20.8 C
Athens
Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Πολύ πρόσφατα είχαμε θίξει το θέμα της ένταξης φρεγατών τύπου Adelaide (από το Αυστραλιανό Ναυτικό) και LaFayette (από το Γαλλικό Ναυτικό) στις τάξεις του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στα πλαίσια μια άμεσης ενίσχυσης με μεταχειρισμένα πλοία χαμηλού κόστους. Όπως τότε είχαμε εξηγήσει, αυτά τα πλοία είναι ίσως τα μόνα άμεσα διαθέσιμα για παραχώρηση, τα πλοία της Αυστραλίας έναντι ενός λογικού κόστους και χωρίς κάποια μετατροπή, και οι γαλλικές φρεγάτες στα πλαίσια της αγοράς πλοίων της κλάσης FTI ([email protected]) έναντι συμβολικού ή μηδενικού τιμήματος.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;

Αναμφίβολα οι φρεγάτες Adelaide θα ήταν η άμεση λύση στο πρόβλημα της αεράμυνας περιοχής. Βέβαια ακόμη κι αν οι Αυστραλοί μας τις χάριζαν, και πάλι θα έπρεπε να αγοράσουμε ένα ικανό αριθμό πυραύλων SM-2 Standard και ESSM για τον εξοπλισμό τους. Το θέμα είναι πως μάλλον δεν σκοπεύουν να μας τις χαρίσουν, ενώ και το ΠΝ δεν φαίνεται να έχει κάνει κάποια κίνηση προς τις Adelaide.

Αντίστοιχη κίνηση δεν έχει γίνει και προς τις LaFayette, μια κλάση πλοίων που μάλλον έχει παρεξηγηθεί λόγω της επιλογής των Γάλλων να τις εξοπλίσουν με όπλα λιγότερα κι από αυτά που εξοπλίζουν τις πυραυλακάτους Ρουσέν (ή παρόμοια). Η αλήθεια είναι πως η κλάση είναι πολύ μακρυά από αυτά που έχει συνηθίσει το ΠΝ και εξηγούμαστε. Όταν το ΠΝ αγοράζει πλοία, φτιάχνει ότι καλύτερο υπάρχει στον κόσμο στην κατηγορία του. Αν δει κάποιος τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, όταν παραγγέλθηκαν ήταν οι καλύτερες φρεγάτες πολλαπλών χρήσεων παγκοσμίως, κάνοντας τις τουρκικές επιλογές για το ίδιο πλοίο να φαίνονται τελείως ερασιτεχνικές. Όταν παραγγέλθηκαν οι Super Vita, το ΠΝ φρόντισε να αποκτήσει τις πλέον κορυφαίες πυραυλακάτους στον κόσμο, ενώ τα 214HN ήταν τα καλύτερα υποβρύχια στον κόσμο. Λογικό για το καλύτερο Ναυτικό στον κόσμο, που δεν έχει, και ούτε πρόκειται να ηττηθεί ποτέ.

Ποιες οι πιθανότητες να ενισχυθεί το Ελληνικό ΠΝ με φρεγάτες La Fayette προς άμεση ενίσχυση ή/και αντικατάσταση μη εκσυγχρονισμένων Kortenaer;

Η LaFayette, με την έλλειψη σόναρ, αεριοστροβίλων, συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας δείχνει να μην έχει σχέση με αυτά που έχει συνηθίσει το ΠΝ. Αλλά ΑΝ (τονίζουμε το ΑΝ γιατί τίποτα δεν είναι σίγουρο) η Γαλλία καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά των γαλλικών φρεγατών [email protected], τότε η παραχώρηση των LaFayette θα μπορούσε να έρθει πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η Γαλλία σκοπεύει να τις αποσύρει, κρατώντας σε υπηρεσία τρεις που θα τις εκσυγχρονίσει, χωρίς όμως αύξηση της μαχητικής τους ικανότητας (με προσθήκη νέων όπλων). Εντούτοις πρέπει να πούμε ότι έχουν ένα εξαιρετικό ραντάρ.

Το DRBV 15C του Surcouf (πηγή: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:DRBV_15C-Surcouf-IMG_5754.jpg)

Αν και το έχουμε αναλύσει δυο φορές, επιγραμματικά ας ξαναπούμε την αξία που θα μπορούσαν να είχαν τα δυο (;) πλοία κλάσης LaFayette για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Καταρχάς, είναι πλοία σχεδόν κατά 20 χρόνια νεώτερα από τις μη εκσυγχρονισμένες φρεγάτες κλάσης S. Οι απαιτήσεις σε πλήρωμα είναι μικρές (περίπου 140 άτομα, αλλά πιθανότατα να είναι και μικρότερες), έχουν ένα αρκετά σύγχρονο ραντάρ με υψηλές δυνατότητες (ανώτερο αυτών που φέρουν οι ΜΕΚΟ200ΗΝ και S), έχουν σύγχρονη σχεδίαση, μπορούν να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στην προστασία της ΑΟΖ (Ελλάδας και Κύπρου), ενώ με μικρές αλλαγές μπορούν να ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ.

[email protected] στο Αιγαίο. Θα φτάσουν έγκαιρα;

To θέμα είναι πως μπορούν να καλύψουν άμεσα σημαντικά κενά στο ΠΝ, και να πάρουν την θέση δυο μη εκσυγχρονισμένων φρεγατών κλάση S. Άλλωστε η μαχητική ικανότητα των μη εκσυγχρονισμένων S είναι αμφισβητήσιμη, καθώς τα πλοία μετά από τόσες δεκαετίες προσφοράς, μένουν σε υπηρεσία μόνο χάρη στον επαγγελματισμό και τον πατριωτισμό των πληρωμάτων (δεν θα κουραστούμε να το λέμε). Συνεπώς, η εισαγωγή των δυο LaFayette θα λύσει τα χέρια του ΠΝ, θα επιτρέπει τον “κανιβαλισμό” των δυο αποσυρθέντων πλοίων υπέρ της 3ης (μη εκσυγχρονισμένης) και των 6 εκσυγχρονισμένων S, έτσι ώστε τα 7 πλοία να συνεχίσουν να προσφέρουν όσο μπορούν μέχρι να μπουν σε υπηρεσία οι νέες FTI/[email protected]

Παρακολουθώντας την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαν οι αναγνώστες μας στο άρθρο για τις Adelaide/LaFayette διαπιστώσαμε πως δεν ήταν λίγοι αυτοί που αμφισβητούσαν την μαχητική ικανότητα των LaFayette, ενώ άλλοι υποστήριζαν πως η εισαγωγή σε υπηρεσία θα απαιτούσε υψηλό κόστος. Αποφασίσαμε λοιπόν να το συζητήσουμε λίγο περισσότερο μαζί σας.

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως αύριο το πρωί οι LaFayette δένουν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Τι θα χρειάζονταν το ΠΝ προκειμένου να τις βγάλει στο Αιγαίο; Ας το δούμε σημείο προς σημείο. Καταρχάς δεχόμαστε πως τα πλοία βρίσκονται σε εξαιρετική μηχανολογική/τεχνική κατάσταση, και οι όποιες επισκευές θα είναι τακτικές, στα πλαίσια συντήρησης.

Τα πλοία έχουν το γνωστό πυροβόλο των 100 χιλιοστών, που χρησιμοποιούσε για χρόνια το Γαλλικό ΠΝ. Αν και το ΠΝ θα προτιμούσε ένα Oto Melara των 76mm, εντούτοις δεν θα ήταν απαγορευτική η (επαν)εισαγωγή του όπλου σε ελληνική υπηρεσία. Το όπλο έχει υπηρετήσει ξανά με το ΠΝ (σας αφήνουμε εσάς να θυμηθείτε τα πλοία που το έφεραν). Οι αντιπλοϊκοί του πύραυλοι είναι οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Exocet MM40BlockII. Αν τα όπλα αφαιρεθούν προ την μεταφοράς, το ΠΝ θα μπορούσε να αγοράσει νέους, να τοποθετήσει από τα αποθέματά του, ή ακόμη και να βάλει στην θέση τους Harpoon. Οι τελευταίοι δεν χρειάζονται κάποια δύσκολη ολοκλήρωση στο ΣΕΠ όπως για παράδειγμα θα χρειάζονταν ένας AIM-120 AMRAAM στο Mirage 2000.

Η αντιαεροπορική άμυνα βασίζεται σε έναν οκταπλό εκτοξευτή Crotale NG, όμοιο με αυτούς που ήδη υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό! Υπενθυμίζουμε πως στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το ΠΝ και η ΠΑ αγόρασαν 2 και 9 συστήματα αντίστοιχα για την προστασία του Ναυστάθμου και Αεροδρομίων/πυροβολαρχιών Patriot, ενώ το όπλο είχε αποδεδειγμένες ικανότητες CIWS. Το ΠΝ μπορεί λοιπόν πολύ εύκολα να χρησιμοποιήσει από τα αποθέματα πυραύλων Crotale που έχει στις αποθήκες του. Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ο Sea Sparrow είναι ανώτερος του Crotale NG.

Πάμε τώρα στις δυνατότητες CIWS. Θεωηρητικά το Crotale έχει δυνατότητες CIWS, αλλά απαιτείται και κάποιο άλλο όπλο. Αυτό θα μπορούσε να ήταν κάποιο Phalanx  από τις φρεγάτες που θα αποσυρθούν. Το Phalanx συνεργάζεται με το ΣΕΠ, αλλά συνήθως δρα αυτόνομα. Η τοποθέτησή του σε ένα τόσο μεγάλο πλοίο δεν θεωρούμε πως θα ήταν μια δύσκολη υπόθεση, ειδικά από το ΠΝ.

Και πάμε εκεί που όπως είδαμε η κλάση δέχτηκε την μεγαλύτερη κριτική, την έλλειψη κάποιου sonar. Είναι αλήθεια πως όλες οι φρεγάτες μας έχουν κάποιο σύστημα εντοπισμού υποβρυχίων. Η LaFayette βασίζονται αποκλειστικά στο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο, δεν έχουν δυνατότητα αυτόνομου εντοπισμού υποβρυχίων, και εξόντωσής του με τορπίλες. Αυτό όμως δεν τις κάνει εξ’ορισμού άχρηστες, καθώς στο Αιγαίο η δυνατότητα εντοπισμού υποβρυχίου από πλοίο είναι εξαιρετικά περιορισμένη, και ο σημαντικότερο κυνηγός υποβρυχίων παραμένει το ελικόπτερο με το ποντιζόμενο sonar του. Συνεπώς, δεν είναι αυτό που θα κρίνει την επιλογή τους για το ΠΝ.

Συνεπώς τα πλοία μπορούν να ενταχθούν στο ΠΝ χωρίς ουσιαστικό κόστος (αν φυσικά μας παραχωρηθούν χωρίς τίμημα, ή έστω συμβολικό). Στο μέλλον τα δυο πλοία θα μπορούσαν μεσοπρόθεσμα να εκσυγχρονιστούν με βάση το γαλλικό πρόγραμμα, ή ακόμη καλύτερα, με ένα πρόγραμμα βασισμένο στο γαλλικό, αλλά προσαρμοσμένο στις ελληνικές ανάγκες. Σε αυτό το πρόγραμμα, περί το 2023-2025, θα μπορούσε να τοποθετηθεί εκτοξευτής τύπου Sylver A43 ή και Α50, ενώ η τοποθέτηση ενός sonar τροπίδας είναι λυμένη άσκηση. Νωρίτερα θα μπορούσε να έχει τοποθετηθεί κάποιο από τα Oto Melara που θα έχουν αφαιρεθεί από τις φρεγάτες S στην θέση του πυροβόλου των 100 χιλιοστών.

