε προσωπικό ο Λυμπέρης,Αποδυκνείεται απο τι ςπληροφορίες σχετικά με τις μοναδες στη περιοχή,Γιατι την άφησε ακαλυπτη,;Πιθανώς ήθελε να καταλάβουν οι Τουρκοι ελληνικό έδαφος και να έχει τη νομιμοποίηση να χτυπήσει.Δεν ήξερε όμως οτι δεν θα γινόταν τίποτα από μεριά μας..(και πολύ σωστά) και δεν του βγηκε.. Τραγικά ανεπαρκής…

James

Καλὴ Χρονιά! Τὸ προπεριγραφόμενο σενάριο θεωρῶ ὅτι εἶναι ὑπεραισιόδοξο. Τὸ ἀρχικὸ σκέλος του ΙΣΩΣ ἐπιτύχει, ἀλλὰ ποτὲ στὴν πράξη ἡ ἀκρίβεια τῶν hellfire δὲν εἶναι 100%, 30-40% εἶναι μᾶλλον πιὸ ρεαλιστικό. Θυμίζω ὅτι ὁ καπνὸς δυσχεραίνει σημαντικὰ τὰ laser κατάδειξης, ὁπότε μετὰ τὶς πρῶτες προσβολές, ποὺ θὰ καίγονται ἐχθρικὰ ἄρματα, τὰ πράγματα δὲν θὰ ἐξελιχθοὺν τόσο ρόδινα… Περαιτέρω, τὸ σχόλιο ποὺ ἰσχυρίζεται ὅτι οἱ Τοῦρκοι θὰ ἐμπλέξουν τὸ σύνολο τῶν δυνάμεών τους ἔχει ἀπόλυτη βάση, στὴν ὅποία περίπτωση, στὴν ἀρχὴ τῆς σύρραξης οἱ ἀπειλὲς ἐναντίων τῶν φιλίων ἐναερίων μέσων θὰ εἶναι ἀπολύτως ὑπαρκτές. Οἱ γείτονες ποτὲ δὲν ἐπιχειροῦν ὅταν ὑπάρχει… Read more »

Gunner

Από ότι βλέπω γίνεται και παραγίνεται να είναι φορτωμένα με 6 πυραύλους.
comment image

Και με 3 πυραύλους μαζί με 4 μόλις ρουκέτες παίζουν τα ΑΗ-64
comment image

και με 2 με 7 ρουκέτες
comment image

Το παν για να έχουν λίγη παραπάνω ώρα πτήσης.

Τα σενάρια Αρμαγεδδών που τα ΑΗ-64 μαζί με τα ΟΗ-58 που θα σαρώσουν τους Τούρκους, δεν παίζουν. Είναι καλά για να γράφονται στα περιοδικά για να εντυπωσιάζονται διάφοροι, όμως στην πράξη αυτά δεν παίζουν.

PROMAXOS1

Αγαπητέ, οι εικόνες παραπέμπουν μάλλον στο τέλος και όχι στην αρχή της αποστολής, κοιτάξτε πως είναι φορτωμένοι οι πύραυλοι: α) στην 1η εικόνα καταλαμβάνονται αριστερά οι θέσεις 2, 3 και 4, ενώ στα δεξιά άλλες θέσεις (1,2 και 3) και όχι οι ίδιες. β) Στην 3η εικόνα το λογικό θα ήταν να καταλαμβάνονται οι θέσεις 1 και 2, όχι 1 και 3, δέχεται δυσανάλογο βάρος ο 4πλος φορέας.
Αν έχετε καλύτερη εξήγηση, θα ενδιαφερόμουν πολύ να τη διαβάσω.

Gunner

Πάρε ένα βίντεο από το Αφγανιστάν όπου ένα ελικόπτερο είναι φορτωμένο μόλις με 2 AGM-114 και μερικές ρουκέτες και πάει για ΕΑΥ

https://www.youtube.com/watch?v=VeCPA4Y8TXY

Giorgos Tsagkaris

Τα λινκ που παραθετεις φιλτατε δεν μπορει κανεις να πει αν ειναι απο επιχειρησεις ή απο ασκηση.
Πριν ή μετα τη βολη.
Πραγματικα πιστευεις οτι θα φορτωθει καλαθος με μονο 4 ρουκετες?
Παρολο που οντως πολλοι συνδυασμοι ειναι πιθανοι,περισσοτερο ρολο παιζει το προφιλ
της πτησης και το ποσο βαρυ ειναι το χερι στη μανετα.
Η παραθεση λινκ δεν οδηγει πουθενα.
http://rabidrepublicanblog.com/wp-content/uploads/2014/03/Longbow-Apache.jpg
https://www.timesofisrael.com/idfs-apache-fleet-to-return-to-service-following-fatal-crash/
http://www.infobarrel.com/Media/AH-64_Apache_Helicopter

Nikolaos

Μου προκαλεί οξύτατη εντύπωση το ότι πολίτες φαινομενικά εξοικειωμένοι με το αντικείμενο γράφουν ως εάν είχε ευρεθή η φιλοσοφική λίθος (για να μην παρξηγούμαι: τα ε/π είναι εξαιρετικά πολύτιμη συμβολή στον αμυντικό σχεδιασμό, και το σημαντικότερο μεταφέρονται εύκολα ανά δύο στην ΚΥΠΡΟ), και ενώ όλοι εύλογα επιδοκιμάζουμε μια τεχνική λύση που προσδίδει τακτική ευελιξία – κινητικότητα (δυσκολότερη η συγκέντρωση αρμάτων στο σημείο της εχθρικής σφήνας, παρά ε/π …), ουδείς ασχολείται με την ευελιξία (κινητικότητα) μεταξύ ΠΛΕΙΟΝΩΝ θεάτρων επιχειρήσεων (Θράκη, Βόρειο Αιγαίο, Ανατολικό Αιγαίο, Δωδεκάνησα, Κύπρος), που μόνο η ΠΑ μπορεί να εξασφαλίσει, με επιβιώσιμα μαχητικά και όπλα μακρού πλήγματος (μη… Read more »

