27.3 C
Athens
Πέμπτη, 13 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box ΑΠΟΨΗ: Πως θα μπορούσε να γίνει το OH-58D Kiowa Warrior "τούμπανο"; ...

ΑΠΟΨΗ: Πως θα μπορούσε να γίνει το OH-58D Kiowa Warrior “τούμπανο”; Ένα KW για τον 21ο Αιώνα!

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

 

To OH-58D AVX ενώ βάλλει πύραυλο Hellfire

Το OH-58D Kiowa Warrior είναι το τελευταίο “βήμα” της εξελικτικής πορείας του Bell OH-58 Kiowa. Οι περισσότεροι θεωρούν πως το βήμα που δεν έκανε ποτέ ο Αμερικανικός Στρατός, ήταν το μοντέλο -F (OH-58F). Βέβαια, εδώ πρέπει να πούμε πως το μοντέλο F δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα “ψηφιοποιημένο” OH-58D. Ας δούμε όμως πως θα ήταν η εξέλιξη του ΟΗ-58, αν τα Πρότυπα δεν είχαν σταματήσει στο OH-58D.

 

OH-58F. To ψηφιακό Kiowa Warrior

Το OH-58F είναι ουσιαστικά μια “ψηφιακή” αναβάθμιση του OH-58D. Με το πρόγραμμα Cockpit and Sensor Upgrade Program (CASUP) τοποθετήθηκε ένα συγκρότημα αισθητήρων στο ρύγχος, επιπλέον του αισθητήρα πάνω από το στροφείο του OH-58D. Το AAS-53 Common Sensor Payload (CSP) περιλαμβάνει μια προηγμένη υπέρυθρη κάμερα, έγχρωμη ηλεκτροοπτική κάμερα με ενισχυτή εικόνας. Ο Αμερικανικός Στρατός επέλεξε την αντικατάσταση καλωδιώσεων κι άλλων ηλεκτρονικών με νεώτερα, πολύ μικρότερου όγκου και βάρους.

Μέσω της συνολικής μείωσης του βάρους, η τροποποίηση στο Πρότυπο -F αναμενόταν μια βελτίωσει την απόδοση και τις επιδόσεις κατά 1-2%. Σημειώνουμε πως οι αναβαθμίσεις του θαλάμου διακυβέρνησης περιλαμβάνουν Control and Display Subsystem version 5, με περισσότερη ισχύ επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων, τρεις νέες έγχρωμες οθόνες πολλαπλών λειτουργιών και διπλούς ανεξάρτητους προηγμένους κινούμενους χάρτες σε οθόνη.

Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν βαλλιστική προστασία του δαπέδου, αλλά και νέο σύστημα αυτοπροστασίας Common Warning System (CMWS). Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν βελτιωμένη παρουσίαση της τακτικής κατάστασης, ψηφιακές κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, δυνατότητα χρήσης νέων εκδόσεων Hellfire, νέες καλωδιώσεις, Health and Usage Monitoring (HUMS), βελτιωμένη διαλειτουργικότητα των όπλων μέσω της ψηφιακής θύρας διασύνδεσης MIL-STD-1760. Δεν προβλεπόταν αλλαγή κινητήρα, αλλά η Rolls-Royce πρότεινε τον κινητήρα Model 250-CR30 για αύξηση της απόδοσης κατά 12% (δεν υιοθετήθηκε).

Τον Οκτώβριο του 2012 ολοκληρώθηκε το πρώτο OH-58F. Το πρωτότυπο ήταν πολύ ελαφρύτερο, με την εξοικονόμηση βάρους να αποδίδεται στη νέα καλωδίωση και τον ελαφρύτερο αισθητήρα. Η παραγωγή χαμηλού ρυθμού έπρεπε να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015 με τις ΗΠΑ να σχεδιάζουν την αγορά 368 OH-58F. Η πρώτη πτήση του OH-58F πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2013.

