Kiowa… ή όχι Kiowa

55
5820

Η πιθανή απόκτηση 70 Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior (KW) από αμερικανικά πλεονάσματα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για τη σκοπιμότητά της, αναλύσεις των πλεονεκτημάτων, προβληματισμούς και ενστάσεις. Το κύριο άρθρο του τεύχους μας Μαρτίου (στα περίπτερα έως και αύριο 30-03) των Βασίλη Παπακώστα και Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη είχε σκοπό όχι να δαιμονοποιήσει ή να εκθειάσει τη δυνητική προμήθεια, αλλά να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, χωρίς να επεκταθεί σε μια ακόμη «βαρετή» παράθεση των χαρακτηριστικών του Kiowa Warrior.

Το άρθρο δημιούργησε αρκετές συζητήσεις στις οποίες και εκφράστηκαν πολλές απόψεις, λόγος που παραθέτουμε μια εκτεταμένη περίληψή του ως βήμα για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων.

Αντιγράφοντας από το άρθρο μας:

Μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο απόκτησης OH-58D είχε γίνει τη δεκαετία του 90 στο πλαίσιο της απόκτησης των AH-64A. O Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) απέρριψε τελικά το ενδεχόμενο για λόγους κόστους και επιχειρησιακής ασυμβατότητας, καθώς το ελληνικό δόγμα χρήσης του Apache είναι διαφορετικό από αυτό του Αμερικανικού Στρατού· που επιπλέον, από το 1985 «απομάκρυνε» σταδιακά τους δύο τύπους και άλλαξε τους κύριους ρόλους του OH-58D. Αν ανατρέξει επίσης κάποιος σε παλαιότερα ΕΜΠΑΕ (ή μάλλον σε… παραλειπόμενά τους), υπήρχε μια απαίτηση της Αεροπορίας Στρατού (ΑΣ) για απόκτηση είκοσι ελαφρών Ε/Π ένοπλης αναγνώρισης, αλλά αυτή δεν έλαβε ποτέ υψηλή προτεραιότητα και δεν προχώρησε καν σε στάδιο που θα οδηγούσε σε διαγωνιστική διαδικασία.

Στα τέλη του 2013 ο Αμερικανικός Στρατός αποφάσισε την απόσυρση του συνόλου των OH-58D κάτι που άνοιξε δυνητικά το παράθυρο για διάθεσή τους μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles). Υπό το πρίσμα αυτό και με κάποιες αρχικές πληροφορίες ότι η Ελλάδα ήταν μέσα σε αυτές της χώρες, δεν είναι παράξενο που από τις αρχές του 2014 εμφανίστηκαν διάφορα δημοσιεύματα περί «απόκτησης μεγάλου αριθμού Ε/Π Kiowa».

Οι «υποθέσεις εργασίας» όμως και οι «αναλύσεις» υποστήριζαν την απόκτηση των Ε/Π όχι μόνο για την κάλυψη αναγκών ένοπλης αναγνώρισης ή τη συνεργασία με τα AH-64, αλλά κάποιοι τα πρόβαλλαν ως τη λύση του «λίγο απ’ όλα»… ακόμη και ως μεταφορικά στη θέση των γερασμένων Huey (παρά την εξαιρετικά περιορισμένη μεταφορική δυνατότητά τους).

Στις 14/04/2016 δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα από την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία DSCA (Defense Security Cooperation Agency) ο πίνακας των παραχωρήσεων υλικού μέσω του προγράμματος EDA. Εκεί περιλαμβάνονταν για την Ελλάδα 70 OH-58D, ένας εξομοιωτής-βοήθημα για τη συντήρηση των Ε/Π (OH-58D AHIP, Composite Maintenance Trainer), δύο εξομοιωτές για τις διαδικασίες εκπαίδευσης πιλοτηρίου (OH-58D Cοckpit Procedures Trainer, Image Generator) και ένας εξομοιωτής για εκπαίδευση στα ηλεκτρονικά συστήματα και τον οπλισμό (OH-58 Armament/Avionic/Electrical Trainer). Τα ανωτέρω προέκυψαν από ειδοποίηση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στις 09/03/2016 και η αξία του εξοπλισμού υπολογιζόταν σε 86.514.800 δολάρια (το κύριο ποσό των 85.591.000 δολαρίων αναφέρεται στα Ε/Π). Το πρόγραμμα EDA αφορά παραχωρήσεις υλικού (ελικόπτερα, εξομοιωτές-βοηθήματα) στην κατάσταση «ως έχουν» («as is») και οποιοσδήποτε λοιπός εξοπλισμός ή υπηρεσίες (οπλισμός και παρελκόμενα, εκπαίδευση, υποστήριξη) δεν περιλαμβάνεται και δεν παραχωρείται δωρεάν. Πρέπει δηλαδή να ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία (LOR/LOA, Letter of Request/Letter of Offer and Acceptance) που θα προσδιορίζει το κόστος ώστε η συναλλαγή να γίνει μέσω FMS (με σχετική ανακοίνωση της DSCA προς το Κογκρέσο). Ως λοιπό εξοπλισμό ο Αμερικανικός Στρατός ορίζει επίσης οτιδήποτε έχει εγκατασταθεί στο Ε/Π εκ των υστέρων και φυσικά τα όπλα. To ελληνικό «πακέτο» φημολογείται ότι θα ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια δολάρια, αν και εκ πρώτης όψεως το ποσό αυτό δείχνει μάλλον υποτιμημένο. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το σχετικό αίτημα (LOR) για την εκκίνηση της διαδικασίας απεστάλη στις ΗΠΑ στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Κάποιες πηγές αναφέρονται σε πιθανότητα έναρξης παραδόσεων των Ε/Π από τις αρχές του καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει ότι οι εκπαιδεύσεις προσωπικού (τεχνικών και ιπταμένων) θα ξεκινήσουν μερικούς μήνες νωρίτερα.

Η απουσία ενός εναέριου μέσου με δυνατότητες ένοπλης αναγνώρισης στις τάξεις της ΑΣ αποτελεί αναμφισβήτητα έλλειψη που πρέπει να καλυφθεί. Ο κύριος λόγος απόκτησης των Kiowa Warrior δεν είναι μόνο η κάλυψη του συγκεκριμένου κενού αλλά και αρκετών διαφορετικών αναγκών και ελλείψεων στο στερέωμα της ΑΣ. Συγκεκριμένα, το Όπλο φαίνεται ότι προωθεί τη συγκρότηση δύο ταγμάτων με έναν αριθμό από τα Kiowa Warrior και την παραχώρηση 10 Ε/Π στη ΣΑΣ (Σχολή Αεροπορίας Στρατού). Ένας αριθμός από τα ΟΗ-58D αναμένεται να κανιβαλιστούν για προσπορισμό ανταλλακτικών προκειμένου να δημιουργηθεί αρχικό απόθεμα, περιορίζοντας έτσι το κόστος αξιοποίησης των Ε/Π σε αυτήν τη φάση.

Ο τελικός αριθμός ωστόσο των KW που θα αξιοποιηθεί συνδέεται και με τους σχετικούς περιορισμούς της «οροφής» της συνθήκης CFE (Conventional armed Forces in Europe), που υπενθυμίζουμε ότι προβλέπει για την Ελλάδα την κατοχή 65 επιθετικών Ε/Π. Εάν τα Kiowa Warrior χαρακτηρισθούν «Επιθετικά Ελικόπτερα», τότε με δεδομένη την ύπαρξη 28 AH-64A/AH-64DHA, τα KW που θα αξιοποιηθούν (εξαιρουμένων των Ε/Π που θα υπαχθούν στη ΣΑΣ, αφού πιθανότατα θα τους έχει αφαιρεθεί ο σχετικός εξοπλισμός) δεν μπορούν να υπερβούν τα 37.

Λαμβάνοντας ως δεδομένη την καλή κατάσταση των Ε/Π αλλά και τη δυνατότητα της ΑΣ να αξιοποιήσει τα OH-58D (βλέπε παρακάτω) μπορούν να εκτελέσουν πληθώρα ρόλων, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν σχετίζονται με τη χρήση τους στον Αμερικανικό Στρατό. Φυσικά, η αξιοποίηση των «ελληνικών Kiowa Warrior» θα εξαρτηθεί τελικά από τον οπλισμό (και εν μέρει τον εξοπλισμό) που θα τα συνοδεύει ή ίσως θα αποκτήσουν στο μέλλον (Hellfire, APKWS;).

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

* Δράση κατά αποβατικών δυνάμεων και σκαφών επιφανείας.

* Υποβοήθηση στοχοποίησης και κατάδειξη στόχων για αεροσκάφη της ΠΑ που χρησιμοποιούν LGB (οικογένεια Paveway).

* Παροχή δεδομένων στόχων, που δεν είναι άμεσα ορατοί, σε μονάδες επιφανείας του ΠΝ.

* Κατάδειξη στόχων ή και καταύγαση για Ε/Π S-70B-6 του ΠΝ που χρησιμοποιούν όπλα καθοδήγησης λέιζερ (AGM-114M1BF).

* Παροχή δεδομένων στόχων σε μονάδες Πυροβολικού. H δυνατότητα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις ενταγμένες μονάδες στην ΑΣΔΕΝ, οι οποίες θα κληθούν να πλήξουν εχθρικές δυνάμεις σε αποβατική επιχείρηση αλλά και στόχους στην εχθρική ενδοχώρα.

* Επιτήρηση πεδίου μάχης ή σε ειρηνική περίοδο επιτήρηση θαλάσσιων ή/και χερσαίων συνόρων χάρη στο συγκρότημα αισθητήρων MMS.

