6.2 C
Athens
Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Η κρίση της Τουρκικής λίρας είναι άμεσο επακόλουθο των ερευνών στην Μεσόγειο

- Advertisement -

Γράφει ο Ηρακλής Μαρδύρης

Η Handelsblatt δημοσίευσε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση σχετικά με την κρίση της Τουρκικής λίρας. Πρόκειται για την πιο έγκριτη οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας και δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι εκφράζει τις απόψεις του κατεστημένου της Γερμανικής οικονομίας και δεν είναι κάποιο tabloid. 
Γράφει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, για όποιον δεν το έχει καταλάβει ακόμα, ότι η κρίση της Τουρκικής λίρας είναι άμεσο επακόλουθο της κρίσης που δημιουργεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας την Ελλάδα και την ΕΕ. 
Επίσης γράφει ξεκάθαρα ότι το διεθνές δίκαιο βρίσκεται εμπόδιο στις φιλοδοξίες της Τουρκίας και ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα. Η Τουρκία θέλει να το αλλάξει και για αυτό επιδιώκει μία σύγκρουση, η οποία όμως επηρεάζει με τη σειρά της αρνητικά το νόμισμα της.
Σε προηγούμενο άρθρο γράψαμε πως η Τουρκία είναι μεγάλος οικονομικός εταίρος και η επιβολή κυρώσεων πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να μην προκαλέσει αντίποινα και να μη κάνει περισσότερη ζημιά στις χώρες της ΕΕ από ότι στην Τουρκία. Η πίεση στο νόμισμα όμως είναι μια τέτοια επιλογή, που χτυπάει την Τουρκική οικονομία χωρίς η Τουρκία να μπορεί να αντιδράσει με κάτι ανάλογο.   
Παρακάτω το άρθρο:
Για τον Ερντογάν, η Τουρκική λίρα περνάει απλά μια φάση αδυναμίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξήγησε την πτώση της λίρας δηλώνοντας ότι: “Πάντα υπάρχουν διακυμάνσεις, αυτά τα πράγματα πάνε και έρχονται”. Όμως φαίνεται ότι το τελευταίο κύμα πίεσης δεν ελαττώνεται τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε.
Στην πραγματικότητα η πτώση του νομίσματος συνεχίζεται. Μετά τα ιστορικά χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας η ισοτιμία με το Euro και το δολάριο συνεχίζει να πέφτει και αυτή την εβδομάδα. Την Κυριακή το βράδυ ένα δολάριο κόστιζε 7,4084 Λίρες, περισσότερο από ποτέ. 
Η πτώση της λίρας ήρθε απότομα. Η ισοτιμία είχε σταθεροποιηθεί στις 6,85 λίρες το δολάριο για δύο μήνες, μάλλον γιατί η κεντρική τράπεζα και τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την υποστήριξαν με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα λεφτά χάθηκαν, τα προβλήματα όμως παρέμειναν. 
Τα άσχημα νέα των τελευταίων ημερών προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της χώρας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανταλλάχθηκαν 9 δις δολάρια.
Αναλυτές των αγορών συναλλάγματος εξηγούν αυτή την αδυναμία του Τουρκικού συναλλάγματος, στη νέα κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος, για την διαφορά τους σχετικά με το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου. Ένα Τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα κάνει τις επόμενες μέρες έρευνες για φυσικό αέριο νοτίως του Καστελλόριζου που είναι Ελληνικό νησί.
Σε αντίδραση, η Αθήνα προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στην περιοχή.
Η Τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε με περιορισμούς στη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις. Όμως ειδικοί στις αγορές συναλλάγματος βλέπουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας. Ο αναλυτής της Commerzbank Tata Ghose δήλωσε “ότι κοκτέιλ διακοσμητικών του τραπεζικού συστήματος ή κάπιταλ κοντρόλ και αν αναμείξουν, δεν θα είναι δυνατόν να αλλάξουν την πορεία της λίρας”. Κατά τη γνώμη του, πιο αυστηρά κάπιταλ κοντρόλς θα προσφέρουν μόνο μια καθυστέρηση. 
Για κάποιο καιρό τώρα η λίρα υποφέρει από τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, του 12%, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια αρκετές φορές για να ενισχύσει την οικονομία.
Επιπλέον υπάρχει και το χρόνιο έλλειμμα των συναλλαγών. Η Τουρκία εισάγει περισσότερο από ότι εξάγει. Αυτό πιέζει συνεχώς τη λίρα. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι, και αυτό είναι το ενδιαφέρον, οι εισαγωγές πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Χωρίς αυτά τα έξοδα, ο ισολογισμός της Τουρκίας θα ήταν ισοσκελισμένος και θα είχε και ένα μικρό πλεόνασμα. 
Αυτό δημιουργεί ένα δίλημμα για την Τουρκία. Από τη μια μεριά η διαφορά με την Ελλάδα δημιουργεί κρίση στην αγορά συναλλάγματος, από την άλλη η Τουρκική οικονομία θα ωφεληθεί τα μέγιστα αν μπορέσει να παράγει φυσικό αέριο στα ύδατα της. Όμως το διεθνές δίκαιο βρίσκεται εμπόδιο αυτών των φιλοδοξιών: το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης. Η Τουρκία θέλει να το αλλάξει και για αυτό επιδιώκει μία σύγκρουση – κάτι που με την σειρά του πιέζει το νόμισμα της.
Επιπλέον, τα Ηνωμένα Έθνη, μεταξύ άλλων, κατηγορούν την Τουρκία για την συμμετοχή της στον εμφύλιο στη Λιβύη και για την αποστολή όπλων. Για να αποτραπεί η αποστολή όπλων στην Λιβύη, η Γερμανική κυβέρνηση έστειλε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μια φρεγάτα με 250 άτομα προσωπικό στη Μεσόγειο. Εκεί θα λάβει μέρος στην επιχείρηση Irini η οποία διοργανώθηκε για να επιβλέπει το εμπάργκο. 
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία επιθυμούν πλέον την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ ώστε να αποθαρρύνουν την Τουρκία από μελλοντικές παραβιάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Deutsche Presse, οι τρεις χώρες κατέληξαν σε μια λίστα εταιριών και ατόμων που παρέχουν πλοία, αεροπλάνα και άλλη λογιστική υποστήριξη σχετικά με την μεταφορά όπλων και συνεπώς την παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, πρόκειται για τρεις εταιρίες από την Τουρκία, Ιορδανία και Καζακστάν και δύο άτομα από τη Λιβύη. 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
NikosP

