ΘΕΜΑ: Όταν τα Kiowa και Apache θα πολεμήσουν στο Ανατολικό Αιγαίο…

54
17289
Το USS Lake Erie (CG 70) φιλοξενεί OH-58D Kiowa Warrior. Ας σκεφτούμε τις δυνατότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα πλοία του ΠΝ και η ΑΣΔΕΝ με φιλοξενία του τύπου κατά περίπτωση (U.S. Army Photo by Staff Sgt. Matthew G. Ryan, 25th Inf. Div. PAO)

ΜΕΡΟΣ 2ο

Επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Αεροπορία Στρατού

Πολεμώντας με τα Apache και τα Kiowa

Όταν η κατάσταση γίνει κρίσιμη και το μέτωπο κινδυνεύει να καταρρεύσει, οι υπερασπιστές του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου γνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Περιμένουν με αγωνία να ακούσουν τον γνώριμο ήχο των επιθετικών ελικοπτέρων, που με την τρομακτική ισχύ πυρός που διαθέτουν μπορούν να ανακόψουν την εχθρική επίθεση και να αποδεκατίσουν τις τουρκικές δυνάμεις, μέχρι να φθάσουν οι στρατηγικές εφεδρείες…

Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά τα πραγματικά επιχειρησιακά σενάρια μιας πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Τα OH-58D μπορούν να επανεξοπλίζονται σε απομονωμένες τοποθεσίες, με την βοήθεια μικρών αποσπασμάτων που θα μεταφέρουν όπλα και καύσιμα

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Αποκρούοντας τον εισβολέα στο ανατολικό Αιγαίο

Από τις αρχές της δεκαετίας του 60 οι Τούρκοι, με αφορμή τα όσα συνέβαιναν τότε στην Κύπρο, μετέφεραν «έντεχνα» την κρίση και στο Αιγαίο και την γενίκευαν εκτοξεύοντας απειλές για τα νησιά στα ανατολικά του όρια, αμφισβητώντας στην πράξη την υπογραφή τους στη συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Μετά το 1974 η κατάσταση εκτραχύνθηκε, όταν η επιτυχής για την Τουρκία εισβολή και κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους την αποθράσυνε και από τότε άρχισε μεθοδικά να αμφισβητεί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Θέματα αμφισβήτησης όπως η υφαλοκρηπίδα, ο ελληνικός εθνικός εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μιλίων, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του βορείου Αιγαίου και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, ήταν απλά -και συνεχίζουν να είναι- το έντεχνο πέπλο της συνολικής αμφισβήτησης του status quo στο Αρχιπέλαγος.

Μελετώντας προσεκτικά τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις τους, διαπιστώνεται ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά την κρίση των Ιμίων, υπάρχουν κάποια νησιά (π.χ. Χίος, Σάμος κ.λπ.), στα οποία οι γείτονες έχουν… «ιδιαίτερη αδυναμία». Η τελευταία εκφράζεται με τη συνεχή διεξαγωγή ασκήσεων γύρω απ’ αυτά, με την έκδοση ΝΟΤΑΜ για την αποφυγή από τη διεθνή αεροπλοΐα περιοχών αεροναυτικών ασκήσεων, που επιλέγονται έντεχνα ώστε να απομονώνουν γεωγραφικά τα συγκεκριμένα νησιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Το USS Lake Erie (CG 70) φιλοξενεί OH-58D Kiowa Warrior. Ας σκεφτούμε τις δυνατότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα πλοία του ΠΝ και η ΑΣΔΕΝ με φιλοξενία του τύπου κατά περίπτωση (U.S. Army Photo by Staff Sgt. Matthew G. Ryan, 25th Inf. Div. PAO)

Χίος 2020…

Η Χίος είναι ένα σχετικά μεγάλο νησί του κεντρικού Αιγαίου που τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχει στοχοποιηθεί από τους Τούρκους. Έχει μακρόστενο σχήμα και γεωγραφικά «ελέγχει» σε μεγάλο βαθμό την είσοδο-έξοδο του κόλπου της Σμύρνης, σημαντικό λιμένα και ναυτική βάση της Τουρκίας. Οι Τούρκοι θεωρούν τη Χίο και το νησιώτικο σύμπλεγμά της (Ψαρά, Αντίψαρα, Οινούσσες, Παναγιά κ.λπ.) φυσική και γεωλογική προέκταση της απέναντι τουρκικής χερσονήσου της Ερυθραίας, και η τυχόν κατάληψή της θα τους καθιστούσε «κλειδοκράτορες» στο κεντρικό Αιγαίο με αποτέλεσμα να ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις χωρικής θάλασσας. Το γνωστό τουρκικό «παραμύθι» ότι ο πυθμένας του Ανατολικού Αιγαίου είναι προέκταση της γεωλογικής πλάκας της Ανατολίας που «βυθίζεται» στο Αιγαίο και ότι τα νησιά αποτελούν εξάρσεις αυτής της πλάκας είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Τουρκία από τους κεμαλιστές κι έχει υιοθετηθεί πλήρως και από τους νέοοθωμανούς.

Τροφοδοσία με καύσιμα OH-58 Kiowa Warrior σε προωθημένη θέση. Μια εικόνα που μάλλον ο Ελληνικός Στρατός θα πρέπει να κάνει «συνηθισμένη» στο μέλλον (U.S. Army photo Sgt. 1st Class Eric Pahon, Task Force Poseidon Public Affairs)

Η διάταξη των δυνάμεων

Η Τουρκία προετοιμάζεται εντονότατα για τις επιχειρήσεις εναντίον των ελληνικών νήσων του Αιγαίου, οι δε εξοπλισμοί τους στον τομέα των αποβατικών μέσων απλά το επιβεβαιώνουν (σύντομα θα ασχοληθούμε ενδελεχώς με τους τουρκικούς ναυτικούς εξοπλισμούς). Η Στρατιά Αιγαίου σε περίπτωση επιχειρήσεων συγκροτεί Ειδική Διοίκηση Διεξαγωγής Επιχειρήσεων Αιγαίου, την EMOGK, υπό την οποία επιχειρούν η Ταξιαρχία Αμφιβίων Δυνάμεων-Πεζοναυτών με έδρα τη Φώκαια στην είσοδο του κόλπου της Σμύρνης: η 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με έδρα το Ντενιζλί στην κοιλάδα του Μαιάνδρου ποταμού, η 19η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με έδρα το Αδραμύττιο στον μυχό του ομώνυμου Κόλπου απέναντι από τη Λέσβο, τουλάχιστον μία Ταξιαρχία Καταδρομών, το 30ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού και επιπλέον ταξιαρχίες που προωθούνται από το εσωτερικό της Τουρκίας.

Σε νησί αντίστοιχου μεγέθους με τη Χίο ενεργεί ολόκληρη η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, μια ακόμη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και μια Ταξιαρχία Καταδρομών. Η προσφιλής τουρκική τακτική περιλαμβάνει δύο Τακτικά Αποβατικά Συγκροτήματα: το πρώτο μεγέθους αποβατικού συντάγματος (δύο τάγματα) και το δεύτερο μεγέθους ενισχυμένου αποβατικού τάγματος. Και τα δύο διαθέτουν ίλες αρμάτων μάχης και ενεργούν σε δύο διαφορετικές αποβατικές προσπάθειες, σε περιοχές που απέχουν μεταξύ τους: η κύρια, για παράδειγμα, προσπάθεια στην ανατολική-νότια Χίο και η δευτερεύουσα προσπάθεια στην ανατολική-βόρεια Χίο. Οι αποβατικές ενέργειες συνδυάζονται με 3-4 αεραποβατικές ενέργειες Λόχων ή Διλοχιών καταδρομών που επικάθονται με ελικόπτερα σε κατάλληλα υψώματα προκείμενου να αποκόψουν κύρια δρομολόγια, να επιδιώξουν τη συνένωση με τα προγεφυρώματα των ακτών και να αποσυντονίσουν-παραπλανήσουν-απασχολήσουν τις εφεδρείες του νησιού. Αναμένονται επίσης καταδρομικές ενέργειες από τη θάλασσα με ταχύπλοα σκάφη, για να συμπληρωθεί το χάος στο νησί.

Σοβαρό μειονέκτημα της Χίου είναι ότι η πρωτεύουσα του νησιού, και κύριο λιμάνι, και το αεροδρόμιο βρίσκονται στις ανατολικές ακτές του, με αποτέλεσμα να μην προσφέρονται με την έναρξη των επιχειρήσεων για μεταφορά εφεδρειών, αφού είναι πλήρως εκτεθειμένες σε προσβολή πυρών πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς ακόμη και από τα παράλια της χερσονήσου της Ερυθραίας. Επιπλέον, η τυχόν γρήγορη κατάληψη και εξασφάλισή τους, σημαίνει για τον αντίπαλο δυνατότητα απρόσκοπτης μεταφοράς ενισχύσεων που επίσης μαθηματικά σημαίνει -σε δεύτερο χρόνο- την «πτώση» του νησιού.

OH-58D Kiowa Warrior σε βολές ρουκετών 2.75-inch στο Αφγανιστάν (U.S. Army photo by Sgt. 1st Class Eric Pahon, Task Force Poseidon Public Affairs)

Πότε ενεργούν τα επιθετικά ελικόπτερα;

Τα επιθετικά ελικόπτερα επεμβαίνουν όταν όλες οι εφεδρείες του νησιού επίκειται να εμπλακούν και ο διοικητής της 96ης ΑΔΤΕ (Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής) δεν θα διαθέτει άλλα μέσα και δυνάμεις δραστικής επέμβασης στον αγώνα. Η μεταφορά σοβαρών ενισχύσεων από τον ηπειρωτικό χώρο προϋποθέτει τουλάχιστον ένα περίπου 24ωρο, που θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και νυχτερινές ώρες. Αντίθετα δύο ΛΕΕΠ μπορούν εύκολα να μετασταθμεύσουν σε νήσο βατήρα (π.χ. τη Σκύρο) και από εκεί να εκκινήσουν για επιχείρηση στη Χίο.

Τα Apache ενεργούν εναντίον αποβατικών ή αεραποβατικών δυνάμεων με μικτό οπλικό φορτίο: 8 Hellfire, δύο καλάθους των 19 ρουκετών και πυρομαχικά 30 mm, σε ποσότητα σταθμιζόμενη με το συνολικά μεταφερόμενο βάρος και την εξ αυτού εκτιμώμενη κατανάλωση καυσίμου. Αντίστοιχα τα Kiowa Warrior ενεργούν με 2 Hellfire και δύο καλάθους των 7 ρουκετών, έκαστο. Ο ένας ΛΕΕΠ θα επιτεθεί με την ίδια τακτική που περιγράφηκε παραπάνω για τις επιχειρήσεις στον Έβρο εναντίον του κυρίου προγεφυρώματος. Μετά την κατανάλωση των Hellfire και την αρχική απομείωση του στόχου ακολουθούν μαζικές βολές ρουκετών των 70 mm. Η εκτόξευση 284 ρουκετών Μ261 MPSP-HE (19×2 για τα 6 Apache και 2×7 για τα 4 Kiowa) σημαίνει ότι 2.500 και πλέον βομβίδια θα διασπαρούν-εκραγούν σε μια έκταση 3-4 τετραγωνικών χιλιομέτρων ισοπεδώνοντας οτιδήποτε σε αυτήν την έκταση.

