22.6 C
Athens
Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ»: Ενός κακού… μύρια άλλα έπονται

- Advertisement -

 

Η βύθιση της τεράστιας πλωτής δεξαμενής PD-50 όπου βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» για εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού του, άφησε το Ρωσικό Ναυτικό με ένα τεράστιο πρόβλημα. Στις πολύ προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες του πλοίου μετά το ατύχημα που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Ρώσοι, το αεροπλανοφόρο δεν δείχνει να έχει υποστεί εκτενείς ζημιές. Άλλωστε, σύμφωνα με την επίσημη γραμμή, οι ζημιές επισκευάζονται.
Αυτό που δυσκολεύει τα πράγματα είναι η προσωρινή (;) απώλεια της ίδιας της δεξαμενής. Ημέρες μετά το περιστατικό της 30ης Οκτωβρίου η PD-50 βρισκόταν ακόμη βυθισμένη με κλίση στα σκοτεινά νερά του Κόλπου Κόλα, εγείροντας σοβαρά ερωτηματικά κατά πόσο μπορεί το Ρωσικό Ναυτικό να συνέλθει από το απρόσμενο αυτό ατύχημα. Διότι μπορεί το μοναδικό αεροπλανοφόρο του να γλύτωσε τα χειρότερα –οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι δεν υπέστη ζημιές κρίσιμος εξοπλισμός καθώς είχε αφαιρεθεί εν όψει των εργασιών στο πλοίο– όμως εις βάθος χρόνου το Ναυτικό έχει πρόβλημα. Και όπως φαίνεται σοβαρό.

Η πλωτή δεξαμενή PD-50 των 80.000 τόννων, κατασκευασμένη στην Σουηδία στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ήταν η μοναδική που μπορούσε να εξυπηρετήσει τις μεγάλες ναυτικές μονάδες του Ρωσικού Στόλου. Κατά τον Αλεξέι Ραχμάνοφ, Διευθυντή της κρατικής εταιρίας OCK (Объединенная судостроительная корпорация) που έχει αναλάβει τις εργασίες επισκευής του αεροπλανοφόρου, όλα τα άλλα πλοία έχουν εναλλακτικές εκτός από το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ».
«Όσον αφορά πλοία πρώτης τάξεως (όπως το αεροπλανοφόρο) η απώλεια της δεξαμενής δημιουργεί ορισμένες δυσκολίες» παραδέχεται. «Ελπίζουμε το θέμα του δεξαμενισμού μεγάλων πλοίων να επιλυθεί στο εγγύς μέλλον» δηλώνει συγκρατημένα στο πρακτορείο ειδήσεων TASS. Προφανώς δεν είναι τόσο απλό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανέλκυση και επισκευή της PD-50 μπορεί να διαρκέσει από έξι μήνες έως έναν χρόνο, απαιτώντας στην χειρότερη περίπτωση παροχή τεχνικής υποστήριξης από το εξωτερικό. Δεδομένης της έντασης στις σχέσεις της Μόσχας με τους Ευρωπαίους γείτονές της, μια τέτοια βοήθεια μοιάζει μάλλον απίθανη, το ίδιο και η κατασκευή καινούργιας δεξαμενής στην Σουηδία.
Μια απώλεια με επιχειρησιακές επιπλοκές     

Ακόμη και να ανελκυσθεί η δεξαμενή, ίσως να μην είναι δυνατή η επισκευή της. Χωρίς την PD-50, μεγάλα πολεμικά όπως τα πυρηνοκίνητα βαριά καταδρομικά κλάσης Kirov «Πιότρ Βηλίκιι» (Μέγας Πέτρος) και «Ναύαρχος Ναχίμοφ» καθώς και το μοναδικό σε υπηρεσία υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Akula (κωδ. ονομασία ΝΑΤΟ, Τyphoon) ίσως βρεθούν εκτός προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης ναυπηγείου για μήνες, αν όχι περισσότερο.
Ελλείψει πλωτής δεξαμενής μεγάλου μεγέθους, πολλά από τα προγράμματα εκσυγχρονισμού του Στόλου ενδεχομένως θα υποστούν σημαντικές καθυστερήσεις, εκτιμούν ειδικοί. Ήδη το φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού του Ναυτικού που προέβλεπε την ναυπήγηση 24 υποβρυχίων –εκ των οποίων τα 16 πυρηνικά– και 54 μεγάλων μονάδων επιφανείας παραμένει ανεκπλήρωτο λόγω οικονομικών προβλημάτων που έχουν επηρεάσει και την συντήρηση των εν ενεργεία πλοίων.

Η Ρωσία έχει και άλλες πλωτές δεξαμενές, όμως είναι κατάλληλες για μικρότερα πλοία, όπως καταδρομικά και υποβρύχια πυραύλων cruise. Η ΡD-1 στο Σέβεραντβίνσκ, 800 χλμ νοτιοανατολικά του Μούρμανσκ, αν και μικρότερη σε μέγεθος, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων και ενδεχομένως βαριά καταδρομικά. Ωστόσο, δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία εκεί δυσκολεύτηκαν ακόμη και να βάλουν το «Ναύαρχος Ναχίμοφ» στην δεξαμενή, οπότε για αεροπλανοφόρο αποκλείεται.

Η πλησιέστερη στο μέγεθος της βυθισμένης PD-50 είναι η δεξαμενή στο Μπαλσόϊ Κάμεν της ρωσικής Άπω Ανατολής, στις ακτές του Ειρηνικού, κοντά στο Βλαντιβαστόκ. Απέχει όμως 10.000 χλμ και δια θαλάσσης το ταξίδι είναι ακόμη μακρύτερο για ένα πλοίο στην προβληματική κατάσταση του «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» επισημαίνουν Δυτικοί αναλυτές.

Τα ναυπηγεία Νικαλάεφ στην Μαύρη Θάλασσα, όπου την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης κατασκευάσθηκαν τα μεγαλύτερα πλοία του Στόλου, θα μπορούσαν να διαχειριστούν πολεμικά πλοία μεγέθους αεροπλανοφόρου. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα ανήκουν στην Ουκρανία. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την υποστήριξη από την Μόσχα των αυτονομιστών ανταρτών στην περιοχή του Ντανμπας θα ήταν μάλλον υπερβολικά… αισιόδοξο να περίμενε κανείς από το Κίεβο να παράσχει χείρα βοηθείας.
Εναλλακτικές λύσεις μεν αλλά… 
Σε περίπτωση που η PD-50 δεν επισκευάζεται, η λύση θα ήταν η κατασκευή μιας νέας αντίστοιχου μεγέθους αλλά η Ρωσία δεν φαίνεται να έχει τις υποδομές για να αναλάβει ένα τέτοιο μεγάλο έργο. Η Σουηδία ή η Νορβηγία θα μπορούσαν, εάν δεν υπήρχαν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014.
Η Κίνα ή η Νότια Κορέα θα ήταν λογικές εναλλακτικές. Αμφότερες διαθέτουν και την υποδομή και την πείρα της ναυπήγησης ποντοπόρων πλοίων και πλωτών εξεδρών άντλησης πετρελαίου. Ο χρόνος όμως δεν είναι σύμμαχος των Ρώσων. Ακόμη κι αν άρχιζε τώρα η κατασκευή νέας πλωτής δεξαμενής, δεν θα ήταν έτοιμη πριν περάσουν μήνες ή και χρόνος ενώ θα έπρεπε να ρυμουλκηθεί από τον Ειρηνικό μέσω του Ινδικού και γύρω από την Αφρική για να φθάσει στον Ατλαντικό και από την Θάλασσα του Μπάρεντς στο Μούρμανσκ…
Προς το παρόν το αεροπλανοφόρο-καταδρομικό «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» βρίσκεται στην Ναυπηγοεπισκευαστική Βάση 35 (35-й судоремонтный завод) αναμένοντας επισκευές. Σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους, η απομάκρυνση του γερανού που κατέρρευσε στο κατάστρωμά του λόγω της κλίσης που πήρε η πλωτή δεξαμενή καθώς οι αντλίες της σταμάτησαν να λειτουργούν εξαιτίας μιας αιφνίδιας διακοπής ρεύματος θα ολοκληρωθεί «μόλις αποφασισθεί ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό».
Αλέξανδρος Θεολόγου
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Makis

Η Ελλαδα εχει την καταλληλη δεξαμενη?

p270

δεν θέλει δεξαμενή ο ναύαρχος, αλλά να γίνει scrap θέλει

Η δεξαμενή θα καταστρέψει το ρωσικό ΠΝ;

Μεταχειρισμένα δεν υπάρχουν; Σίγουρα υπάρχουν. Αν είναι τόσο κρίσιμο το ζήτημα και απαιτείται γρήγορη εύρεση δεξαμενής τότε αν δώσουν το ανάλογο τίμημα σίγουρα θα βρουν.

