- Advertisement -

Laser Gunship: Το AC-130 σε έκδοση… Battlestar

- Advertisement -

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής Αεροπορίας είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να εξοπλίσει ένα AC-130 με όπλο λέιζερ εντός του οικον. έτους 2022, δηλώνουν αξιωματούχοι της AFSOC. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων λόγω δυσκολίας εξεύρεσης των απαιτούμενων πιστώσεων, η επικεφαλής των προγραμμάτων α/φων σταθερών πτερύγων της SOCOM, Σμήναρχος Μελίσα Τζόνσον, υποστήριξε ότι η τοποθέτηση ενός τέτοιου όπλου σε gunship μετά από τις σχετικές μελέτες και επίγειες δοκιμές είναι πιθανή –εφόσον αποδειχτεί επιτυχής.
Η AFSOC δουλεύει πάνω στο πρόγραμμα ενός αερομεταφερομένου όπλου λέιζερ εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τον εξοπλισμό ενός AC-130J Ghostrider με λέιζερ φέτος για επίδειξη του συστήματος αλλά τα προβλήματα χρηματοδότησης ανέτρεψαν τα πάντα.
Το υποθετικό σενάριο χρήσης ενός laser gunship σε επιχειρήσεις όπως το είχε περιγράψει τρία χρόνια νωρίτερα ο Διοικητής της Special Operations Command, Αντιπτέραρχος Μάρσαλ Γουέμπ, θυμίζει πόλεμο από το Μέλλον: «Χωρίς τον παραμικρό θόρυβο, ήχο έκρηξης ή έστω τον βόμβο κινητήρων, τέσσερεις στόχοι-κλειδιά αχρηστεύονται μόνιμα.

Ο εχθρός δεν έχει επικοινωνίες, ούτε όχημα διαφυγής, ηλεκτρικό ρεύμα και δυνατότητα αντιποίνων. Λίγο αργότερα, η ομάδα ξεπροβάλλει από το στρατόπεδο, με τον αρχηγό των τρομοκρατών να έχει συλληφθεί. Μια επιτυχημένη επιδρομή». Σαν ταινία δράσης.
Υπενθυμίζεται ότι το Πεντάγωνο πειραματίζεται με λέιζερ επί δεκαετίες. Το 2009, στις δοκιμές του Advanced Tactical Laser από ένα C-130 εν πτήσει το λέιζερ άνοιξε (ή μάλλον… έκαψε) μια τρύπα στο καπώ του οχήματος-στόχου. Το μόνο που εμπόδιζε τον ενθουσιασμό των επιτελών της AFSOC στο ενδεχόμενο να γίνει το ήδη σοβαρό οπλοστάσιο των AC-130J ακόμη πιο επικίνδυνο, ήταν η έλλειψη σταθερής χρηματοδότησης. Το εμπόδιο αυτό δείχνει ότι μάλλον ξεπεράστηκε.
Έχοντας προφανώς εξασφαλίσει πιστώσεις, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της USAF στοχεύσει σε ένα λέιζερ ισχύος τουλάχιστον 60 kw το οποίο να επιτυγχάνει «θανατηφόρα αποτελέσματα με ελάχιστο η καθόλου ακουστικό ίχνος και πολύ μικρές παράπλευρες απώλειες» όπως το είχε θέσει ο Αντιπτέραρχος Γουέμπ τον Απρίλιο του 2018. Όμως πέραν του οικονομικού ζητήματος, η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορεί το λέιζερ να έχει ακτίνα με επαρκή ενέργεια, για τον χρόνο που απαιτείται, ώστε να είναι αποτελεσματική. Σε δύο χρόνια η AFSOC θα το γνωρίζει.
Αλέξανδρος Θεολόγου
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mitsos_Mantzos

Καθρεφτάκι.