Οι μελέτες όμως που έγιναν, απέδειξαν πως οι αποστολές του Αμερικανικού Στρατούν μπορούσαν να καλυφθούν από το OH-58D σε ποσοστό 20%, ενώ από το OH-58F σε ποσοστό 50%. Η αντικατάσταση του Kiowa με Apache και UAVs θα κάλυπτε το 80% των απαιτήσεων. Με αυτό τον τρόπο ο Αμερικανικός Στρατός, βρήκε τρόπο να χρηματοδοτήσει την τελευταία, πολύ ακριβότερη όλων, έκδοση του AH-64, το μοντέλο -E. Μια απόφαση, που όλα δείχνουν πως πολλοί μετάνιωσαν που την πήραν!

To OH-58D AVX θα ήταν το ΟΗ-58 με τις καλύτερες επιδόσεις ever

ΟΗ-58F Block II, αναβαθμίζοντας στροφεία και κινητήρες, στόχος η απόδοση!

To OH-58F δεν ήταν η τελευταία παραλλαγή του αειθαλούς ελικοπτέρου. Στις 14 Απριλίου 2011, η Bell πραγματοποίησε την επιτυχημένη πρώτη πτήση του OH-58F Block II. Το νέο ελικόπτερο ήταν ουσιαστικά το μοντέλο F με αρκετές αναβαθμίσεις, καθώς προστέθηκε ο νέος κινητήρας Honeywell HTS900, η μετάδοση και οι κύριοι ρότορες του Bell 407 και ο ρότορας ουράς του Bell 427. Η Bell δεν τα έκανε όλα αυτά για “πλάκα”, αλλά για να καλύψει τις απαιτήσεις του προγράμματος Armed Aerial Scout (AAS), του αντικαταστάτη των OH-58D.

Tο Block II ουσιαστικά αναβάθμιζε το μικρό παλαιό ελικόπτερο, και θα ήταν μια πολύ καλή λύση για το πρόγραμμα Armed Aerial Scout (AAS). Το τελευταίο όμως είχε κόστος 16 δις δολαρίων (αρχικό), και σύντομα ο Αμερικανικός Στρατός το τερμάτισε, επιλέγοντας να δώσει τον ρόλο των OH-58D στον συνδυασμό AH-64E/UAV.

H διαδικασία της μετατροπής των OH-58D σε ΟΗ-58D AVX

OH-58F AVX, το Απόλυτο Kiowa Warrior για τον 21ο Αιώνα

H αμερικανική AVX δεν είναι και τόσο γνωστή στη χώρα μας. Το προσωπικό της έχει δουλέψει σε διάφορα προγράμματα της Bell, όπως τα XV-15, V-22, OH-58D, AH-1Z, UH-IY καθώς και το MQ-8C UAS. H εταιρεία έχει μεγάλη εμπειρία σε coax configuration design για ελικόπτερα, και φυσικά, το 2013 δεν έχασαν την ευκαιρία να προτείνουν μια ανακατασκευή του OH-58D (ουσιαστικά του OH-58F).

To στροφείο της AVX

H Modification Technology της AVX, θα προσέφερε στα OH-58F τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

 • Καλύτερη αεροδυναμική
 • 20% αύξηση της ταχύτητας
 • 20% μεγαλύτερη ακτίνα δράσης
 • 30% βελτίωση της απόδοσης του καυσίμου
 • δυνατότητα επιχειρήσεων σε μεγαλύτερα υψόμετρα
 • δυνατότητα επιχειρήσεων με υψηλότερες θερμοκρασίας

Έτσι δεν απαιτούνται οι αλλαγές που πρότεινε η Bell στο OH-58F Block II, αλλά επαρκούσαν οι αλλαγές, χαμηλού κόστους πάντα, που έκανε ο ίδιος ο Αμερικανικός Στρατός στο OH-58F. Η AVX ισχυριζόταν πως η λύση της προσέφερε το χαμηλότερο κόστος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη για το πρόγραμμα AAS. Δυστυχώς όμως, η πρόταση της AVX έμεινε σε επίπεδο “μακέτας” και μόνο. Αλλιώς θα είχαμε ένα Kiowa Warrior όχι μόνο για το 21ο Αιώνα, αλλά και για τον… 22ο!