Πρώτη φορά τοποθετείται sonar σε γαλλική La Fayette!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επανερχόμαστε στο θέμα καθώς διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον των αναγνωστών μας για την ενίσχυση του ΠΝ, που όλο συζητείται αλλά ποτέ δεν υλοποιείται. Σκοπός μας, όπως πάντα, η αφορμή για δημιουργικό διάλογο. Αναμένουμε τις παρατηρήσεις σας!


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

140 ΣΧΟΛΙΑ

140 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ηλιας1966

Με την ευκαιρια,εχει δειξει ενδιαφερον το Ελληνικο Πολεμικο Ναυτικο για την Ελληνικη φρεγατα Α-200?

antonios

H ελληνική φρεγάτα είναι η ALS-125 και η λίγο μεγαλύτερη της έκδοση η Als-140 με 48 και 64 κυψέλες για βλήματα αντίστοιχα. Όπως και η κορβέτα Als-100 , τα σχεδία βασίστηκαν σε προδιαγραφές του Ελληνικού Ναυτικού όπως ισχυρίζεται το σχεδιαστικό γραφείο (η σελίδα στο Facebook : https://www.facebook.com/alssd125/ ). Tα πλοία μπορούν άνετα να δεχτούν όποιο όπλο και ηλεκτρονικό σύστημα επιλέξει το Ναυτικό που ορθά το άρθρο ισχυρίζεται ότι παίρνει πάντα το καλύτερο και είναι παγκοσμίως γνωστό γιαυτό και ότι επιλεγεί γίνεται best-seller).

randomname

Εχει ιδεα κανείς αν όντως υπάρχει ο σχεδιασμός για την Ελληνική φρεγάτα; Γιατι φωτογραφίες που εχει η σελίδα μπορεί να τις σχεδιάσει ένας που ξέρει cad σε 3 μέρες. Ενω μια πραγματική σχεδίαση που να δίνει βάση στην παραμικρή λεπτομέρεια του πλοίου εσωτερικά θέλει να δουλέυουν εκατοντάδες άτομα για χρόνια και χρόνια. Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Κατα 99% ισχύει η πρώτη επιφανειακη περίπτωση να φανταστώ;

Panagiotis

Από που προκύπτει πως δεν υπάρχουν λεπτομερή σχέδια?

Παρις

Πέρα από το τρισδιάστατο animation δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πρόταση. Για το λόγο αυτό δεν έχει ασχοληθεί το ΠΝ. Ειναι μια περίεργη υπόθεση που θέλει προσοχή. Επίσης δεν υπάρχουν ναυπηγεία βιώσιμα για να μπορέσει να φτιαχτεί.

antonios

Πρώην αξιωματικός του ΠΝ συνυπογράφει το γεγονός οτι η σχεδίαση τόσο της als-100 οσο και της als-125 EINAI σε απόλυτα προχωρημένο στάδιο (μένει η βιομηχανική σχεδίαση , δηλαδή η σχεδίαση της “γραμμής παράγωγης”) σε συνεργασία τόσο με το ΕΜΠ και το ΠΝ …H απάντηση εδω : Als NSD Naval Ship Designs Αγαπητέ Αντώνη θα επιθυμούσα να σε πληροφορήσω ως ακολούθως: Από τα τέλη του 2009, οπότε ξεκίνησε και η προσπάθειά μας μέχρι και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες επαφές, παρουσιάσεις και συζητήσεις με το Π.Ν. και το ΥΠΕΘΑ. Την προσπάθειά μας έχουν συνδράμει το Ε.Μ.Π. η σχολή Ναυτικών Δοκίμων καθώς επίσης… Read more »

Bob Batons

Εγώ -σαν άσχετος βέβαια- αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: την ίδια ώρα που υπογράφουμε συμβόλαιο για πυραυλακάτους με Ιταλούς, οι οποίες θα κατασκευαστούν στην Ιταλία λόγω κόστους (50,000 εργατοώρες οι Ιταλοί για να τις φτιάξουν, 150,000 εμείς), πως αντέχουμε οικονομικά να φτιαξουμε ολόκληρη φρεγάτα; Δεν ξέρω, λέω… Μήπως δηλαδή το πράγμα δεν προχωράει λόγω του ότι η ελληνικής σχεδίασης φρεγάτα θα μας βγει ακριβότερη απ’ ότι μια σύγχρονη γαλλική; Επαναλαμβάνω και πάλι, ότι απλώς κάνω μια σκέψη. Ευχαρίστως να δω τον αντίλογο.

GMT-I

Και αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι ότι και να επιλέγονταν η εθνική σχεδίαση που ομολογώ θα ήθελα να την δω σε όλες τις εκδόσεις να εντάσσεται, ΤΠΚ, κορβέτες για ΠΝ και ΛΣ, φρεγάτες πολλαπλού ρόλου, AAW. Σκεφτείτε οικονομίες κλίμακας αλλά και σκάφη ειδικά σχεδιασμένα για την ελληνική θάλασσα που όλοι οι ξένοι έχουν ομολογήσει ότι είναι από τις ειδικού τύπου για πλεύση και επιχειρήσεις. Την στιγμή που θα εντάσσονταν στις ναυπηγικές κλίνες θα σταματούσε μετά από κατασπατάληση χρημάτων ή για λόγους μεταφοράς κονδυλίων για κοινωνική πολιτική προεκλογικά και να γίνονταν ένα σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Δυστυχώς μόνο όταν παίρνουν τα… Read more »

EPR

Πλεονέκτημα είναι ότι έχουν πολύ χώρο . Ανάμεσα στη γέφυρα και στο πυροβόλο θα μπορούσαν να τοποθετηθούν κελιά Α 43 για CAMM που να δέχονται τετράδες βλημάτων . Αν έφευγε και ο crotale θα μπορούσαν να μπουν ένα RAM και ένα Phalanx εκατερωθεν στην υπέρ κατασκευή . Τονsonar είναι μάλλον δευτερεύον τη συγκεκριμένη στιγμή .
Από ότι είδα επίσης η Raytheon συνεργάστηκε με την MBDA για τοποθέτηση ESSM σε κελιά Α50 αν δεν κάνω λάθος . Και αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί .
Πάντως να βγει το καράβι έτσι όπως είναι στο Αιγαίο μάλλον δεν παίζει .

evaggelos

ουσιαστικα ειναι μια φθηνη s 25 χρονια νεωτερη τιποτε καλυτερο η χειροτερο και βγαζουν λογικα και μια 20ετια. Αν ειναι τσαμπε η τσαμπε τυπου kiowa δε με χαλαει κ θα ηθελα κ της αλλες 3. Οσο για της perry της αυστραλιας θα πρωτιμουσα δυο ticoderoga class

sotbak

είπες τη μαγική λέξη “ticoderoga class”

Scalp_eg

Μαλλον ανοητη ερωτηση, αλλα την κανω
Το αρκετα καλο ρανταρ των λαγαγιετ θα μπορουσε να συνεργαστει με τον εκτοξευτη-κουτι
MK-29 που θα περισσεψει απο τις αποσυρμενες κορταενερ?
Γαλλικο ρανταρ με αμερικανικο εκτοξευτη?
Επισης Ο MK-29 θεωρητικα υποστηριζει SM-1, γιατι οι αναβαθμισμενες κορταενερ (που εχουν και σχετικα συγχρονο ρανταρ) ριχνουν
μονο ριμ-7?

ECG

Το είχα πει και στο προηγουμενο άρθρο αλλα θα επαναλάβω την άποψη μου και εδώ ώστε να γίνει συζήτηση: Φυσικά και οι La Fayette μπορουν να γινουν χρησιμες! Όπως λέτε τα πλοια αυτα έχουν ακόμα πολλά χρονάκια. Ένα Ναυτικό έχει πολλές αποστολές να κάνει, άλλες πολύ απαιτητικές σε υψηλή τεχνολογία και άλλες λιγότερο. Και οι Ticonderoga να έρθουν (που λέει ο λόγος) θες πλοία να κάνουν συνοδείες, περιπολείες κλπ… Γι αυτό το ΠΝ χρειάζεται να κρατήσει κάποια οροφή πλοίων. Δεν χρειάζονται όλες οι φρεγατες να ειναι Belharra. Οι δυο φρεγατούλες έχουν θέση. Με έναν γενναίο εκσυγχρονισμό (γύρω στα 300εκ και… Read more »

ACHERON

Από πού προκύπτουν τα 300 μύρια;
Από πού θα βρεθούν;
Για περιπολίες έχουμη ήδη τις κουφές (κανονιοφόροι).
Και ως συνοδά σκάφη,τί ακριβώς προστασία θα προσφέρουν;
Ανθυποβρυχιακή;
Ή αντιαεροπορική;

Γιώργος

ΑΧΕΡΩΝ δεν γίνεται και τα δύο δηλαδή ανθυποβρυχιακή με σόναρ πρύμνης, καθώς και δεύτερο συρόμενο και αντιαεροπορική με Aster 30 και/ή Meteor VL? Επίσης και επιφανείας με Exocets ή στο μέλλον με Perseus (που θα αντικαταστήσουν και τους Scalp)
Ένα πλοίο πολυμορφικό, ένα πλοίο-στόλος από μόνο του!

Να χωρούσε και ένα δεύτερο ελικόπτερο πάνω, για να βοηθάει με τα αθέατα υποβρύχια και να εκτοξεύει και κάνα Mica IR…

Ηλιας

Φίλε μου σκέφτεσαι πολύ σωστά, μακάρι και κάποιοι άλλοι να σκέφτονταν το ίδιο. Καλές όλες οι προτάσεις για ελληνικές κόρβετες κ. τ. λ, αλλά εδώ και 15 χρόνια δεν βρίσκουν 100 εκ. ευρώ να πάρουν τορπίλες είναι οι επιστροφές από τον ELA που έχει ανοίξει παράθυρο ευκαιρίας και παρουσιάστηκαν τέτοιες λύσεις. Και φυσικά μπορούν να πάρουν τις σύγχρονες και φτηνές στην συντήρηση Lafayette αναβαθμίσμενες τωρα, καθώς και πολλά άλλα τώρα, αρκεί να γίνουν οι μάγοι των συνδυασμών τώρα, εδώ οι Γάλλοι ετοιμάζονται να αποψιλωσουν τις cassard για τα δικά τους πλοία, τώρα είναι ευκαιρία αλλά είπαμε στην τίμια πλην πτωχην… Read more »

Giorgos Tsagkaris

Hλια εσυ δηλαδη πιστευεις οτι δεν ευρισκαν 100 εκατ για τορπιλες αλλα βρεθηκαν 500 για τα Ρ-3?