Ο δεύτερος ΛΕΕΠ θα αναλάβει να εκμηδενίσει το τουρκικό αεροπρογεφύρωμα διλοχίας καταδρομών, που ήδη περισφίγγει η ΙΛΑΝ (Ίλη Αναγνωρίσεως) της ΑΔΤΕ. Και πάλι η εκτόξευση 284 ρουκετών σε έναν λόφο έκτασης 200-300 στρεμμάτων και το εν συνεχεία «γάζωμα» με χιλιάδες βλήματα των 30 mm σε ό,τι κινείται και παρουσιάζει θερμικό ίχνος στα FLIR των ελικοπτέρων, απλά μετατρέπει τον λόφο σε καιόμενη έκταση όπου τίποτε δεν δύναται να επιβιώσει. Ο δρόμος που είχε αποκοπεί ανοίγει και συγκρότημα μηχανοκίνητου τάγματος -μια από τις εφεδρείες του νησιού- θα μπορέσει να διέλθει κατευθυνόμενο προς το βόρειο προγεφύρωμα. Η επιστροφή των 2 ΛΕΕΠ στη Σκύρο έχει ήδη αρχίσει, όπου τους αναμένουν Huey και Chinook φορτωμένα με πυρομαχικά. Η ΑΣΔΕΝ θα αποφασίσει αν θα πρέπει να επιστρέψουν στη Χίο για να «αποτελειώσουν τη δουλειά». Ήδη, όμως, τους χρειάζονται κάπου αλλού στο Αιγαίο, γιατί οι γείτονες δεν ενεργούν ποτέ εναντίον μιας μόνο νήσου, και ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να εξασφαλίσει το σκέλος πτήσης για 30 λεπτά -τόσος είναι ο χρόνος πτήσης από τη Σκύρο για το νότιο Αιγαίο- όπου απειλείται μια άλλη, ενδιαμέσου μεγέθους, νήσος…

Προφανώς τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά κι έχουν αναλυθεί από στοιχεία «ανοικτών» πηγών. Αναδεικνύουν όμως πέραν πάσης αμφιβολίας τη στρατηγική σημασία των Apache και τη δυνητική συνεργασία τους με τα Kiowa Warrior, εάν βέβαια ευτυχήσουμε να τα αποκτήσουμε.

54 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Όλα καλά και άγια όπως τα έχετε γράψει και στο προηγούμενο τεύχος. Αλλά οι απέναντι όταν θα ξεκινήσουν το ντου από παντού, θα έχουν μεταφέρει και τα Α/Α τους και ότι άλλο είναι πρόσφορο να ρίχνει ότι πετάει. Επίσης αν έχουν και τα F35….θα γίνει της κολάσεως. Επίσης ένα άλλο σημείο είναι που το θυμάμαι από την θητεία μου στα Α/Α, ότι τουλάχιστον οι κληρωτοί δεν ξέρανε ποια είναι δικά μας και ποιά των άλλων. Αναφέρομαι στα ενάερια μέσα. Επειδή σας διαβάζω από μικρός και όταν είχαν έρθει κάποιοι επιτελείς έμειναν με το στόμα ανοικτό όταν τους έλεγα μέχρι και τις ψιλοδιαφορές, έσωσα την παρτίδα να το πούμε έτσι. Οι μονάδες ακόμα και τα φαντάρια θητείας πρέπει να εκπαιδευτούν ακόμα πιο πολύ στα Α/Α και να ξέρουν τι βλέπουν και σε ποιον ρίχνουν.
  Αλλιώς θα βλέπουν ελικόπτερο και θα γίνεται ο χαμός…

 2. Ας κάνουν πρώτα κατάδειξη στόχων στο ΠΒ και στους όλμους και μετά αν δεν υπάρχει άλλη λύση ας επέμβουν.
  Σύντροφε Μπέρια τα Kiowa Warrior θα ενεργούν είτε με 2 Hellfire είτε με 2 καλάθους των 7 ρουκετών είτε 1 και 1.Όλα μαζί κομματάκι δύσκολο..

 3. Πτήση και διάστημα καλησπέρα σας
  Σας παρακολουθώ εδώ και πολύ καιρό με ενδιαφέρον και σας δίνω συγχαρητήρια για το δύσκολο έργο σας, δηλαδή την ενημέρωση του πολύ δύσκολου να πεισθεί να επενδύσει σε αυτόν τον τομέα ελληνικού κοινού. Λίγο άκυρο το σχόλιό μου διότι καμία σχέση έχει με το θέμα, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει στον αγώνα της ενημέρωσης για την ασφάλεια της χώρας. Η Lockheed Martin πριν από λίγες ημέρες δημοσίευσε την πρόταση της για το πρόγραμμα του Αμερικανικού Πενταγώνου το λεγόμενο FFG(x), το οποίο έχει ως στόχο την κατασκευή Φρεγάτας για την κάλυψη των αναγκών του Αμερικανικού Ναυτικού. Η Φρεγάτα κατασκευάστηκε με σκοπό να καλύψει το καινούριο δόγμα του Αμερικανικού Στρατού το λεγόμενο Distributed Lethality. Κατά την γνώμη μου η Φρεγάτα θα ήταν χρήσιμη για την άμυνα της χώρας διότι διαθέτει τα εξής χαρακτηριστικά:
  α) 16 κελιά VLS ΜΚ 41 ικανό να φέρει SM6,SM2,SM3
  β) 8 πυραύλους επιφανείας LRASM ή Harpoon
  γ) Κελιά VLS ικανά να φέρουν πυραύλους τύπου Hellfire Longbow για καταστροφή ταχέων σκαφών
  δ) Κανόνι 57mm MK 110
  ε) 4 εκτοξευτές δολωμάτων τύπου Nolka
  στ) το ραντάρ Enterprise από την Raytheon
  ζ) κεραίες Ηλεκτρονικού Πολέμου τύπου Seawhip
  η) Όπλο λέιζερ φτιαγμένο από την Lockheed Martin
  θ) SeaRam
  ι) Χώρος για ελικόπτερο MH 60
  κ) Towed array sonar και
  λ) το σύστημα προώθησης είναι το ίδιο με το LCS δίνοντας του την εκπληκτική ταχύτητα των 40+ ν.κ , μπορεί να
  είναι και 30 κόμβοι διότι δεν γνωρίζω εάν το επιπρόσθετο βάρος μείωσε την απόδοση.
  Σε κάθε περίπτωση η φρεγάτα είναι ακόμα υπό εξέλιξη διότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έχει ακόμα καταλήξει σε ποιον θα δώσει το συμβόλαιο για την κατασκευή της Φρεγάτας, εξετάζεται ακόμα και η περίπτωση αγοράς από την Γαλλία τη γνωστή σε όλους Φρεγάτα FREMM. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την παράδοση της πρώτης Φρεγάτας στο Αμερικανικό Ναυτικό το 2023.
  Σας ευχαριστώ

 4. Δεν θα σχολιαζα, αλλα απο οτι αλλη δεν μπορω και να κρατηθω.
  Δεν ειμαι σιγορος τι ακριβως θελετε να πετυχετε με το αρθρο σας ή ποια ακριβως ηταν η εμπνευση σας αλλα απεχει παρασαγκας απο οποιαδηποτε αληθεια.

  Η αληθεια ειναι μια και μονο μια, για να επιβιωσουν τα οποιαδηποτε ελικοπτερα της Ελλαδος, θα πρεπει νε επιτευχθει
  εστω τοπικη αεροπορικη υπεροχη. Δεν εχουμε ουτε τα διαθεσιμα αεροπορικα μεσα και πολυ περισοτερρο ουτε τους τροπους για να το καταφερουμε ουτε μια φορα στο θεατρο του αιγαιου.

  Και για να μην νομιζετε οτι αερολογω, με το διαθεσιμο αποθεμα πυραυλων μεσης εμβελειας που εχει η ΠΑ (ΑΙΜ-120 πχ) συν τα αντιεροπορικα μεσα (πατριοτ + s-300 +Τορ κτλ με ενα αισιοδοξο ποσοστο επιτυχιας βολης του 50% (υπερ-αισιοδοξο) η ΠΑ θα εχει μεινει απο πυρομαχικα στις πρωτες 3 μερες χωρις να πετυχει υπεροχη πουθενα και μετα θα ειναι πανηγυρι για τους τουρκους να ριξουν και τα απατσι και αιοβα και οτι αλλο μας εχει μεινει…

  ολα τα αλλα θεωριες για 15 χρονα

  • Φάσκεις και αντιφάσκεις…Με 50% επιτυχίας των ΑΙΜ-120, των πάτριοτ, των S-300 εμείς μπορεί να μείνουμε από πυρομαχικά σε τρείς ημέρες… Οι Τούρκοι όμως θα έχουν μείνει από αεροπορία…
   Do the Math…

  • Χωρίς να διαφωνήσω στο μάλλον αισιόδοξο του αφηγήματος της Πτήσης, έχεις υπόψιν σου, το αντίστοιχο τουρκικό απόθεμα πυραύλων αυτή τη στιγμή; Την αναλογία πυραύλων BVR ανά αεροπλάνο για τις 2 αεροποριες; Σε τι από τα 2 υπερτερεί η ΤΗΚ;Μήπως υστερεί και στα 2;

   • Η ΤΗΚ υπερτερει σε ολα, σε διαθεσιμα αεροσκαφη (καθε τυπου) και αποθεμα πυρομαχικων καθε τυπου. Ισως δεν λαβατε υποψην οτι ο αμυνομενος παντα καταναλωνει περισσοτερα πυρομαχικα. Ειδικα οταν δεν εχει πρωτοβουλια κινησεων. Και μη ξεχναμε οτι η ΤΗΚ εχει και στοχους να ‘δωσει’ UAV, long range bombs, cruise weapons etc…

    Αλλωστε ειναι γενικα αποδεκτο οτι η σχηματισμοι της ΤΗΚ θα ειναι πολυπληθεστεροι απο της ΠΑ και κοντιτερα στους στοχους τους. Ηδη κανουμε αναχαιτισεις με 2-4 ή 2-6 συνηθως.

    • Έγραψες για πυραύλους μέσης εμβέλειας σημειώνοντας τους aim-120, άρα εννοείς πυραύλους bvr(δηλαδή και mica). Καλώς ή κακώς, η ΠΑ, υπερτερεί και σε αριθμούς (για την ώρα, αφού οι c7 τώρα παραγγελθηκαν από τη ΤΗΚ) και σε ποιότητα. Φυσικά, επειδή έχει και λιγότερους φορείς τέτοιων πυραύλων, υπερτερεί και σε φόρτο ανά αεροπλάνο. Αντίστοιχα, υπερτερουμε και σε Sam. Άρα, μάλλον υπάρχει η πολυτέλεια, να καταναλώνουμε περισσότερους πυραύλους κατά αεροσκαφών, σε σχέση με τους Τούρκους. Αυτοί ως επιτιθέμενοι, έχουν το ανάλογο αριθμητικό πλεονέκτημα για αεροπορική υπεροχή; Αν το έχουν (που δεν…), πόσο εύκολα θα το χάσουν εξαιτίας των περισσότερων δικών μας bvr και sam ; Πυρομαχικά για στόχους εδάφους έχουν περισσότερα (χωρίς τραγικές διάφορες για την ώρα), αλλά τι καλό θα τους κάνουν, χωρίς εναπομείναντες φορείς ή αεροπορική υπεροχή; Μιλάς για τακτικές (που είναι άλλη κουβέντα ), αλλά ξεχνάς το προσανατολισμό της κάθε αεροπορίας σε τέτοιο πόλεμο (αναχαίτιση εμείς, βομβαρδισμό αυτοί ). Ποιος θα κάνει άραγε καλύτερα τη δουλεία του; Η αναχαίτιση βαρυφορτωμενων αεροσκαφών σε συνεργασία με sam,μου φαίνεται κομματάκι ευκολότερη, από επιτυχημένη κρούση ΜΑΖΙ με αεροπορική υπεροχή…

     • Για την ΤΗΚ η αεροπορικη υπεροχη ειναι ευκολοτερη γιατι ειναι εγγυτερα στους στοχους τους. better rotation of forces, longer coverage, minimum gaps, multi-layered loitering.

      Η ΠΑ για να αποφυγει το contested airspace, θα αναγκαστει να βαλλει, απο μακρυτερα

      Επισης οι BVR της ΠΑ δεν βαλονται απο ολα τα αεροσκαφη και οι MICA ειναι μονο για τα Μ2000. Οι MICA και 1200 να ηταν, η συνεισφορα τους θα ηταν μικρη, εφοσον τα Μ2000 θα αναλαβουν πληγματα κατα μοναδων επιφανειας του αντιπαλου στολου και ειναι και λιγα αεροσκαφη οπως και να το κανουμε.

     • Όχι. Τα «-5» δεν βάλλουν Exocet, κάποια ενδεχομένως να αναλάβουν αποστολές κρούσης με SCALP, αλλά τα περισσότερα (αν όχι όλα) θα αναλάβουν α/α αποστολές.

      Αυτό που λέτε για την ΤΗΚ πάντως, ισχύει σε αρκετό βαθμό και για την Π.Α, δεν είναι μεγάλες οι αποστάσεις στο Αιγαίο.

  • Νομίζω το σκεπτικο σου οσον αφορα τα συνολικα αποθέματα πυραυλων ειναι λανθασμενο γιατι αν απλως μετραμε ποσο αποθεμα πυραυλων εχουμε Αmraam+Πatriot+Ηawk+Τor+Οsa+Stinger και βαζοντας ποσοστα 50% ή και 30% τα υπαρχοντα βληματα ειναι υπεραρκετά

   (130 AIM-120C-7, 153 AIM-120C-5, 190 AIM-120B AMRAAM, 300 MICA EM/IR σύνολο BVR 773)
   , μόνο απο τα BVR βληματα με 50% εχουν καταρριφθεί 386 τουρκικα εναερια μεσα.

   Αν σε αυτα βαλεις 300-400 Πατριοτ ΜΙΜ-104, , 250+ HAWK, 39 48N6E, 280 Velos RIM-7M, 144+ crotale, 300+ TOR-M1, 300+ OSA-AKM, 2150 stinger (600 εκτοξευτές) εχεις ενα συνολο 4500 πυραυλους χωρίς να βάλω μέσα AIM-9, IRIS-T, magic II, που φτάνουν τα 1800. οπότε με αυτην την λογικη δεν θα γλυτωσει κανενα τουρκικο εναεριο μεσο ακομη και με ποσοστό 20% επιτυχίας. αλλα ως συνηθως τα πραγματα ειναι πιο πολυπλοκα και προυποθετουν οτι ολα τα συστηματα να προλαβουν να εκτοξευσουν πυραύλους πρωτα. σίγουρα τα ΑΜRAAM θα επρεπε να ηταν τα διπλά μιας και τα μοιραζονται τα F-16 και F-4E, αλλα οσον αφορά τον συνολικο αριθμο Α/Α πυραυλων δεν τιθεται θέμα συνολικής επάρκειας.

   • συνηθως εκτοξευονται 2 πυραυλοι ανα στοχο αρα μονο για τους αμρααμ με ποσοστο επιτυχιας 50% και εκτοξευση 2 πυραυλων ανα στοχο εχουμε 118 καταριψεις . για τους μικα 150 ειναι ir και 150 rf .για τους rf – αντιστοιχης καθοδηγησεις με τους αμρααμ – και με ποσοστο 50% και με 2 βληματα ανα στοχο εχουμε 37.5 καταριψεις .απο τι εχω διαβασει το ποσοστο καταριψεων με ir mica ειναι μεγαλυτερο και χρειαζεται 1 πυραυλο ανα στοχο δηλαδη εκει μπορει να εχουμε και 90 καταριψεις με 150 βληματα . αρα συνολο καταριψεων θεωρητικα ειναι 245 στοχοι . αρκετα υψηλο νουμερο . βεβαια αυτο δειχνει οτι 1) το link16 και η δικτυωση του συνολου των αεροπλανων ειναι επιβεβλημενη 2) τα μ2000 με mika και χωρις link16 ειναι μεγαλο μειον . οποτε καλο ειναι να περιμενουν τους ΗΑΕ να δουμε τι αναβαθμιση θα κανουν στα δικα τους ωστε να την κανουμε στα δικα μας μ2000 . το λογικο ειναι οτι με 150 αεροπλανα πληρως δικτυωμενα θα εχουμε μια καλη δυναμη πυρος . + αναβαθμιση των ρανταρ των πατριοτ + hawk . + καποια αναβαθμιση των osa απο αυτες που διαβαζουμε ανα καιρους στα διαφορα site + αναβαθμιση των επιγειων ρανταρ . ολα αυτα για να ειμαστε οκ . υ.γ τα φαντομ μπορουν να βαλουν μονο τους aim120b amraam , τα φ16 μπλοκ30 b και c5 μπλοκ 50 τα ιδια αλλα περισσοτερο με c5 τα υπολοιπα φ16 παιζουν με το αποθεμα των c5 c7 αρα και εδω χρειαζομαστε ενισχυση με νεες παραγγελιες

  • Είπαμε να μην είμαστε υπεραισιόδοξοι για την ΠΑ, αλλά μην θεοποιούμε και την THK! Η ΠΑ έχει στη διάθεσή της περισσότερα BVR όπλα για λιγότερα αεροσκάφη (καλύτερη αναλογία βλημάτων ανά αεροσκάφος) και τα τουρκικά αεροσκάφη είνια απολύτως πεπερασμένα. Για να μην μακρυγορούμε, πρώτα θα ξεμείνουν οι τούρκοι απο βλήματα BVR και μετά εμείς…

  • Άμα τα όπλα μας έχουν επιτυχία 50% ξέρεις που θα την πάνε την αεροπορία του σε τρεις μέρες οι Τούρκοι;
   Στο Ekecek, και θα θάψουν τα αεροπλάνα που τους έμειναν κάτω από την άμμο για να μην τα βρούμε.

 5. ενδιαφερουσα η τοποθετηση του αρθρογραφου.
  Θα ηθελα να παρατηρησω ομως οτι τα οπλα που χρησιμοποιουν τα επιθετικα ελικοπτερα εναντια σε στα σκαφη επιφανειας ειναι απο τα πλεον ακαταλληλα. Βασικα προκειται για τις εκδοσεις των πυραυλων εξοπλισμενες με αντιαρματικες κεφαλες τυπου ΗΕΑΤ που θεωρουνται μεν ιδαιτερα αποτελεσματικες εναντια σε ΤΘ αλλα συμβαινει ακριβως το αντιστροφο οταν προκειται για σκαφη επιφανειας. Εκει ειναι απαραιτητο τα κατευθυνομενα βληματα να διαθετουν κεφαλες με πυρομαχικο ΗΕ και πυροσωληνα χρονικης υστερησης για να εχουν την μεγιστη αποτελεσματικοτητα.
  Τωρα εαν στις πολυ γνωστες ασκησεις βλεπεται διαφορους ειδους Αντιαρματικα να βαλουν εναντιον στοχων επιφανειας σε ρολου «αντιαβακικου» οπως ειχε λεχθει στο παρελθον, στην πραγματικοτητα αυτα τα βληματα ειναι ακρως αναποτελεσματικα για οτιδηποτε ανωτερο απο βαρκα!

  Πχ.
  https://en.wikipedia.org/wiki/AGM-114_Hellfire

  https://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/agm-114-var.htm

  Blast-Frag Hellfire (AGM-114M)

  is intended to be a ‘K’ with a new warhead. Under developmen, it reached VX-9 in 2000. VX-9s effort will be to determine, among other things, if the missile will fly the same profiles, distances, and additionally look at what penetration capabilities it has. A number of different targets, which are the key to this test, are being considered. Of interest are bunkers, brick and concrete structures, APCs, Fast Patrol Boats (Tarantula, Houdong, and Boghammer), and other like targets in a variety of environments with different mission scenarios.

  Οι σουηδοι για παραδειγμα εχουν μια τροποιημενη εκδοση απο την Bofors την RBS17 ακριβως για αυτην την αποστολη.

  http://www.robotmuseum.se/Mappar/0E/Robothistorik/07_Coast/ARM_RB17.htm

  • η ελλαδα εχει παρει αριθμό βληματων AGM-144KBF με κεφαλη blust fragmentation ήδη απο την δεύτερη παραγγελία χελφάιρ την Κ και παρελαβε και τις δύο κεφαλές Α/Τ και BF

   • Εχετε δηκιο. Υπαρχει ενας αριθμος των ειδικοποιημενων εκδοσεων. Η κεφαλη που φερουν, επιτρεπει την βολη εναντια σε μικρα σκαφη επιφανειας, εως ΤΠΚ. Θα κανουν ομως περιορισμενη ζημια ομως σε ενα LST ή αναλογου μεγεθους πλοιο.

   • Από ποιές μονάδες του Ε.Σ προστατεύεται δηλαδή; Τη ταξιαρχία Μυνχάουζεν; Απόρρητα πράγματα μεν, αλλά μη δουλευόμαστε εδώ μέσα…

    • Για δική σας ενημέρωση όπλα φέρουν και άλλοι πλην του Στρατού. Λίγη προσοχή στις εκφράσεις δεν βλάπτει.

     • Το ότι και άλλοι φερουν όπλα, δε λέει κάτι… Ειδικά αν μας επισκεφτούν καταδρομείς… Ελπίζω αυτή τη ξεροκεφαλιά, να μη τη πληρώσουμε ακριβά. Βλέπε και παράδειγμα Λήμνου με το ανεπαρκεστατο 88 ΣΔΙ, να φυλάει ΜΜ40, σμηναρχία patriot? κλπ που υποτίθεται οι απέναντι δεν γνωρίζουν ότι έχουμε εκεί. .. Σε ποιές εκφράσεις αναφέρεστε;

 6. «Το γνωστό τουρκικό «παραμύθι» ότι ο πυθμένας του Ανατολικού Αιγαίου είναι προέκταση της γεωλογικής πλάκας της Ανατολίας που «βυθίζεται» στο Αιγαίο και ότι τα νησιά αποτελούν εξάρσεις αυτής της πλάκας»

  Το παραπάνω σχόλιο σας, το οποίο ακούω από πολλούς, δεν είναι παραμύθι, είναι η πραγματικότητα. Παραμύθι είναι ότι για τον ανωτέρω λόγω έχουν δικαιώματα σε κάτι που δεν τους ανήκει!

  • και γιατί φίλε μου με το ίδιο σκεπτικό αφου ειναι ο πυθμενας και τα νησια είναι προέκταση της ανατολίας δεν εχουμε εμείς δικαιωματα στην μικρα ασία? δηλαδη αν η μεγαλλη βρετανια ειναι προεκταση της ευρωπης εχει δικαιωματα σε αυτην η ολλανδια, βελγιο και γαλλία?
   στα διεθνή δικαστηρια ο ισχυρισμός με γεωλογικα στοιχεία δεν γινεται δεκτος στην συνθήκη για το δικαιο της θαλασσας και σε αλλες, για αυτο και η τουρκια δεν δεχεται και δεν υπογραφει την συνθήκη γιατι καταστρεφει το παραμυθι τους αλλα ανιθετα προσπαθει να συρει την ελλαδα σε διμερη συμφωνία εκτος δικαστηρίων ωστε να επιβαλει την θεωρία της.

   • Αυτό ακριβώς λέει και ο Gilan παραπάνω. Ότι δεν είναι λογικό να εγείρουν εδαφικές διεκδικήσεις στα νησιά αυτά, καίτοι είναι πράγματι η γεωλογική συνέχεια της Μικράς Ασίας. Αν ήταν έτσι το διεθνές δίκαιο, τότε κι εμείς θα έπρεπε να διεκδικούμε όλη την βαλκανική, η Ιταλία τις Άλπεις και η Ρωσία….όλη την υπόλοιπη Ευρώπη!!!

 7. Αρχικά η αποβατική δύναμη ειναι εφικτό να ειναι στοχοποιημένη ,και να βάλλεται στο Τουρκικό έδαφος.)χώροι Συγκέντρωσης).Τα μεταφορικά τουρκικά ελικόπτερα θα έχουν σοβαρό θέμα,με toύς Stinger,αλλά και τα αντιαρματικά όπλα (ακόμη και τα φορητά)του Ελληνικού Πεζικού.(Η χρήση τους δεν προυποθέτει τοπική αεροπορική υπεροχή) ,ειναι κρυμμένα και περιμένουν με υπομονή.(δείτε πώς πέφτει το Τουρκικό Ελικόπτερο απο τους Κούρδους) .Συμφωνα με τα δεδομένα οποιαδήποτε απόπειρα πτήσης ελικοπτέρων προς τη Χίο για παράδειγμα θα ήταν επιχείρηση αυτοκτονίας.για τους Τούρκους.Φυσικά μιλάμε σε μια κατάσταση που έχει γίνει διασπορά των δυνάμεων,εχει κληθεί τουλάχιστον η τοπική εφεδρεία ,και έχουν πιαστεί βουνά ,στενά και ραχούλες,.Το μπαράζ του Τουρκικού πυροβολικού θα ειναι σχετικά ισχυρό,αλλά θα έχει και αντίλογο.και σε γενικές γραμμές τα σημεία διασποράς επιλέγονται ώστε να μην μπορούν να βληθούν.κατά το δυνατόν .Λογικά θα κυκλοφορεί ενα ελληνικό υποβρύχιο,που δεν θα αφήσει εύκολα να περάσει κάποιο μεγάλο αποβατικό με βαριά όπλα.,(εκτος απο τα βλήματα των πλοίων του στόλου) Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων θα είναι πολύ μεγάλες και η καταστροφή ολική(ιδανικό πεδίο για αστική άμυνα αν χρειαστεί) .Επιπλέον οι μαχητές του νησιού *(ντόπιοι και μη) θα πολεμήσουν πολύ σκληρά,καθώς δεν υπάρχει έξοδος υποχώρησης ,και υπάρχει και η εντοπιότητα..Οι εξυπνάδες (οχι από εσάς) ,του τύπου ότι οι στρατιώτες μας είναι για χαβαλέ ενω οι Τούρκοι είναι οι καλύτεροι του κόσμου ,είναι χαζομάρες,,εκεί όλοι θα πολεμήσουν πρώτα για τη ζωή τους και την ομάδας τους (έτσι γίνεται στους πολέμους).Για μένα προσωπικά τα μεγάλα νησιά δεν θα πέσουν ποτέ ,Ούτε υπάρχει περίπτωση να μας πιάσουν στον ύπνο,γνωριζουμε ακόμη και τις αδειες στη Φωκαια .

 8. σαν βιντεοπαιχνίδι που του έχουμε βάλει cheat το σενάριο …. κρίμα που στον αληθινό κόσμο βαράνε πίσω και οι αντίπαλοι , αυτοί τους οποίους βάλατε μόνο για ντεκόρ και να παίζουν τα πτώματα , θα ρίχνουν και αυτοί και έχουν επίσης πού πράμα να ρίξουν …. το παραμύθι ότι αποκτήσαμε κάποιο υπερόπλο σαν την σάλπιγγα του Ιησού του Ναυή ένα πράμα καλά κρατεί

  • Τρολαρισμα….αγαπητε, δεν πηραμε πυρηνικα, αλλα ενα scout. Η αξια του ειναι υψηλη και αν θες μεσα στη μιζερια μας ειναι μια ανασα.

 9. Μια ερώτηση….τα ελικόπτερα θα έρθουν εδώ με απόθεμα πυρομαχικών ;;θα έρθουν δηλαδή και hellfire και ρουκέτες και σφαίρες ;;περιλαμβάνονται και αυτά στη συμφωνία;;ευχαριστω

  • O A/ΓΕΣ ειπε οτι θα ερθουν με πυρομαχικα (φανταζομαι εννοουσε βληματα των 0.50 κα ρουκετες).

 10. Αγαπητή πτήση ,με τα λεφτά αυτά εκσυχρονιζαμε κανένα Apache A+??με αυτό το κόστος εννοώ τα πήραμε γενικά σε καλη τιμή ;;η θα μπορούσαμε να κάνουμε με τα λεφτά αυτά κάτι με τα Apache??εχουμε πληροφορίες ποια θα είναι η mother base??

  • Εχω κεφια σημερα, εναμησι Α+ το πολυ. Αυτο θα περναμε…Απο οταν εκλεισε η γραμη παραγωγης το κοστος πηγε στον θεο…περιπου 70% ενος καινουργιου ΑΗ-64Ε

 11. Σωστή η τοποθέτηση του αρθρογράφου.
  Μου έκανε εντύπωση κάτι στην κατακλείδα :
  «εάν βέβαια ευτυχήσουμε να τα αποκτήσουμε.»
  Εννοείτε «εάν βέβαια προλάβουμε να τα αποκτήσουμε για να τα χρησιμοποιήσουμε» ;
  Γιατί οι υπογραφές έπεσαν ήδη.

 12. Καλημέρα σας,

  ενδιαφέρουσα η ανάλυση, μακάρι να είναι τόσο επιτυχής η χρήση τους αν έρθει εκείνη η ώρα.

  Η χρήση τους στο περιβάλλον του Αιγαίου (το έχω γράψει ξανά) έχει περισσότερο ενδιαφέρον σε συνδυασμό με τα μέσα του ΠΝ. Γνωρίζετε αν μπορεί το KW να μεταδώσει στοιχεία (έστω και σε μορφή κειμένου μόνο) χωρίς χρήση ασυρμάτου στις μονάδες επιφανείας του ΠΝ; Ακόμα κι έτσι να μην είναι πάντως, θεωρητικά θα μπορούν να προσφέρουν στοιχεία βολής, ώστε τα μέσα του ΠΝ να εκτελούν βολές υπό κάλυψη, κάτι που στο περιβάλλον του Αιγάιου είναι και εφικτό αλλά και καταστροφικό για τον οποιοδήποτε αντίπαλο. Στα μέσα του ΠΝ συμπεριλαμβάνονται και τα S-70B6.

  Στο σενάριο δεν λαμβάνεται υπ’όψη ότι από επίσημα χείλη έχει «διαρρεύσει» ότι αριθμός από KW θα μετασταθμεύει σε νησιά του Αιγαίου. Αν γίνει έτσι θα διαθέτουμε τη δυνατότητα του πρώτου πλήγματος Τουρκικών σχηματισμών ακόμα και στα παράλια της Μικράς Ασίας τις πρώτες ώρες της εισβολής.

  Το πρόβλημα είναι ότι θεωρείται δεδομένο ότι τα ελληνικά KW θα φέρουν AGM-114. Ας το πάρουμε απόφαση ότι με ρουκέτες και πυροβόλα θα επιχειρούν.

 13. ΤΑ -ΚΙOWA TOYΛAXIΣTON 2 AΠO ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 4-6 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ HELLFIRE ΔΙΟΤΙ ΤΑ ΑΠΑΤΣΙ ΕΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΠΙΖΟΥΝ ΜΕΙΖΟΝΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΕΝΔΕΗΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ,ΕΞ ΑΛΛΟΥ ΜΟΝΟ ΟΒΙΔΟΒΟΛΑ ΜΕ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΑ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ Ν’ΑΝΑΣΧΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΒΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΟΤΟΥ ΕΔΡΑΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΠΥΡΧΙΕΣ ΕΝΟΣ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΘΕΣΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ Τ’ΑΠΟΒΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΓΥΑΛΟΝΤΑΙ. ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΦΕΔΡΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ ΡΟΜΕΛ ΓΙΑ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ,Ο ΧΙΤΛΕΡ ΕΠΕΜΕΝΕ ΝΑ ΚΡΑΤΑ ΤΙΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΣ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΟΠΙΣΘΕΝ. {ΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ) ΒΕΒΑΙΑ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΒΕΒΑΙΩΤΗΣ ΟΤΙ Η ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΤΕΝΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΓΧΗΣ ΤΟ ΚΑΛΑΙ. *****ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΛΥΝΟΥΝ ΜΕ ΤHN OMΠΡEΛA ΤΩΝ S-400 ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ Ν’ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ S-300 ME NEO RADAR KAI AΓΟΡΑ 60 ΠΥΡΑΥΛΩΝ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΤΩΝ 250ΚΜ. ###ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΙ EXOSET MM40 ME BEΛHNEKEΣ ?????180KM ΠΑΝΤΩΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΕ Κ9-ΤΗUNDER TΩN 155mm ME BEΛΗΝΕΚΕΣ 40-52ΚΜ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗ ΘΡΑΥΣΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΓΚΑΙΡΟΦΛΕΓΗ ΒΛΗΜΑΤΑ. @@@@@Η ΧΡΗΣΗ ΑΝΤΙΑΠΟΒΑΤΙΚΩΝ ΝΑΡΚΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΥ.

 14. Παιδια διαβαζω ολα τα σχολια σας…ειλικρινα ενα θα πω…..θα πρεπει να ειναι πολυ παλαβοι οι τουρκοσποροι για να κανουν την λαθος κινηση……σιγουραντζα γιαυτους νιετ!….με καθε σεναριο θα τους στοιχησει πολυ ακριβα!

 15. Καλησπερα σε ολους…
  Εχετε σκεφτει τι θα γινει αν ενα βραδυ (μεταμεσονυκτια) πεταξουν χαμηλα για Σκυρο 2 τουρκικα sea-hawk φορτωμενα με ανδρες των bordo bereli;
  Θα ανακαταλαβουν το αεροδρομιο της 135 ΣΜ και της 22 Μοιρας των Patriot και…το παιχνιδι χαθηκε κυριοι.
  Ανακαταμβανουν το νησι και…το «ανταλλασουν» με καποιο ή καποια αλλα…
  Στη Σκυρο η οποια αποτελει την κεντρικη αμυνα της Χωρας μας…δεν υπαρχει μια μοναδα στρατου (για να μη πω μια μοιρα κ/δ) για να προστατευει τα Mirage…τους patriot…και τις συστοιχιες των exocet!
  Υ.Γ. οι τουρκοι γνωριζουν πιλυ καλα τα…του νησιου!

  • Όπως ήδη έχουμε γράψει, όπλα φέρουν κι άλλοι πλην του Στρατού. Πιστεύετε ότι Αεροπορία και Ναυτικό δεν το έχουν σκεφτεί; Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, μην τα πιστεύετε

   • Aσε που για να »ανακαταλαβεις» κατι , απαραιτητη προυποθεση ειναι να ητανε υπο την κατοχη σου πιο πριν και να το εχασες…

   • Καλα…σιγουρα οπλα φερουν και οι σμηνιτες και οι ναυτες…
    Επισης οπλα φερουν και οι κυνηγοι…!
    Αυτο καταλαβατε απ’αυτα που ειπα;
    Οχι μονο δεν εχουμε μοναδες στατου στο συγκεκριμενο νησι…αλλα δεν εχουμε και τα μεσα εγκαιρης προειδοποιησης για τα χαμηλως ιπταμενα μεσα.
    Δεν ειναι καθολου επιστημονικη φαντασια φιλτατε…ειναι ενα υποτιθεμενο σεναριο.
    Η αποσταση Αθηνας- Σκυρου ειναι 130 χλμ …Τενεδου- Σκυρου 160 χλμ.
    Φευγουν ε/π απ’το Μπαλεκισεκιρ στα πλαισια μιας «προγραμματισμενης» ασκησης για Τενεδο και φορτωνουν καταδρομεις οι οποιοι ειναι αρκετες μερες πριν στο νησι ντυμενοι πολιτικα ως τουριστες…

    • Και κάπου στην Τουρκία, κάποιος θα σκέφτετε ένα σενάριο όπου ΝΗ-90 με καταδρομείς, καταλαμβάνουν την Ίμβρο… Μην πιστεύετε ότι διαβάζετε, και μην θεωρείτε πως οι αξιωματικοί μας δεν είναι καλοί. Το αντίθετο, είναι πολύ καλοί. Και έχουν μεγαλύτερη φαντασία από κάποιες ιστοσελίδες…

     • Οk φιλος…
      Ειμαι «καινουργιος αναγνωστης» σας και ομολογω οτι εχετε μια απο τις καλυτερες ιστοσελιδες του ειδους ..
      Απλως ανεφερα κατι που διαβασα παλαιοτερα σε αλλο site …το οποιο μου προκαλεσε εντυπωση και (προσωπικα παντα) δεν μου φανηκε και πολυ Ε.Φ.
      Ευχαριστω για τον χρονο σας.

Comments are closed.