To OH-58D θα έχανε τα κινούμενα μέρη του, και θα λάμβανε τα νέα της AVX

Επίλογος

Ο ΕΣ σε λίγες μέρες θα αρχίσει να παραλαμβάνει 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior. 36 από αυτά θα έχουν ρόλο πρώτης γραμμής, τα 24 θα είναι για δευτερεύουσες αποστολές, ενώ 10 μάλλον θα “κανιβαλιστούν” για την υποστήριξη των υπολοίπων. Με τέτοιους αριθμούς, θα άξιζε τον κόπο, ο ΕΣ να παραδώσει ένα ή δυο συστήματα Mast Mounted Sight (MMS), μαζί με τα ελικόπτερα σε κάποιες ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια, ΑΤΕΙ ή κάποιο consortium των παραπάνω. Θεωρούμε πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να τοποθετηθούν νέοι αισθητήρες, νέες οθόνες αφής, το κόκπιτ να γίνει πλήρως ψηφιακό, να τοποθετηθούν νέες κρυπτογραφημένες επικοινωνίες, κι όλα αυτά να αποδώσουν ένα προηγμένο ελικόπτερο επιθετικής αναγνώρισης. Εμείς την ιδέα μας την δώσαμε.

Αν και η ιδέα δεν προχώρησε ποτέ, πρέπει να ομολογήσουμε, πως κανείς δεν περίμενε να δει έτσι το “ταπεινό” OH-58D Kiowa Warrior

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ευχαριστούμε τον πολύ καλό φίλο της Π&Δ, NikolakiEfentis, που μας υπενθύμισε την πρόταση της AVX!

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

22 ΣΧΟΛΙΑ

22 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Epam Papas

OXI AΛΛΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ. Tα κεφαλαία στο διαδικτυακό λόγο ξέρω ότι σημαίνουν πως φωνάζεις και γράφω έτσι ενσυνείδητα. Αγαπητοί συντάκτες της Πτήσης έχουμε σχεδόν το σύνολο του στόλου με ελλειπή διαθεσιμότητα ή/και χωρίς FOS. Όπλα που έχουν λήξει ή κοντεύουν και χρειάζονται δαπανηρή επαναπιστοποίηση, ελλειπή εκπαίδευση των πιλότων, περιορισμένες ώρες που υποσκάπτουν το πραγματικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα στον αέρα εδώ και δεκαετίες και αυτά μόνο στην αεροπορία. Να μην αναφέρω ναυτικό και στρατό ξηράς αν και ο κουμπαράς είναι κοινός και μικρός. Το ειρωνικό είναι πως τα λέτε και εσείς. Παρόλαυτα επιμένετε να προτείνετε προγράμματα εκσυγχρονισμού. Ακόμα και σε υλικό που… Read more »

Mtsak

Χρόνια Πολλά σε όλους σας. Συνεχίστε απερίσπαστοι την εξαιρετική δουλειά σας. Ευκαιρίας δοθείσης νομίζω ότι μας είχατε υποσχεθεί κάποια νεότερη ενημέρωση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16!!

Kimon

Ένας από τους λόγους αγαπητέ που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε είναι γιατί δεν κάναμε ποτέ επιλογές που θα έχουν μείωση κόστους στην διάρκεια ζωής ενός συστήματος από τα άπειρα που χρησιμοποιούμε ή μιας υπηρεσίας (δεν αναφέρομαι μόνο στον στρατό), για παράδειγμα γνωρίζω καλά ότι στην γειτονιά μου υπήρχε ένα ακίνητο του ελληνικού δημοσίου αναξιοποίητο, με την έλευση της κρίσης και των θεσμών κάναμε το ενιαίο ταμείο στο οποίο μπήκαν όλα τα ακίνητα προς πώληση, έτσι μπήκε και αυτο, με αποτέλεσμα να πουληθεί για ψωροδεκάρες(ψωροευρώ αν προτιμάτε) καποια εκατομμύρια (ούτε 8 απλά δεν θυμάμαι ακριβώς το ποσό) ο τύπος που το… Read more »

