Kongsberg NSM για το ΠΝ;

52
7819
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 104
  •  
  •  

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=nueJcto63Fc]

Είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε «ειδήσεις» για ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, ειδικά όταν προέρχονται από εταιρίες αλλά τα παρακάτω τα συναντήσαμε αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες οπότε ακολουθούμε το γνωμικό ότι (ίσως) δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

Η «είδηση» που κυκλοφορεί από τον περασμένο Φεβρουάριο αλλά έχει εμφανιστεί έκτοτε δυο-τρεις φορές είναι ότι υπάρχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον για την προμήθεια δυο συστοιχιών πυραύλων παράκτιας ναυτικής κρούσης NSM (Naval Strike Missile) της Kongsberg προκειμένου να ενισχυθεί και τελικά να αντικατασταθεί η σχετική δυνατότητα που υπάρχει σήμερα.

Να θυμίσουμε ότι σήμερα το ΠΝ στηρίζεται σε Exocet MM40 Block 2, δυο «συστοιχίες» από τα οποία είχαν αποκτηθεί την περίοδο 1992-1993 και «ενισχύθηκαν» πολύ πιο πρόσφατα και από MM38 που αποσύρθηκαν από πυραυλακάτους Combattante IIa και «S-148». Η τελευταία αυτή εξέλιξη βέβαια είναι μια προσπάθεια αξιοποίησης των παλαιών βλημάτων έως ότου συμπηληρωθεί το «όριο ζωής» τους χωρίς πρόθεση περαιτέρω επαναπιστοποίησης. Επιπλέον με αυτά δόθηκε η δυνατότητα κάλυψης και κάποιων «διόδων» του νοτίου Αιγαίου (με μετακίνηση των τροποποιημένων αποχούμενων (ρυμπουλκούμενων)  διδύμων εκτοξευτών, καθώς οι δυο συστοιχίες MM40 καλύπτουν το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο. Με δεδομένο ότι και οι MM40 θα αντιμετωπίσουν τέτοιο θέμα στο μέλλον αλλά και επειδή τα συστήματα αυτά δεν καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες με την εξέλιξη της απειλής και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών το ΠΝ είχε προχωρήσει από το 2012-2013 σε μελέτη προμήθειας νέων συστημάτων και πιο συγκεκριμένα μιας ή δυο συστοιχιών πυραύλων ναυτικής κρούσης νέας τεχνολογίας που να επιτρέπουν προσβολή στόχων σε πολύ μεγάλες αποστάσεις αλλά και δυνατότητα πληγμάτων κατά χερσαίων εγκαταστάσεων (πέρα από επάκτιους στόχους). Η δυνατότητα μάλιστα αυτή φαίνεται να εστιάζει πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον του ΠΝ χωρίς βέβαια να παραγκωνίζεται και η ανάγκη ελέγχου του αιγιακού χώρου.

Μια από τις υποψηφιότητες φυσικά είναι οι MM40 Block 3 (ήδη σε υπηρεσία με τα ΤΠΚ κλάσης ΡΟΥΣΣΕΝ) και η MBDA επιδιώκει την σχετική πώληση από το 2014 με συνεχείς ενημερώσεις του ΥΠΕΘΑ και ΓΕΝ.

Πιο πρόσφατα όμως ανέκυψε και έτερος ισχυρός «μνηστήρας» ο νορβηγικός NSM της Kongsberg που έρχεται να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του ανταγωνισμού.

Να θυμίσουμε ότι ο MM40 Block 2 αποτελεί αναβάθμιση έναντι των ΜΜ30 με αυξημένη εμβέλεια (έως 70 km) και INS/GPS με τερματικό ενεργό ραντάρ για την προσβολή. Ο MM40 Block 3 με την υιοθέτηση κινητήρα τουρμποτζέτ αυξάνει την εμβέλεια (θεωρητικά) πάνω από τα 120 km και έως τα 180 km, ενώ υπάρχει και δυνατότητα υπερπτήσης εδάφους, που αρχικά είχε εξελιχθεί ώστε το βλήμα να αποκτήσει ευελιξία χρήσης σε περιβάλλον αρχιπελάγους διερχόμενο πάνω από νησιά. Η δυνατότητα αυτή του δίνει και κάποιες οριακές ικανότητες πληγμάτων παράκτιων κυρίως στόχων, αν και αυτή  περιορίζεται από το σύστημα τερματικής καθοδήγησης που παραμένει ενεργό ραντάρ (πρακτικά χρησιμοποιείται μόνο το GPS).

