26.7 C
Athens
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Το Kiowa ξαναπετά για την Ελλάδα μετά από μισό αιώνα ευδόκιμης υπηρεσίας...

Το Kiowa ξαναπετά για την Ελλάδα μετά από μισό αιώνα ευδόκιμης υπηρεσίας στον Αμερικανικό Στρατό

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 13
  •  
  •  

Έχει περάσει πολύς καιρός από τις 14 Οκτωβρίου του 1960 που το Αμερικανικό Ναυτικό κάλεσε 26 κατασκευαστές ελικοπτέρων να υποβάλουν τις προτάσεις τους για το πρόγραμμα του Ελαφρού Ελικοπτέρου Αναγνώρισης (Light Observation Helicopter program) για λογαριασμό του Στρατού. Η Bell Helicopter ανταποκρίθηκε με άλλους 12 κατασκευαστές υποβάλοντας το σχέδιο D-250, το οποίο θα λάμβανε τον κωδικό YOH-4. Η πρόταση της Bell ήταν ένα ελαφρύ αλλά καθόλου ελκυστικό αισθητικά σχέδιο ενός μονοκινητηρίου ελικοπτέρου με ελάχιστο ως καθόλου χώρο πέραν του διμελούς πληρώματος. Μοιραία, κέρδισε το προσωνύμιο “ασχημόπαπο” παρά της επιδόσεις του που το έφεραν στην τελική τριάδα του διαγωνισμού, μαζί με τα πρωτότυπα των Hughes και Fairchild-Hiller. Τον Μάιο του 1965, ανακοινώθηκε πως η Bell έχασε από το OH-6 Cayuse της Hughes.

Η Bell δεν το έβαλε κάτω. Επικεντρώθηκε στην εξαρχής σχεδίαση και εμπορική προώθηση του πρωτοτύπου που με νέο σχέδιο και όνομα, το Μοντέλο-206 JetRanger, προβάλοντάς το ως συνέχεια του επιτυχημένου Model-47 J Ranger, παρουσίαστηκε εκ νέου στην αγορά. Το 1967 η Bell έλαβε μια δεύτερη ευκαιρία όταν ο Στρατός επανέλαβε τον διαγωνισμό για το LOH αφού η Hughes δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις κατασκευαστικές ανάγκες του νέου ελικοπτέρου. Έτσι, το Bell 206A επελέγη τελικά λαμβάνοντας την κωδική ονομασία OH-58A (OH: Observation Helicopter) και το προσωνύμιο Kiowa Warrior προς τιμήν της ομώνυμης φυλής του Ινδιανικού Έθνους.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, αναμένοντας την άφιξη του AH-64 Apache ο Αμερικανικός Στρατός αναζήτησε ένα νέο ελαφρύ ελικόπτερο που θα δρούσε ως Προηγμένο Ελικόπτερο Αναγνώρισης (Advanced Scout Helicopter-ASH) και θα συνεργαζόταν με τα προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα του νέου επιθετικού μέσου αλλά οι οικονομικοί πόροι ήταν περιορισμένοι. Το Kiowa έδωσε ξανά τη λύση αφού ως πλατφόρμα ήταν γνωστή και αξιόπιστη. Αν και κονταροχτυπήθηκε και πάλι με το Hughes 500D και μια έκδοση του UH-1, το OH-58 κέρδισε τις εντυπώσεις με το χαρακτηριστικό πλέον Mast-Mounted Sight (MMS) που προσέφερε μοναδική απόκρυψη. Στη δεκαετία του 1980 το πρόγραμμα εξελίχθηκε στο Πρόγραμμα Βελτίωσης Ελικοπτέρων Στρατού (Army Helicopter Improvement Program – AHIP) το οποίο “γέννησε” την εξέλιξη, το αναβαθμισμένο OH-58D. To Kiowa Warrior πλέον θα αναλάμβανε ένοπλη αναγνώριση, συνοδεία, ελαφρύ επιθετικό ρόλο και παρατήρηση/κατεύθυνση πυρών πυροβολικού. Αν και ο Στρατός θέλησε να το αποδεσμεύσει από το πρόγραμμα επιθετικού ελικοπτέρου, η απόδοση του Kiowa του χάρισε την αμέριστη υποστήριξη του Κογκρέσου που το προικοδότησε με 138 εκατομμύρια δολάρια για να δράσει τόσο ως hunter/killer δίδυμο με το Apache αλλά και σαν ελαφρά οπλισμένο αεροσκάφος ικανό να επιχειρεί από κάθε μέσο. Η περίοδος της Κρίσης στον Περσικό Κόλπο και η ανάγκη να προστατευθούν τα δεξαμενόπλοια με κάποιο ικανό μέσο έδωσε στον “πολεμιστή” μια νέα πνοή με την επιχείρηση “Prime Chance”. Σύντομα, όλα τα τα Kiowa αναβαθμίστηκαν στο επίπεδο -D και τα ελικόπτερα υπηρέτησαν από τις τελικές μάχες στο Βιετνάμ, στην κάψα του Περσικού Κόλπου κι από τον αντιναρκωτικό αγώνα στα αφύλαχτα περάσματα των νοτίων συνόρων των ΗΠΑ στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

