Η Ινδία ολοκληρώνει τις παραλαβές C-17 Globemaster III – Τίτλοι τέλους για τον γίγαντα της Boeing

0
India Air Force First Flight
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η αμερικανική εταιρεία Boeing παρέδωσε τη Δευτέρα το 11ο και τελευταίο αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών C-17 Globemaster III στην ινδική Αεροπορία (IAF). Συμπτωματικά, το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι ταυτόχρονα και το τελευταίο C-17 που παράγεται από την εταιρεία.

Η Ινδία, η οποία δαπάνησε 262 εκατομμύρια δολάρια για το τελευταίο της C-17 αεροπλάνο, κατάφερε να εξασφαλίσει το τελευταίο αεροσκάφος της γραμμής παραγωγής αν και για το ίδιο αεροσκάφος είχαν εκφράσει επιθυμία η Αυστραλία και το Κατάρ, που επίσης ολοκλήρωναν τις παραγγελίες τους την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, το τελευταίο αυτό ινδικό αεροσκάφος, όπως και τα προηγούμενα δέκα εξάλλου, δεν είναι εξοπλισμένο με εξοπλισμό κρυπτογράφησης επικοινωνιών υψηλού επιπέδου, μεταξύ των οποίων το σύστημα SINGCARS, το ασφαλές φωνητικό τερματικό TACTERM και κάποια ακόμα κρίσιμα υποσυστήματα.

Από την ένταξή τους σε υπηρεία το 2013 τα ινδικά C-17 πραγματοποίησαν ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων σε στρατιωτικές αποστολές και παρείχαν υποστήριξη ειρηνευτικών αποστολών, μεταφορές ανθρωπιστικής βοήθειας και αποστολές ανακούφισης από φυσικές καταστροφές σε διάφορες περιοχές.

Η Ινδία αρχικά είχε υπογράψει συμβόλαιο για την αγορά 10 αεροσκαφών C-17 το 2012 με κόστος 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με δυνατότητα προαίρεσης για την αγορά μέχρι έξι επιπλέον αεροσκαφών. Η Ινδία ωστόσο δεν άσκησε την προαίρεση αυτή υποστηρίζοντας ότι η Boeing δεν τήρησε τους όρους της σύμβασης.

Πρόκειται πάντως για το πρώτο σοβαρό συμβόλαιο αμερικανικής εταιρείας προς τις ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά από δεκαετίες εμπάργκο με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Ακολούθησαν κι άλλα συμβόλαια, όπως για επιθετικά ελικόπτερα AH-64E, μεταφορικά αεροσκάφη C-130J ενώ αμερικανικές εταιρείες συμμετέχουν πλέον ανοιχτά και ενεργά σε ινδικούς διαγωνισμούς.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •