Κριμαία: Τα λάθη… πληρώνονται ακριβά!

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η αμέλεια που επέδειξαν κατά τον χειρισμό οπλισμού και δη ενεργού θα κοστίσει ακριβά σε δύο υπολόγους μιας ρωσικής μονάδας της Ναυτικής Αεροπορίας στην Κριμαία. Για την ακρίβεια… πολύ ακριβά. Οι Νικαλάι Ζβέρεφ και Αλεξέι Τσεβάνοφ, τεχνικοί σε αεροπορική βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στο Σάκι, γλύτωσαν από πύραυλο που εκτοξεύτηκε στα χέρια τους σε έλεγχο ρουτίνας αλλά μπροστά σε αυτά που πρέπει τώρα να πληρώσουν ίσως εύχονταν το αντίθετο.

Το Στρατοδικείο της Φρουράς Κριμαίας στο οποίο είχαν παραπεμφθεί απεφάνθη ότι με τις πράξεις τους οι κατηγορούμενοι ζημίωσαν το κράτος και θα πρέπει να καταβάλουν σε αυτό 31 εκατ. ρούβλια –σχεδόν μισό εκατομμύριο δολάρια– για τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν. Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Κομμιερσάντ» θα παρακρατείται το 15% του μισθού του Τσεβάνοφ ενώ για τον Ζβέρεφ, πατέρα τεσσάρων μικρών παιδιών, οι αντίστοιχες κρατήσεις θα είναι της τάξης του 10% των αποδοχών του.

Σημειωτέον ότι στους δύο υπολόγους έχουν ήδη επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις όπως διαγραφή χρόνου υπηρεσίας 15 μηνών. Κατά το διάστημα αυτό δεν θα μπορούν να προαχθούν, ούτε θα μετρήσει στον συνολικό χρόνο υπηρεσίας τους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι Τσεβάνοφ και Ζβέρεφ χρησιμοποίησαν διαγνωστικό μηχάνημα «Όκα» για την επιθεώρηση βλημάτων μαχητικού Su-30SM που είχε επιστρέψει από πτήση αμελώντας να πιστοποιήσουν ότι το σύστημα ελέγχου ενός πυραύλου αέρος-εδάφους Kh-29TD ήταν εν λειτουργεία. Με το που δέχθηκε ρεύμα, ο μηχανισμός εκτόξευσης ενεργοποιήθηκε πυροδοτώντας τον πύραυλο.

Κανείς δεν τραυματίσθηκε αλλά ο Kh-29 (κωδ. ονομασία NATO, AS-14 ‘Kedge’) διέλυσε την θύρα του υποστέγου και τμήμα του τοίχου καταστρέφοντας εξοπλισμό και ένα ακόμη βλήμα του ιδίου τύπου –χωρίς καν να εκραγεί η βάρους 100 κιλών πολεμική κεφαλή του. Αρχικά το υπουργείο Άμυνας ζητούσε με αγωγή του αποζημίωση ύψους 728.000 δολαρίων για την καταστροφή των δύο βλημάτων, αξίας περίπου 289.000 δολαρίων έκαστο, την απώλεια του συστήματος «Όκα» και λοιπού εξοπλισμού εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 150.000 δολαρίων.

Τελικά το Στρατοδικείο μείωσε το ποσό που έπρεπε να καταβληθεί στις 635.000 δολάρια. Ο δε ισχυρισμός από πλευράς κατηγορουμένων ότι το κόστος των βλημάτων την εποχή που τέθηκαν σε υπηρεσία ήταν μικρότερο, απερρίφθη μετά την κατάθεση εμπειρογνωμόνων ότι η αξία ενός πυραύλου παραμένει ίδια μέχρι αυτό να πάψει να υπάρχει.

Τα μικρά ποσά που είχαν καταβάλει οι υπόλογοι κατά την προκαταρκτική εξέταση μείωσαν κι άλλο την οφειλή τους στις 317.500 δολάρια ανά κατηγορούμενο. Η αμέλεια που τους καταλογίσθηκε τελικά «έκλεισε» το οφειλόμενο ποσό στις 234.000 δολάρια για τον Ζβέρεφ και στις 250.000 για τον Τσεβάνοφ. Επιπλέον, θα πρέπει να καταβάλουν στο δημόσιο ταμείο της Σιμφερόπολ και τα δικαστικά έξοδα, ύψους περίπου 1.000 δολαρίων. Μετά από αυτό, όλοι τώρα θα προσέχουν περισσότερο.

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
AESA
Member
Famed Member
AESA

Συγνώμη αλλά μοιάζει περίεργο, σύμφωνα με τα δεδομένα τα δικά μας.
Για να είναι ενεργός ο πύραυλος κάποιος τον παράτησε έτσι.
Και πάλι με τα στανταρντ τα δικά μας.
Ο χειριστής τι έκανε; Ο airman αν υπάρχει κάτι τέτοιο; Ο πύραυλος δεν είχε ασφαλιστεί; Το αεροπλάνο δεν ήταν σβηστό;
Και πάλι με βάση αυτά που γνωρίζουμε με δικά μας στάνταρντς.
Θα τους έφυγε η μαγκιά πάντως …
Περίεργα όπλα … τα ανάβουν στο έδαφος και τα σβήνουν από το έδαφος… τεχνολογία αιχμής. Πάλι καλά που δεν ενεργοποιήθηκε η κεφαλή να γίνουν λαμπάδα όλα.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Σε ελάχιστους μήνες μετά το ατύχημα, τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Και τι απόφαση, λαιμητόμος! Παλικάρια μου, εδώ έπρεπε να την πάθετε. Να παίρνετε τις διαδοχικές σας αναβολές γιατί χ*****ε η υπερήλικη μάνα του δικηγόρου σας, γιατί είχατε στομαχόπονο, γιατί δεν προλάβατε να κανονίσετε την υπερασπιστική γραμμή, και μετά επιτέλους να εκδικαστεί η υπόθεση όπου θα λάβετε ποινή έτσι κι έτσι, την οποία θα ανατρέψετε στην έφεση ως “παραβιάζουσα την αρχή της αναλογικότητας”. Τι ατυχία κι αυτή, να είσαι ατζαμής στη Ρωσία…

zap
Member
Noble Member
zap

Με ολο το σεβασμο αγαπητη Πτηση, η κεφαλη του Kh-29 δεν ειναι πανω απο 300 κιλα;

Επισης με ολον το σεβασμο στον αγαπητο AESA, νομιζω οτι υπαρχουν παραπανω απο ενας ορισμος για τον ορο ‘τεχνολογια αιχμης’. Μην υποτιματε το πως κανουν την δουλεια τους καποιοι αλλοι, για καποιους λογους το κανουν οπως το κανουν και οι λυσεις που βρηκαν και εφαρμοσαν ειναι για τις δικες τους αναγκες και προτεραιοτητες.

Spider
Member
Noble Member
Spider

Λάθη πάντα γίνονταν και πάντα θα γίνονται, είναι ανθρώπινο αυτό.
Η αντίδραση των Ρώσων, με βάση αυτά που γνωρίζουμε, κατά την ταπεινή μου άποψη όμως, είναι επιεικώς απαράδεκτη και δείχνει την σκληρότητα που έχει επιβάλει το καθεστώς Πούτιν σε όλη την Ρωσία. Δεν μπορεί ένα λάθος, όσο σημαντικό και να είναι, να τιμωρείται με τέτοιο τρόπο. Αντί να βελτιώσουν τις διαδικασίες, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό με σκοπό την ασφάλεια, προσπαθούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα εκφοβίζοντας τα στελέχη. Δηλαδή εάν ένας χειριστής ρίξει το αεροσκάφος του από δικό του σφάλμα, τι θα κάνουν, θα του το χρεώσουν??? Απίθανα πράγματα…

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

«Ο δε ισχυρισμός από πλευράς κατηγορουμένων ότι το κόστος των βλημάτων την εποχή που τέθηκαν σε υπηρεσία ήταν μικρότερο, απερρίφθη μετά την κατάθεση εμπειρογνωμόνων ότι Η ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΟ[Σ] ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.»

Μπορεί να πέρασαν σχεδόν 30 χρόνια από την πτώση του ‘Υπαρκτού’ αλλά η Σοβιετική λογιστική ζει και βασιλεύει…

x-m
Member
Famed Member
x-m

Απο τη στιγμή που πήραν απόφαση να τους καταλογίσουν το κόστος που είναι το λάθος ; Εκτός και αν έχει αντικατατασταθεί απο άλλο βλήμα, ανάλογων ή μεγαλύτερων δυνατοτήτων, του οποίου η αγορά στοιχίζει λιγότερο………