Μετά από 50 χρόνια σχεδόν υπηρεσίας, τα Kiowa θεωρήθηκαν πλεονασματικά για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού και 350 από αυτά αποτέθηκαν συσκευασμένα στην έρημο της Αριζόνα. Άλλα συνεχίζουν να υπηρετούν αφού οι προσπάθειες αντικατάστασής τους απέτυχαν είτε ως προγράμματα (RAH-66 Comanche) ή λόγω υπέρβασης κόστους ( Bell ARH-70 ) ή γιατί απλά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες ( το κόστος λειτουργίας ενός AH-64E Guardian είναι 50% μεγαλύτερο του Kiowa).

Το 2018 70 Kiowa OH-58D πήραν το δρόμο για την Ελλάδα. Ο Ελληνικός Στρατός εξέλαβε την προσφορά των ελικοπτέρων ως ευκαιρία να καλύψει ένα κενό που υφίσταται από καιρό στον τομέα της εναέριας παρατήρησης, κατάδειξης στόχων και αναγνώρισης πεδίου μάχης μέσω των Πωλήσεων Στρατιωτικού Υλικού Εξωτερικού (Foreigh Military Sales Program – FMS) της Διοίκησης Βοήθειας Ασφαλείας (US Army Security Assistance Command – USASAC). Ουσιαστικά ο ΕΣ θα πλήρωνε μόνον για τη συσκευασία, επισκευή, φόρτωση και μεταφορά τους. Μαζί τους ήρθε κι ο αξιωματικός (Chief Warrant Officer 3, βαθμός που δεν αντιστοιχεί στην ιεραρχία του Ελληνικού Στρατού καθώς βρίσκεται πάνω από τον Ανθυπασπιστή. Ο Αμερικανικός Στρατός έχει 5 βαθμούς Αρχιανθυπασπιστή) John Meadows, εκπαιδευτής αεροπορικής εκπαίδευσης στην USASAC. O Meadows προήλθε από τις τάξεις των Kiowa πριν μεταπηδήσει στα Apache αλλά οι γνώσεις του στα πρώτα τον έκαναν ουσιαστικό “πολυεργαλείο” για την εκπαίδευση του ελληνικού πυρήνα που διαμορφώνεται στο Στεφανοβίκειο τόσο για τους ιπταμένους όσο και για τους τεχνικούς.

Ο John Meadows εργάστηκε με ζήλο μαζί με τους συναδέλφους του της USASAC αλλά και τηες Διεύθυνσης Πυραύλων και Αεροπορίας ώστε το ελικόπτερο αυτό της δεκαετίας του ’60 να έρθει στην Ελλάδα και να ενεργοποιηθεί ομαλά και με σταθερή ροή ανταλλακτικών από το πλοίο εκφόρτωσης μέχρι τα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού όπου θα συνεργαζόταν με τους Έλληνες της ομάδας εκπαίδευσης εντός χρονοδιαγράμματος.

