25.1 C
Athens
Παρασκευή, 18 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Θα μπορούσε να λέγεται… “στην ποδιά του ΠΝ σφάζονται Ναυπηγεία”

- Advertisement -

 

Η απόφαση της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΘΑ τον περασμένο Ιούλιο, να μην πάμε σε μια άνευ όρων και “άρον-άρον” αγορά δυο πανάκριβων πλοίων για το ΠΝ, μάλλον κρίνεται ίσως σαν την πλέον επιτυχημένη, τουλάχιστον εκ του αποτελέσματος. Καθώς το ΠΝ ήθελε μαζί με τα πλοία, φόρτους πυραύλων αλλά ΚΑΙ υποστήριξη, το πρόγραμμα είχε εκτοξευτεί στα 3,5 δις ευρώ για δυο μόλις πλοία. Κορυφαία μεν, πανάκριβα δε. Και οι ανάγκες του ΠΝ δεν περιορίζονται σε μόλις 2 πλοία, ακόμη και τα 4 που σκοπεύουμε να αγοράσουμε είναι λίγα.

Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως “λεφτά υπάρχουν”, και το 2009 το ΠΝ ήθελε “6 φρεγάτες αεράμυνας περιοχής”, αλλά το 2009 μόλις είχε τελειώσει ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών S, η νεότερη ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν ήταν καν 10 ετών, ενώ η παλιότερη λιγότερο από 20. Τότε λοιπόν, είχαμε έναν κορμό 10 πλοίων γενικής χρήσης, συνεπώς, μετά από τα 10 πλοία, καλό θα ήταν να είχαμε και άλλα 6 με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

Το 2021 όμως δεν είναι 2009. Οι S έχουν πλέον γεράσει επικίνδυνα, οι ΜΕΚΟ200ΗΝ έπρεπε να είχαν περάσει ένα σοβαρό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, και το ΠΝ κινδυνεύει με … αφανισμό, χωρίς οι γείτονες να ρίξουν ούτε φωτοβολίδα. Αυτό καλό είναι να το θυμούνται όσοι μιλούν και ξαναμιλούν για αεράμυνα περιοχής, όταν δεν έχουν καν πλοία στην… περιοχή. Δυο πλοία, FDI ή [email protected] ΗΝ, θα ήταν απλά εξαιρετικοί στόχοι. Ακριβοί, δυνατοί, αλλά δεν θα είχαν ελπίδες. Δεν μπορείς να έχεις δυο σούπερ ντούπερ πλοία, και ο υπόλοιπος στόλος να καταρρέει. Συνεπώς, το πρόγραμμα των 4 πλοίων, είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να ζητήσει το ΠΝ.

Μέσα στο πρόγραμμα, το ΠΝ, με ρίσκο, ενσωμάτωσε και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Έτσι, θα είχε στο τέλος της δεκαετίας 8 υπερσύγχρονα πλοία, και μετά θα κοιτούσε τις επιλογές του, από εκεί και πέρα. Κάπου εκεί, η Πολιτική Ηγεσία, αποδέχτηκε την εισήγηση του ΠΝ για Ενδιάμεση Λύση, απαραίτητη για τη διατήρηση της ναυτικής ισορροπίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το τι έγινε μετά το γνωρίζουμε όλοι. Ακόμη και σήμερα βλέπουμε  κάποιοι να εξαπολύουν μύδρους κατά της απόφασης να μην “κάψουμε” όλα τα λεφτά του ΠΝ σε δυο πλοία. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; 7 διαφορετικές προτάσεις, που προσφέρουν όλα όσα θέλει το ΠΝ, ή έστω, προσπαθούν να προσφέρουν όλα όσα θέλει το ΠΝ. Και μέσα σε όλα τα παραπάνω, ελπίζει να αποσπάσει αναγέννηση της ναυπηγικής μας βιομηχανίας και φυσικά, ευνοϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Κι όλα αυτά, στην προνομιακή τιμή των 5 δις ευρώ. Γίνεται; για να δούμε!

Όσο κάποιοι γκρίνιαζαν, για να γκρινιάζουν, το ΥΠΕΘΑ και το Μαξίμου έπεισαν τους ενδιαφερόμενους πως το πρόγραμμα δεν ανήκει σε κανέναν. Ούτε στους Γάλλους, ούτε στους Γερμανούς, και φυσικά, ούτε στους Αμερικανούς. Αν ήταν έτσι, δεν θα έρχονται συνεχώς αντιπροσωπείες σε ΓΕΝ, ΓΔΑΕΕ, αλλά και στον ΥΕΘΑ, να συζητούν, να ανταλάσσουν ιδέες, να βολιδοσκοπούν, ούτε θα βλέπαμε εξαιρετικές προτάσεις! Ναι, αυτή τη στιγμή γίνεται “σφαγή”, η ελληνική “δουλειά” είναι πολύ σημαντική για να μην εμφανιστούν όλοι!

Κάποιοι “γκρίνιαζαν” για την Ενδιάμεση Λύση. Τελικά, οι περισσότεροι έφεραν Ενδιάμεση Λύση. Κάποιοι άλλοι για την Διακρατική! Τελικά, όλοι βρίσκουν λύσεις! Κάποιοι φώναζαν να κάνουμε “διαγωνισμό”, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, και να φτάσουμε να υπογράφουμε για νέα πλοία κάπου το 2028, και να παραλαμβάνουμε λίγο πριν πετάξουν τα πρώτα τουρκικά αστρόπλοια.

Ισχυρότερες προτάσεις αυτή τη στιγμή εμφανίζονται οι ολλανδική και βρετανική. Οι Ολλανδοί, προσφέρουν γκάμα Ενδιάμεσων Λύσεων (πολλές), είτε με γρήγορη παράδοση 10514, είτε με μεταχειρισμένες κλάσης Μ. Όπως έγραψε και ο Βασίλης Νέδος, οι Μ μπορούν να γίνουν 4 (!), προφανώς μέχρι το τέλος της δεκαετίας, και με απορρόφηση των βελγικών. Οι Ολλανδοί δεν φοβούνται την εγχώρια κατασκευή, έχουν ισχυρή χρηματοδότηση, ένα εξαιρετικό πλοίο, που όμως, δυστυχώς, δεν υπηρετεί με κανένα ναυτικό, ενώ το Ολλανδικό αντί της 11515ΗΝ επιλέγει την ASWF. Αλλά η ολλανδική προσφορά είναι πλέον πολύ ψηλά, και έχει πλέον σηκώσει πολύ ψηλά τον πήχυ για τις υπόλοιπες προτάσεις. Οι Ολλανδοί, δεν παίζουν, όταν μάλιστα έχουν κερδίσει τους Γερμανούς εντός έδρας!

Αυτοί που έκαναν εντυπωσιακή “είσοδο”, είναι οι Βρετανοί. Οι ΑΗ140, σαν πρόταση, καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις του ΠΝ. Τα πλοία ΚΑΙ θα υπηρετήσουν με το Royal Navy, ΚΑΙ υπηρετούν με το δανέζικο ναυτικό, ΚΑΙ έρχονται με Διακρατική Συμφωνία, ΚΑΙ έχουν χρηματοδότηση, ΚΑΙ έχουν τις εξαιρετικές Type 23 σαν Ενδιάμεση Λύση, ΚΑΙ είναι πλοία με δυνατότητες κορυφαίες, αλλά ΚΑΙ έχουν εξαιρετικά χαμηλή τιμή! Θα ήταν λάθος να πούμε πως οι Βρετανοί δεν κοντράρουν απλά τους Ολλανδούς “στα ίσια”, αλλά μάλλον υπερτερούν στα σημεία. Βέβαια, αδύναμο σημείο είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι πλέον στην ΕΕ.

Οι Ισπανοί έχουν επίσης έρθει με μια εξαιρετική πρόταση, που εμείς δεν μπορούμε να κρύψουμε πως μας “αρέσει”. Η F110 είναι ένα κορυφαίο πλοίο, και μαζί με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ αλλά και δυο ALFA 3000 σαν Ενδιάμεση Λύση, κοστίζουν περίπου 4,5 δις ευρώ (θεωρείται ευκαιρία). Βέβαια, οι Α3000 θέλουν 3 χρόνια για να φτάσουν στο ΠΝ, ενώ δύσκολα βλέπουμε να γίνεται διακρατική.