andreasmp412c

Πολυ καλα τα λεει η πτηση. Η τεχνολογια εξελισσεται το πεδιο μαχης γινεται πιο περιπλοκο κ τα μεσα μας πρεπει να εξυγχρονιστουν αν θελουμε να εχουν ελπιδες επιβιωσης σ αυτο. Τοσο απλα τοσο λιτα. Ακρως απαιραιτητες οι fos οι συντηρησεις κτλ, δε διαφωνω καθολου, αλλα χωρις αναβαθμισεις θα βαυκαλιζομαστε με τους αριθμους κ τις διαθεσιμοτητες ενω η ποιοτητα θα χει παει περιπατο. Το kiowa ειναι ενα εξαιρετικο πολυχρηστικο οπλο που μας ηρθε τζαμπα, κ καλα θα κανουμε αν μπορουμε να το εξελιξουμε

G...

Πιο πεταμενα λεφτα απο τα σαπια ρ3 δεν εχουν υπαρξει. Και εχουν ευθύνες πολλοι

DP80

Καλό θα ήταν να περιμένουμε λίγο να δούμε τα αποτελέσματα της καινούργιας τεχνολογίας. Γιατί εκ πρώτης άποψης, ενώ δείχνει να έχει καλύτερες επιδόσεις δεν γνωρίζουμε εάν είναι τόσο ευέλικτο όσο το κλασικό ελικόπτερο, και δεύτερον το σημαντικότερο προσόν του OH-58 ήταν οι αισθητήρες πάνω από το στροφείο, που εάν ήταν μια φορά χρήσιμοι στο πεδίο πολέμου του Ιράκ, σε εμάς θα είναι 10. Η νέα έκδοση έχει τους αισθητήρες κάτω από το πιλοτήριο που σημαίνει ότι πρέπει να φαίνεται όλο το ελικόπτερο για να μπορεί να στοχεύσει.

nikos

Εξεραιτικη ιδέα!!! Μας βοήθησε η προμήθεια σε πολλά στην κρουση

Chris

Οι αριθμοί που αναφέρονται στον επίλογο αφορούν τον αρχικό σχεδιασμό. Αν δεν κάνω λάθος εν τω μεταξύ εξασφαλίσαμε ένα μεγάλο αριθμό ανταλλακτικών. Αυτό δεν αλλάζει τις διαθεσιμότητες και τους ρόλους των ελικοπτέρων που θα παραληφθούν;

GEORGE S

Ενδιαφέρουσα ιδέα. Οι Τούρκοι έφτιαξαν δικό τους ελικόπτερο ξεκινόντας απο τεχνογνωσία που είχαν αποκτήσει απο ελικόπτερα που είχαν. Σίγουρα το ελικόπτερο αυτό δείχνει να προσφέρετε για απόκτηση τεχνογνωσίας και “πειράματα” εφόσον “περισσεύουν” μερικά. Ακόμα η ιδέα για μετατροπή σε διάφοους τύπους για διάφορους ρόλους θα έδεινε μεγάλη βελτίωση στην ομοιοτυπία. Το κόστος πραγογής του δείχνει να είναι σχετικά χαμηλό. Παρόλα αυτά το βλέπω απίθανο η Ελλάδα να θελήσει να μπεί σε διαδικασίες δημιουργείας δικού της ελικοπτέρου. Στην καλύτερη περίπτωση ισως να μπορούσε να δημιουργήσει κάποια υποσυστήματα. Ως πλατφόρμα δοκιμών τα Ελληνικά μυαλά κάνουν θαύματα και θα ήταν καλή κίνηση να… Read more »

andreasmp412c

Αυτο για τη συνεργασια στρατου κ πανεπιστημιακων ιδρυματων, κ ιδιωτικων ελληνικων εταιριων ακομη, το φωναζω χρονια. Μυαλα στη χωρα υπαρχουν κ ο στρατος θα ειχε λυσεις με κλασματα του κοστους που θα απαιτουνταν για αγορα απ το εξωτερικο. Οσο για αναβαθμισεις των kiowa, διαβαζα για το mcas της dillon aero που εχει εξοπλισει τα md 530 της κενυας κ του λιβανου. Μιλαμε για κατακορυφη αυξηση της φονικοτητας των kw αν τοποθετουνταν. Η εστω αν τοποθετουνταν κατι αντιστοιχο ακομη κ δικης μας παραγωγης. Θα θελα απλα να ρωτησω την ΠΤΗΣΗ αν θα ηταν εφικτη η τοποθετηση του η το βαρος θα… Read more »

Ευσταθιος Παλαιολογος

Στο αρθρο λεει οτι το F θα διατηρουσε τα οπτικα πανω απο το στροφειο επιπλεον του πυργισκου στο ρυγχος
Στο πρωτοτυπο ομως μονο ο πυργισκος στο ρυγχος υπήρχε.
Ισχυει αυτο που αναφερει το αρθρο; Ποιος ο λογος των δυο συγκροτηματων;

SKYHOOK47

Γιατί δεν κάνετε και μία πρόταση για προμήθεια X-wing fighters;;;Και αυτά είναι το ίδιο μακέτο με την πρόταση της AVX με τα συσσωρευμένα 400 χρόνια εμπειρίας (γελάνε και τα τσιμέντα με αυτό τον ισχυρισμό τους)…

Falcon7

Η ιδέα σας είναι πράγματι ενδιαφέρουσα και εν πολλοίς εφαρμόσιμη.

Στον επίλογο σας όμως μάλλον αναφέρεστε σε άλλη χώρα κι όχι στην Ελλάδα. Κι ο λόγος προφανής.

observer

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά Π&Δ,καταρχάς.Τα ίδια με τα KIOWA ισχύουν και για τα ΗUEYE, όπου θεωρώ υπάρχουν σχεδόν καμμιά 100-στη κομμάτια σε όλες τις εκδόσεις και σε όλα τα όπλα.Θα μπορούσε να ξεκινήσει(που δε θα ξεκινήσει για τους γνωστούς δολοπλοκικούς λόγους) με φοβερά αποτελέσματα και οικονομίες.Μην ξεχνάμε πλέον ότι εισερχόμαστε σε μια εποχή όπου τα εξαρτήματα εκτυπώνονται!!!

sotbak

σωστός

Gaidouron-man

Ευλογη η αποψη σας και η ολη προσεγγιση σας επι του θεματος.Θα προτιμουσα να δω τα οποια διαθεσιμα κονδυλια-εφοσον φυσικα υπαρχουν απο τον ετησιο προυπολογισμο κονδυλια για αναπτυξη αμυντικων συστηματων-να δοθουν για την αναπτυξη ,σε συνεργασια με πανεπιστημια και ιδιωτες ,μιας μεγαλυτερης και οπλισμενης εκδοσης του ΠΗΓΑΣΟΣ UAV-ας πουμε το πηγασος3 (!!!!),ενως μεγαλυτερου σκαφους ειδικων επιχειρησεων σαν το ΩΚΥΑΛΟΣ οπλισμενο σαν αστακος και γιατι οχι ενα προγραμμα αναβαθμισης Των ΛΕΩΝΙΔΑΣ και μετατροπης τους σε ΤΟΜΑ….δεν ξερω..ζηταω πολλα??απλα δεν θεωρω τα Τουρκια πανεπιστημια,ιδρυματα καλυτερα απ τα δικα μας.

alexmark

Ζητάτε πολλά, άλλωστε λόγω των αρνητικών αποτελεσμάτων του παρελθόντος (Αrtemis-30, σύστημα αυτοπροστασίας, Κένταυρος κλπ), οι στρατιωτικοί δεν ενδιαφέρονται για εγχώριες κατασκευές, ενώ δεν υπάρχουν λεφτά για ανάλογα προγράμματα, συν του ότι έπαψαν να υπάρχουν τα κέντρα ερευνών όπως το ΚΕΤΑ (σχεδίασε τον Πήγασο τη δεκαετία του 80).

Gaidouron-man

Tο ΑΡΤΕΜΙΣ 30 θεωρειται οτι ειναι αποτυχημενο συστημα?θυμαμαι οτι ηταν υποψηφιο για αγορα απο την Ινδια πριν απο λιγα χρονια…τωρα για το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ εχω την εντυπωση οτι ηταν ενα ΤΟΜΑ κομμενο και ραμμενο στις αναγκες του ΕΣ και οτι δεν προχωρησε η παραγγελεια γιατι εγγκριθηκε απο το τοτε ΚΥΣΕΑ η αγορα των ΒΜΡ3…και η πιθανη που θα απορρεε απο την αγορα τους….μπορει να κανω και λαθος,ευχαριστω για τις πληροφοριες σας!☺

sotbak

πολύ ενδιαφέρον, λέτε να μπορέσουμε να δούμε ……someday …..τα δικά μας σε τέτοια διαμόρφωση;

MPAMPIS

Πολυ καλη ιδέα με χρήση και στα ΑH 64A!
Ειναι δυνατών να φτιάξουμε καλα ηλεκτροπτικα και να εκσυγχρονίσουμε ενα πιλοτήριο.
Μάλιστα πιστευω οτι είμαστε σε θέση να φτιάξουμε και ενα χιλιοστόμετρικό ρανταρ με πολλές χρήσεις……
Σε ολα αυτά μπορούμε να συνεργαστούμε με το Ισραήλ……
Μηπως ξέρουμε τιποτα για τα όπλα των KW??ATAS???

Dimitris

Ίσως το πιο κρίσιμο είναι να αγορασθούν UAV’s παρά να δαπανηθούν χρήματα για τον εκσυγχρονισμό ενός επανδρωμένου ελικοπτέρου αναγνώρισης. Ειδικά αν υπήρχε μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, θα μπορούσε να σχηματιστεί ένα consortium από εταιρίες όπως η ΕΑΒ, η Intracom και η Theon και να κατασκευαστούν αξιόλογα εγχώρια UAV για διάφορους ρόλους. Αυτά βέβαια όταν σοβαρευτεί η δημόσια διοίκηση και αποκτήσουμε μακροπρόθεσμη πολιτική εξοπλισμών. Μέχρι τότε, ας δούμε τι μπορούμε να βελτιώσουμε στον Πήγασο…

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η κρίση της Τουρκικής λίρας είναι άμεσο επακόλουθο των ερευνών στην Μεσόγειο

Η Handelsblatt δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με την κρίση της Τουρκικής λίρας. Πρόκειται για την πιο έγκριτη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Καλησπέρα στους θαλασσομάχους της Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ

25
Οι σκέψεις και προσευχές όλων των Ελλήνων μαζί σας!
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 299
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 June 2014 #337

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά

Related News

Καλησπέρα στους θαλασσομάχους της Φ/Γ ΛΗΜΝΟΣ

Οι σκέψεις και προσευχές όλων των Ελλήνων μαζί σας!

Κίνα – Ταϊβάν: Αναχαιτίσεις μαχητικών από την ενδοχώρα και περιπολίες με (live) βλήματα Harpoon  

Η μικρή Ταϊβάν περνά μήνυμα αποφασιστικότητας στον γειτονικό της «Κόκκινο Γίγαντα» στέλνοντας μαχητικά επιφυλακής να αναχαιτίσουν J-10 και J-11 της Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού...

Παραδόθηκε το δεύτερο KC-30M του πολυεθνικού προγράμματος MMF

Στις 10 Αυγούστου παραδόθηκε το δεύτερο αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-30M του πολυεθνικού προγράμματος MMF.Η μεταβίβαση του πρώτου αεροσκάφους έγινε στις 29 Ιουνίου και τώρα...

Catalina Life! Φωτογραφίες της Ημέρας

Αμφίβιο PBY-6A, τροποποιημένο ως πολυτελές… «εναέριο γιοτ»(Πηγή @AusterityAirli1)

Η δεύτερη ισραηλινή μοίρα F-35I είναι πλέον επιχειρησιακή

Ύστερα από έξι εντατικούς μήνες ετοιμασιών, η 116η Μοίρα «Lions of the South», η δεύτερη πολεμική μοίρα της Ισραηλινής Αεροπορίας με μαχητικά F-35I, έχει...
- Advertisement -