9.6 C
Athens
Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΚυκλοφορεί η καινούργια «Πτήση» No 32, Ιανουάριος 2023!

Κυκλοφορεί η καινούργια «Πτήση» No 32, Ιανουάριος 2023!

- Advertisement -

To καινούργιο τεύχος μας Νο32, Ιανουάριος 2023  κυκλοφορεί πανελλαδικά  την Τετάρτη 04-01-2023

και διαθέσιμο ηλεκτρονικά ΕΔΩ

Northrop Grumman B-21, η USAF στην εποχή του Raider

(U.S. Air Force photo)

Όπως γράψαμε και στις αναφορές στον Ιστότοπό μας παρακολουθώντας τις εξελίξεις για το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό των ΗΠΑ, οι ημέρες-ορόσημα στην Ιστορία της Αεροπορίας δεν είναι πολλές, παρά τις σχεδόν δώδεκα δεκαετίες μηχανοκίνητης πτήσης. Μια όμως από αυτές ήταν σίγουρα η 2α Δεκεμβρίου 2022, όταν η Αμερικανική Αεροπορία αποκάλυψε δημόσια το Β-21 Raider. Η ανάλυσή μας για το αεροπλάνο της Northrop Grumman και ότι γνωρίζουμε γι’ αυτό μέχρι στιγμής στο αφιέρωμα του τεύχους μας.

Βλήματα Cruise, UCAV, περιφερόμενα πυρομαχικά, η άλλη διάσταση της τουρκικής απειλής

(İHA)

Στο πρώτο μέρος της ανάλυσής μας, που αποδείχθηκε δυστυχώς άκρως επίκαιρη, εστιάσαμε στα τουρκικά προγράμματα των τακτικών βαλλιστικών βλημάτων και των ΠΕΠ, αλλά η δέσμη των ραγδαία κλιμακούμενων απειλών που προβάλει η Άγκυρα δεν περιορίζεται εκεί, καθώς περιλαμβάνει και ευρύ φάσμα προγραμμάτων εγχώριας ανάπτυξης βλημάτων cruise μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύονται από αεροσκάφη, UAS, το έδαφος, πλοία επιφανείας και μελλοντικά τα υποβρύχια κλάσης «R» και 214TN. Επίσης αναπτύσσονται και παράγονται πολλαπλά μοντέλα Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων Μάχης (ΜΕΑΜ) με δυνατότητα μεταφοράς εξελιγμένων όπλων και αρκετοί τύποι περιφερόμενων πυρομαχικών με καινούργιες εκδόσεις να προστίθενται συνεχώς στο τουρκικό οπλοστάσιο.

Πολεμική Αεροπορία, Μοίρα Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης

Νέα εποχή στην προετοιμασία χειριστών μαχητικών της ΠΑ σηματοδοτεί η λειτουργία της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Παρουσιάζουμε ένα μοναδικό στο είδος του εγχείρημα από ανθρώπους της ΠΑ για τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, που με μηδαμινά μέσα αλλά πολύ εφευρετικότητα δημιούργησε ήδη 10 πλήρως λειτουργικούς και διασυνδεμένους τακτικούς εξομοιωτές F-16 υψηλής ρεαλιστικότητας και έναν εξομοιωτή JTAC, ενώ φαίνεται ότι θα υπάρχει και συνέχεια, καλύπτοντας όλες τις Βάσεις και όσο το δυνατόν περισσότερα αεροπλάνα.

Falcon Strike 2022, μαχητικά πέμπτης γενιάς απέναντι σε A2/AD

Οι ασκήσεις Falcon Strike γίνονται πλέον παράδοση για την Ιταλική Πολεμική Αεροπορία συγκεντρώνοντας την αιχμή της εκάστοτε τεχνολογίας, σε μια προσπάθεια προώθησης της αεροπορικής ισχύος (airpower) με την πλήρη συμβολή νέων μέσων. Με τη διάδοση των F-35A στις ευρωπαϊκές αεροπορίες δεν ήταν απρόσμενο ότι η διεθνής άσκηση Falcon Strike 2022, που διεξήχθη μεταξύ 14 και 25 Νοεμβρίου, αποκλειστικά για αεροπορίες με JSF, είχε στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση τακτικών και τεχνικών περαιτέρω αξιοποίησης των μαχητικών 5ης Γενιάς απέναντι σε ολοκληρωμένη αεράμυνα σε συνεργασία με τα αντίστοιχα 4ης Γενιάς.