* Εμπλοκή μη/ελαφρώς τεθωρακισμένων στόχων υπό την κάλυψη του εδαφικού ανάγλυφου.

* Αντιαρματικό αγώνα σε συνεργασία με τα AH-64A/AH-64DHA καταδεικνύοντας στόχους σε συντονισμό (hunter-killer) ή δρώντας από κοινού με τα Apache ως αυτόνομες μονάδες βολής (σε περίπτωση ενσωμάτωσης AGM-114). Το OH-58D μπορεί να εμπλέκει-ιχνηλατεί έως και έξι στόχους ταυτόχρονα.

* Συνοδεία CH-47D, NH90 και UH-1H

* Δίωξη Ε/Π με την υιοθέτηση ATAS (Air to Air Stinger), υποδομή που διαθέτουν ορισμένα από τα Ε/Π που διατίθενται ως EDA.

* Ένοπλη αναγνώριση

* Μεταφορά προσωπικού ειδικών δυνάμεων

* Υποστήριξη ειδικών επιχειρήσεων

Πέραν όμως των ρόλων που θα κληθούν να αναλάβουν τα KW, η ένταξη και αξιοποίησή τους από την ΑΣ είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα, για το οποίο τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν μόνο κάποια σενάρια και… άφθονες εικασίες. Τα ελικόπτερα (με δεδομένο τον οπλισμό και τον εξοπλισμό τους), είναι κατάλληλες πλατφόρμες για προκεχωρημένη ανάπτυξη σε περιοχές ενδιαφέροντος (όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου), όπου ενταγμένα σε συγκροτήματα υψηλού χρόνου ετοιμότητας θα ενεργούν ως τοπικές δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Έτσι θα επιτρέπουν τις δυνάμεις άμυνας να επεμβαίνουν μέρα και νύχτα, σε ελάχιστο χρόνο και με μεγάλη ισχύ πυρός όπου και όταν απαιτηθεί, καταβάλλοντας έγκαιρα συντριπτικό πλήγμα στην εχθρική δύναμη (πριν αυτή εδραιωθεί). Είναι δηλαδή μια δυνατότητα που δεν υφίσταται σήμερα στα νησιά, παρά σε περιορισμένα μεγέθη, απαιτώντας ενισχύσεις από εναέρια μέσα (Apache) που θα έλθουν από την ενδοχώρα. Έτσι, η χρήση των OH-58D θα αποδεσμεύσει τα AH-64A/DHA, επιτρέποντας στα τελευταία να επικεντρωθούν στον κύριο ρόλο τους, τον αντιαρματικό αγώνα στον Έβρο.

OH-58D. Είναι αναγκαία η απόκτησή τους;

H απάντηση στο ερώτημα αυτό πριν από 10-15 χρόνια θα ήταν… ασυζητητί θετική, αν και ο αριθμός τους θα μπορούσε να είναι μικρότερος (πιθανώς σύμφωνα με την παλαιότερη επιχειρησιακή ανάγκη για ένα τάγμα ελικοπτέρων ένοπλης αναγνώρισης). Σήμερα όμως, με τις συνθήκες που υφίστανται και με αυτές που αναμένεται να εξελιχθούν, υπάρχει αυτονόητα σκεπτικισμός, δεδομένου ότι η εισαγωγή ενός νέου οπλικού συστήματος (η ύπαρξη των AB.206 είναι μάλλον αίολο να προσμετρηθεί) ενέχει απρόσκοπτη δυνατότητα υποστήριξης, στοκ ανταλλακτικών, οπλισμό, διαθέσιμα πληρώματα κ.ά. Εάν οι προϋποθέσεις αυτές δεν ικανοποιηθούν, η απόκτηση των OH-58D θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στην ΑΣ και θα στερήσει πόρους από άλλα προγράμματα που είναι πιο απαραίτητα.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται:

* Διαθεσιμότητα των πληρωμάτων.

* Απαραίτητες υποδομές.

* Υποστήριξη. Η εισαγωγή σε χρήση αεροπορικού υλικού έχει τις μεγαλύτερες απαιτήσεις τόσο σε προσωπικό όσο και υλικό.

Υπάρχει όμως και μια σειρά από ιεραρχημένες προτεραιότητες για την ΑΣ και θεωρούμε ότι η διάθεση κονδυλίων για τα Kiowa Warrior θα δυσχεράνει τα προγράμματα αυτά. Παραθέτουμε τις προτεραιότητες στις οποίες κατά την άποψή μας θα πρέπει να δοθεί έμφαση:

* H υποστήριξη των AH-64A είναι προβληματική και ενέχει μεγάλο κόστος λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ενώ είναι δεδομένη η απαξίωσή τους την ίδια στιγμή που ο αριθμός τους παραμένει σημαντικός για την ΑΣ. Πρέπει επιτέλους να αποφασισθεί ποιο θα είναι το μέλλον τους.

* Η απόκτηση βλημάτων AGM-114L για τα AH-64DHA και η αναπλήρωση των αποθεμάτων άλλων εκδόσεων Hellfire.

* Η ολοκλήρωση των παραδόσεων και πλήρης αξιοποίηση των NH90.

* Η σύναψη συμφωνιών FOS για τα Apache/NH90.

* H απόκτηση των επιπλέον 5 CH-47D από τα αμερικανικά αποθέματα.

* H απόκτηση UH-60Μ/L από τα αμερικανικά αποθέματα ώστε τα Huey να αποσυρθούν πλήρως.

Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι η απόκτηση των Kiowa Warrior είναι χρήσιμη υπό προϋποθέσεις και μόνον εφόσον αφορά στις πραγματικές ανάγκες για ένα Ε/Π ένοπλης αναγνώρισης και υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης ενός πλήρους «πακέτου» υποστήριξης και εξοπλισμού. Διαφορετικά, ό,τι αποφύγουμε τώρα θα χρειαστεί να το καλύψουμε μελλοντικά, ενώ στο ενδιάμεσο η προσπάθεια θα… υποφέρει ή και θα απαξιώνεται. Η ηγεσίες του ΥΕΘΑ, του ΓΕΣ και της ΑΣ θα πρέπει να κλείσουν τις «ανοικτές» πληγές του όπλου και κυρίως το ζήτημα των AH-64A και των NH90.

Το βήμα όμως στους αναγνώστες και τη γνώμη τους

55 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ξέρω πως προσπερνώ το βασικό θέμα του άρθρου, αλλά το παρακάτω μου έκανε πολλή εντύπωση, διαβάζοντάς το αρχικά στο περιοδικό:
  «Μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο απόκτησης OH-58D είχε γίνει τη δεκαετία του 90 στο πλαίσιο της απόκτησης των AH-64A. O Ελληνικός Στρατός (ΕΣ) απέρριψε τελικά το ενδεχόμενο για λόγους κόστους και επιχειρησιακής ασυμβατότητας, καθώς το ελληνικό δόγμα χρήσης του Apache είναι διαφορετικό από αυτό του Αμερικανικού Στρατού…»

  Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, τη δεκαετία του 90 πήραμε επιθετικά ελικόπτερα, ένα μέσο στο οποίο ο ΕΣ είχε μηδενική πρότερη εμπειρία, και ΑΜΕΣΩΣ αποφασίσαμε πως πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετικό δόγμα χρήσης γι’ αυτά απο αυτό του Αμερικανικού Στρατού, που είχε εμπειρία δεκαετιών σε αυτό το είδος μέσου (όχι πάντα με Apache); Με τι σκεπτικό;

  Ευχαριστώ

  • Με βάση το ελληνικό δόγμα που συνοψίζεται στις 3 παρακάτω παραμέτρους:
   1) Το έκτρωμα της ισόρροπης ανάπτυξης των 3 κλάδων των ΕΔ.
   2) Το έκτρωμα της αγοράς χωρίς διαγωνισμούς αλλά με απευθείας αναθέσεις.
   3) Το έκτρωμα της αγοράς οπλικών συστημάτων από τα δελτία ειδήσεων.
   Εξηγούμαι για να μην παρεξηγούμαι. Στα 80s θέλαμε 25 εξοπλισμένα ε/π. Λογικό και δίκαιο αίτημα. Τουτέστιν γκαζέλ, λυνξ, ΒΟ 105 κλπ,κλπ που «σουτάρουν» χοτ και τόου. Ωραία;
   Τότε κλαίγαμε πως ήταν όλα πανάκριβα και δεν είχαμε λεφτά.
   Αρχή 90s λόγω CFE, νάσου οι Αμερικάνοι και μας πουλάνε 20 κόμπρες για 30$εκ. 15 κανονικές και 5 εκπαιδευτικές. Τότε το κλάμα διπλό. Αφενός θέλαμε αυτές με το πυροβόλο αφετέρου πάλι δεν είχαμε φράγκα!!! Ωραία ως εδώ;
   Ε μετά τα ντέζερτ σιλντ και τα ντέζερτ σουόρντ κλπ,κλπ,κλπ η κυβέρνηση Μητσοτάκη πάει κι αγοράζει ότι πούλαγε στα δελτία ειδήσεων. Νάσου 500$εκ για τους απάτσηδες, νάσου 350$εκ για τα μουλουρουσου και ήθελε να πάρει και πάτριοτ αλλά που λεφτά! Κατάλαβες;
   Δηλαδή από το δόγμα ….. «δεν έχω μαντήλι να κλάψω και ομαλή μετάβαση από τα άοπλα χιούι στα α/τ ελικόπτερα, άντε και στις μεταχειρισμένες κόμπρες» πήγαμε στο δόγμα «χαι τεκ, εδώ και τώρα, κι όσο όσο»!
   Φυσικά εμείς οι ιθαγενείς άδικα χτυπάγαμε το κεφάλι μας πως με αυτά τα λεφτά αγοράζαμε άλλα 20 μαχητικά. Και πως με ένα πακέτο για 60 μαχητικά μπορούσαμε να κάνουμε μονομαχία ανάμεσα σε Λόκχηντ και ντασώ και να τα παραλάβουμε τουλάχιστον νωρίς.
   Και πες μου …. την βραδιά των Ιμίων τι χρειαστήκαμε τελικά; Πέρα από πολιτικούς και στρατιωτικούς και λαό με μέζεα.

