Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές ζητούν περισσότερες πωλήσεις F-35 στο εξωτερικό

5
4269
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σε μια επιστολή που απηύθυναν αυτή την εβδομάδα στον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από τη Φλώριδα και ο Πάτ Τούμεϊ από την Πενσυλβάνια ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ θα επωφεληθούν από το να έχουν περισσότερους χρήστες F-35 σε όλο τον κόσμο.

“Η εθνική αμυντική στρατηγική καθιστά σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ενισχύσουν τις συμμαχίες τους και να προσελκύσουν νέους εταίρους προκειμένου να προσαρμοστούν στον μακροπρόθεσμο στρατηγικό ανταγωνισμό που φερνει η Κίνα και η Ρωσία”, αναφέρει η επιστολή. “Πιστεύουμε ότι η επέκταση του προγράμματος F-35 προσφέρει ένα σημαντικό μέσο για να επιτευχθεί αυτό, ειδικά σε κυβερνήσεις μεμκαλες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες που απειλούνται από την Κίνα και τη Ρωσία”.

Την επιστολή υπογράφουν κι άλλοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, όπως ο Τεντ Κρουζ από το Τέξας, ο Τόμ Κόττον από το Αρκάνσας, η Μάρσα Μπλάκμπερν από το Τενεσί, η Σούζαν Κόλλινς από το Μέην, ο Μάικ Λη από την Γιούτα κι η Σέλεϊ Μουρ Καπίτο από την Δυτική Βιρτζίνια.

Οι γερουσιαστές σημειώνουν επιπλέον ότι οι πρόσθετες πωλήσεις σε νέους ξένους χρήστες θα μπορούσαν «να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, ενώ οι ξένες κυβερνήσεις όχι μόνο θα αποκτήσουν “το πιο εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων στον κόσμο”, αλλά και θα εμβαθύνουν τους αμυντικούς δεσμούς τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αυξήσουν τη διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεών τους με τις δικές μας και θα ενισχύσουν την ικανότητά τους να αποτρέψουν ξένες επιθέσεις».

Όπως υπογραμμίζει το military.com, η έκκληση αυτή των γερουσιαστών έχει ειδική βαρύτητα αφού χρονικά ακολουθεί την έξωση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, που ήταν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς εταίρους του προγράμματος, λόγω της πρόσφατης αγοράς των ρωσικών S-400.

Για το θέμα υτό αναφέρουν στην επιστολή: «Η Τουρκία ήταν μέρος ενός αναμενόμενου ποσού 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως εταίρος για στρατιωτικές πωλήσεις (FMS). Η Τουρκία σχεδίαζε να αγοράσει 100 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς και να λάβει πάνω από 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε προβλεπόμενες εργασίες σχετικά με το F-35 κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Επιλέγοντας όμως την αγορά του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιλέξει να παραιτηθεί από αυτά τα οφέλη.»

Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως που φέτος οι γερουσιαστές καλούν για δράση σχετικά με το πρόγραμμα F-35, κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αφού όλοι οι υπογράφοντες εκλέγονται σε πολιτείες όπου εδρεύουν εταιρείες που παράγουν υποσυστήματα για το F-35, ή αεροπορικές βάσεις όπου διατίθενται μαχητικά του τύπου.

Το Βέλγιο και η Πολωνία είναι πιο πρόσφατοι αγοραστές του F-35, αλλά δεν είναι επίσημοι εταίροι του προγράμματος. Αντίθετα, η Ιαπωνία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να γίνει επίσημος εταίρος του προγράμματος, που συνεπάγεται μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του αεροσκάφους.

Η διευθυνουσα σύμβουλος της Lockheed Martin κ. Μέριλιν Χιούσον πάντως είχε δηλώσει σε επενδυτές ότι η εταιρεία δεν περιμένει να δυσκολευτεί να βρει νέους πελάτες για να πάρουν τη θέση της Τουρκίας.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Chris
Guest
Chris

” όλοι οι υπογράφοντες εκλέγονται σε πολιτείες όπου εδρεύουν εταιρείες που παράγουν υποσυστήματα για το F-35, ή αεροπορικές βάσεις όπου διατίθενται μαχητικά του τύπου”. Αυτή ήταν η απορία που δημιουργήθηκε δαιβάζοντας την αρχή του άρθρου, αλλά την απαντήσατε. Τελικά ο κόσμος που ζούμε είναι προφανής και προβλέψιμος.

Πύραυλος
Guest
Πύραυλος

Βρε κοίτα να δεις που η πτήση έλεγε αλήθεια!

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

κάπου εδώ “χωράει” και η μικρή πλην τίμια Ελλάς για να τη δούμε στην 5η γενιά Α/Φ & στην ανάλογη ικανότητα αποτροπής….

chriss8
Member
Noble Member
chriss8

Με λίγα λόγια, με την συμμετοχή στο πρόγραμμα, η Τουρκία θα έπαιρνε επιστροφή στην οικονομία της ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 60 F-35. Και θα είχε πανίσχυρη αεροπορία και θα πλήρωνε τα μισά…..

Εμείς δεν ποντάραμε στον… κουβά cry

Kimon
Member
Famed Member
Kimon

Όταν λειτουργούμε καιροσκοπικά, αυτά τα αποτελέσματα θα έχουμε πάντα