Ενοχλημένη η Μόσχα από την “συσσώρευση αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στην Κύπρο”

26
2073

Η Μόσχα θα πρέπει να λάβει μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση συσσώρευσης αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος στην Κύπρο, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, πληροφορίες που προέρχονται από διάφορες πηγές, κάνουν λόγο για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Κύπρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της ρωσικής αεροπορικής “υπεροχής” μετά την ολοκλήρωση των επιχειρήσεων της Ρωσικής Αεροπορίας στη Συρία.

Η περαιτέρω στρατικοποίηση της Νήσου και η συμμετοχή της στην εφαρμογή αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών σχεδίων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές καταστάσεις για την ίδια την Κύπρο“, τόνισε η Ζαχάροβα. “Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρο αυτών των ενεργειών. Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης σε περίπτωση εφαρμογής τους.”

Η Ζαχάροβα δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την αμερικανική παρουσία στην Κύπρο, ούτε για τις “συνέπειες” που μπορεί να υπάρξουν.

26 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απαράδεκτη δήλωση και άκρως προσβλητική.
  Ξεδιάντροπα η Ρωσία απειλεί την Κύπρο δείχνοντας μία αλαζονική συμπεριφορά που δεν αρμόζει ούτε στις σχέσεις των δύο λαών και τριών κρατών αλλά ούτε και στην σημερινή δύναμη που αντιπροσωπεύει η Ρωσία ως απόθεμα και μέγεθος το 2018.
  Προφανώς η κυρία μας μπερδεύει με χώρες όπως η Συρία, Γεωργία και άλλες πρώην σοβιετικές.
  Μια ερμηνευτική θα ήταν καλό να ζητηθεί για ανασκευή και αν όχι ας λάβουμε υπόψη πως επίκειται επίσκεψη πρωθυπουργού στην Μόσχα.

 2. Ενώ εμείς δεν πρέπει να είμαστε καθόλου ενοχλημένοι με όλο αυτόν το καταιγιστικό, και αρκούντως θερμό, Ρωσο-Τουρκικό έρωτα, φαντάζομαι…

 3. Καλησπέρα και μια που μιλάμε για ενοχλήσεις και εδώ στην Ρόδο είμαστε ενοχλημένοι
  που σήμερα 5/12 και δεν έχει έρθει ακόμα το νέο τεύχος της Πτήσης.
  Συγγνώμη για την τοποθέτηση του σχολίου μου σε αυτό το άρθρο.
  Άλλα κάθε μήνα η Πτήση έρχεται με καθυστέρηση
  Σας ευχαριστώ

 4. “Η περαιτέρω στρατικοποίηση της Νήσου…θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές καταστάσεις για την ίδια την Κύπρο”
  Οι 40.000 Τουρκοι στρατιώτες στα κατεχόμενα δεν τους ενοχλούν?

 5. Καλησπέρα,

  Φυσικά, με την Αμερικανική παρουσία στην Κύπρο η σύμμαχός τους δεν θα μπορέσει να επιβάλει την θέλησή της, ώστε να μην προχωρήση η εξόρυξη του φυσικού αερίου που θα καταλήξει στην Ευρώπη.

  • εκεί είναι όλη η ουσία του θέματος και το ενδεχόμενο κατασκευής του αγωγού μέσα από την Ελλάδα, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η σύνδεσή του με τη Βουλγαρία με τον IBG, οι εξορύξεις νότια της Κρήτης κ.ο.κ.
   Όταν & όποτε όλοι οι ανωτέρω αγωγοί κατασκευαστούν και εξάγουν ετησίως στην Ευρώπη 40Δισ M3 σημαίνει $160Δισ λιγότερα στο ρωσικό ταμείο ετησίως, 2 φορές ο αμυντικός της προϋπολογισμός…
   Αν έχει πρόβλημα με την Κύπρο, γιατί δεν πείθει όλους τους ρώσους ολιγάρχες να κλείσουν τους λογαριασμούς τους στο νησί?
   Γιατί η Gazprom δεν κλείνει τους λογαριασμούς της?
   Γιατί δεν τους μεταφέρουν στην Εσθονία που είναι και δίπλα…?
   Μπα, εεε???

