19 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΦιλαράκι έχεις δυο F-35 να κάνω πόλεμο;

Φιλαράκι έχεις δυο F-35 να κάνω πόλεμο;

- Advertisement -

 
Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 29/10/2017. Αναδημοσιεύεται καθώς παραμένει στην επικαιρότητα…
 

Ο ιδανικότερος τίτλος θα μπορούσε να ήταν «Σοβαρότις Μηδέν», αλλά αν δεν μας γελά η μνήμη μας είναι πιασμένο από κάποια αρκετά επιτυχημένη θεατρική επιθεώρηση. Φυσικά όσο επιτυχημένη και να ήταν, δεν θα έπιανε «μια» μπροστά στο «Ο Καραγκιόζης αγοράζει Φου-35» που παίζουν αρκετά ΜΜΕ (ο Θεός να τα κάνει μαζικής, αλλά δεν πειράζει) τις τελευταίες εβδομάδες.
Εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Η ελληνική κυβέρνηση πριν λίγες μέρες έκανε το απολύτως λογικό, που το ζητάει κάθε ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας από το 2008. Προχωρά στον -μερικό καθώς φαίνεται- εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 που αποτελούν τον κορμό της Αεροπορίας, με 155 μαχητικά σε υπηρεσία σήμερα. Το πόσο έχουμε κάνει κριτική σε αυτή την πολιτική ηγεσία τον γνωρίζουν άπαντες (αλλά και σε όλες τις άλλες, είναι γνωστό σε όλους όσους διαβάζουν Π&Δ από το 1979), αλλά ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε με την επιλογή του εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16. Και θα το πούμε μια ακόμη φορά, συμφωνούμε όχι γιατί θέλουμε εμείς τον εκσυγχρονισμό, αλλά γιατί το θέλει η ίδια η Πολεμική Αεροπορία.
 

Η κυβέρνηση θα λέγαμε πως έκανε και κάτι αρκούντως “έξυπνο”. Συνδύασε την ειλημμένη απόφαση εκσυγχρονισμού των F-16, με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν λίγες μέρες, κάτι που περίπου το είχαμε προβλέψει σε προηγούμενο άρθρο μας. Έτσι έδωσε στον Αμερικανό Πρόεδρο την ευκαιρία να δώσει άλλη μια παράσταση, τελείως ανέξοδα για εμάς και να δείξει ότι μπορεί να φέρνει θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ακόμη κι από την Ελλάδα. Με λίγα λόγια ο Τραμπ είπε το δικό του “παραμύθι” για το δικό του εσωτερικό ακροατήριο. Ελπίζουμε πως αυτή η “διευκόλυνση” σημαίνει ότι πήραμε ανταλλάγματα από τους Αμερικανούς, όχι μόνο στο θέμα του χρέους και του ΔΝΤ, αλλά και στις παραχωρήσεις μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων που τόσο έχουμε ανάγκη. Αυτό θα το δούμε ελπίζουμε σύντομα. Ας γυρίσουμε όμως στον εκσυγχρονισμό των F-16.
O Τραμπ έδωσε λοιπόν μια ακόμη παράσταση, λέγοντας πως θα δώσουμε 2,4 δις δολάρια, όσο λέει το έγγραφο της DSCA που εστάλη στο Κονγκρέσο. Το ποσό αυτό δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τα χρήματα που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό όχι των 123 μόνο, αλλά και των 155 F-16, όπως έχουμε γράψει και πει ξεκάθαρα σε παλαιότερο άρθρο μας (αναφέροντας και τα ακριβή κόστη ανά Block, χωρίς υπολογίζουμε κόστη για δομικές αλλαγές, οι δομικές αλλαγές αν είναι να γίνουν πρέπει να γίνουν με ή χωρίς εκσυγχρονισμό). Εκεί κάπου η ελληνική πολιτική ηγεσία έδειξε πόσο λίγο γνωρίζει αυτό που πάει να κάνει, με εξαίρεση τον ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσα που ο άνθρωπος έδειξε πως και γνώριζε, και είχε καταλάβει, και είχε άποψη. Και οι δηλώσεις του μέχρι τώρα μας έχουν δώσει έναν “μπούσουλα” που θα κινηθεί ο εκσυγχρονισμός των F-16 (προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά στο άρθρο της περασμένης Κυριακής).
O εκσυγχρονισμός των F-16 μετά το καλοκαίρι έμοιαζε πως είχε μπει στην τελική ευθεία. Άλλωστε το non paper του ΥΕΘΑ το Φεβρουάριο, που είχαμε θίξει, έδειχνε πως επιτέλους προχωράμε στο εκσυγχρονισμό και η διαδικασία θα εκκινούσε πριν το τέλος του έτους.
Λίγο μετά ξεκίνησε η φαρσοκωμωδία, που ονομάζεται αγορά F-35. H λογική του θεατρικού έργου απλή, αυτή  της οικογένειας που αντί να αλλάξει δίσκο και πλατώ στο Golf V 1.4 του 2005, προτιμά να πάρει την καινούργια E-Class ή το XC90 γιατί “τα σπάει”. Το ότι με το ζόρι έχει να πληρώσει για την συντήρηση του Golf δεν πτοεί τον “καλό” συγγενή, που τονίζει πως έτερος γείτονας πήρε νέο C-Class κι όλοι στην γειτονιά τον θαυμάζουν. Φυσικά ο οδηγός του Golf το συντηρεί, βάζει λάστιχα και συνεχίζει να εξυπηρετεί την οικογένεια μην ακούγοντας τις σειρήνες …

Είμαστε μια χώρα που ουσιαστικά χρεωκόπησε το 2010. Κατάφερε να συνεχίσει την λειτουργία της, την λειτουργία των δομών, την πληρωμή των συντάξεων και μισθών δημοσίου τομέα χάρη στα δάνεια που πήραμε από τους εταίρους μας. Επιζήσαμε με μια απίστευτη δημοσιονομική προσαρμογή και μια εσωτερική υποτίμηση, και ευτυχώς που καταφέραμε να διατηρήσουμε σε κάποιο καλό επίπεδο τις ένοπλες δυνάμεις μας και το αξιόμαχό τους. Και κάποιοι θεωρούν πως βρισκόμαστε στο 2002 και “λεφτά υπάρχουν”. Μιας και υπάρχουν, ας αγοράσουμε και 20 με 30 F-35 να βρίσκονται!
Δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοοούν πως οι Ένοπλες Δυνάμεις μας υστερούν σε σχέση με τον αντίπαλο κυρίως στις αναβαθμίσεις των οπλικών συστημάτων (οι Τούρκοι εκσυγχρονίζουν τα πάντα, F-16, MEKO200TN, O.H Perry, υποβρύχια, άρματα μάχης Μ-60 και Leo2A4 κοκ) και καλά κάνουν (για αυτούς, όχι για εμάς). Ας προσπαθήσουμε να το κάνουμε πιο κατανοητό τι εννοούμε λέγοντας αναβάθμιση. Αν συγκρίνει κανείς το αρχικό iPhone με το iPhone X, 10 χρόνια μετά θα δει ότι είναι η μέρα με την νύχτα. Μέσα σε 10 χρόνια οι αλλαγές ήταν κοσμογονικές. Και έχει να κάνει με την υπολογιστική ισχύ αλλά και τις νέες τεχνολογίες. Αυτός είναι ο λόγος που τα οπλικά συστήματα χρειάζονται αναβαθμίσεις, οι τεχνολογίες εξελίσσονται και πρέπει τα συστήματα να αναβαθμίζονται.
Το ίδιο συμβαίνει και με το F-16, καθώς όχι μόνο τα Block 30 αλλά και τα Block 52+Adv διαφέρουν σημαντικά από τα F-16V! Η βασική σχεδίαση των οπλικών συστημάτων δεν αλλάξει γενικά έτσι εύκολα, ούτε και χρειάζεται. Αν προσέξει κάποιος θα δει ότι όλοι εκσυγχρονίζουν τα πάντα ή βασίζονται σε παλαιά σχέδια. Ρώσοι και Αμερικάνοι εξελίσουν παλιά σχέδια (Su-27 σε Su-35, F-15 σε F-15 προηγμένων εκδόσεων κοκ), ενώ εκσυγχρονίζουν παλιό εξοπλισμό με νέα ραντάρ και υπολογιστές. Το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και η ΠΑ με την αναβάθμιση των F-16 της σε F-16V.

Ας γυρίσουμε στην παραφιλολογία με το F-35. Ακόμη κι αν η χώρα ήταν έτοιμη να δαπανήσει το σύνολο των 2,4 δις δολαρίων που ανέφερε ο Τραμπ, τα χρήματα αυτά δεν θα έφταναν ούτε και για την εισαγωγή σε υπηρεσία ενός πολύ μικρού αριθμού F-35 (8-10 αεροσκάφη), καθόλου ικανού να κάνει κάποια διαφορά στην ισορροπία δυνάμεων. Μια ποσότητα 20 αεροσκαφών, μαζί με τις απαραίτητα για την υποστήριξή τους, θα κόστιζε όπως έχουμε ξαναπεί άνω των 3,5 δις δολαρίων. Αν και τα F-35 αναμένεται να πέσουν σταδιακά τα επόμενα χρόνια στο επίπεδο των 80 εκ. δολαρίων έκαστο όπως είχαμε γράψει πέρσι το Δεκέμβριο (όταν κάποιοι αντάλλασαν κεράσια με Sukhoi), πρέπει στην περίπτωση της Ελλάδας να υπολογίσουμε και την εισαγωγή σε υπηρεσία ενός τελείως νέου τύπου αεροσκάφους, που ουδεμία σχέση έχει με τα μαχητικά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα, μαζί με κόστη υποστήριξης, εκπαίδευσης, ανάπτυξης (που βαρύνει κάθε αεροσκάφος, ειδικά στην περίπτωση κάποιας χώρας εκτός consortium), του συστήματος ALIS κοκ.
Όπως είπε και ο ΑΝΥΘΕΑ, τα διαθέσιμα ποσά ετησίως για προμήθειες οπλικών συστημάτων, εκσυγχρονισμούς, προμήθειες κοκ είναι μόλις 500 εκ ευρώ ετησίως. Αυτός είναι ο Π/Υ του ΥΠΕΘΑ, και τον διαχειρίζεται το ΓΕΕΘΑ. Το τελευταίο είναι που αποφάσισε για την ανάγκη του εκσυγχρονισμού των F-16, και ενέκρινε την  χρήση ποσού από τον Π/Υ, δεν έγινε κάποιο “μαγικό” και έβρεξε λεφτά στην Μεσογείων. Ο εκσυγχρονισμός θα γίνει με χρήση μέρους αυτού του πενιχρού ποσού, σε βάθος δεκαετίας. Τα υπόλοιπα ποσά που μένουν από τα ετησίως διαθέσιμα 500 εκ. θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες όλων των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Και από αυτό το ποσό ξεπληρώνουμε και τις παλαιές υποχρεώσεις (χρέη) από άλλες αγορές.
Από εκεί για παράδειγμα θα πληρωθούν τα χρεωστούμενα για τα ΝΗ-90, ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τα χρήματα για τα επιπλέον Chinook, η αγορά νέων τορπιλών για τα υποβρύχια, το ποσό για τα ΟΗ-58 αν κι όταν τα παραλάβουμε, τον εκσυγχρονισμό των MLRS κοκ. Πιθανή εξάντληση αυτού του ποσού των 500 εκ. σε κάποια “φαραωνικής” εμπνεύσεως αγορά οπλικού συστήματος, σημαίνει ότι όλοι οι άλλοι κλάδοι των ΕΔ θα μείνουν χωρίς ποσό ούτε για αγορά βίδας. Και  σημαίνει κατάρρευση όλων των προηγμένων οπλικών μας συστημάτων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
 

