- Advertisement -

«Ξεπαγώνουν» τα Kiowa Warrior – Επιβεβαιώνεται η άφιξή τους τον ερχόμενο Μάρτιο

Array
- Advertisement -

Η πολυαναμενόμενη άφιξη των πρώτων ελαφρά εξοπλισμένων – αναγνωριστικών ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior στην Ελλάδα, θα γίνει μέσα στον ερχόμενο Μάρτιο.
Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε ανώτατη πηγή του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) που παραβρέθηκε χθες στο Λιτόχωρο Πιερίας, με αφορμή τη διεξαγωγή βολών με πραγματικά πυρά από Ελληνικά και Αμερικανικά Apache, σε συνεργασία με ελικόπτερα Blackhawk και Chinook, τα οποία ανήκουν στο σύνολο τους στη μονάδα 6-17CAV (6th Squadron, 17th Cavalry Regiment, 4th Combat Aviation Brigade).
Το προσωπικό άλλωστε της συγκεκριμένης μονάδας γνωρίζει καλά τα Kiowa Warrior καθώς πετούσε παλαιότερα με αυτά. Οι Αμερικανοί χειριστές του 6-17CAV, εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για το συγκεκριμένο τύπο, ο οποίος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε οτι αποσύρθηκε από υπηρεσια στις ΗΠΑ όχι λόγω παλαιότητας αλλά εξαιτίας των δραστικών οικονομικών περικοπών που επιβλήθηκαν στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου.

ΑΝΑΛΥΣΗ: To ψευδές δίλημμα «Εκσυγχρονισμός των AH-64A+» και «Μεταχειρισμένα OH-58D Kiowa Warrior»


Στην ουσία η Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ αναγκάστηκε να «αποχωριστεί» τα Kiowa Warrior τα οποία εκτέλεσαν άψογα πλήθος αποστολών τα τελευταία 15 χρόνια στο θέατρο επιχειρήσεων του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Και αυτό παρά την άφιξη στις μονάδες του ικανότερου AH-64D Apache αλλά και την είσοδο σε υπηρεσία νεότερων τεχνολογιών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρέχουν ικανότητα αναγνώρισης σε τακτικό επίπεδο.
Τα χαμόγελα και στις δύο πλευρές περίσσευαν στη χθεσινή άσκηση ενώ η στενή συνεργασία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της 1ης ΤΑΞΑΣ και της Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ, ενισχύει τις προοπτικές για την άμεση και ταχεία επιχειρησιακή αξιοποίηση των Kiowa Warrior μετά την παραλαβή τους από τη χώρα μας.
Όπως έχουμε τονίσει σε αναφορές μας τους προηγούμενους μήνες τα Kiowa Warrior αποτελούν μια εξαιρετική λύση για την κάλυψη αναγκών αναγνώρισης και επιτήρησης τόσο στη ζώνη ευθύνης του Δ ΣΣ αλλά και στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου όπου αναμένεται να συμβάλλουν καθοριστικά στην ικανότητα της ΑΣΔΕΝ να επιτηρεί αποτελεσματικά εκτεταμένες νησιωτικές περιοχές. Τα ελικόπτερα μπορούν να επιχειρούν τόσο από προετοιμασμένες όσο και από προκεχωρημένες θέσεις με ελάχιστες απαιτήσεις υποστήριξης ενώ το «αποτύπωμα» τους είναι μικρό σε οτι αφορά την εφοδιαστική γραμμή ΔΜ.

ΘΕΜΑ: Πολεμώντας με τα Kiowa στον Έβρο


Ρόλο επίσης μπορούν – και πρέπει να έχουν –  στη διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων καθώς είναι σε θέση να μεταφέρουν μικρές ομάδες Ειδικών Δυνάμεων με ταχύτητα και μικρό ίχνος στα ραντάρ, στην περιοχή του στόχου τους. Επιπλέον με την ικανότητα χρήσης ατρακτιδίων πολυβόλων των 0,50in, ρουκέτες των 2,75in και βλήματα AGM-114K Hellfire είναι ικανά να παρέχουν πυρά με χειρουργική ακρίβεια εναντίον επιλεγμένων εχθρικών στόχων ενώ θα μπορούσαν να δράσουν στο Αιγαίο και τον Έβρο και ως “κυνηγοί” εχθρικών επιθετικών ελικοπτέρων όπως το T-129.

OH-58D Kiowa Warrior σε ρόλους αέρος-αέρος, μια ικανή απάντηση στα τουρκικά Τ129 ATAK;


Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε οτι η απόκτηση 70 μονάδων με κόστος που δεν ξεπέρασε τα  44.156.061 δολάρια αποτελεί σε κάθε περίπτωση μια εξαιρετικά συμφέρουσα αγορά, η οποία επετεύχθη με προσπάθειες που κατέβαλε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής αλλά και η ηγεσία του ΥΕΘΑ σε διαδοχικές συναντήσεις με αξιωματούχους των ΗΠΑ όπου και τέθηκαν οι ελληνικές απαιτήσεις και τα σχετικά αιτήματα.

Ο Α/ΓΕΣ για τη διαμόρφωση των Kiowa Warrior


Πρακτικά η αγορά τόσο μεγάλου αριθμού μονάδων γίνεται με ελάχιστο κόστος για την Ελλάδα ενώ σε αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε οτι συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα  μεταφοράς, αρχικής υποστήριξης και εκπαίδευσης των πληρωμάτων των ελικοπτέρων.

Προμήθεια OH-58D Kiowa Warrior, ένα εξαιρετικό case study που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν ο ΕΣ και γενικά οι ΕΔ


Υπενθυμίζουμε οτι τα 36 Kiowa Warrior θα αποκτηθούν από τον ΕΣ με πλήρη διαμόρφωση συστημάτων και οπλισμού και θα γίνουν άμεσα επιχειρησιακά με την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC: Initial Operational Capability) να επιτυγχάνεται εντός του 2019.
Άλλα 24 έχουν απλούστερη διαμόρφωση με έναν αντί για τρεις ασυρμάτους και θα χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση πληρωμάτων και τα υπόλοιπα 10 θα εξυπηρετήσουν για την υποστήριξη με ανταλλακτικά στον υπόλοιπό στόλο.

Στο επόμενο τεύχος της ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ (ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019) ανάμεσα στα πολλά άλλα ενδιαφέροντα, όπως πιστεύουμε άρθρα, περιλαμβάνεται και ένα ρεπορτάζ επί τόπου για τα κροατικά Kiowa Warrior. Η Κροατία ήταν η πρώτη χώρα που παρέλαβε OH-58D και μάλιστα τα αξιοποίησε άμεσα, σε λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη της εκπαίδευσης. Στο άρθρο περιλαμβάνονται πολλές απαντήσεις για θέματα που έχουν ανακύψει και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερη περίοδος για να απαντηθούν από την παραμονή της παραλαβής των ελικοπτέρων από την Αεροπορία Στρατού. Μην χάσετε λοιπόν το τεύχος μας που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή, 01 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
flashg
Active Member
flashg (@flashg)
1 year ago

Να περνάμε και κανένα πύραυλο καλά θα ήταν.

MisCo
MisCo (@misco)
1 year ago
Reply to  flashg

Απο οσο γνωρίζω έχουμε στο οπλοστάσιο τα εξής:
248 AGM-114K & KBF Hellfire II
448 πυραύλους AGM-114F Hellfire
657 AGM-114K1 & M1 Hellfire II
Εχουμε σκάρτα 30 ελικοπτερα που μπορουν να μεταφέρουν 480 πυραυλους αν τα φορτωσουμε αποκλειστικα με αυτους. Με αυτά θα χτυπησουν 480 “σκληρους” στόχους… αν τους βρούνε.
Νομίζω πως απο τα νούμερα αυτά περισσευουν πυραυλοι για να φέρουν και τα Kiowa (αν δεν υπαρχει καποιο θεματα συμβατοτητας). Δεν υπάρχει άμεσο θέμα επάρκειας πυραυλων θεωρώ. Σίγουρα θα πρεπει να εμπλουτιστει η συλλογη με φρέσκους (αλλωστε καποτε λήγουν αυτα τα πράγματα), αλλα δεν ειναι οτι θα πετάξουν αοπλα τα Kiowa αν χρειαστει.