EPR

Διορθώνω ανάποδα ήταν . Το CAMM χωράει σε ΜΚ 41 και όχι το ESSM σε Α50

ivychris

Όχι μόνο χωρά ο ESSM σε Α-50 Sylver, αφού είναι κοντύτερος του ASTER-15, αλλά και τετράδα λόγω της διαφορετικής διάταξης των πτερύγων και της κατά πολύ στενότερης διαμέτρου του booster, όπως ακριβώς σε MK-41VLS

Rantanplan

LaFayette χωρίς καποιον στοιχειωδη εκσυγχρονισμο-προσθηκες, ειναι πολυ δύσκολο να φανταστώ πως θα μπορουσαν να σταθουνε στο ΠΝ. Αντιπυραυλικο σίγουρα θελουν. Κελια Α43 επίσης. Αντικατασταση πιθανως του πυροβολου με OTO Melara απο τα αποσυρόμενα. Απο ηλεκτρονικα και ρανταρ δεν ξέρω τι γινεται, οπως επίσης δεν ξέρω κατα ποσο πρεπει να μας απασχολουν οι μειωμενες δυνατοτητες ανθυποβρυχιακου πολέμου.

Ανέξοδα δεν μπορουν να ενταχθουν. Αυτο ειναι το μονο σιγουρο.

Γιώργος

Ποιος μπορεί να παραθέσει μια σύγκριση επιδόσεων Crotale NG και Sea Sparrow;

ivychris

Αυτό που είναι σίγουρο & δημοσίως γνωστό είναι ότι το 2015 η MBDA σε τεστ βολής με Crotale NG MK3 επέτυχε εμβέλεια 15χλμ με κατάρριψη στόχου

sotbak

αν μας τις δώσουν ως κερασάκι για τις [email protected], γιατί όχι. Αλλά να τις πληρώσουμε μάλλον ΟΧΙ

GMT-I

Θα ήταν ευχής έργο αν παραλαμβάναμε για αρχή τις δύο φρεγάτες ώστε σε δεύτερο χρόνο να ολοκληρώναμε την προμήθεια και με τις υπόλοιπες της κλάσης όταν θα τις αποδεσμεύσουν οι Γάλλοι και έτσι με μια παράλληλη απόκτηση των FTI (2/4) και τις ΜΕΚΟ θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ΠΝ με 11/13 ΦΓ υψηλών δυνατοτήτων και έτσι να αποσυρθούν εν ειρήνη και οι S. Η εισαγωγή τους σε υπηρεσία δεν θα κόστιζε πολύ παραπάνω από την εισαγωγή του damen που έχει γίνει στο ΛΣ. Μιλάμε για σκάφη που όπως αναφέρετε έχουν μικρό πλήρωμα, υπάρχοντα όπλα (εδώ θα ήθελα αντικατάσταση του πυροβόλου… Read more »

Spider

“ Λογικό για το καλύτερο Ναυτικό στον κόσμο, που δεν έχει, και ούτε πρόκειται να ηττηθεί ποτέ.”
Μία φράση, τα πάντα όλα!!
Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος

sotbak

σωστός

Gunner227

“Το όπλο έχει υπηρετήσει ξανά με το ΠΝ”.
Αντιτορπιλικό συνοδείας Αιγαίον D-03 κλάσης Rhein

Antonis_Loukas

Ερωτήματα προς ΠΤΗΣΗ: α) Μπορεί το ραντάρ και το CMS να συνεργαστούν με Aster-15; Τυχόν αξιοποίηση των A-43 από τις γαλλικές fremm, δεν μπορεί να περιορίσει τόσο το κόστος, όσο και το χρόνο μια αναβάθμισης; β) Τα πλοία στο γαλλικό ναυτικό, δεν έχουν πλέον exocet block III, αντί ΙΙ; γ) Πόσο εύκολο είναι, να συνεργαστεί αρμονικά το CMS με τα S-70B6 του ΠΝ; δ) Θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, η σύγκριση Crotale NG και NSSM, αλλά, μελλοντικά, δεν μας καλύπτει ο συνδυασμός Crotale/Ater-15(ή mica-ng, ανάλογα με το timing μιας αναβάθμισης); ε) Μιας και οι περισσότεροι έχουν φάει σκάλωμα με το 100αρι,… Read more »

Antonis_Loukas

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις. Στο α), αναφέρεστε στο ραντάρ, το cms ή και τα 2; Έχετε κάτι επίσημο για εγκατάσταση Α-43 στις προς εκσυγχρονισμό γαλλικές lafayette; Με βάση του μέχρι τώρα σχεδιασμού απόσυρσης αυτών των σκαφών, με την ολοκλήρωση παραλαβών των FTI, μιλάμε για αξιοποίηση ενός συστήματος (προφανώς με aster-15) για μόλις 7-9 χρόνια (χωρίς να εξετάσουμε αν χρειαστεί και αλλαγή ραντάρ). Προσωπικά, το βρίσκω απίθανο, αλλά ίσως συμφέρον για το ΠΝ(μελλοντική απόκτηση πλήρως εκσυγχρονισμένων σκαφών).

Giorgos Tsagkaris

@ Αντωνης
Με τα 100αρια υπαρχει το γνωστο σκαλωμα-αυτοσκοπος μεχρι αυτομαστιγωματος- της ομοιοτυπιας.
Πιστευω οτι υπαρχουν ΟΤΟ και απο καποιες ΤΠΚ ή ΦΡΑΜ που ”φυγανε”….

JohnnyB

Οπότε μια πιθανή μελλοντική σύνθεση του Π.Ν απο το 2023 και μετά μπορεί να είναι: 2+2 FTI [email protected] (Aster 30) 2 La Fayette αναβαθμισμένες (Aster 15) 4 MEKO 200HN αναβαθμισμένες (ESSM Block 2) Σύνολο = 10 Φρεγάτες Ουσιαστικά οδηγούμαστε σε αναγκαστική μείωση της οροφής των κυρίων μονάδων στόλου απο τις 13 Φρεγάτες που (λέμε ότι) έχουμε τώρα αλλα με σοβαρή και ποιοτική ενίσχυση με επαναφορά της δυνατότητας Αεράμυνας Περιοχής στο Π.Ν με τις [email protected] απο τον συνδυασμό Sea Fire + Αster 30. To ζήτημα είναι αν θα φτάνουν οι 2+2 [email protected] να καλύψουν Αντιεροπορικά το Αιγαίο και την Κύπρο δεδομένων… Read more »

Giorgos Tsagkaris

@ JohnnyB
Yπαρχει αυτη η πιθανοτητα για το 2023 στα χαρτια.
Στην πραξη το 2025-6-7

Βασίλης .κ

Τις έχω δει από κοντά στην Τουλόν είναι εντυπωσιακές στην εμφάνιση ,στα υπόλοιπα λογικά είναι ελάχιστα καλύτερες από s? Ένα καλό χρειάζονται λιγότερο πλήρωμα σε γενικές γραμμές σαν μια μεγάλη κορβέτα την λες παρά φρεγάτα, κελιά δεν έχει καθόλου ,αυτά μέτρανε το 2018

Giorgos Tsagkaris

Μα το ΠΝ δε αφηνε να εννοηθει οτι πρεπει να συμβιβαζομαστε με την ιδεα των κορβετων λογω κοστους?
Αν ”φορτωθουν” γιατι οχι?

γκρούεζας

απλώς σαν σκέψη , θα μπορούσαν να αποκτηθούν και οι 5 αν τις αποδεσμεύει η Γαλλία ως σκαριά δηλ αφαίρεση των οπλικών συστημάτων και τοποθέτηση ενός ΟΤΟ , μετασκευή του χώρου πίσω από το πυροβόλο για κελιά για ASTER 15 και 30 και τοποθέτηση ενός RAM ή PHALANX στην θέση των CROTALE , αν συνδιαστεί με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ θα είχαμε σε κάποια χρόνια 9 φρεγάτες ικανοποιητικών δυνατοτήτων + 3 εκσυγχρονισμένες CORTENAER και να συζητούσαμε με την είσοδο της επόμενης δεκαετίας για νέες φρεγάτες για την αντικατάστασή τους … νομίζω ότι η όλη βιασύνη δεν είναι και ιδιαίτερα σωστή… Read more »

Γιώργος

Παίρνεις με hot transfer τις 2 La Fayette τώρα και πριν έρθουν Ελλάδα φοράν και το sonar τους και κλείνεις τις άλλες τρεις, για όταν αποφασίσουν οι Γάλλοι να τις αποσύρουν και τις άλλες 3 για να έχεις μίνιμουμ το 2025 με 2030 max τις 4 -ως τότε θεωρώ αναβαθμισμένες- MEKO, 4+1 για ανταλλακτικά La Fayette και 4 με 8
Kortenaer ή/και 4 [email protected] ή/και 4 FREMM.

bill971

Συγκλονίστηκα με αυτό που γράφετε: “…στο Αιγαίο η δυνατότητα εντοπισμού υποβρυχίου από πλοίο είναι εξαιρετικά περιορισμένη, και ο σημαντικότερος κυνηγός υποβρυχίων παραμένει το ελικόπτερο με το ποντιζόμενο sonar του…” Δηλαδή τα πλοία του ΠΝ και τα αντίστοιχα τούρκικα είναι στο έλεος των υποβρυχίων; Γιατί ένα ελικόπτερο δε μπορεί να πετά συνέχεια. Συνεπώς το ισχυρότερο χαρτί στο Αιγαίο και στη θάλασσα γενικότερα είναι ένα υποβρύχιο καλά εξοπλισμένο; Σύγχρονες τορπίλες κλπ. Χωρίς να είμαι σχετικός, θα ήθελα παρακαλώ μια απάντηση. Ειδικότερα σε σχέση με τα παλιά μας υποβρύχια και τα νεότερα. Γιατί αν είναι έτσι, μήπως είναι καλύτερα να πάρουμε καναδυό scorpene… Read more »

bill971

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

Vertigo

‘Οσον αφορά το “έχουν ένα αρκετά σύγχρονο ραντάρ με υψηλές δυνατότητες (ανώτερο αυτών που φέρουν οι ΜΕΚΟ200ΗΝ και S)” να θυμίσω πως και οι ΜΕΚΟ και οι S χρησιμοποιούν 2 βασικα radar έρευνας, ένα για μικρές και ένα για μεγάλες αποστάσεις . MW08 και DA08 για τις MEKO και ZW06 (αν θυμάμαι καλά) και LW08 για τις S. Οι φρεγάτες κλάσης LaFayette από την άλλη στηρίζονται στο μοναδικό radar έρευνας DRBV 15C που η μέγιστη ακτίνα εντοπισμού στόχου μόλις ξεπερνά τα 100 km, η οποία είναι ένα κλάσμα (θεωρητικά τουλάχιστον) σε σχέση με αυτές των radar μεγάλων αποστάσεων των MEKO… Read more »

Antonis_Loukas

Τσέκαρε το λίγο καλύτερα… Οι crotale CN2 που έχουν, είναι στην ουσία οι NG για πλοία επιφανείας. Έχουν VT-1.
https://www.naval-technology.com/projects/lafayette/

Sppirit

Όποια χρήματα που απαιτούν οι γαλλικές φρεγάτες για αναβαθμιστούν οι ΜΕΚΟ, από εκεί και πέρα καλύτερη λύσ μεταχειρισμένου πλοίου ειναι οι

NikolakiEfentis

Πλοία στη Διοίκηση φρεγατών χωρίς σονάρ δεν γίνεται νομίζω. Δεν δέχομαι ότι το σονάρ σκάφους είναι α’χρηστο. Πως θα ειδοποιηθεί το πλοίο για μια τορπίλη; Πως έιμαστε σίγουροι ότι τα Ε/Π θα μπορούν να πετάξουν και θα εκτελέσουν αποτελεσματικά μια αποστολή σε μια σύρραξη. Άλλο τα παλιά σονάρ άλλωστα κι άλλο τα σύγχρονα σαν της Belharra. Aν ήταν αλλιώς τ΄τοτε το ΠΝ δεν θα αγόραζε πλοία με σονάρ σκάφους. Κατά τα άλλα τα σκάφη από τις μη εκσυγχρινισμένες S, είναι στα περισσότερα σημεία πολύ καλύτερες. Φυσικα με πολύ χαμηλό κόστος απόκτησης. θα ήταν ευπροσδεκτες – -αν και προτιμώ τις 2… Read more »

Giorgos Tsagkaris

Σε ενα πεδιο οπως αυτο του Αιγαιου με αισθητηρες επιγειους πλωτους και εναεριους καθε ειδους με την αναλογη δυκτιωση και λογω των (παμ)πολλων νεκρων τομεων νομιζω οτι το θεμα της μεγιστης εμβελειας του ρανταρ, ειναι δευτερευων αν οχι τριτευων…
Παλι κοιταμε το γαιδαρο στα δοντια αντι να αρπαζουμε ευκαιρειες (φρεγατες L,M κτλ) και στο τελος θα κλαιμε…

Γ.Μ.