Ilias_Skaltsiotis

Όταν ένας από τους καλύτερους προέδρους των ΗΠΑ, ο Ronald Reagan ξεκίνησε το Strategic Defense Initiative, όλοι οι φιλοαριστεροί επιστήμονες το χλεύασαν και το χαρακτήρισαν “star wars”. Τελικά αυτό το πρόγραμμα οδήγησε στην χρεοκοπία της σοβιετικής ένωσης και την ήτα του κομμουνισμού.
Όλα όσα προσπάθησαν να πετύχουν οι επιστήμονες στα 70’s έγιναν πραγματικότητα, εκτός από τα όπλα laser. Αυτή είναι και η τελευταία πράξη, για όλους εκείνους που χλεύαζαν τα “διαστημικά” όπλα και την τεχνολογική πρόοδο στον πόλεμο.
Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά βιβλίων, που ξεκινά λίγο πριν ο Reagan γίνει προεδρος, και τελειώνει μετά την λήξη του ψυχρού πολέμου : there will be war. Σε αυτήν ο Jerry Pournelle, ξεκινάει μέσα από τα κείμενα του και μια ανθολογία σύντομων πολεμικών ιστοριών, την συζήτηση για το Strategic Defense Initiative. Μέσα από την σειρά βλέπουμε τον πόλεμο που δέχθηκε, πως το υποστήριξε ο Reagan, πως ξεκίνησαν σαν ιδέες πολλά οπλικά συστήματα, όπως τα αντιαεροπορικά και αντιβαλιστικά και πως θα μπορούσε να χαθεί πολύ εύκολα ο ψυχρός πόλεμος.
Τα κείμενα και οι αναλύσεις παραμένουν επίκαιρα, γιατί ο Purnelle και όσοι τον υποστήριζαν, έβλεπαν τις ΗΠΑ σαν μια χώρα με αμυντικό προσανατολισμό, που είχε να αντιμετωπίσει μια χώρα με μεγαλύτερο στρατό, την είχε φτάσει και ίσως ξεπεράσει τεχνολογικά και εφάρμοζε μια επιθετική πολιτική με στόχο την επικράτηση της, χωρίς να διστάζει να επιτεθεί είτε η ίδια είτε μέσω αντιπροσώπων ,όταν έβρισκε την ευκαιρία. Σε όσους αυτό φαίνεται γνωστό, θα δουν ότι δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό. Επίσης οι περισσότερες ιστορίες είναι καταπληκτικές!!
https://www.amazon.com/There-Will-Be-War-I-ebook/dp/B00WONO0C0

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

SA-8B Gecko, ζητείται αντικαταστάτης για αξιόπιστη Α/Α άμυνα απέναντι στα τουρκικά UAV/UCAVs

 Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε γράψε ένα άρθρο για την ανάγκη αντικατάστασης των SA-8B και των πυροβολαρχιών Improved HAWK. Δεν θα συγκρίνουμε το τι συνέβη...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΑΝΤΑΜΕ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; 12+1 ερωτήσεις για τις...

659
Ο σκοπός του σημερινού άρθρου μας, αφορά την επιλογή της Multi Mission Surface Combattant από το Πολεμικό μας Ναυτικό. Μας έκανε εντύπωση το χτεσινό...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 June 2015 #349

Αγορά $

Related News

«Ο κοιμισμένος Τζο ξυπνά την Αμερική»: Πώς ο διεθνής Τύπος υποδέχεται τη νίκη Μπάιντεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν τελειώσαμε ακόμα με τους κλονισμούς στη δημοκρατία»: Ο διεθνής Τύπος υποδέχθηκε με ανακούφιση την ανακοίνωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές...

Εμβόλια Covid-19: Η «Αποστολή του Αιώνα» έρχεται και είναι μία παγκόσμια πρόκληση για τους αερομεταφορείς

ΑΠΕ-ΜΠΕ. Εν αναμονή του εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, οι αερομεταφορείς φαίνεται πως ετοιμάζονται ήδη για την «αποστολή του αιώνα», αφού θα...

Οι ΗΠΑ προχωρούν στην πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 10 δισεκ. δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε ανεπίσημη ενημέρωση στο Κογκρέσο για τα σχέδιά του να πουλήσει αμυντικό εξοπλισμό αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,...