Οι Γάλλοι, έχουν συγκεντρώσει αρκετά “παράδοξα”. Ενώ ξέρουν ακριβώς τι θέλει το ΠΝ, εδώ και 3 χρόνια δεν έχουν καταφέρει να το πετύχουν. Καταρχάς, δεν μιλάμε μάλλον πια για [email protected], αλλά για FDI. Αλλά οι Γάλλοι το εξοπλίζουν με 32 ASTER 15/32, ενώ δεν υπάρχει αναφορά σε ECM και CIWS. Στην τελευταία καλλιτεχνική απεικόνιση φαίνεται ένα RAM, αλλά δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά στο δελτίο τύπου. Τέλος, η Ενδιάμεση Λύση των Γάλλων είναι Ενδιάμεσο Πρόβλημα, παρά την προσπάθεια διαφόρων να πείσουν πως τα απαρχαιωμένα πλοία είναι λύση. Το σταματάμε εδώ.

Ιταλοί και Γερμανοί, έχουν εμφανιστεί σε διάφορες φάσεις, αλλά τελική πρόταση δεν έχει φτάσει στο ΠΝ. Ούτε έχει υπάρξει κάποια τελική προσφορά, ούτε Ενδιάμεση Λύση, ούτε τίποτα. Φυσικά, ξέρουμε τα πλοία που προσφέρουν, αλλά οι τελευταίες μέρες δεν μας έχουν κάνει σοφότερους. Στο ΠΝ έχει φτάσει και μια πρόταση της Gibbs & Cox αλλά δεν μπορούμε να κάνουνε κάποιο σχόλιο, καθώς δεν γνωρίζουμε κάτι περισσότερο από όσα έχει ανακοινώσει το ΠΝ.

Και φτάνουμε στους Αμερικανούς, που πολλοί θεωρούσαν σαν φαβορί. Θα είμαστε ξεκάθαροι, παραμένουν φαβορί, ΑΝ… Οι ΗΠΑ προσφέρουν Διακρατική Συμφωνία (FMS), προσφέρουν κατασκευή στην Ελλάδα, ευνοϊκή χρηματοδότηση, το πλοίο υπηρετεί στο USN, η τιμή των πλοίων είναι ανταγωνιστική, ΑΛΛΑ… Όλα πλέον έχουν επικεντρωθεί στην απάντηση της LoR που έχει σταλεί στις ΗΠΑ και στο USN.

To USN είναι αυτό που θα κάνει την τελική προσφορά στο ΠΝ. Το ΠΝ, στη LoR έχει ζητήσει κυριολεκτικά τα “πάντα”, σε ότι αφορά τα πλοία. Από αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού, μέχρι ικανότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου. Θέλει λοιπόν τη “σφραγίδα” USN στις ικανότητες του πλοίου. και η τελική διαμόρφωση, αν θα έχει 8 ή 10 ή 16 κελιά θα κριθεί από το USN. Επίσης, έχει γίνει σαφές πως αν οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν μια “σοβαρή” Ενδιάμεση Λύση, τότε η αμερικανική πρόταση, παρά τα FMS και τη χαμηλή τιμή, δεν έχει πιθανότητες.

Το ΠΝ έχει ζητήσει το μέγιστο (Arleigh Burke) και αναμένει την αμερικανική απάντηση. Οι Αμερικανοί έχουν άσσους στο μανίκι (FFGX, υποστήριξη 6ου Στόλου κοκ), αλλά το ΠΝ θέλει να δει λύσεις. Μέχρι τότε, καλό είναι να σταματήσει η περιπτωσιολογία. Λίγη υπομονή, μέχρι το τέλος Μαϊου θα ξέρουμε. Αλλά ακόμη κι αν δούμε να έρχονται ΑΒ ή Τίκο, το ΠΝ έχει μπροστά τους εξαιρετικές επιλογές που δεν μπορεί να ξεπεράσει έτσι απλά. Δηλαδή, μια σειρά ΑΗ140 με 4 επιπλέον Type 23, ή 11515ΗΝ με 4 M Class μέχρι το τέλος της δεκαετίας, είναι κάτι που μπορούν να ξεπεράσουν έτσι στο ΠΝ; Ας χαλαρώσουν κάποιοι, που έχουν μετατρέψει τον αντιαμερικανισμό σε αμερικανοφοβία…

Φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να εμφανιστούν και οι Γερμανοί, αλλά και οι Ιταλοί. Ενδιαφέρον ναι, έχουν δείξει ΚΑΙ οι Κορεάτες, αλλά ήταν περισσότερο φιλοσοφικού ενδιαφέροντος, παρά πρακτικού. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ΠΝ έχει πλέον επιλογές, όσο κι αν δεν ήθελαν κάποιοι. Και από 7 προτάσεις, σίγουρα θα διαλέξει την καλύτερη. Αν όμως είχαμε μόνο μια πρόταση, τότε θα διαλέγαμε αυτή που είχαμε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

213 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
213 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Arideas

Δεν υπαρχει αντιαμερικανισμός ούτε αμερικανοφοβία. Μόνο MMSCφοβία.

CKfurious

Οποτε δεν ήμουν ο μονος που δεν βρήκα τη παραμικρή αναφορά στο δελτίο τύπου περί RAM!!

Εάν αληθεύουν τα σημερινά νέα περί αγοράς επιπλέον RAFALE μάλλον πρέπει να ξεχάσουμε τις [email protected] όπως έγινε πέρσι τον Ιούνιο

Ίσως οι Γάλλοι να το έχουν πάρει ήδη το μήνυμα κρνοντας από την ενδιάμεση paliantzoura που προσφέρουν

Από εκεί και πέρα γράφονται απίστευτα πράγματα περί TZAMPA ενδιαμεσων κορβετών και 4M !!

Θα μείνει δηλαδή το Βέλγιο χωρίς Ναυτικό μέχρι το 030 για να εξυπηρετήσει εμάς και τη πώληση Ολλανδικών φρεγατών που δεν αγοράζει ούτε η κατασκευάστρια χωρα??

Από τους Γερμανούς δεν ακούγεται τίποτα πάντως??!!!

massey-ferguson-65

3 Είναι οι κορυφαίες πρωτασεις….!!!!
Ολλανδοί!!!!
Άγγλοι!!!!!
Και η έκπληξη Gibbs & Cox for USA!!!
Αυτοί είναι οι τρεις πρώτες …..
Οι Άγγλοι επιδει είναι εκτός ΕΕ δεν νομίζω οι δανειστές να ένα. Μας επιτρέψουν να πάρουμε αυτά τα πλοία με δικά τους λεφτά…..
Άρτα μενούν Ολλανδοί και Αμερικανοί!!!!
Εάν οι Ολλανδοί δε δεσμεύονται για 4 φρεγάτες Sigma 11515 με 4*24 sm2 και 4*32 ssm2 ,μαζί με 4 meko με 32 ssm1&2 και 2+2(των Βέλγων στο μέλλον) Μ με μια απλή πιστοποίηση 16 ssm2 είμαστε τούμπανο!!!!!!!!
Αλλά καλό ειναι για να τα έχουμε καλά με όλους να επιλέξουμε ολλανδικό σκαρί,με αμερικανικά όπλα , χρηματοδοτιση από Ολλανδούς και για να γλυτώσουμε την γκρίνια των Γάλλων να αγωραστουν τα Κροατικά Rafale,από τους Γερμανούς να αγωρασουμε καμία 50 άρια τορπίλες ακόμα και γιατί ακόμα και άλλα 4 ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ….
Όσο για Αμερικανούς ,για να σταματήσουν η γκρίνια να αγωρασουμε μπόλικα καλούδια καινουρια όπλα για τα Viper…όσο και γιατί όχι …να βρεθούν λεφτά για την Αγωρα 400 Abrams !!!!!

Miketran

Δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορούν να προσφέρουν παραπάνω από τους ευρωπαίους!!!!!!και ξέρετε Γτ δεν μπορώ να καταλάβω;;
Γιατί δείξαμε ενδιαφέρον για F35(εγώ προσωπικά είμαι αντίθετος) και η απάντηση ήταν για 2028+!!!!!!!!!!!Στο ναυτικό δλδ τι θα αλλάξει ακριβώς;;;;;
Και στη Γαλλία που πήγαμε μας είπαν ακριβώς το αντίθετο!!!παρτε από τα δικά μας ραφαλ!!!!!!εκει φαίνεται ο πραγματικός σύμμαχος!!!!!
Υ.Γ. Η δίκη μου λογική λέει Ολλανδια!!!γτ ολλανδια;;Γτ είναι η καλύτερη επιλογή με τα χρήματα που κοστίζει!!!650εκ/πλοιο*4=2,8δις+0,5 Meko Upgrade + 0,5 Ενδιάμεση=3,8δις συνολο!!!!!περισσευουν και 1,7δις για 5 υποβρύχια 214 (340εκ/τεμάχιο όπως κοστίζει και στη Τουρκία)!!