   • Τα AH-1G που μας έδιναν οι Αμερικάνοι δεν μας έκαναν. Όταν ένα επιθετικό ελικόπτερο έχει πολυβόλο των 7,62 χλστ που να πας να πολεμήσεις με αυτό τους τούρκους ?? Επίσης ο αμερικανικός στρατός ήταν να σταματήσει να υποστηρίζει τους πυραύλους Tow στα επιθετικά ε/π του. Θα μας δημιουγούσε πρόβλημα η απόκτηση των AH-1G. Aυτό που μπορούσε να γίνει ήταν να κάνουμε μία αρχή με κάποια μεταχειρισμένα AH-1S για να μπούμε έτσι στον χώρο των επιθετικών ε/π, να αποκτήσουμε κάποια πείρα και μετά να πάμε στα Απάτσι. Μετά να κρατούσαμε τα Κόμπρα για τα νησιά και τα Απάτσι για τον Έβρο.
    Σε ότι αφορά τα Πάτριοτ η Π.Α ήθελε 10 συστήματα για να αντικαταστήσει τα Νίκη Ηρακλής. Έχοντας καλύψει την επικράτεια με 10 Πάτριοτ σου περισσεύουν πολλά μαχητικά για να μπορείς να ρίξεις στην μάχη από το να τα έχεις να κάνουν CAP επάνω από την Αττική κ.α περιοχές για να προστατεύουν σημαντικούς στόχους.
    Δεν μπορούν να πάνε όλα τα λεφτά στα μαχητικά και η Π.Α να πετάει με Τ-2 για εκπαίδευση, με ΑΒ-205 για SAR, να είχε ακόμη α/α συστήματα του ΄70 κ.α.

    • Η ουσία αγαπητέ δεν είναι στο ότι οι Αμερικάνοι μας έδιναν AH-1G, αλλά στα υπόλοιπα που γράφω. Αλλά και όσον αφορά τις κόμπρες το θέμα είναι πως θα μπορούσαμε να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες μας και να αποκτήσουμε εμπειρία στο θέμα, όπως άλλωστε γράφεις κι εσύ. Επίσης τα χρήματα καλύτερα να πηγαίνανε σε μαχητικά και όχι σε απάτσηδες. Αυτά μας λείπανε πραγματικά. Και φυσικά θα ήταν «έγκλημα» να έχουμε και απάτσηδες και κόμπρες. Απλά στα τέλη των 90s, αρχές 2000 θα μπορούσαμε να κάνουμε διαγωνισμό και να καταλήξουμε στο καταλληλότερο ε/π για μας, όχι απαραίτητα στο καλύτερο μοντέλο γενικώς. Και προφανώς οι παλιές κόμπρες να αποσυρθούν. Εννοείται πως με το κατάλληλο κλάμα του Μητσοτάκη στους Αμερικάνους και λίγη υπομονή οι Αμερικάνοι θα μας πάσαραν νεότερες κόμπρες αρχές 90s.
     Όσον αφορά τους πατριώτες, αυτό που γράφεις είναι μεταγενέστερο κουλούρι και αφορά τους PAC3. Την εποχή που λέω εγώ έπαιζε ο PAC1 με εμβέλεια 40χλμ και πολεμική κεφαλή βεγγαλικό. Αυτοί χτυπούσαν τους SCUD πάνω από το Ισραήλ, τους κόβανε στα 2 και τα κομμάτια πέφτανε σε κατοικημένες περιοχές. Αυτοί που λες και τελικά αγοράσαμε, βγήκανε για να καλύψουν αυτά τα μειονεκτήματα κυρίως. Με τους πατριώτες εποχής ντέζερτ στορμ ήθελες καμιά 40αριά για να κάνεις ότι κάνεις με 10 από αυτούς που έχουμε. Και φυσικά τότε τα φράγκα έπρεπε να πάνε σε μαχητικά διότι, εκτός των άλλων, είχαμε μόνο 80 3ης γενιάς και 200τόσες παλιατζούρες. Και μάλιστα αεροπορία 7 διαφορετικών(!) τύπων. Τα οικονομικά της άμυνας παίζουν τεράστιο ρόλο για την άμυνα γενικώς. Να έχουμε άμυνα που να μπορούμε να πληρώσουμε.

     • Δεν γινόταν να πάνε όλα τα λεφτά σε μαχητικά. Ακόμη και να αγοράζαμε τα AH-1S στα μισά της δεκαετίας του ΄80 θα τα είχαμε μέχρι σήμερα. Πάλι δύο τύπους επιθετικών ε/π θα είχαμε ακόμη και αν αγοράζαμε μετά το Σούπερ Κόμπρα… Κανείς δεν απέσυρε τα Κόμπρα του ή όποιο άλλο επιθετικό ε/π μετά από 20 χρόνια χρήσης. Οι ισραηλινοί ενώ αγόρασαν Απάτσι το 1990 είχαν τα Κόμπρα μέχρι πρόσφατα. Το ίδιο τα έχουν και άλλες χώρες. (συνδιασμό Kόμπρα-Απάτσι)
      Όπως και να είχε οι Πάτριοτ Πακ-1 ήταν πιο σύγχρονοι από τους Νίκη Ηρακλής της δεκαετίας του ΄60.

     • Τους Al Abbas χτυπούσανε αδελφέ. Scud χωρις πολεμική κεφαλή με εμβέλεια 900χλμ. Αυτοί συνήθως διαλύοταν κατά τη διάρκεια της τελικής βυθισης διότι είχε προστεθεί επιπλέον κομμάτι με καυσιμα στο σώμα του πυράυλου. Οπότε ο Patriot αναχαίτιζε ενά μονο τμήμα του πυραυλου ή αν τον χτυπαγε ολόκληρο τότε διαλύοταν στα δυο (όπως σωστά έγραψες και μπράβο που το θυμάσαι ) και τα κομμάτια του έπεφταν στο Τελ -Αβιβ.

   • dimitrov,σε ότι αφορά ειδικά τα «μουλουρουσου»,πρέπει,πιστεύω,να θέσω υπόψιν σου ότι μία μοίρα με 18 εκτοξευτές παρουσιάζει την ισχύ πυρός -με μία βολή- 16 μοιρών των 8 ιντσών και των 12 σωλήνων.(αυτό,το είχα διαβάσει στην «Πτήση»)
    Ειδικά με χρήση βομβιδοφόρων πυρομαχικών,ήταν,το 1990,το ιδανικό όπλο πυροβολικού μάχης με δυνατότητες απαγορεύσεως πεδίου μάχης.
    Αλλά και σήμερα,με βεληνεκές περί τα 80 χιλιόμετρα,ακόμη και χωρίς βομβιδοφόρα,έχει πολλές αρετές,και ἡ ολιγωρία με την οποία αντιμετωπίζεται ἡ αξιοποίηση ευκαιριών αποκτήσεως μεταχειρισμένων αλλά μερικώς αναβαθμισμένων εκτοξευτών,είναι εξωφρενική.
    Ἡ δέ απαξίωση των αποθεμάτων πυρομαχικών των αρχικών προσκτήσεων,άλλο μεγάλο κεφάλαιο.

 2. Δεν γνωρίζω κατά πόσο θα βοηθήσει την Α.Σ, εκτός αν λυθούν ΟΛΑ τα προβλήματα που αναφέρατε και εσείς.
  Τώρα αν κάνουν κανά πυρήνα για Ειδικές Αποστολές του στυλ OH-6…. θα ήταν ευχής έργο.
  Από εκεί και πέρα εάν δεν τα θέλουν για δολώματα της GBAD των απέναντι, τα βλέπω με κάδους για αεροπυρόσβεση ή τίποτα αερομετακομιδες….
  Κρίμα και αυτά….

 3. Τι να πει ο καυμενος ο αναγνωστης σε αυτά που συμβαινου και ζητατε την γνωμη του…απέναντι στην υπεροπλια των Ουνων θα πρεπει να σκεφτει αν θα παραλαβει δωρεαν υλικο γιατι δεν υπαρχουν οι ποροι για να γινουν εκμεταλλευσημα η κινδυνευουν αλλα μεγαλης σημασιας προγράμματα..