-Το πυροβόλο Modele-100TR των La Fayette έχει διαφορές με το Modele-1953 που χρησιμοποιούσε το Π.Ν. Αλλά ακόμη και δεχθούμε το γεγονός ότι αποτελεί εξελικτικό απόγονο αυτού (άρα έχει και κάποια κοινά) τα μόλις δύο Modele-1953 που χρησιμοποίησε το Π.Ν. έχουν αποσυρθεί εδώ και 27 χρόνια. Πιστεύετε ότι υπάρχει ακόμα η παραμικρή υποδομή και τεχνογνωσία υποστήριξής τους ώστε τα Modele-100TR να λογίζονται ως “γνωστό όπλο”; -Πιστεύετε όντως ότι το Π.Ν. διαθέτει τόσο μεγάλο απόθεμα βλημάτων Crotale για να καλύψει χωρίς ανάγκη πρόσθετης αγοράς ΚΑΙ τις δυνητικές ανάγκες των La Fayette ΚΑΙ τις ανάγκες των επάκτιων εκτοξευτών του; Επίσης από που συμπεραίνετε… Read more »

Γ.Μ.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Στα δύο πρώτα σημεία λέμε το ίδιο πράγμα, το οποίο όμως έρχεται σε αντίθεση με τα όσα αφήνονται να εννοηθούν στο άρθρο… 3. Μικρή σημασία έχει τι νομίζω εγώ. Το θέμα είναι τι νομίζει το Π.Ν. Ενδεικτικά: Η βασικότερη αιτία επιλογής της Φ/Γ “Μπουμπουλίνας” για παροπλισμό πριν μερικά χρόνια (ενώ κατά τ’ άλλα ήταν σε καλύτερη κατάσταση από κάποια άλλα πλοία), ήταν η έλλειψη σόναρ. Επίσης, το Π.Ν. πάσχισε να βρει λύση για να αποκαταστήσει το σόναρ της Φ/Γ “Κανάρης” μετά το ατύχημα που είχε προ μηνών, παρ’ ότι μιλάμε για ένα παλιό πλοίο και ένα… Read more »

Manolis

Οτι και να λεμε, οι 2 Λαφαγιετ ειναι πλοια σε πολυ μεγαλο ποσοστο ξενα στο ΠΝ, ενω χωρις σοβαρες και ακριβες προσθηκες, θα υπολειπονται καποιων ικανοτητων ακομη και απο τις μη εκσ. S , οσο νεωτερες και να ειναι απο αυτες!!! Καποιοι φιλοι λενε οτι ειναι πλοια VLO. Ομολογω οτι δειχνουν πολυ μοντερνα. Η ικανοτητα ομως αποκρυψης απο ρανταρ, ειναι κατι πολυ σχετικο για πλοια τετοιου μεγεθους και μαλιστα στο Αιγαιο , οπως φαινεται απο τις τουρκικες “στελθ” κορβετες . Την ιδια στιγμη οσον αφορα στο μεγαλυτερο εχθρο των πλοιων επιφανειας, το υποβρυχιο, εκει οχι “στελθ” δεν περνα η Λαφαγιετ,… Read more »

Γ.Μ.

+1

Cretanmacedonian

Πιστευω οτι η αποκτηση των γαλλικων φρεγατων αποτελει μονοδρομο γιατι απλα δεν υπαρχουν εναλλακτικες! Τα διαθεσιμα πλοια παγκοσμιως ειναι μετρημενα στα δαχτυλα και ειτε διατιθενται σε πολυ υψηλη τιμη ειτε η σποκτηση τους θα δημιουργουσε μεγαλυτερα προβληματα απο πλευρας υποστηριξης. Οι γαλλικες φρεγατες μπορει να μην ειναι οτι το καλυτερο αλλα νομιζω ειναι αξιομαχα πλοια και , συμφωνω και εγω , οτι μπορουν να ενταχθουν ανεσα στο ΠΝ . Επισης λογω ηλικιας μπορει το ΠΝ να επενδυσει πανω τους συν το γεγονος οτι στο μελλον θα εχει μια δεξαμενη αποκτησης 3 επιπλεον σκαφων απο τους Γαλλους. Θα ηθελα αμα μπορειτε… Read more »

Scalp_eg

Δυσκολα θα δωθουν και οι υπολοιπες 3 λαφαγιετ καθως οι γαλλοι ξεμενουν απο μικρη φρεγατα γενικων καθηκοντων (εχουν να αποσυρουν τις φλορεαλ) γι αυτο τις βαζουν σοναρ αλλωστε. Τωρα οι 2 αν ερθουν το ιδανικο θα ειναι να παρουν τιποτα περισσεουμενα (απο φρεμμ) sylver a 43 που αυτο μαλλον θα κοστισει, αλλα ολα τζαμπα δεν γινονται Το ολο θεμα ειναι να αντικατασταθουν οι 3 μη εκσυχρονισμενες κορτεναερ, και να εχουν ολες οι υπολοιπες 6 διπλο φαλανξ και διπλο οτο, οπως οι 2 (ελλη και λημνος) με αναβαθμιση στα φαλανξ και “πιστοποιηση” στους ΜΚ-29 των essm block 2 παιρνουν και δευτερο… Read more »

Gunner

Για περιπολίες πρέπει να είναι πολύ καλά σκάφη και κυρίως οικονομικά. Όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το ΠΝ θα φορτωθεί με μια νέα κλάση φρεγατών και μάλιστα για μόλις 2 τεμάχια, επιβαρύνοντας την αλυσίδα διοικητικής μέριμνας του ΠΝ. Τα σκάφη, πέρα από το ΑΑ σύστημα και τους ΜΜ40, είναι εντελώς άγνωστα στο ΠΝ, πολλά υποσυστήματα τους είναι ξένα για το προσωπικό του και θα απαιτηθούν σημαντικές δαπάνες για την εκπαίδευση και την δημιουργία των απαραίτητων στοκ ανταλλακτικών για μόλις 2 πλοία τα οποία θα είναι μοναδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα υπόλοιπα 3 σε γαλλική υπηρεσία αναβαθμίζονται και… Read more »

Ripmaker

με τα 214 ομως πηρες και αλλα πραγματα οπως μεριδιο κερδών απο κάθε πωληση του τυπου επειδή συμμετειχες στο ρισκο της παραγωγης,

Συνηθως δεν λεμε οτι θελουμε να γινουμε βιομηχανία κτλπ??? ε ετσι ξεκινας.

Gunner

Το οποίο μερίδιο κερδών ποιος αποταμιεύει; συγκεκριμένα όχι αοριστολογίες δημοσιογράφων.

Shadowfax

Αληθεια απο την Τουρκια πηραμε μεριδιο κερδων απο τα 214?
Λεω εγω τωρα…

Ripmaker

αυτά τα δυο θα ηθελα να τα μαθω και εγώ. ισως ξερει η πτήση

Giorgos Tsagkaris

Οχι Royalties δεν πηρες απο την Τουρκια.
https://www.armyvoice.gr/2018/05/tourkika-ipovrichia-type-214-tha-pari-i-ellada-promithia/

Scalp_eg

Για ελαχιστοποιηση του κοστους ουτε το πυροβολο ουτε το κροταλε χρειαζονται αλλαγη, φορωντας τα 16 sylver a43 που θα περισσεψουν απο τις φρεμμ, σε λιγα χρονια που θα ειναι ετοιμος ο camm-er
θα εχεις 64 πυραυλους πληρους ενεργους καθοδηγησης στα 45+ χιλιομετρα ,
δεν το λες και ασχημα
Το ναυτικο ψαχνει να αντικαταστησει αμεσα τις 3 μη εκσυχρονισμενες S,
που εχουν αρχαια ηλεκτρονικα και στην ουσια ειναι “τυφλες” με ελαχιστες πιθανοτητες επιβιωσης
Αν με λιγες δεκαδες εκατομμυρια παρεις 2 στελθ λαφαγιετ και τους βαλεις και τα 16 συλβερ
μην το πεις κανενος

Vertigo

Το κόστος 64 CAAM-ER με τους Sylver ξεπερνάει τα 100 εκατομύρια ανά σκάφος, χωρίς κάποια άλλη αναβάθμιση. Δεν γνωρίζω αν το ΠΝ θα έκανε μια τέτοια επένδυση σε ένα σκάφος με τις ελλείψεις της συγκεκριμένης κλάσης (πχ η απουσία sonar).

Fingolfin

Το θέμα με τις Lafayette θα κριθεί στο κόστος διαμόρφωσης τους κοντά στις απαιτήσεις του ΠΝ. Αν το ΠΝ τις θέλει με οτο 76, συλβερ, νέο ρανταρ, σοναρ, κροταλε και φαλανξ τότε πρέπει να δούμε το κόστος. Αν η αναβάθμιση του κάθε πλοίου δε ξεπεράσει τα 80 εκατομμύρια τότε είναι λογική η επιλογή τους. Διαφορετικά προτιμότερο να πάμε μελλοντικά σε 6 νέες κορβέτες που θα υπηρετήσουν περισσότερα χρόνια. Οι damen sigma φαίνονται πιο προσιτή επιλογή, μιας και φέρουν όπλα/σύστηματα γνωστά στο ΠΝ και είναι πιο οικονομικές σε απόκτηση και λειτουργία. Όλα αυτά βέβαια στο πλαίσιο ανοιχτού διαγωνισμού, δεν κάνω προώθηση… Read more »

GK_

Το οτι ειναι πλοια που εχουν μικροτερη ηλικια κατα 20 ετη σε σχεση με τις «Ελλη» ειναι το μονο θετικο. Απο εκει και περα εαν γινει μια τετοια επιλογη, ακομη και εαν προκειται να δοθουν «τσαμπα», πχ εναντι συμβολικου τιμηματος 1 €, το ιδιο ειναι ενα τεραστιο προβλημα απο καθε αποψη. Υστερα, για να ερθουν τα πλοια αυτα στα μετρα του ΠΝ, πρεπει να τους ραφτει καινουργιο «κουστουμι» απο το μηδεν. Οπως γινεται ευκολα αντηληπτο, μια τετοια αποφαση ταυτοχρονα θα πρεπει να την συνοδευει και το απαραιτητο «βαλαντιο», αλλα και η πιστωση χρονου για να πραγματοποιηθει. Απο την αλλη εαν… Read more »