 6. Ωχ! θα στειλουν το κουζνετσοφ στην περιοχη και λογω ατμοσφαιρικής ρυπανσης παλι εμεις θα την πληρωσουμε με αυξηση στα τελη αεριων ρηπων στον λογαριασμό της δεη
  Αλλοίμονο μας

 7. Εγώ αυτό που ξέρω και διορθώστε με αν κάνω λάθος είναι πως ακόμα και σήμερα, όχι το μακρινό 1974 των αδεσμεύτων και του Μακαρίου, ούτε το μακρινό 1991 που διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, αλλά το 2018 που η Κύπρος έχει μια δημοκρατική και καπιταλιστική κυβέρνηση εδώ και πολλές δεκαετίες και που είναι μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης οι ΗΠΑ έχουν σε ισχύ εμπάργκο όπλων εναντίον της νόμιμης Κυπριακής κυβέρνησης την στιγμή που ο παράνομος κατοχικός στρατός έχει μόνο αμερικανικά όπλα.

  Μήπως λοιπόν η κυρία Ζαχάροβα εννοούσε την περαιτέρω συσσώρευση αμερικανικών όπλων στα κατεχόμενα; Γιατί στα ελεύθερα εδάφη οι αμερικάνοι όπλα δικά τους δεν αφήνουν, μόνο στη ΕΛΔΥΚ και με το ζόρι και αυτό γιατί είναι Ελλαδικός στρατός. Να μην ξεχνιόμαστε λέω εγώ.

  Έχουν δρόμο πολύ να διανύσουν οι αμερικάνοι μέχρι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Κυπρίων αδερφών μας. Πολύ δρόμο όμως!

  • “Μήπως λοιπόν η κυρία Ζαχάροβα εννοούσε την περαιτέρω συσσώρευση αμερικανικών όπλων στα κατεχόμενα; Γιατί στα ελεύθερα εδάφη οι αμερικάνοι όπλα δικά τους δεν αφήνουν, μόνο στη ΕΛΔΥΚ και με το ζόρι και αυτό γιατί είναι Ελλαδικός στρατός. Να μην ξεχνιόμαστε λέω εγώ.”

   Φίλε Μανώλη αυτό είναι με διαφορά το μεγαλύτερο άλμα λογικής που έχω δει εδώ μέσα.

   Τι έχουμε πάθει όλοι; Ακόμα νομίζουμε πως υπάρχουν κράτη που μας συμπαθούν και άλλα που μας αντιπαθούν; Οι Ρώσοι ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Η ΚΥΠΡΟΣ. Όχι γιατί ξαφνικά δεν συμπαθούν τη Κύπρο και τους Κύπριους, αλλά γιατί βλέπουν ολοφάνερα πως η Ευρώπη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ προσπαθεί έμπρακτα να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία στην αγορά υδρογονανθράκων. Γι’ αυτό δεν θέλουν τα πετρέλαια στη Κύπρο, γι’ αυτό δεν τους αρέσει καθόλου ο συνασπισμός Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ. Είναι σε αυτό το θέμα σύμμαχοι με την Τουρκία, γιατί ούτε οι Τούρκοι θέλουν να γίνει κάτι τέτοιο.

   Τόσο απλά.

   Υποθετικό σενάριο: ας πούμε πως αύριο γίνεται κάτι και δεν υπάρχει πια στην Τουρκία ο Ερντογάν. Ας πούμε πως υπάρχει ξαφνικά μια στροφή 180 μοιρών στις σχέσεις Τουρκίας – Κύπρου, πως ενώνεται το νησί, φεύγουν τα Τουρκικά στρατεύματα και στη συνέχεια οι Κύπριοι, σαν χειρονομία καλής θέλησης, παραχωρούν μέρος της ΑΟΖ τους στη Τουρκία, η οποία αναγνωρίζει πλήρως την Κυπριακή ΑΟΖ και όλα τα όρια κοντά σε αυτήν.