Tjololo

1) Τι επιθυμεί διακαώς το ΠΝ??…επιθυμεί αεράμυνα περιοχής

2) Ποιός πύραυλος στο δυτικό οπλοστάσιο είναι ο κορυφαίος στην αεράμυνα περιοχής???….ο Aster30

3) Ποιές φρεγάτες έχουν τη δυνατότητα να βάλουν Aster 30??…..οι FREMM και οι Belharra.

Ποιοτική υπεροχή έναντι των Τουρκων δεν αποκτάς ούτε με ESSM…ούτε με SM-2….η επιλογή με την οποία θα πορευτουμε τα επόμενα 40 χρόνια πρέπει να μας δίνει ποιοτικό πλεονέκτημα…..όπως ακριβώς δίνει ο συνδυασμός Rafale-METEOR στην ΠΑ

Αν αληθεύει η πρόταση της Gibbs & Cox για 4 lite A. Burke… Θα γίνει….. @@@@ αναμένουμε με μεγάλη αγωνία… Προσωπικά πιστεύω οι Γάλλοι έμειναν πολύ πίσω με τις casard… Μάλλον θα συνεχιστεί η φιλία μας με τα Rafale..

niknik

Συγνωμμη, αλλα ουτε Αντιαμερικανοι ειμαστε, ουτε Αμερικανοφοβικοι.
Απλα το πλοιο τους, δε μας κανει…

“Οι ΗΠΑ προσφέρουν Διακρατική Συμφωνία (FMS), προσφέρουν κατασκευή στην Ελλάδα, ευνοϊκή χρηματοδότηση, το πλοίο υπηρετεί στο USN, η τιμή των πλοίων είναι ανταγωνιστική…”
Τα FMS κοστιζουν πιο ακριβα απο οτι τα επιτοκια 30 ετων.
Κατασκευη στην Ελλαδα προσφερουν ολοι.
Ανταγωνιστικη η τιμη τους δεν ειναι. Για αυτα που προσφερουν, ειναι πανακριβα. Συν οτι με το κοστος συντηρησης, καθε 5ετια μπορεις να αγορασεις μια κορβετα, για να μη πω φρεγατα.

photographix

Στην περιπτωση της Ολλανδικης προτασης αν επιλεγουν οι Μ, θα υπηρετησουν με RIM-7 στο ΠΝ?

Stealth

Mια συμφωνια 5+5, η εστω 4+4 πλοια χαμηλου κοστους και μεγαλων δυνατοτητων θα ηταν ιδανικη για την Ελλαδα. Χρειαζομαστε δηλαδη φρεγατες σαν την Αrrowhead και Sigma.

Οι φρεγατες του 1 δις ΔΕΝ ειναι για τις δικες μας τσεπες. Πρεπει να μεινουν χρηματα για να αγορασουμε 4 υποβρυχια και καμια 10αρια πυραυλακατους.

Δεν ειναι δυνατον να εχουμε μονο 4 καινουριες φρεγατες, 4 συγχρονα υποβρυχια και 7 πυραυλακατους, και ο υπολοιπος στολος να ειναι ενα βημα πριν το διαλυτηριο. Η ποσοτητα εχει τη δικη της ποιοτητα.

Τελος, καλο θα ηταν να αρχιζει το ΠΝ να εξοπλιζει τις φρεγατες με 16 βληματα κατα πλοιων των 200-300 χιλιομετρων, τα οποια θα εχουν ταυτοχρονα δυνατοτητα κρουσης στην στερια (land attack). Ετσι, το ΠΝ θα εχει δυνατοτητα να πληξει στοχους στο εχθρικο εδαφος εαν παραστει τετοια αναγκη.

Krateros

AH 140.
Οι Βρετανοί έχουν φέρει μέχρι στιγμής την καλύτερη πρόταση.

Καλησπέρα. Πού την είδατε την αμερικανοφοβία; MMSCφοβία υπάρχει και όχι άδικα. Μακάρι να προχωρούσε η πρόταση της αμερικανικής Gibbs & Cox. Θα απέδιδε ένα πολύ ανώτερο πλοίο από τον κλώνο της LCS. Καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα της G&C…

Greg575tpn

Το οτι η Γαλλία εχει ακομα μετα απο τοσα χρονια μπερδεμενη προταση αλλα και μαλλον κακη ενδιάμεση λυση, ειναι επειδη γνωριζει πως εχει ενα μεγαλο πλεονέκτημα προς την Ελλάδα! Ξερει πως ηταν ειναι και θα ειναι ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος υποστηρικτής της Ελλάδας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και επίσης ο μελλοντικός ηγέτης της ΕΕ! Και μην ξεχάσουμε πως ειναι και η πυρηνική δυναμη της ΕΕ! Ολα αυτα λοιπον ειναι αυτα που ξέρουμε και εμεις για την Γαλλια! Η αληθεια ειναι σκληρη αλλα και εμεις στην θεση της δεν θα διναμε τα παντα, ενω την ιδια ωρα θα ξέραμε πως μας εχουν ανάγκη η Ελληνες σε γεωπολιτικό σκηνικο και εμεις βεβαια ημαστε παντα διπλα τους!

Οσο για τις ΗΠΑ θα ξανα πω το ίδιο που λεω παντα! Εχουμε σχεδον το 50% των οπλικων συστημάτων μας απο αυτους και τους εχουμε δωσει και καλα καναμε, και βάσεις και λιμάνι και οτι θελουν! Τονιζω ξανα πως καλα καναμε αλλα δεν νομιζω πως πρέπει να παμε στην Αμερικανική επιλογη φρεγατας την στιγμη που μαλλον δεν καλύπτει το ΠΝ!

Εν κατακλείδι η αποψη μου ειναι πως πρεπει να εχουμε πρώτο στοχο την προταση που ικανοποιεί το ΠΝ και δευτερο στοχο αλλα εξίσου σημαντικό την γεωπολιτική συμμαχία και για εμένα εντός ΕΕ!

Strike-Eagle-13

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην … Damen

Neoklis

Νομίζω μετά το σημερινό δημοσίευμα για επιπλέον Ραφαλ ,το συμβόλαιο θα πάει κατά 99% στις ΗΠΑ…
Δεν αποκλείεται όμως και αποδοχή των ολλανδικών Μ ,ώστε να μην αποκλειστεί η ευρωπαϊκή πλευρά που έχει εξαιρετικά πλοία …
Οποτε ίσως δούμε είτε τις αρχικές LCS ,μαζί με Μ και στο βάθος τις MMSC και ίσως FFGX…
Αλλά και Ticonderoga δεν αποκλείεται …
Η όλη λύση όμως εκτιμώ ότι θα είναι πακέτο ,δηλ θα περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ και την ενδιάμεση λύση
Όσον αφορά τις MMSC ,απλά θα είναι λίγο καλύτερες από τις ΜΕΚΟ …όχι αυτό που θα ήθελε το ΠΝ ….

Thlk_29

“Ενδιαφέρον ναι, έχουν δείξει ΚΑΙ οι Κορεάτες, …” ΤΙΙΙΙΙ;;; Δεν ήταν Πρωταπριλιάτικο αστείο τελικά;;;

Απορώ πως οι Αμερικάνοι είναι ακόμη φαβορί.Αφου ΑΒ μάλλον δεν θα προσφέρουν.Τα Τικο εκτός από καταπονημένα και την ακριβή συντήρηση που θα έχουν,οι συνθήκες διαβίωσης λόγω παλαιότητας είναι άθλιες. Σημαντικό για την ψυχολογία του πληρώματος, ειδικά σε πολυήμερο πλου.Για την mmcs έχουμε γίνει γραφικοί.Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούν να το γυρίσουν.

Seagull

Ολλανδοί (αλλα οχι με Μ για ενδιάμεση) ή Άγγλοι με τις Type 23 μόνιμά στο ΠΝ. Με έχουν ξαφνιάσει αρνητικά οι Γερμανοί, έχουν όλα οσα χρειάζεται για να παίξουν σοβαρά αλλα δέν…

Σε οτι αφορά τους Αμερικανούς είμαι υπέρμαχος της ενδιάμεσης λύσης (αν είναι AB) αλλά το κυρίως πιάτο δεν τρώγεται. Εαν αυτό το πιάτο το σέρβιραν πχ Ιταλοί θα ήταν ήδη εκτός.