PROMAXOS1

“Δεν είμαστε 77 εκατομμύρια κόντρα σε 10! Το αντίθετο!! Αυτό που μας χωρίζει από το στρατιωτικό όλεθρο και τον έσχατο εθνικό ακρωτηριασμό (μιλώ για Πηνειό, όχι Νέστο) είναι η ΠΑ! ” Ναι, κι αν όλοι αυτοί ουρήσουν ταυτόχρονα θα πνιγούμε κλπ Μόνο που ο πόλεμος δεν είναι διαγωνισμός κατουρήματος, η ΠΑ καταστρέφει αλλά δεν κατέχει ούτε διατηρεί έδαφος, η κατίσχυση κατά της ΤΗΚ μπορεί να κρατήσει ημέρες κατά τις οποίες δεν μπορούμε να είμαστε με σταυρωμένα τα χέρια ούτε να απολαμβάνουμε την δράση του ΤΝ και του τουρκικού ΠΒ, ΕιδΔυν και ΕΕ, ενώ ακόμα και στα πλαίσια του αεροπορικού αγώνα… Read more »

Nikolaos

Επειδή γίνεται λόγος για χώρους ανεφοδιασμού ε/π, διασποράς κλπ., καλό θα ήταν να υπομνησθεί ότι όλα αυτά απαιτούν manpower, και από στρατό εννιάμηνης θητείας δεν γίνονται! Αν λοιπόν ξεκινάμε από δεδομένη (χαμηλότατη) οροφή προσωπικού, και προσαρμόζουμε τα πάντα σε αυτήν, δεν θα πάμε μακριά. Δεν γίνεται με κουμπιά από έναν η άμυνα – φρούρηση περιμέτρου, ο ανεφοδιασμός σε καύσιμο & όπλα, η παραλλαγή των μέσων, η συντήρησή τους κλπ.! Θέλει κόσμο! Επίσης θέλει συνεχείς ασκήσεις ανάπτυξης σε άγνωστα πεδία, αναγνώριση χώρων και δρομολογίων, γνώση ιδιαιτεροτήτων της περιοχής (από ζώνες υπερχείλισης χειμάρρων μέχρι ανθρωπογεωγραφία … ξέρετε τι εννοώ …), και γενικά… Read more »

Tango.Alpha

Αγαπτητέ Nikolaos , Σε απάντησή μου που κόπηκε επεσήμανα αυτό: “Καλό το σενάριο αλλά όχι για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που είναι για παρέλασεις και εκδηλώσεις αλλά όχι για σοβαρές επιχειρήσεις. Και πριν με πουν ότι δε μιλώ με στοιχεία, στη κρίση των Ιμίων ο Ναύαρχος Ε.Α Λυμπέρης είπε ότι δεν είχε προσωπικό να καλύψει και τα δυο Ίμια, αλλά όλοι ξέρουμε πόσο γρήγορα βρίσκονται αγήματα για παρελάσεις, λιτανείες, απόδοση τιμών και διάφορες άλλες εντυπωσιακές εκδηλώσεις.” Ευχαριστώ που το επισημάνατε και τουλάχιστον θα φανεί έστω και από εσάς Προς το συντάκτη του σεναρίου: το πόρισμα για το Apache που ο… Read more »

sotbak

πέστα ρε μεγάλε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lefteris

Πραγματικά περίγραψες με ΑΠΟΛΥΤΗ λεπτομέρεια την πραγματικότητα του ελληνικού στρατού και να φανταστείς υπηρέτησα προ 18 ετίας.

Ίωνας

Οι λύσεις φίλε μου για τη λειψανδρία υπάρχουν και έχουν γίνει οι προτάσεις από τους αρμόδιους. Επιγραμματικά τα κύρια σημεία να σου αναφέρω:
1. Στράτευση στα 18
2. 18 μήνες θητεία
3. Πρόσληψη ΕΠΟΠ
Η πολιτική ηγεσία αρνήθηκε και στράφηκε σε άλλες λύσεις τις οποίες καλύτερα να μην αναλύσω.
Πέραν όμως της πολιτικής ηγεσίας ας δούμε και την ελληνική κοινωνία και πως θα αντιδρούσε σε περίπτωση υιοθέτησης αυτών των προτάσεων. Η άμυνα θέλει θυσίες. Το αντιλαμβάνεται αυτό ο μέσος πολίτης;

ThanosD

Ενω οι απέναντι είναι με εγγύηση οι καλύτεροι μαχητές του κόσμου.Ο ρόλος και η εικόνα του στρατού σε καιρό ειρήνης είναι άχαρος.Παρελάσεις βέβαια ,ασκήσει ς,και αναμονή,για μια στιγμή που μπορεί και να μην έρθει ποτέ..Βέβαια οι αξιολογήσεις λένε αλλά(και δεν είναι από εμάς) ,διαβάζουμε καθημερινά ότι τα πλοία μας κινούνται και βρίσκονται εκεί που πρέπει ,ότι τα αεροπλάνα μας είναι εκεί που πρέπει .Φυσικά δεν διαβάζουμε και δεν μαθαίνουμε τις εσωτερικές κινήσεις των ΕΔ,τις κρυφές επιφυλακές.,τις αόρατες [προσωρινές επανδρώσεις στα νησιά .τις ανακλήσεις αδειών.Αυτοι που ζουν στα σύνορα τα βλέπουν θέλοντας και μη και ξέρουν .Δεν γνωρίζουμε ότι κάποια βράδια… Read more »