   (εντάξει ούτε στο Game of Thrones δεν γίνονται αυτά, υποθετικά μιλάμε)

   Τι στάση λέτε θα είχε η Ρωσία στο θέμα αυτό; Θα εξακολουθούσε να είναι σύμμαχος των Τούρκων; Θα εξακολουθούσε να υποστηρίζει τα Hind των Κύπριων;

   Καιρός είναι να ξυπνήσουμε λιγάκι, ή μάλλον να ωριμάσουμε. Σύμμαχοι δεν γινόμαστε με κάποιους επειδή “μας συνδέει μακρά ιστορία φιλίας” και άλλες τέτοιες μπούρδες, αλλά επειδή μας συμφέρει, ή επειδή συμφέρει τους εκάστοτε συμμάχους. Αν βγάλουμε το κεφάλι μας απο την άμμο και ας κοιτάξουμε, ΨΥΧΡΑΙΜΑ, τι συμφέρει εμάς. Τι συμμαχία μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα ΣΕ ΕΜΑΣ. Αν το κάνουμε αυτό θα πάψουμε να εξαρτόμαστε από την τύχη, γιατί αυτό κάνουμε όταν περιμένουμε καρτερικά πότε θα συμφέρει τον εκάστοτε “μεγάλο” να μας διαλέξει. Αν διαλέγουμε συμμάχους με βάση το ποιόν συμπαθούμε, για ιστορικούς, θρησκευτικούς ή δε ξέρω ποιους άλλους λόγους, θα πάθουμε ό,τι μας αξίζει. Πάλι.

  • Οι Ρώσοι όμως; Έχουν αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά εμπιστοσύνη μπορούμε να τους έχουμε. Σωστά;;

   Υ.Γ. Ο αγαπητός ρωσόφιλος (βλέπετε Π&Δ δεν τον λέω *******, παραμένω ευγενικός) Στέφανος που είναι; Έχει κάτι να μας πει για την πολυγαπημένη του Ρωσία;

 8. Άσε μας κ. τσόκαρο, άσε τις μαγκιές στην άκρη και γυρνά εκεί που ανήκεις, να κάνεις σβούρες σε καμία σωλήνα.
  Μου φαίνεται ο Βλαδίμηρος Όσο μεγαλώνει αρχίζει και το Χάνει, με λίγα λόγια έχει ξεφύγει, γιατί αυτά δεν τα λέει από μόνη της. Και πολύ φοβάμαι όσο κάθεται στην εξουσία και γερνάει, λίγο πριν το τέλος αφού δεν θα έχει τίποτα άλλο να χάσει, θα αρχίσει να απειλεί με πυρηνικά.

  • Ο Θεός να σε έχει καλά, φίλε Μήτσο, ξεκαρδίστηκα πραγματικά όταν έκανα εικόνα αυτό που λες! Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα σε πρώτη ανάγνωση ότι εννοείς pole dancing (μου έχει κάνει κακό το γραφείο και θέλω λίγο φρέσκο αέρα …), αλλά χαλάλι, γιατί σε δεύτερη ανάγνωση ξεκαρδίστηκα ακόμη παραπάνω.
   Κάτι μου έλεγε μέσα μου βέβαια “Νικόλα, θα φάμε ξύλο όλοι μαζί για σεξισμό κλπ …”, αλλά που και που ας πούμε και καμιά κουβέντα παραπάνω 🙂 … Είναι πολύ γήινο και ανθρώπινο, και φυσικά όποιος απευθύνει απειλές με ξύλινη γλώσσα ξύνεται στη γκλίτσα του τσομπάνη (και όποιο δίκιο και να έχει, το χάνει …)

 9. Διαβαζω καποια σχολια και πραγματικα….ΤΙΡΕΛΕΝΟΜΑΙ!!!!!
  “άσε τις μαγκιές στην άκρη και γυρνά εκεί που ανήκεις, να κάνεις σβούρες σε καμία σωλήνα”

