15.3 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΘΕΜΑ: Όταν τα OH-58D Kiowa Warrior και AH-64 Apache θα πολεμήσουν μαζί...

ΘΕΜΑ: Όταν τα OH-58D Kiowa Warrior και AH-64 Apache θα πολεμήσουν μαζί στο Ανατολικό Αιγαίο…

- Advertisement -

ΜΕΡΟΣ 2ο
Επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων Αεροπορία Στρατού
Πολεμώντας με τα Apache και τα Kiowa
Όταν η κατάσταση γίνει κρίσιμη και το μέτωπο κινδυνεύει να καταρρεύσει, οι υπερασπιστές του Έβρου και των νησιών του ανατολικού Αιγαίου γνωρίζουν ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα. Περιμένουν με αγωνία να ακούσουν τον γνώριμο ήχο των επιθετικών ελικοπτέρων, που με την τρομακτική ισχύ πυρός που διαθέτουν μπορούν να ανακόψουν την εχθρική επίθεση και να αποδεκατίσουν τις τουρκικές δυνάμεις, μέχρι να φθάσουν οι στρατηγικές εφεδρείες…
Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά τα πραγματικά επιχειρησιακά σενάρια μιας πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.

Τα OH-58D μπορούν να επανεξοπλίζονται σε απομονωμένες τοποθεσίες, με την βοήθεια μικρών αποσπασμάτων που θα μεταφέρουν όπλα και καύσιμα

ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Αποκρούοντας τον εισβολέα στο ανατολικό Αιγαίο
Από τις αρχές της δεκαετίας του 60 οι Τούρκοι, με αφορμή τα όσα συνέβαιναν τότε στην Κύπρο, μετέφεραν «έντεχνα» την κρίση και στο Αιγαίο και την γενίκευαν εκτοξεύοντας απειλές για τα νησιά στα ανατολικά του όρια, αμφισβητώντας στην πράξη την υπογραφή τους στη συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Μετά το 1974 η κατάσταση εκτραχύνθηκε, όταν η επιτυχής για την Τουρκία εισβολή και κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους την αποθράσυνε και από τότε άρχισε μεθοδικά να αμφισβητεί κάθε κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας στο Αιγαίο. Θέματα αμφισβήτησης όπως η υφαλοκρηπίδα, ο ελληνικός εθνικός εναέριος χώρος των 10 ναυτικών μιλίων, η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του βορείου Αιγαίου και η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα, ήταν απλά -και συνεχίζουν να είναι- το έντεχνο πέπλο της συνολικής αμφισβήτησης του status quo στο Αρχιπέλαγος.
Μελετώντας προσεκτικά τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις τους, διαπιστώνεται ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, μετά την κρίση των Ιμίων, υπάρχουν κάποια νησιά (π.χ. Χίος, Σάμος κ.λπ.), στα οποία οι γείτονες έχουν… «ιδιαίτερη αδυναμία». Η τελευταία εκφράζεται με τη συνεχή διεξαγωγή ασκήσεων γύρω απ’ αυτά, με την έκδοση ΝΟΤΑΜ για την αποφυγή από τη διεθνή αεροπλοΐα περιοχών αεροναυτικών ασκήσεων, που επιλέγονται έντεχνα ώστε να απομονώνουν γεωγραφικά τα συγκεκριμένα νησιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Το USS Lake Erie (CG 70) φιλοξενεί OH-58D Kiowa Warrior. Ας σκεφτούμε τις δυνατότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα πλοία του ΠΝ και η ΑΣΔΕΝ με φιλοξενία του τύπου κατά περίπτωση (U.S. Army Photo by Staff Sgt. Matthew G. Ryan, 25th Inf. Div. PAO)

Χίος 2020…
Η Χίος είναι ένα σχετικά μεγάλο νησί του κεντρικού Αιγαίου που τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχει στοχοποιηθεί από τους Τούρκους. Έχει μακρόστενο σχήμα και γεωγραφικά «ελέγχει» σε μεγάλο βαθμό την είσοδο-έξοδο του κόλπου της Σμύρνης, σημαντικό λιμένα και ναυτική βάση της Τουρκίας. Οι Τούρκοι θεωρούν τη Χίο και το νησιώτικο σύμπλεγμά της (Ψαρά, Αντίψαρα, Οινούσσες, Παναγιά κ.λπ.) φυσική και γεωλογική προέκταση της απέναντι τουρκικής χερσονήσου της Ερυθραίας, και η τυχόν κατάληψή της θα τους καθιστούσε «κλειδοκράτορες» στο κεντρικό Αιγαίο με αποτέλεσμα να ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις χωρικής θάλασσας. Το γνωστό τουρκικό «παραμύθι» ότι ο πυθμένας του Ανατολικού Αιγαίου είναι προέκταση της γεωλογικής πλάκας της Ανατολίας που «βυθίζεται» στο Αιγαίο και ότι τα νησιά αποτελούν εξάρσεις αυτής της πλάκας είναι ιδιαίτερα αγαπητό στην Τουρκία από τους κεμαλιστές κι έχει υιοθετηθεί πλήρως και από τους νέοοθωμανούς.
Τροφοδοσία με καύσιμα OH-58 Kiowa Warrior σε προωθημένη θέση. Μια εικόνα που μάλλον ο Ελληνικός Στρατός θα πρέπει να κάνει “συνηθισμένη” στο μέλλον (U.S. Army photo Sgt. 1st Class Eric Pahon, Task Force Poseidon Public Affairs)

Η διάταξη των δυνάμεων
Η Τουρκία προετοιμάζεται εντονότατα για τις επιχειρήσεις εναντίον των ελληνικών νήσων του Αιγαίου, οι δε εξοπλισμοί τους στον τομέα των αποβατικών μέσων απλά το επιβεβαιώνουν (σύντομα θα ασχοληθούμε ενδελεχώς με τους τουρκικούς ναυτικούς εξοπλισμούς). Η Στρατιά Αιγαίου σε περίπτωση επιχειρήσεων συγκροτεί Ειδική Διοίκηση Διεξαγωγής Επιχειρήσεων Αιγαίου, την EMOGK, υπό την οποία επιχειρούν η Ταξιαρχία Αμφιβίων Δυνάμεων-Πεζοναυτών με έδρα τη Φώκαια στην είσοδο του κόλπου της Σμύρνης: η 1η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με έδρα το Ντενιζλί στην κοιλάδα του Μαιάνδρου ποταμού, η 19η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία με έδρα το Αδραμύττιο στον μυχό του ομώνυμου Κόλπου απέναντι από τη Λέσβο, τουλάχιστον μία Ταξιαρχία Καταδρομών, το 30ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού και επιπλέον ταξιαρχίες που προωθούνται από το εσωτερικό της Τουρκίας.
Σε νησί αντίστοιχου μεγέθους με τη Χίο ενεργεί ολόκληρη η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, μια ακόμη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία και μια Ταξιαρχία Καταδρομών. Η προσφιλής τουρκική τακτική περιλαμβάνει δύο Τακτικά Αποβατικά Συγκροτήματα: το πρώτο μεγέθους αποβατικού συντάγματος (δύο τάγματα) και το δεύτερο μεγέθους ενισχυμένου αποβατικού τάγματος. Και τα δύο διαθέτουν ίλες αρμάτων μάχης και ενεργούν σε δύο διαφορετικές αποβατικές προσπάθειες, σε περιοχές που απέχουν μεταξύ τους: η κύρια, για παράδειγμα, προσπάθεια στην ανατολική-νότια Χίο και η δευτερεύουσα προσπάθεια στην ανατολική-βόρεια Χίο. Οι αποβατικές ενέργειες συνδυάζονται με 3-4 αεραποβατικές ενέργειες Λόχων ή Διλοχιών καταδρομών που επικάθονται με ελικόπτερα σε κατάλληλα υψώματα προκείμενου να αποκόψουν κύρια δρομολόγια, να επιδιώξουν τη συνένωση με τα προγεφυρώματα των ακτών και να αποσυντονίσουν-παραπλανήσουν-απασχολήσουν τις εφεδρείες του νησιού. Αναμένονται επίσης καταδρομικές ενέργειες από τη θάλασσα με ταχύπλοα σκάφη, για να συμπληρωθεί το χάος στο νησί.
Σοβαρό μειονέκτημα της Χίου είναι ότι η πρωτεύουσα του νησιού, και κύριο λιμάνι, και το αεροδρόμιο βρίσκονται στις ανατολικές ακτές του, με αποτέλεσμα να μην προσφέρονται με την έναρξη των επιχειρήσεων για μεταφορά εφεδρειών, αφού είναι πλήρως εκτεθειμένες σε προσβολή πυρών πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς ακόμη και από τα παράλια της χερσονήσου της Ερυθραίας. Επιπλέον, η τυχόν γρήγορη κατάληψη και εξασφάλισή τους, σημαίνει για τον αντίπαλο δυνατότητα απρόσκοπτης μεταφοράς ενισχύσεων που επίσης μαθηματικά σημαίνει -σε δεύτερο χρόνο- την «πτώση» του νησιού.
OH-58D Kiowa Warrior σε βολές ρουκετών 2.75-inch στο Αφγανιστάν (U.S. Army photo by Sgt. 1st Class Eric Pahon, Task Force Poseidon Public Affairs)

