Ταφή οστών εκατόν ενενήντα τριών Ελλήνων πεσόντων κατά το έπος του ’40

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα οστά άλλων εκατόν ενενήντα τριών Ελλήνων στρατιωτών, πεσόντων, στα βουνά της Αλβανίας κατά το έπος του ’40, ενταφιάστηκαν σήμερα με μια σεμνή, πλην φορτισμένη συγκινησιακά, θρησκευτική τελετή στο στρατιωτικό νεκροταφείο της Κλεισούρας κοντά στο νομό Πρεμετή.

Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.Δημήτριος, ενώ παραβρέθηκαν η Πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Σοφία Φιλιππίδου, ο συμπρόεδρος της μικτής ελληνοαλβανικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον εντοπισμό εκταφή, ταυτοποίηση και των νεκρών στρατιωτών το 1940, πτέραρχος Κωνσταντίνος Άγγος, Έλληνες και Αλβανοί μέλη της μικτής αυτής επιτροπής επί εδάφους, τοπικοί παράγοντες και αρκετοί Έλληνες μειονοτικοί.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, τα οστά των πεσόντων καλυμμένα με την εθνική σημαία τοποθετήθηκαν σε ξεχωριστά κενοτάφια για να αναπαυθούν εν΄ ειρήνη ύστερα από 79 χρόνια “ προσμονής” στις γύρω πλαγιές και χαράδρες.

Από το τις 22 Γενάρη 2018 που ετέθη σε εφαρμογή η σχετικής διμερής συμφωνία του 2010, το σύνολο των οστών των Ελλήνων στρατιωτών στα δύο επίσημα ελληνικά στρατιωτικά νεκροταφεία στην Αλβανία, έφτασε τους 1050, εκ των οποίων 950 στο νεκροταφείο της Κλεισούρας και 100 σε αυτό στο μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες.

Πηγές του ΑΠΕ ανέφεραν ότι εντός του 2019 πρόκειται να πραγματοποιηθεί και νέα ταφή οστών Ελλήνων πεσόντων στα αντίστοιχα κοιμητήρια.

Τα οστά συλλέγονται από περιοχές στα στενά της Κλεισούρας, και Πρεμετής, όπου δόθηκαν οι φονικότερες μάχες και έπεσε ο μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων επί συνόλου 8500 νεκρών, στο αλβανικό μέτωπο.

Π.ΜΠ

Πηγή: ΑΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nestoras
Member
Noble Member
Nestoras

Η Πατρίδα και το Έθνος εκπληρώνει ένα χρέος προς τα παιδιά της που θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Είναι μεγάλο κρίμα που η Βόρεια Ήπειρος που με αίμα απελευθερώθηκε 2 φορές δεν παρέμεινε στην Ελλάδα, τουλάχιστον να γίνει η ζωή των συμπατριωτών μας εκεί καλύτερη. Αυτή η ενέργεια, από κοινού με την Αλβανική Κυβέρνηση δείχνει πως μπορούν να γίνουν βήματα προς τα μπρος.

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Μήπως ξέρετε κάποια ιστοσελίδα που να αναφέρονται τα ονόματα των πεσόντων που θάφτηκαν;

Έχω τον προπάππου μου που σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο, αν και έχω δώσει αίμα για ταυτοποίηση DNA προς το παρών δεν έχω κάποια ειδοποίηση, μάλλον δεν βρήκαν κάτι να με αφορά…!!! sad sad sad

Flight and Space
Admin
Famed Member

Όχι, αλλά θα προσπαθήσουμε να μάθουμε…

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Thank you oops oops

Lefteris
Member
Noble Member
Lefteris

Κι όλα αυτά για ένα πουκάμισο αδειανό, μία Ελένη.
Φύλαξαν τα σύνορα μας με το αίμα τους. Για να τα καταργήσουμε σήμερα.