Mirage 2000D RMV, Εκσυγχρονισμός για έναν παλαίμαχο

Πριν από δύο χρόνια, στις 7 Ιανουαρίου 2021, η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη-AAE (Armee de l’Air et de l’Espace) παρέλαβε από την Dassault Aviation το πρώτο αναβαθμισμένο Mirage 2000D από τα 55 προβλεπόμενα στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΖ (Εκσυγχρονισμού Μέσου Ζωής) του τύπου. Έκτοτε, δεκατρία ακόμη αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τις εργασίες RMV (Renovation Mi-Vie), ενώ για πρώτη φορά επτά από τα αναβαθμισμένα Mirage 2000D συμμετείχαν σε άσκηση μεγάλης κλίμακας, τη Volfa 2022, μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου και 14 Οκτωβρίου 2022 ( «Πτήση» 030, Νοέμβριος 2022).

ΕΗ1/67 Pyrenees, Εναέριος ανεφοδιασμός ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων

Στη Γαλλία τα πληρώματα της Μοίρας Ελικοπτέρων (Escadron d’ Helicopteres) 1/67 Pyrenees είναι τα μόνα πιστοποιημένα στην «υψηλή τέχνη» του ανεφοδιασμού αεροσκαφών περιστρεφόμενων πτερύγων. Η «Πτήση» είχε τη μεγάλη ευκαιρία και την ιδιαίτερη τιμή να συμμετάσχει σε μια τέτοια αποστολή με ένα από τα εντυπωσιακά στον εξοπλισμό και τις επιδόσεις Caracal σε συνεργασία με αμερικανικό MC-130J. Σας αποκαλύπτουμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτών των επιχειρήσεων.

Falcon Eye 3, «Βασιλικοί Αετοί» και πάλι στη Σούδα

Στα μέσα Νοεμβρίου η Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αεροπορίας (RSAF) ανέπτυξε έξι μαχητικά F-15C στην αεροπορική βάση της Σούδας για να συμμετάσχει για μια ακόμη φορά σε κοινή άσκηση με την ΠΑ. Η Falcon Eye 3 σηματοδότησε την τρίτη μείζονα αεροπορική συνεκπαίδευση μεταξύ των δύο αεροποριών, με τα δυο μέρη να τονίζουν τα αμοιβαία οφέλη σε ένα ευρύ φάσμα, πέραν της τακτικής εκπαίδευσης.

USAF 90EFS NATO Air Shielding, Φρουροί από την Αλάσκα

Η πολωνική Αεροπορική Βάση Lask, που φιλοξενεί συνήθως τις μετασταθμεύσεις αμερικανικών μαχητικών, φέτος με υπόβαθρο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υποδέχθηκε εκεί μια μακροχρόνια παρουσία μαχητικών πέμπτης γενιάς F-22 της 90ης Μοίρας Εκστρατείας-EFS (Expeditionary Fighter Squadron), που πέταξε στη Γηραιά Ήπειρο από τη μακρινή Αλάσκα επιδεικνύοντας τον στρατηγικό ρόλο των Raptor.

Baltic Air Policing, γαλλικά Rafale σε επιφυλακή

(ΑΑΕ)

Στις 25 Νοεμβρίου 2022 η Γαλλική Αεροπορική και Διαστημική Δύναμη-AAE (Armee de l’Air et de l’Espace) ανέπτυξε τέσσερα μαχητικά πολλαπλών ρόλων Rafale C της 30ης Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση Siauliai στη Λιθουανία, προκειμένου να υλοποιήσουν αποστολή ενισχυμένης Αεροπορικής Αστυνόμευσης-eAP (enhanced Air Policing) του ΝΑΤΟ και επίσης Αεροπορική Αστυνόμευση στη Βαλτική-BAP (Baltic Air Policing). Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της ΑΑΕ που Rafale καλούνται σε τέτοια καθήκοντα και ήδη τις πρώτες εβδομάδες της παρουσίας τους εκεί πραγματοποίησαν δεκάδες κινητοποιήσεις Alpha και Tango και συμμετείχαν σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με άλλες αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22, «Φωτιά και ατσάλι» από την 95 ΑΔΤΕ