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
1 year ago

Δεν πειράζει, για περαλάσεις καλά οπλισμένα είναι.
Οι σκοπιανοί έχουν 8 Mil-24 από τα οποία πετάν μόνο τα 4 (τα υπόλοιπα σε αποθήκευση με άγνωστο αν μπορούν να επανέλθουν) και αυτό που θέλαν το πήραν χωρίς να ρίξουν ντουφεκιά.

montif74
Γιάννης Παυλίδης
1 year ago
Reply to  STRATOS

Να μάθεις να σέβεσαι. Σκοπιανοί λέγονται οι κάτοικοι της πόλης των Σκοπίων. Η χώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία.

Christos-Vardas
Christosm48
1 year ago

Γιάννης Παυλίδης,
Και δε μας λες η χώρα λέγεται Βόρεια μακεδονία, οι κάτοικοι της πως λέγονται; Για πες εσύ που σέβεσαι…
Γιατί αυτό μάλλον ξέχασες να το πεις στον strato

zipo's
zipo's
1 year ago
Reply to  Christosm48

Άφησε το το παλικάρι, είναι απ’αυτούς που όταν γίνει το “μπάμ” με κάποιον από τους γείτονες μας, θα πάρει το αεροπλανάκι για εξωτερικό….

ΓΠ
ΓΠ
1 year ago
Reply to  zipo's

Ετσι πες τα φιλε

montif74
Γιάννης Παυλίδης
1 year ago
Reply to  Christosm48

Οι κάτοικοι θα λέγονται όπως λέγονται εδώ κιαι 30 χρόνια. Μακεδόνες.Και αυτο το χρωστάμε σε καποιους που το παιζουνε σημερα πατριώτες….

Thanmoss
Thanmoss (@thanmoss)
1 year ago

Δηλαδή εσύ, σαββατιάτικα πρωί-πρωί μαράζωσες για τον σεβασμό στους σκοπιανούς, ή ξέμεινες από την χτεσινοβραδυνή βάρδια;
Κύριε των Δυνάμεων!
(μεθ’ημών γενού, που θά’λεγε και ο Ηλιόπουλος…)

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  Thanmoss

Τι σχέση έχει με το άρθρο;

ΓΠ
ΓΠ
1 year ago

Σκοπιανοι θα λέγονται forever…

bc59
bc59
1 year ago

Τι εννοείς ρε σύντροφε, δεν το κατάλαβα. Μήπως μπορείς να μας εξηγήσεις τι γραμμή σας έδωσαν; Δηλαδή μας το απαγορεύετε να τους λέμε σκοπιανούς;

ira-ant
ira-ant
1 year ago
Reply to  bc59

Απο την δεκαετια του 20,ο Ριζοσπαστης εγραφε,για ανεξαρτητη Μακεδονια και για ανεξαρτητη Θρακη.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  ira-ant

Τι σχέση έχει με το άρθρο αυτό;

Μπαμπίνος
Μπαμπίνος
1 year ago

Βούλγαροι ,μια ΚΑΙ ΜΙΛΆΝΕ ΒΟΥΛΓΆΡΙΚΑ!!

Alex
Alex (@alex)
1 year ago

Για πιο λόγω κόβεται το σχόλιο μου σχετικά με την διανοητική κατάσταση του σχολιαστή με το όνομα Παυλίδης, ενώ αφήνεται να υπάρχει το καθαρά clickbait δικά του;

Pavlos
Παυλος
1 year ago
Reply to  STRATOS

Οι Σκοπιανοι μια χαρα τα καταφεραν, αγκαλια και με την Τουρκια που δηθεν θα αποτρεπαμε.
Ισως σε συνδυασμο με τα Apache τα Kiowa να δρασουν ποιο αποτελεσματικα (ισως και με συμβολη ucav και drones), αλλα επειδη ο Ερδογανης απειλει αμεσα, ισως να μην προλαβουμε να τα αξιοποιησουμε οπως πρεπει.
Πιθανα να επρεπε ηδη να εκπαιδευονται στις ΗΠΑ ηδη καποια πληρωματα ή εστω στην Κροατια αν αυτο μπορουσε να γινει, ωστε να ειμαστε αμεσα ετοιμοι να τα αξιοποιησομε.

Nestoras
Trusted Member
Nestoras (@nestoras)
1 year ago

Εξαιρετικό νέο, δεν το γνώριζα καν σαν ενδεχόμενο!

NIKOS
NIKOS (@nikos)
1 year ago

Το πρώτο καλο νεο του 2019

Τακης
Τακης
1 year ago

Τι να τα κάνεις όταν η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία έχει τόσους δειλούς που ενδιαφέρονται για τη καρέκλα μόνο.
Εγώ τα παιδιά μου θα τα στείλω στο εξωτερικό.
Η Ελλάδα τελείωσε..

Νικόλας
Νικόλας
1 year ago
Reply to  Τακης

Το έχω κάνει ήδη αγαπητέ. Εδώ θα μείνουν Αλβανοί και Αφρικανοί και οι γέροντες σαν και μας…

npo
npo (@npo)
1 year ago
Reply to  Νικόλας

Συνέχεια μες την μιζέρια και την μίρλα..

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
1 year ago
Reply to  Νικόλας

Oσο εσεις θα στελνετε τα παιδια σας (ως εχετε δικαιωμα) στο εξωτερικο,εμεις θα τα κρατησουμε εδω (ως εχουμε υποχρεωση) για να ξαναβρουν τα δικα σας μια πατριδα για να γυρισουν….

Χρήστος
1 year ago

Μπράβο Γιώργο! ειλικρινά πολλά μπράβο από μένα!

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
1 year ago

Μπράβο.

Alex
Alex (@alex)
1 year ago

Oταν πάρουν σύνταξη θα αγοράσουν κανένα εξοχικό στην Αίγινα!

Alex
Alex (@alex)
1 year ago
Reply to  Νικόλας

Ούτε κι αυτοί, στην ουσία πολλοί είναι εγκλωβισμένοι εδώ, μόλις βρουν ευκαιρία την κάνουν προς τα δυτικά!

ira-ant
ira-ant
1 year ago

Θα τα δουμε στην παρελαση;

Xanthos
Xanthos
1 year ago

Ισχύει ότι άμα βαφτούν με ειδική μπογιά γίνονται stealth?

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  Xanthos

Σιγά μην γίνονται και υπερηχητικά! Όχι βέβαια!

Αργύρης Παγγουρέλιας
Αργύρης Παγγουρέλιας
1 year ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Βέβαια στο ύψος που πετούν εκτός είναι δύσκολο να εντοπιστούν ούτως ή άλλως και τα ραντάρ των α/α μικρου βεληνεκούς που τα εντοπίζει είναι εντός βεληνεκούς τον χελ φαϊερ.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 year ago

Καλησπέρα
Οπλισμό για τα ελικόπτερα έχουμε?
Θα πάρουν πυραύλους των apache ή χρειάζεται άλλη προμήθεια?

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
1 year ago
Reply to  Steve

Υπαρχει συνολικα ενα αποθεμα ανω των 1200 Χελφαιρ και 10-15000 ρουκετων συμφωνα με ανοικτες πηγες.

Spirit
Spirit
1 year ago

Τα ελικόπτερα αυτά έχουν πολύ μικρή εμβέλεια. Που θα έχουν βάση γνωρίζουμε;
Από εκεί θα εξαρτηθεί αν θα ειναι για τις παρελάσεις ή σοβαρό ρόλο.
Και επειδή πιστεύω ότι ούτε θα αξιοποιηθούν σωστά, αλλά θα επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς και θα απαξιωθούν άλλα μέσα, κρατώ σοβαρότατες επιφυλάξεις ως προς στην σκοπιμότητα της εισόδου τους σε υπηρεσία…

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
1 year ago
Reply to  Spirit

Αυτοί είναι και οι προβληματισμοί στελεχών που δεν θέλουν με τίποτα να χάσουν την βολή τους στην Αθήνα στον Βόλο και στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Βλέπεις προβλέπεται ανάπτυξη σε Έβρο και νησιά και αυτό δεν αρέσει και πάρα πολύ σε πολύ κόσμο που από την ξάπλα που έριχναν με τα UH-1 που δεν περούσαν, ξαφνικά θα είναι στην πρώτη γραμμή μάχιμοι.

Αλέξανδρος
Αλέξανδρος
1 year ago
Reply to  Gunner

η ανοησία μερικών δήθεν εγκάθετων “σχολιαστών” που παριστάνουν ότι “ενδιαφέρονται” μάλλον περισσεύει

Απλά τα πράγματα
Απλά τα πράγματα
1 year ago
Reply to  Gunner

+1000!

Stamatis
Voreios
1 year ago

Καλησπέρα, γνωρίζετε εάν μαζί με τα ελικόπτερα έχει αγοραστεί και ο απαραίτητος εξοπλισμός/οπλισμός, πολυβόλα, εκτοξευτές πυραύλων/ρουκετών???

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
1 year ago
Reply to  Voreios

@ Voreios
Συμφωνα με δηλωση του τεως πλεον Α/ΓΕΣ παραλαμβανονται τα παντα (μαλλον και εξτρα ρουκετες,αλλα οχι χελφαιρ)
και υπερεπαρκεια ανταλλακτικων για μια 10ετια.Τετοιο στοκ μαλιστα που συζητιεται να αναλαβουμνε και τη συντηρηση των Κροατων.Κατοπιν αυτων και με τη….γνωστη μεθοδο του κανιβαλισμου θα εχουμε καμμια 40ρια διαθεσιμα για 25 χρονια και ολα αυτα με 44 εκατ.
Μερικοι γκρινιαζουν απο συνηθεια….

Νικόλας
Νικόλας
1 year ago

Πάντως πάλι καλά που έρχονται οπλικά συστήματα και έτσι θα έχουμε αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις και δεν θα χρειαστεί να χάσουμε εδάφη στον πόλεμο!!!! χαχαχαχαχαχα…. Εμείς τα χάνουμε από μόνοι μας στην Ειρήνη!!!! Παγκόσμια πρωτοτυπία, πέρα από την αυτοκατάργηση των ίδιων μας των συνόρων, ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ, τώρα παραδίδουμε και εδάφη. Πραγματικά απορώ για ποιον λόγο έχουμε ακόμη ένοπλες δυνάμεις?

Panagiotis
Παναγιώτη Ελ Σισι
1 year ago
Reply to  Νικόλας

Ποιο έδαφος παραχωρήθηκε? Με ποια απόφαση?

Stmts
Stmts
1 year ago
Reply to  Νικόλας

Μην ζειτε σε μια δικη σας πραγματικοτητα.Ειναι κριμα.Καποιοι κανετε σαν η μονη πηγη πληροφοριων να ειναι ο ——…

Xanthos
Xanthos
1 year ago

Απ’ τη στιγμή που δεν έχουν stealth χαρακτηριστικά είναι ακατάλληλα για το περιβάλλον του Αιγαίου πιστεύω. Με δεδομένη την πυκνότητα κάλυψης της περιοχής από τουρκικά πυρά και κλείδωμα του ανατολικού Αιγαίου προσεχώς από S-400 στο μόνο που θα χρησιμεύσουν είναι να γίνουν βεγγαλικά που θα φωτίζουν τον ουρανό τα βράδυα.

G-164g ag-cat
G-164g ag-cat
1 year ago
Reply to  Xanthos

Άστο βρε παλικάρι. Δεν το κατέχεις. Βρές κάτι άλλο, έπαιζε Άρσεναλ με Γιουνάιτεντ. Πόσο ήρθε;

Marnix
GUS
1 year ago
Reply to  G-164g ag-cat

Τι λεει αυτος ρε παιδια?
Πτηση σας παρακαλω κοψτε κανενα σχολιο δεν παει αλλο θα καραφλιασουμε με αυτα που διαβαζουμε
χαμηλωνουν το αριστο κατα τα αλλα επιπεδο σχολιασμου!

4Horsemen
4 Horsemen
1 year ago
Reply to  GUS

Επ’ αυτού, να σημειώσω ότι εθεάθη ο tsimouha…. σε άλλη ιστοσελίδα… πρέπει να κάνουμε κάτι να επανέλθει (και) εδώ…

seb
Member
seb (@seb)
1 year ago
Reply to  4 Horsemen

Με τόση φαγωμάρα, προσβολές, ειρωνίες και αλληλοκατηγορίες, τι να ‘ρθει να κάνει;

George K
George K
1 year ago
Reply to  G-164g ag-cat

Lol…

chikichiki
Noble Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago
Reply to  Xanthos

Δεν υπάρχει ελικόπτερο σε υπηρεσία με στελθ χαρακτηριστικά. Επίσης οι S-400 αδυνατούν να τα απειλήσουν γιατί εκ σχεδιασμού και δόγματος πετούν τόσο χαμηλά που συνήθως θα βρίσκονται κι εκτός του ορίζοντα ραντάρ των S-400, για να μην αναφέρω πόσο σπάταλη θα ήταν η χρήση βλήματος μεγάλης εμβέλειας για την καταστροφή ενός Kiowa.

ΚΝ
ΚΝ
1 year ago
Reply to  chikichiki

Στελθ ελικόπτερα τύπου οπως τα F35 ακομα δεν υπαρχουν. Με στελθ ικανότητες ελικόπτερα υπαρχουν και εχουμε κα εμεις οπως τα ΝΗ90 που εχουν ειδικο σχεδιασμό αλλα κυρίως ειδικα υλικα που μειώνουν αρκετα το ίχνος του ελικόπτερου.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
1 year ago

O Kαμμένος απαξίωσε ολοκαίνουργια ελικόπτερα (τα ΝΗ-90) που κόστισαν πάνω από 600+ εκατ. ευρώ στους Έλληνες και από την άλλη έψαξε να βρει τι ελικόπτερα παροπλίζουν οι Αμερικάνοι για να πάρουμε κάποια εμείς.
Ένας λόγος που παίρνουμε τα Καιόβα είναι γιατί τα Απάτσι (μας) είναι ακριβά για εμάς ενώ το Καιόβα θα είναι φτηνά. (σε χρήση και συντήρηση) Στην τελική μα βλέπω πως πέρα τα ΝΗ-90 κάποια μέρα θα παρκάρουμε σε μία γωνία και τα περισσότερα Απάτσι και θα βλέπουμε πιο πολύ τα Καιόβα σε ασκήσεις και παρελάσεις.

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
1 year ago

Δεν είναι λογικό; ένα OH-58 έχει το 1/3 περίπου του κόστους ανά ώρα πτήσης σε σχέση με ένα ΑΗ-64. Ένα ΝΗ-90 κοστίζει σχεδόν τα διπλά σε σχέση με ενα AS-332C1 της ΠΑ και 1000€ παραπάνω από ένα CH-47D. Είσαι σίγουρος ότι φταίει ο Καμμένος και όχι το εξωφρενικό κόστος του ΝΗ-90; θεωρείς ότι μπορεί ο ΕΣ να πετά τακτικά μεταφορικά ελικόπτερα με κόστος ανά ώρα πτήσης μεγαλύτερο από τα βαρέα μεταφορικά του; είμαστε Γερμανοί με 45 δισ € προϋπολογισμό άμυνας το έτος και δεν το ξέρω;

evaggelos
βαγγελης
1 year ago
Reply to  Gunner

συμφωνω αλλα γιατι τα πειραμε αυτα ομως?μηπως καποια αλλα μεταφορικα αποσυρθουν? εκτος αν παλι μυριζει λαδακι η υποθεση πραγματικη απορροια.