Ικαρος

Θεωρω οτι η αποκτηση των LaFayette είναι μια πολύ καλη επιλογή για το ΠΝ υπο τις προϋποθέσεις που εχουν αναφερθεί. Τι πρεπει να φτιαχτει /αλλαχτεί για να εχουμε 2 αξιομαχα πλοια για το ΠΝ μας.Τα εχουν αναφερει και οι υπολοιποι φιλοι αλλα ας κανουμε μια σουμα 1) Αλλαγη του πυροβολου των 100 mm με Oto Melara των 76mm από τις 2 αποσυρομενες S που θα αντικατασταθουν. Να σημειωσουμε ότι το Oto Melara εχει λιγοτερο βαρος από το 100αρι. 2) Αλλαγη του CROTALE με Phalanx παλι από τις 2 αποσυρομενες S που θα αντικατασταθουν. 3) Αντιπλοικους πυραυλους εχει τους Exocet MM40BlockII… Read more »

Παῦλος Πιτσελᾶς

Oταν βαζεις σαν στοχο το εθνικο συμφερων, κοιταζεις να κανεις την καλυτερη επιλογη με τομικροτερο δυνατο κοστος. Οταν παρουσιασα ως ιδεα τη μετατροπη της Kortenaer (επειδη ηδη τις εχουμε), εθεσα σαν ορο τον χρονο που μπορει να γινει (σε αμεσο χρονο ) > με ερωτηματικο την αρτιοτιτα του αποτελεσματος. και με γνωμονα οτι απειλουμεαστε αμεσα/τωρα και δεν μπορουμε να περιμενουμε καποια χρόνια μεχρι να ελθουν οι [email protected] . Στην περιπτωση τωρα των Lafayette ειτε οποιουδηποτε αλλου, η απαντηση στην αναγκη ειναι η επισης εξης. Ground Fire (το αντιστοιχο του Saefire ρανταρ) στην ξηρα, σε επικαιρα σημαια του Αιγαιου και link… Read more »

MPAMPIS

Ναι για περιπολίες (άλλωστε για αυτο φτιάχτηκαν) με προσθηκη σόναρ.Καμια άλλη αλλαγή η βελτίωση δεν χρειάζεται. Επισης καμια δέσμευση για αγορά ακριβών FTI (Για εμενα πιο καλα δυο scorpene οπως λέει και ενα φίλος παραπάνω και ας έχουν και scalp naval που γουστάρει το ναυτικό)
Φυσικα με όσα περισσότερα αναταλακτικα και όπλα.

CKfurious

Ανοίγω Κυριακή πρωί πρωί τη ΠΤΉΣΗ και tsouuuk πάλι οι αγαπημένες μου Lafa Τα χω γράψει και τα ξαναγράφω; Τα πλοία είναι κατάλληλα για το Λιμενικό η τη Διοίκηση Περιπολικών πως τη λένε PHALANX/OTO76 μπορεί εύκολα να τοποθετηθούν από μηχανικής άποψης αλλα το θέμα είναι η ολοκληρώσh τους με το CMS του πλοίου Το CROTALE οι Γάλλοι το αντικαθιστούν με σφεντόνες τύπου SADRAL Λόγω προβλημάτων και κόστους υποστήριξης οποτε καταλαβάνεται πως δεν έχει μέλλον στους άλλους χρηστες VLS μπορεί ίσως να τοποθετηθούν αλλα ποιος θα πληρώσει το κόστος μελέτης/ανάπτυξης της τρόποποίησης? Σίγουρα όχι οι γάλλοι που βάζουν σφεντόνες SONAR δεν… Read more »

evaggelos

το θεμα ειναι ποια πλοια αποσυρονται απο τα ευρωπαικα ναυτικα,ποια μας κανουν και ποιο το κοστος αποκτησης αναβαθμισης?και επισης ποσο κοστιζουν νεες φρεγατες κ ποια η οροφη του ναυτικου μας.Επισης ποια πλοια θα αποσυρουμε περα απο s? θα ειναι κανονιοφοροι παλιες πυραυλακατοι? θα αναβαθμισουμε ποτε τα υποβρυχια μας η θα πανε για πεταμα(οχι τα παπανικολης) νομιζω οτι μπαζει λιγο το πλοιο στο ναυτικο μας.

Antonis_Loukas

Τουλάχιστον βρε παιδιά, να συμφωνήσουμε σε κάποια βασικά, για να μην ανακυκλώνουμε τις ίδιες συζητήσεις. Οι crotale των γαλλικών πλοίων (crotale navale 2), δεν είναι ίδιοι με τους δικούς μας ng; Αν ναι, ποιο το πρόβλημα στη συντήρηση τους ή/και στο απόθεμα βλημάτων (τη στιγμή που οι Γάλλοι δεν έχουν λόγο να μην μας δώσουν τα δικά τους βλήματα μιας και τα αποσύρουν καθολικά); Επίσης, προς ώρας, αν απλά τοποθετουσαμε αποσυρομενους a-43 και μέχρι την απόκτηση του συνόλου της κλάσης (4+1 για ανταλλακτικά), δεν ολοκληρωναμε άλλο πύραυλο πέραν crotale(μαζί με phalanx), γιατί αυτό θα μας χαλούσε; Το 2027(όπου με τον… Read more »

Neilos

Φέρε οτι έχεις παλιατζή σε μια χώρα που μεθαύριο μπορεί και να μη ζει… Προσπαθούμε να χρυσώσουμε το χάπι για να το σπρώξουμε πιο κάτω απ’ το φάρυγγα αλλά η πραγματικότητα είναι θλιβερή. Την ώρα που οι Τούρκοι εξοπλίζονται σαν αστακοί εμείς ψάχνουμε απεγνωσμένα ότι κυκλοφορεί στα αζήτητα μήπως και φτιασιδώσουμε το μαύρο μας το χάλι. Έτσι σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά του ΠροΠο-γκόλ κινούμαστε για ένα ναυτικό με τέσσερις ΜΕΚΟ πεπαλαιωμένες, έξι με επτά φρεγάτες S ημι-αρχαίες, κάννα δυο Λαφαγιέτ η Αντελαϊντ αν και εφόσον μας τις δώσουν και τους τα αλλάξουμε ΟΛΑ, δύο Bellara ( αμήν και πότε;;;;)… Read more »

Agnostosependytis

Νομίζω ότι αυτό που συμβαίνει είναι ότι φαίνεται το ποσό λείπουν και ποσά θα μπορούσαν να είχαν γίνει αν τα 500 μυρια δεν είχαν πάει στα P3. Θα μπορούσαν να εκσυγχρονισθούν οι ΜΕΚΟ, και να παίρναμε και τορπίλες, η να κάναμε μια μετατροπή στις Λαφαγιετ ώστε να είναι χρήσιμες. Οι Λαφαγιετ έτσι όπως είναι όλοι συμφωνούν πως δεν κάνουν, θελουμε ένα πλοίο που είτε θα πολεμήσει εναντίον πλοίων, υποβρυχίων, αεροπλάνων είτε θα είναι άμυνα για τα αλλα του στόλου. Με αυτά που έχουν δεν μπορούν ούτε να αμυνθούν ούτε να πολεμήσουν κατα πλοίων, ούτε κατα αεροπλάνων, ούτε κατα υποβρυχίων ενώ… Read more »

Spirit

Lafayette μόνο δύο πλοία αρκετά υποεξοπλισμένα για το ΠΝ μάλλον παράνοια μοιάζει, παρά σοφή επιλογή… Το να πάρουμε περισσότερα από δύο πλοία, απίθανο. Εκτεταμένος εκσυγχρονισμός πάλι απίθανο να γίνει ακόμα και στην περίπτωση που θα βρίσκονταν τα χρήματα καλύτερα να πήγαιναν σε νέες τορπίλες και εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Μόνο δύο πλοία θα δικαιολογούσα μόνο την απόκτηση της Adelaide και αυτές αν οι Belharra δεν είναι άλλη μια επικοινωνιακή παπάτζα των γνωστών κύκλων… και μιλάμε για την απόκτηση τουλάχιστον 4 πλοίων. Προσωπικά ευτυχισμένους θα ήμουν ακόμα και αντίστοιχα 6 σκάφη Belharra “υπο-εξοπλισμένες”… Για να πούμε πια ειναι η ορθότερη επιλογή πρέπει… Read more »

Aias

Οι συγκεκριμένες φρεγάτες αν παραχωρηθούν με ελάχιστο τίμημα τότε έχουν θέση στο ναυτικό. Όχι φυσικά με ρόλο φρεγάτας αλλά ως περιπολικά, πάντα ως ρόλο διευκρινίζω, με ταυτόχρονη απόσυρση των δύο πανάρχαιων περιπολικών που νομίζω υπηρετούν ακόμα, εκτός των οσπρευ. Οι μόνες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν θα είναι η αλλαγή πυροβόλου με μελαρα. Η προσθήκη ακόμα ενός κροταλ; Μπροστά. Η τοποθέτηση ,αν λειτουργούν και υπάρχουν ακόμα πυροβόλων Άρτεμις 30; που υποτίθεται μπορούν να συνεργαστούν με το κροταλ. Εργασίες υποστήριξης ελικοπτέρων που υπηρετούν στο ναυτικό. Ότι περισσότερο είναι αδόκιμη ουτοπία και ασύμφορη πολυτέλεια. Τα πλοία είναι ιδανικά για τον ρόλο πο… Read more »

Spirit

Περιπολικά τέτοιου εκτοπίσματος; Και μόνο δύο πλοία δεν ξέρω, ίσως, αλλά το ζητούμενο για το ΠΝ δεν είναι αυτό. Φρεγάτες και νέες “ΤΠΚ” χρειάζεται.

Π. Ν.B

Γιατί δεν συμμετέχουν σε αντιστοίστοιχους διαγωνισμούς άλλων χωρών; Απλά διότι δεν πρόκειται περί βιώσιμης, ρεαλιστικής και ολοκληρωμένης πρότασης, αλλά περί ενός πυροτέχνηματος με στόχο την κρατική χρηματοδότηση για κάτι που δεν υπάρχει και δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς επένδυση πρακτωλού πολλών δις, με εξαιρετικά αμφιβόλο χρόνο παράδοσης…

Ας ξεκινήσουν από περιπολικά (αν όχι σκάφη αναψυχής), ας συνεχίσουν με πυραυλάκατους, αρματαγωγά και αν αποκτήσουν τεχνογνωσία και εμπειρία κατασκευής τέτοιων πλοίων πάμε και σε φρεγάτες, υποβρύχια και εθνικά αεροπλανοφόρα

NikolakiEfentis

Tα σκάφη με το sonar Κinglip ,θα έκαναν καλή δουλειά, αν το ΠΝ στραφεί σε Belharra πάντα. Το Ότι 76nm μειώνει και το βάρος πράγμα που βοηθάει την τοποθέτηση VLS μπροστά.

