Λέιζερ σε άρματα μάχης: γίνεται;

16
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η τεχνολογία καλπάζει και νέα συστήματα κάνουν την εμφάνισή τους αλλάζοντας το μελλοντικό πεδίο της μάχης, όπως το ξέραμε. Στα ερευνητικά εργαστήρια και τα σχεδιαστήρια μελλοντικών συστημάτων μάχης το όπλο λέιζερ ήταν η “λυδία λίθος” για τα όπλα του μέλλοντος.

Επί 70 χρόνια οι οραματιστές του μελλοντικού πεδίου μάχης φαντάζονταν την κατάργηση της πυρίτιδας και την αντικατάστασή του από τα λέιζερ. Από τυφέκια μάχης μέχρι ισχυρά λέιζερ ικανά να καταστρέφουν εχθρικούς σχηματισμούς, πλοία ή αεροσκάφη. Αν και το λέιζερ έφτασε στο πεδίο της μάχης ήδη από τη δεκαετία του 1970 με τη μορφή προηγμένων συστημάτων σκόπευσης, δεν κατόρθωσε να φτάσει ακόμα τη φαντασία εκείνων των σχεδιαστών.

Αμερικανικό αεροσκάφος ισχυρίζεται πως δέχτηκε πυρά λέιζερ από κινεζικό πολεμικό

Αυτό όμως δείχνει τελευταία να αλλάζει: τα όπλα λέιζερ κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στο πεδίο της μάχης. Το 2014 το πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού USS Ponce απέπλευσε φέροντας ένα πυροβόλο λέιζερ, το πειραματικό AN/SEQ-3 Laser Weapon System (LaWS) για την καταστροφή (θεωρητικά) εχθρικών μικρών τηλεκατευθυνόμενων αεροχημάτων και ταχυπλόων σκαφών. Πιο πρόσφατα, το αντιτορπιλικό USS Dewey ενσωμάτωσε το σύστημα Optic Dazzler Indicator, Navy (ODIN) για την παραπλάνηση εχθρικών επερχομένων βλημάτων ενώ πολύ σύντομα θα δούμε κι άλλα, με πιο πρόσφατη την είδηση πως θα αναπτυχθούν σε υποβρύχια. Από την άλλη, Στρατός και Πεζοναύτες ενδιαφέρονται για μικρά, φορητά λέιζερ που να καταρρίπτουν drones, ενώ ενδιαφέρον δείχνει και η Αμερικανική Αεροπορία για να εξοπλίσει αεροσκάφη από AC-130 Gunship ως F-35.

Το Αμερικανικό Ναυτικό τοποθέτησε όπλο αναχαίτισης drone με λέιζερ σε αντιτορπιλικό

Tί γίνεται όμως με τα άρματα μάχης; Το κύριο όχημα μάχης εκ παρατάξεως στην ξηρά εδώ και έναν αιώνα έχει αρκετή ισχύ και χώρο για να φέρει ένα μεγάλο όπλο λέιζερ που να καταστρέφει τεθωρακισμένα και θέσεις του εχθρού αντικαθιστώντας επιτέλους τα πυροβόλα ευθείας τροχιάς;

Το ερώτημα δείχνει ενδιαφέρον και στη φαντασία πολλών ο εξοπλισμός των αρμάτων μάχης με ένα ισχυρό λέιζερ που θα τυφλώνει τα συστήματα σκόπευσης, θα λιώνει τη θωράκιση των οχημάτων εν ριπή οφθαλμού και θα εξαϋλώνει στρατιώτες του εχθρού είναι εντός των δυνατοτήτων των σύγχρονων λέιζερ και οι ταινίες και παιχνίδια φαντασίας έχουν καλλιεργήσει χρόνια τώρα το κοινό.

Υπάρχουν, σίγουρα, πλεονεκτήματα σε ένα λέιζερ αρμάτων: το κόστος ανά βολή είναι μικρό και εφόσον τα “πυρομαχικά” είναι ουσιαστικά ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται επιτόπου από τη συσκευή, λύνει δύο καίρια προβλήματα σε ένα: το ζήτημα του χώρου μέσα στο όχημα που δεν θα στοιβάζεται από ογκώδεις αποθήκες βλημάτων και το ζήτημα της τροφοδοσίας και διοικητικής μέριμνας. Χωρίς βλήματα να καταναλώνονται οι μονάδες δεν θα χρειάζεται να βασίζονται σε φάλαγγες φορτηγών τροφοδοσίας και να δεσμεύουν χρόνο στην φόρτωση βλημάτων στα άρματα. Σίγουρα, τέλος, τα όπλα λέιζερ θα δώσουν λύση στην αντιμετώπιση των μικρών τηλεχειριζόμενων drones που κυριαρχούν στα σημερινά πεδία μαχών, καίγοντας σε δευτερόλεπτα κομμάτια τους και καταρρίπτοντάς τα.

Στα μειονεκτήματα, από την άλλη, είναι το επίπεδο της τεχνολογικής εξέλιξης των λέιζερ. Μπορεί να φτάσαμε να τα τοποθετήσουμε σε καταδρομικά και αρματαγωγά αλλά είναι τόσο μικρά ώστε να χωρέσουν σε ένα όχημα ξηράς; Είναι τόσο κοστοβόρα ώστε να υποστηριχθούν από τα ηλεκτροπαράγωγα των οχημάτων αυτών; Και το κυριότερο: είναι αρκετά ισχυρά ώστε να αντιμετωπίσουν άλλα άρματα;

Το Αμερικανικό Ναυτικό χρηματοδοτεί 3 νέα όπλα λέιζερ κατά εναερίων και στόχων επιφανείας

Το τελευταίο ερώτημα είναι κρίσιμο, αφού τα άρματα αντιπαρατίθενται στο πεδίο κυρίως με άλλα άρματα. Μπορεί σε εργαστηριακές συνθήκες μια δέσμη λέιζερ να λιώνει μια ατσάλινη πλάκα αλλά μπορεί να το κάνει και σε συνθήκες πεδίου μάχης; Τα άρματα μάχης, ακόμα και τα παλιότερα, έχουν προστασία στο μετωπικό τόξο από παχιές πλάκες χάλυβα θωράκισης, κεραμικές πλάκες, συνθετικές θωρακίσεις που ένα όπλο λέιζερ μπορεί να αδυνατεί να διατρήσει. Ακόμα κι αν μπορεί, θα χρειαστεί η επίμονη εκπομπή στο ίδιο ακριβώς σημείο για χρόνο 5 δευτερολέπτων ή και περισσότερο κάτι που δεν είναι πρακτικό στο πεδίο της μάχης. Αντίθετα, ένα συμβατικό πυροβόλο μπορεί στον ίδιο χρόνο να εκτοξεύσει ένα βλήμα χημικής ενέργειας ή και δύο, αν το πλήρωμα είναι αρκετά εκπαιδευμένο.

Ένα ακόμα μειονέκτημα είναι πως το πεδίο της μάχης είναι ένα χάος καπνού, σκόνης, υγρασίας και εκσφενδόνισης ξένων αντικειμένων. Κάτι που ξεχνάμε συχνά είναι πως η ακτίνα λέιζερ δεν είναι μένει αλώβητη όταν περνά μέσα από κουρνιαχτό σκόνης, σωματιδίων και καπνού. Η επαφή της ακτίνας με ξένα μικροσωματίδια την κάνουν να χάνει ενέργεια και να γίνεται αναποτελεσματική. Ακόμα και μικροσωματίδια νερού, όταν η ακτίνα περνά μέσα από ομίχλη, υγρασία, νερό ή πάγο, αναχαιτίζουν την ισχύ και ακυρώνουν τη δράση της.

Εχθρικά οχήματα που αντιμετωπίζουν άρματα με όπλα λέιζερ μπορούν να διαφύγουν αποτελεσματικά προβάλλοντας ένα προπέτασμα καπνού και λοιπών σωματιδίων. Το αιώνιο μάθημα στην εκπαίδευση πως το προπέτασμα καπνού μας κρύβει αλλά δεν μας κάνει άτρωτους, πλέον αλλάζει κι έναντι λέιζερ γίνεται άξαφνα πολύ αποτελεσματικό.

Το αμερικανικό ΤΟΜΑ του μέλλοντος με λέιζερ και κατά drone!

Κοντολογίς, τα λέιζερ μπορεί να είναι εδώ αλλά δεν είναι ούτε ενωμένα, ούτε δυνατά και ειδικά για τα άρματα, ίσως κάνουμε ακόμα πολύ καιρό να τα δούμε όπως τα φανταζόμαστε.

Πηγή


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

16
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
kakaouskiaStratilatisChrisFelixMy_name_is_Nobody Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

comment image

kK19641970
Member
Famed Member
kK19641970

Αγαπητέ φίλε η συμπάθειά μας για τους “ανώτερους” γείτονές μας είναι κοινή. Πρέπει να μετρηθούμε {οι δύο μας) με ένα εγκεκριμένο συμπαθειόμετρο για να μην αδικηθεί κανένας μας.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

comment image

Berserker
Member
Noble Member
Berserker

Νομίζω ότι πρώτα θα δούμε Lazer μικρής ισχύος που θα τυφλώνουν τα σκοπευτικά του αντιπάλου, μετά μέσης ισχύος που θα καταρρίπτουν τα ντρόουν και πολύ αργότερα Lazer που θα λιώνουν θώρακες. Αναρωτιέμαι αν ένα μικρής/μέσης ισχύος θα μπορούσε να καταστρέφει στοιχεία ραντάρ. Αντιλαμβάνομαι ότι το ραντάρ θα σε δει από πιο μακρυά και θα σε καταστρέψει με πυρά αλλά ενδεχομένως ένα stealth UAV, φτιαγμένο κυρίως από συνθετικά υλικά και εξοπλισμένο με ένα ικανό Lazer θα μπορούσε ίσως να πλησιάσει αθέατο. Γενικότερα η σμίκρυνση και η συνεχής αύξηση του λόγου ισχύος/βάρος είναι ο κανόνας στην τεχνολογία, άρα είναι θέμα χρόνου. Ίσως… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Υποθέτω πως επειδή τα lazer λειτουργούν σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος του φωτός θα μπορούσαν εύκολα , αν δεν υπάρχουν ήδη, να κατασκευαστούν φίλτρα που να αποκόπτουν την συγκεκριμένη συχνότητα.
Για αντί-drone χρήση, φαντάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Berserker
Member
Noble Member
Berserker

Καλή σκέψη αλλά όπως σχεδόν όλα στη Φυσική, η κατάληξη έχει να κάνει με την ενέργεια. Αν ίσχυε – που ισχύει σε χαμηλές ενέργειες – η ιδέα σας, ουδείς θα ανέπτυσσε όπλα Lazer. Αντιθέτως η ανάπτυξή τους αποτελεί προτεραιότητα για πολλές χώρες. Να τι θα γίνει: το φίλτρο, προσβαλλόμενο από την ακτινοβολία, θα απορροφήσει μέρος αυτής και θα αναπτύξει ταχύτατα υψηλή θερμοκρασία με αποτέλεσμα να καταστραφεί, οπότε αμέσως μετά θα καταστραφεί και το κυρίως υλικό. Εν τέλει είναι θέμα ισχύος, ήτοι ενέργειας/χρόνο. Πιθανότατα η μελέτη των υλικών θα δώσει ένα είδος θώρακα – παχέος φίλτρου, ας πούμε – αλλά υποθέτω… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Μια σκέψη είναι κάτι ανάλογο των ημιδαπερατών κατόπτρων που διαθέτουν κάποιες SLR φωτογραφικές μηχανές.
Ένα φίλτρο δηλαδή που θα μπορεί πχ με την διοχέτευση ρεύματος να μετατρέπεται σε κάτροπτο.

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Εγώ λέω ότι πρώτα θα βγεί ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο με απεριόριστη ταχύτητα βλήματος και μετά τα λέιζερ. Βέβαια τα λέιζερ με ειδική επικάλυψη αντιμετωπίζονται. Μάλλον

Felix
Guest
Member
Felix

Μια καλή λύση είναι να εξαπολύσεις βλήματα από το διάστημα και να αφήσεις τη βαρύτητα να τα επιταχύνει μέχρι το στόχο.Νομίζω οι Αμερικάνοι ανέπτυσσαν ένα τέτοιο σύστημα,τώρα πού ο Τράμπ ακυρώνει όλες τις συνθήκες περιορισμού στρατικοποίησης του διαστήματος ίσως το ξαναδούμε.

kakaouskia
Member
Noble Member
kakaouskia

Καλησπέρα

Από το εγχειρίδιο του Τ-80U / Shtora:

– Για το τηλέμετρο λέϊζερ, να μην σε πετύχει με κίνδυνο έντονου πονοκεφάλου

– Για το λέϊζερ καθοδήγησησς του αντιαρματικού βλήματος, αν σε πετύχει θα κάνεις 2-3 μέρες να συνέλθεις, την έχεις σίγουρη την ημικρανία. Ένας Ρώσος σύμβουλος την πάτησε και μας το απέδειξε εμπειρικά κατά τη διάρκεια συντήρησης.

– Για το Shtora και τους παρεμβολείς του, “να μην αγγίξουν γυμνό σημείο δέρματος”. Αυτό δεν τολμήσαμε να το δοκιμάσουμε, είχαμε το εγχειρίδιο ως ευαγγέλιο.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Tα leo 1 έχουν ρύθμιση για ασκήσεις και περίοδο επιχειρήσεων.

kakaouskia
Member
Noble Member
kakaouskia

Καλησπέρα Το Ρώσικο δόγμα δεν ξεχωρίζει από δαύτα Το τηλέμετρο ώντας παλμικό λέϊζερ κουτσά στραβά σε ενοχλούσε απλώς. Το λέϊζερ για τον πύραυλο και οι παρεμβολείς του Shtora από την άλλη…συνεχής καταύγαση, έντονη ισχύς (για να μπορούν να στέλνουν την ακτίνα σε χιλιόμετρα απόσταση) και μεταβαλλόμενες συχνότητες κάνανε ωραίο κοκτέϊλ για παράπλευρες απώλειες. Θυμάμαι ακόμη την περίπτωση του Ρώσου. Βγήκε στον πύργο να κάνει κάτι στο λέϊζερ του πυραύλου, ο μέσα στον πύργο το ενεργοποίησε κατά λάθος για ένα δευτερόλεπτο και αμέσως ο έξω έχασε την ισορροπία του, ευτυχώς δεν έσπασε τίποτα πέφτοντας. Του πήρε κανένα μισάωρο να συνέλθει και… Read more »

Felix
Guest
Member
Felix

Προσοχη γιατι αυτα τα λειζερ οπως ολα τα λειζερ ισχυος κανουν μονιμη βλαβη στην οραση, μπορει να χασεις μερος του οπτικου σου πεδιου και να μη το καταλαβεις καν διχως εξεταση απο οφθαλμιατρο αν η ζημια ειναι εκτος ωχρας κηλιδας..

Chris
Member
Famed Member
Chris

Ακούγεται πολύ αποτελεσματικό ως μέσο απώθησης φανατισμένου πλήθους, που κάνει γιουρούσι. χωρίς μόνιμες βλάβες και επιπλοκές. Αν δεν εμπίπτει στις διτάξεις του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου.

Stratilatis
Member
Noble Member
Stratilatis

Τα LASER στο πεδίο της μάχης είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Η έρευνα ξεκίνησε από το ’80 στα πλαίσια του πολέμου των άστρων. Και ακόμα συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται LASER στα πλαίσια των ενεργητικών αντιμέτρων αρμάτων και αεροσκαφών για να τυφλώνουν τους αισθητήρες και χρησιμοποιηθήκαν για να τυφλώνουν τους στρατιώτες αλλά έχουν απαγορευθεί μετά από γνωμοδότηση της συνθήκης της Γενεύης. Βέβαια ο στρατός των ΗΠΑ εφοδιάζει τους στρατιώτες με γυαλιά polaroid (το γνωστό look που βλέπουμε σε όλα τα πολεμικά με τα γυαλιά ηλίου τύπου Oakley) Ώς οπλικό σύστημα έχει αρκετά προβλήματα, άλυτα ακόμα. α) Τη σκέδαση του LASER.… Read more »

Stratilatis
Member
Noble Member
Stratilatis