Μετά τα δικαιολογημένα χαιρέκακα γελάκια , πρέπει να σκεφτούμε οτι :

  1. Η Τουρκία , ακόμα κι αν ξαναπάει στο ΔΝΤ , θα ορθοποδήσει γρήγορα γιατί ΚΑΙ δικό της νόμισμα έχει ΚΑΙ παραγωγική -εξαγωγική βάση διαθέτει.
  2. Ακόμα κι αν βγεί από την μέση ο Ερντογάν , ο διάδοχός του θα συνεχίσει την ίδια (και ίσως χειρότερη) όσον αφορά εμάς πολιτική
  3. Τυχόν κραχ θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τις εθνικιστικές-ισλαμοφασιστικές δυνάμεις της Τουρκίας ( δεν ξεχνάμε τα δικά μας με την Χ.Α. )

Γι’αυτό , ΔΕΝ επαναπαυώμαστε , ΔΕΝ εφησυχάζουμε στην προσπάθεια ενδυνάμωσης της οικονομίας , της διπλωματίας και της “σκληρής αποτροπής” (δεν γράφω άμυνα γιατί πρέπει να σταματήσουμε πλέον απλά να αμυνώμαστε και να αντιδρούμε )

Last edited 5 months ago by Bizy
Pantelis82

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για αυτό. Η ιστορία έχει δείξει ότι στα αυταρχικά κράτη που έχουν δυναμώσει λόγω κάποιου ισχυρού ηγέτη η συνέχεια δεν είναι το ίδιο καλή με τους διαδόχους του. Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως δεν έχουν την προσωπικότητα αλλά προσπαθούν να διατηρήσουν το σύστημα που είχε δομηθεί με παροχές, διορισμούς, ρουσφέτια που μακροπροθεσμα ζημιωνουν τη χώρα. Στην Ελλάδα ως ένα βαθμό κρατηθήκαμε ως ένα βαθμό από την απόλυτη ξεφτίλα λόγω ευρωπαϊκών θεσμών και νόμων, ειδάλλως δεν θα είχε τελειωμό η πτώση. Και μιλώ για ΌΛΑ τα κόμματα ανεξαιρέτως. Αν θέλεις αντίστοιχο παράδειγμα πάρε τη Βενεζουέλα στη μετά Τσαβες εποχή. Στον δυτικό κόσμο η Ελλάδα πρέπει να είναι το χειρότερο παράδειγμα αλλά αυτά συμβαίνουν όταν υπάρχουν νόμοι όπως ο “περί μη ευθύνης των Υπουργών”, νόμος μπανανιας και όχι ευνομούμενης κοινωνίας. Η Τουρκία παίζει στο ίδιο ταμπλό καθώς δεν υπάρχει και εκεί έλεγχος.

XsrX

Το άρθρο στο οποίο αναφέρεστε, προφανώς στέκεται για τους δικούς του λόγους στις ελληνοτουρκικες διάφορες ως κύρια αιτία της πτώσης, αλλα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, καθώς εδώ και 4-5 χρόνια η λίρα διαλύεται. Το 2016, πριν το πραξικόπημα η λίρα ήταν στα 3.20 ανά 1 $ και πλέον είναι στα 7.30.
Τα σχέδια της Τουρκίας και οι ανοιχτοί πόλεμοι χαμηλής ισχύος είναι ένας από τους λόγους, αλλά οι λόγοι είναι βαθιά οικονομικοί.
Η Τούρκοι στήριξαν την ανάπτυξη τους με πιστωτική επέκταση (δάνεια κοινώς) και κυρίως σε ξένο νόμισμα. Η μεγάλη ανάπτυξη δημιουργει πληθωρισμό, τα επιτόκια πρέπει να ανέβουν για να πέσει και συνεχίζεται ο κύκλος. Και κάπου εδώ μπαίνουν τα Erdoğanomics, όπου θεωρεί (λόγω Islam) πως τα επιτόκια είναι η πηγή του κακού.
Όταν υπάρχει τέτοια παρανοϊκή αντιμετώπιση βασικών αρχών μακροοικονομιας, οι αγορές κάνουν αυτό που πρέπει, υποτιμούν το νόμισμα. Ο Erdoğan χρησιμοποιούσε τα $ διαθέσιμα, τα διαθέσιμα των τραπεζών και του Κατάρ για να παρέμβει στις αγορές και να κρατήσει την ισοτιμία.
Ε, αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ. Και εν όψη των ληξεων 160 δις $ σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα μέσα στο 2020, το μίγμα γίνεται ΤΝΤ στην οικονομία.
Οι αγορές θεωρούν πως το 8 είναι θέμα 1-2 μηνών. Και έπεται συνέχεια μέχρι να έρθει το ΔΝΤ ή εκλογές.

epampapas

Επειδή τα ποσά για την ενέργεια είναι πραγματικά εξαιρετικά υψηλά φανταστείτε τι σοκ έχει πάθει η ελληνική οικονομία που έκλεισε την εγχώρια παραγωγή ηλεκτρισμού, τους λιγνίτες, μιλάμε κάθε μονάδα αποτελεί επένδυση δις, και εισάγει πλέον φυσικό αέριο από Τουρκία,ΗΠΑ και αλλού και ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά από Γερμανία σε πολύ μικρότερο ποσοστό.
Όλα αυτά συνεπάγονται τεράστια εκροή συναλλάγματος συν τις πολιτικές εξαρτήσεις από τρίτους (κάτι αντίστοιχο δε φωνάζουν οι αμερικάνοι για την ενεργειακή ομηρία της Ευρώπης από τους Ρώσους).
Τόσο χαιβάνια είμαστε σαν λαός τελικά. Για να χρησιμοποιήσω μια τουρκική λέξη ταιριαστή με το άρθρο.
Μην ξεχνάμε στο μεταξύ ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια όποιος μιλούσε για υδρογονάθρακες στην Ελλάδα θεωρούνταν γραφικός. Παράλληλα έβγαινε το πετρέλαιο της Θάσου βέβαια.

SAAB

Αυτό το δημοσίευμα μόνο εμένα μου ξενίζει;
“Γράφει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, για όποιον δεν το έχει καταλάβει ακόμα, ότι η κρίση της Τουρκικής λίρας είναι άμεσο επακόλουθο της κρίσης που δημιουργεί η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας την Ελλάδα και την ΕΕ.”
Ξεκάρφωτο συμπέρασμα.
“Επίσης γράφει ξεκάθαρα ότι το διεθνές δίκαιο βρίσκεται εμπόδιο στις φιλοδοξίες της Τουρκίας και ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα. Η Τουρκία θέλει να το αλλάξει και για αυτό επιδιώκει μία σύγκρουση, η οποία όμως επηρεάζει με τη σειρά της αρνητικά το νόμισμα της.”.
Για το διεθνές δίκαιο καλά τα λέει αλλά δεν μας λέει πως επηρεάζεται αρνητικά το νόμισμά της.
“Σε προηγούμενο άρθρο γράψαμε πως η Τουρκία είναι μεγάλος οικονομικός εταίρος και η επιβολή κυρώσεων πρέπει να είναι πολύ προσεκτική για να μην προκαλέσει αντίποινα και να μη κάνει περισσότερη ζημιά στις χώρες της ΕΕ από ότι στην Τουρκία. Η πίεση στο νόμισμα όμως είναι μια τέτοια επιλογή, που χτυπάει την Τουρκική οικονομία χωρίς η Τουρκία να μπορεί να αντιδράσει με κάτι ανάλογο.”.
Πάλι δεν εξηγεί πως μια εξαγωγική χώρα πλήττεται όταν τα προ:ϊόντα της γίνονται φθηνότερα.
“Παρακάτω το άρθρο:
Για τον Ερντογάν, η Τουρκική λίρα περνάει απλά μια φάση αδυναμίας. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξήγησε την πτώση της λίρας δηλώνοντας ότι: “Πάντα υπάρχουν διακυμάνσεις, αυτά τα πράγματα πάνε και έρχονται”. Όμως φαίνεται ότι το τελευταίο κύμα πίεσης δεν ελαττώνεται τόσο γρήγορα όσο θα ήθελε.
Στην πραγματικότητα η πτώση του νομίσματος συνεχίζεται. Μετά τα ιστορικά χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας η ισοτιμία με το Euro και το δολάριο συνεχίζει να πέφτει και αυτή την εβδομάδα. Την Κυριακή το βράδυ ένα δολάριο κόστιζε 7,4084 Λίρες, περισσότερο από ποτέ. 
Η πτώση της λίρας ήρθε απότομα. Η ισοτιμία είχε σταθεροποιηθεί στις 6,85 λίρες το δολάριο για δύο μήνες, μάλλον γιατί η κεντρική τράπεζα και τα κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα την υποστήριξαν με δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτά τα λεφτά χάθηκαν, τα προβλήματα όμως παρέμειναν.”.
7:1 με το δολάριο και το λένε καταστροφή. Όταν είχαμε δραχμή 300:1 τί ήταν; Όπως να ναι τα λένε.
“Τα άσχημα νέα των τελευταίων ημερών προκαλούν μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της χώρας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας, μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες ανταλλάχθηκαν 9 δις δολάρια.”.
Ανταλλάχθηκαν λίρες σε δολάρια ή δολάρια σε λίρες; Δεν εξετάζει και τον λόγο. Η διαφωνία λέει για το φυσικό αέριο που δεν έχει μπει σαν προ:ϊόν στην οικονομία. Πάλι ότι να ναι.
“Αναλυτές των αγορών συναλλάγματος εξηγούν αυτή την αδυναμία του Τουρκικού συναλλάγματος, στη νέα κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος, για την διαφορά τους σχετικά με το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου. Ένα Τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα κάνει τις επόμενες μέρες έρευνες για φυσικό αέριο νοτίως του Καστελλόριζου που είναι Ελληνικό νησί.”.
Επιμένει μπας και το πιστέψει και ο ίδιος ή αλλιώς, “Το τυρί κουμπάρε!”.
“Σε αντίδραση, η Αθήνα προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ βρίσκονται στην περιοχή.
