Σύμφωνα με το έγκυρο αεροπορικό περιοδικό της γειτονικής μας χώρας, Kokpit.Aero, ο Λευκός Οίκος ψάχνει να βρει έναν τρόπο που θα επιτρέπει την παράδοση των τουρκικών F-35A στην Τουρκία, ικανοποιώντας εν μέρει και τις αιτιάσεις της Αμερικανικής Εθνοσυνέλευσης. Παρά το γεγονός ότι η ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας απαιτεί την έγκριση του Κονγκρέσου, και την υπογραφή του Προέδρου, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να το «παραβλέψει» ο Τραμπ.

Δεν πρόκειται για έναν εσωτερικό φόρο, ή την ακύρωση μιας πολιτικής Ομπάμα, που τότε παίζουν ρόλο άλλα πράγματα. Πρόκειται για την παράδοση του κορυφαίου οπλικού συστήματος σε χώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτηρίζει εχθρική και μάλιστα σύμμαχο της Ρωσίας. Δεν είναι μόνο οι S-400, είναι η παράνομη φυλάκιση του Πάστορα Μπράνσον, οι φυλακίσεις χιλιάδων, η φίμωση του τύπου, και ο περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών. Συνεπώς ακόμη κι αν δεν υπογράψει το Διάταγμα ο Τραμπ, δεν μπορεί να δώσει έτσι απλά τα F-35A στην Τουρκία, τα πράγματα στις ΗΠΑ δεν είναι απλά σε τέτοια θέματα.

Φυσικά η Τουρκία επιθυμεί διακαώς τα F-35A, ίσως όχι τόσο για την μαχητική τους αξία, αλλά σαν ένα status symbol, μια υπενθύμιση ότι πλέον είναι μια ισχυρή περιφερειακή υπερδύναμη. Προφανώς και ο Τραμπ δεν θέλει να χαλάσει μια δουλειά μερικών δις δολαρίων, ενώ η Lockheed Martin δεν θα ήθελε να χάσει ένα παλιό παραδοσιακό καλό πελάτη. Και είναι προφανές πως κάποιοι θα κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να παραδοθούν τα μαχητικά. Τώρα, αν θα παραδοθούν, πότε, με ποιους όρους και με ποιες συνθήκες θα μάθουμε σύντομα… Υπομονή για 20 μέρες!

12 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σωπάτε καλέ τι είναι άλλες 20 μέρες, εδώ έχουν περάσει 14-15 χρόνια από τότε που μπήκαν οι Τούρκοι στο πρόγραμμα!

  Πέρα απ’ την πλάκα, γελάσαμε με όσους ανακάλυψαν όψιμα πως παίρνουν στέλθ οι Τούρκοι, τώρα θα γελάσουμε με αυτούς που περιμένουν ακύρωση…

  (θα γελάσουμε, θα κλάψουμε παρέα, δε ξέρω — τα μπερδεύω αυτά)

  • Μηδένα προ του τέλους μακάριζε ….. και δεν αναφέρομαι στο τέλος του ελληνικού κράτους …. αλλά στο τέλος της υπόθεσης. Είκοσι μέρες μείνανε. Θα δούμε.

 2. η μεγάλη πλάκα ήταν όταν τα ελληνικά ΜΜΕ ανακάλυψαν ότι οι …Γερμανοί θα δώσουν…6 υποβρύχια τυπου 214 ανατρέποντας την ισορροπία στο Αιγαίο,..αλλά ξεχνούσαν ότι η συμφωνία για την ναυπηγησή τους έγινε εν έτει 2009./..

  • και γιατί φοβήθηκαν τα μμε ; αυτά δεν ήταν που εγερναν και ήταν σακάκια ; ξαφνικά για αυτούς έγιναν σούπερ και τρομερά;

   συγνώμη πτήση για αυτό που θα γράψω αλλά από τα ποιο ελεεινα είδη στην Ελλάδα ειναι τα ΜΜΕ ,και λεω συγνώμη γιατί και τα έντυπα ετσι τα χαρακτήριζαν

 3. Πιστεύω ότι ο F 35 θα παραδοθεί στην Τουρκία. Η υποεπιτροπή της αμυντικής βιομηχανίας μίλησε για αυτό σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο υφυπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι συνηθισμένες συναντήσεις των χωρών εταίρων και δεν υπάρχει ένδειξη ότι η παράδοση θα ακυρωθεί. Μίλησε επίσης για το πώς μια τέτοια ακύρωση θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη όλων των κρατών εταίρων και του ίδιου του προγράμματος. Έκανε μερικά πολύ καλά σημεία και έδωσε κάποιες εμπιστευτικές πληροφορίες. Ήταν ένα πολύ καλό πρόγραμμα.

  • να ευχαριστήσουμε τον mitατζή υπηρεσίας στην Πρεσβεία για την πληροφόρηση

 4. Πιστευω ειναι αναπαντεχα αφελες να υπαρχει η πεποιθηση οτι οι ΗΠΑ ενδιαφερονται στην πραγματικοτητα για «φυλακίσεις χιλιάδων, η φίμωση του τύπου, και ο περιορισμός των δημοκρατικών ελευθεριών»

 5. Και σιγά σιγά ξαναγυρνάμε σε αυτό που είχα πει εδώ και χρόνια. Είναι παντελώς απίθανο να σταματήσει η προμήθεια τους τώρα, τη στιγμή που πρόκειται για αγορά δεκάδων δις (μην ξεχνάμε και τα έσοδα από τη συντήρηση, οπλικά συστήματα, αναβαθμίσεις, εκπαδευση κλπ κλπ). Εδώ πρόκειται για πακτωλό δις. Ποιός Αμερικάνος πρόεδρος θα τολμήσει να πετάξει όλα αυτά τα λεφτά στα σκουπίδια; Θα τον εκπαραθυρώσουν στο λεπτό οι Αμερικανικές βιομηχανίες. Αρα οι λύσεις που έρχονται είναι απλές. Τα τουρκικά ΑΦ θα έχουν όλα τα ηλεκτρονικά τους συστήματα καταφανώς υποδεέστερα από τα αντίστοιχα Αμερικάνικα και θα έχουν ηλεκτρονικούς κόφτες για να μπορούν να μπλοκάρονται από απόσταση. Ολα τους τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά θα είναι γεμάτα ιούς για να μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν κατόπιν εντολής. Μην ξεχνάμε τι είχαν πει κάποτε στις ειδήσεις οι χειριστές των επίγειων ραντάρ της ΠΑ, ότι όταν πέρναγαν τα Αμερικάνικα ΑΦ ELINT, τα ραντάρ μας έπαιζαν Μικυ Μάους.

 6. Τελικα τα παιρνουν κανονικα τα F-35 οι Τουρκοι….
  Αρα δεν υπαρχει προβλημα με το που θα τα χρησιμοποιησουν, σωστα?
  Επισης, (δεν το πιστευω που το λεω) ΑΝΕΤΑ μπορουμε να παρουμε Ρωσικα οπλα…
  Υπαρχει πλεον προηγουμενο..

Comments are closed.