  Μονο η στρατιωτικη ηγεσια μπορει να απαντησει σε αυτό και κανενας άλλος..Παντως 50 εκατομμύρια ευρω δεν είναι πολλα -αν ισχυει αυτό το ποσο- και λογικα δεν μπορει να θεωρηθεί τροχοπεδη για αλλα προγράμματα…Ο Σαφα 500 εκατομμύρια πηρε και δεν μιλησε κανενας και κανουμε θεμα ένα ποσο κλασμα των οσων συμβαινουν..αλλα ας απαντησουν τεκμηρειωμενα αυτοι που ξερουν, εμεις τι να σχολιαζουμε περισσοτερο;

 4. Οποιος εχει «πεσει» σε σφηκοφωλια καταλαβαινει που αποσκοπει η αποκτηση τους . Ουσιαστικα οποιος επιχειρησει αποβιβαση δυναμεων σε νησι θα μαθει απο πρωτο χερι τι εστι «σφηκοφωλια» . Ολα τ αλλα ειναι για να χουμε να λεμε (οχι οτι δεν βοηθουν και σε αλλες «δουλειες») . Αυτος θα ειναι ο κυριως ρολος τους σ Ελληνικη υπηρεσια . Ο αριθμος ειναι μεγαλος και το ελικοπτερο ειναι πολυ γρηγορο και αρκουντως ισχυρο μεσο , ικανο να καψει οχι μονο επι της πραξεως μια αποβαση αλλα ακομα κατην ιδεα μιας αποβασης οσο ειναι στο μυαλο αυτων που τη σχεδιαζουν …

  • Eπειδή δεν τα ξέρεις αλλά τα φαντάζεσαι , σύμφωνα με τα λεγόμενα ιπτάμενων αξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού αν οι τούρκοι αποφασίσουν να κάνουν απόβαση σε νησί μας θα φροντίσουν να μην μπορεί να πετάει ούτε γλάρος επάνω από αυτό. Σε ότι αφορά τα στελέχη της Α.Σ δεν τις περισσεύουν για να μπορεί να διαθέσει αρκετά σε 8 νησιά για να επιχειρούν μόνιμα από αυτά τα Καιόβα. Ήδη η Α.Σ έχει τεράστια έλλειψη σε τεχνικούς.
   Ελικοπτεράκια σαν τα Καιόβα δεν μπορούν να ματαιώσουν αποβάσεις. Άμα το Καιόβα είναι αρκούντως ισχυρό όπως γράφεις τότε το Απάτσι τι είναι ??

   • Αν δεν με απατά η μνήμη μου, οι ορεσίβιοι Κούρδοι του PKK τον περασμένο Οκτώβριο κατέβασαν ένα τουρκικό F-16 με Igla στο Ιρακινό Κουρδισταν, ένα άλλο πάλι F-16 στο Diyarbakir τον Δεκέμβρη!! Οι Κούρδοι αυτά.
    Και οι Ιπτάμενοι Αξ/κοί λένε ότι δεν θα πετάει γλάρος…!
    Τα ούζα που τα πίνεις πες μας…
    Επειδή εσύ βέβαια γνωρίζεις… πες μας λίγο αναλυτικότερα για τη σύγκριση Apachi με Kiowas…
    για το επιχειρησιακό Δόγμα χρήσης καθενός… ξεχωριστά ή από κοινού (αν υφίσταται), το λόγο απόσυρσής τους και πρωτίστως αν με την υπηρεσία τους αυτά τα «ελικοπτεράκια» υπηρέτησαν το σκοπό χρήσης τους, καθώς και με τι αντικαταστάθηκαν.
    Ετσι για να διαφωτιστούμε λίγο…. εμείς οι άσχετοι…

    • Ότι οι κούρδοι και όποιοι άλλοι κατέρριψαν ένα ελικόπτερο ή αεροπλάνο με Ίγκλα, Στίνγκερ ή ότι άλλο δεν είναι το ίδιο με μια απόβαση σε νησί που θα του έχουν κάνει από πριν αεροναυτικό αποκλεισμό με δεκάδες F-16, με φρεγάτες, υποβρύχια, που θα το βομβαρδίζουν από ξηρά, θάλασσα, αέρα κτλ κτλ.
     Πριν γράψεις το ότι άσχετο βούτα πρώτα την γλώσσα στο μυαλό και άσε τις άσχετες συγκρίσεις.

    • Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ή Χ ή ΚΚ έχει πολλούς φίλους ανώτατους αξιωματικούς ε.ε. & ε.α., πρώην και νυν υπουργούς και γνωρίζει τα πράγματα από πρώτο χέρι εδώ και πολλά χρόνια και φροντίζει να το «δείχνει» σε blogs του «χώρου».
     Εσχάτως ανακάλυψε και το f16.net και παραθέτει κόπυ-πάστε όσα σχόλια μπορεί να μεταφράσει το translator της google.
     Βάλθηκε να μολύνει και την ΠΤΗΣΗ τώρα…

     Υ.γ: παίζει να είναι και ο Βερύκοκος… σχεδόν τις ίδια γράφουν

     • Έχω ανακαλύψει το F.16net εδώ και κάμποσα χρόνια, έχω να μπω σε εκείνο το σάιτ τουλάχιστον ένα με ενάμιση χρόνο, ποτέ δεν πήρα κάποιο σχόλιο από εκεί να το αντιγράψω και να το γράψω κάπου αλλού. Προφανώς με μπερδεύεις με άλλο Γιάννη όπως έχουν κάνει και φίλοι μου που με έχουν πάρει τηλέφωνο να με ρωτήσουν τι είναι αυτά που έγραψα στο χ ή ψ σάιτ ενώ αυτών τους έχω πει άλλα πράγματα. Με μπερδεύουν με άλλο Γιάννη. Όπως και εδώ υπάρχουν ακόμη 2-3 Γιάννηδες που γράφουν σχόλια.
      Σε ότι αφορά τους ανώτατους αξιωματικούς γνωρίζω αρκετούς και λόγω ενασχόλησης με τα αμυντικά θέματα και λόγω φιλίας γιατί έχω γνωρίσει αρκετούς επειδή στην δουλειά μου προμηθεύαμε τις ένοπλες δυνάμεις για σχεδόν 20 χρόνια.

     • Η ημιμάθεια & η ανεπάρκεια είναι ασυνείδητες νοητικές καταστάσεις που προσδιορίζουν το επίπεδο του σχολιαστή.
      Το γεγονός της σύγκρισης και μόνο μεταξύ Apachi & Kiowas επιβεβαιώνει το ανωτέρω συμπέρασμα όταν αγνοείται ότι η πρωταρχική αποστολή του 1ου είναι η καθαρή εμπλοκή & καταστροφή αντίπαλων επίγειων δυνάμεων εν αντιθέσει με τον κύριο σκοπό του 2ου που είναι η αναγνώριση, στόχευση, μετάδοση & ανάθεση εχθρικών επίγειων στόχων σε άλλες φίλιες Δυνάμεις ΠΖΝ ή ΠΒ καθώς και η περιορισμένη εμπλοκή τους με κύριο προτέρημα τις δυνατότητες αναγνώρισης ημέρας/νύκτας που προέκυψαν μετά το πρόγραμμα αναβάθμισής τους με το MMS και όχι μόνο…
      Ισως οι κάτωθι σύνδεσμοι σε βοηθήσουν να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου, ειδικά το manual σχετικά με τις δυνατότητες & τη πολυπλοκότητα χρήσης & χερισμού αυτού του Ε/Π…
      Αγαπητέ, λίγο μυαλό και καλής ποιότητος…
      https://fas.org/man/dod-101/sys/ac/docs/tc-1-248-cover.htm
      https://fas.org/man/dod-101/sys/ac/docs/charts/sld009.htm

    • Αγαπητέ, αν έριξαν με Igla οι Κούρδοι F-16, σκεφτείτε τί θα γίνει με τα OH-58 έναντι των νέων SHORADS & V-SHORADS που βάζουν σε υπηρεσία οι Τούρκοι.

     Επίσης, δεν το συζητάμε καν για το τί θα γίνει προ κάποιας απόβασης.

     • Δεν υπάρχει «αν».
      Τα Shorads με την εμβέλεια που έχουν που θα συναντήσουν τα Kiowas?
      Στην Μ.Ασία? πάνω στα αποβατικά? ή αφού έχουν αποβιβαστεί σε κάποιο νησί?
      Τι θα έχει γίνει? ή μήπως αεροναυτικός αποκλεισμός όπως γράφτηκε παραπάνω?