Η Τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε με περιορισμούς στη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις. Όμως ειδικοί στις αγορές συναλλάγματος βλέπουν λίγες πιθανότητες επιτυχίας. Ο αναλυτής της Commerzbank Tata Ghose δήλωσε “ότι κοκτέιλ διακοσμητικών του τραπεζικού συστήματος ή κάπιταλ κοντρόλ και αν αναμείξουν, δεν θα είναι δυνατόν να αλλάξουν την πορεία της λίρας”. Κατά τη γνώμη του, πιο αυστηρά κάπιταλ κοντρόλς θα προσφέρουν μόνο μια καθυστέρηση.
Για κάποιο καιρό τώρα η λίρα υποφέρει από τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, του 12%, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια αρκετές φορές για να ενισχύσει την οικονομία.
Επιπλέον υπάρχει και το χρόνιο έλλειμμα των συναλλαγών. Η Τουρκία εισάγει περισσότερο από ότι εξάγει. Αυτό πιέζει συνεχώς τη λίρα. Ο κύριος λόγος για αυτό είναι, και αυτό είναι το ενδιαφέρον, οι εισαγωγές πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριοΧωρίς αυτά τα έξοδα, ο ισολογισμός της Τουρκίας θα ήταν ισοσκελισμένος και θα είχε και ένα μικρό πλεόνασμα.
“Αυτό δημιουργεί ένα δίλημμα για την Τουρκία. Από τη μια μεριά η διαφορά με την Ελλάδα δημιουργεί κρίση στην αγορά συναλλάγματος”
Δηλαδή, αν κάποιος μαλώσει με έναν άλλον θα γίνει πιο φτωχός. Πάλι ότι να ναι.
“…από την άλλη η Τουρκική οικονομία θα ωφεληθεί τα μέγιστα αν μπορέσει να παράγει φυσικό αέριο στα ύδατα της. Όμως το διεθνές δίκαιο βρίσκεται εμπόδιο αυτών των φιλοδοξιών: το μεγαλύτερο μέρος από αυτά τα ύδατα ανήκουν στην Ελλάδα σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση για το Δίκαιο της Θαλάσσης. Η Τουρκία θέλει να το αλλάξει και για αυτό επιδιώκει μία σύγκρουση – κάτι που με την σειρά του πιέζει το νόμισμα της.”.
Βρε καλός τους! Στα ύδατά της αλλά την αδικεί το διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό πουλάκια μου δεν πάμε Χάγη αλλά σε διμερή συμφωνία υπό την σκια πολεμικής σύρραξης; Έλα που την πατήσατε και ο Ελληνικός λαός δεν μάσησε! Δεν σας φοβάμαι όμως, έχετε ανθρώπους να πάρουν επάνω τους την κατάσταση.
“Επιπλέον, τα Ηνωμένα Έθνη, μεταξύ άλλων, κατηγορούν την Τουρκία για την συμμετοχή της στον εμφύλιο στη Λιβύη και για την αποστολή όπλων. Για να αποτραπεί η αποστολή όπλων στην Λιβύη, η Γερμανική κυβέρνηση έστειλε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μια φρεγάτα με 250 άτομα προσωπικό στη Μεσόγειο. Εκεί θα λάβει μέρος στην επιχείρηση Irini η οποία διοργανώθηκε για να επιβλέπει το εμπάργκο.”.
“Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία επιθυμούν πλέον την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ ώστε να αποθαρρύνουν την Τουρκία από μελλοντικές παραβιάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Deutsche Presse, οι τρεις χώρες κατέληξαν σε μια λίστα εταιριών και ατόμων που παρέχουν πλοία, αεροπλάνα και άλλη λογιστική υποστήριξη σχετικά με την μεταφορά όπλων και συνεπώς την παραβίαση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, πρόκειται για τρεις εταιρίες από την Τουρκία, Ιορδανία και Καζακστάν και δύο άτομα από τη Λιβύη.”.
Μόνον η Γαλλία θέλει κυρώσεις και σέρνει και τους υπόλοιπους. Οι άλλοι σφυράνε κλέφτικα . Έχουν όμως από κοντά τον Γάλλο γιατί έχουν καταλάβει ότι θέλει να τον “κοπανήσει”.