“Οδήγησα πολλές φορές μέχρι το Fort Eustis στη Βιρτζίνια για να βοηθήσω στην αναγέννηση των Kiowa και ξανάρχισα να πετάω με αυτά βοηθώντας στην εκπαιδευτική αποστολή”, δήλωσε ο Meadows. “Το ελληνικό σύστημα συντήρησης και διοικητικής μέριμνας, παρά την αποτελεσματικότητά του, είναι πολύ διαφορετικό από το αμερικανικό” πρόσθεσε. “Αν χάλαγε κάτι και δεν υπήρχε ανταλλακτικό, έπρεπε να το παραγγείλουμε από τις ΗΠΑ, κάτι που μας καθυστερούσε πολύ μέχρι την αντικατάστασή του. Δεδομένων των συνθηκών οι Έλληνες τεχνικοί είναι εξαιρετικοί. Κάνουν φανταστική δουλειά στο να μαθαίνουν το αεροσκάφος στο να το πετούν και να το συντηρούν”.

Είναι απίθανο να βλέπω την Ελλάδα να αποκτά αυτήν την ικανότητα και είμαι περήφανος που αποτελώ μέρος της προσπάθειας”, λέει ο Meadows. “οι ικανότητες που προσφέρει το Kiowa στις επιχειρήσεις και η ποιότητα των χειριστών που παράγει σαν μηχανή θα αναβαθμίσουν σημαντικά τον ήδη ισχυρό Ελληνικό Στρατό”.

Μέχρι σήμερα, πάνω από δέκα χώρες έχουν αποκτήσει OH-58 στο οπλοστάσιό τους μέσω του προγράμματος FMS, με τις Κροατία, Τυνησία και Ελλάδα να είναι οι τελευταίες.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 13
  •  
  •  
- Advertisement -

28 ΣΧΟΛΙΑ

28 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
George_K

Όλα καλά και ωραία, αλλά λόγο της επικινδυνοτητας των αποστολών που εκ των πραγμάτων θα κληθούν να εκτελέσουν τα Kiowa, θα πρέπει να τοποθετηθεί και ηλεκτρονικό σύστημα αυτοπροστασίας όπως είχε στην υπηρεσία του αμερικανικού στρατού. Όπως επίσης και την δυνατότητα βολής stinger.

My_name_is_Nobody

Όλο μισές δουλειές κάνουμε.

George_K

Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα… 😉

chikichiki

Η προμήθεια πάει και τελείωσε, δεν πρόκειται να αρχίσουν να έχουν δεύτερες σκέψεις. Η πρόβλεψή μου είναι πως θα μείνουν ως έχουν.

George_K

Έλεγα μπας και βάλαμε μυαλό…

Spirit

Για αυτό ακριβώς και του υπόλοιπου γνωστούς λόγους λέγαμε καλύτερα να πάνε στα Apache τα λεφτά…

chikichiki

Ποια λεφτά, τα 40 μύρια; Αυτά στα Απάτσι ένα βάψιμο κάνουν και αν!

AESA

Τα φαντάζεσαι σε διασπορά μέσα στο δάσος της Δαδιάς και να καταδεικνύουν στόχους απέναντι για πυροβολικό και Apache !!! Προσωπικά δεν θα ήθελα να είμαι ανατολικά από το ποτάμι.