     • Φιλε μου ΕμΤ δεν θα πετουν ανεμελα σε μεγαλο υψος φωναζοντας «ριξτε μας ρε , βαρατε μας» . Για αυτο το λογο εχουν και τον ιστο πανω απ το στροφειο . Θα κρυβονται στο εδαφικο αναγλυφο και θα βλεπουν-στοχοποιουν την κατασταση , ενα μικρο pop up λιγων δευτερολεπτων αρκει για να επιτεθουν . Μετα λουφα παλι και ου το καθεξης . Δεν θα πανε οπως τα Χιουι στο Βιετναμ να κανουν κυκλους κα να βαρανε με τα πολυβολα τους , αν και μπορουν να το κανουν κι αυτο . Που θα προλαβουν να τα στοχοποιησουν τα SHORADSμεσα σε 5-10 δευτερολεπτα ; Περαν αυτου το να καταρριψει μικρο ελικοπτερο ενα μαχητικο αεροσκαφος ειναι πολυ πιο δυσκολη δουλεια απ οτι φαινεται . Με πυραυλο στα μηδεν μετρα απ το εδαφος ; Με ελιγμους και χρηση πυροβολου που λογο διαφορας ταχυτητας και ακαριαιου σχεδων «κρατηματος» του ελικοπτερου θα εχουμε ενα συνεχες overshooting ; Ασε που τα Kiowas φερουν και stinger (αν τον φορουν μερικα απο αυτα) πραγμα που μπορει να κανει τον κυνηγο … κυνηγημενο . Θα μπορει να μπει ενα F-16 σε διαδικασια ελιγμων χαμηλης ταχυτητας – χαμηλου υψους κυνηγωντας ελικοπτερακια που θα το εκθεσει (λουκουμι) στα SHORADS τα δικα μας ; Δεν θα υπαρχει ολοκληρη μεραρχια σε,μια αποβαση αλλα πολλες μικροτερες δυναμεις σε κυμματα και οχι κατ αναγκη σε μερος η σε ενα μονο νησι . Εκει κουμπωνει η ταχυτητα αντιδρασης των ελικοπτερων , στην αρνηση σε τοπο και χρονο δημιουργιας-διατηρησης οργανωμενων προγεφυρωματων (σε συνεργασια βεβαια και με αλλα μεσα) . Δεν ειναι Απατσι για να μπορει να σβησει σε μια εξοδο ολοκληρη μηχανοκινητη δυναμη , αλλα για για τις αρχικα μικρες δυναμεις αποβασης μια χαρα ειναι , και αν δεν υπαρχουν οι αρχικα μικρες δυναμεις ν ασφαλισουν την τοποθεσια δεν μπορουν να ερθουν οι υπολοιποι . Ακομα και σε περιπτωση αεραποβασης στα μετοπισθεν μπορουν να βοηθησουν , αφου το .50′ ειναι ιδιαιτερα φονικο ειτε στον αερα ειτε στο εδαφος . Αυτο το ελικοπτερακι ειναι ενα πραγματικο πολυεργαλειο που δεν μπορει ν αναγνωρισθει , να στοποιηθει και να βληθει εκ των προτερων οπως αλλες οχυρες τοποθεσιες και αλλα πολυ πιο αργα η στατικα μεσα . Φαντασου μονο ενα Helfire που χτυπα το πρωτο αρμα στην μπουκαπορτα του Α/Γ η ακομα χεροτερα μια ρουκετα να χτυπα τη γεφυρα πριν αυτο «πιασει» αιγιαλο , Απλα φαντασου …

  • Αγαπητέ ως έφεδρος λοχίας πεζοναυτών, 97Ε΄ ΕΣΣΟ, θα σου πω το εξής.
   Σε όλες της εκπαιδεύσεις που κάναμε για απόβαση το πρώτο πράγμα που μας έλεγαν είναι ότι δεν γίνεται απόβαση αν δεν υπάρχει υπεροχή σε αέρα και θάλασσα. Αν δεν έχει κλειδώσει η περιοχή από φίλιες δυνάμεις ώστε τα στρατεύματα να επιχειρήσουν χωρίς κίνδυνο από τα δυο αυτά στοιχεία δεν αρχίζουν επιχειρήσεις. Τώρα αν οι καλοί μας φίλοι είναι τόσο κουτοί ώστε να κάνουν απόβαση χωρίς να έχουν υπεροχή στην περιοχή αυτής ε τότε τι να πω.

   • Δεν γινετε να παρουν υπεροχη αεροπορικη η ναυτικη οι Τουρκοι σε κανενα μεγαλο νησι μας.Οσοι γνωριζουν ξερουν το γιατι.Οσοι δεν γνωριζουν δεν γινετε να εξηγησουμε δημοσια και καλως γινετε.Παντως για να επαιρναν υπεροχη θα επρεπε να κατσουμε να τους κοιταμε.

 5. Σε έναν υπερθετικό βαθμό ίσως να σχολίαζα – δεδομένου του γεωγραφικού αναγλύφου της χώρας και την ιδιαιτερότητα του αρχιπελάγους – ότι τα Kiowa ίσως να είναι πιο απαραίτητα (με AGM-114 στο οπλοστάσιό τους) απο ότι τα AH-64A/D που έχει η Α.Σ. ήδη στο οπλοστάσιό της…
  Απο εκεί και πέρα, θα πρόσθετα πως έχοντας στο νού τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε υλικό, θα ταίριαζε εξαιρετικά και μια λαϊκή παροιμία…» γάιδαρο του χάριζαν και τον κοίταγε στα δόντια»

  Εξαιρετική η ανάλυσή σας για ακόμη μία φορά.

 6. Πρέπει να τα πάρουμε αυτά τα ελικόπτερα . Και να ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν καινούριους πιλότους γιατί δεν θα έχουμε πληρώματα να τα επανδρώσουμε .-

 7. Η αξιοποίηση θα είναι δύσκολη αλλά πως θα μας φαινόταν αν δεν παίρναμε τα ελικόπτερα και μετά από λίγο καιρό καταλαβαίναμε ότι τα χρειαζόμαστε?
  Ίσως είναι καλύτερα να τα πάρουμε, τα Apache είναι λίγα και ακριβά χρειάζεται ένα ελαφρύτερο ελικόπτερο.
  Αν δεν τα παραλάβουμε πολύ πιθανόν να επαναληφθεί το ίδιο λάθος που έγινε με τα μεταχειρισμένα LEO2A4 που ενώ υπήρχαν διαθέσιμα άρματα, αφέθηκε η ευκαιρία να αποκτήσουμε μερικά ακόμα και τώρα πρέπει να υπηρετούν παλαιότερα άρματα.
  Σκέφτομαι την περίπτωση που κατά τη διάρκεια μιας απόβασης σε νησί, η τουρκικής επίθεσης στον Έβρο, οι επιτιθέμενοι σε έναν κρίσιμο τομέα δεχθούν επίθεση από 15-20 Kiowa, θα βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
  Τα Kiowa θα είναι πολύ ουσιαστικότερο μέσο σε πτήσεις επιτήρησης από τα huey που χρησιμοποιούνται σήμερα, και αρκετά από τα τελευταία μπορούν επιτέλους να αποσυρθούν μετά τα καλά νέα για chinook και ΝΗ-90.
  Κατά τη γνώμη μου πρόκληση θα είναι η επάνδρωσή των ελικοπτέρων με προσωπικό και σε κάποιο βαθμό η εξασφάλιση όπλων και πυρομαχικών, αλλά οι ρουκέτες κατευθυνόμενες με λέιζερ είναι καλή και φθηνή λύση και μερικά AGM-114 μπορούν να αποκτηθούν σταδιακά σε μικρές παρτίδες.

 8. Απαράβατος όρος για να επιχειρεί η ΑΣ στο ανατολικό Αιγαίο, έστω και τοπικά, είναι η εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής από την ΠΑ. Οι τρέχουσες εξελίξεις οδηγούν σε τεχνολογική υστέρηση την ΠΑ με πιθανά δυσάρεστα αποτελέσματα, που δημιουργούν αμφιβολίες για την ικανότητα επιβίωσης των μέσων της ΑΣ σε περίπτωση επιχειρήσεων.
  Η συζήτηση για την αξία των OH-58D θα πρέπει να ειδωθεί και υπό αυτό το πρίσμα, αν και οι εξελίξεις δείχνουν ότι θα τα φορτωθούμε ανεξάρτητα από την άποψη της στρατιωτικής ηγεσίας, ίσως και επειδή κάποιος ψεκασμένος υπουργός ήθελε να πιλοτάρει περιχαρής Kiowa …

 9. Ποια C.F.E βρε παιδιά? Κενό γράμμα είναι! Κατά τα άλλα, αν πάρουμε τα KW, μας βλέπω σύντομα να αποσύρουμε τα AH-64A+(αν όχι όλα, κάποια για τη διατήρηση των υπολοίπων). Αν αποδεσμεύσουν τπτ AH-64D τα αμερικανά, θα μας εξυπηρετούσε αφάνταστα(μιας και η Boeing είναι για κλωτσιές σχετικά με τα κοστολόγια εκσυγχρονισμού και τους εκβιασμούς της…).

 10. Η σημασια τους εγκειται πρωταρχικα στις αντιαρματικες ικανοτητες που εχουν αυτα τα ελικοπτερα. Παρα την «ελαφροτητα» σε σχεση με τα AH64, αυτο δεν σημαινει οτι δεν μπορει να ειναι το ιδιο αποτελεσματικα. Απο οσα θυμαμαι, απο την δεκαετια του ’80 το προβλημα της παρουσιας σημαντικου αριθμου επιθετικου ή/και εξοπλισμενων ελικοπτερων αποτελουσε θεμα συζητησης σε σχεση με το αμυντικο προβλημα στην Θρακη. Εαν δεν κανω λαθος, απο την αρχη ειχε αποφασηστει η συγκροτηση 3 Ταγματων στην ΑΣ με αποστολη την αντιαρματικη αμυνα. Εαν δεν απατωμαι απο τοτε η επιλογη εγινε μετα απο χρονοτριβη μεταξυ των εξοπλισμενων Α109 (το 1988 περιπου) και των ΑΗ64 ( το 1992). Ειχε θεωρηθει σαν η ποιο ενδεδειγμενη η αγορα των ΑΗ64. Η ελλειψη επαρκους χρηματοδοτησης (αραγε γιατι;) ειχε οδηγησει στο «σπασιμο» της παραγγελειας σε περισσοτερες απο μια τμηματικες αγορες. Με τα OH58D λυνονται ολα τα ποσοτικα προβληματα που διατηρουνται απο το 1992, ετος που αγοραστηκαν τα πρωτα ΑΗ64.
  Τωρα η αναφορα για πιθανη χρηση σε ρολο αποκρουσης αποβαση σε νησιωτικο περιβαλον, θεωρω οτι ειναι μαλλον η λιγοτερο ενδεδειγμενη. Η ποιο πιθανη και λογικη χρηση τους, ειναι σε συνδιασμο, μαζι με τα ΑΗ64, σε ενα κλασικο μειγμα «High-Low». Η θρακη ειναι το ποιο πιθανο πεδιο χρηση τους. Επισης δεν θα υποτιμουσα τις απαιτησεις Αντιαρματικης ή και αλλης προστασιας των λεγομενων «ελαφρων» μοναδων του ΕΣ. αναφερομαι ιδιαιτερα στην 71η Αερ/νη ΤΞ και στο 2ο Συνταγμα Αλεξ/των, σε αερομεταφερομενες επιχειρησεις, σε συνδιασμο με τα αλλα μεσα της ΑΣ & ΠΑ.