Οι Γάλλοι έπαιξαν (μονοι τους) και έχασαν…

Ελπίζω το ΠΝ να καταλήξει σε μια short-list 2-3 υποψηφιοτήτων επιδιώκωντας να βγάλει απο τη μύγα ξύγκι (BAFO το λένε…)

mv89

« Αυτό καλό είναι να το θυμούνται όσοι μιλούν και ξαναμιλούν για αεράμυνα περιοχής, όταν δεν έχουν καν πλοία στην… περιοχή»

Κατ’αρχήν συμφωνώ, αλλά πολλές από τις προτάσεις που έχουν φτάσει προσφέρουν ΚΑΙ σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας περιοχής, ενσωματωμένες σε φρεγάτες πολλαπλών ρόλων.

Αυτό που λέμε είναι ότι δεν είναι δυνατόν τα κριτήρια να συμπιέζονται προς τα κάτω, επειδή μία ή δύο προτάσεις με ισχυρή πολιτική διάσταση δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στο (υψηλότερο) επίπεδο μιας Arrowhead ή μιας Σ.

Καλώς ή κακώς, η MMSC δεν έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα οπλισμού, είναι σχεδιαστικά κορβέτα (τα λέει ο Αμερικανός ναύαρχος), και επίσης χρειάζεται χρόνος για να πιστοποιηθεί η επίλυση του προβλήματος πρόωσης από το USN. Αν δηλαδή τους πάρει μέχρι το Φθινόπωρο εμείς θα πρέπει να καθυστερήσουμε τη λήψη απόφασης για άλλους 3-4 μήνες; Αστεία πράγματα, η συγκεκριμένη θα είναι τρομερά παράδοξο να βγει μέσα στο top 3 της αξιολόγησης.

Είναι πάντως απορίας άξιο γιατί η πρεσβεία προωθεί μόνο LM και δεν στηρίζει και την πρόταση της Gibbs and Cox, εφόσον βλέπουν ότι δεν γουστάρουμε mmsc και μπορεί να χάσουν το διαγωνισμό.

Οι δε Γάλλοι αν δεν βάλουν πάνω στο πλοίο αυτά που θέλουμε σε σωστή τιμή και δεν φέρουν ενδιάμεση λύση της προκοπής, θα πρέπει να χαιρετήσουν. Πάντως, γράφτηκε ότι στην τελευταία παρουσίαση στους δημοσιογράφους στην γαλλική πρεσβεία ανέφεραν ότι σαφώς και μπορούν να προσφέρουν Gowind αντί άλλης ενδιάμεσης, αν η Ελλάδα το ζητήσει, αμφιβάλλοντας πάντως (οι Γάλλοι) για τα χρονοδιαγράμματα που έχουν υποσχεθεί Ολλανδοί και Ισπανοί για τις ενδιάμεσες λύσεις νέας ναυπήγησης.

Οι Ιταλοί δεν βλέπω να έρχονται καν για αναλυτική προσφορά, ενώ Γερμανούς προσωπικά δεν θα τους επέλεγα, πραγματικά έχουν δείξει ανθελληνική πολιτική διαχρονικά και δεν πρέπει να επιβραβευτούν.

Τώρα από τα υπόλοιπα, είτε μιλάμε για AH140, είτε για Σ11515 είτε για F110, εγώ ευχαριστημένος θα είμαι καθώς θεωρώ πως όλα είναι πολύ αξιόλογα πλοία και το Ναυτικό μπορεί να πετύχει την κατάλληλη διαμόρφωση.

In a nutshell, όχι Μίμηδες για κανένα λόγο, τα υπόλοιπα τα συζητάμε και αναλόγως τιμής-διαμόρφωσης-ενδιάμεσης λύσης επιλέγουμε.

KL1VANAR1OS

Βρε παιδιά, αυτή η περίφημη “προσφορά” της Gibbs & Cox από που έχει γίνει φαβορί και ρωτάνε όλοι γι’ αυτήν; Δεν υπάρχουν στοιχεία και προφανώς δεν μιλάμε καν για σχέδιο. Μάλλον για προτάσεις σε υπόθεση εργασίας.

Όσον αφορά τις φρεγάτες της Damen η χώρα που εδρεύει η εταιρεία δεν αγοράζει τις Sigma γιατί χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο και πιο εξειδικευμένο στην αεράμυνα περιοχής. Το σχετικό συμβόλαιο έχει κλείσει και αφορά και την Γερμανία όπως πιστεύω ότι γνωρίζετε. Και φυσικά όταν μιλάμε για εταιρείες τέτοιου μεγέθους, είναι μάλλον απίθανο η χώρα που εδρεύουν να μπορεί να αγοράσει κάθε μοντέλο που παράγετε για την διεθνή αγορά.
Τώρα για τις 4 Μ τι να πούμε… Μακάρι. Δύσκολο μου ακούγετε αλλά καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Μακάρι.

CEF

Εγώ νομίζω ότι αν τα λεφτά είναι από τον Προϋπολογισμό (Ευρωπαϊκά δανεικά) η Φ/Γ πάει Ευρωζώνη, αν είναι από MDCA offsets/FMF πάει Αμερική. Το “αλλού τρως αλλού πίνεις…” κανείς δεν το πήρε καλά ποτέ.

Αν υπάρξουν σοβαρά MDCA offsets/FMF σίγουρα κλίνει προς εκεί η Φ/Γ γιατί δε μπορούν να πάνε εκεί τα Υ/Β, οι ΤΠΚ και η 2η μοίρα Rafale που χρειάζονται. Εκτός και υπάρχουν άλλα 5 δις από τον Προϋπολογισμό σχετικά άμεσα.

NKDD

“Ποιο είναι το αποτέλεσμα; 7 διαφορετικές προτάσεις, που προσφέρουν όλα όσα θέλει το ΠΝ”

Αγαπητή πτηση,

Κατ αρχήν εχουμε 6 προτασεις για Φρεγάτες που θελει το ΠΝ και 1 προταση για littoral Combat Ship (παρακτιο περιπολικο).
Συνεπώς αυτος ο συμψηφισμός μάλλον κρίνεται ατυχής ή κρύβει σκοπιμοτητα.Οσο και να προσπαθείτε αυτο το Πλοίο δεν μπορεί να μπει στην ίδια εξίσωση με τα υπολοιπα.
Είτε αφορα εσας είτε οποιαδήποτε αλλο μεσο ενημέρωσης.

Οσον αφορά το κατα πόσο έκανε καλά το ΠΝ που δεν έκλεισε την συμφωνία πέρυσι το Καλοκαιρι για 2 BEL αυτο θα κριθεί εκ τους αποτελέσματος και μονο. Γιατι αν αυτο το αποτέλεσμα ειναι αυτο που φοβόμαστε οσοι δεν εχουμε συμφέροντα τότε αντίο ζωη.
Καλυτερα να επαναφέρουμε τα 4 παροπλισμενα ΑΤ ADAMS και να ριξουμε τα λεφτα να τα κανουμε καινουρια. Τουλάχιστον θα τα βλεπουν οι Τουρκοι και δεν θα γελανε.

Vk77

Για μένα η καλύτερη λύση
4 aip 214+6 type23+4 sigma 11514 +meko upgrade

random_online

αν η πρόσφορά των gibs and coxx ισχύει και έχει την στήριξη των ΗΠΑ θα τραγουδάω το god bless america κάθε μέρα μέχρι να πέσει η πρώτη στο νερό. δεν φοβόμαστε τους Αμερικάνους, αν το θέλουν τους ξεπερνούν όλους. την mmsc φοβόμαστε

Chris

“Και φτάνουμε στους Αμερικανούς, που πολλοί θεωρούσαν σαν φαβορί. Θα είμαστε ξεκάθαροι, παραμένουν φαβορί”

Η πρόταση αυτή αποδομεί πλήρως το υπόλοιπο περιεχόμενο του άρθρου.

Οι Αμερικανοί προσφέροντας μια εκδοχή του LCS δε μπορούν να είναι όχι φαβορί αλλά ούτε καν αουτσάιντερ. Με την απόκτηση MMSC το ΠΝ θα μετατραπεί στο πιό ακίνδυνο ναυτικό της Αν. Μεσογείου σε μιά εποχή που απαιτεί να γίνει το πιό επικίνδυνο. Μήνυμα αποτροπής δίνεται με την απόκτηση κορυφαίων συστημάτων όπως π.χ. των Ραφάλ. Με την αγορά μονάδων που περνάν κάτω από τον πήχυ δίνεται πολύ λάθος μήνυμα. Ειδικά όταν όλες οι υπόλοιπες προσφερόμενες μονάδες είναι ανώτερες σε όλα τα σημεία και η MMSC δεν υπερτερεί πουθενά καμίας από αυτές.

dimitrisx

Με την πρόταση της gibbs & cox μήπως έχουμε προσφορά παραλλαγή του Hobart class; Με ενδιάμεση πρόταση τις αυστραλιανές anzac που προβλέπεται να αποσυρθούν από το 2024; Μήπως αγοραστούν από την gibbs & cox δύο σκάφη και τα αποσύρουν Αυστραλοί πιο νωρίς!

Manolis1

4 F-110 + 2 Alfa 3000 + αναβάθμιση Meko = 4.5 δις. Μήπως μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας την διαμόρφωση της F-110 τουλάχιστον; Νομίζω ότι το πλοίο αυτό θέλει ciws (Ram) και 2 ακόμη mk41 (για να μην πω 4 ακόμη) για να “δείξει”.

Lascaris

“Αυτό καλό είναι να το θυμούνται όσοι μιλούν και ξαναμιλούν για αεράμυνα περιοχής, όταν δεν έχουν καν πλοία στην… περιοχή”

Θα παρατηρούσε κάποιος ότι από τις 8 προτάσεις οι 7 βάσει ραντάρ και αριθμού κελιών, σαφώς μπορούν να προσφέρουν και δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Οπότε γιατί το ΠΝ να μην θέλει δυνατότητες αυξημένης αεράμυνας όταν αυτή είναι διαθέσιμη στις Sigma, A140, F110, Meko A300, FREMM-IT, FTI και Gibbs & Cox; Θεωρούμε ότι φρεγάτες με 4 Mk41 και 24 SM-2 +32 ESSM/CAMM ER δεν έχουν δυνατότητες αυξημένης αεράμυνας;

Σχετικά με τον αντιαμερικανισμό θα παρατηρούσε κάποιος ότι η πρόταση της Gibbs & Cox έγινε δεκτή από το κοινό με επιεικώς άφατο ενθουσιασμό που θα έγραφαν και παλιά…

And20

Οι εξελίξεις τρέχουν στο θέμα της προμήθειας νέας φρεγάτας. Τρία ερωτήματα τύπου Think out of the box για να ιντριγκάρω τη συζήτηση.

1) Ερώτημα 1: Αξίζει να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ; Μήπως καλύτερα να τις πωλήσουμε όσο ακόμα αξίζουν κάτι; Σκεπτικό: Πλέον αρκετές εταιρίες προσφέρουν κορβέτες των 3000+ τόνων που υπερκαλύπτουν τεχνολογικά τις σημερινές φρεγάτες και κινούνται στα 350 + εκατομμύρια (και χαμηλότερα ίσως). Πλοία που μπορούμε και να κατασκευάσουμε εδώ και να τα χτίσουμε γρήγορα. Άραγε από τις ΜΕΚΟ μπορούμε να συγκεντρώσουμε 300 – 400 εκατομμύρια και να προμηθευθούμε 4 κορβέτες; Υπόψη ότι οι αφού οι κορβέτες θα κατασκευασθούν εδώ, ένα μεγάλο ποσοστό του κόστους θα επιστρέψει στη χώρα ενώ παρουσιάζονται συνέργειες και με την προμήθεια των φρεγατών (από οικονομικής , τακτικής και βιομηχανικής άποψης).

2) Ερώτημα 2: Μήπως πρέπει να κρατήσουμε 2-4 φρεγάτες τύπου S και να τις εκσυγχρονίσουμε ώστε να τις έχουμε για παρουσία σε θερμές περιοχές ; Σκεπτικό: Σε περιστατικά τύπου Ιμίων ένα σύγχρονο καράβι αποτελεί πολύτιμο στόχο για τον εχθρό. Τα αντίπαλα πλοία είναι σε απόσταση βολής των πυροβόλων τους και μετράει να υπάρχουν στα πλοία εξοπλισμός για κοντινές μάχες. Οι S μπορεί να αποκτήσουν διπλα πυροβόλα, 2 Phalanx και RAM ενώ και οι NSM έχουν το ρόλο τους σε μια μάχη κοντινών αποστάσεων.

3) Ερώτημα 3: Μήπως πρέπει να προμηθευθούμε δύο τύπους διαφορετικών πλοίων; Σκεπτικό: Οι χρόνοι παράδοσης, το μέγεθος των πλοίων, οι διαφορετικές τεχνολογίες ακόμα και η προμήθεια από διαφορετικές χώρες αποτελούν κριτήρια που μπορεί να βαρύνουν την απόφαση για προμήθεια διαφορετικών πλοίων. Για παράδειγμα η ολλανδική και η βρετανική φρεγάτα μπορεί να αποτελέσουν πλοία με διαφορετικό μέγεθος και σκεπτικό αξιοποίησης που να αλληλοσυμπληρώνονται. Το ίδιο η Αμερικανική με τη γαλλική ή η γερμανική με την Ισπανική κλπ. Άραγε ποιες προτάσεις θα μπορούσαν να αλληλοσυμπληρωθούν; 

Antonis_Loukas

Το ‘πανηγύρι’ που υποτίθεται προσομοιάζει σε ανταγωνιστικό διάλογο, θα μπορούσε να έχει min προδιαγραφές(αποκλείοντας ακατάλληλα πλοία/σχεδιάσεις), χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση. Για την ακρίβεια, θα είχαμε επιταγχύνει τις διαδικασίες, έχοντας τις εταιρίες να προσφέρουν εξ αρχής, ΜΟΝΟ προτάσεις που καλύπτουν το ΠΝ(και κάποιες να μας αδειάζουν τη γωνιά…). Αν αυτό το βλέπετε ως λάθος, μάλλον στραβά αρμενίζετε…

Σχετικά με τις αμερικανικές προτάσεις, μήπως να αφήναμε τη καραμέλα των FMS; Κούρασε! Όχι τίποτα, μπορώ κι εγώ να αναφέρω κέρδη ομολόγων… Σχετικά με τη πρόταση της G&C, θεωρώ πως μόνο αυτή θα έπρεπε να εξεταστεί από το ΠΝ. Το ότι γράφεται για LOR που αφορά μόνο MMSC(sorry HF2…), μόνο ως σκάνδαλο φαντάζει. Το επιχείρημα για υπηρετούντα πλοία και παγιωμένες σχεδιάσεις, ισχύει μέχρι ενός σημείου… Τέλος, η τυχόν αποδέσμευση Τικο(γιατί ΑΒ δεν παίζει…), θα έπρεπε να αποσυνδεθεί από το πρόγραμμα φρεγατών και να ενταχθεί στην MDCA…

Οι Ολλανδοί, εφόσον προσφέρουν 2 Μ ΑΜΕΣΑ(που μπορούν να εκσυγχρονιστούν μετά τις ΜΕΚΟ), τότε θα πρέπει να δούμε τη πιθανότητα οι 11515 να γίνουν τουλάχιστον 5-6(που θα είναι εντός budget) και να αφήσουμε κατά μέρους τις 10514. Οι ίδιοι γράφετε ότι οι ανάγκες είναι περισσότερες από 4 σκάφη. Ας προγραμματίσουμε για 1 φορά στη ζωή μας! Οι 2 Μ του Βελγίου, δεν υπάρχει νόημα να έρθουν μετά το 2025. Είναι οι πιο παλιές και δεν θα είχε νόημα η αγορά τους. Πάμε για EPC.

Η Ισπανική πρόταση, ΔΕΝ περιλαμβάνει ενδιάμεση. Πλοίο(με άσχετο CMS/βλήματα σε σχέση με τη κύρια πρόταση) σε 30 μήνες, ΔΕΝ είναι ενδιάμεση. Πως να το κάνουμε δηλαδή; Το ίδιο ισχύει και για 10514.

Οι ΑΗ, αν προσφέρονται σε καλή τιμή (σε διαμόρφωση που θα είχε νόημα, όχι όπως η Type-31), μαζί με ΆΜΕΣΗ αποδέσμευση τουλάχιστον μιας ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ Type-23, είναι εξαιρετική πρόταση. Αν δεν έχουν σε λειτουργική κατάσταση Type-23(ΑΜΕΣΑ), τότε υπάρχει θέμα, δεδομένου ότι θα καθυστερήσει η αξιοποίηση της, μιας και είναι ‘ξένη’ στο ΠΝ)! Εδώ θα μπορούσε(όπως και στην Ολλανδική), να υπάρξει συνδυασμός με μτχ ΤΙΚΟ(ή Μ), ως αγορές ΕΚΤΟΣ προγράμματος φ/γ(τα πρώτα τζαμπέ μέσω MDCA). Όπως και με τις 11515, θα πρέπει να εξεταστει η αγορά >4 πλοία.