XsrX

Μια εξαγωγική χώρα έχει πολύ μεγάλο θέμα όταν υποτιμάται το νόμισμα της, εφόσον οι πρώτες ύλες για την βιομηχανία της πληρώνονται σε σκληρό νόμισμα. Και το κόστος αυτό μεταφέρεται στην τιμή του προϊόντος, κάνοντας το μη ανταγωνιστικο ή εξουδετερωνοντας σε μεγάλο βαθμό το οποίο πλεονέκτημα.
Εκτός της εισαγωγής πρώτων υλών, το νόμισμα πλήττει και την αγορά καταναλωτικων αγαθών κάνοντας τα διαρκώς ακριβότερα. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο συναλλαγών αυτό δείχνει, πως το φθηνό νόμισμα δεν βοηθάει.
Μην μπερδεύεσαι με τις ονομαστικές τιμές. Το 7:1 ή 300:1 ή 2000:1 αφορά την ονομαστική αξία και μόνο που αφορά εσωτερικές συναλλαγές, όχι τον “πλούτο” που παράγει μια χώρα. Διαφορετικά η Ιαπωνία με ισοτιμία $/¥ 110 είναι ασθενεστερη από την Τουρκία.
Εκτός αυτού, η Τουρκία πριν 10+ χρόνια έβγαλε την νέα Τουρκική Λίρα… αφαιρώντας 3-4 μηδενικά.
Το οποίο δεν αλλάζει τίποτα φυσικά στην πραγματική αξία ενός νομίσματος.

Last edited 5 months ago by anaharper708
Nikolaos

Περίτρανη απόδειξη άλλωστε η υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών στη δεκαετία του ’80 παρά τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της δραχμής. Αφενός η άνοδος του κόστους των πρώτων υλών των εξαγώγιμων προ:ϊόντων (ιδίως διυλισμένων πετρελαιοειδών και πλαστικών), αφετέρου η παιδαριώδης πολιτική αποκατάστασης της τρώσης του εισοδήματος από τον πληθωρισμό με παροχή αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών (πρωτόγονα οικονομικά αμερικανικών πανεπιστημίων της Ανατολικής Ακτής του ’60, κατάλληλα για μεταποικιακές αφρικανικές χώρες το πολύ …) κατέστησαν τις ελληνικές εξαγωγές μη ανταγωνιστικές … Κάποιοι φωστήρες εδώ βέβαια, θαυμαστές του μοιραίου Αρσένη έως σήμερα, πίστευαν ότι με εθνικό νόμισμα θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα …

GeoMoust

Στέκομαι σε δύο σημεία γιατί μάλλον εθελοτυφλείτε:
1. Αν κάποιος μαλώσει με κάποιον άλλον ΣΑΦΩΣ και αυτομάτως γίνεται φτωχότερος. Και μόνο τα έξοδα για να βγει όλος ο στόλος στο Αιγαίο πόσες μέρες να βάλουμε, το ποσό δεν μπορεί να είναι αμελητέο.
2. ΠΟΥΘΕΝΑ στο άρθρο δεν μιλάει για δικά της ύδατα ή ότι αδικείται από το Διεθνές Δίκαιο ενώ έχει δίκιο. Λέει πως θα ήταν ωραίο για την Τουρκία να μπορούσε να εξορύξει υδρογονάνθρακες από δικά της ύδατα ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο που είναι στο δικό μας πλευρό και το οποίο δείχνει ξεκάθαρα πως τα ύδατα αυτά ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ.