 11. Εξαιρετική τοποθέτηση.

  Παρακαλώ σημειώστε τα παρακάτω:
  1. Υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα επάνδρωσης στην Α.Σ. Οι χειριστές λείπουν, πράγμα που πολλές φορές έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα να γίνει πιο ευρεία η δεξαμενή των στελεχών που μπορούν να γίνουν χειριστές Ε/Π. Παράλληλα λοιπόν με την απόφαση για ένταξη (και μάλιστα σε τέτοιο αριθμό) οποιουδήποτε νέου τύπου, πρέπει επιτέλους να ληφθεί μια απόφαση για αυτό το θέμα.
  2. Για ακόμα μία φορά αποδείχτηκε η έλλειψη σοβαρού προγραμματισμού στον Ε.Σ. Δε μπορώ να φανταστώ το πως 20 χρόνια μετά τα OH-58 κρίνονται απαραίτητα (και μάλιστα ενώ ήδη ο Ε.Σ. έχει σε υπηρεσία τα AH-64) και τότε (ενώ καλά-καλά δεν είχαμε ούτε αντίστοιχο δόγμα) είχαμε αποφασίσει ότι δεν χρειάζονται. Πόσο μάλλον ενώ ξέρουμε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής επικράτειας και το ότι πάντα είχαμε να αντιμετωπίσουμε έναν αριθμητικά υπέρτερο αντίπαλο.
  3. Η ένταξη των OH-58 έχει -εννοείται- επιχειρησιακά οφέλη, όμως θα πρέπει να λάβουμε υπ’όψη ότι είναι υλικό με πολλά χρόνια στην πλάτη του. Και δε μιλάμε για οχήματα εδάφους, μιλάμε για Ε/Π όπου μια αστοχία υλικού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ζωών. Χώρια ότι, θα αποκτήσουμε τώρα υλικό το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε ορίζοντα μικρότερο της δεκαετίας θα χρειαστεί αναβάθμιση/ανακατασκευή για να παραμείνει τουλάχιστον αξιόμαχο.
  4. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σκεφτόμαστε τί έχει να αντιμετωπίσει το OH-58. Η άλλη πλευρά λοιπόν εντάσσει σε υπηρεσία αντιεροπορικά μικρού και μέσου βεληνεκούς, χώρια τα επιθετικά Ε/Π A109. Τουλάχιστον τα αντιεροπορικά, για το AH-64 είναι σημαντική απειλή. Το OH-58 θα μπορέσει να ανταπεξέλθει;

  Βάσει όλων των ανωτέρω, προσωπικά θεωρώ πιο σωστή τη διάθεση των κονδυλίων σε άλλη κατεύθυνση. Είναι σημαντικότερη η ανάγκη της αναβάθμισης των AH-64A, της συμπλήρωσης των αριθμών των διαθέσιμων πυρομαχικών, χώρια την ανάγκη για ανταλλακτικά για όλους τους διαθέσιμους τύπους.

 12. Η συγκεκριμένη προμήθεια είναι θετική για πολλούς λόγους.
  Εκτός από την αναμφισβήτητης επιχειρησιακή τους χρησιμότητας, δίνουν ένα μήνυμα τόσο στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό της χώρας ότι οι Ελλάδα δεν έχει παρατήσει την πολεμική της μηχανή παρά την δεινή της οικονομική κατάσταση και ότι η τελευταία παραμένει αξιόμαχη και αποτελεσματική.

  Όσον αφορά τώρα την συγκεκριμένη προμήθεια, νομίζω τα μείζονα είναι:
  1) Να συνοδευτεί από τα κατάλληλα οπλικά συστήματα κατευθυνόμενες ρουκέτες/Hellfire*
  2) Να περιλαμβάνει συστήματα αυτοπροστασίας.
  3) Να διασφαλιστεί η απροβλημάτιστη υποστήριξη τους, τουλάχιστον για τα αμέσως υπόλοιπα χρόνια.

  Το ιδανικότερο στο θέμα των Hellfire, θα ήταν η απόκτηση του μοντέλου L το οποίο να προωθηθεί στα AH-64D σε συνδυασμό με φθηνότερες εκδόσεις για αξιοποίηση από τα KIOWA και συμπλήρωση των αποθεμάτων γενικότερα.

  Τέλος θα ήθελα να επισημάνω την κατά την άποψή μου αρνητική στάση πολλών συντακτών του χώρου της άμυνας για οποιαδήποτε απόπειρα προμήθειας υλικού τα τελευταία χρόνια.
  Θα ευχόμουν να έβλεπα αντίστοιχη επιφυλακτικότητα το διάστημα 1996-2004 όταν ο αμυντικός τύπος εκθείαζε τα πάντα, συνήθως χωρίς την παραμικρή αναφορά στις σκανδαλώδεις συμβάσεις που υποθήκευσαν το αξιόμαχο των ΕΔ και το μέλλον της χώρας

 13. Ο κατά δήλωση του ελικοπτεράς, ο Καμμένος, ψάχνει να φέρει ότι ελικόπτερο υπάρχει διαθέσιμο από τις Η.Π.Α για ένα κύριο λόγο. Για να φανεί ότι έκανε έργο στο υπουργείο του.
  Μην νομίζει κανείς πως θα δυναμώσει η μεταφορική ικανότητα της Α.Σ επειδή θα αποκτήσει ακόμη 10+5 Σινούκ. Από τα 25-30 Σινούκ της το ζητούμενο θα είναι να μπορούν να πετάξουν τα 15. Έτσι έχουν τα πράγματα.
  Σε ότι αφορά τα Καιόβα υπάρχει πρόβλημα στο να δημιουργηθούν υποδομές στα νησιά, και να βρεθούν οι χειριστές και οι τεχνικοί για αυτά. Η έλλειψη σε χειριστές και τεχνικούς είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχει τάγμα ε/π που έχει περισσότερα ελικόπτερα από ΄τι τεχνικούς. Ο κάθε άσχετος νομίζει πως με αυτά τα 70 ελικόπτερα (που δεν θα πετάνε ούτε τα μισά) θα σταματήσουμε εχθρικές αποβάσεις, ότι είναι αρκούντως ισχυρά (στρατικοποιημένη έκδοση πολιτικού ελικοπτέρου, με ένα-δύο πυραύλους και 7 ρουκέτες ή ένα πολυβόλο…) και πράσινα άλογα.
  Αν υπάρχει ένας λόγος που είναι απαραίτητα τα Καιόβα αυτός είναι γιατί τα 19 Απάτσι -Α θα αποσυρθούν στο μέλλον. Ήδη είναι λιγότερα…. (ξέρω πόσα) Έτσι η αντικατάσταση της ποιότητας (Απάτσι) θα γίνει με την ποσότητα (βλέπε ελικοπτεράκια Καιόβα) Σαν να αποσύρεις Φερράρι-360, την αντικαθιστάς με Φίατ Πούντο έκδοση 60 άλογα…. Και άντε μετά να βγεις πρώτος αν χρειαστεί να κάνεις κόντρα… Αλλά που να του κόβει του μέσου Έλληνα που με τα Καιόβα νομίζει ότι θα πετάξουμε τους τούρκους στην θάλασσα, πως θα ματαιώσουμε αποβάσεις, πως είναι αρκούντως ισχυρά κτλ Εδώ δεν μπορούμε να παρουμε τα Εξάρχεια και ο μέσος Έλληνας πιστεύει πως θα πάρουμε την Πόλη. Τι να λέμε τώρα…
  Πάλι καλά που δεν έγραψε κάποιος πως με τα Καιόβα θα μπούμε στην ,,Αγιασοφιά,,.
  Δεν υπάρχει σωτηρία που να μας δώσουν από 200 Φ-22, Απάτσι Γκάρντιαν, Φ-35, Τόμαχωκ, κτλ. Θα τα απαξιώσουμε, οι διαθεσιμότητες τους θα είναι για τα πανηγύρια, δεν θα τα εκσυγχρονίσουμε ποτέ, ούτε καν ανταλλακτικά δεν θα αγοράζουμε κ.α πολλά. (βλέπε και C-27J, NH-90, υποβρύχια χωρίς νέες τορπίλες, άρματα χωρίς πυρομαχικά κ.α)
  Πολλοί λίγοι έχουμε καταλάβει πως έχουν τα πράγματα. Οι υπόλοιποι κοιμούνται όρθιοι 25 ώρες το 24ώρο και ξέρουν μόνο να λένε ότι θα πάρουμε την Πόλη, για το ξανθό γένος που θα πολεμήσει για εμάς, τις προφητείες του κάθε Παίσιου, το χιλιαρμένο και τα εξαμίλια κτλ πράσινα άλογα.