Οι Γερμανοί, προφανώς και δεν θέλουν… Έχουν F-123 που κάθονται… 4 Α-300 + 2 F-123(με τις υπόλοιπες 2 εντός της δεκαετίας) και υπογράφουμε άμεσα. Για τις Α-200, είμαι αρκετά επιφυλακτικός(αμφιβάλω ότι παίρνουνπάνω από 2 ΜΚ-41). Υπερ(ίσως μίξη με Α-300), αν γίνει κανένα θαύμα και συνδυαστούν με τίποτα Ν. Αφρικανικές… Υποβρύχια, θα πάρουμε ούτως ή αλλιώς. Να τα βάζουν στο συνολικό πακέτο(όταν υπάρχει πρόβλημα στην ευελιξία μας), είναι εκ του πονηρού.

Οι Ιταλοί, μάλλον τους έπεσε βαριά η καρμπονάρα… Αφασία… Θα ήθελα να δω πρόταση για PPA HN(32 κελιά). Δεν υπάρχει λόγος για fremm, από τη στιγμή που προσφέρει πάνω κάτω τα ίδια, σε μεγαλύτερο σκαρί(που δεν χρειαζόμαστε).

Τέλος, οι Γάλλοι… Πολλά θα εξαρτηθούν από τη τιμή προς τη διαμόρφωση. Με 4 Α-50+ECM+RAM+STRALES στα 4,75 δις(μαζί με εκσ. ΜΕΚΟ) που έχει γραφτεί, είναι μια καλή πρόταση. Με κουτσουρέματα, σαφώς και όχι! Από εκεί και πέρα, η ενδιάμεση πονάει(αλλά είναι τζάμπα και σχεδόν άμεσα παραδοτέα-όχι όμως άμεσα αξιοποιήσιμη όπως πχ οι F-123/M). Με 16 Αστερ-30 + 16 MICA NG(vs 32 Aster-30), ίσως και απαλοιφή εντελώς των 2 Α-50(οι MICA μπορούν να βληθούν απευθείας από τα κάνιστρα τους), θα μπορούσαμε να συμπιέσουμε σε τέτοιο βαθμό τη τιμή, που να περισσέψουν 800+ εκ. Αν αυτά πάνε σε κανένα νέο Υ/Β(όχι σε άλλο Υπουργείο…), είναι πολύ καλά…

Ioannis2

Η γαλλική πρόταση έχει ενδιάμεσο πρόβλημα, η αμερικανική τελικό πρόβλημα (mmsc). Κρατάω όμως μια πισινή για την πρόταση της Gibbs, αν οι Αμερικάνοι σέβονται τον εαυτό τους θα στηρίξουν αυτήν. Οι MMSC απλά δεν κάνουν, προβληματικά υποεξοπλισμένα πλοία ακριβά στην επιχείρηση (σχεδόν σαν ΑΒ).
Δεν κρύβω πως μέχρι στιγμής από όλες τις προτάσεις θεωρώ πληρέστερη την βρετανική. Περιμένω με ανυπομονησία τις λεπτομέρειες αλλά και την κοινοποίηση της πρότασης της Gibbs.

ikaros

Από το άρθρο βγαίνουν τα εξής συμπεράσματα:

Η νέα Φ/Γ του ΠΝ θα είναι είτε Ολλανδική ή Βρετανική. Το ότι είναι εκτός ΕΕ δεν λέει κάτι από την στιγμή που σε τουρισμό και άλλους τομείς θέλουμε συνεργασία.

Από ΗΠΑ θα φορτωθούμε τις MMSC μόνο αν η ενδιάμεση λύση είναι Arleigh Burke.

Οι Γάλλοι από φαβορί είναι εκτός και γι αυτό ίσως τα 6 επιπλέον Rafale για να χρυσώσουμε το χάπι end.

JamesC

Να πω κάτι τρελό ρε παιδιά;
Γιατί δε παίρνουμε από έναν τις φρεγάτες που θέλουμε και την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ, και μετά από άλλον την ενδιάμεση λύση που μας κάνει, με ενοικίαση…; Οικονομικά δεν βγαίνει;

zap

Σιγα την σφαγη

kyrNG

Δηλαδή, για να καταλάβουμε.

  • Με όλα όσα παίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, τις λεπτές ισορροπίες, τα γεωστρατηγικά παιχνίδια, τις συμμαχίες….
  • Με όλα όσα παίζονται μεταξύ της σύγκλισης ΗΠΑ – ΕΕ και την ανάγκη να γίνει μια ολική συζήτηση για τον κοινό βηματισμό απέναντι στην Κίνα, την Ρωσία,… αλλά και την Τουρκία!
  • Με όλα όσα παίζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προσπαθεί να βρεί έναν βηματισμό για την μετά-Μέρκελ εποχή, αλλά και με τις οδυνηρές αποφάσεις που πρέπει να πάρει για την Ουκρανία….
  • Με όλα όσο παίζονται στην Ουκρανία και τον περίεργο ρόλο που παίζει στην επικείμενη (;;;) διένεξη η γείτονος χώρα….
  • Με όλα όσα παίζονται στο Κυπριακό (λέμε τώρα), και την διασύνδεσή τους με τα διάφορα γεωστρατηγικά σενάρια στην περιοχή….
  • Με την προσπάθεια η χώρα μας να αναβαθμιστεί ως ο μοναδικός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή….

Εμείς θα πάμε να αγοράσουμε φρεγάτες αποκλειστικά και μόνο με γνώμονα τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους; Το πιστεύουν αρκετοί στ’ αλήθεια αυτό; Και καλά να το πιστεύουν, είναι τελικά το βέλτιστο για την χώρα; Αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο που γίνονται ανακατάξεις στην περιοχή, που σμιλεύονται συμμαχίες και αναδεικνύονται κοινά συμφέροντα (οικονομικά, γεωπολιτικά, πολιτισμικά, στρατιωτικά);

Στα αλήθεια, ποιο το πολιτικό βάρος της Ολλανδίας; Ειδικά απέναντι στις ΗΠΑ ή και την Γαλλία; (ας αφήσουμε την Γερμανία προς στιγμήν). Και τι ακριβώς μας προσφέρουν; Ένα σχέδιο κόψε – ράψε και νέες ναυπηγήσεις σε 3-4 χρόνια της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης; Γιατί οι κατα τ’ ‘αλλα εξαιρετικές Μ μάλλον θα αργήσουν, εκτός και αν θέλουν να απομειώσουν την δύναμη του ναυτικου τους κατά το 1/3.

Στα αλήθεια, ποια η συμπεριφορά και η στάση των Βρετανών στα τεκταινόμενα στην περιοχή μας; Ποια η στήριξη τους το καλοκαίρι που μας πέρασε; Ή μήπως ξεχνάμε ότι πλέον είναι εκτός ΕΕ; Όντως η πρόταση που προσφέρουν είναι ιδιαίτερα αξιόλογη, αλλά με τι κόστος για την διαμόρφωση που ενδιαφέρει το ΠΝ; Θα μάθουμε σύντομα ελπίζουμε. Και η ενδιάμεση λύση; Οι απομειωμένες (για να αποδοθούν στις 31e) από συστήματα Type 23; Ούτε καν διαμέτρημα κύριου πυροβόλου δεν έχουν κοινό με το ΠΝ μας…. Που σημαίνει κόστος και πάλι κόστος.

Στα αλήθεια, πότε ακριβώς μας στήριξαν και οι Μεσογειακοί Ισπανοί απέναντι στην διένεξη με την Τουρκία; Τους βλέπετε να θέλουν να αναβαθμίσουν τον ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο; Αδιαμφισβήτητα η πρόταση τους είναι εξαιρετική, αλλά με τα ίδια λεφτά μπορεί να χτίσει κανείς αντίστοιχης ή ανώτερης ποιότητας πλοία βασισμένα και σε άλλες προτάσεις (π.χ. Arrowhead 140, Sigma κλπ). Και φυσικά, η ναυπήγηση ελαφρών φρεγατών, θα πάρει και αυτή 3-4 χρόνια μέχρι να αποδώσει πλοία.