Spyros

Oι βαθμοί των Warrant Officers συνηθίζεται να μεταφράζονται συλλογικά ως ‘Ανθυπασπιστής’, γιατί στην ΝΑΤΟϊκή αντιστοίχηση θεωρείται πως είναι παρόμοιοι (αν θυμάμαι καλά ο Έλληνας Ανθυπασπιστής στο ΝΑΤΟ λέγεται ‘WO-2’), αλλά πέραν του ότι είναι “κάπου ανάμεσα” σε υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, δεν έχουν πολλή σχέση, γιατί ο ρόλος του Warrant Officer είναι συγκεκριμένος, και προσωρινός. Πρακτικά ένας WO είναι ουσιαστικά ένας πρώην υπαξιωματικός, αλλά ΟΧΙ απαραίτητα πρώην Αρχιλοχίας, μπορεί κάποιος να μεταπηδήσει σε Warrant Officer πχ από Staff Sargeant (περίπου Επιλοχίας, κι εκεί δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση γιατί στις ΗΠΑ έχουν καμιά 15αριά βαθμίδες υπαξιωματικών). Ο λόγος της ‘μεταπήδησης’ είναι πως… Read more »

Jolly_Roger

@ Spyros, Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου. Κάποιος που είναι Warrant Officer στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να γίνει αξιωματικός. ΠΟΤΕ! Μένει μια ζωή Warrant Officer. Εξηγώ ακολούθως: Επειδή κάποτε είχα απορίες σχετικά με το Αμερικανικό σύστημα βαθμών και το «πως» προέρχονται «ποιοι» από «που», όταν βρέθηκα μεταξύ Αμερικανών συναδέλφων ζήτησα να μου το εξηγήσουν αναλυτικά. Στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις (US Army, US Navy, USAF, USMC και USCG) λοιπόν, υπάρχουν ΤΡΕΙΣ κατηγορίες βαθμών: – Οπλίτες / Υπαξιωματικοί – Ανθυπασπιστές / Warrant Officers – Αξιωματικοί / Officers Ας μελετήσουμε μία – μία τις περιπτώσεις, από κάτω προς τα… Read more »

SKYHOOK47

Ωραία η ανάλυση σας σχετικά με τις κατηγορίες του προσωπικού των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων όμως θα μου επιτρέψετε να προσθέσω επίσης πως όσοι κατατάσσονται ως οπλίτες και στη συνέχεια συνεχίζουν την θητεία τους εξελισόμενοι στην κλίμακα της ιεραρχίας των υπαξιωματικών, μπορούν και αυτοί να προαχθούν σε αξιωματικούς εάν αποκτήσουν πτυχίο ανώτερης βαθμίδας εκπαίδευσης (τουλάχιστον κολεγιακό πτυχίο). Η υπηρεσία δηλαδή δίνει στο προσωπικό κίνητρα ώστε να εξελιχθούν τόσο σε ατομικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο,με άλλα λόγια στο σώμα των αξιωματικών μπορεί πραγματικά να εισέλθει όποιος πραγματικά θέλει,αρκεί να έχει τα ανάλογα ακαδημαϊκά προσόντα.

Jolly_Roger

@ SKYHOOK47, Διαφωνώ (στην περίπτωση ένας Υπαξιωματικός ή Warrant Officer που αποκτά πτυχίο ΑΕΙ να έχει πρόσβαση στην τάξη των Αξιωματικών). Ενώ στην πραγματικότητα αυτό που λες ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ισχύει, δεν γίνεται ΠΡΑΚΤΙΚΑ! Θα σου εξηγήσω τους λόγους που δεν μπορεί να γίνει ή για να το πω καλύτερα για να συμβεί πρέπει να έρθει το Σύμπαν ανάποδα: Ένας που υπηρετεί στις Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να μετακινηθεί (deployment) σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη ανά πάσα στιγμή. Το να υπηρετείς πχ σε Αμερικανική βάση στην Ιαπωνία, στην Ευρώπη, στο Αφγανιστάν ή ακόμη κι εντός των ΗΠΑ και να είσαι συγχρόνως φοιτητής… Read more »