  • Παρότι έχω τοποθετηθεί διαφορετικά παραπάνω, τολμώ να πώ πως ή άποψή σου είναι ρεαλιστική και ενδιαφέρουσα.
   Σαφέστατα, απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουν αξία τα KIOWA είναι η πλήρης και ανελλιπής υποστήριξη των όπλων που ήδη διαθέτει η ΑΣ και όχι μόνο.
   Η πραγματικότητα είναι αυτή: «Δεν υπάρχει σωτηρία που να μας δώσουν από 200 Φ-22, Απάτσι Γκάρντιαν, Φ-35, Τόμαχωκ, κτλ. Θα τα απαξιώσουμε, οι διαθεσιμότητες τους θα είναι για τα πανηγύρια, δεν θα τα εκσυγχρονίσουμε ποτέ, ούτε καν ανταλλακτικά δεν θα αγοράζουμε κ.α πολλά. (βλέπε και C-27J, NH-90, υποβρύχια χωρίς νέες τορπίλες, άρματα χωρίς πυρομαχικά κ.α) »
   Μεταξύ πλήρους υποστήριξης όλων των όπλων έναντι απόκτησης 70 KIOWA σαφέστατα προτιμώ το πρώτο…

   • Δεν τιθεται θεμα του ενος ή του αλλου….
    Ποτε δεν υπηρξε και κατα τη γνωμη μου καλο θα ηταν να μη συγκρινουμε ανομοια πραγματα…

  • Σεβαστή η γνώμη σου αλλά δεν υπάρχει λόγος να χαρακτηρίζεις με τέτοιο τρόπο όσους έχουν αντίθετη άποψη. Αυτοακυρώνεσαι.

  • Φιλε ειλικρινα εισαι στρατιωτικα εντελως ασχετος.Εκτος αν παιρνεις απο «καπου»μισθο να γραφεις αυτα που λες.Δεν ξερεις καν τι γινετε με στρατιωτικα ζητηματα

 14. Nα αναφερουμε επισης οτι η ΑΣ με διαδοχικες συμβασεις εχει προμηθευτει περιπου 1500+ Hellfire και 16000 Ζuni….
  Δεν τα λες και λιγα….Καμποσα εχουν βληθει σε ασκησεις εκτοτε…
  Tα AGM-114 L ετσι κ’αλλιως επρεπε να αγορασοτυνε.Μακαρι να αγοραστουνε με αφορμη τηνν ελευση των Kiowas….

  Ποιος το΄πε για το γάιδαρο και τα δοντια?
  Τα πες ολα Χρυσοστομε !!!!!!!!!

 15. Ευχαριστώ την ΠΤΗΣΗ για την σύνοψη του άρθρου.

  Εγώ, ως άσχετος χαρτογιακάς ΔΕΝ έχω τεκμηριωμένη άποψη, πέρα από τα προφανή (υπηρέτησα θητεία, πληρώνω φόρους, ίσως όχι και τόσο προφανή τώρα που το σκέφτομαι).

  ΔΕΝ είμαι ούτε υπέρ των θριαμβευτικών, ούτε υπέρ των πεισιθανάτιων αλαλαγμών, αλλά κλίνω υπέρ, με την λογική του ότι χρειαζόμαστε ό,τι μπορούμε να αποκτήσουμε, δεδομένης της απειλής.

  Απολαυστικό πάντως το »Εδώ δεν μπορούμε να παρουμε τα Εξάρχεια και ο μέσος Έλληνας πιστεύει πως θα πάρουμε την Πόλη. » του Γιάννη.

 16. 1) Το Kiowa δεν έχει ως πρωταρχική αποστολή τον αντιαρματικό αγώνα και δεν πρόκειται να τον αναλάβει στον Ε.Σ.
  2) Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να ξεκινήσει σχολείο χειριστών (ουρές θα κάνουν οι απόφοιτοι από ΣΜΥ & ΣΣΕ)
  3) Δεν είναι δυνατόν να μας παραχωρείται από οπουδήποτε υλικό ως brand new & state of the art.Συν Αθηνά και χείρα κίνει.
  4) Να υποθέσω ότι και αν παραλαμβάναμε κάποιον αριθμό από τα αποθέματα των MQ-1 Predator…δεν θα μας έκαναν και αυτά ε? Ή μήπως τα ΑΒ ή Kidd θα έρθουν «κουστουμαρισμένα» ?
  5) Τα εκατομμύρια που πετάγονται για τα P3 δεν τα σκεφτόμαστε?
  6) Μἠπως έχει γίνει γνωστό πότε και ποιά αναβάθμιση θα γίνει στα ΑΗ-64 και με ποιό κόστος?
  ]
  Λέω εδώ και καιρό…»αχ αυτές οι αεροπορίες»..

 17. @ΓΙΑΝΝΗΣ Άποψη μου είναι Γιάννη πως μια χώρα με περιορισμένες δυνατότητες δεν πρέπει να εγκλωβίζεται σε εκτρώματα όπως αυτό της ισόρροπης ανάπτυξης. Τι θα πει δεν μπορούν όλα τα λεφτά να πάνε στην ΠΑ; Τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη την κατάλληλα στιγμή. Ποιά ήταν τότε; Tα 160 εφ16 της ΤΗΚ. Ποιός αμφιβάλλει πως η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου θα έκανε κίνηση ματ αν πχ κατεύθυνε και τα χρήματα των ΜΕΚΟ200ΗΝ στην αγορά του αιώνα και φυσικά αγόραζε έναν τύπο μονοκινητήριου μαχητικού; Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να αγοράσει κι εκείνη 160 εφ16 ή μιράζ2000. Μετά ας ερχόταν ο Μητσοτάκης να πάρει ότι έπρεπε π.χ. φρεγάτες. Τη βραδιά των Ιμίων που ήταν οι φρεγάδες; Η μια στο στόλο, οι άλλες 3 στα ναυπηγεία.
  Πέραν τούτου δεν αμφιβάλλω πως τα πακ1 είναι καλύτερα από τα νίκη-ηρακλής, όπως και τα πακ3 μακράν καλύτερα από όλα. Οπότε καλύτερα που πήραμε τότε τα πακ 3 και κρίμα που φορτωθήκαμε τα ες300. Φυσικά τα φράγκα θα μπορούσαν να πάνε σε περισσότερα πακ3. Αρχές όμως δεκαετίας του 90 χρειαζόμασταν μαχητικά και όχι απάτσι, μουλουρουσου και πακ1. Καταλαβαίνεις γιατί.
  Όσον αφορά τις κόμπρες δεν με χάλαγε ο εκσυγχρονισμός τους και η παράλληλη υπηρεσία με σούπερ κόμπρες. Ίσα ίσα. Μην ξεχνάμε πάντως πως οι κόμπρες ήταν 2ο χέρι. Οπότε τα είχαν τα χρονάκια τους(20+(?)). Το σημαντικό όμως είναι να γλυτώναμε τα απάτσι και το κόστος χρήσης τους και να αποφασίζαμε με νηφαλιότητα ποιό είναι το καλύτερο για μας. Σούπερκομπρα, απάτσι, τάιγκερ, αγκούστες, μανγκούστες ή ότι άλλο. Τώρα …. ίσως να με απατά η μνήμη μου ….. αλλά η μόνη χώρα που διατηρούσε κόμπρες και απάτσηδες ήταν το Ισραήλ. Τις ΗΠΑ δεν τις βάζω. Μια χώρα, το Ισραήλ, που αφιερώνει, αν θυμάμαι καλά, 25% του ΑΕΠ της στην άμυνα!!!!!!! Και φυσικά «δαγκώνει» Αμερικάνους και Γερμανούς για τα καλά. Τα 6 ισραηλινά δελφίνια ποιός τα πληρώνει; Άλλο λοιπόν το μέγεθος. Ακόμα κι αυτοί όμως φρόντισαν να έχουν πρώτα πανίσχυρη αεροπορία και μάλιστα με 2 τύπους μαχητικών μόνο. Και για την εισαγωγή των εφ35 κανονίζουν να αποσύρουν μπόλικα εφ16! Σε πολλά είμαι αδιαπραγμάτευτος. Ένα βασικό ζήτημα είναι τα οικονομικά της άμυνας. Έγκλημα οι 2 τύποι επιθετικών ελικοπτέρων, έγκλημα οι 2 τύποι απάτσηδων, έγκλημα οι 2 τύποι μιράζ2000 και οι 3,5 τύποι εφ16 και μάλιστα με 2(!!!!!!!!!!!) διαφορετικούς κινητήρες! ‘Εγκλημα το να έχουμε αγοράσει 225 μαχητικά 3ης γενιάς και να μην κατασκευάσαμε κανένα!!!!!!!!!!!