FTS

Γιατί δεν αγοράζουν την κατασκευή 1-2 αεροπλανοφόρων από την Κίνα? Ότι επισκευή και να κάνεις στην γριά, πάλι γριά θα παραμείνει

Nikolas K

Αν ειναι δυνατον…ολοκληρη Ρωσια και δεν εχει μια δεξαμενη να εξυπηρετησει ενα μεγαλο πλοιο;

Nikolaos

Θαυμάσιο άρθρο, από αυτά που απαντούν στο ερώτημα “για ποιον ακριβώς λόγο λατρεύουμε την ΠΤΗΣΗ”. ‘Οψεις της ναυτικής ισχύος που περνούν απαρατήρητες, όψεις αδυναμίας τιτάνων της διεθνούς σκηνής που δεν φαίνονται σε κανένα γράφημα “αριθμού πυρηνικών κεφαλών και φορέων”, όψεις βιομηχανικών και διπλωματικών σχέσεων άγνωστες ως τώρα (τέλη δεκαετίας 1970 ΕΣΣΔ και Σουηδία ήταν άσπονδοι εχθροί, το αργότερο από τότε που σοβιετικό υ/β αναδύθηκε πλησίον της εισόδου του ναυστάθμου της Καρλσκρόνα, λίγο αργότερα ένα δεύτερο προσάραξε σε αβαθή στην ίδια περιοχή …).
Συνεχίστε παρακαλούμε με παρόμοιους θησαυρούς!

Ripmaker

Σίγουρα έχουμε εμείς τόσο μεγάλες εγκαταστάσεις??

Nikolaos

Το CGN κλάσεως Κίροφ (έτσι τα λέμε εμείς οι ψυχροπολεμικοί, Πετρ Βέλικι κλπ είναι για όσους δεν πρόφθασαν τη φάση …) στη δεξαμενή είναι υπερθέαμα πάντως! Λίγα πλοία προκαλούν τέτοιο δέος!

VAGGELAS

Εάν τηρηθεί η πρόβλεψη-χρονοδιάγραμμα για την ανέλκυση της δεξαμενής σε 6 μήνες τότε μικρό το κακό. Αν όχι τότε θα εμφανιστεί φαινόμενο ντόμινο καθυστερήσεων στις προγραμματισμένες επισκευές-αναβαθμίσεις των κύριων μονάδων του Ρωσικού Ναυτικού. Με αφορμή το γεγονός έχω την άποψη ότι η προβολή ναυτικής ισχύος σε παγκόσμια κλίμακα γίνεται όλο και ακριβότερο χόμπι και δεν πιστεύω ότι η Ρωσία μεσο-μακροπρόθεσμα θα μπορέσει να ακολουθήσει. Οι μακέτες αεροπλανοφόρων, ελικόπτερο φόρων και πυρηνοκίνητων αντιτορπιλικών που οι Ρώσοι μας έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται να υλοποιούνται και ο χρόνος δεν κυλά υπέρ τους.

Panos71

Να κανω και εγω μια ερωτηση; Αντε και μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αντε επισης οτι δεχτήκαμε να το κάνουμε….ο μπαρμπα Σαμ ολα καλα δηλαδη; no problem? Τι ακριβως λέμε τωρα; νά’χαμε να λέγαμε η τα λεμε σοβαρα;

JohnnyB
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τώρα σοβαρά, πιστεύουμε την τουρκική προπαγάνδα; Γιατί να τα βρουν οι...

214
Πριν λίγες μέρες, οι Αμερικανοί ζήτησαν κάτι από τους φίλους Τούρκους. Απαίτησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ να "παρκάρουν" τους S-400 στο Ιντσιρλίκ, υπό αμερικανική...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συνέντευξη του J.Walton (Babcock) για τις ArrowHead 140

Στους Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη και Θοδωρή ΨυρρήΗ συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στο τεύχος της ΠΤΗΣΗΣ που κυκλοφορεί.Η βρετανική Babcock είναι ένας από τους διεθνείς οίκους...

Αναβαθμίζει η Αυστραλία τα παλιά υποβρύχια της γιατί τα γαλλικά… αργούν ακόμη

Και τα έξη παλαιότερα υποβρύχια της κλάσης Collins θα ανακαινίσει η Αυστραλία σε μια επένδυσης που φθάνει τα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως δήλωσε ο...

Επιβεβαίωνεται πως οι ΗΠΑ μπλόκαραν την εξαγωγή του εκτοξευτή ΜΚ41 για τις νέες τουρκικές φρεγάτες

Όπως έγραψε στο Twitter ο τούρκος αναλυτής Turan Oguz, μεταφέροντας δηλώσεις του Alper Kose, επικεφαλής του τμήματος ναυτικών συστημάτων στην SSB (της διεύθυνση αμυντικής...