Πότε ενεργούν τα επιθετικά ελικόπτερα;
Τα επιθετικά ελικόπτερα επεμβαίνουν όταν όλες οι εφεδρείες του νησιού επίκειται να εμπλακούν και ο διοικητής της 96ης ΑΔΤΕ (Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής) δεν θα διαθέτει άλλα μέσα και δυνάμεις δραστικής επέμβασης στον αγώνα. Η μεταφορά σοβαρών ενισχύσεων από τον ηπειρωτικό χώρο προϋποθέτει τουλάχιστον ένα περίπου 24ωρο, που θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά και νυχτερινές ώρες. Αντίθετα δύο ΛΕΕΠ μπορούν εύκολα να μετασταθμεύσουν σε νήσο βατήρα (π.χ. τη Σκύρο) και από εκεί να εκκινήσουν για επιχείρηση στη Χίο.
Τα Apache ενεργούν εναντίον αποβατικών ή αεραποβατικών δυνάμεων με μικτό οπλικό φορτίο: 8 Hellfire, δύο καλάθους των 19 ρουκετών και πυρομαχικά 30 mm, σε ποσότητα σταθμιζόμενη με το συνολικά μεταφερόμενο βάρος και την εξ αυτού εκτιμώμενη κατανάλωση καυσίμου. Αντίστοιχα τα Kiowa Warrior ενεργούν με 2 Hellfire και δύο καλάθους των 7 ρουκετών, έκαστο. Ο ένας ΛΕΕΠ θα επιτεθεί με την ίδια τακτική που περιγράφηκε παραπάνω για τις επιχειρήσεις στον Έβρο εναντίον του κυρίου προγεφυρώματος. Μετά την κατανάλωση των Hellfire και την αρχική απομείωση του στόχου ακολουθούν μαζικές βολές ρουκετών των 70 mm. Η εκτόξευση 284 ρουκετών Μ261 MPSP-HE (19×2 για τα 6 Apache και 2×7 για τα 4 Kiowa) σημαίνει ότι 2.500 και πλέον βομβίδια θα διασπαρούν-εκραγούν σε μια έκταση 3-4 τετραγωνικών χιλιομέτρων ισοπεδώνοντας οτιδήποτε σε αυτήν την έκταση.
Ο δεύτερος ΛΕΕΠ θα αναλάβει να εκμηδενίσει το τουρκικό αεροπρογεφύρωμα διλοχίας καταδρομών, που ήδη περισφίγγει η ΙΛΑΝ (Ίλη Αναγνωρίσεως) της ΑΔΤΕ. Και πάλι η εκτόξευση 284 ρουκετών σε έναν λόφο έκτασης 200-300 στρεμμάτων και το εν συνεχεία «γάζωμα» με χιλιάδες βλήματα των 30 mm σε ό,τι κινείται και παρουσιάζει θερμικό ίχνος στα FLIR των ελικοπτέρων, απλά μετατρέπει τον λόφο σε καιόμενη έκταση όπου τίποτε δεν δύναται να επιβιώσει. Ο δρόμος που είχε αποκοπεί ανοίγει και συγκρότημα μηχανοκίνητου τάγματος -μια από τις εφεδρείες του νησιού- θα μπορέσει να διέλθει κατευθυνόμενο προς το βόρειο προγεφύρωμα. Η επιστροφή των 2 ΛΕΕΠ στη Σκύρο έχει ήδη αρχίσει, όπου τους αναμένουν Huey και Chinook φορτωμένα με πυρομαχικά. Η ΑΣΔΕΝ θα αποφασίσει αν θα πρέπει να επιστρέψουν στη Χίο για να «αποτελειώσουν τη δουλειά». Ήδη, όμως, τους χρειάζονται κάπου αλλού στο Αιγαίο, γιατί οι γείτονες δεν ενεργούν ποτέ εναντίον μιας μόνο νήσου, και ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να εξασφαλίσει το σκέλος πτήσης για 30 λεπτά -τόσος είναι ο χρόνος πτήσης από τη Σκύρο για το νότιο Αιγαίο- όπου απειλείται μια άλλη, ενδιαμέσου μεγέθους, νήσος…
Προφανώς τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά κι έχουν αναλυθεί από στοιχεία «ανοικτών» πηγών. Αναδεικνύουν όμως πέραν πάσης αμφιβολίας τη στρατηγική σημασία των Apache και τη δυνητική συνεργασία τους με τα Kiowa Warrior, εάν βέβαια ευτυχήσουμε να τα αποκτήσουμε.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο ptisidiastima.com στις 10/1/2018

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

85 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
85 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

RCH-155, το σύγχρονο γερμανικό οβιδοβόλο που παίρνει πρώτη η… Ουκρανία

Το πόσο έχει προχωρήσει ο εξοπλισμός της Ουκρανίας φάνηκε και από τη γερμανική ανακοίνωση ότι θα την προμηθεύσουν με 18 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα RCH-155 έναντι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Σε αβέβαιο μονοπάτι ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN

28
Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα από τα δυο βασικά προγράμματα που αναμένεται να μας αποδώσουν ικανά πλοία για...
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Μαρτίου 1913: Η απελευθέρωση της Αδριανούπολης από...

0
Oι ενωμένες Βουλγαρικές και Σερβικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πόλη της Αδριανούπολης από τους Οθωμανούς, μετά από τρίμηνη πολιορκία, κατά τον Α' Βαλκανικό πόλεμο.Η Αδριανούπολη...
- Advertisement -
Card image

Φεββρούαριος Τεύχος 033 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Ιανουάριος Τεύχος 032 ΠΤΗΣΗ 2023

Αγορά 3.99

Related News

Σε αβέβαιο μονοπάτι ο εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN

Ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού είναι ένα από τα δυο βασικά προγράμματα που αναμένεται να μας αποδώσουν ικανά πλοία για...

H Αίγυπτος χτίζει με καταιγιστικό ρυθμό φρεγάτες ΜΕΚΟ Α200ΕΝ

Η 4η αιγυπτιακή ΜΕΚΟ Α200ΕΝ (και η πρώτη τοπικής κατασκευής) χτίζεται με ιδιαίτερα γρήγορο ρυθμό στα Ναυπηγεία της Αλεξάνδρειας, όπως φανερώνουν οι φωτογραφίες που...

Κομισιόν: Τον Απρίλιο η πρόταση της για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ

Εντός του Απριλίου αναμένεται πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ,...