Nikolaos

Αν είχαμε κι εμείς “εθνικό νόμισμα”, με όλη αυτή την κινητοποίηση αφενός θα έσπευδε ο σύμπας κόσμος να ξεφορτωθεί ό,τι δραχμές είχε για να σώσει την επενδεδυμένη σε αυτές αξία, εμείς θα αγοράζαμε δολλάρια και μάρκα από τους τουρίστες όσο όσο για να μπορούμε να αγοράσουμε κανένα φάρμακο σε δύσκολες ώρες, οι σπεκκουλαδόροι θα έκαναν short selling σε μαζική κλίμακα, και εντός εβδομάδων δεν θα υπήρχαν συναλλαγματικά αποθέματα όχι για ανταλλακτικά αεροσκαφών και πλοίων, αλλά ούτε για να πληρωθεί το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο … θα ξυλιάζαμε το χειμώνα …
Η σημαντικότερη αρετή της προσχώρησης της Ελλάδος στην ΟΝΕ, πέραν φυσικά της δυνητικής αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω πρόσβασης σε φθηνότερο δανεισμό για επενδύσεις σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, ήταν ακριβώς η κατοχύρωση της Ελλάδος απέναντι στον κίνδυνο εκμηδένισης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων κάθε φορά που ξεσπούσε κάποιος πανικός, λόγω ελληνοτουρκικής κρίσεως ή άλλης έκτακτης περίστασης.

XsrX

Άσε Nikolaos…μετα από όσα έχει περάσει η χώρα, ακόμα κάποιοι ονειρεύονται δραχμή και διαγραφή χρέους με παραδείγμα την… Αργεντινή.
Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον να δώσουν το όνομα του Μάριο Ντραγκι σε κάποιο μεγάλο δρόμο, που μας έσωσε εκείνο το καλοκαίρι του 15 από τα ΙΟU του Yanis. Ακόμα στους κάδους θα ψάχναμε να βρούμε να φάμε.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εντελώς ΔΩΡΕΑΝ η παραχώρηση των 1200 M1117 ASV Guardian!

 Πριν λίγες μέρες οι ΗΠΑ έστειλαν LoA (Letter of Acceptance) στην Ελληνική πλευρά, για την παραχώρηση 1200 τροχοφόρων τεθωρακισμένων τύπου Μ1117 Guardian. H LoA...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Έκτακτο! Η Ελλάδα πάει Μάλι: το είπε σήμερα η Φλοράνς Παρλί!

15
Η Φλοράνς Παρλί ενημέρωσε πριν λίγες ώρες τη γαλλική Γερουσία για την κατάσταση στο Σαχέλ και προανήγγειλε ελληνική συνεισφορά στο Μάλι τους επόμενους μήνες!Αν...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 November #378

Αγορά 2.29

Related News

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εντελώς ΔΩΡΕΑΝ η παραχώρηση των 1200 M1117 ASV Guardian!

 Πριν λίγες μέρες οι ΗΠΑ έστειλαν LoA (Letter of Acceptance) στην Ελληνική πλευρά, για την παραχώρηση 1200 τροχοφόρων τεθωρακισμένων τύπου Μ1117 Guardian. H LoA...

Β.Νέδος στην “Κ”: Μετά τα Rafale, η σειρά του Ναυτικού για φρεγάτες, ήρθε LoA για τα Μ1117, όπλα από το Ισραήλ!

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΗ ψήφιση του νομοσχεδίου για την προμήθεια 18 μαχητικών τύπου Rafale και η υπογραφή της σύμβασης τις επόμενες ημέρες,...

Upd: Για να συγκρίνουμε όμοιες Ενδιάμεσες Λύσεις… Αντί των AB/Tico, οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσφέρουν LCF, Type 45 και FREMM-DA ή Horizon

 Το πρόγραμμα των φρεγατών, προχωρά υπό συνθήκες άκρας εμπιστευτικότητας, έντονων συζητήσεων, σκληρών διαπραγματεύσεων και ατελείωτων αναλύσεων κάθε είδους. Το ΠΝ δεν πρέπει να αγοράσει...