Π&Δ θα θέλαμε άρθρο σχετικά με την τεχνολογία και τις τεχνικές ελέγχου πυραύλων σαν τους Aster. Μου φαίνεται περίεργο να υπάρχει τέτοια δυνατότητα με ραντάρ σαν το υφιστάμενο ή ακόμα και με το NS100, κι όχι λόγω εμβέλειας .

data

Νομιζω οτι το πρωτο ερωτημα που θα πρεπει να τιθεται ειναι αν υπαρχει αλλη διαθεσιμη λυση.Η απαντηση ειναι απλουστατα οχι. Αρα , αν βεβαια οι lafayette ειναι τελικα διαθεσιμες, το διλλημα ειναι : η τις παιρνουμε η μενουμε με τις μη εκσυγχρονισμενες s. Αν μπορουμε να τις εφοδιασουμε με phallanx και sylver a 43 θα μπορεσουν με εναν πιθανο μελλοντικο εκσυγχρονισμο να υπηρετησουν αρκετα χρονια και ταυτοχρονα να εκσυγχρονιστει αμεσα το ναυτικο μας.

Spirit

Όταν έχουν μείνει οι ΜΕΚΟ όπως αγοράστηκαν θα δώσεις χρήματα για εκτεταμένο εκσυγχρονισμό των LaFayette, πόσο λογικό είναι για δύο πλοία, ενώ ακόμα ψάχνουμε χρήματα ακόμα και για σύγχρονες τορπίλες;

Οχι για λύση αλλά παράλυση μιλάμε…

data

Χρηματα μπορουν μεχρις ενος οριου να βρεθουν αρκει να κο ουν τα κοιν ωνικα μερισματα και τους ρουσφετικους διορισμους χωρια τα royalties που θα εισπραξουμε απο τους υδρογονανθρακες οταν βεβσια αποφασισουν να ξεκινησει η διαδικασια και τα plallanx δεν θα τα αγορασουμε θα τα αφαιρεσουμε απο τις μη εκσυγχρονισμενες s που θα πρεπει να αποσυρθουν

Σμηνιτης123

Συγχαρητηρια για τα αρθρα κ την ενημερωση,πραγματικαθησαυρος γνωσεων κ ενα υπεροχο κοινο.Το παρακατω κειμενο ειναι μια σειρα προτασεων,μια υποθεση εργασιας,που σκοπο εχει να αναδειξη το οταν θελουμε,μπορουμε.
https://www.facebook.com/profile.php?id=100028234314106

evaggelos

θα μπορουσαμε να παρουμε αραγε της 4 Brandenburg-class να βγαζαμε 4 kortenaer εκτος κ να πηγαιναμε σε 8 meko με αναβαθμιση?

Γιώργος

Ακούγεται το ιδανικότερο σενάριο.

Ted

Καμιά φορά τα πράγματα είναι πιο απλά από όσο νομίζουμε. Η χρηματοδοτηση που προτεινε η γαλλια δεν ειναι δωρο μονο για εμας. Ειναι δωρο κυριως για την γαλλικη πολεμικη βιομηχανια. Σε αυτη λοιπιν την προταση Η Γαλλια έκανε πίσω για τις FREMM και πρακτικά μας άδειασε. Επειδή όμως το ζήτημα επιστροφής των κερδών από τα ελληνικα ομόλογα θα επανέλθει επιτακτικό ,οι Γάλλοι θα πρέπει να καταθέσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θεωρώ λοιπόν ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει και την αναβαθμιση των LAFAyette. Πακέτο ή δουλειά . Μην ξεχναμε ότι επιστροφές περιμένουμε και από Γερμανία , που επίσης μπορεί να καταθέσει μια… Read more »

evaggelos

πιθανο να μη γινει καμια επιστροφη αφου η κυβερνηση μαλλον κανει τα δικα της κ παλι.επισης κι αυτο ειναι μυθος ακομα γιατι ολα τα κρατη θελλουν να πανε στο χρεος απλα ο μακρον επειδη θελλει να ενισχυσει το εξοπλιστικο προφιλ της γαλλιας εκανε τετοια προταση.

Spirit

Μην λέμε τα ίδια 100 φορές, οι επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα θα γίνεται ανά 6μηνο, εφόσον δώσει την έγκριση του το EG και τα κατευθυνθούν για της χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού κράτους.
Tο καμένο παραμυθάκι πρέπει να σταματήσει. Αυτό που μένει να δούμε ειναι αν Γάλλοι χρηματοδοτούν πλοία στα πρότυπα της Αιγύπτου.

Γιώργος

Ted ας κάνει πρόταση και για κάνα Rafale γιατί τα Mirage παλιώνουν. Από Γερμανία μεριά μπορούν να μας δώσουν κιάλες ΜΕΚΟ, αναβάθμιση των παλιών και πρόσθετα 214.

Λεοντόκαρδος

Δυο σημαντικές λεπτομέρειες που έχετε λάθος αρκετοί. 1ον Λάθος στο ίδιο το άρθρο(!) οι Crotale που χρησιμοποιούν είναι παλαιοτερης γενιάς για αυτό οι Γάλλοι τους αντικαταστούν με sandral. ΚΑΜΙΑ σχέση με crotale ng που έχουμε εμείς! 2ον Που κάποιοι ΑΓΝΟΟΥΝ και επιμένουν κιόλας…,από κατασκευής τους είχε προβλεφθεί και έχουν χώρο για 2 Α43 για Αστέρ 15, ασχέτως αν για περιορισμό κόστους δεν τους έβαλαν ποτέ.Αρα δεν θα έχουμε κανένα κόστος για οτιδήποτε με το να μπουν Vls πέρα από το κόστος των ίδιων… Όσον αφορά εμάς. Οι 2 που δεν σκοπεύουν να αναβαθμίσουν τις παίρνουμε άμεσα με συμφωνία πριν έρθουν… Read more »

Γιώργος

Λεοντόκαρδε άμα πάρουμε τις 4-5 με Αναβάθμιση Μέσης Ζωής La Fayette AAW και έχουμε και τις 4+, επίσης με ΑΜΖ αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ ASW & παράλληλα διατηρήσουμε τις 4-8 Έλλη σαν γενικής χρήσης, με Αναβάθμιση Τέλους Ζωής Έλλη, τι να τις κάνουμε τις και τις [email protected] AAW? Καταρχάς τις La Fayette σαν αντι[email protected] δεν τις θέλουμε;;; Λοιπόν αναβαθμίζεις περεταίρω τις La Fayette και συνεχίζεις με δαύτες.

Thras

Νομίζω έχεις μπερδευτεί. Οι [email protected] δεν συγκρίνονται σχεδόν σε τίποτα με τις (ακόμα και εκσυγχρονισμένες) La Fayette.

Οι μεν FTI είναι Α/Α πολέμου περιοχής με όλη τη σημασία του όρου, οι δε La Fayette απλές φρεγάτες γενικής χρήσης…

Λεοντόκαρδος

Γιώργο κάπου τα έχεις μπερδέψει.. Οι Belharra θα είναι AAW με τους Αστέρ 30, και ίσως έχουν και ρόλους κρούσης με Scalp naval.Οπως θα είναι και ότι καλύτερο ανθυποβρυχιακα με τα σόναρ που θα φέρουν. Οι La fayette με Mica έχουν α/α σημείου και θα είναι γενικής χρήσης με σόναρ και τορπίλες ανώτερες στα πάντα ακόμα από ότι έχουμε τώρα με διάρκεια αλλά 20 χρόνια μπροστά τους και θα αντικαταστήσουν τις S που είναι τελειωμένες ήδη, χρονικά κλείνουν τα 40 με συστήματά για κλάμματα δυστυχώς πάνε για απόσυρση δεν παίρνουν αναβάθμιση τέλους ζωής. Οι Μεκο επίσης γενικής χρήσης αλλά χρήζουν… Read more »

Fingolfin

+1

dimitrov

Γάιδαρο μας χαρίζανε και τον κοιτάγαμε και στα δόντια …. Ο συγκεκριμένος γάιδαρος μάλιστα είναι από τους πλέον αγαπητούς σε μένα. Τον είδα από ανατριχιαστικά κοντά όταν ήρθε προ 20ετίας στον Πειραιά. Είχα πάρει και διαφημιστικό. Μιλάμε για κότερο. Και μάλιστα είναι το 1ο παπόρο αυτού του μεγέθους στο οποίο εφαρμόστηκαν τόσο εκτεταμένα προβλέψεις LO. Να για μένα το φαβορί, αν ξεκινούσαμε πρόγραμμα σχετικό προ 20ετίας για φρεγάτες γενικής χρήσης αντί για τα διάφορα ριψοκίνδυνα(κιντ) ή και κουλά(κορβετοφρεγατοαεροπλανοφόρα κατά προτίμηση βόσπερ). Αλλά κύριε αρθρογράφε βλέπω άνεση στο κόστος ένταξης και υποστήριξης. Πλην κροτάλ και εξοσέτ όλα τα άλλα ξένα δεν… Read more »

sotbak

χαχα!!!! είσαι φοβερός!!!

vasilis0011

Βλεπω τοσα απαξιωτικα σχολια για αυτα τα πλοια και πραγματικα απορω.Πολλοι τα απαξιωνουν επειδη δεν εχουν σοναρ λες και τα σοναρ που εχουν οι s που ειναι απο τη μυκηναικη εποχη εχουν σοβαρες σοβαρες δυνατοτητες ανθυποβρυχιακου πολεμου και εχουν γινει φοβος και τρομος καθε τουρκικου υποβρυχιου,για αντιμετρα δεν συζητω καν καθως ειναι ανυπαρκτα.Αγγαρευουμε τις super vita που ειναι ΤΠΚ για αποστολες φρεγατας και λενε καποιοι οτι δεν χρειαζεται το ΠΝ αυτα τα πλοια και πως ειναι για το ΛΣ.Τα ηλεκτρονικα τους ειναι ετη φωτος μπροστα απο τις μη εκσυχρονισμενες s τις οποιες το ΠΝ ακομα και με παραχωρηση των la… Read more »

sotbak

“που ειναι απο τη μυκηναικη εποχη”, χαχαχαχαχ Είσαι φοβερός και συ!!!

Γιώργος

Τα σόναρ των S δεν δύνανται να αλλάξουν;

vasilis0011

Και να μπορουν να αλλαξουν δεν εχει κανενα νοημα τα πλοια επρεπε να ειχαν βρει τον αντικαταστατη τους και να αποσυρονται σταδιακα.Αντι αυτου καθομαστε και κοιταμε τους μηχανικους να κανουν θαυματα μπας και δουλεψουν τα συστηματα που ειναι 40 ετων πλεον Οσο ο κοσμος στην Ελλαδα δεν ενδιαφερεται για την ασφαλεια της χωρας και την κατασταση των ενοπλων δυναμεων δεν θα ενδιαφερθει καμια κυβερνηση η οποια οποια και αν ειναι αμα γινει κανα ντου θα παρει την πρωτη πτηση και θα παει στον θειο Σαμ.Πρεπει να αλλαξουμε νοοτροπια και να γινουν καποιες θυσιες στην οικονομια Ο περισσοτερος κοσμος απο οτι… Read more »

Vertigo

Θα συμφωνήσω εν μέρει μαζί σου. Από την άποψη των ηλεκτρονικών συστημάτων οι μη εκσυγχρονισμένες S είναι μια γενιά τουλάχιστον πίσω από τις LaFayette, οι οποίες έχουν και πολύ περισσότερες δυνατότητες εκσυγχρονισμού. Το γεγονός όμως πως υπάρχει έστω και στη θεωρία μια δυνατότητα από τη μεριά σου, κάνει τον αντίπαλο διπλά προσεκτικό απέναντί σου. Τι εννοώ; Άλλο να μην ξέρει πόσο αξιόμαχο είναι για παράδειγμα το πολύ παλαιό sonar των S και άλλο να γνωρίζει εξ αρχής πως δεν έχεις καθόλου sonar. Η θεωρητική έστω δυνατότητά σου αλλάζει και δυσκολεύει τα σχέδια του αντιπάλου. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους S-300.… Read more »

Bill

H δική μου άποψη διαμορφώνεται ως εξής: Μιας και τα πλοία (σε σχέση με τ’αεροπλάνα) μπορούν πιο εύκολα τροποποιηθούν, η “patenta alla greca” που είναι ευρέως γνωστή ανά τον κόσμο, στην περίπτωση των Lafayette (αλλά και των ΜΕΚΟ σε δεύτερη φάση) μπορεί να πάρει την εξής μορφή La Fayette: Αν εν τέλει επιβεβαιωθεί η παραγγελία των 2 (τζάμπα από τα ελληνικά ομόλογα) +2 (ή 4 -ΜΑΚΑΡΙ- ανάλογα τα ευρά) [email protected] τότε, αφού οι Γάλλοι έχουν να λαμβάνουν από την Ελλάδα από 2 έως 4 δις, τότε σαν δώρο του προμηθευτή στον πελάτη που είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις θα μπορούσαν να… Read more »

sotbak

εγκρίνεται η πρόταση, το ‘χεις!!!!

Vertigo

Αυτά που περιγράφεις φίλε μου απλά δε μπορούν να εφαρμοστούν. Η προσθήκη εξοπλισμού σε ένα υφιστάμενο πλοίο δεν είναι “βάλε και δυο SCALP Naval να υπάρχουν” (μακάρι να ήταν έτσι). Για παράδειγμα, σχετικά με αυτά που αναφέρεις για τις LaFayette, με τι θα γίνεται η καταύγαση των SM-1 (που η κατασκευάστρια εταιρία δεν θα υποστηρίζει μετά το 2020) , ακόμα και αν μπορούσαν (και χωρούσαν) να εγκατασταθούν; Θα προσθέσουμε και STIR για τον σκοπό αυτό; Που θα μπουν; Ποιός θα αναλάβει την ολοκλήρωση όσων αναφέρεις στο CMS του πλοίου; Με τι κόστος; Θα είναι επιτυχής; Αν ναι, πόσο χρόνο θα… Read more »

VAGGELAS

Η επιλογή της δαπάνης των 500 εκ. για το εκσυγχρονισμό των P-3 θα στοιχειώνει για πολλά χρόνια το ΠΝ, δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης. Εάν είχαν δαπανηθεί για τον εκσυγχρονισμό των MEKO θα μιλούσαμε σε άλλη βάση τώρα. Όμως αυτό έγινε και πρέπει να δούμε τι μπορεί να γίνει στο μέλλον. Αν η επιλογή των P-3 (ως προτεραιότητα), τα φετινά καραγκιοζιλίκια με τις FREMM είναι ενδεικτικά τότε τα πράγματα δεν φαίνονται καλά. Το ΠΝ ΟΦΕΙΛΕΙ να καταστήσει σαφές στην Πολιτική Ηγεσία της Χώρας την απόλυτη αναγκαιότητα ενίσχυσης του ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Κάθε βδομάδα και μήνας απραξίας που περνά… Read more »

sotbak

σωστός

FOX

Συμφωνώ για τα p3… Με αυτά τα χρήματα μπαλωναμε δύο μεγάλα αγκάθια του ΠΝ.
α) εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ
β) αγορά σύγχρονων τορπιλών

Εκληματικη η μη σωστή ιεραρχική αναγκών…

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα Ρ-3 δεν ήταν η 1η προτεραιότητα του Π.Ν αλλά ήταν ανάμεσα στις πρώτες και έχει να κάνει με τα εθνικά συμφέροντα. (ανακήρυξη ΑΟΖ, να μην βάζει το ΝΑΤΟ τα τουρκικά CN-235 MPA να κάνουν περιπολίες στο Αιγαίο κτλ)

MPAMPIS

Οκ, μόλις πάρουμε 2-3 P-3 να………..ανακηρύξουμε ΑΟΖ.Ολοι αυτο ζητάμε.

giorgos tsagaris

Φυσικα και οι του ΕΣ δεν ηξεραν τι ειχαν στα χερια τους .
Γιάυτο και το απαξιωσαν πολυ πριν χρειαστει εκσυγχρονισμο.
Με την ιδια σιγουρια που τα σχολιαζαν τοτε,με την ιδια σιγουρια εκαναν και ιστορικο λαθος.
Η εξελιξη γνωστη ο ΕΣ δεν εμαθε ΠΟΤΕ να αξιοποιει ΤΟΜΑ την αναγκη υπαρξης του οποιου αγνοει μεχρι και σημερα και ετσι τα ”παπακια” ειναι ακομα εδω.
Η Βερμαχτ τη 10ετια του 30 δεν ειχε τ/θ και εκανε ασκησεις με απλα αυτοκινητα….τα αποτελεσματα γνωστα.

Panagiotis

“ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ”
Υπερβολικά απλός η απλά υπερβολικός?
Δεν έχει λογική η με οποιοδήποτε κόστος ενίσχυση ενός αμυντικού
μηχανισμού αν πρόκειται αυτή η ενίσχυση να αποβεί αντίθετη σε
αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει.

Agnostosependytis

Άρα ΕΡΤ λέμε να τις πάρουμε. Τα συνοψίσουμε με λίγα λόγια μια περίληψη τι έχουν πει άλλοι νωρίτερα ότι θα θέλαμε και να δούμε και κόστος η τουλάχιστον μια εκτίμηση; Ραντάρ θέλουν (ποσό έχει ένα είτε μέτριο είτε πολυ καλό στυλ sea fire?). Λογισμικό ή τροποποιήσεις αυτού που έχει για σύστημα μάχης καθώς κομμάτι δύσκολο το υφιστάμενο να μπορεί καν να καταλάβει τι γίνεται με προσθήκη τέτοιων δυνατοτήτων. Θα μπορούσε να πάρει το ίδιο με τις Μπελάρας; Κελιά με aster 15 (έστω τσάμπα τα κελιά που να αποσύρουν οι Γάλλοι) κελιά για aster 30 θα τα πληρώναμε και τους πυραύλους… Read more »

agnostosependytis

Sorry το ΕΡΤ πάνω από λάθος περίεργο του ορθογράφου στο κινητό, οποτε το χρησιμοποιώ προβλήματα προκύπτουν.

Το σωστό
Άρα έστω όλοι λέμε να τις πάρουμε. Ας συνοψίσουμε με λίγα λόγια μια περίληψη τι έχουν πει άλλοι νωρίτερα ότι θα θέλαμε και να δούμε και κόστος η τουλάχιστον μια εκτίμηση

nicolas

1)2 belharra+2 lafayette+4 meko εκσ+6 S εκσ με προοπτικη αλλες 2 belharra και αργοτερα και αλλες lafayette? 2)4 belharra+4 μεκο eks+6 S εκσ 3)4 μεκο εκσ +6 s εκσ+ αλλο μτχ πλοιο 4)2-4 φρεγατες του αμερικανικου αντιστοιχου προγραμματος+μεκο εκσ by lockheed+6 S εκσ Βλεπουμε οτι σιγα σιγα ξεπαγωνουν προγραμματα απλα με πιο αργο ρυθμο. τωρα ηρθε ηωρα του ΠΝ. και μεκο θα εκσ ισως οχι στην κλιμακα που θελαμε και πλοια θα αγοραστουν απλα γιατι δεν υπαρχει αλλη λυση πλεον.για μενα το 1ο σεναριο πανω κατω ειναι και το καλυτερο . ΥΓ: Εκτος απο κυριες μοναδες αναγκη εχουμε και σε… Read more »

Αλήθεια

Το πρόβλημα δεν είναι ποιες φρεγάτες είναι διαθέσιμες.
Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τα πλεονάσματα και τις επόμενες εκλογές.

Κοινώς τίποτα σοβαρό δεν θα γίνει.

Spirit

Απο σενάρια και παπέντα καλά πάμε εδώ μέσα πάντως, φτάσαμε τα κάνουμε τις LaFayette φρεγάτες από OPV…

Βέβαια αν και έθεσα ένα ερώτημα παραπάνω απάντηση δεν πήρα. Που θα βρεθούν τα χρήματα για όλα αυτά, ενώ για τις ΜΕΚΟ υπολογίζονται μόνο 100εκ. για τα 4 πλοία. Αλλά έστω οτι υπάρχουν χρήματα, το λογικότερο δεν ειναι να κατευθύνονταν στο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και αγορά νέων τορπιλών;

Shadowfax

H απαντηση ειναι πολυ απλη… Ξεχας τις φαντασιωσεις και ανοησιες περι μπελχαρα και 4 δις για 4 πλοια, και πας σε λογικες λυσεις… Το ειπε πανω-κατω ο dimitrov με τον δικο του ξεχωριστο τροπο υπεροχα… Μια και οι Γαλλοι παιζουν τα “ρεστα” τους για να κρατησουν τα λεφτα (που ειναι υποχρεωμενοι να επιστρεψουν λογω της υπογραφης τους στο Eurogroup αν φυσικα ειμαστε καλα παιδακια και συμφωνησουν και τα υπολοιπα παιδακια, και δεν αρχισουμε παλι ταρζανιες τυπου Βαρουφακη) μεσω διαπραγματευσης λοιπον τους ζητας τις 5 λαφαγιετ και με τα χρηματα που εχεις να παιρνεις τις εκσυγχρονιζεις… μεσα στο πακετο βαζεις και… Read more »

Spirit

Τα χρήματα από τις επιστροφές ομολόγων, το έχουμε πει πολλές φορές θα εκταμιευθούν σε βάθος τετραετίας, 600εκ. ανά εξάμηνο αν και εφόσον τηρούνται τα συναφθέντα με απόφαση από το EuroGroup και θα κατευθύνονται προς τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.
Αυτό το σενάριο μας τελείωσε.-

Κωστής

Το ΠΝ χρειάζεται τόσο άμεση ενίσχυση, όσο και μακρόπνοο σχεδιασμό. Με βάση τα σημερινά δεδομένα τα βήματα που θα έπρεπε να κάνει το ΠΝ είναι τα εξής: 1) Άμεση απόκτηση των Adelaide με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος και προϋπόθεση την αποδέσμευση των SM2. Με αυτόν τον τρόπο αποκτούμε ικανοποιητικές δυνατότητες AAW, αποσύρουμε τις 3 S και κυρίως παίρνουμε μια χρονική ανάσα για τα επόμενα βήματα. 2) Άμεση συμφωνία για τις 4 FTI με παραχώρηση των 2 Lafayette και δέσμευση για τις υπόλοιπες 3 όταν αποσυρθούν. Στη συμφωνία να προβλέπεται τουλάχιστον η άμεση εγκατάσταση sonar στις 2 δικές μας, όπως… Read more »

Spirit

Αν πάμε για FTI δεν ειναι λογική κίνηση οι Adelaide… ειναι μόνο δύο πλοία καλύτερα να αποφύγει το ΠΝ να μπει σε αυτή την διαδικασία.

Εφόσον όμως οι FTI ειναι παραφιλολογία οι δύο Adelaide πρέπει να ενταχθούν στο ΠΝ, μιας και ειναι τα μόνα πλοία που έχουν χρόνο ζωής και προσφέρουν AAW περιοχής.