  Δεν ειμαι Ρωσοφιλος η Ρωσολαγνος…το αντιθετο θα ελεγα.Μερικοι ομως τραβανε το σχοινι πολυ παραπανω απο το λεγομενο breaking point προσπαθωντας ισως και λογω συνδρομου κατωτεροτητας και επειδη δεν εχουν και να αντιπαραθεσουν κατι αξιολογο ως συγκριση να μειωσουν τον οποιο “αντιπαλο” τους με φθηνα επιχειρηματα επιπεδου 10χρονου.
  Επειδη ομως what goes around comes around εχουμε και λεμε.
  1)Αξεχαστα ειναι τα αρθρα των Ελληνικων εφημεριδων των “χρυσων εποχων” που συγκρινανε την κατασταση στη Ελλαδα με την τοτε χρεοκοπημενη Τουρκια.Λεγανε τοτε τα σαινια εδω “Εμεις δινουμε βιλες με κουπονια,στην Τουρκια δινουν ταφους”. Δεν χρειαζονται περισσοτερα σχολια νομιζω.
  2)Επειδη ειμαι και πολυ ρεμαλι παιδι,μεγαλο παλικαρι και κοσμογυρισμενο θα ηθελα να ρωτησω.Αληθεια ξερετε ποσες Ελληνιδες φοιτητριες σπουδαζουν στο εξωτερικο παιρνοντας και “extra courses”; Λεω εγω τωρα.Γιατι πολλοι περιφανοι Ελληνες μπαμπαδες επισκεπτονται τις κοπελες του σωληνα υποτιμοντας τες ταυτοχρονα…..και θα ηθελα πολυ να δω τι θα ελεγαν για το τι ακριβως οι κορουλες τους “σπουδαζουν”.

  Το σχολιο ειναι εκτος θεματος.Στην διακριτικη ευχερια των φιλων της ΠΤΗΣΗΣ να το επιτρεψουν η να το κοψουν.

  • Φίλε τρικυμία εν κρανίω έχεις. Στην αρχή είπα να μην ασχοληθώ γιατί βαριέμαι να γράφω κατεβατά αλλά τεσπα.
    《γυρνά εκεί που ανήκεις, να κάνεις σβούρες σε καμία σωλήνα.》
   Καλά δεν γέλασες; Εγώ ακόμα γελάω.

   《προσπαθωντας ισως και λογω συνδρομου κατωτεροτητας και επειδη δεν εχουν και να αντιπαραθεσουν κατι αξιολογο ως συγκριση να μειωσουν τον οποιο «αντιπαλο» τους με φθηνα επιχειρηματα επιπεδου 10χρονου.》

   Όποιος απειλεί την αδερφή πατρίδα μου θα τον φάει η μαρμάγκα, και λίγα έσουρα. Εσύ τι ήθελες δηλαδή να κάνω γεωπολιτική οικονομική ανάλυση για να της την πω;

   《Επειδη ειμαι και πολυ ρεμαλι και κοσμογυρισμένο》
   Άμα διαβάσεις το σχόλιο σου, Μάλλον για Πάπας της Ρώμης μου κάνεις. Θέλεις να τις μετρήσουμε; θα χάσεις.

   《Γιατι πολλοι περιφανοι Ελληνες μπαμπαδες επισκεπτονται τις κοπελες του σωληνα υποτιμοντας τες ταυτοχρονα…》
   Επειδή μάλλον δεν μου επιτρέπεται να γράψω ονόματα μαγαζιών, με τα κορίτσια περνούσαμε θαυμάσια.

   《και θα ηθελα πολυ να δω τι θα ελεγαν για το τι ακριβως οι κορουλες τους «σπουδαζουν». 》
   Φίλε έχεις πρόβλημα.

 10. Καλησπέρα

  Με αυτή τη κίνηση η Ρωσία θέτει τις ανησυχίες τις προς την Κύπρο. Όπως έλεγε και το ραδιόφωνο το πρωί, οι εκπρόσωποι τύπου είναι εκεί για να λένε κάποια πράγματα που δεν μπορεί να πει πιο ανοικτά η ηγεσία.

  Όπως και να έχει, η Κύπρος πρέπει να δει πάνω απ΄όλα το μακροχρόνιο της συμφέρον. Αν αυτό ταυτίζεται με τις ΗΠΑ, καλώς να κάνει κινήσεις.

  Όμως σαν Κύπριος δεν μπορώ να παραβλέψω ότι από τη μια τα κυριώτερα και πιο σύγχρονα μέσα της Ε.Φ. είναι Ρώσικα, οτι έχω εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα αν προσπαθήσω να αγοράσω οτιδήποτε έχει έστω και μια βίδα εκ ΗΠΑ (Bell 412???) τότε τρώω σφαλιάρα, ότι αν αγοράσω όπλα από τη Ρωσία κινδυνεύω με κυρώσεις, ότι εκεί που έκανα συνεκπαιδεύσεις με τα Μ-48 της Ελλάδας τώρα τα βλέπω με τα κυάλια κ.τ.λ.

  Διότι άμα ταχθώ με το ένα στρατόπεδο κινδυνεύω να μείνω χωρίς αξιόμαχη Ε.Φ. και θα χρειαστεί ένας σκασμός € να αλλαχθεί όλος ο Ρώσικος εξοπλισμός, χώρια η επαναπόκτηση της υφιστάμενης εμπειρίας. Με το ίδιο σκεπτικό μπήκαμε ΕΕ, για να έχουμε μια συμμαχία πίσω που θα βάζει πίεση στη Τουρκία. Μπορεί να μην δούλευει ως αναμένετω, αλλά κρίνεται ώς ορθή επιλογή.

  Αν οι ΗΠΑ έρθουν και ζητήσουν καλή ώρα βάσεις στη Κύπρο και μου προσφέρουν απτά ανταλλάγματα – π.χ. άρση εμπάργκο και άμεση υλική ενίσχυση Ε.Φ. με βαρύ υλικό ή ακόμη και ένταξη στο ΝΑΤΟ (λέμε τώρα) που όσο και αν δεν το συμπαθώ προσωπικά το θεωρώ βάσιμο αντάλλαγμα, σαν χώρα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά.

  Με λίγα λόγια αν θα μπούμε σε συμμαχία με κάποια χώρα, ειδικά αν αυτή η συμμαχία εμπεριέχει κινδύνους – ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετές φωνές στις ΗΠΑ που βλέπουν με καλό μάτι και ως αποδεκτό ρίσκο ένα πόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας – τουλάχιστο ας αξίζει τον κόπο.

  Όσο αφορά τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ, δεν νομίζω ότι επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Ευρώπης σε σημείο που να ενοχληθεί από την εξόριξη τους η Ρωσία. Ίσα ίσα οι πρόσφατες ταραχές στο Παρίσι δείχνουν και τα όρια των Ευρωπαίων πολιτών στις αυξημένες τιμές της ενέργειας.

  • Όλα ωραία και καλά, αλλά όσον αφορά το τελευταίο, μην έχουμε αυταπάτες ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα μπουμπουνίσουν την αγορά, για να κάνουν Κατάρ τη Κύπρο ή την Ελλάδα…, γιατί άλλο μέγεθος η Αίγυπτος, γι αυτό και αποκαλύφτηκε το Ζορ.
   Τα πηγάδια τσιμεντώνονται στο πι και φι
   Τα κοιτάσματα θα ωριμάζουν σταδιακά και μόνο όταν αισθανθούν έτοιμοι θα αρχίσουν τα μπουμπουνητά προς κάθε κατεύθυνση…

 11. Οι ΗΠΑ τυλίγουν σαν χταπόδι την Τουρκία και αμέσως μετά αυτό.
  Μιλάμε για την απόλυτη σύμπτωση ή για τον σχηματοποιημενο άξονα του κακού;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here