pavlosh

Υπάρχουν και τα “ανοικτά” πανεπιστήμια στα οποία, (ιδίως στην περίπτωση των αμερικανικών- Μιά χαρά σπουδάζεις από Ελλάδα ή Καμπούλ ), δεν απαιτείται φυσική παρουσία., Επιπλέον ο φοιτητης ρυθμίζει μόνος του την χρονική διάρκεια σπουδών, αφού απαιτείται απλώς να συμπληρώσει τις απαραίτητες διδακτικές μονάδες (part time studies). Σημειώστε ότι σε αυτές (αναλόγως αντικειμένου) μπορεί να προσμετράται και επαγγελματική εμπειρία. Επιπλέον εξόσων γνωρίζω ο στρατός των ΗΠΑ παρεχει κίνητρα σπουδών επειδή απλά ενδιαφέρεται να έχει ικανά στελέχη, (σε αντίθεση με τον Ελληνικό πχ, που ψάχνει σκοπάνθρωπους με μεταπτυχιακό…)

Jolly_Roger

@ pavosh, Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά (κινδυνεύοντας να γίνω κουραστικός) πως στις ΗΠΑ, κάποιος που «παίρνει τα γράμματα», που θέλει κι έχει την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει, θα το κάνει ΠΡΙΝ μπει στο στράτευμα με σκοπό να εκμεταλλευτεί την ιδιότητα του κατόχου τίτλου ΑΕΙ και να κάνει καριέρα Αξιωματικού. Όσοι (Οπλίτες / Υπαξιωματικοί / Ανθυπασπιστές) χρησιμοποιούν τις ευεργετικές διατάξεις για υποτροφίες ΔΕΝ το κάνουν για να γίνουν Αξιωματικοί, αλλά για να σπουδάσουν επειδή διαφορετικά δεν θα είχαν καν την οικονομική δυνατότητα να διαβούν τα σκαλιά της εισόδου του Πανεπιστημίου. ΥΠΑΡΧΕΙ διαφορά κι ελπίζω να γίνεται αντιληπτή! Μην ξεχνάτε το ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ.… Read more »

Spyros

Φαίνεται πως κάνετε λάθος:
https://www.goarmy.com/rotc/enlisted-soldiers.html

(enlisted soldier = υπαξιωματικός)

Υπάρχουν πολλές επιλογές, χονδρικά ο στρατιωτικός μπορεί είτε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών για να σπουδάσει, είτε να συνεχίσει να θεωρείται ενεργός, οπότε μάλλον μετατίθενται σε σχηματισμούς/μονάδες στο κατάλληλο μέρος, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του παράλληλα με κάποια τοπική στρατιωτική υπηρεσία.

Jolly_Roger

@ Spyros, Για κάποιο λόγο μου μιλάς στον πληθυντικό και με κάνεις να αισθάνομαι απόμακρος. Γιατί; :-))) Σχετικά λοιπόν με το λινκ που βρήκες και το θέμα που ανοίξαμε, όχι δεν κάνω λάθος – εξηγώ αναλυτικά: 1) ROTC σημαίνει «Reserve Officers’ Training Corps» και είναι Πανεπιστημιακά προγράμματα προσέλκυσης στελεχών οποιασδήποτε ιεραρχικής βαθμίδος. Το ROTC είναι ο πιο δημοφιλής, ο ασφαλέστερος και πιο διαδεδομένος τρόπος με τον οποίο Πανεπιστημιακοί φοιτητές που έχουν σκοπό να κάνουν καριέρα Αξιωματικού μετά την απόκτηση τίτλου ΑΕΙ. Τμήμα του ROTC είναι και η (εθελοντική) παρακολούθηση σεμιναρίων από 3ετείς και 4ετείς φοιτητές που το έχουν ως μάθημα… Read more »

