Κόσοβο: Φήμες για μονομερή αυτονομία των Σέρβων και προβοκάτσιες των Αλβανών

0
1094
Serbian and Kosovo flag, conflict concept

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο, με τους Σέρβους που ζουν στα βόρεια και απολαμβάνουν περιορισμένης αυτονομίας, να βρίσκονται σε κατάσταση “συναγερμού” εξαιτίας φημών που θέλουν τους Αλβανούς Κοσοβάρους να σχεδιάζουν να καταλάβουν με τη βία υποδομές που εξυπηρετούν τη σερβική κοινότητα.

Το Κόσοβο, με τη πλειονότητα των κατοίκων είναι Αλβανοί και με την ύπαρξη αρκετών Σέρβων στα βόρεια, αποτελούσε έδαφος της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας και τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ από το 1999. Το 2008 κήρυξε και επισήμως την ανεξαρτησία του.

Η Συμφωνία των Βρυξελλών του 2013, έδωσε περιορισμένη αυτονομία σε 10 δήμους του βορείου Κοσόβου όπου κυριαρχεί το σερβικό στοιχείο, στα πλαίσια των προσπαθειών εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου-Σερβίας. Η τελευταία συμφώνησε να αναγνωρίσει διοικητική ελευθερία για το Κόσοβο, που ερμηνεύτηκε ως μια άτυπη αναγνώρισή του από το Βελιγράδι.

Το 2015 ωστόσο, το συνταγματικό δικαστήριο του Κοσόβου, αποφάσισε πως η Συμφωνία του 2013 ήταν αντισυνταγματική και η αλβανική πλειοψηφία που ζει στα νότια, θεωρεί πως τα προνόμια των Σέρβων είναι εις βάρος της εθνικής τους κυριαρχίας.

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούσιτς, σε μια προσπάθεια να διαλύσει τη φημολογία για μονομερή αυτονομία των σερβικών δήμων, απέστειλε σήμερα επιστολή στους Σέρβους του Κοσόβου, καλώντας τους να μην αντιδράσουν σε τυχόν προκλήσεις, τονίζοντας πως η ειρήνη είναι προς το συμφέρον όλων.