Lefteris

Έχοντας γνώση της γραμμής Σουφλί-Διδυμότειχου, σε ποια λοφάκια ακριβώς θα κρυφτούν Kiowa και Apache για να κάνουν ότι περιγράφεται στην ανάλυση; Υπάρχει και google map. Να θυμηθούμε τι έγινε στην αλβανία με το πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, πως έπεφταν τα Apache από …. μηχανικά αίτια;… Είναι πανεύκολο να παρεισφρύσουν ομάδες με stinger ή ελεύθεροι σκοπευτές και να κάνουν ζημιά. Εν καιρώ ειρήνης σε πολυβολεία στα 2-3 χιλιομετρα βάθος βλέπαμε σπασμένα λουκέτα και μέσα γκράφιτι με ημισέλινους και τούρκικα… Επειδή στο σενάριο κύριε αρθρογράφε αναφέρεστε και σε Kiowa, μιλάμε για 2020 έτος οπότε: 1)μία συστοιχία S400 τοποθετείται στην Ανατολική Θράκη, σε συνδοιασμό… Read more »

PROMAXOS1

1) Οι Τούρκοι δεν διαθέτουν SHORADS. Διαθέτουν VSHORADS. Αν τοποθετήσουν μία συστοιχία (πυροβολαρχία) S400 στην Ανατολική Θράκη προς τα δυτικά (και οχι για κάλυψη της Κωνσταντινούπολης) θα είναι ελκυστικότατος στόχος για την ΠΑ, τις μονάδες ΕΕ, τα Απάτσι-Καιοβα και κυρίως τους MLRS/ATACAMS. Χρειάζονται SHORADS με πυκνή μάλιστα αντιβληματική προστασία για να φέρουν μια πυροβολαρχία S400 στα δυτικά. 2) Οι Yıldırım και Bora έχουν εγγενώς χαμηλή ακρίβεια. Δεν είναι για τα φυλάκια και τα χαρακώματα αλλά για τις πόλεις. Όπλα εκβιασμού κι εκφοβισμού είναι. Αν βέβαια πάρουν χημικές κεφαλές θα μεγιστοποιηθεί η χρησιμότητά τους όχι μόνο για να πλήττουν τις πόλεις… Read more »

Lefteris

1)Όταν στο σενάριο υπάρχουν Kiowa, θα υπάρχουν και SHORADS αφού διαβάζουμε ότι θέλουν να αγοράσουν για την υποστήριξη των S400. Η μέγιστη εμβέλεια τους επιτρέπει να τοποθετηθούν σε βάθος. Τα MLRS με ATACMS έχουν εμβέλεια 165 χλμ. Υπολογίζοντας κι από που θα βάλλουν, το σενάριο να καταστραφούν οι εκτοξευτές με πυραυλικά συστήματα δεν ισχύει. Οπως να διεισδύσουν σε τέτοιο βάθος δυνάμεις μας ή να φτάσει μέχρι εκεί ένα ελικόπτερο. Κι έχουν αυτοκινούμενα πυροβόλα (Korkut) με σκοπευτικά, αζιμούθια, ραντάρ που δίνει στόχους, συν τα (όσα λίγα) hisar-a με εμβέλεια 15 χλμ. Και δεν βάζω μέσα την αεροπορία τους. 2)Έρχομαι σε δύσκολη… Read more »

ACHERON

«Το πρώτο πράγμα που μαθαίνει ο στρατιώτης στα τάγματα μας που είναι λίγα μέτρα από το ποτάμι είναι πως η αποστολή τους είναι «5 λεπτά άμυνα μέχρι να φτάσουν τα αεροπλάνα» .
Αυτή ἡ τοξική αρλούμπα είναι που με πείθει ότι στην πραγματικότητα δέν έχουμε στρατό…

Lefteris

Αναφέρομαι στο 640 ΤΠ (ίσως κακώς).
Είτε δεν αρέσει σε κάποιους είτε όχι, κάποια τάγματα έχουν τέτοιο ρόλο. Η νοοτροπία “Call of Duty” σε PS4, ή μια θητεία του “πέρασα γαμάτα” ίσως να κάνει κάποια πράγματα που τότε συγκινούσαν και πείσμωναν για το καθήκον που αναλάμβανες, “τοξική αρλούμπα” τώρα.
Κάποιος στρατιωτικός που πέρασε από εκεί, θα απαντούσε πιστεύω καλύτερα.

ACHERON

Τα «πέντε λεπτά μέχρι να έρθει ἡ αεροπορία» ακουγόταν μάλλον σε όλον τον Έβρο από το 1974 και μετά. Και ήταν τοξική αρλούμπα και τότε,και πολύ περισσότερο σήμερα. Ἡ ΠΑ θα έχει πολλά,πάρα πολλά στο κεφάλι της τις πρώτες ώρες μίας συρράξεως,και το λογικώτερο είναι ἡ αντιμετώπιση της εχθρικής αεροπορίας. Δέν έχουμε την αμερικανική αεροπορική ισχύ,και δέν θα αντιμετωπίσουμε αντιπάλους που θα διαλέξουμε εμείς,αυτήν την πολυτέλεια την έχουν οἱ Αμερικάνοι και μόνο. Και ἄν,λέω ἄν ακόμη είχαμε αυτήν την ισχύ,τα πρώτα πέντε λεπτά δέν θα προλάβει να έρθει τίποτε στον Έβρο από τις πλησιέστερες αεροπορικές βάσεις. Στην πραγματικότητα,και ἄν το… Read more »

Προβοκάτωρ

Προλαβαίνει σε 2 λεπτά να είναι εκεί. Αν υπάρχουν διαθέσιμα αεροσκάφη..