Το πέμπτης «γενιάς» βλήμα NSM προσφέρει εμβέλειες άνω των 200 χιλιομέτρων (με προοπτική περαιτέρω αύξησής της) και χρησιμοποιεί επίσης INS/GPS αλλά προσφέρει ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα καθώς το σύστημα τερματικής καθοδήγησης είναι παθητικό IIR (αντίστοιχα συστήματα χρησιμοποιούν όσο οι JSOW όσο και οι Scalp) με δυνατότητα όχι μόνο εντοπισμού του στόχου μέσα στο εδαφικό περιβάλλον αλλά ακόμη και την αναγνώρισή του ανάμεσα σε άλλους (ώστε να επιλεχθεί η γωνία προσβολής μέσω ATRS-Autonomous Target Recognition System).

https://www.youtube.com/watch?v=MFwQkuh86UY

O NSM διαθέτει φυσικά και ραδιοζεύξη για ανανέωση στοιχείων ή στοχοποίηση στη διάρκεια της πτήσης και μπορεί να πετά σε πολύ χαμηλό ύψος με δυνατότητα εκτέλεσης hi-G ελιγμών ενώ ενσωματώνει σχεδίαση πολύ χαμηλού RCS. Ο πύραυλος έχει μήκος 3,96 μέτρα, βάρος 407 κιλά και χρησιμοποιεί για την εκτόξευση από το έδαφος/πλοίο επιταχυντή στερεών καυσίμων και στη συνέχεια κινητήρα τουρμποτζέτ Microturbo MRI-40 που επιτρέπει επίτευξη υψηλών υποηχητικών ταχυτήτων της τάξης των 0,95 Μαχ. Μεταφέρει κεφαλή (high-explosive blast-fragmentation) των 125 κιλών.

Η Kongsberg, με δεδομένη την πολύ καλή σχέση που διατηρεί με το ΠΝ λόγω των Penguin αλλά και λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών του NSM που περιγράφηκαν παραπάνω, θεωρεί ότι έχει το προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού σε έναν ελληνικό διαγωνισμό. Η Kongsberg μάλιστα βλέπει και ένα άλλο πλεονέκτημα του NSM, ως οπλισμού αεροεκτοξευόμενου βλήματος ναυτικής κρούσης για τα F-16 της ΠΑ (η πιστοποίηση του όπλου σε Fighting Falcon είναι δεδομένη) ως διαδόχου κατάστασης στα M2000EGM/MM39 (και με δεδομένο ότι τα F-16 αποτελούν και θα αποτελούν τον κορμό της ισχύος της ΠΑ). Η νορβηγική εταιρία υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα του ΠΝ για δυο συστοιχίες θα έχει κόστος 100-120 εκατομμύρια ευρώ και έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2020 καθώς θεωρείται επιλογή με πολύ υψηλό λόγο κόστους/απόδοσης και λαμβάνει έτσι υψηλή προτεραιότητα. Κάθε συστοιχία αποτελείται από ένα εποχούμενο κέντρο διαχείρισης μάχης, τρία οχήματα C&C και τρία οχήματα με τέσσερις πυραύλους το καθένα με δυνατότητα προσθήκης και οχήματος (οχημάτων) με ραντάρ επιτήρησης/πρόσκτησης στόχων. Το πολωνικό ναυτικό έχει ήδη αποκτήσει τέσσερις συστοιχίες, δυο το 2008 και δυο το 2014.

Τα παραπάνω με πάσα επιφύλαξη και με την πιθανότητα ο «καπνός να προέρχεται από καπνογόνο»


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 104
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
famas
Guest
famas

Μακάρι να βρεθει και ο τροπος να στοχοποιουμε στα 25-50-150 χλμ που μας δινει ο πυραυλος. Λεω ευθέως πως δεν εχει καμια αξία αν δεν βελτιωθουν τα μέσα επιτηρησης. (drones, radar, αισθητηρες διαφοροι που μπορουν να δωσουν στιγμα για τον πυραυλο)

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Για τις επάκτιες πυραυλικές συστοιχίες θα είναι διαθέσιμοι και οι ΜΜ-38 που είναι στις πυραυλακάτους. Αυτές θα αποκτήσουν σύντομα πυραύλους Χαρπούν. Πληροφοριακά οι ΜΜ-38 λήγουν το 2019 οπότε θα αποσυρθούν οριστικά από τις τάξεις του Π.Ν. Άραγε πως θα γίνει η αγορά των NSM χωρίς να προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός για την αγορά αντιπλοικών πυραύλων ?? Προσωπικά το κόβω αδύνατο να γίνει αγορά με απευθείας ανάθεση…. Και είναι και ένα ερώτημα με τι λεφτά θα γίνει… Επίσης πληροφοριακά για τους αντιπλοικούς πυραύλους. Ο Πάνος Καμμένος πριν μερικούς μήνες σε επίσκεψη του σε φρεγάτα μας ρώτησε τους αξιωματικούς στην γέφυρα αν οι… Read more »