Η αντιμετώπιση της απόπειρας εκδήλωσης επιθετικής ενέργειας με αποβατικές και αεροκίνητες δυνάμεις στο νησί της Ρόδου ήταν ο βασικός αντικειμενικός σκοπός της ΤΑΜΣ με την ονομασία ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22, η οποία εξελίχθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022 στην Περιοχή Ευθύνης (ΠΕ) της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) και τη συμμετοχή παλαιών και νέων μέσων των ενόπλων δυνάμεων.

 

Ισραηλινά KC-707, οι Desert Giants προετοιμάζονται για πόλεμο

Η Ισραηλινή Αεροπορία είναι σήμερα χρήστης έξι ιπτάμενων τάνκερ Boeing KC-707 που έχουν στρατηγικό ρόλο στην υποστήριξη επιχειρήσεων των Μοιρών μαχητικών της σε αποστολές πολύ μεγάλης εμβέλειας. Σχεδιασμένα να αντικατασταθούν από σύγχρονα KC-46A από το 2025, τα γερασμένα αεροσκάφη σε υπηρεσία με την 120 Μοίρα Desert Giants, που εδρεύει στην ΑΒ Nevatim, βρίσκονται πάντα στην υψηλότερη κατάσταση ετοιμότητας προκειμένου να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε πιθανή αεροπορική επιδρομή κατά των εχθρών του Ισραήλ, περιλαμβανομένων και των τοποθεσιών πυρηνικών υποδομών του Ιράν στο Natanz και Fordow. Εξετάζουμε την ιστορία και το τρέχον καθεστώς των KC-707 της Ισραηλινής Αεροπορίας.

 Mohajer-6 σε ρωσική υπηρεσία, ιρανικά MEAM εναντίον της Ουκρανίας

Πολλά έχουν γραφεί για τα ιρανικής σχεδίασης και κατασκευής μη επανδρωμένα αεροχήματα που η Μόσχα επιστράτευσε από την Τεχεράνη προκειμένου να καλύψει το κενό που είχε στο οπλοστάσιό της και έως ότου η ρωσική βιομηχανία ανταποκριθεί με επιχειρησιακές προτάσεις και αυξημένη εγχώρια παραγωγή. Στο χρονικό διάστημα που οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αξιοποίησαν την ιρανική τεχνολογία οι αναφορές των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης δημιούργησαν μια αμφιλεγόμενη εικόνα για το είδος και τις δυνατότητες των ΜΕΑ/Μ, τόσο των οπλισμένων όσο και αυτών που αφορούν στην κατηγορία των «ιπτάμενων βομβών», ως όπλων τρομοκρατίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο και τις επιχειρήσεις κατά υποδομών και αμάχων στην Ουκρανία. Πόσα όμως από αυτά που έχουν γραφεί αντανακλούν την αλήθεια και πόσα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας ή και της προπαγάνδας; Εξετάζουμε την επιχειρησιακή χρήση και τις τεχνικές δυνατότητες του συστήματος Mohajer-6 και την πρόσφατη επιχειρησιακή του αξιοποίηση από τη Ρωσία μαζί με το πλαίσιο που πρωταγωνίστησε.

 

NASA-Αποστολή Artemis 1, επιστροφή του Orion, ραντεβού για επάνοδο στη Σελήνη

NASA

Τρία πλήρως αναπτυγμένα ανασχετικά αλεξίπτωτα και μια τέλεια προσθαλάσσωση του θαλαμίσκου Orion 1 στον Ειρηνικό ολοκλήρωσαν με επιτυχία στις 11 Δεκεμβρίου την Αποστολή Artemis 1 της NASA έπειτα από 25 ημέρες, 10 ώρες και 53 λεπτά από την εκτόξευση του πυραυλικού φορέα SLS (Space Launch System), του ισχυρότερο τέτοιου συστήματος που χρησιμοποιήθηκε ποτέ, στις 16 Νοεμβρίου 2022. Η επιστροφή όμως του θαλαμίσκου με όλες τις δοκιμές και αξιολογήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ανοίγουν το δρόμο για επιστροφή στον φυσικό μας δορυφόρο μισό και πλέον αιώνα μετά!