Στα αλήθεια, οι γείτονες μας Ιταλοί πότε θα αξιωθούν να καταθέσουν πρόταση; Μια σχεδίαση προηγούμενης γενιάς; Και με ποια ενδιάμεση λύση, με τι κοινά στοιχεία με τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ;

Στα αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η συμπεριφορά των Γερμανών απέναντι στην Τουρκία θα αλλάξει ακόμα και με την διαφαινόμενη έλευση στην εξουσία των Πρασίνων; Άρα προς τι η “επιβράβευσή” τους με ένα τόσο σημαντικό για την Ελλάδα μας πρόγραμμα; Ή μήπως για την ενδιάμεση λύση… που δεν περιλαμβάνει καν φρεγάτες, αλλά υποβρύχια! Για να μην μιλήσουμε για πολιτική αυτοκτονία για την παρούσα κυβέρνηση έτσι και χαρίσει το πρόγραμμα στους “φίλους” Γερμανούς.

Και φτάνουμε στις ΗΠΑ και στους Γάλλους. Στα αλήθεια, μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι οι δύο αυτοί σύμμαχοί μας, βλέπουν στην χώρα μας έναν γεωστρατηγικό συνεργάτη, έναν πόλο σταθερότητας και δημοκρατίας, έναν πόλο σύγκλισης πολιτισμών (Ισραήλ, Αίγυπτο, ΗΑΕ), μια ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ χώρα δίπλα σε μια καυτή περιοχή. Έναν εταίρο που προσβλέπουν στην αναβάθμισή του, μια διαχρονικά φίλη και σύμμαχο χώρα. Είναι οι προτάσεις τους οι βέλτιστες; Πιθανά ναι, πιθανά όχι.Έχουν να προσφέρουν πολύ καλύτερα γεωπολιτικά κέρδη για την χώρα μου; Αδιαμφισβήτητα ΝΑΙ. Άρα στα μάτια μου, στο φτωχό μου μυαλό, οι ΗΠΑ και η Γαλλία είναι οι μόνες δύο χώρες που έχουν να προσφέρουν το βέλτιστη ΣΥΝΟΛΙΚΗ πρόταση.

SyntaxError

συγγνώμη αν “τρολαρο”.

απλά βρήκα αυτόν τον σύνδεσμο στην Bundeswehr και θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

είναι όλος ο κατάλογος από τα διαθέσιμα οπλικά συστήματα του Γερμανικού Στρατού σε μορφή pdf.
αξίζει να υπάρχει σαν συλλογή.
ευχαριστώ…
https://www.bundeswehr.de/resource/blob/5031824/ada0a39d7f58913c5c04c81c261d370c/waffensysteme-und-grossgeraet-data.pdf

billy

Σε οτι αφορά τις ARROWHEAD : Νομίζω οτι μέχρι τώρα στην πρόταση δεν περιλαμβάνεται το APAR 2, επίσης είναι αρκετά θορυβώδης για ανθυποβρυχιακές αποστολές.
Σε οτι αφορά τις SIGMA : Καμία απο τις δυο προτάσεις ενδιάμεσης λύσης δεν είναι πραγματικά ενδιάμεσης και εμείς χρειαζόμαστε πλοία άμεσα.
Σε οτι αφορά τις BELLHARA : Νομίζω οτι οι Γάλλοι δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα . Κάτι μου λέει οτι όταν δουν οτι χάνεται το παιχνίδι και RAM και ECM και καλύτερη ενδιάμεση θα δώσουν , για να μην πω και ένταξη CAMM-ER.
Σε οτι αφορά την GIBBS & COX : Πόσο πλήρωμα απαιτείται ανα πλοίο και θα μπορεί να ανταπεξέλθει το ναυτικό ?
Σε οτι αφορά τις FREMM & F110 : Υπολοίπονται σε αριθμό κελιών και ενδιάμεσης.
Τελικά : Νομίζω το ιδανικό θα ήταν αγορά των SIGMA και 2-4 Type-23 απο τις οποίες οι δυο είναι ετοιμοπαράδοτες και αυτό είναι μονόδρομος αν θέλουμε να έχουμε άμεσα πλοία(υπερτερούν των Maestrale και των Γαλλικών που επίσης είναι ετοιμοπαράδοτα), μάλλον φθηνές και ικανές ανθυποβρυχιακά που έχουμε το πρόβλημα .
Τώρα αν περισσέψουν χρήματα μετά απο αυτό και οι Μ ευπρόσδεκτες είναι και οι μικρότερες SIGMA

Fedas

ΑΠΟΨΗ:Μήπως όσοι ασχολήθηκαν με τα εξοπλιστικά της ΠΑ, που αγοράζουν στρατηγικά γρήγορα σε καλές τιμές να ασχοληθούν και με τα εξοπλιστικά του ΠΝ.

ANDREW

Δεν μπορώ να σας καταλάβω πραγματικά ώρες ώρες εκεί στην Πτήση.
Λέτε “Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως “λεφτά υπάρχουν”, και το 2009 το ΠΝ ήθελε “6 φρεγάτες αεράμυνας περιοχής”, αλλά το 2009 μόλις είχε τελειώσει ο εκσυγχρονισμός των 6 φρεγατών S, η νεότερη ΜΕΚΟ200ΗΝ δεν ήταν καν 10 ετών, ενώ η παλιότερη λιγότερο από 20. Τότε λοιπόν, είχαμε έναν κορμό 10 πλοίων γενικής χρήσης, συνεπώς, μετά από τα 10 πλοία, καλό θα ήταν να είχαμε και άλλα 6 με δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.
Το 2021 όμως δεν είναι 2009. Οι S έχουν πλέον γεράσει επικίνδυνα, οι ΜΕΚΟ200ΗΝ έπρεπε να είχαν περάσει ένα σοβαρό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, και το ΠΝ κινδυνεύει με … αφανισμό, χωρίς οι γείτονες να ρίξουν ούτε φωτοβολίδα. Αυτό καλό είναι να το θυμούνται όσοι μιλούν και ξαναμιλούν για αεράμυνα περιοχής, όταν δεν έχουν καν πλοία στην… περιοχή. Δυο πλοία, FDI ή [email protected] ΗΝ, θα ήταν απλά εξαιρετικοί στόχοι. Ακριβοί, δυνατοί, αλλά δεν θα είχαν ελπίδες. Δεν μπορείς να έχεις δυο σούπερ ντούπερ πλοία, και ο υπόλοιπος στόλος να καταρρέει. Συνεπώς, το πρόγραμμα των 4 πλοίων, είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να ζητήσει το ΠΝ.”
και ρωτάω, ποιος λέει ότι τώρα δεν μπορούμε να πάμε σε πλοία με αυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες και ντε και καλά πρέπει να πάμε σε πολλαπλών ρόλων; Δηλαδή συνδυασμός και των δύο σε ένα σκαρί δεν μπορεί να γίνει; Εσείς οι ίδιο λέτε 500 εκ. χωρίς fos και φόρτο όπλων η MMSC (με τις δικές μας προσθήκες π.χ scl θα ανέβει λίγο) και sigma 115 beast mode & ΑΗ140 με 600 εκ. χωρίς φόρτο όπλων και fos. Δηλαδή η αγγλική και η ολλανδική που έχουν ns100 & apar blk 2 μαζί με 4 mk41, δεν μπορούν να είναι πολλαπλών ρόλων και ταυτόχρονα αυξημένων αντιαεροπορικών δυνατοτήτων; Δεν μιλάμε για καθαρόαιμα ΑΑW σκαριά όπως type 45, horizon, ab, tico κλπ.
Ίσως τελικά το δικό μας “πολλαπλών ρόλων” να είναι μία φρεγάτα των 4.000 τόνων με 32 κελιά, ικανό ραντάρ για επιθέσεις κορεσμού και πολυστρωματική αεράμυνα (srsam, mrsam, lrsam). Άλλο το περιβάλλον στην δυτική μεσόγειο, άλλο στην ανατολική μεσόγειο. Εδώ μιλάμε για κορεσμό. Αυτομάτως λοιπόν βγαίνει ένα συμπέρασμα. Η belharra καλή, αλλά δεν μας κάνει εάν δεν φέρει και τετραπλό μέσης εμβέλειας, ecm, strales, ram και η MMSC ή αλλιώς HF2 (Της έκανε βαφτίσια ξανά η LM. Μάλλον έτσι λύνει τα προβλήματα της κλάσης. Θα βαφτίσει και το gear box camaro zl1 και όλα πόπα) πολύ απλά είναι η χείριστη λύση. Εμείς θέλουμε πλοία για βαρβάτο πόλεμο. Όλα τα άλλα, όπως 6ος στόλος, lng, επιδιορθώσεις αμερικάνικων lcs etc. είναι τελευταία στη λίστα, εκτός και εάν αυτά θα βρεθούν δίπλα στο πλευρό του ναύτη την ύστατη στιγμή. Είναι γελοίο να παίρνουμε πιο σοβαρά από τις επιχειρησιακές απαιτήσεις τα ναυπηγεία. Είναι τόσο γελοίο, όσο όταν πιστεύεις ότι κάποιος ντε και καλά θα πολεμήσει μαζί σου.

ANDREW

https://www.lockheedmartin.com/en-us/news/features/2021/eight-things-you-should-know-about-hf2.html
Για γέλια…. Μετά από αυτό το marine τμήμα της LM πρέπει μόνο και μόνο από σεβασμό προς το aeronautics LM να κλείσει.
Όταν δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα εδώ και μια 15ετία, τους αλλάζεις όνομα. Πασπαλίζουν αβέρτα μπας και….
Τους λυπάμαι κατά βάθος. Είναι σαν να βλέπεις την damen να προσπαθεί να φτιάξει αεροπλάνο.

Stelios

Ας το δούμε διαφορετικά .
Αποδεκτά με αυτό το ποσό είναι:
8 ακατέβατα Mmsc σε HN διαμόρφωση + αρματαγωγά κ.λ. βοηθητικά στόλου + 2 Lcs batchIII ή απλά μόνο Arleigh burke
6 Sigma exted + M η οποία όμως θα δοθεί άμεσα και τα πλοία είναι 6 λόγο χαμηλού κόστους
4 Belharra HN +2 Gowind + rafalle μεταχειρισμένα
4Arrow + 2 ή και περοσότερες Τ23 άμεσα η πρώτη Τ23 και στη πορεία οι υπόλοιπες
Ολα συνοδεύονται απο αντισταθμιστικά όχι μόνο στη λαμαρίνα αλλά ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ στα ηλεκτρονικα υποσυστήματα για Ελληνικες βιομηχανίες π.χ. απεριόριστη πρόσβαση και υποκατασκευή στο setis κ.λ…

Koulis

ΠΝ: Μη Μου SCίσετε την ποδιά μου.

PanPan

Στην άλλη όψη του νομίσματος του αντί αμερικανισμού βρίσκεται ο φίλο αμερικανισμός. Εκεί πλέον υπάρχει ένα τεράστιο αγκάθι που ονομάζεται MMSC MF2. Είναι εξωφρενικό πραγματικά το usn να μας προτείνει πλοία τα οποία το ίδιο ουσιαστικά απορρίπτει.

George

Εχει 7 προτάσεις Τις εξής δύο!

Panagiotis

Το να βαφτίζουμε επιτυχία την κοινή λογική και να αναγάγουμε σε μεγάλη σοφία την διενέργεια άτυπου διαγωνισμού είναι οξύμωρο. Αυτό που οι απλοί αναγνώστες λέγανε και ξαναλέγανε στα σχόλιά τους και αντιμετωπιζόταν με το “είναι επιτακτικές οι ανάγκες, δεν υπάρχει χρόνος” ξαφνικά έγινε “επιτυχημένη απόφαση της κυβέρνησης και του ΥΠΕΘΑ”.

Ska

Δεν θέλω να γίνομαι κουραστικός αλλά θεωρώ πως ,Άγγλοι και Ολλανδοί είναι οι λύσεις .
Οι Άγγλοι έμαθαν με τα Νησιά Φώκλαντ αλλα και απ το πρόσφατο ατύχημα με το ναρκαθυρευτικα που κόπηκε στην μέση και σώθηκε το μισό .
Μιλαμε για επιβίωση .
και οι Ολλανδοί με τις S,με 40 χρόνια και βαλε σε λειτουργία στο ελληνικό στόλο .
Τώρα για τις ενδιάμεσες .
Όταν πήραμε από τους Άγγλους τις Super Vita πήραμε αντισταθμικο έργο τα 2 ναρκαθυρευτικα.
Οι Ολλανδοί μας δίνουν τις 2 10155 και ενδιάμεση λύση με g2g τις 2 Μ.

Hander

Eυχόμαστε το καλύτερο για το ΠΝ. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα ήταν σωστό να αγοράσει η Κύπρος Δύο ή Τρεις αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ και 1 υποβρύχιο από την Ελλάδα και μαζί με τα πλοία που έχει αγοράσει από το Ισραήλ να φτιάξει ένα μικρό αλλά αξιόμαχο Ναυτικό. Αντίστοιχα να αγοραστούν πχ 5 ΑΗ140 και 4 τ23 ή όποιο αντίστοιχο πλοίο αναλογικά, έτσι ώστε να διευρυνθεί το ενιαίο Αμυντικό.

nigozs

Η ενδιάμεση λύση νομίζω ότι δημιουργεί προβλήματα στα στελέχη του ΠΝ.
Ίσως η επιλογή θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη της ενδιάμεσης λύσης
(αν μας κάτσει καλά, οκ) ώστε ακόμα και αν αγοραστούν εκ των υστέρων κάποια μεταχειρισμενα πλοία αυτό να γίνει με ηρεμία ώστε η τελική επιλογή του νέου πλοίου να είναι ανεπηρέαστη και βάση απαιτήσεων.

NikolakiEfentis

Μια ερώτηση, το να πάρουμε τις 2 Βελγικές Μ στο τέλος της δεκαετίας θεωρείται πλεονέκτημα; 40 δεν θα είναι τότε; Πόσα πλοία στον κόσμο θα χρησιμοποιούν τον Spey τότε;

Να δώσω εγώ λύση νωρίτερα: ESSM, Strales, Phalanx Block1B, νέο ραντάρ και σονάρ στην Έλλη και στην Λήμνο!

Είναι ορισμένα πράγματα που δεν αντιαλμβάνομαι. Καλές οι προτάσεις των Ισπανών και των Ολλανδών ξεκάθαρα. Αλλά ενδιάμεση λύση σε 2 – 3 χρόνια ρε παιδιά; Είναι λογικό; Oι εξελίξεις μπορεί να έρθουν πολύ νωρίτερα. Πώς θα πολεμήσουμε;

Oι S, αγαπητή Π&Δ είναι παλιές και το περασμένο καλοκαίρι “έγραψαν” πολλά χιλιόμετρα. Πρέπει να έχουμε υπόψη πως τα ανταλλακτικά από τα ΗΑΕ θα τελειώσουν ιδίως αν έχουμε ξανά εντατικές επιχειρήσεις όπως το ’20. Οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S αναγκαστικά θα παραμείνουν σε υπηρεσία πολλά χρόνια αν η ενδιάμεση λύση αργήσει 3 χρόνια!

Καλύτερα να αγοραστούν σε συμβολική τιμή οι 2 L από Χιλή για χρήση λίγα χρόνια για να καλύψουν το κενό από τις ΜΕΚΟ που θα εκσυγχρονίζνται και μετά για αντλλακτικά. Αντί να ξοδευτούν πολλές εκατοντάδες εκατ. για ενδιάμεση λύση νέας ναυπήγησης ας προστεθούν στο κονδύλι των νέων φρεγατών ή ας καλύψουν άλλες ανα΄γκες του ΠΝ, περισσότερες τορπίλες, RAM/SeaRAM κ.α.

Rantaplan

Γεροντοκορες μην μεινουμε ομως………

cep0

η Ολλανδική και η Βρετανική –ίσως στα σημεία, προσφέροντας καλύτερη πλατφόρμα– πρόταση , είναι πάρα πολύ καλές, αλλά δεν συμπεριλαμβάνουν λύση για την εγχώρια ναυπήγηση, παράμετρος η οποία είναι μάλλον η πιό σύνθετη και επί της ουσίας, το πρόβλημα των -και των δύο- Ναυπηγείων είναι πρόβλημα αναχρηματοδότησης συσσωρευμένου χρέους (700 εκατ.+;) και αν δεν λύνεις λύση σ’αυτό, δεν είναι δυνατόν να μην σε φοβίζει ή να σχεδιάζεις και εγχώρια ναυπήγηση. Ποιός μπορεί να επιλύσει την εξίσωση, υπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους; Ποιός δύναται να αναλάβει να αναχρηματοδοτήσει χρέος (και μάλιστα με επενδυτικό, αναπτυξιακό σχέδιο); Αυτός θα κερδίσει και το συμβόλαιο

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri...

42
Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 4.49

Related News

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

To Ισραήλ παρέλαβε τη δεύτερη του κορβέτα Sa’ar 6

Πριν λίγες μέρες το Ισραήλ υποδέχθηκε στο λιμάνι της Χάιφα την INS Oz, τη δεύτερη του προγράμματος απόκτησης συνολικά τεσσάρων κορβετών. Η κατασκευή έγινε...