 18. κι ολα αυτα τα εγκληματα στον βωμο της μιζας, των ισοροποιων, της ικανοποιησης ‘φιλων’ και στο ξεχρεωμα πολιτικων γραμματιων. αποτελεσμα σημερα να τρεχουμε και να μην φτανουμε. καλοδεχουμενα τα 70 ελικοπτερακια εστω κι αν τελικα πεταξουν τα 40 απο αυτα και τα υπολοιπα κανιβαλισθουν. θα μπορουν να αποσυρθουν σταδιακα τα Α Apache αφου αφεθηκαν να απαξιωθουν και τωρα πρακτικα δεν συμφερει να εκσυγχρονισθουν, θα αποδεσμευσουν χιουι απο καθηκοντα περιπολιας και παρατηρησης – στοχευσης σε ολο το μηκος των συνορων, απο τα αλβανικα μεχρι τα νησια, θα φυλαν ‘readiness’ σε διαφορα νησακια, θα συνδραμουν στον Εβρο στον αντιαρματικο αγωνα σε high – low mix σχηματισμους αμυνας και αμεσως μετα αντεπιθεσης, ή θα ασκησουν τα καθηκοντα για τα οποια κατασκευαστηκαν. θελει φαντασια για να κερδιθει το κατι παραπανω και ολα αυτα τα ξερει η ΑΣ. οικονομικος ελβετικος σουγιας ο μικρος ινδιανος. πιστευω πως οι αναγκες θα επιβαλλουν και τον τροπο χρησης. εδω χρησιμοποιουμε C-130 και seahawk σε αεροδιακομηδες. καλη η συζητηση και η αντιπαραθεση αποψεων, αλλα η ελληνικη αμυντικη πραγματικοτητα ειναι πιο απροβλεπτη. φυσικα εκ των ουκ ανευ προυποθεσεω ειναι ο εξοπλισμος τους με τα αναλογα οπλα και αυτοπροστασια, η ροη ανταλλακτικων αλλα και και η τοπικη αεροπορικη υπεροχη που θα πρεπει να εξασφαλισει η ΠΑ για την αποτελεσματικη χρηση οποιου σχηματισμου ελικοπτερων. οσον αφορα τους χειριστες και τους τεχνικους, δεν νομιζω να υπαρξει τραγικο προβλημα λογω της απλοτητας του ελικοπτερου και του κινητηρα. στα ηλεκτρονικα και στην διατηρησης τους, δηλαδη σε αυτα τα συστηματα που κανουν το Kiowa εργαλειο θα πρεπει να δωθει βαρος και βασικη προυποθεση, αυτοι που θα κλιθουν να αξιοποιησουν τα αεροσκαφη να ξεπερασουν αγκυλωσεις, προκαταληψεις και νοοτροπιες περασμενων δεκαετιων. και δεν μιλω για τους χειριστες και τους τεχνικους αλλα για τις διοικησεις και τους σχεδιαστες επιχειρησεων. οι παραπανω σχολιαστες εχουν αναφερει ολα τα ελληνικα παραδοξα, ειτε διαφωνουν, ειτε συμφωνουν μεταξυ τους, ο ενας συμπληρωνει τον αλλο και τελικα ολοι μας γνωριζουμε τις παθογενειες. ας ελπισουμε για το καλυτερο αποτελεσμα, πραγμα που θεωρω πως επαφιεται καθαρα στην τυχη του να βρεθει ο καταλληλος ανθρωπος στην καταλληλη θεση κατα την παραλαβη και αξιοποιηση του καθε υλικου στο στρατευμα. και δεν ενοοω τον υπουργο.

  • Έτσι είναι …. και με τα ΑΗ-64Α έτσι θα γίνει. Μην γελιόματσε. Σε πρώτη φάση θα αποσυρθούν καμιά δεκαριά για ανταλλακτικά και στο τέλος (τέλος δεκαετίας 2020-αρχές δεκαετίας 2030) θα αποσυρθούν όλοι οι απάτσηδες απαξιωμένοι και ταλαιπωρημένοι. Οπότε μια «επένδυση» 1,2-1,3 δις δολάρια, ονομαστική αξία, χώρια το κόστος χρήσης, θα πάει στα σκουπίδια.

 19. Σύμφωνα με τα πολύ πρόσφατα λεγόμενα του Δ.Α.Σ, δηλαδή του Διευθυντή Αεροπορίας Στρατού, αν πάρουμε τα Κάιόβα αυτό δεν πρόκειται να γίνει πριν το 2020-2022. Ενώ πέρα ελικόπτερα υπάρχουν μερικά μεγάλα θέματα. Όπως ποιοι θα τα πετάνε, ποιοι θα τα συντηρούν, πως θα γίνουν οι υποδομές τους και τι όπλα θα έχουν.
  Σε περίπτωση απόκτησης των Κάιόβα θα αντικαταστήσουν τα 19 Απάτσι -Α που έχουν απαξιωθεί και μετά από μερικά χρόνια θα αποσυρθούν. Θα μείνουμε με τα 9 Απάτσι -D που εδώ και χρόνια δεν έχουν αγορασθεί οι AGM-114L ώστε να μπορούν τα Απάτσι -D να έχουν το όπλο που πρέπει και να αποδώσουν όπως πρέπει.

  • Φιλε μου δεν αντεχω να διαβαζω αυτα που γραφεις . Μιλας στατικα τη στιγμη που η κατασταση ειναι μια συνεχως μεταβλητη διαδικασια . Για τι ειδους απαξιωσης μιλας ; Επειδη δεν εχουν το radar longbow και τα πιο προηγμενα συστηματα των D ; Πλαισιο , κινητηρας , μεταδοσεις , στροφεια κλπ ειναι ιδια . Μπορουν να φερουν οπλικα φορτια και να στοχευουν . Αρα να μαχονται . Τι αποσυρσεις τσαμπουνας εδω περα . Και κοσμος θα εκπαιδευθει , και οπλα θα εξασφαλισθουν , και ανταλλακτικα θα βρεθουν , και ολα θα γινουν (εδω το Ιραν πεταει ακομα τα F-14 μετα απο 40 χρονια εμπαργκο και πολλοι αλλοι πολεμουν ακομα με τα παλια Κομπρα . Εμεις που θα βρουμε πηγες να κανουμε τη δουλεια μας ειναι το θεμα ; ) . Τη γκρινια του καθε επιτελικου προκειμενου να εξασφαλισει κονδυλια για την υπηρεσια του μας μεταφερεις ; Περναμε οικονομικες δυσκολιες και κοιταμε να τη βγαλουμε στη φτηνια με πυρηνες εκπαιδευσης και μεσων . Κατι σαν Γερμανικο δογμα αλλα εδω δεν υπαρχει αποθηκευση αλλα καθηλωση αρκετων μεσων . Αν γινει καμια στραβη και εχουμε σοβαρα «θεματα» θ ανοιξουν οι αποθηκες και θα πεταξουν ολα κανονικα (παντα υπαρχει στρατηγικο στοκ ανταλλακτικων που δεν το πειραζεις σε καιρο ειρηνης) . Ασε που υπαρχουν ακομα πολλοι χρηστες του -Α και μπορει να βρουμε και καμια light αναβαθμηση στο μελλων (απο Ισραηλ μερια ισως που εχει καμια 40αρια και δε σκοπευει να τ αφησει στην τυχη τους ; ) . Εχουμε το σασι και οτι θελουμε το κανουμε , αρκει να πεταει και να φερει οπλα . Ενταξει, δεν θα εχουν γκλας κοκπιτ , ουτε θα βαρανε στα 5 χιλιομετρα αλλα στα τρια , αλλα θα εχουν οχτω απο χελφαϊρ και απο ενα κανονι των 30 μμ και θα μαχονται … Αϊ καληνυχτα τωρα …

   • Ακόμη και αν εκσυγχρονιστούν με το ισραηλινό ,,πακέτο,, θα μπορούν να υποστηριχτούν σε ποσοστό 70 %. Οι ιρανοί έχουν αλλάξει συστήματα στα F-14, F-4, F-5 κ.α δυτικά αεροπλάνα και πέρα από αυτό κατασκευάζουν ανταλλακτικά χωρίς άδεια πράγμα που δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς. Άμα δεν ξέρεις πως έχουν τα πράγματα μην γράφεις ότι σου κατέβει.

  • Ετσι οπως πανε , θα τα ριξουν μονοι τους τα -D. Ξερω οτι αυτο ακουγεται πολυ σκληρο και ισως ειναι αδικο για την ΑΣ και το προσωπικο της , αλλα οσο δεν εκδιδονται πορισματα για τις απωλειες , οπως σε καθε δυτικη αεροπορια , καλως ή κακως αυτη ειναι η αληθεια που φαινεται προς τα εξω. Το ατυχημα – ολικη απωλεια στη Σαρισα ειναι ακομη νωπο.

   • Φανταζομαι οτι επειδη δεν τα δημοσιοποιουν δε σημαινει οτι και δεν ξερουν το τους γινεται και μπαινουν οι ιδιοι και τα πετανε…

 20. Τρείς ερωτήσεις,
  απο τις φωτογραφίες στο άρθρο παρατηρώ ότι υπάρχουν δύο »διαφορετικές» εκδόσεις,
  η μία έχει στο καπέλο μεταξύ της έλικας και της καλύπτρας ένα γείσο,
  όπως στην φωτογραφία που προσγειώνεται σε πλοίο,
  ενώ η άλλη έκδοση δεν έχει γείσο άλλα έχει έναν αεραγωγό σε εκείνο το μέρος,
  όπως φαίνεται στην δεύτερη φωτογραφία που το βλέπουμε φάτσα.
  Ποιές είναι οι διαφορές τους;
  Σε κάποια ελικόπτερα στις φωτογραφίες στο περιοδικό,
  στην αριστερή πλευρά φαίνεται κάτι σαν καθρέπτης κάτω απο τον άξονα του στροφείου,
  το οποίο μοιάζει με τις αντανακλάσεις που κάνει το κεραμικό απο τον ALQ-144,
  τί ειναι αυτό;
  Επίσης στις φωτογραφίες στο περιοδικό πάνω απο την αριστερή καλύπτρα,
  πλην της κεραίας τριγωνικού σχήματος υπάρχει σε ορισμένα ελικόπτερα μια άλλη κεραία,
  που είναι ένας σωλήνας με ένα βαρελάκι επάνω του.

 21. Ξαναβλέποντας τις φωτογραφίες υποθέτω πως τελικά στα ελικόπτερα με το γείσο λείπει το κομμάτι που δημιουργεί την αεροεισαγωγή.
  Σε τι εξυπηρετεί αυτό το κομμάτι;

Comments are closed.