FOX

Σε αυτό που θα συμφωνήσω είναι άμεσα η αναζήτηση ναυπηγείου και χώρας που θα αναλάβει την ναυπήγηση ενός εθνικού πλοίου αφού εξασφαλίσει και την χρηματοδότηση…
Τώρα μια Gowind gr θα είναι μια ΜΕΚΟ gr θα είναι αυτό… οποίος χρηματοδοτήσει 10 πλοία παίρνει και το συμβόλαιο…

NikolakiEfentis

Καλημέρα σας. Επειδή μου έκανε εντύπωση η αναφορά στο άρθρο ότι το (μοναδικό) ραντάρ στις La Fayette είναι ανώτερο των MEKO & S, έψαξα να βρω πληροφορίες γι’ αυτό. Δεν βρήκα πολλές, αλλά μιλάμε για ραντάρ 2 διαστάσεων με ονομαστική εμβέλεια λίγο μεγαλύτερη από MW-08. Δεν βλέπω λοιπόν πώς προσφέρει ανώτερη ανημερώτητα κατάστασης και ταχύτερη στοχοποίηση από τον συνδυασμό των 2 ραντάρ, ιδίως όταν μιλάμε για των ΜΕΚΟ (2D DA-08 & 3D MW-08). Π&Δ, μια διευκρίνιση παρακαλώ.  Όπως έχει τώρα το σκάφος, ταπεινή μου γνώμη είναι πως δεν μπορεί να αναλάβει όλα τα καθήκοντα που αναθέτει στις φρεγάτες της… Read more »

NikolakiEfentis

Δεν το ήξερα ειλικρινά και δεν βρήκα πουθενά αναφορά για 3D. Αν είναι έτσι τότε οι δυαντότητες της κλάης είναι “τίμιες” σε σχέση με τις υφιστάμενες φρεγάτεσ μας. Μήπως όμως το μπερδεύετε με το MRR;

Γιώργος70

Είναι 2 διαστάσεων!!
πηγή janes
DRBV 15C /Sea Tiger Mk 2
2D 10cm band
Detection range: 60nm on 2 mxm fluctuating target with Pd <= 50(percent)

Manolis

Το ρανταρ ειναι 2D συνεπως υστερει σε σχεση με το συνδυασμο 2D DA-08 κσι 3D MW-08 των ΜΕΚΟ :
http://cmano-db.com/pdf/sensor/3002/

Spirit

Εδώ δεν ενδιαφέρθηκαν και τις δανέζικες ΤΠΚ που είχαν ακόμα νεότερο εξοπλισμό, κουβεντιάζουμε τώρα για φρεγάτες που χρειάζονται για εκτεταμένο εκσυγχρονισμό, όταν οι ΜΕΚΟ βογκάνε…

antonios

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας? Ας υποθέσουμε ότι παίρνουμε τις 2 αυτές φρεγάτες και αργότερα 2+2 από τις καινούργιες που μας προσφέρουν οι Γάλλοι. ΕΑΝ ΡΩΤΗΣΕΤΕ στις τήξεις τις αεροπορίας αλλά κυρίως του στρατού τι γνώμη έχουν για του Γάλλους θα σας βρίσουν. Το γιατί έρχεται αβίαστα. Όταν ο στρατός ήθελε να εκσυγχρονίσει τα ΑΜΧ-30 οι Γάλλοι του πρότειναν το ΑΜΧ-40 και έβαζαν ΤΙΜΕΣ ανταλακτικων ίσες με ενα καινούργιο άρμα! Το ίδιο έγινε με τα ΑΜΧ-10Ρ που πολλοί είστε μικροί να τα θυμάστε αλλά εγώ μεγάλωσα δίπλα τους! Οι Γάλλοι αρνούνταν να δώσουν ΑΔΕΙΑ οποιουδήποτε εκσυγχρονισμού και αποσύρθηκαν άδοξα. Μήπως θυμάστε ποιο… Read more »

giorgos tsagaris

Για τα ΑΜΧ-10 το μονο που εφταιξε ηταν το ξερο του το κεφαλι του ΕΣ.
Ζητησε ο ΕΣ να τα εκσυγχρονισει οταν ο Γαλλικος τα χρησιμοποιουσε ως ειχαν?

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Στα ΑΜΧ-30 υπήρχαν κάποια τεχνικά προβλήματα ενώ με τα λεφτά που κόστιζε η συντήρηση τους μπορούσε να συντηρηθεί τριπλάσιος αριθμός αρμάτων Μ-48. Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό του σε Β2 αυτός κόστιζε πάνω από το 50% της αξίας ενός καινούργιου Β2.

giorgos tsagaris

Δεν αναφερομαι στο ΑΜΧ-30,αλλα στο ΑΜΧ-10.
Οταν δοθηκε στον ΕΣ εργαλειο για να μεινει μεσα στις εξελιξεις και αυτοι σφυριζαν κλεφτικα και φωναζαν ”αερα”……

antonios

Οι Γαλλοι ετοιμαζαν το νεο αρμα τους (στην αρχη το προτοτυπο ονομαστηκε ΑΜΧ-40) και με επιπλεον εξελιξη εφτασε στο τελικο τους αρμα. Οταν ο ΕΣ (ζω διπλα στο στρατοπεδο που ειχε τα ΑΜΧ-10Ρ και μιλουσα με αξιωματικους γιατι ελπιζε να γινω ενας απο αυτους) ζητησε ανταλακτικα οι Γαλλοι ηπανε οτι δεν ειχαν περισια, τοτε οπως εγραψε και η ΠΤΗΣΗ εκεινο το καιρο ο ΕΣ εξεδωσε ενδιαφερον για εκσυγχρονισμο. Τοτε παρουσιαστηκαν dyo προτασεις (ΑΜΧ-3Β2 ΚΑΙ ΑΜΧ-30 της Reimetall). H δευτερη αλλαζε τους τροχους, αναρτησεις , αλλαζε το κανονι με αυτο του LEO-1A5, και εβαζε το MOLF. Τοτε οι Γαλλοι μουλαρωσαν και… Read more »

Dinos

Πλοιο τετοιου μεγεθους χωρις sonar ειναι εκ των ουκ ανευ. Οι ρουσσεν ειναι καλυτερες. Τωρα με προσθηκη sonar και 2xram πρωρα – πρυμνα φερνει στην γερμανικη k-130 . Αν χρειαζομαστε κατι τετοιο…

diman

ΠΆΛΙ ΠΕΤΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ. Να δω πότε θα βάλουμε μυαλό.
https://en.wikipedia.org/wiki/La_Fayette-class_frigate
https://en.wikipedia.org/wiki/Elli-class_frigate

evaggelos

ξερει κανεις αν η κλαση βραδεμβουργο αποδεσμευτει συντομα? η ανζακ μου αρεσουν αλλα διαβασα οτι η ν.ζηλανδοι θα της εχουν μεχρι το 35 οποτε καπου κει κ οι αυστραλοι.

NikolakiEfentis

Καλημέρα.

Όχι, οι F-123 Bradenburg δεν αποσύρονται καθόλου σύντομα. Για να γίνει αυτό πρέπει να αποσυρθούν πριν οι 2 τελευταίες και παλιότερες F-122 Bremen και να αποδεχτεί το Γερμανικό ΠΝ να παραλάβει την πρώτη από τις νέες F-125 (θα έπρεπε να την είχε ήδη παραλάβει αλλά λόγω προβλημάτων του πλοίου τους έβαλε «πάγο» μέχρι η εταιρεία να διορθώσει όλες τις παρατηρήσεις).

Οι ΜΕΚΟ ΑΝZAC «αργούν» κι αυτές πολύ…

CKfurious

Όπως είχα σχολιάσει τα μονα μεταχειρισμένα που μπορούν να μπούν σχετικά εύκολα και οικονομικά είναι τα 2 εναπομείναντα Bremen
Κατασκευής 89/92 δηλαδή 10 χρονια νεότερα από τις παλιότερες Sκαι εκσυχρονισμένα
Εάν είναι σε ικανοποιητική κατάσταση και με hot transfer
Ποιος όμως θέλει να κάνει πάλι business με τους φίλους μας

NikolakiEfentis

Ο λόγοι που τα περιτρίματα της ηγεσίας μας δεν θέλουν μπίζνες με τους Γερμανούς είναι ιδιοτελείς και σε βάρος του έθνους. Φυσικά υπό τις παρούσες συνθήκες, συμφωνώ μαζί σου, οι 2 Bremen θα ηταν ό,τι πρέπει. Μάλιστα θα μπορούσαν να παραληφθούν μαζί με το σύνολο των παροπλισθέντων για ανταλλακτικά.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Σε ότι αφορά που γράφει κόσμος εδώ σε σχόλια πως με την αγορά των φρεγατών Μπελαρά να μας δώσουν οι γάλλοι και Λαφαγιέτ αλλά και μαχητικά Μ-2000-5 υπό την μορφή παραχώρησης ή ως Α.Ω/ Τα πράγματα έχουν ως εξής. Επειδή αυτά τα οπλικά συστήματα είναι ακριβά ο γάλλος δεν θα μας τα παραχωρήσει ούτε θα τα δώσει ως Α.Ω. Οι γάλλοι θα μας δώσουν άλλα πράγματα που είναι πολύ πιο φτηνά. Π.χ για την αγορά των 15 Μ-2000-5 και τον εκσυγχρονισμό 10 παλαιότερων Μ-2000 σε -5 μας έδωσαν ως Α.Ω την εγκατάσταση θερμικών καμερών σε όλες τις μονάδες της Π.Α.… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Μα γιατί να πάμε σε διάλογο κύριε; Πάμε απευθείας σε πόλεμο,...

8
 Αμέσως μετά την αποχώρηση του Oruc Reis, και την επιστροφή του στην Αττάλεια, είναι προφανές πως κάτι έχει αλλάξει στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας....
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 April #395

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99

Related News

Βίντεο: Εντυπωσιακά πλάνα και σκληρός συναγωνισμός ουλαμών αρμάτων μάχης Ελλάδας – ΗΠΑ!

Το γραφείο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Στρατού έδωσε στην δημοσιότητα ένα βίντεο με όμορφα κι εντυπωσιακά πλάνα από τον διαγωνισμό ουλαμών αρμάτων μάχης, όπου...

ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Αποδείξαμε ότι είμαστε σε ετοιμότητα»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η οποία δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση που κυκλοφόρησε το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020:- Μετά την επιστροφή του ερευνητικού σκάφους...

Εντός χρονοδιαγράμματος προχωράει η πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

ΑΠΕ-ΜΠΕΕντός χρονοδιαγράμματος προχωράει η πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης.Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης...

Ν. Δένδιας: Πρέπει η Τουρκία να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου (βίντεο)

https://youtu.be/7P22KuvP3lsΑΠΕ-ΜΠΕ«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Ορόυτς Ρέις το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα», ανέφερε ο Έλληνας...

ΠτΔ: Ελλάδα και Κύπρος προσβλέπουν σε εποικοδομητική μεταστροφή της Τουρκίας

https://youtu.be/3t49gD-qDnsΑΠΕ-ΜΠΕ«Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, επιθυμεί και προσβλέπει σε εποικοδομητική μεταστροφή της στάσης της Τουρκίας. Στη συμμόρφωσή της με τον Καταστατικό Χάρτη των...
- Advertisement -