4Horsemen
Guest
4 Horsemen

Τι από τα δύο ισχύει;

1. Ο Πάνος Καμμένος πριν μερικούς μήνες σε επίσκεψη του σε φρεγάτα μας,
ρώτησε τους αξιωματικούς στην γέφυρα αν οι φρεγάτες μας μπορούν να φέρουν πυραύλους Brahmos
2. Ο Πάνος Καμμένος πριν μερικούς μήνες σε επίσκεψη του σε φρεγάτα,
μάς ρώτησε, τους αξιωματικούς στην γέφυρα, αν οι φρεγάτες μας μπορούν να φέρουν πυραύλους Brahmos

(δεν έχω αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ στο κείμενο. ΜΟΝΟΝ έναν τόνο και κάποια σημεία στίξης (κόμμα)

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ
jim_97
Guest
jim_97

Ενδιαφέρον αλλά πολύ αισιόδοξο. Επίσης θα έλεγα ότι μεγαλύτερη προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι οι νέες τορπίλες για τα υποβρύχια ή ένα όπλο μακρού πλήγματος για τα F-16. Από βλήματα ναυτικής κρούσης έχουμε στο οπλοστάσιο, συμφωνώ ότι χρειάζεται ενίσχυση στο μέλλον, αλλά και πάλι δεν θα είμαστε “άοπλοι” στον τομέα αυτόν για τα επόμενα χρόνια.
Μου αρέσει η ιδέα να εξοπλιστούν τα F-16 με NSM αλλά είναι λίγο νωρίς ακόμα.Οι παράκτιες συστοιχίες είναι τόσο μεγάλη προτεραιότητα?

Flight and Space
Admin
Famed Member

Είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ προτεραιότητα…

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Τι θα πρωτοκανουν τα F-16 ?

Μανος
Guest
Μανος

Θα ήθελα πολύ να δώ τον NSM και στις ΜΕΚΟ του ΠΝ ….τότε ο εκσυγχρονισμός τους θα είχε πραγματικό νόημα για εμένα…

Flight and Space
Admin
Famed Member

Εκσυγχρονισμός; ποιος εκσυγχρονισμός;

Μανος
Guest
Μανος

Κάποια στιγμή δέν πρέπει να γίνει?? grin

gm
Guest
gm

uberκουμπούρια, αλλά ποια ήταν οι τελευταία φορά που πολέμησαν οι Νορβηγοί? (εκτός από την αντίσταση στον ΒΠΠ)

Flight and Space
Admin
Famed Member

Δεν έχει σχέση το πότε πολέμησαν!

ΤΝΤ
Guest
ΤΝΤ

Σίγουρα φαίνεται αξιόλογο με πολύ καλές τεχνικές προδιαγραφές ωστόσο το γεγονός ότι μόνο οι …Πολωνοί το έχουν Προμηθευτεί σίγουρα λέει πολλά. Τα επάκτια συστήματα μαζί με τα Α/Α θα έπρεπε να είναι Νο1 Προτεραιότητα των ανύπαρκτων εξοπλιστικών μας. Η τοποθέτηση αντιπλοϊκών πυραύλων στα Νησιά μας θα κάνει το Τουρκικό Ναυτικό να μοιάζει με σκοποβολή σε Λούνα Παρκ! Mε ένα κόστος αντίστοιxo της αναβάθμισης των P3 μπορούμε καταφέρουμε σημαντικά πλήγματα στον Τουρκικό στόλο που δεν θα μπορεί καλά καλά να ξεμυτίσει απο τους Ναυστάθμους χωρίς να ξοδέψουμε κάποια δις €€€ για νέες Φρεγάτες ή κορβέτες. Απορώ τι έρευνα αγοράς έκανε το… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι τούρκοι δεν είναι χαζοί για να κάτσουν να τρώνε πυραύλους τα πλοία τους από τα νησιά μας. Πριν γίνει το ,,μπαμ,, θα έχουν φροντίσει να έχουν πατήσει καταδρομείς τους στα νησιά μας και να έχουν εντοπίσει τις επάκτιες και όποιες άλλες συστοιχίες πυραύλων. Το ΄96 κάτω από την μύτη μας ανέβηκαν σε βραχονησίδα και δεν πήραμε είδηση. Και θα πάρουμε αν ανέβουν νύχτα ολιγάριθμες μονάδες τους στην Λήμνο, Χίο, Ρόδο κ.α ?? Πριν μερικά χρόνια έλεγε ο δ/κτης της μονάδας των Πάτριοτ στην Σκύρο ότι ο φόβος μας δεν είναι η τουρκική αεροπορία αλλά οι τούρκοι καταδρομείς…. (βλέπε και… Read more »

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Το ό,τι δεν μας ενδιαφέρουν, από που προκύπτει? Υπάρχουν επιχειρησιακοί λόγοι? Σου το είπε ένα πουλάκι? Μη μου πεις για πολιτικούς λόγους, γιατί πολύ απλά, αυτοί δεν υφίστανται για νορβηγικούς πυραύλους, καθώς είναι μόνο μέλος του ΝΑΤΟ(ούτε καν της ΕΕ) και δεν έχουμε ιδιαίτερες παρτίδες σαν χώρες… Στο δια ταύτα, έχεις λογικά επιχειρήματα, για το γιατί να μας ενδιαφέρουν οι JSM και όχι κάποιοι από τους πολλούς ρωσικούς(ή ρωσοινδικούς)? Μήπως φοβόμαστε την αντίδραση των Η.Π.Α? Αν συμβαίνει αυτό, πως γίνεται να μη φοβούνται οι τούρκοι για τους S-400 και τους βαλλιστικούς/cruise που αναπτύσσουν(με χείρα, Κινεζική και Πακιστανική)? Μήπως δεν έχουμε… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν αγοράζουν ρωσικούς πυραύλους Ρ-800. Αγοράζουν μόνο δυτικούς αντιπλοικούς πυραύλους. Σε ότι αφορά τους νορβηγούς δεν είμαστε δα ,,κολλητοί,, αλλά στο ναυτικό χρησιμοποιούμε νορβηγικούς πυραύλους εδώ και 37 χρόνια. Το ίδιο και οι τούρκοι κ.α. μέχρι και οι Αμερικάνοι…

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Ποια χώρα του NATO αντιμετωπίζει το δικό μας πρόβλημα ασφάλειας? Συνεχίζεις να πετάς τη μπάλα στην εξέδρα… Όταν οι χώρες του NATO, δεν προσφέρουν κάποιο σύστημα που να σου δίνει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα(και υπεροχή) για το budget σου, στρέφεσαι αλλού… Τόσο απλά! Δεν μιλάω για κύριο σύστημα μάχης(πχ μαχητικά), αλλά για επάκτιους αντιπλοϊκούς πυραύλους. Οι τούρκοι πως δηλαδή, μετά την άρνηση των αμερικανών για atacms μεγαλύτερης εμβέλειας, πήραν κινέζικους και ανέπτυξαν δικούς τους(cruise με πακιστανική βοήθεια και βαλλιστικούς με κινεζική)? Δεν εκμεταλλεύομαι καν το σενάριο S-400/Τουρκία γιατί το θεωρώ δύσκολο να παίξει μαζί με F-35…

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

” δ/κτης της μονάδας των Πάτριοτ στην Σκύρο ότι ο φόβος μας δεν είναι η τουρκική αεροπορία αλλά οι τούρκοι καταδρομείς….”

Ναι αλλά η λέσχη αξιωματικών στο νησί δουλεύει εξαιρετικά και τώρα το καλοκαίρι είναι πάνω στο κύμα σε μια υπέροχη παραλία. Αλλά για να γίνει αυτό σοβαρές εκπαιδεύσεις και ασκήσεις δε γίνονται. “Been there done that got the t-shirt” κυριολεκτικά.

Γιάννης Μ.
Guest
Γιάννης Μ.

Μήπως για την περίπτωση του NSM να “ψήναμε” τους Κύπριους για διερευνητικές ενέργειες για κοινή προμήθεια του συγκεκριμένου συστήματος, τόσο για την πιθανότητα επιτεύξης καλύτερης τιμής, όσο και για να “συμμαζέψει” λίγο η νορβηγική κυβέρνηση τον Έιντε στο θέμα των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού και στις έμμεσες απειλές που εκτοξεύει, με την μορφή “φιλικών” παρεμβάσεων προς τους Ε/Κ; Παράλληλα θα μπορούσαμε να στείλουμε έτσι και ένα μήνυμα στους Γάλλους ότι “υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές”, μήπως και μας δώσουν καμιά καλή προσφορά επαναπιστοποίησης παλαιότερων βλημάτων ή για συμπληρωματική προμήθεια νέων και κατ’ επέκταση στους Ευρωπαίους, ότι έχουμε τη διάθεση τις ελάχιστες δαπάνες… Read more »

tsimuha2
Guest
tsimuha2

O Exocet εχει κατηγορηθει παλια για το μικρο μεγεθος της κεφαλης του (165 κιλα) σε σχεση με τα αλλα ναυτικα βληματα , ο NSM εχει ακομη μικροτερη 120 κιλα (πρακτικα ιδια με αυτην των Penguin ) .Πως επηρεαζει αυτο την αποδοση του εναντιων μεγαλων πλοιων ( Φρεγατων , Αντιτοτπιλικων ).

Flight and Space
Admin
Famed Member

Μικρή κεφαλή, αλλά η ζημιά μεγάλη. Ρωτήστε και τους Βρετανούς…

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

165 κιλά εκρηκτική κεφαλή είναι μιά χαρά. Οι Εξοσέτ, Χαρπούν, Πέγκουιν κ.α δεν σχεδιάστηκαν για να βυθίσουν μία φρεγάτα/αντιτορπιλικό αλλά να το βγάλουν εκτός μάχης. Με ένα πύραυλο βγαίνει εκτός μάχης, με τρεις πάει στον πάτο.

tsimuha2
Guest
tsimuha2

Ναι αλλα τα Harpoon ,Οtomat εχουν κεφαλες 220,200 κιλων που σε σχεση με τα 120 των Penguin, NSM ειναι η μερα με την νυκτα.

dimitrov
Guest
dimitrov

Προσθέστε παρακαλώ και τους σουηδικούς RBS15mk3 με πολεμική κεφαλή 200κάτι κιλά. Χαρακτηριστική η φωτό δοκιμών που χτυπάει α/τ και το κόβει στα δύο. Με τη λεζάντα πως η αποτελεσματικότητα του εν λόγω πυραύλου είναι αντίστοιχη με χτύπημα τορπίλης. Και να μην μιλήσουμε για τα διάφορα ρώσικα γομάρια που αυτά κι ξεκωλ%^&$*(% πλοίο. Τα περισσότερα δηλαδή από τα βλήματα αυτά. Η εν λόγω φωτό κυκλοφορούσε στον ελληνικό ειδικό τύπο προ15ετίας. Τότε που παίρναμε εξοσέτ για παρηγοριά στους Γάλλους που πήραμε βρετανικές τπκ/β.

jim_97
Guest
jim_97

Το μεγαλύτερο πλοίο που θα αντιμετωπίσουμε στο αιγαίο μπορεί να είναι μια τουρκική φρεγάτα η οποία θα μεταφέρει καύσιμα και πυρομαχικά τα οποία θα βελτιώσουν το πυροτέχνημα smile Η μεγαλύτερη κεφαλή ίσως είναι χρήσιμη για μεγαλύτερα πλοία ( αεροπλανοφόρα, καταδρομικά )

Νεοκλής
Guest
Νεοκλής

Αν μου επιτρέπετε…Νομίζω ότι θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση όσον αφορά ο,τιδήποτε μέσο στατικής άμυνας.Το να έχεις επάκτιες συστοιχίες σου αφαιρεί την πρωτοβουλία από κινήσεις στο δικό σου ναυτικό.Θα είναι στόχοι υψηλής προτεραιότητας για την απέναντι πλευρά και θα δημιουργήσει ένα ψευδές , κατά τη γνώμη μου αίσθημα ασφάλειας.Ναι, για να μπλοκάρει σε συγκεκριμένα σημεία κινήσεις του αντιπάλου αποτελεί μέρος μιας λύσης.Θα πρέπει όμως να συνοδεύεται από πολύ καλό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και πολύ καλού συντονισμού πυρών , ώστε να μην στοχοποιούνται διπλά μονάδες του αντιπάλου.Νομίζω επίσης ότι όσο και κινητό να λέει ο κατασκευαστής ότι είναι… Read more »

Γιάννης Μ.
Guest
Γιάννης Μ.

Καλά το τρίτο βίντεο είναι όλα τα λεφτά προς το τέλος. Οι γλάροι, ο ήλιος, φάση “λίγο κρασί και λίγο θάλασσα” σε κάποια όμορφη ακτή και ξαφνικά ΜΠΟΥΜ!

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

Aν γινει κατι ο Τουρκικος στολος θα εχει ΗΔΗ απλωθει στο Αιγαιο.
(Μια χαρα στοχοποιημενος θα ειναι και παλι)
Παντως η λογικη του να αγορασουμε Α/Α επειδη τα λεφτα δε μας φτανουν για α/φ
και να ζω με την ψευδαισθηση δε με βρισκει συμφωνο….

Giannis
Guest
Giannis

Υπάρχει πρόβλεψη για αντιαεροπορική κάλυψη των συστοιχιών με Crotale ή TorM1 ή ASRAD, διαφορετικά είναι αυτονόητο ότι θα έχουν εξουδετερωθεί στις πρώτες ώρες μιας σύγκρουσης (μην ακούσω τίποτα για A/A Rheinmettal ή ZSU-23).

dimitrov
Guest
dimitrov

Γενικά υπάρχει αλληλοκάλυψη μεταξύ όλων των Α/Α και αισθητήρων των ΕΔ σε ένα δικτυοκεντρικό περιβάλλον. Νομίζω πως αυτή η προσπάθεια υλοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια. Αλλά γιατί δεν θέλουμε να ακούσουμε για τα εν λόγω πυροβόλα παρακαλώ που τα έχουμε και μπόλικα; Και το τουρκικό φάνδομ από κανονάκι έπεσε. Και σε Ιράκ και Γιουγκοσλαβία τα ταπεινά κανονάκια ρίχνανε διαρκώς. Να τα περιφρονήσουμε που τα έχουμε και μπόλικα; Κι επειδή αναφέρθηκε το θέμα με τους κ/δ παραπάνω, τα εν λόγω πυροβόλα μια χαρά θα βοηθήσουν στην σχετική άμυνα έναντι αυτής της απειλής.

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Το τουρικό Φάντομ έπεσε από αντιαεροπορικό πύραυλο ρωσικής κατασκευής. Οι βολές που είδαμε από τα πυροβόλα (αν θυμάμαι καλά ήταν Zu-23) ήταν οι λεγόμενες ,,μπαλωθιές,, για να πανηγυρίσουν την κατάρριψη του.

dimitrov
Guest
dimitrov

Εγώ άλλα έμαθα …. αλλά και πάλι τα πυροβόλα είναι χρησιμότατα. Κι από τη στιγμή που τα έχουμε να μην τα απαξιώνουμε. Και για στόχους α/α(ειδικά αργούς) και για στόχους εδάφους και επιφανείας.

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Καταρχάς, διορθώστε με, αλλά το NSM δεν πρόκειται να πιστοποιηθεί για εκτόξευση από F-16, F-35 ή άλλο α/φος. Το ρόλο αυτό, θα αναλάβει το JSM, που ναι, βασίζεται στο NSM, αλλά ΔΕΝ είναι το ίδιο πράγμα. Συνεχίζοντας, η είδηση είναι κάτι πολύ θετικό, αλλά… α) Διαγωνισμός? β) Μήπως πρέπει να περιμένουμε την απόφαση των αμερικανών (βλέπε LRSAM…).? γ) Τα 60 εκ ευρώ ανά συστοιχία, μου φαίνονται αρκετά ‘αλμυρά’, ώστε να αναρωτηθώ, γιατί το Π.Ν δεν εξετάζει λύσεις όπως Brahmos block3/Brahmos-2/Bastion-P/Bal-E/Club-M/K. Τα τελευταία, πιθανότατα στο σύνολο τους, παρέχουν μεγαλύτερες εμβέλειες, τα περισσότερα έχουν και δυνατότητα land attack και εν τέλει ο… Read more »

Flight and Space
Admin
Famed Member

Θα πιστοποιηθεί στα F-35 σίγουρα…

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Που το βασίζετε αυτό? Πληροφορίες, ένστικτο ή κάτι άλλο? Οι μέχρι τώρα, σίγουρες αναφορές, μιλάνε για JSM, όχι NSM… Μικρή σημασία έχουν αυτά… Στα υπόλοιπα που αναφέρω, κάποιο σχόλιο?

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Το ίδιο πράγμα είναι απλώς ο JSM είναι η αερομεταφερόμενη έκδοση με μεγαλύτερο βεληνεκές.Είναι θέμα καθαρά λάτρείας των χαρακτηριστικών του συστήματος καθοδήγησης του πυραύλου και όχι κάτι άλλο.Πιθανότατα να πιστοποιηθεί και στα F-16 οπότε εκεί θα είναι το όφελος μας ακόμη μεγαλύτερο και σίγουρα και σε άλλες πλατφόρμες.
Βέβαια, πολύ καλύτερα θα ήταν ένα παρόμοιο σύστημα (ALAS) όχι μόνο για παράκτια άμυνα αλλά και σε άλλες εκδόσεις το οποίο μάλιστα θα ήταν και σαφώς οικονομικότερο ώστε να αναπτυχθεί σε μεγάλους αριθμούς…

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Θα ήταν το ίδιο πράγμα, αν NSM/JSM ήταν πλήρως εναλλάξιμα μεταξύ τους(ή έστω με μικρές τροποποιήσεις), όπως πχ με τις εκδόσεις harpoon. Αφού αυτό ΔΕΝ συμβαίνει, μιλάμε για διαφορετικούς πυραύλους με κοινά συστήματα πρόωσης(εκτός επιταγχυντή), στοχοποίησης και κεφαλής. Στο μόνο που θα συμφωνήσω, είναι ό,τι η καθοδήγηση του πυραύλου αυτού, προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα. Για τα F-16 πχ, τα ίδια ή και περισσότερα πλεονεκτήματα, θα προσέφεραν και οι LRSAM και οι harpoon τελευταίας κοπής… Όπως και να έχει, η μη εξέταση άλλου πυραύλου είναι απλά σκανδαλώδης… Προφανώς και δε μιλάω μόνο για ρωσικούς…

Προβοκάτωρ
Guest
Προβοκάτωρ

Υπερβάλλετε ολίγον τι..είναι ίδιο σύστημα (τα βασικά μέρη ενός τέτοιου συστήματος είναι αυτά που αναφέρετε και εσείς,τα υπόλοιπα ελάχιστη σημασία έχουν) προσαρμοσμένο σε διαφορές τεχνικές απαιτήσεις.
Τώρα σε ότι αφορά τα αμερικάνικα οπλομηχανήματα υψηλής επιχειρησιακής αξίας και την πώληση τους ειδικά στην Ελλάδα…απλώς ανατρέξτε στο παρελθόν..

Αντώνης
Guest
Αντώνης

Επειδή ακριβώς κάνω τέτοια αναδρομή, γι’αυτό αναφέρω ό,τι είναι σκάνδαλο η μη εξέταση και άλλων επιλογών ακόμη και εκτός ΝΑΤΟ. Δεν είναι λογικό να λες ‘αφού οι Η.Π.Α δεν μας δίνουν κάτι που θα επαναφέρει τουλάχιστον τη πρότερη ισορροπία, θα πάω στην επόμενη καλύτερη επιλογή από το ΝΑΤΟ’. Κοιτάς να πας στη καλύτερη διαθέσιμη επιλογή, χωρίς παρωπίδες και προφανώς χωρίς προβλήματα, εφόσον δεν πρόκειται για κύριο οπλικό σύστημα(μαχητικό). Τώρα, ποια είναι η καλύτερη επιλογή, δεν το γνωρίζω. Σύμφωνα όμως με τις ανοικτές πηγές, υπάρχουν καλές πιθανότητες, αυτή να προέρχεται εκτός ΝΑΤΟ. Χωρίς διαγωνισμό, δεν υπάρχει περίπτωση να το μάθουμε. Τόσο… Read more »

George_K
Guest
George K.

Πολύ ενδιαφέρον για την παράκτια ναυτική κρούση, όπως ενδιαφέρον είναι και αυτό:
https://www.ptisidiastima.com/jsm-f-16/

dimitrov
Guest
dimitrov

Μερικές παρατηρήσεις: α) Για αρχή είναι καλή η είδηση υποψίας ανθυποεξοπλιστικού προγράμματος. Αν είχαμε όλα αυτά τα χρόνια δυνατότητες να πραγματοποιήσουμε μερικά τέτοια όπως π.χ. ατρακτιδίων στοχοποίησης, λινκ 16 σε εφ16μπλοκ52+ και μ2000-5μκ2,κλπ,κλπ – τα πράγματα θα ήταν αρκετά καλύτερα. β) Βλέπω πως ακολουθούνται παλιές πρακτικές. Μπατιρέψαμε και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι αν θα γίνει διαγωνισμός. Με διακρατική συμφωνία θα πάμε. Που είναι το κόστος χρήσης? Τα ανταλλάγματα? Ο ερμπιες15-μκ3/4 δεν μας κάνει π.χ. έστω για τη λίστα? Έτσι λαρτζ αγοράζουμε? γ) Για τον ΥΠΑΜ τι να σχολιάζει κανείς. Αφού τον άκουγε ο Γιάννης στο παπόρο και δεν έπεφτε κάτω… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν ήμουν στην φρεγάτα. Τα έμαθα εκ των έσω για το τι ειπώθηκε σε αυτή.

4Horsemen
Guest
4 Horsemen

Ευχαριστώ πολύ. Άρα ισχύει η πρώτη εκδοχή από τις δύο, ήτοι:

“…Ο Πάνος Καμμένος πριν μερικούς μήνες σε επίσκεψη του σε φρεγάτα μας,
ρώτησε τους αξιωματικούς στην γέφυρα αν οι φρεγάτες μας μπορούν να φέρουν πυραύλους Brahmos…”

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Έτσι είναι και του απάντησαν πως δεν γίνεται.

som1els
Guest
som1els

Εκ των εσω ηταν κι εκεινη η πληροφορια οτι οι Asheville ειχαν προγραμματιστει ν’αποσυρθουν τον Μαιο;;