 

Ανάλυση: Γερμανία-Γαλλία προ του Ουκρανικού, ευρωπαϊκός πυλώνας ισχύος ή… αδιαφορίας.

(DW)

Οδεύουμε προς τον πρώτο χρόνο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας (αν και πάντα ελπίζουμε ότι δεν θα συμπληρωθεί), με μια εισβολή που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, καταρρίπτοντας πολλές «σταθερές» φαντασιώσεις της μετασοβιετικής Ευρώπης. Ανάμεσά τους, ότι δεν θα δούμε «μεγάλη σύγκρουση» στην περιοχή μας, ότι δεν θα επανεμφανιστεί η απευθείας απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων, ότι δεν θα ξαναέχουμε μεγάλο «άδικο πόλεμο», ότι δεν θα βιώσουμε εθνικιστική σύγκρουση τέτοιας έκτασης και τέτοιου ιστορικού παραλογισμού. Πως αντιδρά όμως στις εξελίξεις ο άξονας Γερμανίας-Γαλλίας. Οι επισημάνσεις της ανάλυσής μας θα σας εκπλήξουν.

Πολιτική: ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν αντιμέτωπος με την προοδευτική πτέρυγα των δημοκρατικών και οι επιπτώσεις

Η ανεξαρτητοποίηση της γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κίρστεν Σίνεμα επανέφερε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής των ΗΠΑ το ανοιχτό μέτωπο μεταξύ της μετριοπαθούς και της προοδευτικής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο δεν κατόρθωσε να ελέγξει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά την πρώτη διετία της προεδρίας του. Η διαφορά απόψεων μεταξύ των δύο τάσεων μπορεί να εξελιχθεί σε μια πραγματική πολιτική τροχοπέδη για τον Αμερικανό πρόεδρο ενισχύοντας την εσωστρέφεια της αμερικανικής υπερδύναμης.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ “ΠΤΗΣΗ” ΕΔΩ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πρόταση: Μετατροπή των Μ107 και Μ110 σε οχήματα ανεφοδιασμού πυροβολικού

Του αναγνώστη μας, Σωτήρη Μ. ΠέτρουλαΟι μάχες στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο εργαστήρι που παρουσιάζει την «αλλαγή παραδείγματος» που έχει επιφέρει η νέα τεχνολογία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συμπληρωματικές συμβάσεις στο ΠΝ, για τις FDI και τους πυραύλους...

104
H αγορά των FDI HN είναι η μεγαλύτερη αμυντική προμήθεια στην ιστορία της χώρας μας. Ποτέ άλλοτε, το ελληνικό κράτος δεν έχει ξοδέψει πάνω...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14/26 Ιανουαρίου 1822: Η παράδοση του Ακροκορίνθου στους...

0
Το επιβλητικό και στρατηγικής σημασίας κάστρο του Ακροκορίνθου παραδίδεται στους Έλληνες επαναστάτες υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια κατάληψης του σημαντικού...
- Advertisement -
Card image

December #31 Δεκέμβριος 2022

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

November #030 Νοέμβριος 2022

Αγορά 3.99

Related News

Ρωσία: Οι «παράλογες» νέες αμερικανικές κυρώσεις θα πλήξουν τις ξένες εταιρίες

Η Ρωσία υποστήριξε σήμερα πως οι νέες κυρώσεις, που της επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, είναι «παράλογες» και θα...

Περού: Η κυβέρνηση διέταξε την αστυνομία και τον στρατό να ανοίξουν τους δρόμους

Η περουβιανή κυβέρνηση διέταξε να επέμβουν η αστυνομία και ο στρατός για να διαλυθούν μέσα στις επόμενες ώρες τα δεκάδες μπλόκα σε όλη τη...

Αφγανιστάν: Όλες οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο διωγμού

Οι περιορισμοί που επέβαλε το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν σημαίνουν πως όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν...