Σάλος από τις… μονοψήφιες διαθεσιμότητες των Β-1Β Lancer της USAF

3
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Εξηγήσεις για την απαράδεκτη χαμηλή διαθεσιμότητα των Β-1Β Lancer ζητούν από την USAF Αμερικανοί βουλευτές καθώς ο αριθμός των επιχειρησιακά ικανών βομβαρδιστικών του τύπου είναι πλέον μονοψήφιος! Μέλη της αρμόδιας υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για θέματα προβολής στρατιωτικής ισχύος απαιτούν από την Αεροπορία να βρει λύση καθώς όπως επισημαίνουν ο ουσιαστικά καθηλωμένος, λόγω δομικών προβλημάτων, στόλος των Β-1Β «θέτει τις δυνατότητες πλήγματος μακράς εμβέλειας των ΗΠΑ σε κίνδυνο».

Τα Lancer δεν έχουν τις πιστώσεις και την προσοχή που απαιτείται προκειμένου να βελτιωθούν οι διαθεσιμότητες, αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την υποεπιτροπή, η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που πληρώματα Β-1Β διατίθενται σε άλλους τύπους αφού δεν υπάρχουν αρκετά πτήσιμα ‘BONE’ για να εκπαιδευτούν.

Το σχέδιο νόμου που προωθείται ζητά από την USAF να ενημερώσει μέχρι την 1η Μαρτίου 2020 την Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να βελτιωθεί η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του τύπου. Συγκεκριμένα οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν πώς η Αεροπορία θα δώσει λύση στα δομικά προβλήματα των Β-1Β, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των προτεινομένων επισκευών και πώς σκοπεύει να μετριάσει παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Επίσης, τα μέλη της υποεπιτροπής θέλουν την εκπόνηση από την Αεροπορία ενός πλάνου εκπαίδευσης πιλότων και τεχνικών και ενός χρονοδιαγράμματος ανάκαμψης της επιχειρησιακής ικανότητας του στόλου για την ανάληψη αποστολών. Τα αιτήματα της υποεπιτροπής θα πρέπει να εγκριθούν και από την Βουλή των Αντιπροσώπων και από την Γερουσία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 5 Ιουνίου η Air Force Global Strike Command αναφέρει ότι ήδη ο στόλος των Lancer επιθεωρείται προκειμένου να προσδιοριστεί ο όγκος του επισκευαστικού έργου που απαιτείται και τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσής του. Παραδέχεται ότι η έλλειψη πτήσιμων αεροσκαφών υποχρεώνει την μετάβαση πληρωμάτων αέρος σε άλλους τύπους για να μην χάσουν την διαθεσιμότητά τους «μέχρι ο αριθμός των Β-1Β να αποκατασταθεί».

Υπενθυμίζεται ότι ο στόλος των Β-1Β καθηλώθηκε δύο φορές πέρυσι μετά από αστοχίες στο σύστημα εγκατάλειψης. Στα τέλη Μαρτίου η AFGSC απαγόρευσε προληπτικά σχεδόν για ένα μήνα τις πτήσεις των Lancer εξαιτίας της εσφαλμένης τοποθέτησης αλεξιπτώτου ευστάθειας (drogue chute) που εντοπίσθηκε σε εκτινασσόμενα καθίσματα.

Τον περασμένο Ιούνιο τα Β-1 είχαν καθηλωθεί ξανά όταν τον Μάιο το πλήρωμα ενός βομβαρδιστικού από την βάση Dyess στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά επεχείρησε να εγκαταλείψει αλλά το κάθισμα ενός εκ των αξιωματικών οπλικών συστημάτων, αν και οπλισμένο, απέτυχε να εκτιναχτεί, οδηγώντας τον κυβερνήτη να επιλέξει την αναγκαστική προσγείωση. Η USAF διαθέτει 62 Lancer και βάσει των στοιχείων του οικ. έτους 2017 οι διαθεσιμότητες κυμαινόταν στο 52,8%, δηλαδή μόλις 32-33 α/φη μπορούσαν να πετάξουν ανά πάσα στιγμή.

Αλέξανδρος Θεολόγου   

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Food for thought … Αφιερούται εξαιρετικά σε όσους ονειρεύονται για την ΠΑ τα F-15H των Άκη/Λιακουνάκου, τα F-15XH, τα F-15XXX, τα F-15 GTi ή ό,τι άλλο παρόμοιο … Πράγμα που θέλει πολλά λεφτά για να λειτουργήσει, όταν τα λεφτά δεν ευρίσκονται αραχνιάζει. Νόμος. Το F-35 δεν το γλυτώνει κανείς, αν θέλει να περάσει στη νέα εποχή, έστω σε λίγες μονάδες ως α/φ pathfinder/SEAD/DEAD/first-day-of-war interdiction/strike. Που δεν θα είναι ποτέ φθηνό στη χρήση, αλλά πάντως φθηνότερο από σήμερα όταν ευρεθούν οι κοστοβόρες εστίες και αντιμετωπισθούν με αλλαγή απαρτίων/προμηθευτών/διαδικασιών, μέσα από τη συνήθη trial & error διαδικασία. Κατά τα λοιπά, ένα F-16V… Read more »

Spider
Member
Noble Member
Spider

Ok
Είπαμε τροφή για σκέψη, αλλά τί σχέση έχει η διαθεσιμότητα-εξαιτίας τεχνικών θεμάτων-των στρατηγικών βομβαρδιστικών B-1B, με το κόστος χρήσης των τακτικών μαχητικών που αναφέρεις???
Άλλο θέμα η κατανομή των αμερικανικών πιστώσεων και άλλο θέμα τα δικά μας μπατιρλίκια..

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Εύλογη η ένσταση. Αλλά το ζήτημα στον πυρήνα του είναι τελικά παρόμοιο, και οι δύο χώρες διατηρούν αναλογικώς μεγάλες δυνάμεις σε σχέση με τα διαθέσιμα κονδύλια (άλλο το ζήτημα ότι η μία χώρα μπορεί ευχερώς να ανεύρει κονδύλια αν το θελήσει, η άλλη όχι). Και στο παρελθόν τα Β-1Β είχαν θέματα διαθεσιμότητας, χωρίς τεχνικά προβλήματα, λόγω κόστους ανταλλακτικών και μη διάθεσης των σχετικών πιστώσεων. Αν είσαι στο δίλημμα να καθηλώσεις τα “εργαλεία” ή τα silver bullets, προφανώς θα επιλέξεις τα δεύτερα (η αποκατάσταση διαθεσιμότητας 10 Β-1Β σημαίνει καθήλωση πιθανώς μιας πτέρυγας F-16, για τα δεδομένα κονδύλια). Φυσικά, για την Ελλάδα… Read more »