Nikolaos
Guest
Nikolaos

Ελλάς, η νέα Συρία! Παραιτούμενη από την υπεροχή στον αέρα και τη θάλασσα, ονειρεύεται αντιαεροπορικούς και επάκτιους αντιπλοϊκούς πυραύλους! Η συνταγή των ηττημένων, διαχρονικά! Δεν θα αναπτύξω τα αυτονόητα, ότι τα παραπάνω είναι στατικά όπλα άμυνας σημείου ή περιοχής, αλλά όχι ικανά να προσδώσουν την κυριαρχία στο όντως πεδίο της μάχης (που θα έχει επιλέξει Ο ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ, όχι εμείς, και μπορεί να είναι μακριά από τις λογής “συστοιχίες”) … Θα πώ μόνο τούτο: Ας υποθέσουμε ότι αναπτύσσουμε ακόμη και Πάτριοτ ή S-300 ή Penguin στη Λέσβο, ή τη Σάμο ή τη Χίο ή τη Ρόδο (αφήνω στην άκρη το γεγονός… Read more »

antidrastis
Guest
antidrastis

Πρεπει να τους παρουμε μονο και μονο για την εμβελεια τους που κλειδωνει σχεδον ολοκληρο το Αιγαιο . Η σχεση κοστους αποδοσης ειναι υπερθετικη και αποδεσμευει μεγαλες μοναδες για χρηση σε ανοιχτη θαλασσα αν αυτο χρειαστει . Η ελαφρα υποστρατηγικη ακτινα τους δεν μπορει να προσφερει πολλα λογω του τεραστιου βαθους της Τουρκιας αλλα θα αποφορτισει λιγο τους scalp και την Π.Α απο καποιους κοντινους στοχους . Για μενα το μεγαλο προβλημα ειναι το F-35 γιατι ακομα και μια μοιρα απ αυτα μπορει να μας κανει μεγαλη ζημια .

ΓΙΑΝΝΗΣ
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν λεφτά για την αγορά NSM ή άλλων αντιπλοικών πυραύλων.
Σε ότι αφορά το βεληνεκές που γράφουν κάποιοι για ρωσικούς και ινδικούς πυραύλους υπόψη ότι στο περιβάλλον του Αιγαίου με τα τόσα νησιά και τις βραχονησίδες, π.χ το βεληνεκές των 180 που έχουν οι Εξοσέτ Μπλοκ-3 δεν είναι ΤΟ πλεονέκτημα…. Από ένα βεληνεκές και πάνω δεν έχει νόημα ακόμη και αν είχαμε την έκδοση επιφανείας-επιφανείας των πυραύλων Τόμαχωκ. (που δεν μπήκε σε παραγωγή)

Αντώνης
Guest
Αντώνης

θα αποφασίσεις? Από τη μία, μας λες περί Καμμένου και ενδιαφέροντος για Brahmos και από την άλλη ό,τι δεν υπάρχουν λεφτά για οτιδήποτε. Μήπως να κατεβάσουμε τα παντελόνια και να περιμένουμε τους απέναντι? Ή δεν υπάρχουν καθόλου λεφτά, ή υπάρχουν λίγα που πιθανότατα επαρκούν μόνο για πιο οικονομικές επιλογές(BAL-E και ίσως club) και αποκλείουν NSM(και αντίστοιχα brahmos/bastion) ή τέλος υπάρχουν(ή μπορεί να βρεθούν) χρήματα για NSM, άρα και για οποιοδήποτε σύστημα της κατηγορίας. Στη τελευταία περίπτωση βέβαια, το ποσό δεν απέχει και πολύ από το ποσό που απαιτείται για μια(με επέκταση για 2?)ΤΠΚ ή για 2-4 μτχ φ/γ ή ακόμη… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Ασχέτως του οικονομικού … το βεληνεκές είναι ΤΟ πλεονέκτημα μαζί με άλλα που είναι κι αυτά ΤΑ πλεονεκτήματα. Όπως η απεριόριστη δυνατότητα αλλαγής κατεύθυνσης(κι όχι μόνο 9 waypoints), η ικανότητα να πλήτει επάκτιους στόχους(κι όχι μόνο πλοία εν όρμω) και η ικανότητα πτήσης μέσα από το εδαφικό ανάγλυφο(κι όχι μόνο υπέρπτησης). Δεν είναι τόσο ότι θα χτυπηθεί ένας στόχος στο μέγιστο βεληνεκές αλλά ότι θα ρυθμιστούν αρκετά βλήματα να χτυπήσουν έναν σημαντικό στόχο(φρεγάδα) από διαφορετικά δρομολόγια με ταυτόχρονη άφιξη στο στόχο. Εδώ θα πρόσθετα και την αγαπημένη μου “μεγάλη” πολεμική κεφαλή και τα υπολοιπόμενα καύσιμα. Κι αυτά κάνουν “μπουμ”.