Marnix
GUS
1 year ago

1/3 για καθε CH-47D k 1/2 για καθε ΝΗ-90 ηταν ο σχεδιαμος αλλα το εχω χασει δεν εχω καταλαβει τι γινεται.
Το γιατι πηραμε ΝΗ-90 ειναι ενα αναπαντητο ερωτημα εκτος αν κοιταξουμε τους τραπεζικους λογαριασμους των εμπλεκομενων..
Θα ειχαμε διπλασια+ black hawk η οποιον αλλο τυπο, επιχειρησιακα αυτη τη στιγμη που μιλαμε

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
1 year ago
Reply to  GUS

Δηλαδή αν πέρναμε τα αμερικανικά UH-60 ή τα γαλλικά Cougar ο κάθε Τσοχατζόπουλος δεν θα ζητούσε μίζα ?

Spirit
Spirit
1 year ago
Reply to  GUS

Δεν υπάρχει οπλικό σύστημα, που δεν έχει παίζει μίζα…
Μην ξεχνάτε εκείνη την εποχή:
α) δεν τα είχαμε καλά με τις ΗΠΑ
β) υπήρχαν πολικά ανταλλάγματα για την είσοδο μας στην ΟΝΕ
γ) υποσχέσεις για μεταφορά τεχνογνωσίας συνθετικών υλικών του NH-90 στην ΕΑΒ.
δ) Πολιτική πίεση να αγοραστούν περισσότερα ευρωπαϊκά όπλα.
ε) Η ισοτιμία εκείνη την αποχή δεν ευνοούσε τα αμερικανικά όπλα ήταν κάτω από 1 σε σχέση με το €! όταν υπήρξαν και αποχές μετέπειτα που είχαμε ακουμπήσει το 1,40!!!

Cobra Kai
Cobra Kai
1 year ago

Και μονο λαδακι!

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  Cobra Kai

Αυτό που παντού βλέπουν λάδωμα κάποιοι, πρέπει να το κοιτάξουν

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
1 year ago

Τα ΟΗ-58. Τα πήραμε για να κλείσουν τεράστιες τρύπες στην ελληνική αμυντική διάταξη. Λαδάκι σε αυτήν την υπόθεση από ποιους να πέσει; Τα 1 ΝΗ-90 υποτίθεται ότι θα αντικαθιστούσαν τα UH-1H. Το ελικόπτερο με βάση τους απαράβατους όρους ήταν εκτός διαγωνισμού.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  Gunner

Καλά, αυτό που όλοι βλέπουν “λάδωμα” το αφήνουμε ασχολίαστο. Φταίει ίσως συγκεκριμένος ιστοχώρος που τα βλέπει σαπάκια…

evaggelos
βαγγελης
1 year ago
Reply to  Gunner

δεν το λεω το λαδακι για τα kiowa αφου η αγορα τους ειναι η ποιο χρησιμη και οικονομικα βελτιστη που εχει κανει ο στρατος.Τα nh90 ποσο μας κοστισαν ως καινουργια που ειναι ?ηταν οντως απαραιτητο? ναι τα black ειναι παλια αλλα μηπως υπηρχαν περισσοτερα ανταλακτικα?(δεν ξερω γι αυτο ρωταω) flight αν λες τον γνωστο ιστοχωρο που πρασινιζει πολιτικα κ λεει οχι στα adelaide και να περιμενουμε καμια 10αρια χρονια για fti δεν το πολυ κοιτω γιατι απλα το θεωρω γελοιο. Οσο για το λαδι επειδη ξερω οτι ξενιζει οκ 2 πραγματα ειναι γνωστα στους εξοπλισμους οι πιεσεις και τα λαδωματα κι οχι μονον εδω παντου.ε και τα δικα μας 300 μπουμπουκια δεν τα λες και αδιαφθορα,εδω ξεπουλανε την ιστορια του τοπου εκει θα κολησουν?

Cobra Kai
Cobra Kai
1 year ago
Reply to  Gunner

Λαδακι επεσε για τα ΝΗ. Ποσα εχουμε σε πτητικη κατασταση, ποσες ωρες εχουν γραφτει σε πτητικη/εκπαιδευτικη δραστηριότητα και ποση υποστήριξη FOS αυτα απολαμβανουν?Μακαρι αντι γιαπ.χ. 40 ΝΗ βα ειχαμε 10 ΟΗ-58.
Πολυ πιο ελβετικος σουγιας. Αλλα…..αλλα.
Απο εκει και περα, η περιπτωση των ΟΗ εχει και μια αλλη πτυχη, στην οποια μου αρεσει να επανερχομαι ιδιωτικα: αποτελει ενα καλο φροντιστήριο για την εκμετάλλευση μεταχειρισμένου υλικου. Η ηγεσια γυμναζει το μυαλο της στο scouting τετοιου υλικου. Ή τουλαχιστον ελπιζω να το κανει.

Spirit
Spirit
1 year ago
Reply to  Gunner

Προς αποκατάσταση της αλήθειας:
Ακόμα δεν μπορεί να υπάρχει σαφή εικόνα για το κόστος χρήσης των NH-90, παρά την σχετική δημοσίευση στοιχείων, δεν μπορεί να γίνεται άμεση σύγκριση του ΚΩΠ με ένα οπλικό σύστημα που ακόμα δεν έχει μπει σε υπηρεσία με ένα που είναι αρκετά χρόνια.
Απόδειξη όσων λέων ότι το C-27 εμφανίζεται ακριβότερο σε ΚΩΠ σχέση με το τετρακινητήριο C-130 στον πίνακα που δημοσιεύθηκε!!!
Το ότι έχει το OH-58 έχει το 1/3 σε σχέση με το Απάτσι τι λέει ακριβώς; Μπορεί να υποκαταστήσει το ένα το άλλο; To OH-58 δεν έχει ούτε τις μισές δυνατότητες που έχει ένα Απάτσι.
Από εκεί και πέρα τα kiowa καλά ειναι φτάνει να μην δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα θα δημιουργήσουν και επιπλέον να τοποθετηθούν κάπου που μπορεί να προσφέρουν, δεδομένου των περιορισμών του μέσου.
Επειδή όμως οι προϋπολογισμοί είναι δεδομένοι, είναι φανερό ότι κάποια πράγματα θα μείνουν πίσω για να ενταχθούν τα Kiowa.
Οπότε αναμένουμε τον σχεδιασμό.
Λϊγο σοβαρότητα

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
1 year ago
Reply to  Spirit

Λέει ότι το ΟΗ-58 θα επιχειρεί και το ΑΗ-64 θα είναι στα αεροδρόμια και θα πετάνε ΜΟΝΟ για συγκεκριμένους λόγους.
Του ΝΗ-90 η πορεία στις ΕΔ είναι δεδομένη. Μερική ΚΑΘΗΛΩΣΗ του στόλου, όπως γίνεται και στην πολύ πιο πλούσια Σουηδία και ανάληψη του έργου του από άλλους τύπους ελικοπτέρων που συμφέρουν πιο πολύ στην χρήση. Οι προϋπολογισμοι είναι δεδομένοι κύριοι και δεν αλλάζουν. Βάλτε το καλά στα μυαλά σας. Ότι είναι ακριβό στην χρήση θα μείνει στο έδαφος ή στον Όρχο ή στο Λιμάνι. Χρήματα δεν υπάρχουν για να εκπληρωθούν τα όνειρα του καθενός.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
1 year ago
Reply to  Gunner

Eντυπωσιακό που η πλούσια Σουηδία δεν αντέχει να συντηρεί το σύνολο των ΝΗ-90 της (αν θυμάμαι καλά έχει αγοράσει 20) ενώ έχει λεφτά για να κατασκευάσει ακόμη 60 μαχητικά αεροπλάνα JAS-39 Gripen.