 
Η αγορά λοιπόν F-35 σήμερα, από μια αεροπορία που πασχίζει καθημερινά να κρατήσει λειτουργικά όσα μπορεί περισσότερα από τα F-16 και Mirage 2000 προκειμένου να βγάζει σε πέρας τον ακύρηχτο πόλεμο του Αιγαίου, θα ήταν το λιγότερο εγκληματική. H επιλογή του εκσυγχρονισμού των F-16 είναι μακράν η καλύτερη επιλογή. Θα ήταν η καλύτερη ακόμη κι αν είχαμε την δυνατότητα να αγοράσουμε αύριο 30 ή 40 F-35.
Όπως έχουμε πει εκατοντάδες φορές, από την στιγμή που η Τουρκία αγόρασε F-35, εμείς είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Η πιθανή αγορά F-35 από εμάς δεν θα έδινε ουδεμία λύση στο πρόβλημα που λέγεται τουρκικά F-35. Το F-35 δεν έχει μαγικές ικανότητες ή ψηφιακή “μύτη” που θα μπορεί να “μυρίζει” τα άλλα F-35. Θα δώσει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία φυσικά την δυνατότητα να πλήξει στόχους στην τουρκική ενδοχώρα με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας, αλλά αυτό θα το έδιναν και πύραυλοι SCALP EG (και SCALP Naval, SLAM-ER, συστήματα Deep Strike ή LORA κοκ). Επίσης θα έχει πρωτοφανή πλεονεκτήματα σε εναέριες αναμετρήσεις. Αλλά η απάντηση στα τουρκικά F-35 δεν είναι η αγορά F-35 από την δική μας πλευρά. F-35 θα πάρουμε μόνο αν αυτό υπαγορευτεί από τα επιχειρησιακά μας σχέδια και το Δόγμα Αποτροπής που θα υιοθετήσουμε (ψιλά γράμματα για κάποιους…)
Φυσικά η ίδια η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ έχει δώσει λαβές για προτίμηση άλλων λύσεων πλην του εκσυγχρονισμού. Η αρχική προτίμηση σε F-15 (αγνώστου τύπου,  ποτέ δεν διευκρινήστηκε αν ήταν νέα ή μεταχειρισμένα) μετατράπηκε σε προσπάθεια προμήθειας F-35 δωρεάν, αντί της παραχώρησης της Βάσης της Σούδας, ή με την λογική που τα παραλαμβάνει το Ισραήλ. Κάποια στιγμή ακούστηκε και η δυνατότητα παραχώρησης ενός ολόκληρου νησιού για αεροναυτική βάση. Όλα αυτά όμως είναι τόσο σοβαρά όσο και μια επιθεώρηση στο Δελφινάριο.
Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αναφέρθηκε η πιθανότητα παραλαβής 20 μαχητικών F-35A χωρίς κόστος, έναντι αγνώστων τελικά ανταλλαγμάτων. Δυστυχώς αυτή η υπόθεση είχε την ίδια βάση με αυτή της αγοράς Su-35GR με ανταλλαγή ροδάκινων. Όπως έχουμε ξαναπεί, τα ελληνικά ροδάκινα είναι εξαιρετικά, αλλά μάλλον δεν αρκούν για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών σε οποιαδήποτε ποσότητα και να τα παράγουμε.
Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές βάσεις που δίδονται (ή μάλλον δεν δίνονται τελικά) προς χρήση στις ΗΠΑ. Η διασπορά δε της ιδέας ακόμη και ως φήμης, προμήθειας δωρεάν F-35 είναι τελείως αχαρακτήριστη, καθώς ουδείς σοβαρός αναλυτής δεν θα περίμενε οι ΗΠΑ να δώσουν μαχητικά υπερ-υψηλής αξίας στην Ελλάδα δωρεάν! Το αντίθετο, μάλλον προσφέραμε κάποιες στιγμές γέλιου σε ανθρώπους διεθνώς που ασχολούνται με τόσο βαρετά θέματα όσο η Άμυνα.
Την αγορά των F-35 θα την αποφασίσει όταν θα έρθει η στιγμή η ίδια η Πολεμική Αεροπορία. Οι επιτελείς της δεν βρίσκονται αποκομμένοι σε έναν δικό τους μαγικό κόσμο, ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει στην χώρα, τους περιορισμούς του προϋπολογισμού, και τις οικονομικές δυνατότητες που υπάρχουν. Αν η άμυνα της χώρας, η απαραίτητη αποτρεπτική ικανότητα, και τα επιχειρησιακά σχέδια απαιτήσουν την αγορά Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, θα έρθουν στην Πολιτική Ηγεσία, θα το εξηγήσουν, και θα προτείνουν λύση. Αυτό έκαναν και τώρα με την ανάγκη του εκσυγχρονισμού των F-16. Η λύση αν λέγεται F-35, F-15 Silent Eagle, Rafale F4, Typhoon GR4, Gripen E δεν το ξέρουμε. Κι αν το ξέρουν κάποιοι, αυτοί είναι οι αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.

Υπάρχει πιθανά μια “προτίμηση” στις τάξεις της ΠΑ προς το F-35, για αρκετούς λόγους. Καταρχάς το F-35 είναι το μόνο διαθέσιμο μαχητικό 5ης γενιάς στην αγορά σήμερα. Αν λοιπόν αποφασίσουμε ότι χρειαζόμαστε ένα μαχητικό stealth το F-35 είναι μονόδρομος. Κατά δεύτερον μπορεί να επιχειρεί αρμονικά με τα F-16V, πολλαπλασιάζοντας τις δυνατότητες και των δυο τύπων. Ο πιθανός συνδυασμός ελληνικών F-16V/F-35 θα κατά πολύ ικανότερος του F-16 B50+Adv/F-35A της τουρκικής αεροπορίας, ενώ φυσικά δεν υπάρχει κανένας πιθανος επιχειρησιακός συνδυασμόςτων F-35A με τα σημερινά F-16 της ΠΑ.
Σύντομα μέσα στις αρχές της επόμενης δεκαετίας θα κληθούμε να επιλέξουμε ΝΜΑ που θα αντικαταστήσει τα F-4E και τα Mirage 2000EGM/BGM. Τότε ελπίζουμε ότι θα είμαστε εκτός Μνημονίου και τα 500 εκ. το χρόνο θα έχουν γίνει 800 εκ ή 1 δις. Και τότε το F-35 θα είναι ανάμεσα στις επιλογές της Πολεμικής Αεροπορίας. Αν το επιλέξουν οι επιτελείς του ΓΕΑ αυτό δεν το ξέρουμε, καθώς οι μαντικές μας ικανότητες είναι περιορισμένες, ενώ αποφεύγουμε να πιστεύουμε “προφητείες” (και ακόμη λιγότερο να τις δημοσιεύουμε).

Για παράδειγμα, η ΠΑ μπορεί να αποφασίσει πως τελικά τα F-35 είναι εκ των ων ουκ άνευ, και ένα αριθμός 20-40 μαχητικά είναι απολύτως απαραίτητος. Μπορεί να αποφασίσει πως τα F-35 είναι με κάποιον τρόπο αντιμετωπίσιμα και απαιτούνται μαχητικά με πανίσχυρο ραντάρ AESA (F-15, Rafale, Typhoon) και νέες υποδομές που θα αντέξουν σε αιφνιδιαστική επίθεση. Μπορεί να αλλάξει τελείως το δόγμα, και να κρίνει ότι θα έχουμε μαχητικά που δεν θα είναι εύκολο να καταστραφούν λόγω της εκτεταμμένης διασποράς τους σε πολλά αεροδρόμια και δρόμους, οπότε το Gripen E θα ήταν λύση. Μπορεί να προχωρήσουμε σε προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων, δημιουργώντας ένα δόγμα MAD. Μπορεί τελικά να προχωρήσουμε σε FCAS (nEUROn) μαζί με τα εκσυγχρονισμένα F-16V και νέο δίκτυο ραντάρ/αισθητήρων και καταδρομικών με AEGIS. Μπορεί να επιλέξουμε συνδυασμούς των παραπάνω. Είναι τόσα πολλά τα “μπορεί” που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει.
Όλα αυτά όμως τα αποφασίζουν οι αξιωματικοί της ΠΑ, πιλότοι με χιλιάδες ώρες πτήσης, εκατοντάδες αναχαιτίσεις πάνω από το Αιγαίο, με συμμετοχές στις δυσκολότερες ασκήσεις στον κόσμο, απόφοιτοι σχολών στην Ελλάδα ή το ΝΑΤΟ, με γνώσεις και ικανότητες που κρατούν την Πολεμική μας Αεροπορία στην αφρόκρεμα των αεροποριών του πλανήτη. Δεν τις αποφασίζουν μαχητές του πληκτρολογίου, που την μια μέρα ξυπνούν με ρωσικά υπερμαχητικά, την επόμενη με δυτικά στέλθ και την τρίτη με προφητείες γερόντων. Οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι αμυντικές τους προμήθειες δεν είναι είναι κατάλληλος χώρος ούτε για αντιπολίτευση (και επερωτήσεις στην Ευρωβουλή), ούτε για εθνολαϊκιστικές προπαγάνδες.
Στο επόμενό μας τεύχος, που θα είναι στα χέρια σας στις 02 Νοεμβρίου, μπορείτε να διαβάσετε μια πλήρη ανάλυση για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-16 της ΠΑ και όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, την άποψή μας επί του θέματος, και να λάβετε απαντήσεις  στα ερωτήματά σας για το θέμα.
Ελπίζουμε να ξεκαθαρίσει σύντομα η κατάσταση και με το θέμα των “αντισταθμιστικών ωφελημάτων”, των χρονοδιαγραμμάτων και κυρίως των άλλων προγραμμάτων που επιδιώκει το ΓΕΕΘΑ διότι το προσκήνιο μονοπωλούν το F-16 αλλά οι τεράστιες ανάγκες στο παρασκήνιο έχουν ξεπεράσει προ πολλού το σημείο που έχουν γίνει κρίσιμες.
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αντέχουμε να πουλήσουμε τα Mirage 2000-5 και τα F-16...

Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη & Ηλια Παπανικολάου. Επιπλέον στοιχεία Brian Schofield, Aerospace Analyst. Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ", τεύχος 46, Μάρτιος 2024.Το παρακάτω κείμενο γράφηκε πριν...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαρτίου 1854: Τo ξέσπασμα του Κριμαϊκού, ο...

0
Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία, στον πρώτο σύγχρονο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αιτία ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον ρωσικό και στον...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Αντιστράτηγος ε.α. Ιπ. Δασκαλάκης: Γιατί στέλνει η Ελλάδα όπλα στην Ουκρανία

Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Αντιστρατήγου ε.α., διδάκτορος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντή μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών ΜελετώνΗ συνδρομή της Ελλάδος στην αμυντική προσπάθεια της Ουκρανίας, στο...

Ανάγκη για νέα υποβρύχια για το Πολεμικό Ναυτικό, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, οτιδήποτε!

Η ιδέα για το σημερινό μας άρθρο προέκυψε μετά την είδηση πως η Ολλανδία θα αγοράσει νέα υποβρύχια από τη Γαλλία, από τη Naval...