ACHERON

Από ποιά βάση,και με ποιά ταχύτητα και φορτίο;

Προβοκάτωρ

Α. Απ. Χρυσούπολης

ACHERON

To περίμενα ότι κατά 50% θα ήταν Χρυσούπολη,το άλλο 50% λογικά είναι ἡ Λήμνος.
Ὡστόσο,
α)δέν υπάρχει αεροπορική βάση στην Χρυσούπολη,δέν μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί μαχητικά και να φορτωθούν όλα Α-Ε.
Β)έστω ότι «αρματώνουμε» την Χρυσούπολη,πόσα αεροσκάφη μας περισσεύουν για ΕΑΥ;
Και πόσο θα επηρεάσουν τις επιχειρήσεις στο έδαφος;
Θα «καθαρίζει» ἡ ΠΑ και ὁ ΕΣ θα τρώει πόπ-κόρν;

Προβοκάτωρ

Προφανώς δεν γνωρίζεις (μην ψάχνεις στο google earth) το συγκεκριμένο αεροδρόμιο και τις δυνατότητες που έχει.
Ζητούμενο ασφαλώς η έγκαιρη διασπορά μέσων και προσωπικού που ούτως η άλλως προβλέπεται..

ThanosD

Ενα τάγμα με καποιες οχυρές θέσεις,καλό καμουφλάζ για να μην αποκαλυφτεί πλήρως πορο της επαφής ,με σωστή δασπορά για να αποφύγει την στιγμίαια καταστροφή απο ένα μπαραζ,πυροβολικού .μπορεί να αντέξει αρκετή ώρα ,μεχρι να τελειώσουν τα αντιαρματικα του ,και τα βαριά του όπλα.Αν εχει καλη συνοχή,εμπνευσμενη διοικηση ,μπορεί να κανει καλη δουλεια που υπερβαίνει το πεντάλεπτο που λέτε Πόσο χώρο μπορεί να καλύψει .Πιστευω μεχρι 5-7 χιλιόμετρα. Μπορεί να ακινητοποιήσει 30-40 μηχανοκίνητους στόχους..σε διαστημα 5-6 λεπτά.Αυτα σε σχεδόν στατική άμυνα.Οι Kornet δουλεύουν συνήθως 2-1 (δύο βάλλουν ενα καλύπτει)…Μετα πρέπει να παιρνεις και τη θέση του άλου ,αν χάνεις το ένα… Read more »

ACHERON

Υπό την προϋπόθεση ότι το τάγμα δέν θα έχει εξαερωθεί από την προπαρασκευή του εχθρικού πυροβολικού.
Κάποιος θα πρέπει να επιληφθεί ΚΑΙ αυτής της απειλής.

ThanosD

Υπαρχουν τεχνικές ,με κύρια τη διασπορα.,εκμετάλλευση του εδαφους ,καταφύγια,.απόκρυξη .και να εισαι εκεί που δεν πιστεύουν οτι εισαι..Μια διαταξη ανταρτοπολέμου με μικρές ανεξάρτητες ομάδες,θα λειτουργήσει.Θα πετανε διαφορα πετουμενα uav,αλλα σε προ-οχυρες θέσεις ,υπαρχει βασιμη πιθανότητα επιβίωσης .Φυσικα θα υπαρχει αντιπυροβολικό.Η σφαγη γίνεται οταν αποφασισθει μαζική κίνηση (πχ Ουκρανία) .Θ α υπαρξουν μεγαλες απωλειες.αλλά εχουμε καλύτερο κινητρο απο αυτούς για παραμονή μεχρι τελους στη μαχη.Η αποψη μου ειναι οτι δεν θα γίνει ποτε..αλλά πρέπει να εισαι ετοιμος για παν ενδεχομενο.

Lefteris

Συμφωνώ απόλυτα. Πρέπει να φτιαχτούν νέα οχυρωματικά έργα και υπόγειες εγκαταστάσεις. Ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας απέδειξε την χρησιμότητα τους.
Πολύ καλή λύση θα ήταν απομακρυσμένης διαχείρισης πολυβολεία, συστήματα ταχείας ναρκοθέτησης και ένα πυκνό δίκτυο αισθητήρων που να δίνουν εικόνα επί 24ωρου. Κι αυτές οι λύσεις είναι φθηνές και υλοποιούνται με κοινά υλικά της αγοράς.

Lefteris

Κατάλαβα την έννοια που το είπες και συμφωνώ απόλυτα. Πάντως το ότι είναι πράγματι τάγματα 5 λεπτών, το επιβεβαιώνει και η εικόνα τους: σε υψώματα με λευκούς ασβεστωμένους τοίχους και δρομάκια. Αν τολμήσει κάποιος σε μια ρεαλιστική ανακατάταξη δυνάμεων στον Έβρο, οι τοπικές κοινωνίες θα κηρύξουν αυτονομία. Αυτές ορίζουν τι θα πωλούν τα ΚΨΜ, ποιες μέρες θα δίδονται ωριαίες άδειες κι αν θα δουλεύουν τα πλυντήρια του στρατοπέδου. Ενθουσιάστηκα με την πηγή που παράθεσες. Αυτό θα το δούμε στον στρατό μας όταν ο Θεός ευλογήσει να αποκτήσουμε εθνικό στρατό. Δηλαδή προσαρμοσμένο στις πραγματικές αμυντικές ανάγκες μας. Και να το υλοποιήσουν… Read more »

ACHERON

« όταν ο Θεός ευλογήσει να αποκτήσουμε εθνικό στρατό.»
Αυτό σηκώνει πολλά τσίπουρα…

ThanosD

Υψωμα 731,(Περίπτωση-Αλβανία) .700 πυροβόλα ,και σημαντκό μερος της ελληνικης δύναμης,επιβίωσε και κρατησε τό ύψωμα.Το προβλημα σημερα ειναι οι ναπαλμ,και τα θερμοβαρικά.

΄’

ACHERON

Tα θερμοβαρικά είναι ίσως απειλή μεγαλύτερη από το F-35.

DEAD KENNEDYS

Συμφωνω σε καποιες παρατηρησεις σου…διαφωνω σε καποιες αλλες…
Γιατι να χρησιμοποιησουν yildirim και οχι τα firtina…
shorads δεν εχουν…
και τελος τα tor m1 και τα kornet …σαβουρες δεν τα λες…!

Lefteris

Λόγω βεληνεκούς. Τα firtina δεν θα έχουν κάλυψη από ανταποδοτικά πυρά των MLRS μας.
Ναι, πράγματι, λογικά οι yildirim θα είναι μέσα στις απειλές που μπορούν τα TOR M1να αντιμετωπίσουν

agnostosependytis

Αντί δισεκατομμυρίων ξοδεμένων σε τανκς MLRS κτλ κτλ τα οποία είναι χρήσιμα αμυντικά, αλλά μηδέν αξία σε καιρό ειρήνης: Υποθετικό σενάριο: 1. Η ΔΕΗ ανακοινώνει την κατασκευή Mega-φράγματος και υδροηλεκτρικού εργοστασίου που θα προμηθεύει μεγάλο μέρος της Βουλγαρίας και της θράκης με ρεύμα… Τα χρόνια περνάνε, το έργο έτρεξε, η επένδυση έχει βελτιώσει τις ζωές των κατοίκων. Ασχέτως με το θέμα ένας γείτονας έχει φτάσει τις επεκτατικές βλέψεις σε ασυγκράτητο βαθμό. 2. Μια νύχτα τεράστιες δυνάμεις της γειτονικής χώρας διασχίζουν τον Έβρο και μην βρίσκοντας (περιέργως) αντίσταση προχωρούν πολύ βαθύτερα στην ενδοχώρα με συνέπεια να κληθεί με ενθουσιασμό ένα ακόμη… Read more »

Houdini

Πέρα απο το σχετικά ρεαλιστικό σενάριο που έγραψες θα ήθελα να πω: ΕΥΓΕ που επιτέλους ένας άνθρωπος έβαλε και τον οικονομικό παράγοντα(τουρκική λίρα) σε ένα υποθετικό σενάριο σύγκρουσης. Η τιμή της λίρας υποβαθμίζεται καθημερινά και η αναλογία με το Ευρώ ειναι 1:4! Είναι εύκολο κανείς να φανταστεί πόσο εύκολα θα καταρρεύσει η οικονομία της γειτονικής χώρας, έστω και αν η σύγκρουση κρατήσει διήμερο, καθώς οι κύριοι εμπορικοί συνέταιροι της είναι ισχυρές οικονομικά ΕυρωπαΪκες χώρες(Γερμανία,Αγγλία κλπ ) που το πιο πιθανόν είναι να καταδικάσουν τις επεκτατικές προβλέψεις της και να επιβάλλουν βραχυπρόθεσμες κυρώσεις.

Τριανταφύλλου Δημήτρης

Πραγματικά είμαι εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που μιλάτε για ένα πόλεμο. Δεν είναι βιντεοπαιχνίδι. Δεν σηκώνεις ένα τηλέφωνο και λες περάστε απέναντι. Θα πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση να υπάρξει διασπορά, και εάν και όταν αποφασίσουν να επιτεθούν, να περάσουν ένα ποταμό και μια τάφρο. Ενώ τους περιμένουν. Δεν μετακινούνται τόσο εύκολα μεραρχίες και ταξιαρχίες. Ο πόλεμος δεν είναι παιχνίδι παρόλα τα εντυπωσιακά οπλικά συστηματα. Οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι νούμερα που εξαφανίζονται. Ο τουρκικός υπερστρατός τα βρίσκει σκούρα με αντάρτικο από τους κούρδους ακόμα και μέσα στην επικράτεια του. Για κάθε νεκρό τούρκο η κατακραυγή είναι τεράστια μέσα στην τουρκία.… Read more »

Gunner

Κύριε Τριανταφύλλου η ΕΕ απλώς παρατηρεί και κερδίζει οικονομικά απο την τουρκική επιθετικότητα. Η ΕΕ δεν κάνει τίποτα για την Κύπρο, δεν κάνει τίποτα για τα Σκόπια, δεν κάνει τίποτα για την Αλβανία και ειναι 100% δεδομένο οτι δεν θα κάνει τίποτα αν οι Τούρκοι επιτεθούν και καταλάβουν ελληνικό έδαφος.

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Η ΕΕ δεν θα κάνει τίποτα σε στρατιωτικό επίπεδο γιατί δεν έχει τα μέσα. Ένας οικονομικός αποκλεισμός στην τουρκια είναι ικανός για να μας δώσουν πίσω και την μικρά ασία. Υπάρχουν πόλεμοι που κερδίζεις χωρίς να πέσει σφαίρα. Αφού είναι τόσο μάγκες οι τούρκοι γιατί δεν κάνουν ένα αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό στην Κύπρο και μέσα σε 20 ώρες να καταλάβουν όλο το νησί; Τι είναι αυτό που τους αποτρέπει; Ποιός τους σταματά; Η αποτροπή της Κύπρου δεν ισχύει για εμάς και με αυξημένο συντελεστή; Δεν λέω να αφοπλιστούμε, λέω μόνο πως ο πόλεμος δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν υπάρχουν… Read more »