Spyros

Δεν μπορώ να πω πως διάβασα αναλυτικά όλες τις επιλογές, όμως συγκεκριμένα η «Green to Gold Active Duty Option», στο φυλλάδιο (σε μορφή .pdf) μέσα στον σχετικό σύνδεσμο, αναφέρει πως αφορά σπουδές με πλήρη παρακολούθηση (full-time) μαθημάτων για τους ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ υπαξιωματικούς. Ούτε part time, ούτε δι’ αλληλογραφίας. Αυτό προφανώς δεν γίνεται αν τα άτομα δεν είναι παρόντα εκεί. Γνωρίζω τι είναι οι ROTC. Διαβάζοντας το φυλλάδιο, εγώ καταλαβαίνω πως οι εν ενεργεία υπαξιωματικοί μετατίθενται σε αυτές ακριβώς τις μονάδες όσο σπουδάζουν, διατηρώντας τον βαθμό τους ΚΑΙ το μισθό τους, πιθανότατα έχοντας παράλληλα κάποιο εκπαιδευτικό ρόλο σχετικά με τους/τις νεαρούς/νεαρές… Read more »

Spyros

Ευχαριστώ για την εξαιρετικά αναλυτική σας περιγραφή. Εγώ αναφέρθηκα παραπάνω στην περίπτωση που ένας υπαξιωματικός (ας τον πούμε Λοχία) αποφασίσει να ενταχθεί σε πανεπιστημιακή σχολή, ΑΦΟΥ μπει στο στράτευμα. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο, γιατί οι Αμερικανικές ΕΔ δίνουν υποτροφίες σε στελέχη τους — υπό όρους. Τέτοιες υποτροφίες είναι πολύ δημοφιλείς, σε μια χώρα που η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ακριβή υπόθεση. Σε αυτή τη περίπτωση (και το γράφω με επιφύλαξη γιατί έχουν περάσει 2 δεκαετίες από τότε που ασχολήθηκα με αυτά) νομίζω πως ο Λοχίας θα πάρει commission και να γίνει αξιωματικός. Και είχα την εντύπωση πως αυτό, ως διαδικασία, περιλαμβάνει… Read more »

Jolly_Roger

@ Spyros, Την περίπτωση που αναφέρεις (δηλαδή την μεταπήδηση ενός οπλίτη / Υπαξιωματικού / Ανθυπασπιστή που αποκτά τίτλο σπουδών ΑΕΙ, προς την τάξη των Αξιωματικών) την ανέλυσα με λεπτομέρειες παραπάνω στην απάντησή μου προς τον SKYHOOK47. Ενώ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ είναι δυνατό να συμβεί, ΠΡΑΚΤΙΚΑ είναι ακατόρθωτο. Εν ολίγοις, κάποιος που (στις ΗΠΑ) «παίρνει τα γράμματα» κι έχει την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει σε ΑΕΙ, το κάνει ΠΡΙΝ μπει στο στράτευμα, διότι πολύ απλά μετά δεν θα έχει την ευκολία να σπουδάσει (είναι λίγο δύσκολο να υπηρετείς στο Αφγανιστάν και συγχρόνως να παρακολουθείς μαθήματα με υποχρεωτικές παρουσίες πχ σε Κολέγιο στο Φοίνιξ).… Read more »

Yiorgos

Dear Jolly Roger, As an officer at the U.S Army for the last 25 years I’ll have to disagree with some of the comments you made above about how someone can become an officer in the U.S Military and about the opportunities of Enlisted, Non-Commissioned Officers (NCO) and Warrant Officers (WO) to become officers. As the subject can take pages I’ll try to be brief and I’ll discuss more about the Army. Please keep in mind that not all Services follow what I’ll say below, for example, the U.S Air force doesn’t have WOs, while the Army, USMC, Navy and… Read more »

Spyros

Excellent, so serving NCOs can study and take exams even if they’re in theater?