ΝΗ90 pilot
ΝΗ90 pilot
1 year ago
Reply to  Gunner

Ποιος το λεει αυτο δλδ?Τι σχεση εχουν οι αποστολες και οι δυνατοτητες δυο διαφορετικων ελικοπτερων με διαφορετικο ρολο?φανταζομαι καποιος που λεει τα σινουκ ιπταμενα σταγιερ και τα απατσι ιπταμενα τανκ…..

ΝΗ90 pilot
ΝΗ90 pilot
1 year ago
Reply to  Gunner

Το κοστος ωρα πτησης του ΝΗ90 απο που εχει βγει ρε παιδια χωρις να εχει αγοραστει ουτε ενα ανταλλακτικο ακομα?χωρις να εχει μπει για μεγαλη συντηρηση στο κλιμακιο τεχνικου?αν συνυπολογιστουν αυτα με τι κριτηριο μιλατε για οικονομικο μεγεθος κοστους ωρας?με κουβεντες καφενειου βγαινουν οι φημες και μερικοι τα χρησιμοποιειτε και για επιχειρηματα, δυστυχως ακομα και μεσα στον στρατο και ακομα χειροτερα στην ΑΣ…Το καινουριο ελικοπτερο ειναι καλυτερο ασφαλεστερο και εχει 50 χρονια ζωης μπροστα του, και ο καμμενος και καποιοι «γνωστες» δικοι μας λενε τα πουλησουμε και να παρουμε μεταχειρισμενα UH-60L με ηδη 30 χρονια ζωης…αστο αμα ειναι ετσι κραταμε τα χιουι και τα «αναβαθμιζουμε» με ipad και και καινουρια μπογια….

Fingolfin
Active Member
Fingolfin (@fingolfin)
1 year ago
Reply to  ΝΗ90 pilot

Όπως τα λες, συζήτηση καφενείου. Συγκρίνουμε τα NH90 με Blackhawk, ιεροσυλία. Μακάρι να πάρουμε αλλά 10 NH90 και μερικά ακόμη για τις νέες γαλλικές φρεγάτες.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
1 year ago
Reply to  Fingolfin

Ευτυχώς που οι τούρκοι πήγαν και αγόρασαν 109 Black Hawk και όχι ΝΗ-90.
Προφανώς είναι χαζοί οι άνθρωποι..
Ο Ε.Σ ήθελε αμερικανικά ελικόπτερα το ίδιο θέλει και το Π.Ν και η Π.Α.
Σε ότι αφορά να πάρουμε ακόμη 10+ για τον Ε.Σ και το Π.Ν αυτό είναι άστοχο από την στιγμή που δεν υπάρχει καν σχέδιο να υπογράψουμε την υποστήριξη αυτών που έχουμε, και ενώ δεν έχουμε παραλάβει το σύνολο τους, που το 20ο και τελευταίο ήταν να το παραλάβουμε το 2009 και σήμερα έχουμε 2019 και έχουμε παραλάβει το 14ο.
Δεν έχουμε υπογράψει για την αγορά γαλλικών φρεγατών. Ποιες νέες γαλλικές φρεγάτες ?
Μήπως να αγοράσουμε περισσότερα, και για τις ,,νέες,, αυστραλιανές φρεγάτες ? Αυτές τις ξέχασες…

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
1 year ago
Reply to  ΝΗ90 pilot

Με αυτά που ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του ΕΣ που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως μιλάμε κύριε πιλότε.
https://www.protothema.gr/greece/article/782824/poso-kostizei-i-ethniki-aspida-kata-ton-tourkon/comment image
Εσύ με τι στοιχεία μιλάς;

Spyros
Σπύρος
1 year ago
Reply to  Gunner

Το ίδιο άρθρο λέει πως είναι ακριβότερα στη χρήση τα C-27 από τα C-130. Δυο κινητήρες τεχνολογίας των 90s είναι ακριβότεροι στη χρήση από 4 κινητήρες τεχνολογίας των 60s! Σαν να λέμε, να συγκρίνω ένα Land Rover των 70s με ένα Suzuki Jimny δεκαετίας, και να βγάζω πιο ακριβό ΑΝΑ ΩΡΑ ΧΡΗΣΗΣ το Suzukάκι!
Τι μας λέει αυτό; Μήπως πως δεν είναι δυνατόν να εξάγουμε στοιχεία από μέσα που υπο-χρησιμοποιούνται και δεν έχουν επάρκεια ανταλλακτικών;
Ομοίως και το ΝΗ-90.

ΝΗ90 pilot
ΝΗ90 pilot
1 year ago
Reply to  Gunner

Βρε χρυσε μου πυροβολητη τι μου δειχνεις τα ΦΕΚ..τα ξερω αυτα χαιρω πολυ..Εγω ειπα συγκεκριμενα πραγματα και αμφισβητω το ποσο…το οτι επρεπε να βγει ενα κοστος ωρας πτησης επειδη μπηκε σε υπηρεσια και βγηκε οπως να ναι χωρις στοιχεια και χωρις σοβαρη μελετη δε μου λεει κατι..

Spirit
Spirit
1 year ago
Reply to  Gunner

Εξήγησα παραπάνω γιατί ειναι λάθος ο υπολογισμός KΩΠ όπως παρουσιάζεται.
Για να έχουμε ασφαλέστερη εικόνα χρειάζεται μια ΚΩΠ κόστους ζωής. Μία μεσοπρόθεσμη μέσο όρο 3 ή 5 χρόνια και η τρέχουσα ετήσια.
Όπως ειπα και παραπάνω κάθε σύστημα που μπαίνει σε υπηρεσία στο προϋπολογισμό της μονάδας μπαίνουν αρκετά έξοδα που μεγαλώνουν το κόστος, διαιρώντας τον ετήσιο προϋπολογισμό με τις ώρες πτήσεις του μέσου. Επίσης υπάρχουν χρονιά που μέσα με βαριά συντήρηση εκτοξεύεται ο προϋπολογισμός της μονάδας.
Το 2008 για παράδειγμα το AB-205 εμφάνιζε 4800€ ΚΩΠ!!!
Το ΝΗ-90 ήταν λάθος για πολλούς λόγους, αλλά τώρα πρέπει να καλώς ή καλώς να πορευτούμε με αυτά.
Εκτός αν ελπίζουν ορισμένοι ότι τα ξεπατωμένα BlackHawk είναι λύση.

ivychris
ivychris (@ivychris)
1 year ago
Reply to  Gunner

Όχι δεν είναι λογικό.
Γιατί με την ιδια λογική δεν έπρεπε να προμηθευτούμε F-16 ή Mirage 2000 και έπρεπε να πάρουμε μεταχειρισμένα F-4 ή Jaguar.
Με την ίδια λογική δεν θα πρέπει να προμηθευτούμε F-35 αλλά μεταχειρισμένα F-16 κ.ο.κ.
Το ΝΗ-90 μεταφέρει 20 άτομα με 300χλμ/ώρα, με ασφάλεια και οι πιλότοι δουλεύουν σε ένα cockpit state of the art.
Ένα Ε/Π του οποίου το RCS είναι μικρότερο από του
F-4, με επικάλυψη με RAM υλικά.
Ένα Ε/Π που στη ζώνη συχνοτήτων των σύγχρονων ραντάρ (Χ band)των A/φων & των πυραύλων, είναι δύσκολο να λοκαριστεί.
Σοβαρευτείτε πλέον με τους τυχάρπαστους πολιτικάντηδες.
Υπάρχει μια διδακτορική διατριβή μεταπτυχιακού φοιτητή του Παν/μιου Κρήτης με εποπτεία του Αντ/ρχου Κ.Ζηκίδη που αναλύει & υπολογίζει την εκτίμηση της ραδιοδιατομής (RCS) στο ΝΗ90 http://dias.library.tuc.gr/view/manf/71332