Gunner

Αν θα καταστραφεί κάποιος οικονομικά απο έναν πόλεμο, να είστε σίγουρος οτι θα είμαστε εμείς. Οι Ευρωπαίοι θέλουν τα λεφτά τους, πόλεμος γίνει ή όχι. Αυτο σημαίνει οτι αν δεν πληρώσεις τις δόσεις, χρεοκοπείς. Αυτο υπογράψαμε αυτο θα εφαρμόσουν. Οικονομικό αποκλεισμό δεν πρόκειται να κάνουν στην Τουρκία οτι και να γίνει. Το βλέπουμε αυτήν την στιγμή που υποτίθεται οτι η Τουρκία ειναι στο στόχαστρο. Πωλήσεις μαμούθ ΑΑ συστημάτων απο την Γαλλία και την Ιταλία, οι Γερμανοί αναλαμβάνουν την ολοκλήρωση του τουρκικού άρματος Altaiy, ουσιαστικά έκδοση του Leopard-2. Και για να τελειώνουμε με τα οικονομικά, ειναι πολυ μα πολυ μεγάλα τα… Read more »

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Δεν μου απαντάς τι τους αποτρέπει να πάρουν όλη την κύπρο; Πάσχουμε από σύνδρομο καταδίωξης. Δεν μας κυνηγά κανένας; Μόνοι μας τα κάνουμε χάλια. Είτε σου αρέσει είτε όχι είμαστε μέλος της ΕΕ και αυτοί όχι. Αυτοί πασχίζουν να μπουν και όχι εμείς. Το αν θα μας υποστηρίξουν η όχι όσο και αν δεν μπορειπς να το φανταστείς θα το κάνουν. Ας αγοράζουν ότι θέλουν το μέλλον τους είναι συγκεκριμένο με ημερομηνία λήξης. Δεν είναι υπερδύναμη και δεν θα προλάβει να γίνει. Η πόλωση στο εσωτερικό της είναι τεράστια. Άλλο το 1974 άλλο το 2018.

Gunner

Να σου απαντήσω λοιπόν. Γιατί να επιτεθούν; με την επίδειξη της δύναμη τους και μόνο εμείς και η Κύπρος υποχωρούμε. ‘Εδω μπήκαν μέσα στην Ελλάδα, άρπαξαν περίπολο κι εμείς παρακαλάγαμε ΟΛΟΝ τον κόσμο για έλεος και μου λες γιατί δεν κάνουν επίθεση; Για ποιον λόγο; όλα θα τους τα δώσουμε κατ εντολή τρίτων, αυτών που παρακαλάμε τώρα για ελεημοσύνη όπως τα OH-58 που δεν παραχωρούνται για να προστατεύσουμε την Ελλάδα από την Τουρκία αλλά για να προστατεύσουμε αμερικανικές επενδύσεις. Κάτσε λοιπόν μην υπάρχει κρυφός όρος τα ΟΗ-58 να μην αναπτυχθούν στα νησιά παρά μόνο για την προστασία υποδομών στην Βόρειο… Read more »

ThanosD

Στα Ιμμια,όμως οι ΗΠΑ,επεβαλαν,τον μη πόλεμο,και την υποχώρηση,Με ενα αντιτορπιλικό και μερικά τηλέφωνα…

Nikolaos

Τα αεροπλανοφόρα εξέλιπαν, δυστυχώς! Πέρυσι τέτοιον καιρό η ΠΤΗΣΗ έγραφε ότι η περίοδος μεταξύ Χριστουγέννων και Θεοφανείων ήταν η πρώτη μετά το Β’ ΠΠ που δεν υπήρχε ούτε ΕΝΑ αμερικανικό αεροπλανοφόρο σε περιπολία οπουδήποτε στον κόσμο. Στη Μεσόγειο (6ος στόλος) είναι συχνές οι περίοδοι που δεν υπάρχει ούτε ένα (επί Ψυχρού Πολέμου πάντα δύο). Υπάρχει μόνο όταν υπάρχει συγκεκριμένο tasking (πολιορκία της Ράκα κλπ).

Δημήτρης Τριανταφύλλου

Από ομιλια του Κλίντον στην Τουρκία το 2009. Είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο χώρες που «συνδέονται» ιστορικά, δεν έχουν διαφορές και αποτελούν «θετικό παράδειγμα» για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό που κέντρισε ωστόσο το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων στο συνέδριο και των τοπικών ΜΜΕ, ήταν η αναφορά του Bill Clinton στα γεγονότα της πιο κρίσιμης νύχτας στη «διαμάχη» Ελλάδας-Τουρκίας για τα Ίμια. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σχετικά: «Εκείνη την ημέρα μιλούσα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας για θέματα ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μπήκε μέσα ο βοηθός μου και μου είπε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να συγκρουστούν… Read more »

GDIKEOS

Πρώτων ποιος σας είπε πως η βαριοπούλα αφορούσε μόνο το χτύπημα στο ποτιστικό ρέμα; Δεύτερον ποιος σας είπε πως τα επιτελεία ήταν έτοιμα και πως προειδοποιούσαν για χρόνια; Τρίτον νόμιζαν πως με τα LEO 2A7 ήταν αδιαπέραστος ο Έβρος από τουρκική επίθεση! Τέταρτον όταν βγήκε η βαριοπούλα στην δημοσιότητα τότε έκαναν της διορθωτικές κινήσεις! Και έτρεχαν και δεν έφτασαν! Αν το ήξεραν γιατί δεν είχαν κάνει κάτι τόσα χρόνια; Πέμτον γιατί στα σενάρια πολέμου που τους είχα στείλει για 10+ χρόνια συνεχώς σε άλλους υπουργούς αρχηγούς ΓΕΣ ΓΕΕΘΑ κλπ γελούσαν και με καθησύχαζαν πως κακώς ανησυχώ! Να μην συνεχίσω και… Read more »

NickKoliopoulos

Καλό θα ήταν βέβαια να επισημάνουμε ότι με τα συστήματα αυτοπροστασίας των τουρκικών αρμάτων μάχης που σταδιακά αυξάνονται σε αριθμούς τα πράγματα ίσως και να μην είναι τόσο ευνοϊκά όσο περιγράφετε στο σενάριο που αναφέρετε.
Μπορείτε να σκεφτείτε επίσης και το σενάριο όπου το 80% των αντιαρματικών πυραύλων εξουδετερώνεται από τα συστήματα αυτοπροστασίας των αρμάτων μάχης.
Κρίνοντας από την αποτελεσματικότητα των ισραηλινών συστημάτων αυτοπροστασίας το δεύτερο σενάριο μπορεί να έχει μεγάλη δόση αληθείας. Θα άξιζε να δούμε τις επιλογές μας και τις δυνατότητες αντίδρασης και με βάση αυτό το σενάριο

Spirit

Για αυτό είναι σημαντικές οι ρουκέτες λέιζερ, μεγαλύτερο απόθεμα, ταχύτητα, θα εξασθενήσουν γρήγορα το αποθέματα APS.

Σημαντική αναβάθμιση θα έχουμε με την είσοδο σε υπηρεσία του Spike, ιδίως της έκδοσης NLOS μέχρι της SR.

Β.Κ.

Αν και σε γενικές γραμμές το σενάριο έχει βάση, εντούτοις υπάρχουν κάποια κενά στο τακτικο σκέλος. Δηλαδή το ότι οι Τουρκικές ΤΘ που εκτελούν την υπερκεραση, δεν θα είναι εντελώς απροστατευτες και θα έχουν μεριμνήσει με κατάλληλη ΑΑ προστασία. Επίσης, υπάρχουν κάποια μικρά λαθάκια στους ορισμούς (ΚΣΕΦ αντί ΠΧ Διασπορας π.χ.) που ενώ δεν παίζουν καμία σημασία στο νόημα, εντούτοις δίνουν έναν “ερασιτεχνικό” τόνο στα μάτια των αναγνωστών που είναι στρκοι. Θα σας παρακαλέσω να δείτε το άρθρο μου περί της σωστής τακτικής χρήσης των ΕΕΠ από τον ΕΣ, καθώς και οι κίνδυνοι που υπάρχουν. http://bit.ly/2VvQ2Hu ΥΓ: Το link δεν… Read more »

George74

Πριν καν δούμε εχθρικά αεροπλάνα, τανκς ή στρατιώτες, ο γείτονας θα επειχηρήσει με μεγάλον αριθμό uav, κατευθηνώμενες βόμβες και ρουκέτες να καταστρέψει ότι έχουμε και δεν έχουμε. Γι’αυτό δυνατά συστήματα αεράμυνας και αυτοπρωστασίας είναι αυτό που θα χρειαστεί. Μπορεί να το προσπαθήσουν και από θάλασσα. Τα kiowa δε πιστεύω ότι θα μπορέσουν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Houdini

Θα στείλει UAV, κατά TOR και ASRAD; Easy kills!

Aslan

Turkey’s air-air missile program. anka (aksungur and akıncı) will be used in unmanned aerial vehicles.
goktug project: minumum 25 kilometers.
http://www.kokpit.aero/idef-2017-hava-hava-fuzeleri-goktug
http://www.millisavunma.com/goktug-bozdogan-ve-gokdogan-hava-hava-fuzesi/
yours falls

Houdini

Προσωπικά, θεωρώ το Σχέδιο Βαριοπούλα αλλά και κάθε σχέδιο σαν και αυτό απο δύσκολο έως αδύνατο να επιτευχθεί.Κυρίως πρόκειται για πραξικόπημα παρά επιθετικό σχέδιο αλλά δεν πειράζει. Ας κάνουμε μια σύγκριση. Αφρίν. Είδαμε πολύ καλά πως κινήθηκαν και πιστεύω πως τα ελληνικά επιτελεία (αλλά ούτε και εμείς) δεν το περιμέναν. Αν εξαιρέσουμε το πράσινο, το terrain Afrin-Έβρου είναι περίπου το ίδιο και μάλιστα στον Έβρο υπάρχει κάθετο(ή οριζόντιο) σύνορο σχεδόν παντού. Επιστρέφω στην διάταξη μάχης στο Αφρίν: σαν κότες πήγαιναν, με το πυροβολικό να ρίχνει συνεχώς και τα άρματα χωρίς κάλυψη σοβαρού πεζικού, το οποίο πεζικό ήταν μπαρουτοκαπνιασμένοι Τουρκμένοι κ… Read more »

antonios

Εαν υποτημας ετσι το αντιπαλο σιγουρο ειναι οτι θα ηττηθεις. Οι Τουρκοι ουτε ανοητοι ειναι ουτε απροετοιμαστοι για παν ενδεχομενο. Καποτε μιλουσα με εναν “ελληναρα” που ελεγε οτι και με Μ1 (το τυφεκιο) οι Ελληνες θα τους παρουν στο κυνηγι τους Τουρκους… Ουτε οι δικοι μας αξ/κοι κοιμουνται ουτε οι Τουρκοι ειναι μπουνταλαδες. Και για να σε διαφωτισω λιγο…σε πληροφορω οτι κανενα εμποδιο δεν ειναι απροσπελαστο. Το τι κανει ο καθε αντιπαλος μετα εχει σημασια.

Thras

Αυτή η προσέγγιση μου φαίνεται πιο ρεαλιστική. Σκεφτείτε τον τούρκο στρατιώτη εν μέσω πραξικοπήματος, να μην μπορεί να εμπιστευτεί τον διπλανό του και να πρέπει να κάνει επίθεση σε οργανωμένη αμυντική γραμμή με φυσικά κολλήματα, ναρκοθέτηση, εφεδρείες και οπλικά συστήματα αντίσοιχα ή καλύτερα από τα δικά του, όχι αντάρτες. Απλά εφιάλτης! Απλά πιστεύω ότι πρέπει να μελετηθεί η αντιμετώπιση παρόμοιων σχεδίων υπό την προυπόθεση ότι εφαρμόζονται από μία ενωμένη Τουρκία εναντίον μας. Πρέπει πάντα να μελετάς την αντιμετώπιση του χείριστου σεναρίου. Αν τα πράγματα έρθουν πιο εύκολα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν έρθουν όμως πιο δύσκολα από ότι περιμένεις, όλα πάνε… Read more »

Mimis

Με το φτωχό μου το μυαλό και χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, έχω την εντύπωση πως όποιος κερδίσει στον αέρα, πολύ εύκολα θα κερδίσει και στο έδαφος. Και προς στιγμήν και για τα επόμενα χρόνια, δε νομίζω πως οι γείτονες έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν κάτι τέτοιο!! Χωρις αεροπορική υπεροχή ούτε ελικόπτερα τουρκικά θα πετάνε, ούτε uav ….

antonios

Το αρθρο ειναι αρκετα καλο αλλα δειχνει οτι α αρθρογραφος δεν υπηρετησε σε μοναδα περαν την Καβαλας…Επειδη υπηρετησα το 1996 στην στρατηγικη εφεδρεια που ονομαζοταν ΧΧΙ ΤΘΤ κατω απο τις διαταγες το ΑΝΤ/ΧΗ τοτε, Ε.Θαλλασα σας λεω οτι απο το αρθρο λειπουν τα κρησιμα στοιχεια της Ελληνικης “αντιδρασης” τουλαχιστον οπως ηταν τοτε. Το -μέχρι και λίγες ώρες πριν από την εμπλοκή των εφεδρικών τουρκικών ταξιαρχιών η ελληνική πλευρά, λόγω της αδυναμίας εκτίμησης της περιοχής που θα ενεργήσουν, θα συνεχίζει να αμφιβάλλει για το πού τελικά θα επέμβουν και συνεπώς για το πού εκδηλώνεται η κύρια προσπάθεια του αντιπάλου (αφού, όπως… Read more »

Rorynes

Κύριοι πρέπει να δούμε την μεγάλη εικόνα και να προβλέψουμε τα πιθανά κίνητρα των εχθρών. Για μένα σε περίπτωση ελληνοτουρκικού πολέμου το μέτωπο του Έβρου δεν θα είναι το κύριο μέτωπο αλλά τα νησιά του Αιγαίου και η Κύπρος. Η Τουρκία έχει σαν μοναδικό στόχο να μεταβάλλει την ΑΟΖ της Ελλάδας εις βάρος μας ώστε να βάλει χέρι απρόσκοπτα στον μεγάλο υποθαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον κατακτήσει κάποιο ελληνικό νησί όπως το Καστελλόριζο το οποίο είναι ο υπ’αριθμόν 1 στόχος και είτε Χίο ή Σάμο και νικήσει στην Κύπρο. Η Δυτική Θράκη… Read more »

kiriakos3gr

Ο Έβρος θα είναι δευτερεύον θέατρο επιχειρήσεων.εκει ίσα ίσα θα μας απασχολούν για να κρατάμε εκεί δυνάμεις.στο Αιγαίο θα παιχτεί το παιχνίδι.εκει θα κάνουν την κίνησή τους.αν δεν μπορούμε να κρατήσουμε κάποιο νησί η να το επαναλάβουμε μήπως να κοιτάξουμε μια κάθοδο προς τα στενά;

cobalt64

Nice fantasy! I think you should write a book. Maybe it can be bestseller!

Νίκος

“”””που με την τρομακτική ισχύ πυρός που διαθέτουν μπορούν να ανακόψουν την εχθρική επίθεση και να αποδεκατίσουν τις τουρκικές δυνάμεις, μέχρι να φθάσουν οι στρατηγικές εφεδρείες…”””””

Αυτό το δόγμα υπήρχε την δεκαετία 60 και 70.

Πολύ φοβάμαι ότι ισχύει και σήμερα, εάν κρίνω από την δήλωση ότι ένα σύστημα Astral κατεβάζει F35

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

260
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 August 2014 #339

Αγορά $

Related News

P-47 ‘Thunderbolt’ αεροπλανοφόρων

Ο Πόλεμος (είναι) πάντων πατήρ και κυρίως της ανθρώπινης επινοητικότητας και προσαρμοστικότητας.Στα μέσα του 1944, η μάχη του Ειρηνικού μαινόταν ακόμα με πείσμα και...

Νέα μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων της Αεροπορίας συγκρότησε το Ισραήλ

Σε μια κίνηση αναδιοργάνωσης των δυνάμεών του, ο Ισραηλινός Στρατός ενοποίησε την Unit 669 Έρευνας και Διάσωσης, τη δύναμη ειδικών επιχερήσεων Shaldag και μια...

Εν τω μεταξύ, στην τουρκική πρεσβεία θυμήθηκαν τους 8 αποστατούντες στρατιωτικούς…

Η Τουρκία φαίνεται ότι επέλεξε μία περίεργη συγκυρία για να θυμηθεί ότι έχει ένα πάγιο αίτημά για την παράδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που...

Οι Ιρανοί “συναρμολόγησαν” το αμερικανικό Global Hawk που κατέρριψαν

Χρησιμοποιώντας τις μεθόδους που ακολουθούν οι διερευνητές αεροπορικών ατυχημάτων, το Ιράν «συναρμολόγησε» το κατασκοπευτικό drone του αμερικανικού Ναυτικού που είχε καταρρίψει έναν χρόνο νωρίτερα...

Συνάντηση με τον ισραηλινό ομόλογό του είχε στο Ισραήλ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος – Περαιτέρω εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας

Για τη διαμόρφωση κοινής αντίληψης ως προς την προαγωγή της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα των πρόσφατων...
- Advertisement -