Yiorgos

Spyro, Theoretically, any deployed Soldier (Enlisted, NCO, WO, Officer) can study depending the mission he/she has to accomplish, the time available to study, internet access, and more importantly their drive to complete their studies and better themselves. The Services offer many different programs, both as a recruiting and retention tool, to get people to join in and to keep people in. The Department of Veteran Affairs, administers the 9/11 G.I Bill educational program for all the Servicemembers that have left the Service or retired with an honorable discharge and for their dependents (if they have transferred their benefits to them)… Read more »

Spyros

Ευχαριστώ για την απάντηση. Παρεμπιπτόντως, δεν χρειάζεστε Ελληνικό πληκτρολόγιο για να μπορέσετε να γράψετε στα Ελληνικά, αν ο υπολογιστής είναι στο σπίτι σας, βέβαια, και μπορείτε να του κάνετε τις προσθήκες της αρεσκείας σας. Το ‘Ελληνικό’ πληκτρολόγιο δεν διαφέρει ως hardware σε τίποτα από το standard US keyboard, παρά μόνο στα επιπλέον σύμβολα σε κάποια κουμπιά. Στα Windows, απλώς χαρακτηρίζετε το πληκτρολόγιο ως ‘Greek keyboard’ και μετά εναλλάσσετε μεταξύ Αγγλικών και Ελληνικών (συνήθως με left-Alt & Shift). Αυτό ΔΕΝ επηρεάζει τη γλώσσα του συστήματος (System Language) των Windows. Νομίζω το ίδιο ισχύει και για το MacOS, έχω αρκετούς γνωστούς που… Read more »

Yiorgos

@ Spyros, you are correct about the language settings at the computer/laptop. The cellphone is a little different, I had to download an app for Greek keyboard. The problem is that it doesn’t provide a autocorrect to fix my spelling mistakes, as I have not constantly written in Greek the last 32 years. I usually use Google translate from English to Greek and then I make corrections. It’s a hassle but worth it.
Yiorgos

nigozs

Τα 13 χρόνια του Έλληνα υπαξιωματικού που γίνεται αξιωματικός, πως τα μετρήσατε, αλήθεια ?

chikichiki

“Το ελληνικό σύστημα συντήρησης και διοικητικής μέριμνας, παρά την αποτελεσματικότητά του, είναι πολύ διαφορετικό από το αμερικανικό”

Εννοεί ότι του διδάξαμε τι θα πει “greek patenta”;

SKYHOOK47

Εννοεί ότι η κάθε παραγγελία ανταλλακτικού δεν περνά από 40 κύματα για να εγκριθεί και να εκτελεστεί…

Athan

Φοβάμαι μήπως τα δόντια του μουλαριού γίνουν μεγαλύτερο θέμα από το πόσα κιλά κουβαλάει. 😀

Το Σχόλιο της Ημέρας

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

256
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 299 RUB
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 149 RUB
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 May 2015 #348

Αγορά RUB

Related News

ΟΗΕ: Ο κόσμος εισέρχεται στην «Δεύτερη Εποχή των Drones»

Η ανεξέλεγκτη διάδοση των στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και η παντελής έλλειψη κανόνων χρήσης τους χαρακτηρίζει την «δεύτερη Εποχή των Drones» προειδοποιεί η ειδική...

Βορειοκορεατικός Στρατός: «Σπιτικές» μέθοδοι βελτίωσης συσσιτίου!

Το φαγητό του στρατού είναι πηγή άπειρων ιστοριών και ανεκδότων αλλά στην Βόρειο Κορέα το θέμα δεν είναι καθόλου αστείο. Διότι πίσω από τις...

Το Βερολίνο μπλοκάρει την πώληση νοτιοκορεατικών πυροβόλων στα ΗΑΕ

Τα ΗΑΕ θέλουν να αγοράσουν το νοτιοκορεατικό αυτοκινούμενο πυροβόλο K9 των 155mm, αλλά η οριστικοποίηση της συμφωνίας απαιτεί τη συγκατάθεση της Γερμανίας.Σύμφωνα με το...

ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ: Οι Παλαιστίνιοι στηρίζουν την τουρκική απόφαση για την Αγία Σοφία. Αυταπάτες τέλος ή θα στηρίζουμε Ερντογάν και proxies;

Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως χώρου προσευχής είναι μια περήφανη στιγμή για κάθε μουσουλμάνο, λέει το γραφείο Τύπου της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.Η οργάνωση...

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...
- Advertisement -