Spirit
Spirit
1 year ago
Reply to  ivychris

Αυτή η μελέτη αλήθεια στην πράξη επιβεβαιώθηκε;
Ελικόπτερα όπως Super Puma ή Chinook τι RCS έχουν;

ΚΝ
ΚΝ
1 year ago
Reply to  Spirit

Ναι εχουν επιβεβαιωθεί ….το NH90 ειναι νεότερης γενιάς και τεχνολογίας απο τα αλλα ελικόπτερα. Η καθυστέρηση παραλαβής του σε αυτο οφείλεται οτι εμπεριέχει νέες τεχνολογίες που φτιάχτηκαν ειδικα για αυτο. Το ΝΗ90 ειναι ενα κορυφαιο ελικόπτερο …. απλα το ερωτημα ειναι αν ήταν αυτο πιυ χρειαζόμασταν με τα χρηματα που δόθηκαν.
Επισης, ενας αλλος λόγος επιλογής αγοράς ειναι η κοινή προσπάθεια άμυνας και κοινή αγορα εξοπλισμών made in EE.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
1 year ago
Reply to  Gunner

O Kαμμένος δεν ήθελε με τίποτα να υπογραφεί η F.O.S για τα ΝΗ-90 και να αγοραστούν οι τορπίλες για τα υποβρύχια επειδή δεν χωνεύει τους γερμανούς που αρνούνται να μας δώσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις.
Από τη στιγμή που αγοράστηκε ένα χ όπλο από μία προηγούμενη κυβέρνηση (στην προκειμένη μιλάμε για τα ΝΗ-90 επί Σημίτη) ο κάθε υπουργός οφείλει μετά να φροντίσει να υποστηριχθεί το σύστημα και όχι να το απαξιώσει για τους χ ή ψ προσωπικούς του λόγους.
Γιατί αγοράστηκαν τα ΝΗ-90. (και ξεχωριστά οι ευρωπαϊκοί κινητήρες για αυτά) Γιατί ο Σημίτης ήθελε να υποστηρίξει την γερμανική βιομηχανία. Αν έχεις προσέξει ότι μπορούσε το έδινε στην Γερμανία. Από τα ASRAD-H, που τα αμερικανικά Avenger φέρουν διπλάσιο αριθμό Stinger προς άμεση εκτόξευση, μέχρι άρματα μάχης, ελικόπτερα, υποβρύχια, τον εκσυγχρονισμό των -αμερικανικών- Φάντομ. πυροβόλα κτλ. Οι γερμανοί είχαν βοηθήσει τον Σημίτη να γίνει πρωθυπουργός και αυτός έπρεπε μετά να τους το ανταποδίδει. Ο Σημίτης ήταν ——————-.
Σε ότι αφορά τα Καιόβα είχα ρωτήσει πριν αρκετό καιρό ένα συνεργάτη του Καμμένου τι γίνεται με το θέμα. Μου είχε απαντήσει ότι το θέμα είχε κλείσει και πως τα περιμένουμε να έρθουν στην Ελλάδα. Είπε για αυτά ότι είναι μικρά και ευέλικτα ελικόπτερα ενώ είναι οικονομικά συγκριτικά με τα Απάτσι που πλέον είναι ακριβά για εμάς (άρα δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίζουμε τέτοια ελικόπτερα) ενώ ήδη έχουν αποσυρθεί τα 5 από τα 19 Απάτσι -Α.

ΝΗ90 pilot
ΝΗ90 pilot
1 year ago

Καταρχας τα kiowa ειναι οντως πιο οικονομικα και δεν ειναι θεμα να αντικαταστησουν το απατσι…αλλες αποστολες θα εχει το ενα αλλες το αλλο…αλλο αναγνωριση αλλο κρουση..απλα οι αμερικανοι σε συνδυασμο με τα UAV κανουν αναγνωριση με τα απατσι..Οσον αφορα που ειπες αν ειναι χαζοι οι Τουρκοι που πηρανε 109 blackhawk, ψαξε λιγο να δεις τι εκδοση πηρανε και ποια εκδοση ζητησαμε να παρουμε μεταχειρισμενα εμεις..UH-60L και T-70 εχουν απλα 40 χρονια κατασκευη διαφορα…

ivychris
ivychris (@ivychris)
1 year ago

Να σου πω, γιατί καταντά αηδία η καραμέλα.
Να απαξιώσουμε με την ίδια διεστραμμένη λογική τους 350 IRIS-T?
ή μήπως τους 240 RAM?
μήπως να μην παίρναμε τα Μ-109 A3GEA2?
ή επειδή του κάθονται στο λαιμό οι Γερμανοί να απαξιώσουμε τα Leo? και τα 500 SMART-155?
Αντί να σκεφτόμαστε πως θα αναβαθμίσουμε τις οικονομικές μας δυνατότητες για να έχουμε ποιοτικά αμυντικά συστήματα που θα αντισταθμίζουν τη ποσοτική υπεροχή του αντιπάλου, ακολουθούμε με το σχολιασμό μας το κατήφορο που έχουν δρομολογήσει οι τσαρλατάνοι του πολιτικού τσίρκου

neverwill
neverwill (@neverwill)
1 year ago

@ΓΙΑΝΝΗΣ1
” Ο Σημίτης ήταν άνθρωπος των γερμανών.”
Αγαπητή ΠΤΗΣΗ , γράψατε ” Σχόλια που θα περιέχουν όρους κομματικούς, ή υβρίζουν πολιτικούς και στρατιωτικούς, δεν περνούν.”
Η ερώτηση πρός εσάς είναι προφανής .

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  neverwill

Έχετε δίκιο και απολογούμαστε

Aerchean
αντιδραστης
1 year ago

Ετσουξε πολλα τουρκοτρολλ αρα ειναι καλο νεο …

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
1 year ago

Φιλε ΓΙΑΝΝΗΣ 1 συγκρινεις μπατζαρια με κουκουναρια…

Spirit
Spirit
1 year ago

Εχεις δίκιο μεν, αλλά από κοινό ταμείο πληρώνονται όλα δε, συνεπώς μενει να δούμε τι θα παραμεληθεί για να αξιοποιηθούν τα Kiowa.

giorgos tsagaris
giorgos tsagaris
1 year ago
Reply to  Spirit

Με 44 εκατ για 70 ε/π (τα οποια θα εχουν ΚΑΙ εκπαιδευτικο ρολο) και κοστος ανα ωρα πτησης οσο ενα….Μ-113….. τι να παραμεληθει?
Ισα-ισα που θα κανουνε πτησης συντηρησης με τα Χιούι οι χειριστες,με λιγο κοπο και διαβασμα θα βγαινουν και επιχειρησιακοι στα KW.
Kαι στην τελικη ακομη και οικονομια θα κανουμε αφου δεν θα σηκωνεται Απατσι για ψυλλου πηδημα…
Δηλαδη να κανανε….”ξιφία” οι ΜΕΚΟ και αναχαιτησεις μονο τα F-4?
Πιασαμε ΤΖΑΚ ΠΟΤ και γκρινιαζουμε αδερφε…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
ΓΙΑΝΝΗΣ 1
1 year ago

Όταν η Α.Σ έχει από καιρό έλλειψη πιλότων και τεχνικών (η μεγαλύτερη έλλειψη είναι στους τεχνικούς) είναι λάθος να απασχολήσει κανείς τόσους χειριστές και τεχνικούς της για ελαφρά εξοπλισμένα ελικόπτερα(κια)

Giorgos Tsagkaris
Giorgos Tsagkaris
1 year ago

H δουλεια της ΑΣ ειναι να πετα (και) ε/π που φερουν ρουκετες και πυραυλους και ΟΧΙ να κουβαλαει καδους, ασθενεις και επισημους επειδη αλλοι ειναι ΑΧΡΗΣΤΟΙ.
Αντε αηδια καταντησαμε με το politicaly correct παρεργο….
Εχεις μπερδευψει προτεραιοτητες…

Spirit
Spirit
1 year ago

Εγώ δεν νομίζω ότι θα έχει τόσο μικρό κόστος όσο αναφέρουν οι περισσότεροι. Όταν ένα απλό AB-206 έχει ενδεικτικό ΚΩΠ 1700€ σήμερα, αισθητήρες οπλισμός και οι μεγάλες ανάγκες ύπαρξης τεχνικού προσωπικού, μπορεί και να διπλασιάσει το κόστος KΩΠ.
Οψόμεθα…

Chris
Member
Chris (@chris)
1 year ago

Τα προβλήματα της Ελλάδος θα λυθούν δια της πένας που είναι ισχυροτέρα του ξίφους. Διά της υπογραφής μας σε συμφωνίες ανάλογες των Πρεσπών θα λύσουμε όλα τα διμερή ζητήματα με τους γείτονες μας και μετά θα ζούμε όλοι μαζί ευτυχισμένοι στην παιδική κατασκήνωση της Βαλκανικής Χερσονήσου, τραγουδώντας ευτυχισμένοι γύρω από τη φωτιά και χορεύοντας χέρι-χέρι, όλοι οι λαοί μονιασμένοι, με την Αμερική ως ομαδάρχη. Μαγικά θα είναι, μην ανησυχείτε.

Nicolas
Nicolas (@nicolas)
1 year ago
Reply to  Chris

Χαχαχαχαχαχαχχαα

Cobra Kai
Cobra Kai
1 year ago

Καλημερα σε ολους.
Λοιπον επειδη εξετράπη η συζήτηση, θα πω και εγω τό μακρύ μου και το κοντό μου.
Συνεχως υποχωρουσαμε παιδια. Και δεν εννοω μονο στο Σκοπιανο. Συμφωνια Μαδρίτης, ζωτικα συμφεροντα κεμαλερ στο Εγκε ντενιζι, 31/01/1996 χωρις δισταγμο, Ηλιακης χωρις vengeance, Αυγουστος 1996, Σιαλμας 1992….Μαρί Ιουλιος 2011 (συλλογη ανερμοποριας οπως εχω γραψει σε αλλο topic). Απο την μια υποχωρηση στην αλλη. Με τελευτάια τουτη εδω. Και ολες αυτες, και αλλες που θα ερθουν, προς χαρη της ευγενείας και της λογικης. StarX÷Μ! Ειναι ολοι πουλημενοι, οσοι μας κυβερνησαν και θα μας κυβερνησουν. Και ειναι και κολλημενοι ηλιθιοι ιδεοληπτικοι. Ειδικα οι κυριοι της αριστεράς στα εθνικα. Οπως ειναι οι κυριοι της δεξιάς στα οικονομικα.
Και ειμαστε και ολοι μας, να μας βαλω ολους μεσα. Ας κοιταχτουμε στον καθρεφτη πρωτα….
Οι ευνουχοι που υπεγραψαν της συμφωνια της Μαδρίτης π.χ. δεν κατεβασαν τα τανκς για να κερδισουν τις εκλογες του Απριλίου του 2000. Τους ψηφισατε…. γιατι η δικη τους Ελλαδα συχρονιζοταν καλυτερα….στη μασαμπουκα. Οχι, εγω ψηφισα τον αλλο, που υποσχοταν καλυτερη Ελλαδα, τρομαρα μου.
Ο οποιος τροφαντος χαλβας, οταν μπορουσε, δεν πηγε να αγορασει ελληνικα ομολογα στην δευτερογενη αγορα, να μεριωσερι με τροπο μαφιοζικο το ελληνικο χρεος. Οχι, αυτα ειναι παραλογα, μαφιοζικα….και ίσως αποτελεσματικα. Λεω εγω ο κακος ο οφις.
Εστρωσε τον δρομο στον επομενο ηλιθιο που μας εβαλε σε δρομο χαρτογραφημένο…. και ψαχνομαστε ακομη. Α, εν τω μεταξυ αυτος ο ηλιθιος εφερε τον Ρετζι Ερντογαν να κανουν κοινο υπουργικο συμβουλιο. Και τους ειχε και τους δυο αγκαζε ο Μικης. Μεγα ατοπιμα εκ μερους του. ΜΑΛΑΚΙΑ θα έλεγα.
Παραμαζευονται πολλες αυτες οι τελευταιες εκ μερους μας παιδια. Ωρα να κοιταχτουμε στον καθρεφτη. Και να πεταξουμε στα σκουπιδια την λογικη, την ψυχραιμια και κυριως την ευγένεια. Ειδικα αυτη την τελευταια.
Συγνωμη για το μεγεθος, αν θελει η διευθυνση του forum ας μην το δημοσιευσει.

Cobra Kai
Cobra Kai
1 year ago

Να περιορίσει το χρεος εννοούσα, εχω δυσλεκτικα δαχτυλα.

Νίκος .408
Νίκος .408
1 year ago

Δεδομένου ότι τα Βόρεια σύνορα τα καλύπτει η Β’ΜοίραΚ/Δ,(αερομεταφερόμενη/εγγύτητα με το 3ο ΤΕΑΣ) αλλά χωρίς να διαθέτει τα μέσα για την ένοπλη συνοδεία (πρέπει να μετακινηθούν AH64 από το 1οΤΕΕΠ) η μεταφορά 4-6 Kiowa εκεί,θα προσέφερε αρκετά,μιας και 1) θα αποδέσμευε τα AH64 σε άλλο ρόλο από την απλή συνοδεία αερομεταφερόμενου τμήματος. 2) δε θα χάνονταν πολύτιμος χρόνος μέχρι να μετακινηθούν ως την Αλεξάνδρεια και 3) μπορούν σε μερικά λεπτά να βρεθούν για αναγνώριση στα σύνορα

Giorgos tsagaris
Giorgos tsagaris
1 year ago

@ Νικος.408
Εχεις δικιο.
Αυτο με τα ΚW γινεται πανευκολα εν μια νυκτι..’η καλυτερα σε λιγες ωρες με ελαχιστη προετοιμασια και ατελειωτη
εκπαιδευση.

Cobra Kai
Cobra Kai
1 year ago

Σωστος, αλλα δεν μπορεις να βασιστεις ΜΟΝΟ στα ΟΗ-58 για να σταματησεις την δραση ενος τ/θ σχηματισμου της Βαρδασκας (περασε δε περασε η συμφωνια εμενα StarX÷Μ). Ομως μπορεις να τα χρησιμοποιείσεις ως εργαλειο εισοδου εξοδου ΣΟΦ και για στοχοποιηση των χωρων συγκέντρωσης τετοιων σχηματισμων. Εκει θα βγαλουν το μεροκαματο. Δουλεύοντας ως ρουφιανοι, οπως στη συνεργασια τους με τα ΑΗ64.

Νίκος .408
Νίκος .408
1 year ago
Reply to  Cobra Kai

Η απειλή από το Βορρά(και δη λίγο πιο Δυτικά από εκεί που αναφέρεις) δεν είναι τακτικός στρατός,αλλά ασύμμετρη/ανορθόδοξη και εκεί θα βοηθήσουν πολύ (παρατήρηση,στοχοποίηση,εμπλοκή κτλ)

Αντωνιος
Αντωνιος
1 year ago

Ρε παιδιά κάτι άσχετο κάπου διάβασα ότι έγινε παρουσίαση την Τετάρτη που μας περασε στο ΠΝ απο τη νορβηγική εταιρία kongwsberg τον πυραυλων NSM παρακαλώ αγαπητή πτηση αν υπάρχει κάποια εξέλιξη να μας ενημερώσετε

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago

Αν υπάρξει, θα σας ενημερώσουμε…

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
1 year ago

@ΝΗ90 pilot
Και αυτοί λάθος στοιχεία έχουν από ότι φαίνεται.
Σουηδία 19,000 EUR ανά ώρα πτήσης
Φινλανδία 15,900-10,000 EUR ανά ώρα πτήσης
https://corporalfrisk.com/2018/03/03/of-helicopters-and-high-costs/
Μήπως το κόστος και για τα ελληνικά ΝΗ-90 είναι πολύ μα πολύ μεγαλύτερο και το νούμερο που βλέπουμε είναι για να μην πάθουν εγκεφαλικά κάποιοι που τα στέλνουν για να χρησιμοποιηθούν για ασθενοφόρα;

ΝΗ90 pilot
ΝΗ90 pilot
1 year ago
Reply to  Gunner

Για να μη σπαμαρουμε το αρθρο για τα Kiowa αλλο για το πως βγαινει το ΚΩΠ ενος αεροσκαφους και γιατι καποια βγαινουν υπερογκα τα πρωτα χρονια χρησης τους και γιατι δεν ισχυουν κλπ, ειπε καποια πραγματα παραπανω σε δυο σχολια ο spirit..απλα κατανοητα για το μεσο αναγνωστη…και μονο που βλεπεις τετοιες αποκλισεις στα ποσα ανα χωρα βγαζει ματι οτι δεν ειναι ακομα κανενα ποσο ακριβες..δλδ σε εναν χρονο απο 15900 στη Φινλανδια πως επεσε στα 10000?.και απο τα 10000 στα 19000 των Σουηδων μιλαμε για διπλα ποσα..προφανως λοιπον ειναι ανακριβη ολα και θελει ομαλη ροη ανταλλακτικων, συντηρησης και επιχειρησιακης αξιοποιησης για να φανει το πραγματικο..Εκτος οτι μιλαμε για εντελως διαφορετικη διαμορφωση ελικοπτερων…Ενδεικτικα να πω παντως γιατι υπηρχε κι αλλη καραμελα για την τιμη αγορας οτι ηταν ακριβη..ενα καινουριο UH-60M κανει κοντα στα 40 εκ. Δολαρια..με υποδεεστερες επιδοσεις απτο ΝΗ90..μικροτερη εμβελεια και μικροτερη χωρητικοτητα..τεσπα πολλα ειπαμε αν ανοιξει θεμα για το ΝΗ90 να γινει πιο αναλυτικη συζητηση.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 year ago
Reply to  ΝΗ90 pilot

Δεν σπαμάρετε τίποτα. Μακάρι όλα τα σχόλια ήταν αυτού του επιπέδου, όπως τα δικά σας και των συνομιλητών σας

Gunner
Noble Member
Gunner (@gunner)
1 year ago
Reply to  ΝΗ90 pilot

Οι Σουηδοί σκέπτονται ακόμη και να αποσύρουν τα ελικόπτερα. Είναι πολύ βάρια κουβέντα να ακούγεται για ένα τόσο πρωτοποριακό μέσο, ολοκαίνουργο. Επίσης αναγκάστηκαν να αγοράσουν UH-60M για να καλύψουν το κενό που δημιουργεί η ανικανότητα του κατασκευαστή να διατηρήσει ομαλή ροή ανταλλακτικών, να ολοκληρώσει επιτελούς τα ελικόπτερα και να είναι πλήρως επιχειρησιακά.

ETS
Active Member
ETS (@ets)
1 year ago
Reply to  ΝΗ90 pilot

Ισχύουν όσα λες .
Αντίθετα νομίζω οι Ισπανοί δεν έχουν καταγράψει τέτοια ποσά μάλλον επειδή φρόντισαν να εξασφαλίσουν σοβαρή υποστήριξη σε αντίθεση με κάποιους ..
Πρώτο μέλημα του νέου Α/ΓΕΣ θα.πρεπει αν είναι η συνολική αποκατάσταση της διαθεσιμότητας των ΝΗ-90 για όλα τα ζητηματα και όχι οι κωμικές τμηματικές παρεμβάσεις με ελάχιστα ποσά για τα στοιχειώδη όπως αυτής που ανακοινώθηκε για πέντε εκατομμύρια.
Γύρω στα 75 εκατομμύρια είναι ..
Ας τα δώσουν να τελειωνουμε το τραγικό αυτό σήριαλ.
Δεν μπορεί η χώρα και η ΑΣ να σέρνεται στο αβέβαιο μέλλον της αχρήστευσης των ελικοπτέρων αυτών για μερικές δεκαδες ψωροεκατομμυρια.

4Horsemen
4 Horsemen
1 year ago

Σχετικά με την αμφισβήτηση της χρησιμότητας αγοράς, απλά να πω ότι όταν μεθαύριο η ομάδα μου αποκοπεί και σφυροκοπείται από τίποτα τουρκαλάδες, θα ανακουφιστώ πολύ να έρθουν για βοήθεια 2-3 (από τα 60) Kiowa να αδειάσουν μερικούς καλάθους ρουκετών… διότι ως έχει σήμερα η κατάσταση, πού να πρωτοπάνε τα λιγοστά Απάτσι…

Spirit
Spirit
1 year ago
Reply to  4 Horsemen

Από που θα έρθουν; ξέρεις πια είναι η εμβέλεια τους;
Μια τέτοια είδους σύρραξη είναι περίπλοκη, δεν είναι Αφγανιστάν εδώ.

Lefteris
Noble Member
Lefteris (@lefteris)
1 year ago

Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο τίθεται θέμα κανιβαλισμού προς εξασφάλιση ανταλλακτικών, δεν υπάρχουν συμβατά από τον πολιτικό τύπο B206 ;
Η προσθήκη ασυρμάτων και σκοπευτικών με εγχώριες κατασκευές, είναι ότι πιο απλό και για τον αριθμό των Kiowa που δεν έχουν αυτό τον εξοπλισμό. Υπάρχουν οι ελληνικές εταιρείες που έχουν την τεχνογνωσία και τα προϊόντα.

Geo
Geo
1 year ago
Reply to  Lefteris

Βάσει υπογεγραμένων συνθηκών υπάρχουν περιορισμοί στο πόσα οπλισμένα ε/π μπορεί μια χώρα να αξιοποιεί επιχειρησιακά. Αυτά εν καιρώ ειρήνης. Σε άλλους καιρούς, ισχύουν άλλα πράγματα, από τα οποία κάποια λέγονται και κάποια απλά γίνονται χωρίς επεξηγήσεις.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

80 εκ. δολάρια για τη συντήρηση και εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70B6...

42
 Μαζί με τη σύμβαση για την αγορά του πλήρους "πακέτου" των 4 ελικοπτέρων MH-60R, το ΠΝ διαπραγματευόταν και την Εν Συνεχεία Υποστήριξη του Στόλου...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 November #330

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 October #377

Αγορά 1.99

Related News

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή...

 Σε μια απόφαση σταθμό για την μελλοντική του εξέλιξη προχώρησε το Πολεμικό μας Ναυτικό σήμερα, επιλέγοντας να αποστείλεi άμεσα επίσημο Letter of Request (LOR)...

Η Τουρκία θα αντιδράσει «δυναμικά» στην απόφαση της Γαλλίας για τους Γκρίζους Λύκους

Η Τουρκία υπόσχεται να αντιδράσει «δυναμικά» στην απόφαση της Γαλλίας να θέσει εκτός νόμου την τουρκική ακραία εθνικιστική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, μεταδίδει το Γαλλικό...

Γερμανία: Σε καραντίνα ο ΥΠΕΞ Χ. Μάας – Ακυρώθηκε συνάντηση με τον Ν. Δένδια

ΑΠΕ-ΜΠΕΣε καραντίνα τέθηκαν σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, καθώς είχαν επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα κορονοϊού.Σύμφωνα...